80 години от голямо българско откритие

Институтът по физика на твърдото тяло – БАН отбелязва 80-годишнината от откритието на акад. Георги Наджаков на фотоелектретите.

Обратно в новината

Коментари - 80 години от голямо българско откритие | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само дето никой по света не е чувал за това българско откритие.

Пишете за проф Иван Странски- най- големия специалист по кристалите в света, акад. Ростислав Каишев, за института по физикохимия към БАН- били сме световна сила в тази област... не винаги сме сгъвали чаршафи по морето и сме правили коктейли

поклон признавам,че никога до сега не бях чувал за този човек! като ученик,посещавах кръжока по фотография...и са ни казвали,че "фотоелектретите" са съветски!?

ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ СЕ УЧЕШЕ, ЧЕ ЕДИ КОЙ СИ РУСНАК ОТКРИЛ РАДИОТО, ЧЕ ЕДИ КОЙ СИ РУСНАК ИЗМИСЛИЛ РАКЕТИТЕ, НО НЕ СЕ СПОМЕНАВАШЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ОТКРИТИЯ! ИМА ОЩЕ МНОГО БЪЛГАРСКИ ОТКРИТИЯ КОИТО СТОЯТ ЗАТВОРЕНИ В СКРИНА!проф. д-р Кръстьо Кръстев-ОТКРИВА ЕМИ породен от ВСЕКИ взрив! По този начин в момента ВСЕКИ ЯДРЕН ВЗРИВ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕГИСТРИРАН! ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ТОВА НЕ СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА?

също не се популяризира? Заваш ли си въпроса защо и сега се се мълчи и се крие? Нали сме демокрация ? Пак ли са виновни руснаците? Така и така осрахме паметта на Наджаков с западна пропаганда!

Прочете ли статията? ЗНАЧИ СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА, въпреки такива като вас!

Експериментите и откритието е направено в лабораторията на Кюри в Париж. После комунистите продават лиценза на англичани за някакви си 60 000,00 долара.

в която се коментира сериозно научно откритие, НЯМА НИТО ЕДИН ПОСТ БЕЗ ПРАВОПИСНА, респ.ГРАМАТИЧНА ГРЕШКА! Нещастници!

Най-тъжното е, че това дори не се учи в училище. Никой от подрастващите не го знае...

Това е НАША ЗАСЛУГА!

Подрастващите не знаят как да напишат nameless на български без грешка.

Човекът просто е бил умен и кадърен! Оказва се, че и без много пари, за които днес академиците непрекъснато плачат, могата да се създават световни изобретения. Това се постига освен с талант и с лична мотивация!. Човекът е обичал науката.

да някога наистина имаше истинска наука а не да станеш инженер със партиино строителство ,ленинска философия и партиинополитическа работа както във ВНВУ В.Левски например.

Това не ни попречи редица училища да носят името на световно НЕИЗВЕСТНИЯ руснак ПОПОВ. Дори БНТ все още си мисли че той го е открил.

и на мен не ми харесва че в София е пълно с улици на неизвестни западняци на които в биографията има доста черрни петна, ама ги слагат. А ти не разбрали че българското не се тачи особенно от сегашните пендели!?

след като самите българи са НЕГРАМОТНИ-искам да кажа,че особено се пише с ЕДНО Н! Няма как да се уважава неграмотен и необразован народ,нито да се признават негови постижения, след като общата картина е плачевна!

НЯМАХМЕ БУЛЕВАРД ВАСИЛ ЛЕВСКИ! ИМАХМЕ БУЛЕВАРДИ КРЪСТЕНИ НА РУСКИ САТРАПИ! ТОВА Е НАКАЗАНИЕТО НА ЛЕВСКИ, ЧЕ Е ИСКАЛ БЪЛГАРИЯ САМА ДА СЕ ОСВОБОДИ!

Откритието на акад. Георги Наджаков е направено през 1937 г. В материалът не се посочва как цветът на БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС ПО ОНОВА ВРЕМЕ се е възползвал от него. В международен мащаб е ясно - благодарение на внедряването на откритието на Наджаков, фирмите за копирна техника са спечелили стотици милиони долари от времето, когато последните са имали и златно покритие.

Цветът на българския бизнес не е имал възможност да се възползва защото скоро е настъпило времето на комунистическата диващина. Пита се какво е получил Наджаков от решението на комунягите да му продадат патента и дали някой го е питал съгласен ли е?

е голяма работа! Драги българския бизнес през 1937 г. хахаха се е занимавал с всичко друго ама не и с научни открития. Вместо да ЛЪЖЕШ виж биографията на Наджаков и тогава пиши ЛЪЖИ! Просто нашите другари не са знаели за какво може да се използва откритието му, напълно нормално. А 1937 г. ИДВА ГЕРМАНСКИЯ ФАШИЗЪМ!

Това е - каквото е било преди да дойдат на власт комунягите, след това - мор и леш и всички прости селтаци с партийни книжки станаха "професори" - по идиотизъм!

Така е и във образованието - основата върху която се гради интелекта на цялата нация.

ти тоя факт май не го отчиташ, демократичния научен професорлък

по време на комунизма имаше БАН, откритъия, имаша овладяване на Космоса, български спътник. Бан беще член на Френската академия, а сега? Сега е само член!

Един от големите умове - световно равнище!

червените кхмери направо разсипаха държавата. В нАучно измерение.

направо я унищожиха и за това бе пълно с НИИ-та и бая неща се правеха и изнасяха а сега в КЕНЕФА дето се нарича България освен глупости друго не се правят!

Една смислена статия ! Ето за такива българи трябва да четем ! Те издигат и пречистват националното самосъзнание ! Хвала !!!

Съвършено правилно, но виж коментарите. Защо, ей Богу, ползваме всеки повод да хулим.

Никола Белопитов в края на 50-е години открива метод и устройство за електроискрово напластяване. Тая технология е в основата на пройзводството на транзистори и интегрални схеми. Ако не се лъжа в тая област работи и Наплатанов.

... и единственото до създаването на НТР на ДС.

И после идва Червената армия и БАН става свърталище на древни, червени тролове.

Древен ти е акъла, от предчовешката епоха. Ако го сравним с чиповете имаш ниска степен на интеграция на електронните елементи. По много стар процес ти е произведен и няма капацитет за съвременния софтуер. Между другото в БАН стъпвал ли си или само си го гледал на снимка или вън през оградата? Комунистите са виновни за всичко! В.т.ч. и за дефектния автопилот на TESLA.

Като се разходите утре в кабинета на акад. Наджаков пообиколете и другите сгради и вижте колко некролози са по тях и каква е средната възраст на работещите там.....изводите са за вас