6-ма лекари на съд за смъртта на родилката Деяна

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима лекари от две болници за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева.

Обратно в новината

Коментари - 6-ма лекари на съд за смъртта на родилката Деяна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Делото естествено се протака и вероятно решение няма да излезе още дълго или ще е подигравка с горкото сирачекоето никога няма да познава майка си,и семейството което я е обичало.Има една стара народна мъдрост "гарван гарвану око не вади" няма да коментирам защо вие сами си направете извода защо подобни думи се употребяват все по-често когато стане въпрос за наказуемостта на лекарските грешки. Въпросните лекари постоянно коментират след инциденти, че ги е страх искат защита. А нас не ни ли е страх всеки път като вкараме възрастната си майка в болница, че въпросните лекари ще решат, че си е изживяла живота и няма пречена да и обърнат внимание. Не се ле страхуваме от ненаказуемите им грешки които почти винаги струват скъпо, от това, че сме само парите които можем да им дадем за лекарски екип, помощ за болницата, подаръците и поощренията с които безмълвно ги молим "помогнете". А на въпросните не им е зор.Полагат ли все още новите медици хипократовата клетва, могат да я премахнат безсмислено е защото малко са тези които чистосърдечно биха я спазвали в практиката си и чиято съвест ще остане чиста във времето. Ние сме тези които се нуждаят от защита но имали кои да ни защити.Дано делото бъде справедливо и има наказани.

ми се струва, че лекарите след Шейново не са допускали какъв може да е бил проблема, че е забравена плацента и са търсили причината другаде. И най-добрия специалист може да сбърка, ама следващите, които поемат случая е трябвало да тръгнат от скорошното раждане.

Да, май така ще се окаже- никой може би не е предполагал, че в Шейново (реномирана АГ-болница) може да забравят част от плацентата в матката. Просто такъв мал-шанс и поредица от грешки, а е имало цял месец в който да се предприеме нещо, момичето се е борило доста време, много жалко.

От една страна всичко е ясно. Историята е могла да приключи още в Шейново ако са си свършили правилно работата. От друга Пироговската не е много ясна. Хем се събрал консилиум начело с проф. Червеняков (главен републикански консултант по хирургия) и трябвало да се отстрани матката, хем пък опериращият решил да изчаква. Ами това е направо смешно: нали не си мислите че има някой който няма да изпълни решението на началниците си - трима хабилитирани лица. Не става ясно също какво е становището на пироговския гинеколог което би трябвало да е решаващо по отношение на отстраняването или не на матката

Ами в Инфекциозна, ами в Нефрологията на Александровска? Мал шанс- май никой не е предполагал в Пирогов, в Инфекциозна, в Александровска, че в Шейново са забравили част от плацентата в матката. Просто невероятно.

Бог да прости починалото момиче. Недоумявам как в болница като "Шейново" лекарите са могли да допуснат фатални грешки. Но хирурзите от "Пирогов" са класи над другите с безспорен опит, умения и квалификация. Много е абсурдно точно пироговските хирурзи като др.Филипов, др. Червеняков и другите, да бъдат наречени некадърни.Те правят на месец толкова операции, колкото други хирурзи за година и са спасили хиляди човешки животи при ежедневния нечовешки стрес в "Пирогов". Никои от нас не знае какво точно се е случило. ПИРОГОВСКИТЕ ХИРУРЗИ РЕАЛНО СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА.

Никой не го забравя... ама в този случай май са имали цял месец да си поправят грешката, и чак накрая някой се е усетил какъв е проблема, ама късно. С други думи, няма значение колко е велик като име лекаря, ако в твоя случай не ти постави правилно лечение и закъснее с диагнозата. Велик лекар е този, който между многото заблудени, се усети навреме за твоята диагноза и ти спаси живота.

Не четете ли, накрая лекарите са питали защо не са го довели по-рано момичето в последната болница, въпреки че преди това цял месец са го размотавали детето по болници и е било лекувано от други "светила" и на други места. Да не говорим, че няколко болници са мислили, че е заразна болест и са отказали да я приемат.

Не разбирам от медицина, затова и не бих коментирал медицинската страна на въпроса. Но. Статистически е нормално да се стига до подобни случаи, даже е неизбежно. Примерно на всеки 10 000 успешно изродени деца и лекувани родилки се пада поне един непредотвратим случай с трагичен изход. Стичане на обстоятелства и случайности, които никой не е искал и предвиждал, но в комплект дават катастрофа.Така е във всяка област от живота.

