Болници предлагат всеки да има лична осигурителна сметка

Всеки да има лична осигурителна сметка, а държавата да осигурява само деца и пенсионери, предлагат от частните болници

Обратно в новината

Коментари - Болници предлагат всеки да има лична осигурителна сметка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лошото е, че имат интерес това да не се случи, защото хората ще могат да следят парите и по-трудно ще се краде

В Германия като си с частна застраховка пак може да видиш как ти е образувана сметката. Това обаче изобщо не спира болниците и личните лекари да си пишат процедури, които са били ненужни или изобщо не са правени. По-скоро започва една безкрайна разправия с касата за това какво ще ти върнат като пари от сметката.

Бедни сме били...Най-големият длъжник на Топлофикация е местният стоматолог...Най-големите крадци са не циганите,а българи,източващи ДДС за над милиард годишно...Над 300хил.коли отпрашват за Гърция всеки петък...Най-големите кражби на ток/по данни на ЧЕЗ/бяха не в Хр.Ботев,а в...Симеоново....Така че пари има и то,много..И пишещите тук го знаят много добре,но и те,я укриват данъци,я са "предприемачи",не плащащи осигуровки и т.н. и т.н.Така че твърдосъм "За" това предложение.Какво по-нормално от това-работиш-лекуваш се,не работиш-ми сори МЪРЗЕЛ....не съм ти длъжен!!!

Пълни глупости! Няма как да бъде въведена такава система. Това означава примерно 80% от диабетиците да си умрат скоропостижно, защото лечението им с много скъпо! Солидарната система е справедлива, плащаш и се радваш, че си здрав! Никой не знае кога ще се разболее от тежко заболяване. Това са популистки изказвания от хора, които очевидно нищо не разбират от здравеопазване и финанси, но умеят да крадат с двете ръце. Разчитат, че ако болницата е лъскава само богати хора ще ходят там, бедните да го дyxaт ( с извинение )! Само че богатите хора в БГ хич не са толкова много, да речем както в САЩ, Германия и много други нормални държави! Казвам го като лекар!

БРЦК

Всеки да се има собствена сметка не значи ,че системата не е солидарна. примерно за скъпите лечения държавата ще поема разликата. То и сега е така! Просто вместо в общата каца се предлага всеки да си има каца! А който си няма каца щото го мързи - да го лекуват от БХК! Ама на докторите не ви изнася щото е най лесно да се краде от една обща каца! За справка - господарите на ефира от вчера!

Разликата над 5000 да се поемала от държавата! А тази държава от къде да ги вземе, ако всеки си има сметка и никой не може да я пипа освен собственика на сметката? Май говориш празни приказки, колкото да подпираш тeзи които дават тези тъпи идеи! Зле си с математиката и ако ще и 100 поста на напишеш по темата все тая, издишаш!

работил съм и съм плащал цял живот (около 50 години), по волята на съдбата не съм боледувал, дори имам само около десетина дни болнични (по спомен). Сега съм пенсионер, и ако се наложи да се лекувам нещо, не дай си боже, по сериозно, какво ще стане, кажете ми? Май, дървеното пардесю и марш към двата метра, ако мога да си ги платя, разбира се! Това е здравното ни осигуряване, сега! Да не говорим, че, както казват приятели, докторите като ти видят ЕГН-то и веднага го обвиняват за всичко, а за лекуване - чакат от господ!

БРЦК

Деменцио , да не си забравил да четеш? Пише - ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ и децата БЕЗПЛАНО! Коя част не разбра?

БРЦК

Всеки на собствена лична осигурителна сметка. Държавата да поема разликата за лечения над 5000лв. Така ще отпаднат кърлежите от системата. Ще отпаднат и измамите на болниците , защото всеки ще следи дали го таксуват за 5 дена престой с операция, или само за гипсиране!!! Нали така? За завареното положение ще работи междинна система. Пенсионерите и децата - безплатно!

Частните болници вредят на здравната система.

