Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене”

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал.

Обратно в новината

Коментари - Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не, че нещо ама никой не ми е дал и един конкретен отговор на четирите прости въпроса!!! Сиреч, ние си работим за надницата с обедна почивка, плюем по поръчка и това е!!!

КОЙ,КОГА, ЗАЩО И КАК СПИРАШЕ ДО СЕГА СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ"БЕЛЯНЕ"????!!!!

Луканов преди около 25 години. Алоууу БЕЛЯНЕЕ се пише БЕЛЕНЕее

РОСАТОМ не се интересува нито от ГАЗОПРЕНОСНАТА ни мрежа , нито пък от ДВАТА БЪЛГАРСКИ РЕАКТОРА които не стават за нищо друго освен за паметник на българската простотия. Да не говорим, че удължаването ЖИВОТА на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй също е под въпрос защото решението изцяло зависи от поведението наРУСКАТА СТРАНА която трябва като компетентен орган да се произнесе. ЗАСЕГА Е ПРЕДВИДЕНО ДА Я КАРАМЕ НА СВЕЩИ И ГАЗ ДОСТАВЯН ОТ БОЙКОВИЯ ХЪБ КОЙТО ЩЕ СЕ ПЪЛНИ С ФИКАЛИИТЕ ПРОИЗВЕЖДАНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА.

Съжалявам, че се повтарям, но моля някой от ядрените "специалисти" и икономически " корифеи" да ми отговори на въпросите: 1,Кой ще изкупува енергията??? 2.Какво ще правим минимум 10 000 години с ядрените отпадъци??? 3.Кой ще финансира проекта??? 4.Къде ще живеят децата ни, ако с този барутник стане нещо???

Никой няма да строи. Руснаците ще построят на Турция четири блока и износа на ток от МАРИШКИТЕ "американски" централи ще отпадне като необходимост. Вместо ние да изнасяме на тях , предстои ТУРЦИТЕ да изнасят на нас и газ и ток! Както забелязваш не РУСНАЦИТЕ , а НИЕ им се натискаме да превърнат тези два БЪЛГАРСКИ РЕАКТОРА в действащи. РАШКИТЕ ИЗОБЩО НЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА ТЕБ И ЗА БЪЛГАРИЯ! ПРУХТИ В КОЧИНАТА СИ И СЕ РАДВАЙ НА ТОВА, ЧЕ ТУРЦИЯ Е "ПАДАЛА" ПОД РУСКО РОБСТВО.

ти не знаеш ли, че има паметник на руско-турската дружба, построен в Турция преди доста години. Малко им е руското робство...

Редно е всеки пишещ по темата да разглежда добивите на електрическа енергия от атомна енергия като един процес започващ с ядрен синтез и последващо разграждане до пълен разпад на ядрените отпадъци. ако разглеждаме нещата така, трябва да имаме предвид, че съхраняването на ядрените отпадъци се явява големия проблем след опасността от ядрена авария. съхраняването на ядрени отпадъци струва пари. На нас руснаците ни правеха големи отстъпки и съхраняваха ядрените отпадъци, като си прибираха отпадъчното гориво. При друг тип ядрена централа като последица се явява и друг който ще приема отпадъците, за което ще се плаща много. Не е случайно, че немците се отказват от ядрените централи, но те не могат просто така да изведат ядрените реактори от употреба. За процеса са необходими години. На този фон незабавното модернизиране на енергетиката е цел 1 за българския народ. А договарянето на нови ядрени мощности е недалновидно, макар и с бързи и краткотрайни ползи. Дори да изключим руснаците, проблемът е много сериозен и трябва да се решава много далновидно и смело.

брат, тия които пишат тука не мислят много и не могат да четат повече от едно изречение, не си прави труда да обясняваш, за тях АЕЦ=евтин ток.. ..и ако няма АЕЦ няма ток. прост народ слаба държава

Нали не ги искахте бе мекерета сега кво стана. Нали беше гьол бе гьонсурати?!?!?!?

паметници от самовари.

Добре ще е да пукнете, паразити.

най-подходяща за България, защото работи със слабообогатен уран и ни отвързва от рашистката енергийна независимост. Такива реактори има в Китай, Индия, Пакистан, Южна Корея, Аржентина, Румъния. А на Теменужка май са й обещали нещо вкусно в масакава, та да си смени позициите ???

ама стига с тая електрификация на цЕлата страна. То кУмАнизЪмът е демоде, както рече тато.