Прав си! Но тук търсят отговорност. Гадното е, че хората се насъскват срещу лекарите!

LeGrandTulup

Българинът по принцип много злобее, много пушек вдига в такива случаи. На думи веднага е готов да оваля в катран и перушина провинилите се. Но на думи само. Резултатът от това е кръгла 0. Вместо спокойна и разумна дискусия и намиране на някакво решение - злоба и нищо повече.

Абсолютно вярно. Просто тук може би ще се окаже, че заболяването е като по учебник- лесно се диагностицира, лесно се лакува( навреме), но няколко лекари не са го направили, забавили са се и се е стигнало до тук. Затова се вдига шум и е проблем. Имало е време да се реагира и да се лекува и спаси живот, но не са хванали проблема навреме. Това е.

Просто е като се чете статията,но при леглото на болната нещата не изглеждат по този начин.Прочее защо митарствата на болната в Александровската болница са описани така лаконично?

Отскоро ли е разрешено на хирурзи да отстраняват детеродни органи на жени във фертилна възраст, та се търси отговорност на хирурзите, че не са махнали матката? Къде са били гинеколозите на "Пирогов" тогава?

Хирурзите не могат да са отговорни за задържана плацента. Ами ако вторичните изменения в резултат на сепсиса от задържаната плацента бяха в мозъка, тогава неврохирурзите ли щяха да бъдат държани отговорни за смъртта?

Познавам лично някои от обвинените лекари.Те имат зад гърба си дълъг стаж,през който са спасили живота на стотици пациенти.Но дори да бяха излекуваки всичките 7 милиарда земни жители,нападките сега нямаше да са по-малко ожесточени.

Колега, това няма значение. Аз съшо съм бил студент на някои от тях. Допуснали са системна грешка. Истината е, че са я изпуснали,всички заедно. Неадекватно и закъсняло лечение. Това са фактите.

недобросъвестни шофьори убиват всеки ден но нищо не им казвате лекарите също са хора при това висококвалифицирани обществото се отнася лошо и получава това което заслужава

Затова ги бият циганите. А не щото просто ей така им се приискало...

Циганите ги бият, а те не им отказват помощ. А ние културните хора си мълчим и на нас се случват бедите. Това е жалката реалност.

Качествените ни лекари лекуват мангалите в Германия.

Да забравиш да отстраниш плацента и.... да зашиеш.... Просто нямам думи.. Това е все едно да искаш да тръгнеш с колата, без да натискаш педала.

Как си го представяш това със 'забравянето"?!? Изобщо колко трябва да ти е болен мозъка, за да допуснеш подобен абсурд? Нима наистина мислиш, че извършването на една операция е като да натискаш педала на газ-та и , че хората занимаващи се с подобен род дейност са толкова безотговорни, колкото и многото идиоти , натискащи педала ?

Колега, как ще коментирате оставянето на част от плацентата в утеруса И НЕИЗЧИСТВАНЕТО, довело до сепсис (или дори ДИК синдром)? Може да се случи, въпроса остава- след това какво е станало и защо резултата е такъв.

Няма лекари вече в България, всичките са търгаши-бизнесмени. За тях хората са ходещи касички. Научават се правят 2-3 неща (по здравна пътека) и после "лекуват" пък дали е необходимо не ги интересува, важно е касата да плаща.

Тежък случай. Може да се мисли за пропуск или ниска квалификация.Голяма мъка. От станалото,което е много лошо трябва да се направят изводи. Това да не се повтаря никога. Изисква се постоянна квалификация.Може ли здравната система да отговори на тези изисквания? Може ли да се продължи по нов начин?

Ако ми се наложи да отида на доктор, ще настоявам той вече да е бит поне веднъж. Ще си платя за избор на екип, но ще ми е по спокойно.

Защо не платиш първо на мутрите да го набият, да му кажат кой ги праща и след това разчитай да останеш жив след операцията, коята ти се полага.

Ама трябва и ти да си бит или е*ан.

Ти не си наивен,, а прост!

ШЕСТ години разследване. Шест. Евала на магистратите и разследващите. Иначе няма проблем да си вдигат заплатите напук на това, че сме хем най-добре платеното, хем най-неефективното правосъдие в цяла Европа (както обикновено). Ама нема се плашите де, да протестирате срещу гей парада е по-важно. Тия работи с шестте години не ви касаят.

6 години протакане представлява явна липса на правосъдие в България. И то, делото още не е започнало, да не говорим кога ще завърши - 3 инстанции... Поне още 3 г. Фактически няма правосъдие в страната, за не особено сложен случай.

