Божидар Димитров: Путин и Карпов толкова и знаят за азбуката

Смятам, че не са нарочни тези приказки за азбуката ни. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият – политик.

Обратно в новината

Коментари - Божидар Димитров: Путин и Карпов толкова и знаят за азбуката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много уважавам Божидар Димитров. Но все пак, да не забравяме, че светите братя Кирил и Методий са гърци от Солун, а той пък е столица на Македония (не на ФИРОМ). Така, че известна игра на думи си е възможна и напълно в реда на нещата.

не спори Димитров, не спори, когато бе жив проф.Генчев ти бе в дълбока орехова сянка, не се чуваше и виждаше, прехввърли някоя друга партия и после си помисли че си бог и пожела паметник на Осман паша да бъде издигнат на Шипка, но не се сети,че никъде по света няма паметник на загубилия войната, очаквах да продължиш с исканията си и да поискаш такъв на Хитлер в Москва или Берлин, не си отваряй твърде устата....

Предлагам името на Македония да бъде: "МАКЕ ДОНИ" или "ДОН МАКЕ". Който не е МАКЕ да се маха от там.

Най-българският паметник на създателите на българската азбука трябва да се сътвори и постави пред НДК. "И ний сме дали нещо на света!"

В учебник от 1939 г. пише,че след изгонването на учениците на Кирил и Методи от Моравия,те биват разпределени в България.Климент Охридски е изпратен в Македония и там написва азбуката ,която днес ползваме и той я нарича Кирилица в чест на своя учител.Македония тогава е била част от България.Тогава вярно ли е че азбуката идва от македонските земи?

А в Плиска и в Преслав кои ученици остават,знаеш ли ? Всичко е по нареждане на цар Симеон!Климент не отива по своя инициатива в Охрид,който тогава е едно село,а по нареждане на царя с мисия? А да си чувал за Констатин Преславски и другите ученици,които не са разпределени,а поканени от царя!

На цар Борис,после продължава Симеон!

е, говори, говори... ама сърбите му расказаха играта само с една ловко изработена статия. сигорно освен да краде държавни пари, за друго не става

И какво точно са разказали сърбите,каква глупост точно са изрекли?

Много сгреших с този троен доносник!Оказа се много прост и тъп.Време му е...

Отместете го ,,в страни,, този...!

Нашата бъдеща азбука е шльокавицата. Ето, вече и романът "Под игото", беше наскоро издаден на шльокавица!

готови са и майките са да продадат само Русия да е права. Гади ми се от вас. Само се питам кво мисли Корни по въпроса, а президенто? Нещо са се умълчали като пръд..ня в гащи. И се услушва-а-ат и тяхната не е лесна. Абе няма страшно, тя Първата дама, т.е. Радева-втора ще ви каже - тя е акъл-море - доказано.

бат' Божо-кифтето е най-учен (граматик). А, бе бат' Божо, к'во стана с мощите на Св. Йоан Кръстителя, дето ги откри в родното си село (Созопол) и после с купищата християнски артефакти? Да не си ги в дал дар на Йерусалим, или на Римския Папа?

В светена вода ги напои - демек хвърли ги в канализацията.

Мощите са в Сизопол и с670а изследвани! Може да посетиш църквата св.се.Кирил и Методий и да ги видиш,ако това представлява интерес за тъпата ти кратуна!

Този се изчерпи веке - СВАЛЯЙТЕ ГО от ,,ефир,,!

Я кажи някой исторически факт за азбуката,вместо да се мъчиш да тролиш?

Проф.Димитров има неоспорими данни за създателите на кирилицата. Той пази в сейфа документален запис на солунските братя/телефонен разговор между Охрид и Плиска/: - Киро, къде я написахме тая азбука? - Ni sa kosi, se taja be brato!

Ми и, трева а питам..Мето / Андреев/ , бе!

не се чудете, Божо Вампира е доверено лице на иманярската мафия. Обраха всички икони по църквите и ги изнесоха но ЕС и САЩ, затова е несменяем шеф на НИМ. Всичко с времето си, сега им секна кранчето. Началник Путин ще ги вкара в пътя много по-бързо, отколкото си представят.

ама нали преди само десетина дни каза и в ДИР-а го имаше, че сваляш шапка на екипа на Путин, толкова им била ясна историята с нашата азбука. Ко стана, защо промени мнението си?

Променила се е опорната точка на Хамерканското посолство!

каквото кажете всичко е 100%истина.Моите почитания.Оказа се,че не само тези двамата са непросветени,оказа се ,че и този З.З. не е в час и не блести със знания.И него го слагам в отбора на незнаещите,но вече стават много...

