НИМ доказва и с икони в Македония произхода на кирилица

Копия на икони от Македония ще бъдат включени в средновековната експозиция на Националния исторически музей (НИМ), които доказват произхода на кирилицата.

Обратно в новината

Коментари - НИМ доказва и с икони в Македония произхода на кирилица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кирилица, ха-ха, по улиците всички надписи на магазините са на английски, да не говорим за тв рекламите

Изявлението на Карпов е пряко доказателство за руската простотия.

vasil

Светецът,покръствал около Охридското езеро в края на трети век е Еразмо(Еразъм,Еразмус).Дотогава се подвизавал в Антиохия и планините на Ливан.Умрял във Формия,Кампания(Италия)в 303г.

Не се бъзикайте с иконите, щото някой малоумник от "земята Македония" ще вземе да изчегърта надписа... И пратете на Путин снимка на иконата, с благодарност, че дипломатично признава "земята македонска" за неразделна част от "Република Югозападна България"...

Идеята е перфектна. Радев да покани Путин за Трети март и да му подари копия на тези две икони и да инициира нова кампания за историческо (този път) просвещение на руснаците. Очевидно е назряла такава необходимост. С македонците е безсмислено да се занимаваме!

рускините са най големите корви в света, а руснаците- най - големите алкохолици с най- ниска граница на живот...

руския метил е по покана на Бялата Златка!!!!

страна родная".Голяма страна и по територия и население,а вече от векове другите народи да им дават азбука и писменност,та и религия.Абе сбирщина от орди,които трудно се цивилизоват.

аве разберете се алкохолиците там накрая, от Византия ли, или от Македония ви идва азбуката, религията и езикът, га ти шизофрениците недоклатени!

както винаги е прав, а целият свят му пречи... Цял ес с 28 държви му крив, само той най-много знае... Цяло нато му криво, само той най -големия! Скандалджии примати, ко да ги праиш, близнаци с Ердоган...

после да не ни се праите на сърдити... НИЕ СМЕ СЪРДИТИТЕ!

русите са степни азиатски роми, мигрирали към европа при великото преселение на номадите към цивилизована европа, подобно на днешната миграция на тарамбуките...

му работа... нищо не става от вас! Тотална щета сте! Жив зян!

всъщност спорна е работата ни - за 1000 гоини вижте руснаците не са мръднали от варварството - неграмотно ползване на кирилицата и никва религиозност! Пълен бг провал!

За съжаление тр. да признаем, че цивилизаторската ни роля с кирилицата е под въпрос! Погледнете руските примати - нищо не става от тях, въпреки големите ни усилия... Никаква не сме я свършили в русия, за наше съжаление. Субектите продължават да ходят на 4 крака...

Москва и по някоя руска електронна медия да кажеш,че А.С. Попов не е откривател и баща на радиото,а Тесла или някои други европейски и американски учени,което не е далеч от истината.Какво ли ще последва?

попов не е откривател на радиото първото радиоизлъчване го прави маркони в италия като е платил патент на едисон

vasil

Маркони е измислил радоипредаването,а Попов-радиозаглушаването.

попов е усъвършенствал приемник на английски лорд забравих му името но не е имал предавател нищо не са измислили в русия само крадат и лъжат

И ТОВА СИ Е !!!ТРЯБВАТ САМО ФАКТИ И МАКЕДОНИЯ ГИ ИМА - ДВЕ МНЕНИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА . ПОНЯКОГА СИЛНОТО ЖЕЛАНИЕ НЕ СЪВПАДА С ИСТИНАТА !!!

Путин е тъп като г.з! Отношения, градени 300 години ги разруши за няколко седмици1 После се чуди, що целия свят му крив1

БЕГЕГЕЕЕЦ ТИ ЗА ХАМЕРСКА ПОМИЯ ПРОДАДЕ И МАЙКА СИ - ТРЪГАЛ ДА СПОРИ С ВЕЛИКИЯ КАРПОВ - ПРОСТАЩИНА СИ БЯГЕЕЕЕЯЦ

българите тъпи ли ги наричаш? айде да те видим ! давай?

товарищи, да не изнервяме излишно отношенията, напр. има руски летовници вече, на няко може да му се случи нещ о - отключваме агресия и т. н...