Да имаш здравна сметка е като да имаш банкова сметка. Не внасяш ли в нея добри суми, нямаш нищо. Ако я няма солидарността - всички плащат, ползват нуждаещите се, едни 80% от българите ще имат пари в сметката, колкото да кихнат. Темата с циганите, фалшивите инвалиди, българите-маргинали, селските тарикати с минималните заплати и осигуровки и т.н. е съвсем отделна.

БРЦК

Глупости. Сега да не би да е по добре? Плащам по 10 000 на година за да се лекуват цигани от махмурлук в Пирогов. Айде нема нужда. Сегашната система няма как да съществува!!!

10 бона здравни осигуровки.?! Сериозно?! Вие сте шампион. ..в тази връзка, не дай си Боже, една сериозна операция за 150 бона къде ви изпраща? аз знам - в раздел "недостатъчна наличност по сметката! моля, опитайте отново". Пак казвам - Господ да ви пази!

Аз па мисля, че пенсионирите са имали цял един живот пред себе си, за да си осигурят старините и никой не им е длъжен.. Държавата чрез бюджета да осигурява само деца до 16 години, инвалиди и психично болни. Закриване на държавната каса и всеки българин да се научи да взима решения за своето настояще и бъдеще.. Стига комунизъм, овце!

куманизъмът много ви е увредил, ама всяко нещо си има естествен край.

Нещо по темата? Дебил..

От такива дебили като тебе се затрива нацията. Нищ..ожество с промит мозък

Ей-й-й-й ...., "Колумбовци" вие пак открихте топлата вода през 21-ви век с това всеки да има лична здравна осигурителна сметка...... Бравос ! Афидер съм ...... Машаала !

Това може и да има шанс да проработи в страна с много висок стандарт на живот, но у нас, би значело абсолютен геноцид. И това се предлага от хора, твърдящи, че искат да лекуват!

Сит на гладен вяра няма и за простите неща дори и затуй с усмивка ведра, блага ... раните му люти продължава той упорито да соли .... соли .... соли ...

TMontana

Боклуци!Да,но първо ще се провери кой и откъде има това имущество, колко данъци е платил и колко пари е изработил, да се отнеме имуществото Ви и тогава ще ви поставим в тази система!

"тате ще ми купи колело, ама друг път"

А моето предложение е да се забранят частните болници. Коя частна болница е дала пари за обучението на лекари и сестри? Коя частна болница е инвестирала в училища и университети? А нима работещите лекари в държавните болници не отиват да си доработят и в частни? А такива лекари случайно да препращат пациенти от държавни в частни? Боклуците превърнаха здравеопазването в мръсна безсъвестна търговия! За това, строг контрол на държавните болнични заведения и прекратяване на частниците.

ела да видиш някои от пуц-а на медицинския в софия , уж 8 часа на работа в държавния университет, а на обяд са вече в частните болници да работят на частно....

Значи какво - до сега кой плащал - плащал. От сега всичко на нова сметка... нещо не ми се връзва, след като съм плащал 20 години и почти не съм ползвал здравни услуги, сега да ме "резнат"

Аз съм категорично против. тази системата е по-добра от системата с лични партиди, защото веднъж ще ти потрябва скъпо лечение и ще трябва да си разпродадеш имуществото и пак може да се окажеш на прага на болницата. Тази система я пробваха в САЩ и точно това е получава - нямаш пари в партидата - аре сектир, умирай! Знам че всички много ви се свидят мизерните левчета, които плащате, но по-добре да ги плащате и да не ползвате, отколкото да трябва да ползвате. И да, аз съм от ощетените, защото плащам на максимума и не ползвам, но не ми пука - по-добре да съм здрав и да работя, отколкото да трябва да ползвам нещо от системата....