Знаят, знаят не се прави на ощипана мома!

Божидареее..като дойде Ердоган и ти наниже чалмата и феса ще се молиш на руснаците, ама едва ли ще те чуят! Англичаните и Американците ще се измъкнат бързо, бързо "по терлици"!

За американците грешиш. Те ще помагат на опозицията, която ще бъдат местните турци.

Аз съм сигурен че и Путьо и Шаранков (Карп на руски е шаран) знаят азбуката. Научили са я някак си. Но в часовете по история са ги учили че азбуката им я е дал Сталин. А е създадена от Ленин. То, като се замисли човек наистина е така. Съвременната руска азбука е наложена със закон от Сталин. А азбуката в този си вид е модифицирана по заповед на Ленин. Но какво казва историята? 9истинската история а не ози бълвоч дето се наричаше марксистко-лениска история, филодсофия и т.н. Първите сведения за нещо такова като Русия са от 862 г. тогава викингите основават първата държава в Новгород. Княз - другаря Рюрик. След това се създава т.н. "Киевска Русь" със столица Киев - 882 г. Княз - другаря Олег, син на Рюрик. офисиалното покръстване на Русия става 100 години по-късно - 988 г. Вярно, известно време преди това има доста развито християнство по руските земи, но все пак официалната религия на Княжеския двор е християнска от 988. Във връзка с това там е необходима славянската писменост (както и в България). Вероятно и преди тоива е имало книги на кирилица в Русия. Но те могат да дойдат само от едно място - от България. Нека да видим какво е ставало в България и Византия в периода 862 - 882 г. През 855 се създава глаголицата от Кирил и Методий. Да, това е византийски проект. и е насочен към Великоморавия. Просто, защото такова нещо като Русия още няма. В периода след 865 тече процес на покръстване в България. И въпреки че за Княз Борис-Михаил това е еднократен акт, за България това е процес. Който във всички случаи е приключил до 882 г. Към този момент (вероятно по заповед на княз Борис) е създадена и кирилицата (от св. Климент) и тя намира все по-широка употреба. След 100 години, към 988 г, по време на покръстването си няма откъде другаде Русия да вземе кирилицата освен от България. След 1018 г. България престава да съществува като държава. Но кирилицата си я има.

Сигурно и твоето име е някакъв турцизъм, ама да си кажеш и ти мнението...!

Турцизъм е грешно понятие, от лингвистична гледна точка. Турция е създадена в 1925 г. събрали са думи от тук и там (главно от средна Азия) и на базата на съществуващите персийски и арабски думи се е родил днешния така наречен турски език. Така, че няма начин името му да е турско. Може да е с персийски корен, но това е друго.

значи има доста прости хора, човека дискутира и разсъждава, а други се изказават без да знаят и те защо като "12з". замълчете и слушаите какво ви казват и проверете дали е истина.

Историкът пък е корифей,то легендарни филолози като акад.Лихачов заплитат конците,че нашият всезнайко ще разнищи работата - просто руснаците си имат хилядолетен геополитически проект Третият Рим ,гордеят са ,че са наследници на Византийската имперска постройка и въобще не ги интересува кое глаголица,кое кирилица,кое коптска азбука,а бат Бойко надали и азбука знае какво в глаголическия смисъл на думата, с буквите,които са и цифри

"Наследници" на Византия е смешно!Каква Византия в Русия,а Гърция тогава на кого е наследник? И откога руснаците станаха гърци? Руски фантасмагории и психомании за величие!

Ами Гърция е толкова наследник на "Византия", т.е. Източната РИМСКА Империя, колкото и България!!! А Русия има претенции да е наследник на "Византия" без никакви историческ и логически причини! Но ги има!

Наследници на И.Р.И. (Византия) сме ние българите, гърците, арменците, сирийците, и др. по малки народности. България е най-близко до Цариград /Константинопол. Без България столицата на И.Р.И. и самата империя е щяла да бъде покорена няколко пъти. Най известният случай е през 712 г (ако не греша) при Кесара (царя) Тервел. Син на Аспарух/Исперих. Руснаците са наследници, но през нас, защото те продължават да съществуват като политически субект тогава, когато ние не сме такъв.

Я ИМ КАЖИ ТИ КОГА Е ИЗМИСЛЕНА ТАЗИ АЗБУКА КОЯ ГОДИНА КОЙ МЕСЕЦ В КОЛКО ЧАСА И КОЙ СА БИЛИ И СЛЕД ТОВА КАКВО СА ПИЛИ И ЯЛИ ХА ХА ХА ХА

Много ми е интересно кои са тези неопровержими факти, че кирилицата е създадена по заповед от Борис ! и е дело на Климент? Дайте поне един! Как толкова години други неща говорят историци и филолози, сега вампирологът замеря с факти?!

