Защо младите напускат Балканите

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни.

Обратно в новината

Коментари - Защо младите напускат Балканите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Факт е че сме възпитани, че на запад е по-хубаво, по-лесно и по-уредено. Затова и малдите се ориентират на там. Не е съвсем така обаче. Да преживяват спокойно със заплатите си и евентуално пращат някое евро в къщи, но като цяло трудът им е два до три пъти по-ниско платен от този на месните. Но и те и месните им мерят дохода според страните от които са дошли, а не в тези в които пребивават. Като цяло обаче там живота наистина е по-уреден. Но тъжното е че се иска наготово. Не са склонни да се борят и да градят. Принципа е "Някой да оправи нещата и аз ще се върна". Факт е за шуробаджанащината и ниските заплати интересен е факта че широко се шири и из часния бизнес, който вместо да дърпа заплати и икономика напред, ако не се случи някоя регулация в държавния сектор (вдигане на минимална заплатанаприме) гледа да запази статуквото. Факт е и че младите които влизат в политиката (от която много зависи просперитета и регулиранатето на държавата) го правя с цел не да променят нещата а лични облаги. С промяна на нещата е много вероятно да намалеят облагите и затова не гледат да ги променят.

"месТните... часТния..."

Напускат, за да направят място за циганите и пристигащите араби.

КАКВО ДА ПРАВЯТ РАБОТА НЯМА ПАРИ НЯМА И ТРЪГВАТ

В дълбоката история на безценния български фолклор най-тежките и най -тъжни песни са за гурбета!Гурбет се е наричало печеленето на пари в Европа,защото три синджира роби са просто погребални песни за смърт!

По ония времена чужбина и гурбет е било другото село на 30 км. Каква Европа, какви глупости пак!

Докато има търсене,ще има и предлагане!Не са прости западняците,проучили са всичко-генотипа ни,народопсихологията ни и качествата на децата ни!Екстра качество!Предлагат повече облаги-получават стоката!Само се надявам Господ да им върне чрес мигрантите!

Е а ако си в брюксел и искаш вечер да се разходиш както в София хората си ходят вечер спокойно и си пият коктейли.... Та къде бягат балканците?

Много си прав в Брюксел е като на Капълъ Чарши. Тарамбуки безкрай. Някой да е видял дете на улицата в Брюксел? Защото на Витошка е пълно.

Демокрацията е имитирана диктатура. ДС/БКП/Доносници повечето от тях получават в провинцията около 3000 български лева, и точно те що да не стоят в бг, нима този седнал младеж и той ако е на местото на този другар от дс/данс, що да не остане в страната си, но уви, нещата много добре се знаят и не желаем да ни поучават. Стойте си и не мислете(а точно сте от тези, които мислите само и единствено само за себе се...) за младите напускащи България. Имаме очи и уши, които виждаме и чуваме. Цели семейства работещи, и обратно цели семейства безработни. Не плачете на чужд гроб...Хубав и слънчев ден желаем на всички останали да работят, учат, живеят в Родината си!

Защо не кажат колко успява да спести от тези 2000 ерво ?! От близки и познати мога да кажа - николко ! Иначе казано и в двата случая нищо не може да спестиш и тогава защо да се бъхтиш в чужда страна ?!

Имаш много селски представи за живот , не всичко е пестене на пари .Но на теб възможностите да живееш нормално не са ти интересни .

Аз и сега си живея нормално :) И по-добре селянин като мен , отколкот гражданин(столичанин) като теб :)

Ааа, значи по-добре да си прошляк, който няма никаква собственост, не може да отдели никакви средства и живее цял живот с кредити. Казано с други думи има само две ръце и труд, труд, заплащан ОТ ДРУГ. Благодаря, разбрах вече кое не е "селски представи за живота". Битието на наемен работник с промит мозък. Изглежда това е "върхът на сладоледа" за тебе и подобните на тебе. Хубав ник си си избрал. Подхожда ти и на мисленето и на оскъдния капацитет.

Със сигурнот от 2000 евра ще спестиш повече откокото в България с 400. Особено, ако си го поставиш за цел да спестяваш. 99% нямат за цел да спестяват, а просто да живеят - толкова, колкото заплатата им позволява!

