Психолог: Детската агресия не се ограничава с наказания

Агресивното поведение най-често е начинът на детето да каже, че нещо му липсва. Това заяви в специално интервю за Дир.бг училищният психолог Донка Добрева.

Обратно в новината

Коментари - Психолог: Детската агресия не се ограничава с наказания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дами като тази направиха така, че "психолог" вече означава словоблудец. един мъдър човек е казал: ако не наказваш, ти поощряваш злото. поздрави на всички психолози празнодумци!

ДЕЦАТА ОБИЧАТ ДА ПОДРАЖАВАТ НА СИЛНИТЕ И ИЗВЕСТНИТЕ МУТРИ .... ДА КАЖЕМ НЕЩО ПО ВЪПРОСА :)) ...

аз не искам дипломирани психолози атеисти да пълнят ума на детето ми с греховни, противоречащи на библията идеи, отделно искам да знам личния живот на психолога, да го видя колко е просперирал, че си позволява да дава акъл. един нещастен, беден човек как ще съветва детето ми?

Не е важно всяко дете да има дипломиран психолог, а е важно това дете да има поне един умен учител или родител. Така се случи, че няколко години наблюдавах поведението на децата в компютърен клуб. В началото децата идват тихи кротки, след няколко месеца част от тях се превръщат в зверове , трошат компютри, скачат жестоко на бой с другите деца . Извода е че агресията заложена в компютърните игри премахва някои прегради и се копира в мозъка на децата. Аз отдавна затворих клуба защото се убедих, че в 90% от игрите е закодиран психо вирус, който поврежда детското съзнание завинаги. Не позволявайте децата ви да стават жертва, ограничавайте ги с компютрите и телевизията.

Много противоречия при психоложката, да си осмисли дрънканиците малко. Хем са с ниско самочувствие, хем са бабаити. Точно обратното. Самочувствието поражда арогантност, а с нея по лесно се раздават юмруци. Забранете правата на детето, забранете телефони и скъпи джунджурийки, даскалите да опъват уши до пръщене на отворковците и да видите коя психология е по ефективна. Аман от вредни хелзински приказки, май ще заклеймяваме психологията като лъженаука.

Психологията като наука не е виновна за това че отделни хора с диплома на психолози не могат да се обосноват по една или друга причина.

Не съди по себе си за другите , това ,че си лайно от ТВУ е ясно

Ето така гледа една незадоволена жена ! Май повечето психоложки имат този поглед !

Психолозите са хора, които нищо не правят и полза от тях никаква - само ла ла ла.Като ги нямаше как живяхме

в библията има съвети за всички аспекти на живота, отделно имаме здрав разум, сами да мислим и съдим, отделно можем да се съветваме с хора, психологията е атеистична наука.

Waiting for your real email to talk about it.

Такива агресори да ги изпращат на поправителен труд. Лекува безпогрешно.Хем ще им светне що е труд,хем ще им се поизпарят агресиите.Строителството има нужда от тухли.

Ще се опитам малко да ви "светна". Правилно е да се говори за санкции,а не за бой,както тук много искат,но писанията им говорят сами колко добре ги е "възпитал"той. Макаренко никога не е ударил нито един възпитаник.В "Педагогическа поема"великият педагог създава една фикционална/измислена/ситуация,за да покаже колко безпомощен може да се окаже учителя,който не е добре подготвен за мисията си. Миналата образователна система,която тук се величае,имаше наистина много достойнства ,но за времето си.А ,както е казано "Всечко тече..."Тя обаче беше много академична,не се интересуваше от личността на ученика,реално макар да декларираше това.Беше доста откъсната от живота,теоретична,адресирана главно към паметта. Да си припомним думи на Иван Вазов"Пораснал е света и в идеали нови гледа!" Дойдоха нови времена,света върви напред и който не иска да го следва,остава в миналите векове,както тези в Сирия!

Пак ни дават акъл некви спецове дето не са отгледали и едно дете през живота си.

Всичко идва от семейството ! Тази агресия не е само в България ! Видях агресия между момичета и между момчета и това са деца на богати хора, разглезени и изтървани деца ! Това се случва при деца, които са задоволени от всичко ! За всичко са виновни родителите ! В училище вече е късно някой да се справи с тях !

- Затова агресията не може да се ограничава чрез наказания и санкция, а чрез научаване още от най-ранна детска възраст на детето да осъзнава своите действия - А когато дойде в училище готов дебил и ненаучено какво правим ?! Ти правиш ли разлика от решаване на проблемите с тези деца и възпитаването на тези деца преди 10 години, когато са били 4-5 годишни ?! Мама ти проста, стара мома глупава..

