Как Финландия стана за пример

Финландия е страната с най-високо качество на живота сред държавите от ЕС, тя е и сред най-добрите примери за свобода на печата в света.

Обратно в новината

Коментари - Как Финландия стана за пример | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кое е за пример- пият като смокове и вечер по улиците хора в безпомощно състояние, а като минат с ферибота до континента- леле мале... И по самоубийства са на едно първите места...кое е добре?

Хубаво, де! Ама този Тоуко с извратените си рисунки е за психодиспансера доживот... Като лъжичка л...о в тенекия мед...!

е, като са най-щастливата страна в света защо са на първо място по самоубийства и алкохолизъм - алкохолиците им слагат в джоба си и казаците - май много хубаво не е на хубаво

Трябва да изхвърлим платеният путлераст Грух Грух, известен също така като Кой. В момента всички медии са негови - и те ни заливат с путлеровата пропаганда. Допълнително се плаща на мурзилки да славославят злобното джудже под всяка статия. Мурзилажа - в Путлерландия! Там ще им дадат по един хектар сибирска земя да я усвояват!

И те си взеха 40 000"бежанци".Искам да пишат след 4-5 години как е ,като ги осерат и им изядад социалните.

Защо ли в статията е пропуснато, че там е останал единственият действащ музей на Ленин? Създаден поради факта, че именно Ленин подписва акта за финландската независимост на 6 декември 2017 г. .... Само питам, де, защото 'пропускът' е очебийно тенденциозен, да не би да се създаде някакво 'лошо впечатление' на тази иначе много 'примерна държава'.

Абе специфична държава е, със специфични хора. Макар и да има много плюсове то има и доста минуси. Особено в отношенията между хората. Работя за финландска фирма и съм в постоянна връзка с тях. Те идват тук, аз ходя там.. така че нещата ги знам от първа ръка а не че някой ми казал или съм прочел някъде. И докато с някои минуси може да се свикне то езикът им е нещо уникално. Да скалъпя цяло и смислено изречение се равнява на носенето на 50кг торби с цемент. А по принцип с езиците съм добре (3 чужди, два от които на много високо ниво).

Общото между финландците и естонците мие ясно- кажи речироднини на един език говорят. Но ми е интересно какво им е общото с унгарците. Като минавам през Унгария гледам пълно с коли със суоми (финска) регистрация

Стрелям в тъмно - езикът. Може би има доста унгарци във Финландия защото финският и унгарският са от една и съща езикова група

СССР напада Финландия на 25.06.1941 без да обявява война, но Червената армия е отблъсната до старата граница от преди Зимната война от 1939. И през лятото на 1944 СССР се опитва да окупира Финландия но са спрени при Тали Ихантала. Така се прави , а не да посрещаме окупаторите каквито и да са с цветя и манифестации!

Хем лъжеш, хем си тъп. Войната била през "лятото"??? Затова ли се нарича Зимната война.

Зимната война е през 1939-40. Финландия губи доста територии, но си ги връща през лятото на 1941. А през лятото на 1944 СССР пак прави опит да окупира цяла Финландия , но не успява. Май само съветска история четете, таварищ!

Който е бил шута на ватенките е добре!

Щастлив финландец не съм виждал по света. Пияни много. По пияни от руснаци, поляци и ирландци.

Май си опитен само в лежането на дивана. А руснак, поляк, ирландец и финландец си виждал само на картинка!

в Тубата руснака Юра от първа ръка: Моя квартира в Финляндии. Где живут бедные финны. Моя зарплата в Финляндии. Мои расходы на жизнь в Финляндии. Как я переехал в Финляндию. Бесплатная еда в Финляндии.

Какъв ти пример. Ако питаш българина, къде би запратил БХК(антибългарски хелзински комитет), ще ти отговори: - Далеч от България; - В Ада; - В Хелзинки. Дойче Пропаганда тръгнали да ми разправят за приноса към разпространението на хомосексуализма. Благодарение на него се разпространява и СПИН. Някакъва държава в Африка го ограничила, като забранила хомосексуалните отношения - примерно Уганда. Да не говорим, че почти винаги хомосексуални групи включват педофили. Например първия тук случай за който бях чел бе на някъкъв британец (шотландец ли бе) изнасилил момче на 11 години в село и накрая убил. Ето разпространението на хомосексуализма до какво доведе! Води дори до смърт на деца. До това да се търгуват и да ги изнасилват.

Дойчевеле - ако си им симпатичен ще извадят и малкото добро и ще го напишат. Ако е мразят, както мразят българите - ще се заровят в коша с мръсното бельо (те оттам рядко излизат) и ще те изкарат канибал, носталгик, евроскептик и комунист. От което нито Финландия ще стане по-велика, нито България ще стане по-лоша. Дойчевелци, сър !

Финландските войници са част от войските, които се бият за свободата на България при Плевен и при Шипка. Има загинали. Като цяло винаги са били добре разположени към България и българите. Само дето много пият :)

Обаче като се напият, се разбираме с тях с половин дума, дори без да се прибягва до междинни преводи на английски. :))))

дойче веле=вижте първо преди да четете дали има слънце

Защото 1939-та се биха на смърт да не позволят да бъдат поробени от Руснаците! А у нас предателите ги посрещаха с цветя. Ето какво пише за един от тях днес: "В последните години Пачов е живеел сам със съпругата си, синът им и дъщеря им са в чужбина."