ЛИЦЕМЕРНО"ИЗСЛЕДВАНЕ"НА ПРИЧИНИТЕ! ТОЧНО ТЕЗИ,КОИТО ПРЕДИЗВИКАХА УПАДЪКА НА ИЗТОЧНИЯТ БЛОК ДА РЕВАТ ЗА НЕГОВИЯТ УПАДЪК-ВИСШЕ ЛИЦЕМЕРИЕ НА ВИСША СТЕПЕН ПРЕСТЪПНИЦИ!!! ДАНО ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ,ДАНО...ВСЪЩНОСТ,ТО ВЕЧЕ Е ВИЖДА-ВЕЛИКИТЕ НАЦИИ ГИ ИЗНАСИЛВАТ ВЕЧЕ ПО СОБСТВЕНИТЕ ИМ УЛИЦИ,ЗАЩОТО ДОРИ СЕБЕ СИ УСПЯХА ДА ПРОВАЛЯТ В СТРЕМЕЖА СИ ДА ПРОВАЛЯТ НАС !!!

ИМА И РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ. ТОВА СА МЛАДЕЖИТЕ ОТ ;ЛАГЕРА И ПРИЯТЕЛИ; РАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ, НО ПОДПОМАГАТ РЕНОВИРАНЕТО НА КВАРТАЛА СИ. БОРЯТ СЕ И ЖИВУЩИТЕ ИМ СЕ РАДВАТ....БРАВО МОМЧЕТА.

"всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им" Това де факто НЕ отговаря на истината. Тези страни НЕ полагат никакви грижи за задържането на младите хора, следователно - няма как да "изпитват сериозни трудности" да ги задържат...

защото все пак за предпочитане е да си имигрант и дискриминиран в чужбина отколкото в собствената си страна

На Германия ѝ трябват роби, местните не искат да учат и работят, понеже не може да ги натовари на товарните вагони както през войната се чудят какво да измислят. Вкараха повече от милион имигранти, но те не знаят езика и тези, които имат желание, работят предимно в арабските ресторанти и магазини, в "Даймлер Бенц" имало 10 хиляди свободни места, назначили са само 12 от новите имигранти. Вероятно разчитат на безвизовия режим да дойдат украинци.

прекомерна концентрация на бедни. тази е конкретната причина поради която потенциалите напускат. Това е стратегия и не е от вчера. Няма какво да се драматизира и да се търси дявола. Освен, ако целта не е, стратегията да бъде покрита. Обичайните клоуни обожават да се прехласват по тематиката за "избягалите потенциали" но истината е, че и след най-бойни напъни, тематиката няма как да се превърне в реален проблем, докато комуникацията е без граници. Няма кой да се върне за да копа лозето на някоя крива мутра и това, без пари, разбира се. Най-отвратително е, че има-Има начин и начини така, че и кривата мутра да е ок. с изкопано лозе и потенциалите да профитират от връзката и промените. Въпросът е, че тези начини няма как да намерят приложение. Тази, които правят едните богати, а другите бедни, ще загубят контрол, ако едните не са във война с другите. Парите са само средството за провеждащата се сегрегация.

Младежите са възпитани в безбожие, консумация, слабост към лесното, кича и лъскавото. Те не знаят какво е отговорност. И е ясно, че в чужбина винаги ще си бъдат нежелани чежденци. Колкото и да печелят. На такива религия не им трябва. Заменили са я с фейсбук. Работят и живеят за него! Националност също не искат. Защо са им гордост от миналото, след като най-новият модел телефон винаги ще струва 1800 лева и винаги ще е обречен/програмиран до 2 години да блокира с цел пак да си купят нов боклук. За дадена дума или пък морал просто дума не може да става. Младежите вече не се занимават с "глупости". Само пари, пари, пари. Другото са псувни, простотия, чалга и кич.

всичко туй е вярно, но кой ги направи такива. Поколението дето бутна социализма за да станат всички богати капиталисти. Не се получи...И сега си плащаме.

Да си призная честно, че преди време на заминахме на Запад не "любов" към БГ, а защото се трудихме да успеем тук. И това се случи, но цената на оставането става все по-висока - ние се чувстваме нормално само в нашата си общност, извън нея не просто нямаме допирни точки, а направо взаимно не се понасяме. Та това е висока цена да живееш в Родината.