Изгубихме десетилетия и цяла влакова композиция кинти.... Държавата е ограбена с милиарди . Престъпление беше , че спряхме ЮП ,трябваше да игнорираме квиченето на едноклетъчните евродебили , както го направи Унгария . Национално предателство е не да се говори , а дори да се мисли за частна ЯАЦ. Не случайно главен лобист е не кой да е , а онова плюнкаво недоразумение , дето хленчеше пред натовския флаг ... Майната ти , шломо !

всички свързани с това Белене да ги вкарат минимум за петилетка на сянка.

Ега ти политиката дето я въртят нашите ,,политици,, ако беше построена още с първия проект сега щеше да е време за затварянето и...а ние още не сме я построили,но пък много пари са похарчени/откраднати :)))

И аз съм съгласен, че понятието "частна АЕЦ" си е направо кретенизъм. От друга страна ставам фен на Теменужка,ако стартира проекта АЕЦ"Белене". Изобщо ставам фен на политическата сила, която го направи. Защо ли? Ами защото без този проект просто няма България. Това трябва хубаво да си го набием в главите. Ама,било много скъпо. Добре де, за унгарци и турци не е ли скъпо? Помислете сами. С такъв начин на мислене; скъпо е и за това да не се строи, никога нямаше да бъде построена АЕЦ"Козлодуй". Цената на токът от ТЕЦ-овете непрекъснато ще расте по екологически причини. Цената на зелената енергия е все още много висока, а освен това,фотоволтаиците могат да се използуват само в месеците когато има стабилно слънчево греене. За останалите месеци, трябва да имаме мощност, която да ги замества. Освен това: много важен момент ще бъде масовото навлизане на електромобили. От тая тенденция няма къде да се денем. Затова ще ни трябва много и то евтина енергия, за да е изгодно да си караме колите. ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ АЕЦ"БЕЛЕНЕ" НИ Е НЕОБХОДИМА НА ВСЯКА ЦЕНА И ТО БЪРЗО, БЕЗ ПРОТАКАНЕ!

ПОЧВАЙТЕ ВЕДНАГА СТРОЕЖА!

А Росатом ще върнат ли стотиците милиони на българската държава за които платихме преди година за реакторите на АЕЦ Белене?

На ЧЕЗ да са ти връщали пари ?!

от цялата статия разбрах едно ...че сме платили някакви милиарди за реактори които ... може и да не бъдат пуснати никога

Които няма да бъдат пуснати никога!!! Но Р. Овч и Гоце си прибраха комисионните , а ние ги платихме с пари от бюджета!!! Това е поредното финансиране на БКП/БСП и отрочетата им с държавни пари!!!

каква приватизация на АЕЦ бе хора ... вие съвсем изтрещяхте ... що за идиотщина

Ха , ха!! бибитковата калинка -счетоводител , отновосере в чуждо лозе! атомни проекти мести като кубчета? мисли, че който поиска може да строи по руски проект?? само заваряването изисква познания за металите, технологията на заварки и т.н. -което е само патент на руския производител!!

Ако това го беше казал някой от БСП, щяха прокуратурата да призоват.

Що за ангажимент сме поели за радиоактивни отпадъци?! Доколкото знам в България радиоактивни отпадъци не остават - отработеното гориво в Козлодуй се връща в Русия! На коя държава ще прибираме радиоактивните отпадъци Какъвто и ангажимент да са поели пред Европейската комисия по този въпрос - той трябва да бъде преразгледан! Да ни доубиете ли исате, шматки?! Сега постоянно се говори за радиоактивна вода в различни региони, а тогава, предатели?! Не в България няма държавници! Това го заявявам категорично и най-отговорно!

Щатните русофили, любители та атома са в обедна почивка, в противен случай щях да бъда залят с помия!!!

по въпроса. Имам по-добро предложение - кажи къде ти е офиса да докарам една цистерна лайнарка да ти я изсипя

Е то се вижда, сигурно КУРнела те е пратила да ринеш фекалии от чинията, а докато обядваш в тази прекрасна обстановка , заработваш като трол!!!

А бе русофили и любители на ядрената енергия, защо не ми посочихте: 1,Кой ще изкупува енергията??? 2.Какво ще правим минимум 10 000 години с ядрените отпадъци??? 3.Кой ще финансира проекта??? 4.Къде ще живеят децата ни, ако с този барутник стане нещо???

