Български ветроход се заби в испански кораб (Видео)

Български ветроходен кораб се е блъснал в испански кораб на пристанище Оудесхилд в Холандия. Ударът е станал при маневра за приставане на кея.

Обратно в новината

Коментари - Български ветроход се заби в испански кораб (Видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

:) добре, че испанеца не потъна, щеше да е голям купон!

КАЗВАМ ВИ!!!ЗАСЯКОХ ИМЕЙЛИ ОТ РУСИЯ!!!

"...И дяволът бягаше от мойта фрегата, където и тя да се явеше...." Доживехме! Летящ холандец ли?! Превзехме ги на абордаж насред пристанището им. Сега да закачат превзетия сандък и да го довлачат в Слънчака да го престорим на кръчма. Хурей! Непобедими се, ей!!

Пиастри! Пиастри! На абордаж!

ако беха рашки всички щеха да кажат ми водка,а са кво е ракия ли;)

и няма отношение към удара!

На някои самодоволни богаташи и морето им е тясно!

Вдигне ли се нейде олелия, то се знае-това сме ние!

.... Червеният Корсар размаха ръце и се развика в момента преди удара, но съдбата вече беше решила.....

На тарааааан, карамбааааааа, да пратим тези пияни отрепки да правят компания на акулитеееееееееееее

Не е виновен капитана! Виновно е бурето с ром в трюма!!! ;-))))

Докато един мре гладен ,друг се разгелдисва със собствения си ветроходен кораб!Това е социалната справедливост в момента в България!А,уж всички сме българи!

Бате,не ме разсмивай.Държавата ли е длъжна да се грижи за теб?Ако сам не можеш да се справяш защо живееш,да си товар на чужд гръб?Егати жалката работа.

Прави впечатление ,че много от пишещите тук нямат представа от законите и наредбите свързани с морския живот и право. Некомпетентното красноречие трябва да се упражнява на друго място.

...И саа ко шъ праим? Да почерпи...

нашия напрево го взема на абордаж... а лоцмана не командва маневрите а само съветва капитана който издава нарежданията от свое име и носи цялата отговорност

Е, стават такива белИчки - главно застрахователят ще се поизръси, но и на нашите ще им бръкнат в джоба. Обаче много е красиво нашето корабче - няколко пъти се изкефих да го гледам на цял екран. Направо е за осъвременена серия на "Карибски пирати" с Джеимс Бонд в главната роля. Знае ли някой в коя корабостроителница е правена тази Хелена Прекрасна?

"Местен навигатор, който да насочва кораба" Това в превод означава, че навигатора е този, който управлява гемията! Това са изключително трудни за управление ветроходи, особено в пристанища и при такъв вятър. Със сигурност няма и перка на носа, което при тази маневреност на тези гемии си е голям кур. Плюс това във видеото не видях нито едно динги отстрани за да го насочва. А и такива пристанища си имат капитан, който при подобни условия трябва да е предприел всички необходими предварителни мерки. Да пишете тра-ла-ла, бай Ганьовщина и некадърници е лесно, но ако ви качат на това нещо ще гледате като телета! П.П. Написаното по-горе не оправдава капитана!

...Ганьовият възглас от Алеково време: - "БУЛГАР...БУЛГАР...! днес е заменен с : - "БЪЛГАРИ...ЮНАЦИИИИ..." ...Хич да не е му е спукал няколко ребра на испанеца...

нашия и искал да паркира на втория етаж

даваи даваи даваи, ела са да видиш кво напраи

Капитан е Джак Спароу. "Отмъщението на Салазар".

испанеца е постъпил неразумно като знае че идват българи трябвало е да се скрие някаде затънтено зад скалите, а той взел че акустирал небрежно точно под ударите на наще юнаци

Tози кораб е едно от хубавите неща за българия. Друг е въпроса ,е капитани са все едни и същи кап. далено плаване и връзкари. В созопол издъниха новият кей на марината , после трудно го уцелваха, абе шоу си беше последните години и капитааните все други. Те се мислят за железни моряци,а са май дървени.

от чобани не става мореплаватели

Голям майтап! Изглежда все едно е нарочно.