100% съгласен!!! Тук, в САЩ, е така - имаш добра застраховка - евентуално живееш, нямаш - сигрно е, че умираш. И това, ако е хуманност?! Да, вярно е, че във всяка система има кърлежи, които само я смучат, без да дават нищо, и други, които цял живот я финансират, а почти не я ползват, но, повярвайте, пак е по-добре, в пъти по-евтино като цяло за всички и най-вече има някаква човешка взаимна съпричастност (макар и наложена със закон, а не доброволно). Не искам да обсъждам проблемите на самата система в БГ - търгашеството на лекарите (които изгубват именно тази човешката страна), мизерията в болниците, лекраските грешки, немарливост и т.н. И това го има, да! Но все още в България можеш свободно да отидеш на лекар - и то не при един, а при колкото искаш. Не чакаш с часове в спешното, за да ти кажат, че кръвно от 160 е нормално и да си ходиш вкъщи, а ти ще пукнеш (в случая визирам Канада, щото и там имам богат опит, нищо, че и ти се водят "безплатна" и солидарна система като нашата). Колко още "прелести" на тип САЩ-система мога да ви изтъкна, бедна ви е фантазията, при това имам здравна застраховка и то доста добра от работодателя ми.

ДА - това е решение ,но много ,много закъсняло.И няма да стане ,защото на мутрите , интегрираните цигани и мигранти ,кой ще им плаща. А и няма да може да се краде безразборно - това също не влиза в плановете нито на управниците ни ,нито на измислената ни здравна каса. Иначе в САЩ е така -та защо като те са ни "ръководителите към светлото бъдеще " ,не приехме тяхната система на здравно осигуряване ?! И всеки може с личната си сметка да плаща собственото си лечение ,да преотстъпва средства на членове от семейството , на приятели или да дарява. Парите му не се губят след смъртта му , а се унаследяват като личен влог.

всеки да си строи капитализма. Най-вече партийците, които се скапват от работа.

Значи не искат солидарна застраховка както все още е системата в Западна Европа. Много жалко, предлагат система като в щатите, където съвсем спокойно хората си банкрутират слез по-дълъг престой в болницата.

И после к'во, ако няма "достатъчно" внесени пари по тази сметка, няма да има и лечение, така ли? Ракът си е рак, и при богатия, и при бедния. Какво правим, оставяме бедния да умре ли? Не чувстват ли, тези частни болници, че малко прекаляват? Иначе, нямат нищо против да папат пари и от бедните, в сегашната система (чрез направления и пътеки), нали? И като се осе*ре нещо, бягат пак в държавните болници... Няма ли кой да им дръпне юздите на тези печелбари?

Точно така ще си бъде. Ще си отказват съвсем легално лечение. Преди около 5 години се запознах с един млад американец, който куцаше много сериозно. В последствие разбрах, че причината е счупване на крака. Понеже бил безработен в този момент и нямал застраховка, не му направили нужната операция, а само го гипсирали. Така кракът му си зарастнал както си пожелал и сега си е инвалид.

Една такава стъпка ще е подобна на либерализацията на цените от правителството на Попов.Добре да помислим,преди да го направим,че иначе може да чуем "за бога,братя,не боледувайте".

Колкото повече пари се наливат във здравеопазването, толкова повече ще се усвояват и крадат от лекарско-фармацевтичната мафия. Неслучайно "официалните" "научни" издания заклеймяват природната и алтернативна медицина, като "ненаучна", все пак става въпрос за милиарди долари печалби.

Некой да те е спрел да се лекуваш "Природосъобразно" и "алтернативно" сега? Даже не е необходимо да ходиш до болница

Еиииииии най накрая да се сети някой да го каже това !!! Браво !!! Така поне ще знаем работещите къде ни отиват парите.

ние вече не сме от тях.

Пояснявам: 1.Две болници, една специализирана клиника, пет ДКЦ-та, един рехабилитационен център правят ЕДНО ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО 2.Това ДРУЖЕСТВО има право единсвено и само да прави застраховки - ЗДРАВЕ И ЖИВОТ/това е моята здравна осигуровка/ 3.Когато ми се наложи медицинска помощ от друго такова дружество, моите пари за такова обслужване АВТОМАТИЧНО преминават от МОЕТО Дружество в това, което ме е лекувало 4.Ако моите пари недостигат в момента на лечението, МОЕТО З.Д. - доплаща за негова сметка/еднократно кредитиране с % увеличение на бъдещите ми вноски/ ТОВА Е!

има каса....

