Лобистки ли е законът за разплащане в брой?

Вчерашното решение на НС до 2 г. разплащанията в брой да бъдат сведени до 1000 лв. предизвика бурни дебати не само в парламента, но и в обществото.

Обратно в новината

Коментари - Лобистки ли е законът за разплащане в брой? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не спирам да се учудвам,честно казано от слабоумието на българските законодатели и т.н. експерти, които очевидно съдят за другите, за хората по себе си. Значи със свалените до 1000 лева кешови плащания щели да (пре)борят сивата икономика!!! Дори не си и струва да коментирам тази простотия, или да я оборвам. Но на РИТОРИЧНИЯ ВЪПРОС ДАКИ ТОЗИ ЗАКОН Е ЛОБИСТКИ само да им напомня на теьи заклети борци със сивата икономика - законодателите, че ИМА МНОГО ПРОСТ И СЪВСЕМ ОБЕКТИВЕН КРИТЕРИЙ, който доказва и показва истината, без никакво значение дали се харесва някому или не! А именно: ВИЖТЕ КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ПЕЧАЛБАТА НА БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ФОРМИРА ОТ ТАКСИ - отнесена към общата им печалба И ГО СРАВНЕТЕ СЪС СЪЩИТЕ ПОКАЗАТЕЛИТЕ НА ДРУГИ И ОСОБЕНО НА ЗАПАДНИТЕ БАНКИ!! И ИСТИНАТА ЩЕ ЛЪСНЕ КАТЕГОРИЧНО И БЕЗПОЩАДНО ЯСНА!

За мен пък винаги плащането с карта е по-удобно, избягвам да нося кеш.

кой има доверие в банките в Бг, когато стават неща като ктб?

Народният мъдрец си го е казал - "Парата на ръката, пръча върху козата и.....айде..."

Не само кешът трябва да си остане като разплащане, ами да вземат наглите банки да премахнат таксите при плащане с карта. В България има повече банки, отколкото са ни нужни.

Лобистки е, разбира се. Жалката истина е, че ГЕРБ или, който и да ни управлява, са само проводници на това, което глобалистите правят по света. Кампанията за изчезването на кеша и пътят към тоталното финансово робство върви в цял свят, най-успешно в държави, където хората доброволно кълват на кукичката за това, колко е добре за тях да се разплащат така. Предлози винаги ще се намерят - уж борим сивата икономиката, уж е супер яко (аргументът на някой недорасляк, пубер, на който се връзват и големи хора) и т.н. и т.н. Няма нито една разумна причина за това някой да разполага с твоите пари, всичко да се проследява през електронни устройства, вместо простият, елементарен и безотказен метод на плащане в кеш. Освен, че банките ще се обогатят, ще започне лов на вещици и всеки неудобен, ще бъде елиминиран под предлог борба със сивата икономика. А истинските мафиоти ще продължат да си работят безпроблемно със или без този закон, чиято цел е единствено удар върху обикновения човек. Жалко е, че тези хора (политиците) знаят само да се репчат на обикновените хора пред камерите, докато в действителност господарите отвън им дърпат ушичките и им диктуват всичко, което да правят. А те се задоволяват с трохите, които са им метнали. По-големи трохи, разбира се, с които ще живеят относително охолно, за сметка на това, че са продали напълно държавата си...

Точно така. Всичко което изброи е вярно с оригинала и само както казах ще допълня, че освен всичко което изброи, самия лов на вещиици няма да е лов, а директна елминация с помощтта на подкожните чипове с които така усилено искат да ни набучкат всички за "наше удобство". Да не говорим, че и парите без покритие са си пак огромна измама и тази измама е от както банките схванали, че ако си напазарят политици за да им прокарат закони с които да няма как да провериш имат ли покриетие заемите които раздават в допълнение на това, че могат да си печатат колкото си искат пари (хартиики) и само техните хартиики да са законни ..е от тогава коня е рипнал у реката и се е удавил а хората тънат в лъжа, дългове и дебел контрол от страна на банкерите които управляват политиците и изборите.

