Въвеждат 10-годишна давност на дълговете?

10-годишна абсолютна давност на дълговете предлага ГЕРБ с промени в Закона за задълженията и договорите. По този начин ще се сложи край на "вечния длъжник".

Обратно в новината

Коментари - Въвеждат 10-годишна давност на дълговете? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В държавата-мафия няма закон които да е в полза на народа(СУВЕРЕНА). Затова НАРОДЕ или се учи на абра-кадабра-фокус-мокус-препаратус по отнощение на всяка област където държава=таини общества=мафия=банки имат пръст или се считаи за неизменно прецакан от споменатите както и да звучат законите им.

Вече на всички стана ясно , Герб подкрепя мутрите , как иначе , живееме в мутренска държава, господ да ни е на помощ от такива самозабравили се хрантутници .

ТГолемия специалист.Забрави ли какви каши създаде с промените в Търговския закон. Фалита на физическите лица го има навсякъде, без БГ и Румъния. И срока за задлъжнялост е само 5 години!!! Голяма услуга за хората предлага тимаджията.

ЗАКОНОПОДОБНОТО, а всъщност очевидно нелепо и несъстоятелно, НЕПРАВОМЕРНО твърдение на ЧАСТНИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ ЗА ДОСТАВКА НА ТОК, ВОДА, ПАРНО,...че с изтичането на давностния срок не се заличава релевантното с този срок (и дефинирано в закона на Република България) задължение е НЕ САМО ЛЪЖА И НАРУШЕНИЕ, но и ГРУБА ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛИЖЕНИС, то д и правен, и логически абсурд и ПРОТИВОРЕЧИ НА САМАТА ДЕФИНИЦИЯ НА ВЪВЕДЕНИТЕ В ПРАВОТО И ЗАКОНА ПОНЯТИЯ ДАВНОСТ И ДАВНОСТЕН СРОК!!! Един прост пример - в България напоследък често се споменава и пише в медии за изтичането на ДАВНОСТНИЯ СРОК ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО И НАКАЗАНИЯТА ЗА КОНКРЕТНИ УБИЙСТВА - мисля 20 години! И се коментира, че след изтичането на указаният в закона давностен срок ДОРИ И ДА БЪДАТ РАЗКРИТИ, ДОРИ И ДА БЪДАТ ДОКАЗАНИ УБИЙЦИТЕ И ПОРЪЧИТЕЛИТС, ДОРИ И ПРИ ПЪЛНИ САМОПРИЗНАНИЯ, ТЕ НЕ МОЖЕЛО ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ И НАКАЗВАНИ!!!! Независимо дали ни харесва или не...! Така ако пренесем същата логика ще излезе, че ВЪРХОВНИЯТ СУВЕРЕН, НАРОДЪТ МОЖЕ ДА ПРИЛОЖИ СЪЩИЯТ ПОДХОД С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА МОРАЛНА СИЛА И ОЧЕВИДНА ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА И ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ С ИЗТИЧАНЕ НА ДАВНОСТНИЯ СРОК НА РАЗСКЕДВАНЕТО НА ЕДНО УБИЙСТВО, НЕ СЕ ОТМЕНЯ ВИНАТА И НАКАЗУЕМОСТТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, и това миже да се апликира, приложи ЗА ВСИЧКИ И ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

А от кого ще се поемат дълговете на тарикатите неизрядни платци и на откровените крадци? Не става въпрос за хората, които наистина са изпаднали в невъзможност да плащат задълженията си поради сериозни независещи от тях причини. Явно тези задължения ще бъдат разпределени между всички изрядни будали. Пак "справедливостта тържествува" няма що.

Дето има една приказка на мъдри старци имало три най-трудни неща на този свят. Първото било да си плащаш дълговете, второто - да се грижиш за престарелите си родители и третото - да се молиш на Господ.

Който е глупав да си погасява задълженията - така ли?

И сега има норми, които определят сроковете на дълговете, но изкуствено се преиначават с твърдението, че давностният срок на вземането е изтекъл, но не е заличено самото задължение. Сега чл.110 и чл.111 от Закона за задълженията и договорите са определили съответно 3 и 5 годишни срокове за изискуеми вземания, а по ДОПК (данъчния кодекс) този срок е 5 години, но данъчните прилагат хватката преди изтичане на срока да го подновяват с писмено известие, чрез което автоматично започва да тече новия 5 годишен срок за погасяване на задължението. Ами оправете си тези шменти капели и оставете в сила 5 годишния законов срок! Но не забравяйте да поозаптите и адвокатите и другите, като юрисконсули и подобни, които са прокарали и наложили в практиката тезата за 10 годишния абсолютен давностен срок, с което изкуствено се създават предпоставки за излишни законови затруднения и за гражданите и за администрациите и за съдилищата. За ограничаване на загубите да се променят и начините на плащанията и погасяванията, като разплащанията са по банков път и при необслужване на задължението автоматично да се спира и плащането по него, а виновния да се привлича към незабавна съдебна отговорност, размера на която да е определена още в договора по вземанията и плащанията на дадената стока или услуга.