СОЛИДАРНА....т.е. плащаш години наред за другите, ако не си болен.. когато се разболееш не те лекуват тъй като всяка година има намаляване на разходите за направления, пътеки

Ти къде живееш? Тук или на Луната? А къде в твоята химера-идилия са политиците, които вече са го изградили това, което предлагаш - със собствени болници, ДКЦ-та, застрахователни дружества, съдебна система, образователна система, охранителна система и т.н.?!!!

проблемът е ясен. Вместо сегашната разпоредителка на "ничии" пари " Здравна каса, здравното осигуряване трябва да премине на застрахователен принцип. Имаш застраховка която покрива да кажем до 100 000 лв разходи, плащаш си и тя е твоя. И се молиш да не ти се наложи да ползваш повече в болница. Може да има и едни 20-30 лв фонд "солидарност" за хората в нужда - ТЕЛКове, безработни и прочее. Когато застрахователя трябва да плаща ще спука болниците от проверка къде отива всеки лев, а не като сега - пълен поступаш. Отделно си е политика на застрахователя как да определя застрахователните премии хем да има пари, хем да е конкурентен на пазара.

ЕВРОГЕЬОВЕТЕ в България това не ги устройва. Сега ще ти наплякат минусчета. Иначе са големи ЕВРОАТЛАНТИ

А какво става ако минеш 100 000 лв, продаваш си ладата, и панелката и пак не ти достигат... и това при положение че си болен човек.

Става същото каквото става и сега когато гражданската отговорност не ти стига да покриеш щетите. Застрахователя плаща и после те преследва. Понеже това едва ли ще е типичен случай, застраховатерля дори би могъл да покрие щетите в смисъл да ги предвиди като планирани загуби.

и сега си плащаш за какво ли не.... да почнем от това, че първо няма направления за специалист - там е 50-60 лева първи преглед, 40-50 втори. плащаш за изследванията каквито и да са те... плащаш за престоя в болница и за консумативи, които НЗОК не покрива, плащаш си скъпите лекарства защото ги няма, плащаш новите защото не се покриват и т.н. т.е. богатият отива т Германия, а бедният умира

А сега какво става като минеш 100к мистър Дре? Плащаме ние - робите и децата ни - робите, за здравето на някой мъ*ляч, който в живота си не е платил една вноска, ама нали корумпираните лекари и Медицински корпорации са видели в него пазар за прескъпите си лекарства и проценти. И за това какво ние - слугите ли трябва да плащаме..? По добре всеки със собствена сметка и да оставим естественият отбор да си свърши работата ...

на извършената през 90-те години приватизация последиците от които понасяме и до днес. Не, това предложение е още по-страшно,защото разрушава солидарния здравен модел и обрича на минимални лошокачествени здравни услуги милиони хора. Утре на някой умник може би ще му хрумне да направи пова и с пенсионната система без да му пука. Важно е откъде черпи сила умника направил предложението. Което правителство подкрепи това... да си стяга багажа.

да каже нещо,ама не знае как.Той е против солидарното осигуряване в България,като вноските за пенсия и здраве да бъдат на лична партида,както е във всички бели държави.И не му трябва да ми гледа личната партида,защото той грубо казано е продавач,а аз купувач на медицинската услуга и ако не ми харесват цените,ще отида при други лекуващи.

Казваш бели държави, а имаш предвид САЩ, където Обама се опита да го промени. В Европа имали такова здравеопазване или тя не е бяла ?

и в Германия има лични партиди, още от времето на ГФР. Имаш ли пари в личната партида и лекарствата са ти безплатни. Стига сте храчили, да сте видяли в нормалните държави дори и в Турция да те мотаят като непотребно животно

Всичко е лгоично, ние имаме пазарна икономика. Ако човек е беден, значи не може да се впише в свободния пазар и никой не е длъжен да му плаща сметките. Бедняци по света има много, виждате че от Африка до тук, идват на свой ход даже. Така че.... пазара решава. Малко гадно звучи, но нали затова се борихме? Нали затова подскачахме кат скакалци? Са пак недоволни.

сте се борили... Досега някой друг можеше да осигурява предшествениците ви, сега вие сте първооткривател на личната сметка.