Хора схванете, че след въвеждането на електронни пари и безкасови плащания вашата сигурност не само няма да се увеличи, а напротив, ще падне драстично. Никаква сива икономика няма да се пребори защото сивата икономика се движи от умни хора със свободен дух които винаги намират решения на всяко тъпо ограничение и това се знае от задкулисните глобални играчи. Целта сте вие и вашите животи! Казавам животи защото дефакто вие не сте им нужни вече като послушни роби тъй като новата революция е тази на супер роботите и/с изкуственният интелект. Затова господарите на света (както се мислят че са Илюминати) ви лъготят да си се отървете от парите, после да си сложите чипове и на финала ще натискнат бутона терминиране и всеки дето се е навил ще бъде терминиран с няколко несинхронни нервни импулса към дяла на мозъка отговарящ за сърцето или мускула на сърцето директно. Разбира се господарите ни се грижат и за по палавите като измислят нано роботи убиици или така наречената умна прах. ОБАЧЕ пропускат, че по находчивите от нас отдавна са в час с подобни технологии и контра мерките за тях. Наясно сме и с тактиката превантивен удар с които да се съботира локално и глобално електронната фашистка диктатура, но толкова засега.

Е това е мерака на онези зад "Новия световен ред". 1. Искат 100% безкасови плащания и подкожно чипиране в което хем да ти е за безкасови плащанията, хем паспорта, и медициски картон, хем през него да могат да ти пускат сигнали за тотален контрол директно в нервната система и мозъка. Тотален шит. Решението е или да се събудят хората за да се отхвърли това или да са наясно, че банките хем ще си изтрият така загубите хем ще си радават виртуални пари без каквото и да е покритие, а които не ги кефи ще му нулират сметките, ще му подменят медицинския картон, ще си го следят с чипа или директно ще му пращат команди за стани,падни или умри в невронната система. И това не е майтап. Това е което въвеждат поетапно сега в целия свят.

Първо кешът ще изчезне, после електронната карта, с която сега се разплащат хората, ще бъде заменена ... с подкожен чип. Защото е толкова примитивно и нетехнологично да нозиш физическа карта, а пък и рискуваш да я загубиш, докато чипът си е винаги там.

Капитализма е измислен от разни банки, зашото кралете и царете не си плащали заемите и банките фалирали... В момента, Банките са абсолютни мошеници... Преди 1-2 месеца си направих сметка в Буулбаннк. Трябваше да получа 45 лв. Направих си сметката и след две седмици ( около 14 дни) отидох да я закрия. Служителката ми даде 18 лв, даде ми някакви разписки да подпиша и ми каза че ще получа съобщение- СМС... След като вдигнах СКАНДАЛ, че от 45 лв, получавам само 18 лв, служителката взе да смята отново и ми даде още 10 лв и така получих 28 лв, от превода- 45 лв. Отново подписвах разни разписки, а после попучих съобщения на телефона- първо за 18 лв, а после че съм получил 28 лв... Банкови сметки не ми трябват... Преди 10 години, беше евтино. Сега е СКЪПО и излишно...

ние сме световни, СВЕТОВНИ! иноватори! Никъде по света не го правят, но ний, НИЙ ще го правим! "АЗ... ще бъда гангстер! Разбираш ли, нема да съм хасмтер!"

и мажоритарни избори. Нито един кретен да не влезе повече в парламата

Не лобистки ами банкистки!

Разбирате ли колко е важно да имате кабинет от тикви! Всяка тиквотия може да мине!

Другото, което е лобистко - якото сурвакане на малкия бизнес. Всяка сергийка трябва да се обзаведе с ПОС терминал. Това са нови такси, нови разходи и задължително плащане на % от всяка транзакция на банката. Отделно разходи по поддръжката и сервизирането на това устройство, а най-добре на две. Ако едното се повреди да не затварят магазина. Ако мислите, че тия 240 прасета сте ги избрали да работят за вас жестоко се лъжете. Те работят единствено и само за собствените си интереси и за комисионните които получават за лобистките си закони.