И даже няма и грам съмнение - всичко си е така както е показано в документите с които разполага историята . Кирилицата идва именно от ОБЛАСТА Македония А под кои е била в това време е друг въпрос . Но и така съм изучавал този въпрос .Азбуката е създадена за славянските народи( а не само славяни са живееели на тер-та наБ-Я но и племена от поволжието или днешен Татарстан,А СА БИЛЕ И ТРАКИЙЦИ )в това време в българия не само да имаме азбука но и за да ни отделят от другите църкви !За лошо или хубаво но е така

Много се извинявам,но има разминаване-славянската азбука се разпространява в Русия 100г след ,като в България тя вече е процъфтявала.В Русия в църквите се четяла Библията на гръцки език.Да-за славянските народи е създадена-но е закриляна от княз Борис І Михаил.От Плиска се праща в обл.Кутмичевица/Македония/,а не обратното.

Кога на такива като тебе ще им узрее пипето да разберат, че без държавната намеса на Борисова България, никаква азбука нямаше да има. Това е държавно дело бе идиот.

Русия ни е враг!

А ИМЕННО ТИ СИ НИ ВРАГ БЯГЕЕЕЕЦ- И Т ДА МИШЕШ ПОД СТО РАЗЛИЧНИ НИА СИ ПАК БЯГЕЕЕЕЦ

мекере руско, не цензурираш наглите руснаци, а патриотите, а? ей сега ще те докладвам на данс, копеленце мръсно, за антидържаван пропаганда!

Излиза, че сме откраднали от гърците и чехите, националните им герои Кирил и Методий!

ОТЗОВАВАНЕ НА ПОСЛАНИКА, ВНАСЯНЕ В ЕС ПО- ГОЛЕМИ САНКЦИИ!

Леле колко сме тъпи ! Тоя Димитров сега ще изхарчи сума ти народна пара, за да докаже авторство, което никой не оспорва!

ИЗГОНИ ЛИ ВЕЧЕ РУСКИЯ ПОСЛАНИК? КВО ЧАКАШ?

ДИРНИЦИ, напълно сте откачили вече! Кога президентът на Русия Путин е бил НА ПОСЕЩЕНИЕ В МАКЕДОНИЯ, нещастници?! И то точно на 24 май?! Ако вие сте напълно изкукуригали и не загрявате какво пишете, нито пък нещо някога проверявате ... то поне повярвайте на читателите си - които още са с акъла си - не е бил Путин в Македония, и сигурно никога няма и да отиде точно там! Макето беше в Москва да търси подкрепа и пари, както обикновено ...

Борисов, опомни се! тва е политическо надцакване! Не влизай в обяснителен режим на джуджето. политиката иска други похвати - внасяш в Брюксел едно документче - Предложение за засилване на санкциите и глей кво става! Ще завият като сибирски вълци!

бе кво ни пука кво казало някво джудже! нали президента бе приет от папата на 24 май - Ватиканът ни признава! Той е величината, това е важно! Апропо грешка и на Борис, и на Симеон, и на Калоян е била, че не са ни вкарали в КАтолическата църква. Според мен поне те са имали възможността. Нямаше да има турско робство и нямаше сега да се караме с тия * за очевидни нешща!

Путин, ще му каже че действително е така, и той не оспорва кой е създал Азбуката, а казва че тя е отишла в Русия от днешните македонски земи. Пак ще се харчат пари напразно!

някой български депутат в Москва и да каже,че Менделеевата таблица е дошла от немската земя.

ама то си е вярно Менделеевата таблица е измислена Хитлер само пирожките и матрьошките са Руски...

Ако питате северните ни съседи сигурно ще кажат, че те са "създали" латиницата и всеки я е "взаимствал" от тяха!? По същия начин мислят и учат италианци, испанци, немци, французи, ингилизи, скандинавци.... Никой няма да си признае, че някой съсед му е "създал" писмеността!? Спорите за глупости и създавате напрежение от Нищото...

СТИГА ДЪВЧИТЕ ЕДНО И ВСЪЩО НЕ ВИ ОМРЪЗНА

в контекста на това напрежение межу нас и русия, в сайта ви има открити обиди срещу българския народ! Няма да остане без последствия! Внимавайте, щотот след турските агенти и вие ще поемете зарубежом!