е рожденната ти година, обяснява простите ти тъпотии

Че написаното от мен е глупост го кажи на тези, които са живеели в околностите на Чернобил и Фукошима!!! Пък и върви при някой банкер да ти отпусне кредит!!!

Ето девушка ограбила с помощи арменская мафия более от полтора билиона лева от болгарского народа.. НА место в сливенская тюрма снова подставили за министр в София.. Без проект без контракт с никого заплатила какието ядерния соурожения предназначени за ИНдия.

Борисов пак стана за смях! Бойко, това ти поведение а ла "иди ми, дойди ми" е характерно за девойките с "понижена социална отговорност"!!! :)))

Много си прав :) И вече има слухове , че щом приключи с това правителство ще си пусне документите и ще стане Бойка ;)

Se taia

Абе ей, само на Славчо кукувеца ли референдумите важат? Имаше референдум, и хората си казаха думата. Какво разсмърдявате пак? За разлика от Славчовия, референдума за АЕЦа си беше редовен. Или просто си ги правим ей така, да се похарчат едни пари...

Хахахаха, герберастки позор! Направиха всичко възможно, за да провалят проекта АЕЦ Белене, а сега сами тичат до Москва да се молят на руснаците... Се ля ви, Бойко!!!

Моля, колегите от Лабораторията на Костов по дейно да участват в спама ...:))

Вие се мотайте още! Вече да бяхме забравили тази централа и да работеше!

Забравили? Още щяхме да я плащаме! Много лесно забравяте, личи си ви!

то росатом строи белене още от 1981г! от тогава минаха 36 години! а наскоро пък, имаше референдум по въпроса, и народа каза какво му е мнението по въпроса!

Защо Уестингхаус фалираха?

И ние ще фалираме ако тръгнем да строим белене с държавни пари.

Никаква гаранция няма за качеството. Това са свързани но различни процеси. А за такава работа потенциалните изпълнители, трябва да се явят на прозрачен конкурс, от който да стане общодостъпно защо е избран един или друг изпълнител. Всичко останало е повод за корупционна схема.

ГЕРБ се готви за още кражби със съдействието на руснаците. КТБ и тия два реактора, които платихме наистина ще ни се сторят песен. Плановете на ГЕРБ-БСП холдинга беше Корнелия да ръководи кражбата за да може ГЕРБ после пак да дойдат на бял кон. Сега ББ ще трябва да е бушона. Скъп бушон. Ние си го избрахме, ние и ще плащаме. Поправка. Не ние...а и синовете, внужите и правнуците ни ако изобщо има такива.

Да , г-жо Петкова , даже ще дойдат и да ви изтрият гърбът , в банята. До сега ги гонехте , а сега , КЪТИ-КЪТИ-КЪТИ...,КЪТ-КЪТ-КЪТ...

В крайна сметка едни слухове как някой е взел едни пари от едни хора преди време и сега му е станало ясно, че ако не строи тая централа ще свърши лошо ще вземат да се окажат верни. Ето, че вече се говори за рестарт на строежа.

Следващият Голям член. То беше ясно, че така ще стане. Търсиха начин.

Два реактора по 1000 МВт, разбира се.

За България са достатъчни, и 1 000 в-а-т-а .

Най-добре беше десните говеда да не гласуват като улави за сикаджията и шайката му. Ако сикаджията не беше осрл проекта Белене, сега, през 2017 г., вече щяхме да имаме работеща атомна централа с 2 реактора по 1 МВт за смешната цена от 3.94 милиарда евро, договорена от Станишев, половината (49%) платени от RWE, изгонен от Борисов веднага щом заграби властта през 2009 г.

Само да попитам, ако ги имахме къде щеше да ги продаваме и на каква цена, защото миналата година от излъшък на ел.енелргия системата щеше да се срине, всички експерти станахме, а какво ще правят минъорите някой дава ли си сметка, че ще помете всяко правителство, ако закрият мините...

Хубаво е, че питате. Преди да дойде сикаджията на власт България правеше по 6% растеж годишно, вкл. 2007г. и 2008 г., а и нямаше 1.5 ГВт фотоволтаици. Пък и още се надявахме, че ще стигнем поне Гърция по стандарт на живот, вкл. електропотребление. След 8г. мутромилиционерски погром, верно, в България вече няма кой да купува ток.

Това ми звучи като оня виц.Двама приятели, единия пита другия ти какво правиш в банята с Пена, ми извика ме да ѝ натъркам гърба, значи си я евал, не не ми даде повод.