Много сме.Силни сме.Гладни не сме,но още ще ви дерем с такси

Чудно ли ви е, че има хора без банкови сметки? Масово хората по селата и малките градове не чувстват необходимост да имат такава. За сведение - тарифата на една банка: Откриване на сметка - 12лв. Поддръжка - 5лв. (вероятно на месец) Теглене - 3лв. Безкасов превод - 1.50лв. Комунални плащания - 1.20 За картите: Експресно издаване (ако я загубиш) - 25 Евро Преиздаване - 10 Евро Годишно обслужване - 25 Евро Такса блокиране - 15 Евро Справка за салдо - 0.20лв. СМС известие - 0.15лв. И това е част от тарифата. Да не говорим, че с кредитна карта в ръцете човек се отпуска и пазарува здраво, а после почва и да плаща едни лихви от порядъка на 17-20%.. Та, извода е да одерем народа за сметка на банките.

3000-4000 евро е една европейска заплата. Толкова трябва да може всеки да харчи както си иска. Явно крадците от парламента смятат че една работна заплата е някакъв супер бизнес? Не НЕ Е ТОВА НЕ Е КАТО ДА КРАДЕШ МИЛИАРДИ, ЧРЕЗ СХЕМИ, ЧРЕЗ ФИКТИВНИ СДЕЛКИ И ДОГОВОРИ С ПОМОЩТА НА БАНКИТЕ, ДА ИЗТОЧВАШ ПО 5 000 000 000 от КТБ и т.н. Това е решение на НАЙ-ДОЛНА ПРОБА КРАДЦИ ОТ ВИСШИТЕ ЕШАЛОНИ НА ВЛАСТТА.

майсторе, средната заплата в ЕС през 2016 е била към 1500 Евро (можеш да направиш справка с това чудо на техниката наречено гугъл). За България съответно към 800лв, което значи че ограничение от 1000лв за плащане в брой е точно според твоите критерии :)))

Предлагам да бъдат освободени от данъци всички, които плащат всичко по банков път!!!

Аз съм съгласен с тези лимити, но не искам да ПЛАЩАМ за всяка транзакция на банките!!!!!!!!!!

Кой се страхува да показва и доказва доходите си?

Не мисля че това е разумно и осъществимо при настоящата банкова система и всички безумни такси който те си измислят и събират.

Боклуци мръсни - не могат да накарат мутрите да си регистрират колите в Бг, но за сметка на това ,обикновенния човек бива смазван и тормозен по всякакъв начин. Боклуци гадниии...

Че кои нормален ще избяга от кеша като го види това изобщо няма да работи в Бг всеки пак ще си пазарува в брои

Напълно лобистки закон. Изобщо не трябва да има ограничения. Не това е начина да се бори сивата икономика

Защо да е лобистки? Какво значение има за мен дали плащам в брой или по банков път? Като си купувам неща през интернет не плащам в брой така или иначе. Тук пак някви филми се разиграват в главите на коментиращите. Конспиративни теории, демони, банкери и т.н. Който иска да ходи да плаща с балите с пари като някой пещерняк, нека го прави.

защото на практика тоя закон ти ограничава правото да притежаваш и ползваш собствените си пари извън банковата система...т.е. всеки с по-голям доход на практика се задължава да кредитира банковата система.....

за банкстерите - кърлежи!

ИЗЛИЗАЙТЕ НА ПЛОЩАДА БЕ! ОГРАБВАТ ВИ, БАЛЪЦИ!

Абсолютно съм уверен че е така . лошото е ,че точно герберите са хванаха и се заиграха с парите на хората . После защо банките имали толкова големи печалби . Ами ,че по-вече от ясно ,защото има баламурници които им гласуват законите .

Баламурници сме ние,дето траем тия мръсници

Представете си числото на банковите такси за една година. Но няма да мине, в ЕС е 10 000лв., както е в момента.

ХА-ХА Искат да ви приберат парите в банките! И после таксички, таксички и хоп 10 милиарда печалба за алчните банкери, като Хампарцунян с 200 бона месечна заплатка!

Транзакциите на ПОС са безплатни, а този закон само намалява лимита от 10 бона на 1000. Колко често плащаш на ръка по над 1000 лева, че да обеднееш когато минеш през банката?

