Нужен ли е нов референдум за избирателната ни система?

Управляващата партия ГЕРБ подхвърли идеята за нов референдум за предпочитаната от българите избирателна система.

Обратно в новината

Коментари - Нужен ли е нов референдум за избирателната ни система? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато Боко Българозатриец командори парада, никакъв референдум няма да ни помогне - добро няма да видим.

Какво ли разбира, да речем Цинга-Манга, от избирателна система, ама ще напълни урните с това, което му наредят срещу... 20 лева..?!

Пък аз, понеже не разбирам от референдуми, се питам: Предлагат ни да избираме между 5 избирателни системи. Ако всяка система получи по 20+-10% коя ще приемем? На референдум се задава ЕДИН въпрос за да се отговори ДА или НЕ

Ех, тия тъпи французи и англичани, наравно са с габонците - имат мажоритарна избирателна система. А пък ние сме върхът - пропорционална система, парламента пълен с верни партийни БОКЛУЦИ.

Едва ли има държава на света, която да е доволна от избирателната си система . . . Да не говорим за САЩ, която е президентска, а президент може да станеш с 2 милиона гласа по-малко от опонента си . . .

Айде бе хора, референдумите са за народ, който като цяло е високо образован, ерудиран, мислещ. Как си представяте, Пешо Тиквата и Гошо Милиционера ще ти гласуват данъчен закон? Колко трябва да си израснал като човек и мислене, че да си наложиш да речем по-висок данък или да намалиш собствената си заплата с мисълта, че 5 години по-късно това ще доведе до икономически ръст за държавата (и съответно, индеректно за теб)? Ние като видим престъпник и го разпознаваме като благодетел, който ще ни управлява добре. Т.е. липсват ни основни човешки и социални умения, какво остава за експертни познания, че да гласуваме на референдуми по важни въпроси!!!

Това е така, но докага ще търпим всичките закони пълни с вратички за различни лобита и външни интереси. Трябва да има възможност да спрем отявленото престъпление на белите якички. Пример: Костов ни набута договори с Мариците за които плащаме без значение дали сме консумирали. Затова платихме веднъж вече милиарди. Сега обаче това се отчита като държавна помощ и ще гобят държавата (данъкоплатците) с още 1.3млрд. Ще платим затова дето не сме потребили втори път. Докога питам аз ще могат да минават подобни свинщини, безобразия и поробване без да има възможност народа да го спре от самото начало.

Трябва да се сменят избирателите, а не избирателната система

Привържениците на референдума са против нов референдум. Това е ново. Те добре съзнават, че референдум между избори , а не в изборен ден е обречен на неуспех. Интересни са ми другите които искат референдум за НАТО и ЕС. Ясно е, че ще загубят, но до ден днешен не са казали какво предлагат в замяна? С какво ще заменим свободното предвижване стоки хора и услуги, както и правото да се трудим в Европа? Със същото в Евразия ли? Благодаря!

Трябва нов референдум за референдумите! Аз не одобравам мажоритарната система, но не може заради 5 гласа да е невалиден. Много трябва да се внимава и референдумите какво касаят, защото референдум за АЕЦ Белене директно ни набутва с 20 милиарда. Това е финансов проблем. По същата логика може да питаме "Искате ли по 1000 лв месечно на калпак за всеки бг гражданин?" или за дете под 18 г в семейството - за да стимулираме раждаемостта.

Аз лично по принцип съм за мажоритарна система, защото знаеш за кого точно ще гласуваш и може да му се държи сметка на избраника.Така никоя партия няма да издигне кандидати-келеши. Тя и сегашната система не би била лоша ако избраниците имаха поне малко вътрешно чувство за отговорност. Резултатите са факт, в парламента влизат хора които определено народа НЕ харесва. Влизат защото определена партия ги е сложила на първо място в листата си. Като капак, същите са кандидати от два района едновременно. Излиза, че ако аз си платя на лидера на някоя партия и ще съм първи в листата. Така излиза, че партиите се превръщат в мафиотски структури и буквално се подиграват с правото ви на избор.

Ами то и сега знаеш за кого гласуваш. Към партията имаш листа с кандидат депутати и може да избереш кой от тях предпочиташ. Ако не избереш ==> гласуваш за номер 1 в листата.

добре да има референдуми за това какво мислим за ЕС и НАТО.Това не се нрави на политиканите и си измиват ръцете с подхвърляния за избори.Мажоритарното е прието с 2.5 милиона гласа и няма какво да се имат за тарикати понеже са едни жалки народоизменници служещи на чужди господари .

