Цацаров: Добрите ни чувства с Русия не променят историята

Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи.

Обратно в новината

Коментари - Цацаров: Добрите ни чувства с Русия не променят историята | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Византия тогава си е имала език - гръцки , и не й е трябвал друг! Кирилицата е била създадена първо на българска територия, в нашата тогава държава - България, и е създадена за българите ,за българския народ и държава, от Кирил който е българин и Методий който е грък. Години по късно нашите ученици Климент, Наум , Ангеларий и т.н. занасят кирилицата и на север Киев и т.н нагоре за другите славянски народи. Така че кирилицата е българска и е най ранно документирания славянски език. Ние сме не само най старата държава в Европа която и никога не си е сменяла името, но сме и с най стария език от всички ползващи кирилицата. Дали сме езика и религията в ръцете на руснаците. И в момента над 300 пишат и четат с нашата азбука - кирилицата, която сме дали на света. Пп. Мое мнение: Руския език е развален български език с диалекти. Дори руския княз тогава слиза надолу до малка България за да разбере защо такава голяма и велика империя като руската ползва пише и чете на чужд език - български. Всичко е описано от световните медии и историци, така че историята си е една и тя не може да се промени... калкото и да се мъчат да направят това някои от руснаците.

Диваците от севера, както ги наричали Българските царе преди 988 година, загубиха и последните Русофили окончателно в България , вместо да си вземат пука и да са благодарни, че днес нямаше да са такава държава, която са, а можеби щяха да са Будисти , те тръгнали да се заяждат, връщайте ми робството , аз пак шец е освободя, ама ако те върнат кирилицата и културата са живи умрели !

абсолютна цаца е цацърофф ...глупак-комисионен ...

На сърце ми добри чувства към Русия, въпреки монополно високите цени на газа, а само някой да посмее да ощети руска фирма, ВЕДНАГА ЩЕ ГО ВКАРАМ В ДРАНГОЛНИКА!

Г-н Цацаров , това ли ви е ''работата? Какво работихте тооолкова години , стаж ли трупахте ? Нито един осъден бабаит от прехода!

Чудно товарищ Карпович как се е объркал? Тях ги учеха, че Ленин е измислил азбуката!

Бях до днес краен русофил/ въпреки всичко /. Днес обичта ми КЪМ Русия се срина ....!!!!Както се казва всичко има край.

Идва и ,.... СТАРЧЕСКА ДЕМЕНЦИЯ .

Abe balgaropiteci mozhe li da se vidite kolko ste zhalki

Към българските защитници на имперския президент Путин: Преиначаването на историческите факти се прави само от болни руски мозъци, в случая - русофилистични! И въобще не е вярно, че Кирил си е седял вкъщи на стола във Византия за създаването на азбуката. Бил е нает от българския цар Борис за тази цел в книжовната школа в Преслав след договорка с византийския патриарх Фотий. Подробност е, че тогава създава глаголицата, а кирилицата е модифицирана впоследствие глаголица от Климент Охридски и другите ученици на Кирил и Методий!

Путин е прав, но е пропуснал да отбележи, че земята на сегашна РМ по това време е била от същинската територия на България... Исторически е вярно и че когато е създавана глаголицата, Кирил е седял на стола си във Византия... Само че е бил българин по род и самосъзнание!

Не само, че в Русия признават, че книгите са стигнали в Киевска Русь от България. Ами отгоре на всичко Путрн намекна, че следователно, македоските земи са също били български. Каква ви е болката, сънародници?

като ХАХА да се махат от тук !

Какво нещо еййй? Може да си гениален шахматист, легенда, безспорно умен човек и пак да си неук , необразован и ограничен!

Русия е огромна славяно БЪлгарска империя охранявана с Руски литературен език потомък на Черковно СЛавянския ..Ползва се за рязко укрепване на биосферата. Има фалшификация на историята от гръкомани в Киев..след окупирането на южно дунавските български земи от Византия

Азбуката, та азбуката...като удавници за сламка. Другите нации колко открития, колко гении дадоха на това човечество...и нищо не тръбят като нас.