Все тая

В живота си може да не платя над 1К лв. Това по какъв начин може да бъде довод?! На човек му става адски трудно да си удържа гнева към подобно овчедушие. Където 2 см, там и 15, нали? Все са сантиметри.

Аз от години плащам с карата, а не кеш освен ако не съм в баничарницата. Това е единствения начин да съм сигурен, че ДДС-то, което търговеца ми взима всъщност се декларира и отива в бюджета от който родителите ми получават пенцсии, осигуряване и т.н. Не ми трябва закон да ми каже дали да плащам кеш или не. Аз сам съм достигнал до извода, че плащането по банков път или с карта е най-големия бич за тарикатите. Веднъж реших да си купя костюм от известна българска верига за дрехи. Когато им казах, че ще плате 250 лв. с карта и веднага ми казаха, как нямали Point Of Sale терминал и само в брой можело иначе на вратата имаше лепенка на виза и мастър кард. Направо си излязах от магазина и им казах, че току що изгубиха продажба. Истината е, че просто тези 250 лв. щяха да отидат в сивата икономика, а аз щях да платя ддс, което щеше да потъне в нечии джоб.

Когато го направят като в цивилизования свят - да. До тогава банките ДГД

ДДСето дето отива в бюджета го ползва МАФИЯТА за да си дава Субсидийки ,Офшорчици и НСО охрани. И 1 лев да стане кешовото разплащане ПЕНСИОНЕРИТЕ пак ще гризат дръвцето

Тъп коментар си пуснал, пич. Никой няма да те се върже. Отдалеч личи, че си платен драскач.

щеш прави квото искаш! защо аз трябва да ти пълня гушата? буци на лозето ли си ми копал?

Ок де, а какво е наказанието? Чета само че ще е забранено. Ще мъмрят ли, ще конфискуват парите над 1000 ли?

Аз не виждам какъв е смисълът в забраната да се плаща голяма сума в кеш. Тези гнусове от ГЕРБ не можаха да съставят едно мнозинство, за да управляват самостоятелно, та се наложи да се съюзяват с още по-калпави. Ите ми говорят за реформи и честност! Тяхната брънтия Меркел ще пърди на поста до насиране. Тя е тотално отсвирена от Белия дом пощуряла прахосница подабна на Барак-простак. Тръгнали ми герберите да се съюзяват с Меркел! Живял съм и в комунизъм, но такова ограбване като герберското не е имало! Долу тяхната поддръжничка Меркел!

Като се замисли човек и тегли черата, излиза, че на демокрацията не е нищо друго, освен уродлив комунизъм, от който бягаме, та пушилка се вдига. Да се задълбочим: а) имало било свобода на придвижване. И? Минаваш не летище и след 2-3 проверки вече не си девствен. Всъщност сме стадо, което доволно блее и само чака поредния шут в задника, за да тръгне, накъдето му е казано. б) имало свобода на словото - пишеш във ФБ, че не можеш да траеш скапаните орди от получовеци и след два дни на вратата ти чукат от полицията и става к`вото става. Това се случва ежедневно в "демократичния" Запад. ФБ е замислен гениално, не мога да им го отрека. Ако бяха накарали толкова идиоти да си дадат всичко лично и съкровено насила, щяхме да сме претупали още една световна война, ама само погъделичкай егото на простака и не мож` се отърва от инфо, къде, с кого, кога, по колко пъти, в коя държава, в колко часа и т.н. в) чета от време на време тук няк`ви мрънкала, които пишат, че едно време в магазините имало 10 неща и домовете в държавата били еднакви. Сега к`во му е различното? Всичкото "ВИП" пазарува в ИКЕА. Умирам от смях като вляза в къщата на някой познат и тя е същата с тая на човек, с който дори не са се виждали. Преди време писах, че много се натиска физическите пари да бъдат премахнати. И ще се случи, защото няма съпротива. След това робията ще е тотална и неограничена. Не слушкаш, хоп - спират ти достъп до нулите и единиците, които някой е набедил за разплащателно средство и изведнъж си послушен, кат` скопен котарак. Най-жалкото е, че има... ми, олигофрени, не мога да ги определя по др. начин, които даже изпадат в дива радост, че ще плащали с пластмаса с чип и ще бъдат освободени от игото да носят пари в брой... Спирам до тук, че май останаха само псувни.