В такъв случай защо изобщо да има лични партиди? Всеки да си плаща по ценоразпис на касата и това . Личната партида - в личната банкова сметка за да няма достъп докторчето до нея, че ясно какво ще направи. Същото важи и за пенсиите

Кой понастоящем ви осигурява? Да не би да сте внесли милиони в НОИ!

Как да си внесе човек пари по сметка, като не му остават след удръжките.

Болници предлагат всеки да има лична осигурителна сметка Четейки статията,казаното ми звучи логично, и най-вече честно, като принцип.

Аз предлагам: - военни, полиция, данъчни служители ВЕЧЕ да се осигуряват сами. - да се освободят от здравна осигуровка само пенсионери, деца, съкратени работници, инвалиди - натрупаната сума на родителите да имаш право да е преотстъпиш на член от семейството/възрастни родители/ при нужда - натрупаната сума да може да се прехвърля при настъпване на смърт на друг член от семейството

А ключа от апартамента ми няма ли да искаш?Кой те е избрал и тебе бе некадърнико?Искал да следи движение по сметката - постъпленията и разходите.

Е на това: "данни за разходите, платени от НЗОК за неговото лечение" Мога да отговоря много просто за последните немалко години - чиста 0. ;) За такива като мен е по-добре да си плащаш сам, отколкото да съществува изобщо НЗОК която да събира пари.

има Персонален регистър в който е показан осигурителния доход върху който се начисляват и внасят здравните осигурителни вноски.

Защо никой не казва, че държавните служители се осигуряват ... само на хартия? Държавата реални пари не внася за тях в Общия здравен фонд! Най-големите ни грабители, с най-високи заплати един лев не дават за НЗОК. Клиничните пътечки и маршрути са другият механизъм показващ, че по-важно е кой ще вземе парите, а не ти да минеш правилната профилактика, за да си спестиш неприятното (освен че е и скъпо) сложно лечение! Ами частните лекарски кабинети, от които излизат маршрутни карти, наречени рецепти какво мислите че правят? Екскурзии, точно така!

Ами сега, когато все повече млади хора на по 20 и кусур години се разболяват от рак и не са имали възможност да натрупат нещо в личните си сметки? А вие знаете ли колко струва едно лечение от рак и колко ще покрие натрупаното в личната сметка, дори и да е на максималния доход? Една процедура само струва хиляди левове.

Болните от рак се водят инвалиди, за тях не трябва да има подобни ограничения. Кражбата се извършва най вече от сметките на трудоспособните и когато ходиш да те лекуват от грип или да ти правят лечение плащаш като поп. Другото което може да се добави е и застраховка към това което плащаш от заплата.

Никой болен от рак не се води инвалид, докато не си изкара ТЕЛК. А за лечение от грип никой не ми е искал пари, освен потребителската такса от 2,90 лв. и си купувам лекарствата от аптеката разбира се.

Такава е системата на целия ЕС включително и САЩ, никога не съм членувал или гласувал за БКП, но прочети предложението за самостоятелна партида ограничен в собствените си пари, толкова ли не Ви стана ясно.

много хора в САЩ и сега, макар и да са здравно осигурени от 4-5 месеца стискат зъби и чакат да минат още 6-6 месеца да се посъбарат парички в сметката им, па тогава да идат на лекар Не е много добра тази система, спор няма, ама не мога да се сетя за по-добра, освен социалистическата, при която се финансираше колкото има нужда, най-новите методи просто не се споменаваха, за да не се харчат повече пари и така на хората им ИЗГЛЕЖДАШЕ, че ги лекуват безплатно и по равно

Не вярвах, че лекарите може да са невежи, в почти цял свят здравеопазването е солидарно, колко са осигурителните вноски на един човек да сметнем примерно на 1000 лв.*8 % ..=80х12 = 960, ако си демек толкова можеш да ползваш, ами ако си млад човек и само 3 години си се осигурявал и имаш 2880 по личната си партида, а лечението струва 15-16 хиляди лева кой плаща разликата. В развитите държави имат допълнително в частни фондове за по-добри условия в болницата, нещо като ВИП останалото е глупости, ама много глупости. Всеки плаща според възможностите си, защото нали има хора, чиито ЗОВ са върху 420-460, а и по по-малко са били.... Икономистите ще го разберат , жалко, че лекарите не учат малко икономика ..., че разходите са в зависимост от приходите.