Има такива железни доказателства - Заповед на бай Борис за държавна поръчка, номер и дата -не се чете, но има печат"Вярно с оригинала" на чист български.

Климент, Наум и Ангеларий са български аристократи родом от Горна Мизия (долна е сегашна БЮРМ). Хранени хора на Борис първи. Пише го в житията им. Когато Константин и Методи покръстват населението по р. Брегалница не може да не са се срещнали с Борис дори е било задължително. Има руски извори от 1037 г. който казват, че тогава (това е преди Моравската мисия) Константин философ убеждава Борис България да стане официално Християнска (имало е всякакви вярвания - плурализъм). Желанието на Борис е било книгите да се четат на български и да са признати, за законни (канонични). Не ти ли звучи логично? Факт е че : Римокатолическата църква веднага след смъртта на Константин/ Кирил (Кирил е само 45 дена преди да умре ) го обявява за свети. Факт е че и Българската църква обявява двамата братя и учениците им, за светци. В онези времена цялата власт е принадлежала на Каназа или Царя.

Проблемът се състои в това,че историята е проститутка,която силните на деня изнасилват когато си искат,където си искат и колкото си искат.Къде са архивите и свидетелствата от нашата история -в Истанбул и Анкара,в Лондон,в Рим и Болоня,в Атина, в Москва и т.н.!?Нашите историци имат ли достъп до всички архиви!?На всичко отгоре те най-често приказват както им изнася и сега ние имаме 1300г. история без история!?

Няма проблем България е стара къща, колкото и да са горили, крали или преиначавали има достатъчно артефакти в музеите и в хората. У нас и в чужбина. България е велика страна. Казвали са го много чужди авторитети.

но все не им отърва, че други са гиганти в духа, а те са червените джуджета.

Някой Ви е сложил минусче, интересно с какво ще го обоснове!

- Киро, къде я написахме тая азбука? - Se taja be brato!

То пък при нас цари ,,голямо просвещение,,. Питайте как трябва да се напише * -Двамата славянски братя... или -Двамата Солунски братя... То и ние като си знаем историята в подробности..? Та нали за 1300 години България бяха изфабрикувани толкова фолклорни митове..и представени след това като чиста наука?

Вярно е,че комунистическата пропаганда изфабрикува по нещо невярно,за да угоди,но това не е пречка нещата да се променят!Например в Казахстан след 1991г. когато се отделиха промениха всичко което е било умишлено променяно за произхода и историята им от Кремъл! Върнаха отново истинската си история,и никой не им се сърди.Имам предвид РФ,защото Назърбаев е доста умен и предприемчив и държи на страната си!

То пък в...Централна Азия като се вихри една велика История?!

Божо, Божоо, остаре , ама файда никаква!? Mужиците си имат азбука ..дошла,.... отишла. .. и векове ще си пишат на нея! Ами нашата е под въпрос...След колко години ще се затрие? И с тази ,,шльоковца,, де зееме да я печатим? !

Абсолютно прав е Б.Димитров, не са длъжни да знаят историята ни. Всичко това е антируска пропаганда, за да ни отдалечат от "основните проблеми на нацията" ни , която е в невиждан упадък в последните 8 години - К.Стойчев. Освен Стоичков, питайте Борисов, дали знае каква е разликата между Кирилица и глаголица или на базата на коя азбука е създадена кирилицата?

български професори със кариера от миналото на бкп и дс са вредни за българия и неиното развитие!ако лъжем някого то лъжем нас си българите а не другите народи,затова и българия е наи бедната и изостанала икономика на континента европа!

Нещо против изказванията му ли имаш или просто се заяждаш?И с какво точно Б.Димитров е напредил на България и на когото и да било да обясниш?Във всеки случай не е от тези които съсипаха днешна България през прехода!

патриот, аргументираи се, иначе просто да говориш глупости не е работа. човекът ти говори за исотрията на народа ти.

Изкуфял пенсионер.

Ти май си от поколението на тези които пребиват възрастни беззащитни хора ,защото са пенсионери,за да им вземат мизерните пенсии! И като си толкова "млад и умен", но без елементарно уважение,какво знаеш повече от професора за историята на азбуката ни,ако изобщо нещо знаеш де ?

първо-като няма какво да кажеш или да допринеш за форума като знания-замълчи! второ-ти като остарееш едва ли ще знаеш толкова колкато зnae тои.