Ставате смешни с тая кирилица!Българите започнаха масово да се отказват от нея и българския език,като навсякъде се пише на латиница и се използва английски език,иначе ,големи патриоти!

Братята Кирил и Методий никога не са били в сегашна България.Тук са действали учениците им ,тоест - Климент,Наум,Ангеларий,Сава ,Горазд и Лаврентий.Това обаче не променя нищо от общоизвестния факт,че тогава дейността им е била на българска територия.

Сеоказа...лапнишаран...

След като толкова сериозно провокираме прочут шахматист и др. известни руснаци да си "признаят" какво учат по история за произхода на кирилицата, нека направим подобна анкета и сред политиците на другите страни, ползващи същата азбика - Украйна, Казахстан /официално ще я отменят, както искаха наши видни "демократи"/, Беларус, Монголия, Сърбия, Македония и т.н. да видим колко от тях "знаят", че България им е дала азбуката, че и учат това по история.... В противен случай ми прилича на обикновено заяждане с Русия! Честно да си призная аз мислех, че учат по история, че Петър първи е "създал" азбуката им, но явно съм грешал...

Ако не бяхте обърнали толкова внимание, от къде Азбуката отива в Русия, нямаше да науча, че Кирил и Методий не са българи, а славяни, че не са изобретили Българската Азбука, че си приписваме заслуги, които не са наши, а са гръцки!

abasador

нека, да погледнем какво пише в историята пък тогава да търсим ИконИ. Възникването на старобългарската азбука и на славянската писменост е свързано с делото на двамата братя Кирил и Методий. Създадената от двамата солунски братя Кирил и Методи славянска азбука е ГЛАГОЛИЦА, на която започват да се превеждат богослужебните книгии. Глаголицата постепенно е заменена с кирилица азбука, създадена в Преславската книжовна школа от учениците на Кирил и Методи. Смята се, че КИРИЛИЦАТА (наречена така в знак на уважение от учениците към братята Кирил и Методи) е създадена по нареждане на Симеон I Велики, като в много източници е посочван Климент Охридски, за създател на кирилицата. Айде лек ден.

abasador

ей, от сърце се възмущавам и ми се ще да им тегля една май..., на тези тъпанари дето не знаят що е глаголица и що е кирилица! Освен минуси да слегате, да бяхте се научили и да мислите. Лек ден.

Браво на Б. Димитров. Още повече, че кирилицата не е създадена от Кирил, а от Климент Охридски, докато Кирил създава ГЛАГОЛИЦАТА! Затова Паисий казва "Българино, знай своя род и език!"

Забележете - те първо откраднаха името на Киевска Русь, като леко го виоизмениха на Россия, след което ги лишиха от името Русия, заменяйки го с Украйна, отнеха им историята и ги обявиха за получовеци, наричайки ги укри и укропи! Същото правят и с нас, с България! Опитаха се да ни лишат от името след ВСВ чрез своите коминтерновски марионетки, присъединявайки ни към някаква измислена Балканска Федерация и обезбългарявайки Югозападна България! Нямат чет престъпленията на Ордата спрямо народа на България! Помнете и не забравяйте!

Не руският президент е отишъл в Македония, а македонският в Русия.

ко им се обясняваме на приматите? Те за 1000 г като не са се очовечили... няма полза! Да си седят на клона там... ПОсле се сърдят, че белите хора не ги признават...

link

Другарят Путин е доказан БЪЛГАРОФОБ! А юдите - платени путлерасти ще горят во веки веков в Ада - заради 30-те сребърни рубли, дето ги прибирват от разни ФСБ-организации за руско-българска дружба!

Маскалите, след като си присвоиха историята на Киевска Русь, сега посягат и към културно-историческото наследство на България!

Е нашите историци що ни лъжат, че Кирил и Методий са създатели на българската азбука?

Да, създали са българска азбука, наречена "глаголица". Никой не те е излъгал за нищо.

Как Българската? Двамата гръцки гражданина, отиват по поръчение на гръцкия цар, с неговото разрешение и пари, по молба на чехите, и създават за чехите Азбуката! Къде е тук България?