България включва големи региони от днешна Русия от Хърватия до езерото БАйкал по времето на ХАн Петър Велико Преславски когато масово се въвежда кирилицата и се блокира гръцката и латинската писменост сред славяните. Благодарение на Дунавска БЪлгария е премахната и арабскат а писменост във ВОлжка БЪлгария

Всъщност май са прави за азбуката русите. Като се замисля, би следвало да не идва от България към Русия, защото иначе родоначалниците на фамилия Путинови не биха се кръстили никога така.

Ако беше Пичкин щеше да е сигурно, че не е от Македония. Даааа. Налага се да се примирим с фактите :)

българите са имали писменост мнооооооого по-рано от основаването на село Москва. А бащата на Кирил и Методий - синове на Тархан и правнуци на кан Сабин май са се пръкнали по волята на варягите в Солун, а не поради бягството на кан Сабин обвинен от българския КИНЕШ....

Борисов СИГУРНО се е уплашил от шампиона Карпов, който не е губил от български шахматист. Гросмайсторът може да му изиграе някоя Руска партия, или Северен гамбит и съвсем да го обърка.

Превод от кремълски на български: "Искаме наши агенти да могат да работят с криминалния ви контингент и да си вербуват "кадри" за мръсни задачи докато са в панделата. Измислихме да си легендираме агентите като "доброволци по шах".

ТОВА Е ЦЕЛТА

Не случайно Паисий е озаглавил историята си славяноболгарская. И днес така се пише и произнася на руски език

Прочети внимателно корицата, има я на 100 места. Ясно си пише "История слаВНобългарска". СлавЯното е поредна руска манипулация налагана от стелетия !

"Исторїѧ славѣноболгарскаѧ" Това пише

Само паруски така се пише! По нашенски е Славно Болгарска!

Гледай само за какви глупости се спори и се раздухват измислени скандали!? Що не вземат да спорят от Букурещ до Ванкувър от къде се е пръкнала азбуката им? Всеки народ си има сигурно своята "исторя" за това! В случая гостуването на легенда в шаха, като Карпов беше използвано от един водещ за нагнетяване на напрежение, а човека му каза какво учат в Русия по история! Дори се изненадах, защото мисля че учат, че Петър първи е "създател" на азбуката им, но явно съм се лъгал! Дали със същия патос ще хохита американския посланник например или някой американец, ако му гостува какво мисли за бомбардировките на София..... примерно!? Дали ще му стиска?

Борисов едва ли знае кой е написал славянобългарската азбука .... Освен това е слаб шахматист

шахматистът заяви в телевизионно интервю, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия., премиерът Бойко Борисов е отложил предвидената среща с него Какво е виновен шахматиста, който не е историк, това е учил в училище, това знае. Решението за отлагане на срещата ако е на министър председателя да се посъветва с Президента на Русия каква история се е изучавала в СССР и в Русия сега. Термина СЛАВЯНИ (СЛУГИ на гръцки) е предложен и внедрен не от Кремъл, а от Гърция и Чехия през 19 век, четете повече и тогава коментирайте. Между другото от президента п.стоянов се предложи да се замени кирилицата с латиница и се върна ИСТОРИЯ СЛОВЕНО БОЛГАРСКАЯ (не славяно-българска) на Гърция.

Много боб има да ядат руснаците докъде научат историята. Българите сме древен народ и много подценяван. Разликата между руската и българската азбука е само 2-3 знака. Дали разбират гръцките букви силно се съмнявам... Друг е въпроса, че поради управляващите ни тъпунгери не ни броят за живи вече....