Алилуя,братко!!!

абсолютно лабистки! банките сега правят 1,5 милиарда годишно и ги изнасят! сега ще станат повече!!

и затормозяващ търговията на дребно е такъв закон. Така наречената сива икономика не я бърка дали ограниченията за разплащане в брой са до 1000, 100 или 100 000 лв., тя затова е и сива защото не отчита НИКАКВИ постъпления или плащания. Подобни ограничения затормозяват легалните продажби на дребно. Да оставим веригите за техника, те си имат подобни устройства, но например - наложи се да купим специализиран водомер и части към него за обект на малката ни фирма, общо 1085 лв., нито фирмата ни има банкова карта, нито магазина устройство за плащане през карта, а не се познавахме до момента. Или трябваше да ходим два пъти и да плащаме на части или магазина да рискува, да ни даде стоката и да чака два-три месеца да му я преведем, ако сме некоректни или да си изкараме карта, да ни таксуват ежемесечно допълнително за нея и при всяка транзакция да таксуват и нас и търговеца, щото горките банки не магат си покри месечната издръжка.

Аз смятам, че трябва да се въведе и срок на плащане в рамките до един месец, който не плати фактурата да се търсят вземанията автоматично по съдебен ред. Защото пуснеш на някой фактура за 1400лв. и тоя я влачи с месеци и после писма телефонни разговори. В такава форма само до 1000лв. е лобистко да напълнят фонда който източи КТБ, че може да има друга банка като нея.

Аз не разбирам много-много, ама това не е ли против европейските правила - държавата да подпомага законово и административно частни институции? Банките нали са частни? Как става тогава? Не че не ми е ясно, че за едни може, за други - не, ама не мога да си представя колко може още да ни доят.

Явно още много, или поне се опитват непрекъснато...

Лобистки е и още как. От него най много ще спечелят банките. Но никой не поставя въпроса и не прави законодателни промени за да ограничи проблема с високите такси при банковите разплащания. Именно затова е лобистки и банките няма да позволят законови разпоредби ограничаващи безкрупулното им начисляване на високи такси.

Сега дупетатите ще се направят на вслушали се в мнението на хората и след "бурни" дебати ще свалят тавана за кеша от сегашните 10000 на 5000 лв. Овцете пък ще се радват и ще викат мерси на Боко, че не е 1000 лв. Номера от селски вечеринки. И в този форум някои агенти пишат, че 5000 лв си било ОК. Цялата работа е за да се пълни гушата на банките от такси, да ни следят какво, откъде и кога купуваме.

Нормално е да е видно колко и от какво са ти доходите, и къде ги харчиш. А, не да ми се правиш на " неуморен бизнесмен", който печели от труда на "робите" в България, срещу жълти стотинки, декларирайки лъжи, и наливайки милиарди годишно, примерно, в немската икономика поръчвайки си поршета, мерцедеси, бе- ем- ве, за жени, любовници и уродливите си наследничета!

Ама как ще е лобиски ? Банките дори са предложили таксата да възлиза на 5 стотинки независимо от размера на сумата - хахаххахахаха

Искам да попитам ако предположим че всички си сложим парите в банките по техния модел и случайно вземат че фалират или спрат да работят за една -две седмици какво ще стане ?? дали всички които събират сметките за ток,вода,телефон или бързи кредити ще проявят разбиране или ще ни осъдят набързо и ще ти вземат кои каквото има. Прекалено често фалират банки или от никъде хоп малко инфлация за спорта причини всякакви

Ма ка щяло ! Това е само в отговор на многочислените молби на гражданите !

Парите да минават по банков път - имат в предвид да пащаме с карта а не да търчим до банката - в което има само позитиви стига банките да премахнат таксите за ежедневните харчове. Колкото за представянето на новината по медийте - това е поредната манипулация за всяване на смут и раздор в обществото! В чужбина даже минерална вода да си купиш от мобилна сергия на плажа - можеш да платиш с карта без никакви такси за теб. Дори пост-терминали не са нужни, плащането става през телефон с картов четец!