на другите престъпници и терористи казвате ли им имената

в бг останаха ветеринарите, способните са на запад

е, защо обиждаш ветеринарите? или толкоз ти стига акъла?

A на запад като доидат тези способни лекари стават способни санитари.

6 години разследване - абсолютно разтъкаване. Следва още 10 години дело. Накрая няма да има виновни. Това е правосъдието в БГ.

Лекар съм и искам да кажа, че докато няма ефективна присъда ( затвор, отнемане на правоспособност, глоба) за лекари, депутати, полицаи, съдии, материално отговорни лица и т.н. и т.х. няма да има оправия в нашата мила Татковина! Не знам какво трябва да стане за да стартира този процес! В случея има виновни лекари и те трябва да си понесат наказанието!

Никакъв лекар не си ти, щом приемаш подобни глупости за истина

Жената е мъртва нали? Кое точно са глупостите? Не съд а разстрел трябва за тези.

Кое точно е глуnост ?

То и доста от сестрите не ставате за нищо, а и по вашия коментар тук се вижда, че коментирате без да разбирате за какво става въпрос. Случая изглежда класически, както е описан в учебниците по АГ и хирургия. Колегата-лекар по-горе е прав, подкрепям напълно- така е в САЩ- всеки немарлив се осъжда и плаща. А мои колеги, за да се застраховат от съдене, дори назначават повече изследвания от необходимото - което предотвратява сакътъци. Така трябва да бъде. В крайна сметка всички плщаме данъци. На който не му харесва заплатата- да ходи в чужбина.

Точно ако беше мед.сестра щеше много добре да знаеш колко нарушения ние лекарите правим всеки ден с ваше съучастие, разбира се! Тъй че недей философства много!

при съмнение за сепсис на секундата в болница, само антибиотик спасява живота, отделно бременните да внимават кого допускат в дома си - в българия е пълно с лицемерни, завистливи хора, които ги мислиш за приятели, а от завист те кълнат за смърт, дори и бременни.

едва ли са я оставили без антибиотик.

Убийци

има ли начин да се види съдебномедицинската експертиза, колко такива са направени и кои лекари са ги правили

И ти понеже си капацитет, веднага ще разбереш всичко

във форума тръгнала да коментира лекарите, вижте себе си бе ганювци, биете се, газите се, крадете се, убивате се, дрогирате се, за алкохола да не говорим, но сте седнали да оплювате хора, прочели повече книги от цялата ви малоумна рода за пет поколения

те поизчезнаха тези дето много са чели, останаха малолоумници с купени дипломи

Твоята такава ли е ?

От толкова много"прочетени"книги момичето си умря.

ти ще живееш вечно

Абе,Пешко!Лекар ли си или касапин в месарница?...От толкова много кръв май си оскотял.

Пенке, пенсионер съм вече ? А ти каква си ?

Не съм пенсионерка.Успокоих се,че такива, като теб ,не работят,а само "разсъждават"във форумите.

Ужас !

форума не е способен да схване такава мисъл, дори никаква мисъл

Бо Бо

Много, много тъжно... Жалко за младото момиче (((( За жалост в БГ подобни случки са ежедневие.

От 12 септември до 24 октомври една банда тъпчовци не знае какво да прави при това във все "елитни" болници

Лошото е, че ще се отърват само с порицание/предупреждение.

Чудно ми е, дали някой от тези лекари ще излезе някой виновен? Дали ще има ефективна присъда (затвор), или да речем забрана, да се практикува медицина за 10 и повече години? Аз присъди на лекари не помня да е имало, ако е имало, са били смешни откъм санкции. Млада жена умира, малко дете расте без майка...каква равносметка само.

Така е като на лекарите им е по-удобно да режат вместо да се занимават с нормално раждане... после родилките кучета ги яли.. За бога не се оставяйте да ви манипулират! В 90% от случаите не се налага операция!

е и какво сега, нали българите бяхте най умната нация?

Камери - не, за шофьорски книжки , за което се иска основно образование а на изпитите на лекарите ......