нищо ново под слънцето, видимо някои толкова ентусиазирани , нямат и представа кой им основа държава, та възприели византийските мурафети и пишат на шльокавица

интересно дали българските ученици знаят къде и как е написана

Каква стана тя - Стоичков и Путин на едно ниво. Бе аз се чудех преди време защо викаха - "Христо - президент", пък то какво било :) :) :)

мнооо си прооз

професор със кариера и минало на бкп и държавна сигурност мненитето му не струва и о,ооооооо1 българска стотинка!не вярване на неговите измишлиотини .това е според мен мшошенник мафиот като подобните на него български професори!

виж сега, това са различни неща, а и със сигурност е имал достъп до историческa инфо, което ние нямаме. таке че, относно историята, човекът казва каквото знае, другото в този случаи няма знаечние тук и сега.

Този "професор" отдавна трябваше да бъде в затвора.

И по какви причини?

Явлението "кирилица" няма нищо общо със славянската азбука, която създават светите братя: "глаголица". В България използването на глаголица отпада и е заменена с пригоден за славянския език вариант на гръцката азбука - т. нар. "кирилица". Така или иначе това е по-скоро нещо странично от целта на великата задача и дело, а то е: духовна / църковна просвета на славяните! Държавно дело, поръчано от самия ВИЗАНТИЙСКИ император - Миахаил III и възложено на СОЛУНските (византийска област "Македония") братя Методий и Константин (Кирили Философ). Самите те никога (не е известно да) са били в България или имали общо с нашата държава. Българският принос, и то по точно на светия цар Борис, е че дава почва това дело да бъде развито след като то на практика е претърпяло крах там за където е било предназначено - Великоморавия. Той не е малък, напротив, но ако говорим за произход истината е тази: Византия, област Македония.

Никъде в гръцката история,не се казва,че така наречената "гръцка азбука е гръцка.Според някои изследвания се оказва,че първоизточника й е шумерската азбука.В следващ етап я възприемат финикийците,като добавят някои специфични за тях букви и т.н.

Кога пуснаха Божо кравата кога успя и интервюта да дава. Мошеника масонски.

Боци, номерата ти да уневиняваш руснаците може и да минават при връстниците ти, но младите не сме глупаци...

Чисто и просто влиятелните руснаци не искат да си признат, че писмеността и религията им е дадена благодарение на българите. Историята не може да се променя дори и като силова държава да дойдат с танкове и самолети, да изравнят България с земята пак не могат да си пренапишат историята..... Единствено ако минат на латиница и станат католици, тогава могат да претендират, че нищо не им е дала България.....

ние, руснаците, нямаме твоите дребни комплекси на представител на малката нацийка. Виж какво се пише в Уикипедията. Както пееше Слави Трифонов "...Върви народе возродени, от кой ли не осеменени..." а сега стотици хиляди съвремени българи подкрепят същия Славчо...

Аха, вие сте големи и имате големи комплекси.

Абе цървул, от кой ли не осеменени сте вие, руснаците бе! Едва ли ще намериш и 10% чисти руснаци! На всеки руснак предците му са толкова омешани, че идея си нямаш! Докато генетичният код на българите е доказан - 49% е тракийски! Тоя номер с турците как уж си оставили семето тук минаваше до края на 20 век, но в 21 век всеки може да си направи генетична карта и на нея е ясен произхода ти. Защото в Османската империя местното население е обръщано в мюсюлмани,а те чак от 1923 година насетне стават турци! Та тия българи-мюсюлмани са клали и осеменявали донякъде българи-християни! Затова след 500 години османско иго кръвта ни е по-чиста от всеки друг народ, особено пък от руския!

Тоя изкукал дъртак вече става смешен и неприятен с откровено циничните си подробни обяснения за мъжката (педерастката) любов в историята! Но като доказано руско ченге като Матросов на бункера защитава руската кауза в българската история! Долна твар, вбесява се когато му зададат въпроса как ще обясни че около 50% от гена на българите е древен тракийски! Пяна излиза от устата му и "отхвърля" достиженията на съвременната генетика, а според него важни са само често съмнителните в добросъвестността си към българите "византийски" хронисти и историци!

Около 48 % е древната тракииска кръв в нас, но има едно но, за което професора е прав. Гърците приватизират и погърчват в голяма степен нашето тракииското наследство. Българите който според моето мнение са северни траки известни още като скити, бели хуни са държавотворен народ. При потопа в Ч. море са мигрирали до Памир и Хиндукуш, след това около 1 век се връщат в Европа. Имат най-старият календар на 7525 г. към днешна дата. Това е цивилизация. С белорусите и поляците имаме 18-20% обща кръв.