Тази госпожа не прави разлика между проблемни деца и проблеми при децата. Общи лафове иначе, чували сме ги.

пендле мама ви денбем как са лимуе децка агреся бои и ибание така са ликуе мама ве денба сас бои пендераси нема друк начин шевестари

Ко рьечи??

глупоси фичкомса лекува сас бои мама ве деба

колко са те били бе, та е.а в глупака? И прозрение ли получи от боя? Въобще никой не те е бил, да видиш колко възвисява!

шаюта ибем фаф гъсчето бе н пендал

да теба ф пендала са децка агреся манге

Нераждала студентка от ЮЗУ не е редно да се изказва по въпроса. Друг е въпросът какви са тези шаманистки програми и 'цикли', и как така въобще без наказание (забележете не говорим за бой а за наказание въобще) ще има възпитание?

до "Замислен" - човече, хабер си нямаш какви са методите на Макаренко, и с какви точно деца е работел. Макарено е реалист, за разлика от това бездетно прасе на снимката. И методите му не са отречени, само глупави невежи хора го споменават с лошо. Трудовата терапия и премахването на побоищата са две от нововъведенията( има и други) които въвежда именно той.

работел е след войните с безпризорни деца, милиони в Русия! Методите са бой и безплатен труд! Чети ,, Флаги на башнях"! Това няма философско обяснение, това е долнопробно робовладелско общество!

Да ,огромна заслуга на Макаренко е овладяването на проблема с безпризорните деца по улиците,повечето от които са били сираци от войните!Нахранени,образовани и научени на труд,те се превръщат в интелигенцията на СССР.Много от тях стават Герои на СССР по време на ВОВ,много от тях са инжинери лекари и учители!Ти си пример как Дявола чете Евангелието!

Значи бой това ли ви е решението? бъдете сигурни, че във 80% от случайте няма да помогне.Ако е нужно за се застави злото същество да слуша конско е достатъчно да се шамароса или хване силно за ръката, много бой само ще го озлоби по-силно.Най-доброто лекарство е труда.Не случайно има поговорка трудът краси човека.

човече, тази пача е срещу забрана на НАКАЗАНИЯТА, не на на шамаросването или (и аз презирам) побоя. ТОВА ЛИ Е РЕШЕНИЕТО, юроди???

на боя се отговаря с бой -това е! иначе побойника ще продължи да осакатява жертвите си -тия деца са зли като родителите си и нищо друго не ги оправя!

Трудът краси експлоататора е доста по-точно. Достатъчно е да погледнем как изглеждат трудещите се и техните експлоататори за да видим че това е истина. Айде точно на нас не ги пробутвай тия за труда, все пак сме минали през комунизма, знаем как е.

Докато учители държат сметка на учениците как са облечени и на какво приличат ще има агресия в училищата. Всички трябва да изглеждат еднакво, да бъдат в униформи или поне учебното заведение да въведе някакви правила на обличане. А всички които нарушават правилника за вътрешният ред трябва да бъдат глобявани или изключвани.

...как си личи, че си тъпа психоложка.. всъщност, да не си ти точно тази 'умница', дето ги е наръсила тези 'мъдрости'? нали така, "753"?

Какви са тези булшитизми" Филсофски цикъл, Позитивна блаблалогия? Завършила ЮЗУ??? Да дава наклон? Колко деца има самата тази патица?

ма кави деца ша има тоа орунге л каде нема кои да гу ибе

Ако престъпникът(в случая с децата - побойникът) бъде категорично поставен на място при първата му разбойническа проява с един здравословен, но як пердах положителните резултати няма да закъснеят. Всичко останало са глупости от рода на европейски ценности, БХК и т.н. паразитни НПО (и не само).

хората се раждат лоши или добри и нищо не може да ги промени. психолозите са душевно болни хора които се опитват да разберат себе си и болеста си через другите. просто теорята която четат и срещите им с трудни ситуации им позволяват да забравят ужаса в душите си

типична освен за психолози е и при лекари, учители , военни, полицаи, шофьори.... може би и за всяка професия!?! Никой не може да погледне от друга гледна точка! Професията ни определя мисленето, и начина на живот! Аз не съм съгласен такива военни да пазят родината ми, и такива полицаи да пазят сигурността ми! Някой да ме пита?

Чета интервюто на специалистката и в главата ми остава онова отблъскващо бла-бла-бла,бла-бла-бла, бла-бла-бла, бла-бла-бла, бла-бла-бла-бла-бла-бла, бла-бла-бла-бла-бла-бла.... Чета коментарите : да - да-дум, ба-бадум, дум-дум-дум-дум, бамбамбам...аа-ууу... Тук - таме по две-три свестни думи да прозират и това е...