всеки ден по пътищата пияни или дрогирани шофьори или агресивни мутри без книжки или при гонки убиват хора ама си траете но тука много знаете

Акъла ми не го побира това нещо - 17 дни да чакат, когато има висока температура, всички кръвни показатели за сепсис и случаят е след секцио - което е първото нещо, идващо на ума на един логично разсъждаващ човек като причина за сепсиса?! Да уморят насила такава здрава млада жена?! Какво са "изчаквали"?! Може би мъжът ѝ да събере милион от роднини и близки и да им плати по три пъти на всеки за "тежкия, денонощен труд"?! Какъв "труд"?! Изчаквали ... да се оправи сама, ако си има дни за живот, или да си отиде, като не им носят милиона ... Пълни изроди, престъпници и това не е "небрежност", това е престъпно и безотговорно безхаберие, което струва човешки живот, трагедия за близките и едно невинно малко дете, което остава сираче от първия ден! Изродите трябва да бъдат осъдени да си платят цялото следване, специализации и прочие, да влязат в затвора и с имотите си да плащат кръвнина на всичките роднини на младата жена!!!

Когато войната свърши,героите стават ужасно много.

Толкова много лекари и никой не помогнал!?!?!

Какво да е помогнал - тя си е била напълно здрава, когато е постъпила при тях?! Те са причинили всички проблеми, не са решили нито един, "изчаквали" нещо си, размотавали я от болница в болница, а накрая тя починала след непоправими увреждания на вътрешните органи и цялостен сепсис, продължил толкова много дни! Не само, че не са помогнали, те са направили цялата трагедия поради некомпетентност и безотговорност!!! И за тов ще трябва да си платят много скъпо, защото това е убийство в условия на престъпно безхаберие, неадекватно упражняване на професията и пълна безотговорност! И какво са правили тия всичките цели шест години - други родилки ли са "спасявали" по тоя начин?!

Жалко, тъжно и много трагично! Горкото момиче! Отишло си е здраво! Горкото детенце!

Помня го този случай... имаше интервюта с бащата - много свястно момче изглеждаше. Дано Господ им дава сили и детето да не страда много. Мир на праха й.

Да ни пази от съдебната НИ система.

Лекарите се пазят, скоро делото ще отпадне по давност и това ще е края

Ужас тия са за бесилото. Толкова много некадърници.

след 10 може да ги осъдят на нещо като условна присъда пенсионерите лекари

И за да стигнат до гореописаното 6 години ли им бяха нужни?В документацията всичко е било записано, какво са разследвали цели 6 години?

Как какво е забавило следствието 6 години. Лекарите особено гинеколозите са заможни хора и могат да плащат за бавене на следствието до последна възможност, нищо че от наличната медицинска документация, епикризите и резултатите от аутопсията е ясно кой лекар какво е правил и как го е направил. След това топката ще бъде прехвърлена на съда, който може да мотае делото нагоре-надолу още 6 - 7 години и ето, че давностният срок зо осъждане на виновните е изтекъл. Родното ни правосъдие винаги действа така бавно спрямо хората с пари и по бързата процедура за тези, които намат пари.

шест години е това е правосъдие

Да, желанието да линчуваме докторите е породено от невежество. Но значи ли това че невежеството на докторите трябва да остане ненаказано? Най-малкото, ако се докаже небрежност, трябва да нямат право повече да упражняват тази отговорна професия.

Всеки лекар, колкото и да не го иска, може да сгреши. Дай тогава да им забраним на всички да работят. А сетне, в бг мама ли ще се лекуваме ?

В тоя лов на вещици те сами ще започнат да работят на по-ниски обороти и само "на сигурно".

Зависи от размера на грешката и какви са причините за нея. А защо тогава искаме да ходят в затвора тези които не са ремонтирали някой автобус и той е катастрофирал убивайки хора. Става въпрос за елементарно поемане на отговорност.

Ами да, толкова е просто всичко... Щото те гинеколозите от Шейново , плацента сефте виждат и не знаят, че може да останат части от нея. И в Пирогов, 4-ма хирурзи перитонит не могат да познаят и чакат ли чакат да ѝ мине сигмоидитът... Адвокатите обаче, нали са капацитети, също както повечето спецове по форумите, веднага са поставили диагнозата и определиха показанията за спешната операция. А бе- фасулска работа! А некъдърните и алчни докторчета- на ешафода !

И, какво предлагате, да се успоим, нищо не е станало.. , голям аработа, че не са "ведели" проблема и момичето е починало, голяма работа, че едно дете е останало сирак.. горките лекари, да ги погалим по главата и да обещаят повече така да не правят!!!!!!

Не бе, линчувайте ги !