1 - нищо солидарно няма и в сегашната осигурителна система, щом искат здравни вноски от трайно безработните 2 - както в ресторантите, така и в болниците всеки си плаща сметката. Проблема е, че сега я плаща под масата.

се разболяват по-малко, освен ако не прекаляват с алкохола недоспиването и наркотиците.

ще почнат да прекаляват с недоспиването.

Закриване на туморното образувание наречено НЗОК. Всички здравноосигуряващи се да минават през застрахователите, деца и пенЦионери да се осигуряват от МО, а ТЕЛК-овете и безработните с през социалното министерство.

ТО АМЕРИКАНЦИТЕ КАКВО ЛИ НЕ ПРАВЯТ ЗА ДА СМЕНЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ПРИНЦИП И НЕ МОГАТ ТА НИЕ ЛИ СМЕ ПО - УМНИ ОТ ТЯХ ?? СОЛИДАРНИЯ ПРИНЦИП Е ПО - ДОБЪР НО ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ПЛАЩАТ И МАЛКО ПОВИСОКИ ВНОСКИ И БОЛНИЦИ И ФАРМАЦЕВТИ ДА НЕ КРАДАТ

И с кое е по-добър? С това че аз плащам вноски, а някой тарикат в комбина с лекар - престъпник източват вноските ми с фиктивни ТЕЛК-ове и болести ли. В застраховането всичко се изчислява с формули. Пациентите лъжат, лекарите лъжат, обаче цифрите не могат да бъдат манипулирани. Айде със здраве ...

личната партида на циганите ще бъде нула и ще трябва да доизбият докторите от бърза помощ.

Превърнахте болници и лекари в търговци и те работят като търговци. Гледат до източат НЗОК по клинични пътеки които дори не са осъществени. Но няма осъдени лекари и болници да върнат тези пари!!! Това си е обикновена кражба! Ако ги осъдят затворите ще се напълнят с лекари.

ТОЗИ С НЕГОВАТА УМРЯЛА БОЛНИЦА "СВЕТА БОГОРОДИЦА" НЯМА ПРАВО ДА ИСКА !! ТАКИВА БОЛНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРУШАВАТ ВЕДНАГА !!

НЕ! Личната партида предполага застраховане, а не осигуряване. Става дума за лимит и ако имаш остро заболяване, което надхвърля лимита или хронично, то заплащаш всичко над лимита. Този частник иска да печели, но забравя, че не търгува с чушки и домати, а със здраве! Това е продукт, който има обществена значимост и икономическа стойност. Ако се приеме идеята на д-р Болтаждиев, здравеопазната сисема ще фалира и смъртността ще се увеличи, защото мнозинството ще остане без обхват.

Закриване на туморното образувание наречено НЗОК. Всички здравноосигуряващи се да минават през застрахователите, деца и пенЦионери да се осигуряват от МО, а ТЕЛК-овете и безработните с през социалното министерство.

Ако някой лекар говори за разликите между застраховане и осигуряване, то му НАПОМНЯМ, ме е доктор по хуманна медицина, а не по икономика/финанси ! Нищо хубаво не произтича за лекарите от влагането на смисъл в понятие "осигуряване", различно от това в тълковния речник.

Всички злини в здравеопазването произтичат от икономистите. Както проектът за наредба, според която лекарите се задължават да изписват най - евтиното лекарство?! А ефикасното и подходящо лекарство за дадения случай?........

Предлагам да отпадне максималния праг за осигуряване. Така народни представители вземащи по 5000лв, а осигуряващи се до 2600 ще се осигуряват върху целия си доход 5000лв. - така както обикновените хора. А милионерите да вземат и да се осигуряват върху всичките си милиони! Нали има равенсто. Но в скапаната ни държава богатите плащат най-малко, а бедните най-много.