Глей сега. Всички народи са древни. Не сме се пръкнали от нищото, нали си съгласен? Проблемът е в следното, кога си си създал Държавата, как и дали си го записал, и дали е останало? А тук сме зле. Все едно да идем да кажем в Кремъл, че св. Александър Невски всъщност е умрял като мюсюлманин, защото е обърнал вярата по сметка а и също, че превхалената му победа срещу голямата няколкостотин хилядна войска на Тевтонският орден е всъщност махленска свада между две групи от по 300 души. Проверете и ще видите дали си измислям. Да, най-голямата църква на Балканите, в центъра на София е на името на мюсюлманин. Нали нямате съмнение, кой ни е накарал или "помолил" да я кръстим така? Та така . Хората са си го написали в учебниците по история и си го вярват. А ние вярваме в неща, които силните на деня отвън ни напишат. Затова децата ни не знаят на кой свят са.

Ну що Толя тъй думаеш що азбука из Византии ,а твой Путинка думает из Мкедонскае земи.А тъй сказал що мъй из Расии думаем?!Ну що думаете Толя,въй с ума сашоли,преустанавите етат одеколон Тройной!

това е историческата фактология в края на 10ти век византийците подкупват руския княз светослав който е варяг (каквито са русите) син на ингвар той напада България в гръб с голяма войска докато нашата се бие с византийците светослав опустошава източна България набива мъжете на кол и хвърля децата от стените на крепостите затова столицата ни отива в днешна македония превзема велики преслав и открадва библиотеката русия прави голяма политическа грешка че започва дискусия за тези времена това от наша гледна точка

... ама ти си "присъствал" вероятно на събитията и ги знаеш тези "факти"?! Що не се занимаваш с нещо полезно.... например да си наглеждаш бобеца, както се изказва един форумец за теб или каквото там умееш?!

Има един двутомник--История на България--прочети първи том и ще прочетеш за нашествието на Светослав--по обясними причини -несе преподава в училище и ВУЗ--но това е края на българския етнос по тия земи

Невежо, има дори картина от Николай Павлович в Националната галерия: "Срещата на киевския княз Светослав с византийския император Йоан Цимисхи при Доростол (Дръстър, Силистра)"! Ето така и затова България пада под византийска власт, а киевските руси опустошават столицата Преслав и цяла северозападна България. Тогава отмъкват и териториите около делтата на Дунав, т.н. онгъл на хан Аспарух.

Описаното по горе е вярно--Светослав доизбива 90 процента от българския етнос--Прочетете по долу отговора ми на репликите с които ми викате -предател--и ще ви стане ясно какво всъщност е станало и как са б бъдеще нещата

Обливат ме добри чувства към Русия, въпреки монополните цени на газа, а като чуя, че някой накърнява интересите на руска фирма, готов съм да го хрърля в затвора!

Ами вземи та изучи историята защото за разлика от ''добрите ви чувства'' тя показва незнанията ви по нея..

zosha_@

не знам, кой какво е учил, но кирил и методий са византийски сановници, (от български - славянски произход по майчина линия) изпратени от византийския император във великоморавия за да помогнат при създаването на славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на славянска писменост - в противовес на немско-латинска църковна и просветна пропаганда. двамата братя създават славянската писменост. след смъртта на методий, (кирил умира по-рано), създаденото от братята -глаголицата се отхвърля, скоро са изгонени и учениците им от великоморавия(вклюително тези от тях които са били родом от великоморавия - горазд и ангеларий). същите тези ученици намират радушен пример при българския владетел - борис 1 и възможност да продължат делото на учителите си по създаване и разпространение на славянското богослужение, но вече като противовес на византийското блогослужение и пропаганда. именно с тази цел възниква и т.нар. славянска писменост, а нейни създатели са учениците на кирил и методий, и преди всичко климент охридски, който е преработил глаголицата (вероятно учениците на кирл ии методий са участвали в създаването й) . неясно защо климент кръщава азбуката кирилица, освен като почит на учителя си и израз на монашеското образование и скромността на климент охридски.

Чети по-задълбочено и повече исторически източници, щото историята не ти е основното занятие.

Това всичкото е пропаганда. Макетата викат Киро и Мето са наши, Самуил бил техен ,сега братята Руси почват един по един да говорят за историята така сякаш България не е съществувала!