а ти се замисли дали да се работи толкова много е нормално и дали това не е било в корена на целия ти проблем, отделно дали една жена е създадена да блъска сама като вол без помощ от партнйор?

Г-н Радев вземам пари от 5-6 човека по 20 хил. и възирам в чужбина. След десет години се връщам и никой не ме търси, тъй като е изтекла исканата то вас давност. А тези 5-6 човека които са дали на заем едни суми на човек който познават и останат обрани какво правят? Затова задавам следните резонни въпроси: Осигурихте ли възможност да се открие лице, което е длъжник след като отиде да живее в друга държава? Има ли механизъм, евентуално ако се знае къде живее, по който да му се наложи запор върху трудовото възнаграждение и върху открити в чужбина банкови сметки? Считам, че първо трябва да се защитят правата на кредиторите и едва тогава да защитаваме длъжника. Държава от длъжници и тарикати НЯМА.

а, нямало било-има, има...

Sm3hurk0

Става дума за вземания от държавата ! Във вашия случай, ако се заведе частно дело от тези хора, давността почва да тече отново след последното желание да си приберат парите. Реално давност няма.....

одобрявам, но очаквам в беге условия да се изроди в нещо от сорта банки и фирми да плащат на борци да събират дългове с заплахи, дори да е незаконно след 10 години като знаеш, че има риск да ти счупят краката ще платиш.

Сега давността е 3 (кратката, за периодичните плащания) и 5 години. С тези промени явно искат да заробят още повече хората, които са вкарани от монополисти и пр. "кредитори" (банки - с безумни лихви при заем и никакви лихви по влогове, топлофикации, ерп-та и т.н.). Ясно е, че този говори за "абсолютна" давност - т.е. независимо от това дали е спирана, прекъсвана и т.н. давността с предприемане на действия от страна на "кредитора". Но най-вероятно ще го извъртят така, че да се промени кратката (3 г.) и 5-годишната давност, които настъпват при бездействие на "кредитора" (а не на длъжника - да се поясни за всички ужасени, че щяло да има "тарикати", които да не си плащат 10 г. и да им се опрощавали били дълговете - явно изобщо не схващат за какво става дума). Тъй че - никакво пипане на 3 и 5-годишната давност по ЗЗД с това "хуманно" въвеждане на 10-годишната.

И аз мисля че така ще стане, да вземат да я направят 50 години, та да са сигурни монополи, банки и всякаква друга сган, че ще могат да приберат всичко и от наследниците. Мафиотска държава.

нищо не разбрах от поста ти. а ако някои наистина не може да си плати дълга не е ли редно околните да му съчувстват и помогнат, вместо да завиждат, че взел заем, пък го опростили след 10 години?

Господа управляващи! Не си плащат задължения хора с високи доходи и знаещи че им ще се опростят задължения! Много малко,около 10%,не си плащат бедните! Замислете се по по този въпрос!!!!

Важи само за КРУПНИ ДЪЛГОВЕ! Тук не се включват "за жълтите стотинки лихва скача на хилядарки.

Просто сте направили едно прекалено надценяване на собствените си възможности. Аз имам кредит от 2006-та година, но такъв, какъвто мога да си позволя. Пълни глупости са това със 100% кредит + кредит за довършителни работи. Ясно сте се опитали да придобиете имот, който изобщо не отговаря на вашите възможности. Държавата НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВА да те пази от собствената ти простотия.

А, в държавата, в която си сега, какво решение щеше да има за твоя проблем (както го описваш в бг)? Интересно ми е там банките не си ли искат парите обратно (+лихви) или има нещо, което пропускам?

Текста не е пълен,защото има хиляди подводници.Не вярвайте на такива кьор фишеци.Това е поредния капан.