А референдум за данъците искаш ли? А за пенсиите? Дайте направо референдум за БВП да направим и да пишем, че искаме на-високият БВП в света и след този референдум ще цъфнем и вържем!

ЧЕТА СОЙЧЕВ - ВСИЧО Е КАЗАЛ ЧОВЕКА. ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ - ВИЖДАМ, ЧЕ ИМАЛО КАКВО ОЩЕ ДА СЕ ДОБАВИ КЪМ ВЕЧЕ КАЗАНОТО. ЗА МЕН ОСТАВА САМО ДА ДОБАВЯ - ЕДВА ЛИ ИМА ПАРТИЯ ИЛИ СИЛА, КОЯТО ДА НИ СПАСИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО ПРОЦЕСА Е НЕОБРАТИМ, КАКТО КАЗА ПРОФ ПЕТЪР ИВАНОВ ОТ БАН. ВСИЧКИ ТИЯ ДРЪНКАНИЦИ СА ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ ВАЙ ВАЖВОТО.

гласуваш за едни с едни обекания след това си сменят обещанията.Веднага инпийчмант .Вариант гласуване отвсички мажоритарно и така всеки ще познава кандидата в листите ще има хиляди кандидати и ще има вариант за гласуване .Партиите са корпоративни дружества регистрират сде по закона за корпорациите и затова и тези са едни сметкаджии които знаят да се уизвъртат от обещанията и освен да крадат друго не умеят .Абслолютни крадци при това нахални .

Не е нужен.Само крадене на пари ,при нищо неработещо.Всичко може да се приеме от депутатите.Защо не си вържат заплатите с минималните ,ами със средните за страната,защо не си намалят субсидиите така както си ги одобриха без никой да разбере,защо не намалят броя на хрантутниците в парламента?Защото и това ще се случи,но от България няма да е останало НИЩО.Това е бъдещето и,при тези темпове на ограбване и емиграция на младите.

Шибаняците защо не проведоха референдум за НАТО, ЕС? Идин от многото шибаняци - гадното Гоце се изцепи веднъж: "Народът гласувал емоционално, а не с разум." ДИЕМ!!!

Викам понеделник и четвъртък - референдуми. И без това няма нито един, който да е постигнал целите си.

В събота и неделя е по-удобно - често вали и не става за риболов.

Мислех го и това. Ама в работни дни ще е по-благо ;))

Както се пее в една песен: "... и така до края на света!" Каквото и да значи това:).

Докато България е пълна с прости и крадливи българи, нищо няма да се промени, каквато и система да измислят едни, да не разберат други и да псуват трети.

За мен, като избирател е важно да имам лични впечатления от този когото избирам. Не се прехласвам от идеята че Надето щяла да бъде водачката на листата във Варна или където там. Искам да знам че е от Варна ,че майка му е от Варна,че ще ме защити интереса ако има нужда .А то сега какво-типичен пример е БСП-то дето сложи Данаилов за водач налистата тук. И БСП-то загубииии ! Да, така става като ни подценят. Кого смятат за прости не знам, ама всички правят така .И избираме по цвят и парашутисти. .Моето мнение е че системата трябва да се възложи на БАН и те да предложат такава система, която е равноотдалечена от партиите. А то сега какво-разни учели ,недоучили измислят закон ,както на тях им е изгодно. Поcле другите го събарят и ние се чудим що за хора сме избрали за законотворци Срам да те сбере Ето ви го професора, има опит ,възложете му ,платете си и стига вече.

AbuTalib

Разбиранията на професора са ограничени.Според него имало само две избирателни системи. Има и друга, ама още в зародиш. Става дума за Закон за Експертните Състави, който вероятно може да бъде предложен на референдум.

AbuTalib

Нещо повече- www.facebook.com/IusRespondendi

Шилo

Нов референдум не е нищо друго освен размотаване, печелене на време за Статуквото! Имаше референдум и той беше повече от категоричен. А не е задължителен само и единствено по вина на ЦИК, които не зачетоха стотици хиляди гласове.

за кво са тия риферендуму ве имаме си Бойко той е умен и знае как да ни управлява да живе е Бойко само ГЕРБ

Референдумът е излишна разсипия на пари. Щом 90% от хората не могат да обяснят за какво са гласували е по-добре да не гласуват. Референдум може да се прави с хора с поне средно образование.