ПАРАДОКСА Е ЧЕ 1944 ГОДИНА БЪЛГАРИА СА БИЛИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛОТО 2017 ГОДИНА :))) ЗНАЧИ 5-6 ВОЙНИ , ВЪСТАНИЯ НЕ СА НИ ТАКОВАЛИ МАЙКИТЕ .... А 27 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ НИ ТАКОВАХА МАЙКИТЕ :))

"ЗА 27 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ, НИ ТАКОВАХА МАЙКИТЕ :))", ама последна и най-горчиво ще плаче еврейската майка. /1849: Гутле Шнапа, съпругата на Майер Амшел Ротшилд, преди да умре тя заявява: "Ако моите синове не искат да има войни, няма да има."./ Еврейските синове срещат вече ЕДИН НЕ ЗАОБИКОЛИМ ФАКТОР-Господ българина. Аз лично направих опит за "заобикаляне" ... и се смирих пред НЕГОВАТА СИЛА И МОЩ.

1946 - 7 029 349 .. 2011- 7 364 570 ... 2017- 6 900 000 .... СПОРЕД МЕН ПРОЦЕСА Е НЕОБРАТИМ .... ИЛИ АКО ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НЯКАКВА ОМЕШЕНА РОМЛЯНСКО - БЪЛГАРСКА РАСА :))

Не искам да коментирам Балканите, но живота на българите не е бил никак лек. Какво очаквате от хора, които са били НАЦИОНАЛИЗИРАНИ, 40-те години на миналият век, после БАНКРУТИРАНИ, през 90-те и накрая ПРИВАТИЗИРАНИ, в началото на този. Колко поколения подред са ограбени, загубили са всичко, отнета им е собственоста. И в момента се ограбват и няма никакви надежди, че нещо би могло да се промени. Нищо по-нормално от това, да избягат на по-сигурно място.

В "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД", приета на московския ционистки конгрес 1988 г. съществува следното: "XV. Повсеместна и постоянна гавра с врага 1. Над българите може да издевателства който си иска и Както пожелае. При изкуствено създадената пълна безотговорност имената на нашите ще бъдат винаги засекретени. 2. Гоите да бъдат доведени до самоубийства, инфаркти, инсулти, припадъци и други тежки състояния посредством хулиганщина, наглост, издевателства, унижения, оскърбления и пълна безнаказаност на извършителите юдеи, членове на други тайни общества и шабес-гои (колаборационисти"). 3. Необходимо е с българският народ да се разправим по-бързо, защото после ще бъде късно. Хилядолетният ни враг е още жив." Ние българите сме били ХИЛЯДОЛЕТНИ ВРАГОВЕ (на робовладелците), затова сега ни ИЗТРЕБВАТ методично и поединично.

Там където са бомбили американските империалисти всичко е в упадък.

Съжалявам, ако авторите на тази статия мислят това, което са написали. Смятам, че това са глупости и нямате способности за обикновен анализ на ситуацията. Животът на Балканите никога не е бил лесен. Всъщност винаги е бил по-труден от сега. Само през миналия век вижте колко войни е имало. Причината хората да бягат е, че станаха мърльовци. Овци. За които нпма нио по-важно от лекия живот и парите. "Успехът " стана религия, имането - бог. Станаха безродници. Егоисти. Хедонисти. А причината за това е във възпитанието. Конкретно в България - от училището. Целият свят става все по- мизерен откъм Дух. Това е.

Сори,ама не съм съгласен ! Причините са ясни-мизерия, липса на стабилност, липса на перспектива. Останалото си е мазохизъм!

Ти не си съгласен ама си е точно така. Щото като се превърнеш от човек в ходещо черво и портфейл нищо вече не става от тебе колкото и оправдания да си измисляш за "метаморфозата" си.

Далеко е Америка, а още по-далеко е Австралия..ало.ало..Наближава 19.00ч. Всеки ден в този час дядо Нако с автобуса се отправя за аерогарата.За Първи терминал,евтиния. В 20.30ч каца Франкфурт. Дядо Нако пак ще е там. Срещу изхода за пристигащите с табелката - Катя Манджуркова. Дъщеря му. Замина преди две години през Франкфурт за Щатите. Дядо Нако я чака. Всеки ден когато Франкфурт каца в 20.30ч а тя не идва. Дядо Нако смирено изчаква и излитането за този проклет град. Изпраща с насълзени очи самолета със синята опашка и поема към автобусната спирка. Всеки две седмици той повтаря този свят ритуал който единствен го свързва с последния от семейството. С деня на заминаването ѝ. Деня на изкуплението, когато той се почувства виновен заради безмълвното си участие в изграждането на този сбъркан овчи свят с кънтящи празни стаи у дома. Далеко е Америка...-пее Луна.