НАРОДА ОПРОСТИ МИЛЯРДИТЕ ЗА КТБ ТЕ СЕГА ЩЕ ГО ПРАВЯТ ЗАЛОЖНИЦИ ЗА 10 ГОДИНИ ЩЕ СЕ КРИЯТ И НИКОЙ НЯМА ДА ПЛАЩА ,ХОРАТА ЩЕ СИ ПРАВЯТ ЗАСТРАХОВКИ С ПАРИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ И ТО В ЧУЖДИ ФОНДОВЕ А В БЪЛГАРСКАТА ХАЗНА ЩЕ ВЛИЗАТ ЧУШКИ МАРИНОВАНИ.... ТОЛКОВА ПРОСТИ УПРАВНИЦИ НЕ СМЕ ИМАЛИ....НЕ 10 ТРИ МАКСИМУМ 5 ГОДИШНА ДАВНОСТ ДРУГОТО Е САМОУБИЙСТВО ЗА ДЪРЖАВАТА............ ПЛАЩАНЕ БЕЗ ЛИХВИ И 3 ИЛИ 5 ГОДИНИ МАКСИМУМ ДАВНОСТ ВИЕ ГОСПОДА УПРАВНИЦИ НЯМАТЕ КУЛТУРА НА СЪБИРАНЕ

За належащия проблем - "вечния длъжник", е по-лесно, бързо и по - евтино!А, по принцип е въпрос на субективно мнение!

Само да попитам, това за кредитните ни милионери ще важи ли?

По настоящем имам съсобственост недвижим имот с кредитен милионер, който от почти 20 години се страхува да дойде в България и си живее в Швейцария. Явно чака някаква давност да се върне в България след като е ограбил Първа частна банка с около 1 млн. долара + лихвите за тези години и продължава да фигурира в списъка на длъжниците на банката. Междувременно това лице си е напазарувало с тези пари доста недвижими имоти в Б-я през последните 20 години под различни фиктивни форми. Въпросът ми е към господина, автор на идеята, това узаконяване ли е на грабежите на бедна България през 90-те години?

Г-н Емил Радев, Вие зад широкия гръб на ГЕРБ сте правната марионетка на кредитните милионери и от години не спирате с усилията си да правите необходимото за легализирането на откраднатите от тях пари! Няма ли достоен човек в тази партия да светна на вашия Вожд що за човек сте Вие и чии интереси защищавате в Брюксел?

Добра законодателна инициатива, много по евтино и лесно от колкото да се прави закон за фалит на физически лица!

Ти си длъжен да предвидиш, дали ще може да плащаш 25 години!Държавата не е длъжна да те защитава, затова че си усвоил едни пари и не може да ги върнеш.Все пак при ипотечните кредити, вече има закон, който позволява при подписано споразумение, да отговаряш само с имота.

И след като опростят по давност дълга , ще следва ли някаква предпазна или забранителна клауза за този човек ? Щото иначе аз съм пълен глупак, щото внимавах в харченето и първо гледах да си платя задълженията. Сигурно така ще се почувстват доста хора . Щом си добър платец си наивен глупендер.

а на теб какво ти влиза в работата личните финанси на други хора?

друга история щеше да съчиниш

Знаете ли какъв е изводът от цялата история От Лондон? НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ! Особено пък за купчина тухли и то в България, където банка е равносилно на организирана престъпна група.

и народът трябва да опрости 20 милиарда на герп :)

Лайнарите от ГЕРБ пак се осраха.

Добре бе, нали общата в ЗЗД е 5 години, какъв нов вид давност е това и може ли да обясните отпада ли търсенето по принудителен ред при нея? Иначе разлика не виждам, освен удължаване на срока да те тормозят фирми за вземания.

Абсол'тна давност и термин от правото, на кратко означава, че каквото ще стане, каквито ще стъпки да се предприемат от която ще да е страна, след 10 г. задължението изчезва. В момента има 5г. условна давност, което накратко ще рече, че ако за 5 г. кредитора не 'предприеме никакви стъпки' да си събере задължението, то се отписва. Уловката тук е, че дори едно препоръчано писмо изпратено до длъжника от кредитора се смята за стъка, която нулира този 5 г. давностен период (започва да тече наново).

Давносста по ЗЗД е 5 години, но срокът може да се прекъсва и пак да се възобновява и така може да стане 30 г. , а сега искат да въведат , че давността е максимум 10 години независимо от адвокатските хитрувания. Дано да стане.

И как точно с това ще се стимулират коректните платци?

Защо няма поне един политик с нормална физика ! Всичките са угоени свини с наши пари ! Някога бях 106 килограма ! Постепенно от недоимък и мизерия станах 75 кг при ръст 185 см . гледам го този свинчок и знам , че моите килца са на неговия угоен гъз !

Не му завиждай, трябва да го съжаляваш, а той да ти завижда на стройната и здравословна фигура.

Нямат наяждане тия депутатски зурли......

пак лайнарска история! сега за банките нищо не можеш да кажеш след закона за ктб...

!

А тази така наречена държава,правили нещо за да се вземат тези пари които се дължат. Просто прокарват нов закон за да изчистят заемите си който не аа върнали от преди първия си мандат. Няма такава малоумна държава. По никакъв начин не помага на хората който имат да взимат.