Както винаги тъпанарите и платените боклуци бързат да оплюват българина, соросоидна паплач. В случаи като този, когато управлението се поеме от местен лоцман, отговорността е изцяло негова, на лоцмана, той е в случая.капитана на кораба, точка по въпроса, нито българският чадър, нито дори Путин имат вина, колкото и да ги е яд тия, които се опитват да ни внушават, че не ставаме за нищо и всичко, което имаме трябва да бъде дадено на чужденци.

лоцмана няма права да командва на кораба, само съветва капитана който издава нареждания на екипажа от свое име и носи цялата отговорност; капитана требе да си познава коритото и колко е способно да маневрира, както и да преценява условията и скоростта ... затва е капитан... ама нейсе, секо зло за добро, сега на регатата ще се пазат от наште само като ги видат та току виж наште може и да спечелят

видимите резултати на гербовите гаранции

Както винаги тъпанарите и платените боклуци бързат да оплюват българина, соросоидна паплач. В случаи като този, когато управлението се поеме от местен лоцман, отговорността е изцяло негова, на лоцмана, той е в случая.капитана на кораба, точка по въпроса, нито българският чадър, нито дори Путин имат вина, колкото и да ги е яд тия, които се опитват да ни внушават, че не ставаме за нищо и всичко, което имаме трябва да бъде дадено на чужденци.

Кой е собственик на българската гемия? Що за глупост - "мениджър на кораба"?! Капитан ли е, боцман ли е, сайбия ли е? Има видео -там "българският ветроходен кораб" направо взима на таран испанския кораб, само дето няма пирати, които да крещят :"Абордаж". Селска история общо взето.

представи си екипажа кви са селски плетки, тръгнали да се правят на плейбои, и как тъпо са гледали докато капитана е крещял, връзкарчета и ветроходство, интересно как до сега не са се удавили в океана, сигурно обикалят като раци около брега

До преписалия статията: Коя е българската яхта ? Как се казва? Тази " Хелена ..." е българския или испанския кораб. Ако е испанския как се казва българския ? Ветрохода български ли е или само плава под български флаг ? В крайна сметка кой кого е блъснал , ако испанския кораб се е движел бързо ? Съвет: Само с Гугъл транслатор не става , иска и някоя гънка. Иначе смешно-жалко.

До кьоравия читател 54 - ясно се разбира от статията, че българският ветроход е Роял Хелена, дори се вижда на задницата му надписа Royal Heleva - VARNA. Испанският е Nao Victoria , пише го под видеото.

Натроши му малко дървенията на старото корито ама мисля с два кубика дъски да се оправят!

Българи и море, руснаци и високи технологии, прасета в космоса... все майтапи!

Извинявай-какво работиш? Сигурно и ти,като всички нас правиш грешки.Хора сме-забравихме да си прощаваме и помагаме.Представи си какъв огън се пече сега на главата на капитана.Не го кори.

Да де да... хора сме да прощаваме, грешки всеки прави, само дето има разлика от грешка в правописа до това да забиеш кораб в друг... а и капитана носи отговорност и трябва да му е огън сега, щото ако не е другия път може и жертви да има ... За всеки ни важи - като оплескаш нещата е достойно да си носиш отговорност и последици , а не да викаш - 'ми то той един друг беше' по стар наш обичай ...

Не съм моряк но аз тука маневра не видях,нашия си караше директно без да намалява и ако не беще кораба щеше да се мелне в цимента и в къщите отсреща! Голяма простотия и срамотия!

Ти как си мислиш, че намалява платноходка? Биеш контрата и готово?

Ами аз платна отворени не видях,май караше на дизела и като даде назад сигурно ще намали скороста и ще спре !

Става и с рязък поворот, завой де...

ТИ ПЪК КЪДЕ ВИДЯ ДА Е ПОД ПЛАТНА БРЕ. НЕ ВИЖДАШ ЛИ ,ЧЕ Е ПОД МОТОР И ДОРИ ДАВА "ЗАДЕН ХОД" В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ .

Аз пък се поставям на мястото на капитана-вярно е че и той носи отговорност наравно с лоцмана,но по-важно е че няма пострадали от двата екипажа.Аз се гордея с двата български платнохода-"Калиакра" и др; не го зная.Ние не сме стара морска нация.Не му е лесно на капитана-съчуствам му.

Единственото място в света където Пилотът носи отговорност за пилотажа е при преминаването на Панамския канал... всички останали пилоти, дори пилотажът да е задължителен, не носят отговорност ако водения от тях кораб претърпи авария вследствие на навигационна грешка.

Явно е,че си добре запознат и си прав.През 18в са носили поравно отговорност-в края на краищата защо го наемат лоцмана тогава.Както и да е-но и ти ме разбери-да вземаш отговорни решения не е лесно.Аз също много съм грешал и са ме наказвали.Зная какво му е на капитана.

правилно! таранете и потопявайте западните флоти, които искат да превземат континента! те наложиха и кирилицата за да затрият оригинална руска азбука!!!

Испанския прилича на реплика на "Ниня", един от корабите на Колумб. А нашия праска на двигател. Ветрилата са прибрани. Отпред има частично вдигнати само два кливера.

Естествено, че ще "праска" на двигател. При влизане в пристанище платната задължително се събират и се маневрира само на двигател. И не са "кливери", а стаксели...и не са "частично вдигнати", а просто не са прибрани докрай от екипажа. От видяното във видеото смятам, че нашият ветроход е получил повреда в системата за управление - движи се с много висока скорост за пристанище, не маневрира и е очевидно доста преди сблъсъка, че отива право в другия платноход...дори не отнема от скоростта, нито минава на заден ход.

Цял ден са мислили как да се оправдаят и единственото което са измъдрили е че местния навигатор бил виновен, само дето присъствието на пилот(сиреч местния навигатор) на кораба не освобождава капитана от отговорността му по управлението на кораба, защото пилотът е безотговорно лице, но познаващо местните правила, което е наето за да съветва капитана .

Бах ти холандците...Взехме ги на абордаж.... Болгар, Болгаааар...

Гого, я зареди първо оръдие щото ние сме откъмто испанците! Тръъъът! Гого, я зареди сега и второ оръдие! Тръъът! Браво бе Гого! Ти си бил голям артилерист! Избихме ги!

Туй също като по нашите пътища , с висока скорост. Нема да се излагаме я, все пак сме от бугаристан.

Лелеее, кой е пуснал нашите глупаци да плават на кораб бе? Трябва да им се забрани да доближават до вода, тези даже в дъждовна локва ще намерят начин да се удавят.

Класически мутробарок.

тея хора къде очакваха да отидат освен директно в другия кораб?? тва само дано не беше санта мария щото ще ни излезе по-скъпо от белене

Нашите са получили информация че испанския галеон е пристигнал от Перу натоварен със злато и го взимат на абордаж. Йо хо хо и бутилка ром.

Тъпанара си е тъпанар, и у нас и в чужбина. Много много болни хора живеят в България. Сега се опитват да хвърлят вината върху местния навигатор,

Корав бушприт изкара нашия! Като се подпря на него и надигна целия корпус на ветрохода поне с 50 санта без да се счупи!

а бе ние с гюйсщока стрелящи хлеликоптери сваляме ти в бушприта се съмняваш.

Не се научиха тези испанци как да "паркират" корабите си. Може ли така да се мотаят в краката на утрешната велика военоморска държава - България.

Най-вероятно са подобни ТИКВИ на тия които сега са на власт тук, начело с баш Тиквата.

Кой е управлявал кораба. Ганьо или Санчо?

Като изгледах клипа стигнах до извода- никой не го управляваше. Каква маневра той си се движеше неконтролируем, ако не бе испанския кораб , щеше да се блъсне в къщите на кея.

Посръбналия Ганьо пак се представи както си требе ...

Бъркаш соросоиде, не е виновен Ганьо а някакъв холандски гей!

да не е гаджето на путина

Ганьооо - докога на калпавите ракети космоса ще е крив ? Явно мисълта е изключена, а само по опорните точки карате ...

Абе защо намериха испански кораб, трябва да се забият в америкаски кораб с ядрените глави.