ами нали и техните заплати и осигурителни вноски за здраве и пенсия ги плащаме всички ние от реалния сектор, какво е държавата, реалния сектор изкарва парите зада се разпределят след това данъците по предназначение. Пука им върху колко ще ги осигуряват, за тях даже е по-добре , тогава да му мислят тези с по 400 лв. народните представители ще се лекуват в правителствена....

Ползвам допълнително здравно, когато ми се наложи да отида на лекар. А какво става с осигурителните вноски, които ми се удържат? Стига сте плюли, защото хора биват лекувани с пари от тези вноски.

Чудесно! И ако това стане, всички от тези, които печелим повече защото сме учили и работили, минаваме на мин заплата и всички са щастливи.

Заинтересованите страни не са заинтересовани да ни дадат по-добро медицинско обслужване, а да изпзпат колкото се може повече пари. С тях както изпълнители не бива да се коментира нищо. Ако не искат да покриват стандартите, нека да са насвободният пазар. Да ама те искат парите от касата. Москов не го харесвах особено, но беше прав, че само болнци, покриващи цялата клинична пътека, трябва да сключват договор с касата. Сега частниците лапат най-лесните процедури, а за държавните болници остават по-скъпите.

а как ще крадат комунистите

Дянков няма да може да краде с милиарди вече

Че готина хуйня настава :) Истината е простичка - "Докторе, май апендикс се обажда, пари нямам, но имам прасе". Изобщо, настъпват времената на натуралната размяна :)

Евалата баце, изкара логика на бакшиш.

ИЗЛИЗАТ НЯКАКВИ ОТ СЪУЗА НА ЧАСТНИЦИТЕ И ЗАПОЧВАТА ДА ДАВАТ СЪВЕТИ! НАЙ-НАПРЕД СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСА ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЧАСТИН БОЛНИЦИ? ПОВЕЧЕТО РАБОТЯТ САМО ПО 2-3 НАПРАВЛЕНИЯ И СА ТЯСНО СПЕЦИАЛИЗИРАНИ В НЯКОЛКО ПЪТЕКИ НА НЗОК! А И ОТ КЪДЕ НЯКАКВИ ЧАСТНИЦИ КОИТО СИ ГЛЕДАТ ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС ЩЕ КАЗВАТ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ЯВНО НЕЩО ИМ ПРЕЧИ, А НЕ ЧЕ МНОГО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА НАС ! АКО ПОВЕЧЕТО ЧАСТНИ БОЛНИЦИ НЕ СКЛЮЧАТ ДОГОВОР С НЗОК СЧИТАЙТ ЕЧЕ ДО 2 ГОДИНИ ЩЕ СА ФАЛИРАЛИ!

Е нали затова се бори народа - да няма държавно.................Нали затова бяха митингите и всички други простотии.

българина изобщо незнаеше за какво се бори освен че искаше да ходи на вън без да го мотаят за паспорт, а незнаеше че за да отиде някъд ена вън ония държави също щяха да го мотаят. А и да си купува дънк- джинси и кастофони. Да може да върти търговиика щото това е най-лесното. В общи линии за по голяма гласност сиреч да се казва кой партиец как я кара. И накрая кво стана стана още по-зле, гласнота хаха има я ама ефект никакъв! За тва мри тъп българино, дано ти дойде мозъка някой ден!

Ако ще се въвеждат индивидуални партиди то да се направят от 1997г. Защото примерно си се осигурявал 15 години на максимума, не си ползвал здравни услуги, а когато останеш безработен, не стига че нямаш пари, а те карат да се осигуряваш здравно. Защо не се ползват тогава здравните осигуровки които си правил на максималния праг, а не си ползвал здравни услуги?!

Да бе, а Манго дето гласува за ГЕРБ как ще се лекува?

Нека си има отделна сметка, ама и да не е длъжен да внася в нея. Както е в Щатите. Сега излиза, че искате да лапнете парите, защото съм длъжен по закон да ВИ внасям някакви пари, а като дойда да ме лекувате да викате ами те свършиха дай още. Даиба и тарикатите. Все едно мойте клиенти държавата със закон да ги накара да ми внасят всеки месец. Като сте толкова отворени и доктори оставате на кой каквото си изкара и не получавате пари от здравната каса.