Не ни трябва никакъв АЕЦ. Скоро всички електрически централи ще са ненужни. Ако продължавате с наглостта, обаче ще е по скоро от необходимото...

Аве ти да не произвеждаш свещи?

Виждам по-долу върви дискусия има ли интерес Росатом да строи АЕЦ-Белене или не.Мисля, че само идиот може да си задава такива въпроси във връзка с фирма, чиято цел, както и на всички е печалбата.В този смисъл-колкото повече, толкова по-добре.Изхождайки от това всеки проект, който носи печалба е добре дошъл.Иначе в портфейла на Росатом има договори за 100 млрд.долара за следващите 10 години.Това са мощности в Индия,Бангладеш, Виетнам,Турция и т.н.Естествено-в самата Русия и Китай.

Строенето е едно, плащането съвсем друго. Росатом има интерес да строи срещу съответното заплащане. Ама няма плащачи. Това е проблемът.

Играта и АЕЦ Белене продължава повече от 30 год. , а ние само си плащаме

ГЕРБАДЖИИТЕ НАПЪЛНО ИЗТРТЕЩЯХА!!!!!

лудите ще се налудуват. През 2020 година влиза в действие първия от ЧЕТИРИТЕ БЛОКА на АЕЦ Аккую!! Двата "американски" ТЕЦ-а сават безпредметни и няма да изнасят ток за Турция! Благодарение на ТАЗИ ОТ СНИМКАТА държавата България ще плаща ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ КРЕДИТОРИТЕ на "американските" централи! България от износител на ток ще се превърне във вносител!! И САМО НА ТОК ЛИ?! АМИ ГАЗТА, КОЯТО ИЗНАСЯХМЕ , А СЕГА ЩЕ ВНАСЯМЕ И ПАЩАМЕ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ НЕ САМО НА ТУРЦИЯ , НО И НА ГЪРЦИЯ?!

и как можеш да спреш турция да си прави аец??? като направиш белене??? идиоти! а основната стратегическа мисия на тецовете е да осигуряват ток от българско гориво не са за износ егати смотаняците с егати самочувствието

" Стратегическата " мисия на тецовете е да ни продават ток на петорна цена . Особенно на Марица 1-3 ..... От откраднатите централи загубите за България са в милиарди . Що да изнасят като тук грабежа им е гарантиран .

да бе референдума петкова русатомско мекере забравихте ли че имаше референдум???

12 милиарда евро Айде пичове приготвяйте по 2000 евро за всеки член от семейството ви, да ги събираме и да ги пращаме на бащицата путин.

не че съм някой но бях предложил който иска аец да събере пари да направят АД после да дърпат печалба имаше и референдум по въпроса забравихте ли???

щерев, пак ли си на смяна? Няма ли да ви пускат лятна отпуска от фондацията?

Казано е, че ще се строи, а не да се приватизира. Интересно ми е колко ще получат нашите политици, за да уредят руската компания.

AbuTalib

Излишно ще се купуват 200 БТР-и. също така и изтребителите.Най-удачно е, парите да отидат за АЕЦ-а.Видях каво ставна с БТР по време на земетресението в Свищов.Тръгнаха да се спасяват с БТР-ите.При една атомна война, първи ще тръгнат да се спасяват БТР-ите и самолетите към места, където няма да ги застигне ударната вълна.Излишни пари за допотопни въоръжения.

АЕЦ не се приватизира. Това е свързано с безопасността на държавата и е идиотизъм да бъде в ръце на чужденци. Това е политика на държавите. В тази схема това правителство трябва да си подаде оставката.

ако има постоянен контрол от държавата е същата работа но аец си е опасна история

AbuTalib

Прав си.АЕЦ-ът следва да е чисто български , може да се дострои с пари от заем.Има от къде.

Лихвите върху 10 милиарден заем са около 500 милиона годишно. Само лихвите. А примерно ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА от АЕЦ козлодуй е 80 милиона годишно.

ДА ВИ НЯМА - и ти и патрона ти МУТРАТА БОРИСОВ!

а най истинската истина е , че на България не и трябва нова атомна, защото и днес имаме с 30 % повече мощности от колкото ни са нужни!

И затова януари месец енергийната система беше на ръба на срива.

беше, данчо, ама според курнелия!! я прочети колко ток произвеждаме и колко потребяваме, и пак ми пиши!