Защо се изказвате, като хич не са Ви ясни нещата. Кредитните милионери са се оправили. или по-точно, помогнсха им да се оправят по друг начин. Те не чакат такива закони като давност или фалит, с които лъжат бедния и обезверен народ.Такива залъгалки пускат от 2012 година и досега резултат никакъв. Що нсрод се спомина от притеснения, от лишения, колко хора се самоубиха, а те, депутатите се правят на разсеяни. Досега, народът, който ги е избрал, не им е приоритет. По скоро при тях важи приказката Царица Парица. Тези с парите им помагат кои закони да се приемат и кои не.

кредити, банки, пирамиди, фараони... на всички е ясно, че пазарната икономика е един голям балон, а парите са въздухът в него

...а крадците "сладкия" плод...

Ало дир-аа довечера ще изстрелват български сателит.

пак ли...? чекай поне да стигне орбита че тоя малоумник дето разбира от сичко нищо не прави само пари събира.

Какво означава "пак ли" Предния беше изстрелян по времето на бай Тошо, ти едва ли си се бил пръкнал. Имаше всенародни тържества една седмица. Туй което бай Тошо построи не може го боядисате даже. Ако отбележат подобаващо изстрелването редно е да раздадат по още една заплата поне. А и при бай Тошо телевизионното приемане беше безплатно.

Тази поравка я дъвчат вече десет години ! Трупат рейтинг на гърба на нещастната обедняла и задължняла нация ! Досега със задна дата трябваше да я приемат !

С едно изключение ! Не трябва да се опростяват огромните заеми от банките уредени за " онези с куфарчетата " !

С писмо до войвода, се обърна народа Я кажи мило шефче, начин за разплащане Ти живот си живееш, туй добре го владееш Устай ти пари нема, супери да плащаме

Давност трябва да има само за просрочени, незвъзможни за плащане сметки, към ЧЕЗ, към Софийска вода, към Топлофикация,към община и т.н. и то при доказана невъзможност на човека да плати, 3 или 5 годишна.За кредити не трябва да има.Кредита сам си си го взел, сам ще си го плащаш.

А да се изкажете нещо по въпроса за наследяване на банкови дългове, които са се увеличили петорно, а главницата е една малка част, всичко останало са непосилни лихви, такси за онези, недосегаемите ЧСИ-та, такси измислени всякакви.

ама като почнат да се изказват разни неграмотници дето разбират от футбол коли политика и право и от медицина направо се насирам от дрисък!

се изхождаш компетентно

...в разни усти...ДА! изхождам се.

papion

А, така на всичкото ром дето дължи на енерго, вода, банки, телекоми и т.н.т ще му се опрощават дълговете. Във входа имаме длъжници на топлото, които с години не плащат нарочно, явно и на такива ще опрощават и какво праим тогава? Спираме да плащаме ли?

Емил Радев, тая дъвка с проектозакона за десетгодишната абсолютна давност, колко време ще я дъвче!? Покрай нея, стана евродепутат, а този проектозакон го внасят вече поне три пъти, в три поредни народни събрания и не го приемат. Няма да го приемат и сега, просто събират електорат.

Като го гледам тоя Радев как се е охранил , какво друго да измисли свинския му мозък,срещу голяма заплата.ГЕРБ подготвят геноцит на народа , за да останеме 3 мил.

Защо са толкова загрижени за дълговете на гражданите.А дълговете на КТБ народа ги,,погаси,,А дълговете на банките от 96г.пак народа.Важно е банките да са добре.Ето сега пак ни готвят ,,ограбване,,над 1000 лв.да минава през банките.Малко ли ви беше досегашният рекет.Не отдавна беше когато от 1000лв.направихте 1 лв.

крайно време е тази партийна каста да се измете знаете ли че само герб има 300 милиона лева от крадени партийни субсидии. май че е дошло време да се хванат тоягите. то от буклуци аман. до кога ще сащитават монополи и разни и др.

Да разбирам ли, че така преходът ще е свършил? Или още ще има да прехождаме?

на следващия 9 септември

е измислен преди 10 години, кредитите са раздадени на който трябва, сега ще бъдат опростени

Запис на заповед, като основание за завеждане на изпълнително производство !!!!!!!!! Всички парични взимания-давания задължително да минават през нотариус.

чшшшшш менителницата съществува от римско време бе, какво ще изхвърлят? това че службите са пълни с престъпници и селски неграмотници не е вина на ззд!!!!!!

съществува и разпъването на кръст...

да се подпира финансово-мнополистичния-олигархичен капитализъм, докато народът все още духа

ама не си мислете че банките ще се преебат ей така, както и чез и с вода и топлофикация.