Заплатите на шивачките у нас по-ниски от тези в Азия

Предимно жени са работещите в леката промишленост у нас, като заплатите са по-ниски от тези на работниците в Азия, сочи проучване на КНСБ.

Обратно в новината

Коментари - Заплатите на шивачките у нас по-ниски от тези в Азия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До 1989г.леката промишленост беше водеща.Само в София имаше повече от 20 текстилни предприятия,които до 2002 г.бяха закрити,разграбени и разпродадени.Хиляди хора бяха изхвърлени на улицата.Другарите побързаха да заменят нашите изделия с китайски-далавера и бързи печалби.Набързо се вкараха и мафиоти които да използват почти безплатният труд на изгонените от предприятията,за работа на ишлеме.Правилна е констатацията,че тези работнички са най-ниско платените.Нямаше профсъюзи,нямаше инспекция по труда да ги защити.Робини 21-ви век.Другарите бързаха да трупат печалби и не се интересуваха,нито от условия на труд,нито от заплащането,нито от отношението към хората.Побеснявам когато констатират след 28 години колко зле е шивашкото производство.Ние нямаме наше производство.Др.Кутев от БСП,каза,че се е опитал да направи шивашки цех,но не просъществувал дълго,защото китайските стоки бълвали на ниски цени.Да др.Кутев благодарение на вашата алчност бяха закрити всички заводи,машините на скраб,разпродадени за жълти стотинки.Няма връщане назад.Производство се прави с години,специалисти също,работнички също.България е разграбена,хората са превърнати в роби.Ишлемето за жълти стотинки процъфтява.Приближаваме другата комунистическа страна-Северна Корея,благодарение на Кутевци,Ниновци и всичките допринесли за това.

С други думи е това е модерно робство осъществявано с мълчалвото съгласие на дръжавата.

Защо нещо като държава не вижда ,че всяка събота се работи.Тия алчни ,,робовладетели,,все казваха ,че работиме на загуба,не фалират ,а само купуват недвижими имоти,разширяват производството ,а нас с много удължено работно време и смешни заплати.

Закривай шивашките цехове.

Е те шивачките не са толкова важни.Виж депутатите са друго нещо.На тях заплатите се актуализират всяка година.Демокрация от най-чист вид.

Че то ако шивачките вземат по-големи заплати от азиатките,то тогава как ще си купя AMG.Идете да поровите в цеховете из Смолянско.Легенди се носят за един,който превежда по дебитната минималната заплата,а после шивачката тегли част от парите и му ги връща на ръка.

Само не разбрах това за хвалене ли е или обратното

Мда толкова години ни подготвяха да сме най-мизерни и ето достигната е бленуваната мечта да сме най-бедни Браво ,машалах.До 1988 г заемахме някъде към 27-29 място по общо икономическо развитие.Сега след толкова години демократичен и неолиберален просперитет и напредък сме някъде към 60-то място .Още няколко години такъв просперитет ще оглавим твърдо последната десятка

1988 бяхми ЛИДЕР в СВЕТА по брой лихвоточки и вноски за кола. И по режим на тока. И тогава шивачките във валентина взимаха колосалните 140 лева на месец ( 3 лева долара ). Спомням си, че 1988 хората пускаха връзки за да си купят анцунг пума и маратонки ромика.

По курс продава на БНБ ,долар лев 1,17лв, а който иска да купува на Магурата може и даде и десет лева.И не лъжете ,ДСО "Валентина" е има дейност продажба на облекло, обувки,кожени изделия , бижута , а не производство.Бъдете малко наясно с нещата ,когато лъжете.

Ако чистата средна заплата е 600 лева , това отговаря на 780 лева брутна заплата, при 1000 лева средна брутна заплата за страната , това е 78 %. Ако заплатата в Азия е по - голяма от нашата и като отчетем и митата , които защитават нашето производство, това наистина означава , че има мегдан за увеличение на заплатите в този бранш, както твърдят синдикалистите.

Ваша милост е мазохист. Не знам работодател ли сте или работник... по-скоро мисля, че заработвате чрез клавиатурата във форумите. Но слабо, много слабо - тоест неубедително! Застрашен сте от санкции и да не ви платят.

Ако през последните 10 години средната заплата е била 57 58 % , явно има значително увеличение и има възможност и за по - голямо. При увеличаване на стандарта в България и покачване на заплатите , може чуждият капитал да изнесе производството. Може да стане меродавно вече заплащането в Индия или Африка. По качването на стандарта е свързано с повичение на производителността и квалификацията . Понякога тези процези са болезнени.