Тия смръдливи блядове не са ни братя и никога няма да бъдат!

Според Путин кирилицата идва от македонската земя а според Карпов от Византия, но не и от България. В бившия СССР 24 май въобще не е бил честван като празник на писменоста.

не знаех че в русия не са празнували 24 май. наистина ли е било така!

И на руските студенти в България беше забранено да участват на тържествата за 24 май!

24 май е наш светски празник! За справка - започва да се чества по инициатива на Найден Геров! Факт.

Карпов знае какво говори и неговори случайно Кирилицата е платена и е активно мероприятие на Византииската империя Наследник на Византииската империя е Руската империя --всички атрибути на Византииската монархия са там -- и ПРАВАТА също По тая логика Кирилицата е собственост и ПРАВО на Руската империя --а не на Бугарите Намекът е ясен-Бугарите дане се месят в световните работи Всеки съд по тая логика би признал Правото на Москва като наследник на Константинопол върху КИРИЛИЦАТА АНАДЪН!

руснаците много са искали да са четвъртият рим щото са алчно викингско племе но не са сполучили :) щото са тъпа азиатска орда която е откраднала библотеката от велики преслав столицата на България в края на десети век!

наистина ли са откраднали библиотека, от преслав, ?

Продължаваш с неграмотностите и хулите по адрес на България, използвайки български език и български буквени знаци! Пак ще ти го напиша, защото ми писна от неграмотници-рубльовци: "Светите братя Кирил и Методии НЕ СЪЗДАВАТ кирилицата, т.е. азбуката, с чиито букви ти плюеш по България! Те създават т.нар. глаголица, която няма нищо общо с днешната ни азбука. Заслугата на Светите Братя е другаде, не в създаването на глаголицата, а в това, че ДОКАЗВАТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК като език свещен, на който може да се проповядва Светото Евангелие, наравно с гръцкия и латинският езици! Не на някакъв измислен в Кремъл "славянски" език, а именно на БЪЛГАРСКИ!!! Днешните букви са създадени по-късно, по заръка на Българският владетел Борис Първи за нуждите на България! И тази азбука е наречена "кирилица" В ЧЕСТ И ЗА ВЪЗХВАЛА делото на Светите Братя!"

И ти дрънкаш глупости! Днешните букви не "създадени" по заръка на Борис, а систематизирани в единна азбука, защото ги е имало като старобългарски руни много преди Борис, братята и гръцката азбука, която е създадена също по техен образец....

Дрън -Дрън! Целта на Византия по това време е даспечели за империята славянското море до Балтика и съюзник е руският княз Светослав Целта е дасе унищожи българския етнос и език-и успяват--български език автентичен на Кубратовия и Аспаруховия се говори камо в Татарстан -Казан Това което наричате българска азбука и език е славянски език -говорен без диалекти от сърби--7-те славянски племена тук и руските племена Далечната цел--приобщаване натия маси от ИМПЕРИЯТА Българското ханство никога не било империя--защото не му е позволено от Византия и руските княжества Ако бе станало империя-- езикът щеше да е на Аспарух --на латиница--Всъщност --това екрая на автентична Бълтария Езика на Вазов и Ботев и Смирненски ни прави част от Руската империя --културна част --като украинците --и не знам кога ще стане -и ПОЛИТИЧЕСКИ--но може ида нестане--ако англииския се въведе официално --както навремето -кирилицата

-ибан предател

вероятно си историк в някоя паралелна реалност,отдалечена на 4-ти километър, където, освен историци, има и крале, 5-6 Наполеона и др.....пий си хапчетата от сушени жаби и престани да спамиш..не ми благодари

Виж сега македонче заблудено, азбуката, за която ти говориш се нарича глаголица, а кирилицата е поръчана, платена и разпространена с благословията( и парите) на Първото Българско Царство и по-специално от цар Борис I - АНАДЪН?