За да имаш карта, трябва да имаш банкова сметка, нали? А таксите за нейното обслужване какви са? Купуваш си минерална вода за 20 цента и плащаш още толкова за трансфера! Няма превод по банков път без такси!

В ограничения ти мироглед може и да няма превод без такса, но аз където живея, такси за трансфер не плащам! Така, че вместо всички да се мислите за най-умни, вземете понатиснете този парламент да коригира и банките, защото плащането с карта е правилната посока за излизането от сивата икономика, но как точно ще го гласуват говедата в парламента зависи имено от ВАС!!!

Ти май не четеш внимателно. Правителството иска да ОГРАНИЧИ правото на българските граждани да се разплащат в брой. Възможността да плащаш навсякъде с карта е работа на банките и търговците, а не на правителството. И, понеже цитираш тази чудна ЧУЖБИНА, кажи ми една държава, където има ограничение в кешовите плащания до 500 евро! НЯМА!

Съгласен съм с теб, че толкова ниски тавани не е нормално и не трябва да има, но трябва да се измисли начин за следене на потоците от пари, защото това не нещото което дърпа България назад. Парите в брой не оставят никаква след когато се дават за подкупи и измами а това трябва да се прекрати за да тръгнем напред! Тук в САЩ се следи много внимателно от къде и защо някои хората получават пари, ако те не са от заплата. Говоря за лица със съмнително минало а не обикновенни хора. .....когато сива икономика няма - тогава, данъците и таксите са занижени в пъти за да не представляват по-висока тежест за обикновенните граждани!!! Но в БГ с тази извратена мутро-демокрация всичко се прави наопаки.

Всяко плащане с карта струва между 1,5-3%. Уж безплатно за потребителя, но в крайна сметка тази такса се начислява в цената от търговеца, защото логично и той трябва да печели, за да дава заплати и тн. Само банките са на далавера!

Хайде сега банките да се откажат от такси за всяко плащане над 1000 лв. и всичко ще бъде ок. при дадцеенка 7 % като дам 3,5% на банката на края на месеца ще гледам умно

абсолютно този закон е в полза само на Банките само прочете какви са им печалбите само от ткси.

На разбрах този въпрос риторичен ли е? Ако не е лобистки, нека да бъде гарниран с друг закон според който се забраняват такси и комисионни за банките при некешови разплащания. Тогава мога и да повярвам, че зад герберските напъни не стои лоби.

ХЕМ СЪРБИ!!! Боли ги ( че не могат да печатат български левове поради Валутния борд без реален растеж на икономиката)- хем ги (ГЕРБ) сърби (че се чудят как да накарат обикновените хора и пенсионерите да "върнат" банкнотите, които са спестили, за да могат да плащат и банките да са "живи",щото лихвите им са "умрели" и отнякъде трябва да "падат" доходи за персонала им!??? Колко са некадърни, да отменят този ВЕЧЕ НЕРАБОТЕЩ ИЗГОДНО Валутен борд и за да могат да крадат още повече безнаказано!!! Но ЩЕ БЪДЕ ИДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН !!! Тогава МИСЛЕТЕ, КЪДЕ ЩЕ БЯГАТЕ!!! НАРОДА НЕ СИ ЗАБРАВЯ МЪЧИТЕЛИТЕ!!!

Ха ха ха! Такива малоумници като нашите, само че в световен мащаб, вярно ще докарат Биткоина до 350 000 долара за бройка, през следващите 3-4 години. Този филм с големите суми го играха преди няколко месеца в Индия, та сега вече са принудени на държавно ниво, да обмислят приемането на виртуалните монети, като официално разплащателно средство. Както винаги, нашите управници, вместо да гледат в бъдещето, се ослушват кой от къде ще им разпореди нещо, за парченце баничка.

И третият мандат е към края си!

герб=Биг брадър, доно си заминат преди да стане това реалност

Те ще си заминат, но закона ще остане и следващите ще се направят на ударени... Така банкерите просто ще се възползват и ще са невинни, те /банкерите/ просто спазват закона, не го нарушават и са почтени люде в това отношение.