ако се въведе наборна армия, как господата военни ще се оправят с наглата младеж, като и арест няма да има? Ще се оправят колкото и даскалите! И каква подготовка ще се води без оръжия, ставане, строяване, чистене, миене...и т.н. Много полезно ще е!

ах горките агресори(побойници) те били болни и трябвало да се лекуват така ли? хайде да не изкарваме побойниците болни -болни стават техните жертви и понякога за цял живот ако оживеят разбира се....доста са ви объркани понятията в главата за да давате акъл на другите!ще да е от преучване и зазубряне

Това са глупости. Ако дете насилник знае,че след това ще бъде бито и ще изпита силна и пареща болка, няма да прави нищо непозволено. Изпитано от живота.

първо девската лошотия не е болест а ген от родителите затова и е неуместно да се използва думата лекува и побойниците да се изкарват жертви и болни госпожо -пишман психолог оправете си понятията в главата и после насаждайте вредни мисли на обществото!!!!!!

трудът...???облагодарява...!!! ,,т.в.у-та,,!!!

Някой психиатър пак турси изява.

в днешно време не е важно колко и какви глупости си учил и как са ти ги натрисали в кратуната а е важно дали си адекватен или не си на реалностите а тая явно само е чела и ходила по симпозиуми и е изгубила тотално връзката с реалността!!!!!

затова турци и цигани с осми клас, дето поне двама от фамилията им работят в Германия, се държат нагло и подигравателно към българите с образование, работещи в България!

Един от уроците в живота е, че трябва да мислиш какво правиш, иначе ще има последици. Ако това не се прилага, всичко друго е обречено. Какви последици ще има за 16 годишния побойник на жена? Мъмрене, местене в друго училище? А ако там пак набие някого какво?

уволяват охраната, а такива лелки без деца ни учат колко сме виновни...

,,...Психолог: Детската агресия не се ограничава с наказания...,,??? ,,но се ...,,лекува,, с такива,,!!!

Първобитни балканци, бой като възпитание им е в кривите глави. Бити са били като деца, то какво друго да им родят малките мозъчета под четири пръста плътен череп. Останали с по три зъба в устата на 50 години, страхливи като плъхове, работещи като роби за подаяния, но си е друго да си пребиеш детето за "възпитание", а?!

боя е само за побойниците а не за всички -ти правиш ли разлика? каквото повикало такова се обадило!

Щом това е Вашият свят ...

Роденият да пълзи, не може да лети! Какво искаш от народ, който си е предал или изоставил моралните и духовни лидери- Левски и Ботев? Негови ,,лидери" са Тошо и ББ!

Дарвин,много хубаво и злобничко го пишеш. Излез на вън и го кажи на подобни родители,за да ти отвърнат подобаващо. Има кофти деца,на които ако им се размине стават много кофти хора.

Ако искам да гледам маймуни, ще отида в зоопарк. Впрочем, боя ли ви научи да пишете "на вън" по този, екзотичен начин?

Детска агресия винаги е имало и ще има. Тя е в прородата на човека. И ние сме се били за момиче, на игрището,пазейки нашета улица , и за какво ли не. Страшна е агресията на политици и бандити - те не са деца. Преди много години учителите ни шамаросваха, и в клас беше тихо като в църква.Сега ученици бият учители. Нещо много се обърка.Виновни сме ние родителите.

откъде накъде това недоразумение на снимката ще решава съдбите на пребитите и осакатени деца от свои съученици -затова стигнахме до тук с тия разпоредби в училищата които са напълно неадекватни -лошотията е ген и трябва да бъде наказван иначе избуява тъпа психарко!

"Нараства броят на саморазправите при по-малките деца, при които все по-рядко се намесват родители или учители поради незнание или нежелание." Психо-глупости. Поради тотална безотговорност на малолетните заради сбъркано ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и комплексарски родители! Едно време, ако дете се оплаче в къщи, че учителя го е напляскал (а "пляскаха" с показалки!), баща му, без да пита повече, сваляше колана и го "дооформяше". Сега- непоглеждащите децата си комплексари хукват да съдят! Насилието не се ....справка- мюсюлманския свят. Абе учЕния запад ще го докара до шериат!

Като чета мненията, все повече се убеждавам, че и последната увредена пенсия трябва да пукне, та да спрем да копаем дъното. Макаренко им се приискал на тия със старчески ментални изменения. Макаренкото, който е съсипал 1000-ти детски живота ....

е педагог на сталинистката епоха, той не може да е друг! Тогава е, сега не е! Гледах предаване за работа с учениците във Финладия, съвременна , голяма работа! Ама финландци, друг народ, друга култура! За нашето равнище- Бай Ганьо!