а бре тиквиии тя цяла българUя е в шах и не е далече момента когато ще е пълен мат ... те седнали да се занимават с глупости ...

Български идиот до идиота -като почнеш от Първия -та до олигофрена Божидарчо -димитров--че и цацаров си няма работа --на какви теми води разговор Впрочем Карпов е в истонита ---Азбуката е активно мероприятие на византииската империя--- Бай Ганьо всуе се напъва --впрочем--- нещата си идват намястото---скоро всички ще сме на латиница --споровете са за душевен оргазъм на --изостанали орачи икопачи

всеки народ има период на варварство но важното е че българите са престанали да бъдат варвари доста преди руснаците които в болшинството си още са си такива !!! русия е просто една тъжна и самотна феодална империя!

Dobromir Dimitrow

Българите сме престанали да бъдем варвари дълго преди Аспарух да основе Дунавска България!!! Факт е, че Българският народ отдавна сме имали развита цивилизация, която и да е била различна от гръко-римската е далече от варварството!!!

Историка, май аз съм по-скоро оперен певец, отколкото ти историк! Дали не си учил история в славният и магучий СССР? Светите братя Кирил и Методии НЕ СЪЗДАВАТ кирилицата, т.е. азбуката, с чиито букви ти плюеш по България! Те създават т.нар. глаголица, която няма нищо общо с днешната ни азбука. Заслугата на Светите Братя е другаде, не в създаването на глаголицата, а в това, че ДОКАЗВАТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК като език свещен, на който може да се проповядва Светото Евангелие, наравно с гръцкия и латинският езици! Не на някакъв измислен в Кремъл "славянски" език, а именно на БЪЛГАРСКИ!!! Днешните букви са създадени по-късно, по заръка на Българският владетел Борис Първи за нуждите на България! И тази азбука е наречена "кирилица" В ЧЕСТ И ЗА ВЪЗХВАЛА делото на Светите Братя!

Няма загубена партия от 81-ва защото КПСС стоеше зад него като майка лъвица. Гари Каспаров му беше хванал цаката и го млатеше 2 от 3 мача. Сигурно е забравил и как ходи до тоалетна по средата на мача. Да се скрие някъде и да мълчи щото всичко това не беше много отдавна. Аман от подлоги

Простата му алармира..., но той не казва лична теза, а исторически факт /верен или грешен /, който се утвърждава/изучава, като верен такъв в Русия.Не знам, дали е игра на думи или целенасочена пропаганда, но е минус в руско-българските отношения!

Карпов е човек на Сорос!

Първо не може да се очаква, чужденец да знае точно такава история! Ако питаш Тръмп от къде идва Кирилицата, трудно ще ти отговори. ;) Второ частично поне е вярно, като въпроса тук е какво наричаш Кирилица. Защото за нас Кирил и Методий са написали Глаголицата. Но те може да разглеждат точно нея за Кирилица или началото и. А те са я писали май наистина във Византия. Нашата Кирилица е писана от учениците им и по-точно се счита от Климент Охридски. Даже в Уикипедията попаднах на Климентица. ;) Та учениците по искане на българският цар Борис 1 са развили ползваната сега Кирилица. Така че сегашната ни е чисто български продукт. И после се разпространява от тук нататък.

като не знае историята и бърка глаголица и кирилица май е по-добре да млъкне камиларят??? нали севтовен шампион по шах гений!?

абе този азиатец е роден в челябинск вижте в нета знамето на челябинска област!!! тоя ше ми обяснява за славянската и българската писменост?!

не е лесно на слугата на пеевски а от там на руската мафия уж да защитава България! не бил прав карпов но си е прав човека приятел

Една компютърна програма няма написана на кирилица...

И как да стане, като езиците за програмиране са на английски, въпреки че по едно време германците се опитаха да направят своя ОС, пък и какво общо има това с кирилицата? Всъщност ти кого подкрепяш? Май че не си раждан в България.

Грешиш! Има програми и на кирилица. Явно не си запознат или не си истински IT.