г-н. докторе 513, вас освен "обратната връзка" при коя фирма е по-добра, и чистия келепир, друго инересува ли ви - бъдете живи и здрави господа доктори, и дано някога се осетите че е всичко е пари и че някога ще ви оценяват не по колко пари сте спечелили, или колко живота сте спасили, а по това колко несте спасили поради алчност некадърност и безхаберие

"пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката" --------- Ще прощавате, но едва ли е верно. Пропуски със сигурност е имало (иначе момичето щеше да преживее). Но не и толкова очевидни. Иска ми се същият критерий за прецизност да се отнася до всички - включително политици. В случая имаме типично обяснение кого трбва да мразим. Еднокнижникът и сподвижниците му го внушават всекиденевно. Лекарската мафия, учителската мафия, синодалните старци от БАН и пр. Да обобщим. Всички имащи някакви умения, надхвурлящи тези на простия и избирателите му. ("Аз съм прост и вие сте прости...")

Хубаво де, ние сме прости. А Вие Уважаема Интелигенция, защо си зарявяте главата в пясъка, когато има нередностти!?!?!?

Трудно е да го разбереш, както е трудно и да се обясни на човек, чиито претенции , превишават нивото на багажа под косатата.

Ама вЕрно си проста.

" Учи мама, за да не работиш".

Уважаема Интелигенция, аз не се срамувам че съм проста, тъй като работя и чистя вашите златни л*а. Но Вие с големите претенции, защо веднага обиждате? Нали сте нещо повече от мен, дръжте се прилично.

ТОВА Е УЖАС, РОДИЛА СЪМ 3 ДЕЦА, ПРИ ВТОРОТО ИСКАХА СЕКЦИО, НО ОТКАЗАХ ЗАЩОТО ПРЕДНИЯ ДЕН ДВЕ РОДИЛКИ ПОЧИНАХА - ОПЕРАТОРА БЕШЕ ЗАБРАВИЛ ДА ЗАШИЕ ГОЛЕМИ КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ, И ПОЧИНАХА ОТ КРЪВОЗАГУБА, СЪЩАТА ЛЕКАРКА БЕШЕ ДОЦЕНТ В МАЙЧИН ДОМ И ЗАМЕСТНИК ЗАВЕЖДАЩ РОДИЛНО. НАШИТЕ ЛЕКАРИ СА НЕМАРЛИВИ, НОЗАТОВА СА ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИТЕ КОИТО ГИ НАПРАВИХА ТЪРГОВЦИ. ИНТЕРЕСНО С КАКВО ТЪРГУВАТ - С НАШЕТО ЗДРАВЕ И ЖИВОТ, ЗАТВОР И ТЕЖКИ ПРИСЪДИ ЗА НЕКАДЪРНИЦИТЕ И ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО ДА СА ЛЕКАРИ ДО ЖИВОТ САМО КРУТИ МЕРКИ ЩЕ ГИ СПРЕ ДА УБИВАТ ХОРА ЧРЕЗ НЕМАРЛИВОСТ.

Извинявай, ама няма такова нещо забравил/а да зашие. На това му се вика лекарска греша и си е за съд или поне, ако е благоприятен изхода за уволнение...

Ти вярваш ли си на глупостите и как си го представяш това с "незашитите големи кръвоносни съдове" ? Ебати дебилите , които сте тук.. Че им аи други пък , които ви вярват, че и коментират, че и поучават и съдят.

дебил си ти, всеки има мнение..лекар ли си, че толкоз се пениш

Така написана статията изглежда ужасяваща. Какви обаче са подробностите ние не знаем. За да стане обаче здравеопазването като в сериала д-р Хаус трябва бая вода да изтече а и реалната медицина не е баш това от филма.

д-р Хаус е измишльотина, ходи се прегледай!!!

Точно така си е разказа, аз го помня, и тогава таз илекарка я даваха по новините и лично я чух, когато каза, 4е е било вируска инфекция и я е изписала за домашно ле4ение.. казаха, не знаят какво е, никой пред камерата не си призна... После при Венета Райкова, те разказваха.. и естественои беше емоцианално и мн тъжно.. то дори обикновен човек без медицинско образование ще си помисли , че след секцио и температура може да е възпалена матката... поне да бяха погледнали..

Бахти хората..Бахти кочината е тази държава след 25 г педокрация ето какво става! На никой не му дреме за хората..важни са само парите и тлъстите гуши и гъзове!

Прекалено жалко за починалата млада жена!Много нелепо,много лошо. Статията подробно описва случая.Ако всичко това е истина и се докаже,явно става дума за груби лекарски грешки. Жалко и за лекарите,чиито имена са цитирани.Сигурно стотици пъти са спасявали живот и са били адекватни.И много техни колеги творят чудеса,за да правят от нищо-нещо. Докаже ли се вина....ще трябва да си понесат заслуженото. Тъжна статия.