Канадски снайперист улучил боец на ИДИЛ от 3,5 км

В боевете за Мосул (Ирак) снайперист от канадските спецчасти успешно е улучил боец на ИДИЛ от рекордното разстояние над две мили, предаде Си Ен Ен.

Обратно в новината

Коментари - Канадски снайперист улучил боец на ИДИЛ от 3,5 км | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За тази карабина напречното разсейване при 5 изстрела, е не по малко от 0,7 м на растояние 2430 м. На което растояние грешка в определяне на разстоянието с 100м води до отклонение 1м от точката на прицелване, а грешка в определяне на скоростта на вятъра с 0,5 м/с при тия условия води до отклонение на куршума с 1 метър. И щатния прицел (Leupold Mark 4-16x40mm LR/T) за карабината не е разчетен за компенсация на снижаването на куршума за разстояние повече от 2000 м. На указаното 3450м разстояние просто няма начин да се определят всички сили действащи по траекторията. Т.е. стрелеца е бил голям късметлия, че е уцелил нещо там. Особено за 10с подготовка.

ТОЗИ"СПЕЦ"НА СПЕЦОВЕТЕ СЕ Е ЦЕЛИЛ МЕЖДУ ОЧИТЕ НА КОМАР ОТ ТАКОВА РАСТОЯНИЕ,НО НИКОЙ НЯМА ДА МУ ПОВЯРВА И СА ПУСНАЛИ ВЕРСИЯТА С ДЖИХАДА!!!ТИЯ НИ ВЗЕМАТ ЗА ИДИОТИ!!!

ганьовци прости, с глави твърди като приклад на калашник, обяснението защо е успешен изстрела ви е написано в статията ама няма кой да чете - elevated position

Sm3hurk0

Стрелял, като на сватба и убил някой.....без да иска.... снайпериста.... А ние тук си мислим, че той - снайпериста, се е целил , точно в този човек.... Някой да се обади на приятел(ка) и по-точно на Весела Лечева за компетентно мнение !

А стига бе... В сферата на фантастиката... Все пак и ние сме стреляли и знаем колко са ...3 500 метра...Да не казвам ,колко фактори влияят на балистиката при тази не малка дистанция...

митотворчеството винаги е било част от воината

Това да не са 3 500 фута (feet) или около 1,07 километра?

На мен някак си не ми се вярва. Тоя идилски боец вероятно е заспал на открито и така е хъркал че направо е спрял да диша. Само ще ви кажа че жива цел на разстояние по голямо от 800 метра е нещо като движение на комар пред носа ти. С каквото и да е оръжие да разполагаш, каквито и уреди да имаш за полеви условия ... това си е направо ... Божа работа. Е за това съм леко скептичен към информацията.

Верно ли , бе ?!!!! Тоя миндилски боец да не е бил багдади ?!!! Отново :)))))) Много анимация има в тия сражения . За съжаление жертвите предимно сред цивилните са огромни .

Добро оръжие е ТАC-50 и добър изстрел. Но си е жив късмет, особено ако е както казват - с първия изстрел, без пристрелка, с 10 с за подготовка на данните (измерване на разстоянието). На такива дистанции разсейването е толкова голямо, че за надеждно попадение са нужни 20-30 изстрела (опита).

Това изглежа абсурдно! 10 секунди! Ми то само куршума на такова растояние лети толкова време. Ами допустимото отклонение!? Колко МОА? Може би 0.1 или 0.05. За тази пушка дават 0.5. Това означава че на такова растояние отклонението от целта е повече от метър!

К'от кайш, брат? ... ;)

Снайперската винтовка McMillan ТАС-50 има ефективен обсег на стрелба 1800 м. За точно попадение на двойно по-голяма дистанция стрелеца трябва много бързо да решава системи от диференциални уравнения.

ТАЦ-50 има същите характеристики като М-82 на Барет и ролята на 50кал е не толкова точност колкото ударна сила. Като знам янките в състезания по шутинг на предела на възможностите - 1800м едва закачат мишените в крайщата а този юнак на 2-но по голямо разстояние човек уцелил. Каквито и уравнения да решава и калкулира при това разстояние точен изстрел с 50кал е практически невъзможен , освен ако не е стрелял много пъти и 1 път просто да е извадил късмет.

Един закон на статистическата термодинамика преведен на нематематичен език твърди, че "всичко може да се постигне с безкраен брой маймуни".

Как го видя на такова разстояние па макар и с оптика? И как разбра, и кой разбра, че го е убил.