явно до там ти стига умствения капацитет-единствените остатъци на държава са пенсионерите и бившите военни които искат някакъв що годе ред и се борят за него а сегашните родители са като наглите си изродчета и ги подстрекават да бият и убиват и осакатяват наред като мутроподобни примати

Бивши военни и пенсионери са мисловният капацитет на нацията ли? Тъжно ...

Тъпако тъп, точно системата на Макаренко е за проблемни деца. Утре точно тези проблемни днес деца ще бъдат проблемни възрастни. Ще се бият по улиците,ще убиват с колите си или по друг начин. От личен опит ти го казвам.

живея в блок до голямо софийско училище, деца на 15-16 години от магазина пият по 3 енергийни напитки, дето в някои държави на ЕС са забранени, учителя им едва ги кара да обикалят ходом двора! Това са млади хора с живот на пенсионери и на такива изглеждат! А как ни караха да покриваме нормативи, да бягаме , да скачаме....тия от фитнеса са напомпани, те не могат да избягат 1000 метра!

И пак ли ще са виновни учителите??? Държавата ни е в защита на търговците на енергийни напитки, а не на бъдещите си граждани!

Докато държавата нехае мутробабаитлъка ще налага своят социалноповеденчески модел.

mishа

Какво им липсва на днешните деца???? Абсолютно нищо!!!! Презадоволени са даже!!! Телефони, компютри, игри....какво ли не! На едно дете на 7 години не му трябва последен модел Iphone. Лошо възпитание пораждащо чувство за безнаказаност и никакви наказания при лошо поведение-ето това е проблема!

Родителско внимание ???

родителя работи много, или тук или в чужбина. Той не желае да обърне време на детето си, парите са по-важни!

Дървена философке с голям мерак да ти се точат мераклиите. Околнота среда: Чалгари, отрочета на чалгари и консуматори, гробаджииите на Буда по различните инстанции които допринасят съответно индиректно със своите 3 обобщителни качества: Мързеливи, Незаинтересовани и Некадърни

И какво, да не ги наказваме ? Той изпечен бандит вече, на 16, изгледал 10-на пъти "Под прикритие", с агресията, с бицепсите, с татуировките, озверял от хормони, с речника и ценностната система на бандит, въпрос на време е да започне криминалната си кариера - те го водят "дете" !?!?!? Ама феминизирана професия стана учителската, няма въобще мъже, камо ли пък мъже-учители на място. Едно време имахме учител по физическо, ВИФ-аджия, 110 кг спортист и учител по военно - бивш офицер, ха иди влез в учителската стая да биеш учителките, ами ако някой от тях случайно е там !? Ще риташ, ще псуваш, столове ще хвърляш ? И като помолят да излязат учителките после на кого ще се жалиш, като няма никакви свидетели какво са те правили в "поучителската" стая ?

Всички психолози и прочая паплач на държавни службици - на нивата с мотиката, под строй. А с лигите и сълзите си нека поливат там,не в общественото пространство. Братя демократи,просто приложете Макаренко. Неоспорван авторитет, с блестящи резултати, в условия доста по-тежки от тукашните. Комунизмът няма нищо общо.

На тях им връзват ръцете от МОН. Държавата ни го налага.

Вече 20 години съм учител, по-големи глупости не бях чувал. Тази жена бърка детската психология с тази при пенсионерите.

"За съжаление статистиките в световен мащаб сочат значим ръст на агресивно поведение и насилие и то не само при децата." Да, така е, но психоложката няма понятие от други-те фактори. Които са най важни. Храната! Постоянно "съвременният хомо-сапиенс" е подложен на химически атаки от производителите на "храни" и "напитки" особено така наречените "енетргийни" такива. Хората все повече се "хранят" и поемат с храната не -естествени за тях добавки. Които рязко променят хормоналния и невро-медиаторен баланс в ЦНС. там е "заровено кучето". Пример: Е621 (натриев глутамат) овкусител. Много "храни" от растителен и животински произход са бъкани с това съединение. Това съединение е и много важен невро-медиатор в ЦНС. Големите дози приети с "храните" доказано води до неконтрулируема агресия. Темата е много дълга.....

Тая да вземе да поспори с Макаренко

Забележка, предупреждение, преместване в друго училище!?! Това наказания ли са? Друго беше ТВУ и 2 години казарма в Звездец, а момичетата, нощна смяна в хлебозавода! Иначе от тъпи родители- умно и възпитано дете няма се пръкне! Тука вече е матряла! Ама поне да има страх!

Агресията е белег на лошо възпитание или на липса на такова, това нищо общо с имането или нямането. Има много деца (и възрастни) които проявяват агресия въпреки че са задоволени във всяко отношение.