Пак ще ги посрещаме с цветя, не се притеснявай. Дано да няма отново и Народен Съд.

И каква ползвата от това, че се биха? Сталин пак получава това, което е поискал. Не е поискал да окупира страна, не го е направил. А не е поискал, не заради съпротивата на финланците, а заради противопоставянето с Германия и Великобритания, както и заради значително по-тлъстия кокъл, Полша.

Глупости! Финландия остава независима. Сталин е искал Хелзинки. Не сте чели или нарочно си лъжете по навик?

Десетина мигранти бяха избягали в този рай миналата година и едвам изкараха няколко месеца и бързо избягаха в по- големия немски рай. Ето, че си приличаме много- финландците са най- добрите, а ние най- лошите, но мигрантите еднакво не ни искат!

Много е студено там, бате!

Едно ще ви кажа: там във Финладния има нещо много сбръкано, което се набива на очи веднага:- по спирките хората стоят на дистанция по 3-4 метра един от друг, като ако се доближиш се преместват на същата дистанция а в асансьорите се обръщат гърбом и гледат към стената. Това никъде другаде не съм го виждал. А иначе да, като аптека е, но не е място за живеене, 1 ден в месеца слунце, пред другото време сняг, дъждове и мъгли...а, и пиянстват щом им се отдаде шанс. Тук е по добре, така че дайде да се стегнем и да си оправим малката държава.

СПИРКИ!!??? На какво, бе джанъм? Добре, че има street view на Google, та всеки може да се разходи вируално по улиците и сам да добие впечатление.

Путин пита ли, дали разрешава?

Финландия - всичко което не е България!

...а можеше да бъде! Виждал съм финландците по курортите (не само на Черно море). С абсолютно нищо не ни превъзходжат, нико като интелект, нито като способности. Напротив - по-големи пияници от руснаци, поляци и ирландци, взети заедно. Обаче станели въпрос за работа, финландците се обединяват и гледат как да си помагат един на друг. А тук уви, един работи, още пет го бозаят, а други пер гледат да му пречат, на всяка цена.

Освободиха се от съветско робство!

Не знам от къде преписва авторът, но сериозният тласък в благоденствието, дойде от това, че Финландия беше "пералнята" на СССР. Отделно ползваше ресурси (основно гориво и дървесина) на преференциални цени. Интерпретацията на зимната война е писана от някой дилетант с изгорен мозък. Особено дразни обаче факта, че се неглижира способността на финландците да се преборят с корупцията! А също така се премълчава мащаба на образователната им сфера. Само за пример - страна, с пет милиона население, има поне 4 световно признати университета, в един от които) Линус Торвалдс създава Линукс. Горе-долу по това време си личеше обречеността на балканското образование - в университета в Тампере студентите получаваха лекциите на дискета, запознаваха се с тях предварително и ходеха на лекции само за да обсъдеят материала. На който му трябваше да размножава нещо - в коридора имаше свободно достъпна копирна машина, с няколко топа хартия до нея. А в меката на социалистическата IT индустрия - България, трябваше да си записваш компютърно време, а на лекциите студентите се упражняваха в краснопис. Уви, днес е същото!!! Чудя се, ако във Финлания направят изпит, подобно на коментирания в УНСС, колко ли души ще се простят завинаги с академичната хабилитация, освен преподавателя!?

Глупости. Години наред са плащали огромни репарации на ненаситния СССР.

stan_posta@

За втората война, не за зимната !

Какви репарации, бе нещасник? С търсачката лесно се намира договора с Финландия, както на английски, така и на руски. "Репарациите" им са $300000 щети за окупацията на съветска територия и щетите, които са нанесли през това време. Сравни ги с дървото, което България е изяла!

Как ли, петрол и ГАЗ.

"Финландците успяват да отблъснат нападението на Съветския съюз и да защитят своята независимост..." Дойче зеле отново лъже: Финландия губи войната и отстъпва на Съветския съюз почти половината от територията си: общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак и полуостров Рибачий. Така Сталин изместил границата на север от Ленинград. Благодарение на това Ленинград е бил снабдяван с храна и е устоял на тригодишната германска обсада. Дир-овци мислете, когато преписвате от DW.

Абсолютно точен коментар на Мичмана!!! Тази война е помогнала на СССР да защити и запази Ленинград, защото границата е била преместена на около 150 км на север от града. А на Дойче-велевците им се иска да бъде така, както го пишат - за тях историята не съществува!!

Батета, май след малко ще кажете, че СССР е разбил Германия? Я малко по-така, че дежурните по демокрация бдят неуморно...

Половината от територията си? Сериозно, не пиши такива глупости. Карти в нета колкото искаш.

Най-щастливите хора с най-много самоубийства. Явно са докапали химикалката, с която се пише европейския отчет. И относно свободата на словото: във Финландия само дипломирани журналисти, работещи официално за някой вестник, могат да пишат във вестниците. И минават много сериозен тест дали са политически коректни преди да могат да станат журналисти или да получат работа. Ако някой пише против хомосексуалност или глобалното затопляне се уволнява на минутата. В Швеция е същото.

Дааа, ако не се бяха отделили от прилепчивите "освободители", сега да са втори Беларус...

Явно нямаш никкава представа, какво представлява Беларус днес! И по твоята логика, как точно се оправи Естония, която не се отдели?