ЕВАЛА

АЗ ЗНАМ ЩО МЛАДИТЕ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ :)) ... А надолец от Б анкя ни яха В суе го псуваме в мрака Г ьонсурата се хили кат пръч Д ивите мутри го следват Е мира на СИК е на власт Ж ално блеят стадата а З лият уфчар ходи на мач И ма ли още надежда ? Й овков да напише за нея роман К учето злобно отвръща Л ошия матриал заслужава само самар М ладите бягат в чужбина Н икой не поглежда назад О теца казва на сина : П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак Р адост едничка остана С тадото да му пуснат Азис кючек Т ихо умира Народа У тре ще погребем поредния Човек Ф изика на новото време Х имия на несбъднатия рай Ц аря само прибра ги парите Ч акаме да ни гази нов трамвай Ш епнем и свещите палим Ще дойде и нашия ден Ъ , ама едва ли Ь ок гяур каза кротко другаря Доган Ю да червен подкара с кавала Я рема е яко скован

JMM®

Балканите са зона в която Русия има дългогодишни интереси. Скоро се беше изпуснал по темата кремълският политолог Баранов, който заяви в прав текст - имаме нужда от нестабилна България. Това мисля че важи за целите Балкани. "От тук и препоръката на Баранов, която се изпълнява в момента като цел на руската външна политика - страната ни да се дестабилизира отвътре, за да се превърнем във "фалирала държава", в несъстоял се член на ЕС и НАТО и от там веднъж дестабилизирани и разединени, да ни завладеят "евтино". Технологията е проста - нагнетяване на националистическата истерия и ескалация на неудовлетворението на българските граждани във всяка посока - вътрешна и външна, манипулация с умората и разочарованията на прехода - от вечно отлаганите и неслучващите се реформи и благоденствие, изобщо от всичко, което може да се интерпретира и използва като управленски провал или зона на уязвимост или чувствителност. "

И как не ги е срам да разправят кво било в Балтийските страни? Исти "таковац" е и там, ако не и по-зле, щото там не могат да градинарстват заради климата! Срвнението е недопустимо, а шуро-бадженащината не е единственият проблем!

БАЛТИЙЦИТЕ ЖИВЯХА МН ПОДОБРЕ

айде пак платени статии. ще си оставя всичко тук и ще хукна на майната си... без мен ! Бях вече навън, видях как е, айдеее никой никого не спира, терминал 2 работи всеки ден.

Аз само ника ви видях и ми стана ясно що за индивид сте :))) А мнението си е ваше, аз мисля че интелигентните хора сред нас не биха се повлияли от мнение на човек като вас.

Аз съм компютърен специалист по миграция и подръжка на компютърни системи за средни и големи фирми, а ти кой си ????

Стига с тия фабрики!

Щом и старите вече мислим за емиграция, картинката е повече от плачевна

Спам, СПАМ модераторе, но сега много млади хора напускат Балканите. Те, младите хора до 10 години ще се върнат тук и на такива като тебе ще намерят ПОДХОДЯЩИТЕ ВИ РАБОТНИ МЕСТА, с мизерно заплащане ... уви.

Евакуират се от тази територия. Скоро Балканите ще се окажат не фланг, а първа зона на контакт с новите варвари.

Няма страшно, още по-зле ще става, докато приматите останат помежду си.

Кои са приматите? Майка ти и баща ти ли? Или братята и сестрите ти? Или бабите и дядовците ти?

И в Прибалтика е същото. И къде отиват - там където обедняването тепърва предстои и където тепърва предстои общо пропадане. Да не кажете , че не съм ви казал.

Споко Народе, депутатите, партииците и циганите остават...

Ще продължават да бягат. Страшното у нас идва. не се живее без пари, с лъжи и унижения.

Най-важните причини поради които хората напускат са изумителната простащина и липсата на перспектива.

Щерев е виновен!

Глад, мизерия, унижения, кражби, шуребадженащина и простотии. Ограбване на трудовите хора. 600-700 лв. Оди живей. С 5-10 год. трудов стаж 200 лв. минимална пенсия. С 40 год. стаж 240 лв. болен здрав носи ! Лошо е на вдън, но е по-добре от тука.

Как няма да напускат сърбите и българите като бяха и още са васали на ушанките. Където има влияние на ватата трева не никне.

Те 3 милиона вече се изнесоха. Вие сега ли го усетихте? Като започна да не ви стига робите по заводите почнахте да пищите.