Не е съвсем прав професорът - и Путин, и Карпов много добре знаят от къде идва кирилицата, но поради користни подбуди умишлено се опитват да омаловажат и принизят страната ни.

От Wikipedia: "The Cyrillic script /sᵻˈrɪlɪk/ is a writing system used for various alphabets across eastern Europe and north and central Asia. It is based on the Early Cyrillic, which was developed in the First Bulgarian Empire during the 9th century AD at the Preslav Literary School". Може и Путин и Карпов да си говорят каквото си искат, но целият свят знае това, което е в Wikipedia.

Някакви византофили се подвизават упорито в тази тема...

Както каже Стоичков, така ще да е. Може и лелята да е

Симеоновият сборник, който Светослав преписва през 1073 и съдържа 383 заглавия , има посвещение и стих за цар Симеон. Каква Македония, каква Византия', същата има принос за християнизацията, но това не ства без книги, а конкретно преводът на книгите и изграждането на литературния език си е българска работа и е на Симеоновата група интелектуалци . Това е направо готов литературен език и хрисиянска духовност, който Киев получава и без които никва християнизация е невъзможна. Друг е въпросът, че бъдещата територия на Московското княжество няма връзка с Русь и съвсем различна история и сюжет и досега им личи: там живеят диваци и изостанали племена до които не стига никва просвета , пък и те нямат капацитет да я възприемат : през 12 век вятичите убиват християнски мисионери , като Кукша Печорски, през 14 век един ростовски светец с жезъл води битка с Идол на живеещите наоколо мери, мценяните ги покръстват с войска през 15 век, а през 16 мещерите- на сто километра от москва още не са кръстени и така дебела простотия , та дори през 20 век -над 30 процента от москалите са езичници и сектанти , а неграмотниците , като Путин и Карпов дори са управляващи и досега.

Българите не са славяни Точка

От приемането на Християнството за официална държавна религия са. Те българите създават първата славянска империя и първата национална църква. Както и първият литературен национален език В Европа. Славнобългарският.

Религията не дава етническа принадлежност, нито националност. Също така, по-уместно е езикът да се нарича българо -славянски, вместо славяно-български.

Божо, ти ли си бре??

Професор Божо е мъжага по македонския въпрос. Но по отношение на азбуката малко издиша. Ако питаме Стоичков, кой е измислил азбуката, така ще ни отговори, като намеси и лелята, че веднага ще се съгласим. Но щом стигнахме до Стоичков, значи работата е сериозна

" На роби държава и армия не се създават, защото робите са винаги неблагодарни и предатели" Юлий Цезар Взимаме християнство и азбука от Византия, но не , плюем и храчим.Вместо почтено да кажем истината-. Взехме религията от Византия и 24 гръцки букви. Останалите ги измислихме. Русия ни освобождава и прави Третата Българска държава и армия, но не е така ! Заробила ни била Русия. Как ни зароби , след като в 2 Световни войни бяхме срещу нея и последваха 2 национални катастрофи. Благодарение на Сталин сме в границите си. Чърчил е искал до Пловдив-Гърция.До Годеч-Югославия. Сега сме на страната на Запада и влязохме в Третата национална катастрофа. Безспорен факт и като материя и като морал

И какво общо имат Русия и Византия със създаване на българската държава. В 681 държава Русия не е имало, а Източната Римска империя наричана неправилно Византия губи войната ис с България през 681. да заслугата на Византия е била че сме и строшили зъбките.

А не сме ли в трета катастрофа в резултат на загубата в студената война ? Напъни се да помислиш.

Тя работата е наистина сериозна, защото процесът на създаване на азбуката не е много ясен и на историците и специалистите по историческа граматика, така че да спрем да се упражняваме лаически. А и не ни е това причината за дереджето, на което сме.

Всичко е ясно, само на нас българите ни е тъмно, понеже не ни отърва да признаем, че взимаме християнството от Византия и 23 гръцки букви като основа на Кирилицата. Другите ги измисляме ние

Сталин е наредил Благоевградски окръг да се даде на Титова Югославия и там е започнала дебългаризацижнна пропаганда и въвеждане на просръбска токущо измислена азбука!Чърчил е бил против да се правят отстъпки на Сталин на Балканите!Роби без никакви права са били руснаците през цялото им съществуване!До 70-те не са можели свободно да се придвижват и в Съюза! Гъзолизниченето на руски посрани гъ...я е приоритет на техните роби в България!Не всички Българи обаче обичаме руската политика на ограбване и унижаване на България!

Аз нещо не разбирам - след като върховният жрец на фекалния извор счита Македония за гръцка земя защо има някакви претенции към нея ?