Интересна новина ;)) На състезанията се правят 5 изстрела, като се взима общия резултат. Така доказваш, че не си късметлия, а майстор. Иначе хвърлена бутилка от самолет и убила човек от 10 километра ще е рекорд, подобрим само ако на космонавтите им се занимава с глупости ;))

Headshot? Изтинския снайперист ги гърми само с Headshot!!!

Не е точно така. С хедшод ги гърмят само по филмите. В реални бойни действия се целят в торса, или по-точно в сърцето, за да не се пропусне целта. Да не говорим, че когато има точен изстрел тялото на оцеления става мармалад и куршума направо къса ръце, крака и т.н.

Бе добре е утрепл едно Джихади Мюсли канадчето...ма там има още ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО ТОЛКОВА!!!Ама кво става с Мосуля ве луди говеда и еврогейчета?! Още не са го превзели, а вече избиха няколко стотин цивилни жени,деца и старци...А всички дори вече и успяха да забравят как руснаците за по малко от месец завзеха Алепо и Палмира!!! С тези темпове, на управляваната от лудите крави коалиция, ще им трябват още 10 години за да завземат Мосул.

Ако не е било в окото не ми го хвали.

Малииии...бре....бре...бре...

А ние пък сме английската кралица

А ония на изток дето произвеждат всичко в света, как са? А ти как си? На безплатните прегледи в психиатрията ходи ли?

Явно ти си ходил след като знаеш, че са безплатни.

Цъкнах коментарите само за да видя колко специалисти са се изказали вече.

''успешно е улучил боец на ИДИЛ от рекордното разстояние ...'' А кой държи рекорда за най-бързо елиминирана сватба? Или за най-обстойно елиминирана болница?????

От цялата работа разбрах, че първото нещо дето се е изпречило на пътя на куршума е било на 3.5 км разстояние :)

Майка му Канадска, не се ли притеснява, че цел ден в песъка по корем, лежи и може, некоя змия, по мандетата, да го захапи?

При наблюдение от разузнавателен спътник е констатирано,че точното разстояние е 3540метра и 49 см.

Ако е стрелял в гъста маса от хора, все някой улучил. Това, че е спрял нападението, вече и на мен ми идва в повече.

Прав си. Това е било стрелба по групова цел. Сам човек няма да тръгне да прави настъпление.

В окото, нали?

Лъжа! Както знаем само руска пушка с руски войник може да направи това: )

Господа изстрел с снайперска пушка калибър 12,7 / 99 на такива разстояния е възможен само в полигонни условия и то не при всички метеорологични условия. Днес има експериментални управляеми боеприпаси , но само две страни раз зполагат с тях САЩ и Русия . Тези системи са още екпериментални и надали ими такива в Канада. Освен това снайперската пушка на снимката е нормална и няма нищо общо с експерименталните установки. Освен това оптическият прицел на снимката е с много малко увеличение. От това следва че канадците се хвалят малко повече от колкото трябва.

Правилното заглавие е "Канадски късметлия, работещ като снайперист, уцели на 3,5 километра някакъв пълен карък, минаващ за боец на ИДИЛ'

jingiby

Възможно е да става въпрос за "умен" куршум, управляем или насочван чрез лазер или нещо подобно. Иначе от такова разстояние, подобно попадение е като да улучиш 6-ица от тотото.

То и затова го пишат- шестица от тотото не всики ден пада!

Някой от драскачите тук стрелял ли е със снайпер? Над 500 м , с какъвто и снайпер да стреляте, попадението е чиста случайност. Даже отклонение от 0`00`10 градуса при меренето оказва значение. Да не говорим, че трябва да няма вятър, мъгла, мараня и целта да не се движи. Всичко останало е рибарски и цовджийски истории, на които във взвода се смеехме!

На теория е възможно. Но куршумът да не се отклони поне с един метър метър вляво или вдясно от целта при такова разстояние, както и целта да си изчака кротко и неподвижно 10-те секунди необходими на куршума за да я достигнат - това е луд късмет и голяма случайност, но не и резултат от уникални снайперистки умения.

Никой не е казал, че е уцелил този, в който се е мерил.

Точно!!! за тази дистанция, няма толкова дотове за корекция. по-вероятно уцеления е бил извън обзора му

В уточнение на новината трябва да кажем , че целта е била африкански слон който бил заспал.

то кво има да се спори слагат цел мерят 3км. и стрелят само да отметна постоянните пропагандни глупости на троловете че американското оръжие е скапано

Русофилите се превъзбуждат като чуят думата снайперист. Един финландски успешно отстреля над 500 чугуна по време на една война.

Не са били 500 а 5000. Чугуна де...

...ама после и на финландския снайперист му разказаха играта....