Радостно е че има голям растеж в Азия и Индия и единствено можем да се страхуваме от Африка. С нарастване на стандарта в Азия и Индия , може да се очаква , че този бранш ще изнася производството си в Африка и България. При това положение , когато брутната заплата в България стане 2000 лева и тази в бранша 1600 лева , може да се очаква отлив на капитали и у нас. Тоест за един период около най малко 10 години бранша изглежда осигурен. Ако една шивачка получава 600 лева чисти и съпруга и 900, това прави 1500 лева . Това дава възможност да се закупи и кола на старо .

Уточни за колко работни часа получават ш00лв,гаранция е ,че всяка събота се работи.

смятаме се за повече от другите хора? расисъм?

Да получаваш за една и съща работа по-малко от работниците в други страни расизъм ли Е? Доходите на работещи и пенсионери да са по-малки от тези в Папуа расизъм ли е? И кои са расистите?

36лв на месец и безплатен транспорт до работа,как ви се струва?

Ами правилно е, разбира се. Така трябва и КРИБ отдавна го повтаря, ама няма кой да чуе. Само не знаем от къде точно ще внасяме работници, когато и тези дето са още тука забегнат. Ще му мислим после, сега ще смучем кръвчица.

Шивачките вземат толкова колкото им дадат.Останалото са празни приказки на синдикатите.

китайските работодатели крадат по-умерено от еврейските .

ако някой е учуден от ситуацията. Този български народ го превърнаха в... всеки един от вас може да продължи изречението. Знам, че думите, които ще се използват, няма да са приятни! Но оскотяването на народа ни, злобата в погледа на хората, отчаянието са най-достоверната оценка за управляващите. Аз лично им поставям безкрайно много минуси!

Ама дай да те правим тебе управляващ, та да ни даваш големи заплати бе.

"..заплатите са по-ниски от тези на работниците в Азия.." Ами, нали за това те имат работа! Основната дейност на шивашките фирми е работа на ишлиме. И чуждите фирми са тук, заради цената на работната сила.Поскъпни ли тя, ще се изнесат към Китай, Индия, Тайван , и т.н. За да се увеличат заплатите, фирмите трябва да развиват собствено производство и да излязат с него на пазара.Но това е свързано с по-големи инвестиции, с работа при по-голяма конкуренция и ред други главоболия. По лесно е да слугуваме на някого и да се радваме на подхвърлените трохи!

Лесно е да кажеш ниски заплати.Така е. Заплатите в България на 80% от българите не са такива,каквито искаме. Но не е лесно и да си работодател. Ако някой се съмнява ,нека стане работодател и да види дали може да дава по-високи заплати.

в истинския живот няма нищо лесно ,а ние имаме странната и подозрителна слабост и привързаност към лесните неща ,които не изискват познания ,мислене,разум , смелост ,изобретателност ...

Сериозно? При 10 % данък и при 500-600 евро заплати му е трудно на БГ чорбаджията (той до името работодател не е дорасъл)? Ами да си изкара бизнеса в Дания или в Швеция тогава. На техните работодатели им е къде по-лесно, нали? Пък най-добре като му е толкова зор, да затваря и да стане един работник. При някой измекярин като себе си.

Сте алчни,там в проблема.Вие за 25 г. постигнахте ,колкото на запад за 50г за пистигнали,имам предвид ,,личнито ви богатство,, Познавам много работодатели в бранша и ви казвам истината,то не е тайна,всички го знаят

Оня ден онези от мангановата мина дето е на 500 метра от Албена стачкуват под земята за заплати, а не напускат и да идат в Албена- работа колкото искаш. Сега шивачките били неплатени, ами малко мобилност се иска- работа има, а то се получава пренасищане на пазара и заплатите са надолу

ти знаеш ли колко плащат в Албена?Ще ти кажа по малко от мината и повече работа.

"Разходите за труд скочили с 10.1%"-ето това заглавие на по-горната статия казва всичко-постоянно вдигане на разходите и намаляване на приходите. Няма как при тези условия да растат заплатите в производството. И това се случва постоянно след 2008 год.

Ами за един разходи за труд, за други - вдигане на заплатите. И то само с 10.1% ! А трябва да се удвоят !

Ако незабавно и несимволично не се изравнят заплатите с европийските кел файда че сме в ЕС. Само за тежестите ,цените и отговорностите сме равни.За заплати-НЕ. Но знайте управляващи "елит" и профсъюзи-продажници- Когато дълго време няма справедливост идва тълпата и освен справедливост ТЪРСИ МЪСТ И ВЪЗМЕЗДИЕ. Не дали, а кога. Бой се от търпеливия. Идва този ден и богатите и управляващите ще се чудат на къде да захванат. И КНСБ и Подкрепа са на трапезата с грабители от самото набано.Иде видов ден, иде.

Като излезеш от ЕС и ти падне заплатата като при ЖАН ко ши правиш?

Ако излезем от ЕС, бай путин кви заплати и реки от мед и масло обещава?