Не е само до парите. Изгбух бройката на хора с пари дето се махнаха от БГ а живееха като Кресове в София. Селянията и липсата на преспективи гони хората...не само парите.

И аз съм специалист, зная 2 езика освен български и мога да печеля над 7000 евро на месец, но не благодаря! Българин съм и ще живея в България. И не си мислете, че като печелите много еврота в чужбина ППС-то ви е по голямо. Като теглиш чертата даже и повече си загубил от към соц. контакти, приятели, роднини и т.н, БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКИ !

Компютърджийте с лопата да ги ринеш! Честно и без да обиждаш. Толкова сте много че е тъжно! Верно, като всяка професия има такива дето са по добри от други. Но самият факт че всеки с компютър, интернет и желание може да стане програмист, означава че има стотици милиони по света дето на това се отдават. На къде се обърнеш, програмист! И всеки един от тях тайно се надява че с приложението дето разработва в къщи след работа, ще удари джакпота и ще е следващият Бил Гейтс :-) Да ама не!

На вас ако ви е тъжно на мен не. Избрал съм да си изкарвам прехраната с това което обичам да правя. Дано и вие да работите това което ви доставя удоволствие, защото ако не, то вие сте за съжаление защото това е тормоз за цял живот.

Не знам дали сте ' компютърджия' или кюмюрджия, но сте прав. Всяко нещо в живота си има 'цена', но все пак ако имате възможност да се заселите в цивилизована държава където да отраснат децата ви, сигурно и вие бихте заминал /-а, макар и да се наложи да си търсите нова социална среда и приятели. Всеки сам прави избор в живота си

Незнам защо се заяждате с това кюмюрджия?! Не виждам смисъл в написаното от вас, но щом вие виждате, аз нямам проблем. Работил съм в много страни - Канада, Австралия, САЩ, Китай, ЮАР... Ако съм искал да се устроя да го бях направил... но винаги си оставаш чужденец.

Колко тона бомби с "обеднен уран" изсипаха американските бандити над Сърбия преди двадесетина години ... и сега се чудите защо държавата е в упадък!

... за разлика от бегето, където от висок стандарт се чудим как и къде да си харчим парите.

В Бегето американските разбойници и техните господари - лихварската пасмина , купиха за жълти стотинки де що имаше мераклии за партийни вождове.Те от своя страна окрадоха и разпродадоха "за скрап"държавицата ни - анадъм?

Всичко което се случва тук е взето от вън, но по нашенски е доразвито. В Европа е пълно с боклуци (работодател), които се гаврят с по образованите от тях чужденци. А и НЕВЕРОЯТНОТО ни правителство е също виновно затова. Защото единствената им цел е да съсипват държата.

Това са платени стаии, аз до скоро бях в чужбина и точно мога да говоря за младите СЪРБИ И РУМЪНЦИ! Колко интелигентни хора, изучени, говорят перфектен англииски, с какъв дух и какви идеи за родините си! Контактувах с такива извън и в страните им и мога да ви кажа какво родолюбие лъха от ВСИЧКИ! И НАЙ- ВАЖНОТО - никой не мрънка, че държавата не прави нищо за тях, а всеки мисли и парави нещо за страната си! Само се поучих от тези хора!

Как прави? Като я изоставя завинаги и "лее сълзи" в чужбина ли? Тия сме ги слушали много пъти. Махни се мозък промит.

И аз съм от тия които напуснаха, напечелиха се, видяха колко стува чужбината, каква "храна" имат и как гледат на балканците, така че, ноу танк ю, обратно в Родината.

Голяма простотия!То пък на Запад пей сърце,хайде стига,че ми писна.Платени статии.

Искам си Родината! Искам си храните от нашите земи!Искам си заводите, в които имаше работа за всички!Искам си здравеопазването,достъпно за всички!Искам си образованието-качествено и достъпно за всички!Искам си армията,силна и добре въоръжена и подготвена!Искам си милицията,която осигуряваше спокойни игри на нас,децата, и спокойствие на родителите ни!Искам си Родината!

Хубаво е човек да иска, но какво правите за да го получите?!

запада има нужда от свежи човешки ресурси, и прави необходимото да си ги достави

Като гледам накрая само вожда с неговата кохорта ще останат тук :(

Световните кукловоди са нарочили Балканите за унищожение /защо ли точно Балканите/ и цинично наблюдават агонията на балканските народи.