Ей за т'ва ме кефят снайперистите - стреля, става и си тръгва, куршума продължава да си лети към целта...;-) Иначе, напълно възможно е - тази пушка е като мини топ - калибър 12.7x99mm с подсилена оптика и специални муниции. Естествено и канадчето явно си го бива... Абе, чиста работа!

Ако беше истина, грешка нямаше да има.

Снайперистът е бил в Канада и го е уцелил от там. Имал е поддръжка от компютър, който му е помогнал да се премери и кога да натисне спусъка.

Канадски снайперист улучил боец на ИДИЛ от 3,5 км....Редактор Николай Големанов- Ето ги героите на най-идиотските новини. Канадски снайперист улучил боец на ИДИЛ чак от Торонто. Театър "Сълза и Смях" Открита сцена...Не случайно, след Бай Ганьо, Големанов е най-популярният български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение.

Гуема работа! Нема кой да пребори ИДИЛ!!! Видохме ви всичките - САЩ, НАТО, СССР, РУСИЯ, КАНАДСКИ СНАЙПЕРИСТИ, СУАТ, СУАП, МАП И Т.Н.

СССР не са участвали в тая война, просто защото не съществуват от над четвърт век... Ама, карай, важното е приказка да става, нали?!...

Верно ли бе!?! Я па тоя!

Браво! Дано зачестят подобни новини за проява на героизъм срещу кафявата сган, за да се вдигнат на крака всички евроатлантици и да си припомнят ценностите, които ги направиха господари на света - пехота, артилерия, авиация!

КоУега, в случая не става въпрос за героизъм, а просто за висок професионализъм, който всъщност е по-ценен...

Авроатлантическите ценности ги видяхме вече. Благодарско !

Добре де дори с оптика 25х56 на това разстояние целта изглежда 1 сантиметър. Този момък най-добре да отиде да пусне тото, явно му върви.

Като няма с какво друго да се похвалят. Другия номер е да "убият" Ал Багдади - очаквайте скоро пак да го направят за 20-ти път.

В наставлението за стрелба на картечница "Максим" вариант "Максим- Соколов" образец 1905г. пише ,че е възможна успешна стрелба ПО ГРУПОВИ ЦЕЛИ на разстояние 5 000 м. Не съм го пробвал лично ,но смятам ,че е възможно снайпера да направи попадение на това разстояние което " раздухват". Вярно е ,че такъв изстрел изисква абсолютно идеални условия и... "мъничко голям късмет"/ както пееше Видин Даскалов в една оперета!/.

То и за "Калашника" ни разправяха, че най-точно стрелял на 300 метра, но само за протокола отбелязвам, че куршума му между 50-тия и стотния метър пада 50 сантиметра. Имам го в касата и съм изстрелял повече от 500 патрона по мишени, 30 години след като се уволних.

Не знам колко си стрелял, но определено пишеш пълни тъпотии. Дори само от учебника по физика да сметнеш при началната скорост на куршума на "Калашника" и масата на куршума, ще получиш колко "пада" надолу куршума от правата линия при разстояние 500 м.

През 2002 г. двама (пак канадски ???) снайперисти вооръжени с Макмилан TAC-50 са поставили рекорд на поразяване на цел на далечно разстояние. Единият е Арън Пери на разстояние от 2310 метра и вторият Роб Фърлонг на разстояние от 2430 метра. Редица специалисти се съмняват във верността на тези съобщения , защото има силно влияние на странични фактори върху точността на изтрела. Например при такива разстояния една грешка в определяне на скоростта на вятъра от 0,5 м/сек, при равни други условия води до отклонение на куршума от целта от 1 м. Друг фактор- изискването за разсейване(групиране на попаденията на малка площ) при специалният снайперски патрон е по-малко от 1МОА( ъглова минута) на дължина 914,4 м.. При това положение разсейването на попаденията от 5 изстрела на дължина 914,4 м. е около 0,3 м.от целта. При дължина от 2430 м. това отклонение е 0,7 метра. На такава дистанция грешка в определянето на растоянието до целта с 10 м. води до отклонение от целта от 1 м.Освен това стандартните оптични прицели на този снайпер (Leupold Mark 4-16x40mm LR/T) не са разчетени да компенсират снижението на куршума на разстояние по-голямо от 2000 м. Ако наистина това са реални попадения, то те са плод на оптимално съчетание на всички условия. И накрая, на сайта на производителят McMillan Brothers е посочено, че ефективната дължина на поразяване с този снайпер е 1900 м.

Страшни тия канадци бе, снайперисти по рождение. Сичкото снайперист в света се канадци.

се е направил на умрял.

Вчера Той, утре, него, но, от близо: Нож през гърлото, непосредствено! Ще умре мигновено, а оня с куршума взадника ще се влачи дълго в пясъка