А вие за кво друго си мислите че чуждите "инвеститори" идват тука? Зарад хубава мутра на Бойко и умния българин? Идват щот сме евтини!

Всеки сам си избира дали да е евтин или скъп.

Ми че те китайските дрехи вече са по-хубави и по-евтини. Като не щат 600лв, да ги уволняват. без дрехи няма да останем.

От една страна, шивачките били нискоквалифицирани, а от друга - защо заплатите гравитират около 600 лева?Е, какво да е възнаграждението при недоучили специалисти?Разбира се, не включвам в тази категория жените, завършили специализирани училища.Предполага се, че тези дами имат достатъчно знания и умения, за да получават далеч повече от минимума.Иначе, имам чувството, че кой учил и недоучил, мъжете набързо се квалифицират в строителни работници, а жените в шивачки.Да пази Бог от услугите на подобни!Шивачките поне няма да направят голяма поразия, освен да орезилят някой плат, докато в строителството нещата са сериозни - падат сгради, скелета, кат кибритени кутийки.

jingiby

Коя част на Азия? Хонкконг, Дубай или Шри Ланка?

Е, и..., като го констатираха КНСБ, това, което всички знаят, какво?!?

Пожелавам на всички хора и тук и по света да са добре платени и да живеят нормално! Но как може да се сравняваме със гигантски икономики и страни в които прираста на населението е огромен...........?

нека всеки получава достатъчно, но относно приръста, като гледам маалата, май не се интересуват много от доходите...

Условията на труд на шивачките в България се знаят от години. Защо нищо не се направи по въпроса през всичкото това време? Защо органи, органчета, организации и организацийки излизат с някакви сухи заключения и толкова? КНСБ ушите ли си чеше, та не предприема нищо?

А БГ Пенсионерите взимат по-малко от Албанските Пенсионери и Македонските Пенсионери. А Сръбските Пенсионери са си направо баровци.

тебе те знаем, че си шапкар-хрантутник и от 45-тата си година лежиш на пенсията.

Ама то с всичко друго е така. БГ.

То не може цял ден да "работиш" във фейса пък и заплата да искаш.

Айде бе! 300 евро чиста заплата, в Китай има само по големите градове. По дивата провинция е не повече от 150 евро.

Глупости, руска евразийска пропаганда, заплатите у нас са йевропейски!!1111

Абе какви ви 600 лева, има хора взимат заплата едва 300 лв чисти. А шият качествени дрехи. Елате в Врачанско и вижте за какво става на въпрос. Работят и в събота, но понеже северозапада е безработицата и шефовете се подиграват с хората. Хората търпят, защото няма как иначе отиват на улицата

профсъюзи! Всичко е имитация, лъжа, измама и бизнесинтереси на "профсъюзни деятели"

Еми комунистическо робство баце, ако щеш. Комунистите като владеят всичко, какво очаквате... искахте да ви управлява изметта получихте го... Какво се оплаквате.

казва се евроатлантическо транснационално корпоративно робство. Комунизъм има само в С.Корея и вероятно в главата ти.

Комунизъм на Маркс и Енгелс няма никъде. Комунисти обаче има навсякъде! БКП - 1 милион членове!

Хаха... по комунизъма на ангарията викаха бригади, ленински съботници и т.н. Поне при феодализма, когато хората са работили за феодала, не са ги карали и на манифестации да викат - Вечна дружба! Слава, слава, слава!

лелче, гледали сме те.Пий хапчетата и всичко ще ти е като на Маркс и Енгелс.

От 8 години на власт е Бойко Борисов. Той комунистически робовладелец ли е? Нали все се опитва да каже, че се бори с тях. Дядо му бил убит от някой. Той бил наеб..... от друг. Все такива глупости, но явно минават и народа се тегли.

пак ли забравихме хапчетата?

Добре, де, ако фирмата е ваша, ще плащате ли 1500 лева заплата, като и на 600 лева има желаещи..?

P.S. А най-смешното е, че дори при 600 лева заплата сме неконкурентни и единствената причина да шият у нас е, че сме в ЕС и това ще пише на етикета. Едно шивашко предприятие в Китай е по-голямо от Кремиковци - има 45 000 служителя и машини, каквито не сме виждали. Отделно затварят цикъла, като си произвеждат сами памука, циповете, конците, копчетата. На тази мощ няма какво да извадим насреща.

Проблемът е , че и при 600 лева ,работодателите гърци ги завличат и не им плащат. Разбира се за това има само едни които нса отговорни, иги гледаме от 27 години , я в парламента, я министри и т.н.

Ми дай тебе те баправим депутатин де. Да на опраиш и да ни даваш големи заплати.

Заплатите на шивачките у нас по-ниски от тези в Азия Това доказва само едно, че хан Аспарух действително ни е довел от Азия.