Не съм му фен на социолога Кънчо, но в случая е напълно прав. Тези дебати за избирателната система са само за отвличане на вниманието...

Франция дадена като пример за крах?! Ало, абе в кои времена живеят нашите политици и учЕни?! Франция е една от най-ярките демокрации на съвременни свят! Именно благодарение на мажоритарния избор на депутати управлението е стабилно и няма абсурдни безпринципни пазарлъци като в БГ, където няколко дребни партии бутат правитества и спъват развитието на страната вече десетилетия наред! Това, което много хора премълчават, посочвайки френската система е, че всъщност на втори тър могат да се явят повече от двама кандидати и това става не рядко. Хората имат истински избор на представвител - кой да ги представлява в парламента и консултациите с избиратели не са рядкост. В новоизбрания френски парламент има десетина независими депутата - такива, които не са се "радвали" на подкрепата на определена партия, но въпреки всичко са станали депутати, защото са спечелили доверието на хората в съответния избирателен район. А това може да стане само ако си наистина открит, честен и защитаваш интересите на тези, които са те избрали. Нещо, което напълно липсва в една пропорционална система, където се откроява борбата на партии да влезнат в парламента и да гласуват под строй за политика, спусната им отгоре, а не за това, за което имат интерес избирателите им!

Шилo

Абсолютно точно! И като вземат да обясняват как с мажоритарна система само големи и вече утвърдени партии щели да влязат в Парламента... Вижте резултатите във Франция - живо доказателство за това как една съвсем нова партия може да има пълно мнозинство.

Той и Боко имаше първия път. И симеончо.

Само загуба на време и пари. мажоритарната сситема е непиложима в България.

Щом трябва да доказваме на Депутатите в НС че искаме Мажоритарен вот , да го направим пак!

Ами то основната причина страната ни да е заела всички последни места е, че в парламента влизат неподходящи хора - такива, които не са избрани, а посочени от председателя на партията.

Абе избраниците са ПОСОЧЕНИ от партиите, ама сме ги ИЗБРАЛИ ние. Пък сега "кой ми са в гащите"

Гласуване до дупка... Прави или не мнозинството българи вече се изказаха по въпроса каква избирателна система им е легнала на сърцето.

Правенето на референдум преди на хората ясно да са им обяснени всички аспекти на различните избирателни системи е трошене на грешни пари.

какви аспекти де ! при едното знаеш , кого избереш , при другото централата решава , а при третото въобще нищо не разбираш , нито решаваш. ето , избирателните системи конспектирани , готови .

Този път няма да отида да гласувам. Каква е логиката да изхарчим 47млн. лв., след като парламента пак ще каже, че няма нужния брой гласове? Не искам да се подиграват с моя вот, единственото конституционно право, което ни остана!

да ограмотяват с 47 милиона лева децата ни , вместо да ни внушават нещо от необятния свят.

С 47 млн. лв. знаете ли колко болни деца могат да бъдат изпратени на лечение?

Щом не мирясяха, значи интересът е голям. Той е известен и това не е "волята на народа". Впрочем ако се проведе, но отделно от други избори, резултатът ще е катастрофален за инициаторите му. Защото манипулациите минават един път. Пък и който го иска, защо не го финансира - дядо Шорош и Европата имат достатъчно средства и се борят за чиста демокрация:))))))))))))

ГЕРБ искали нов Референдум на есен? Значи мислят за оставка?

докато ние си мислим за партии, кандидати , избори , референдуми , по хитрите , както например в парламента си сключват на свободни платформи смарт контракти , и вече е предопределен , каквото оттук нататък се направи или каквото не се направи . ето, това са условията , ясно идостъпни за всеки. само че хората не са достатъчни ...

А, мерси - стига вече;) За чий са ни референдуми, когато резултатите от тях се замитат под килимчето? Ако само ще изхранваме и "изборната администрация", няма нужда да ни харчите парите за глупости!

Отклоняват ни от важните въпроси на деня и гладорията в страната.

важните въпроси на деня въобще нито се четат, нито се решават или коментират тук , а в твой Ай-фон . Така че , цялата дискусия е "ретро" , както и 2.5 милионен референдум . на първо място да се решава въпрос със електронното гласуване . Оттам нататък се открият съвсем други , нови , както и стари възможностите за избирателната система. Сиреч , боравим тука с въпроси , актуални в началото на 20-век, а вече отминали при условията на 21-век.