Карпов: В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия

В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия. Това обяви в интервю пред bTV шахматистът и депутат от руската Дума Анатолий Карпов.

Обратно в новината

Коментари - Карпов: В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Новата опорна точка на психясалите руски комуноидо-путинисти и нашите пръдляви русофили вече е, че сме византийци, щото пишем и говорим на византийски!?!? Долни свини сте цялата руска смрад, дано ви смъкнат още цената на Бояришника-белким се изтровите всички и да освободите тази територия!

И понеже русофилите - национални предатели за всичко слушат МАсква, да очакваме от тук на сетне да учат децата си, че българската азбука не е българска, а византийска ..., понеже така са казали вождовете им, а те винаги знаят най-добре.

бедни ми тъпако и ти си тъп като водача ви Путин КГБ-исткото джудже...!!!!!! И правилно Борисов не се срещна с този кретен Карпов, както е правилно Путин да си стои в казармата русия и хич не ни трябва на 3 март в българия... Този постосткомунистически дженк Путин няма място в България...

Гросмайсторе, не се коси. Ще им евем мамата на мръсниците.

тои а руснак, шахматист, патриот, от партията на путин. успял и богат човек. (че е леке и педе...т, така е, но няма значение) а вие сте българи, цигани, кеф му е да се ебава с вас. в америка и украина не го искат и не го пускат, вие си го обичкаите).

Кирилицата е измислена от Мао Цзе Дун. Той е уважавал българите, затова преди да умре е извикал Дън Цяо Пин и му е казал: - Помагай на българите. - Защо на тез серсеми? - Калпави са, сами не могат да се оправят. Ще закъсат яката. Закълни се! И Дън се заклел, къде да ходи?. Дали е изпълнил заръката на Великия кормчия? Отидете в магазина или на пазара - почти-всички стоки са от КНР, дори чесънът.

Септемврийци Когато над Дунав се мръкне и сънен Балканът заспи, отново в полетата бойни пожара на бунта гори. Отново вървят септемврийци... За всеки загинал герой те мрачно проклинат: "Убийци, ний пак ви зовеме на бой!" Ний искаме пак свободата, земята и нашия труд, че ние твориме благата със сърпа и тежкия чук. А тихият вятър отнася гласа на прикрития враг и глуха закана оглася селото и димния град. Кълнем се в смъртта ви, другари, и в всеки загинал герой, че скоро часът ще удари, часът на съветския строй! Червеното слънце ще грейне във всички бедняшки сърца и в новия кървав септември - кълнем се - ще бием врага!

Смърт на фашизма, свобода на народа! (на сръбски Смрт фашизму, слобода народу, на хърватски Smrt fašizmu, sloboda narodu!, на словенски: Smrt fašizmu, svoboda narodu!, на македонска литературна норма: Смрт на фашизмот, слобода за народот) е популярен лозунг на югославските , а след приемането на програмата на Отечествения фронт, и на българските партизани по време на Втората световна война. Сръбският комунист партизанин Степан Филипович, , преди да бъде обесен, вдига двете си ръце в свити юмруци и произнася фразата Смърт на фашизма, свобода на народа!

Карпов, просто ги записвай. Ние ще ги вкараме в правия път Директно в Белене при гладните прасенца.

преди да се роди. Така е! Всеки знае, че Ленин е пролетарий. Пише достъпно и удобно "за народа" Пише на кирилица, дошла му на ум от Византия, която му е дошла на ум от Англия, Швейцария и Финландия, за които се сетил докато живее там и просто преминава опакован в германски вагон, който ще го откара в нови простори и висини- СССР. Успял е, за съжаление.....

Харесвах Карпов като шахматист. Много се изложи. Браво на Бойко , че отказа да се среща с него!!!

С кое се е изложил? Казва ти, че в Русия ги учат, че кирилицата идва от Византия. Не твърди, че е така, а ти казва каква е официалната версия там.

Не е само това. Идва ти на гости и ти говори нагли неща в лицето с усмивка, за които е ясно, че не са верни. Но той си го позволява, защото не изпитва необходимост да покаже поне уважение! И при цялото това оплюване ти ми обясняваш, че това е приятен летен дъжд!? На високо равнище между суверени държави така изглеждат нещата!

Типично за русофил - национален предател, винаги на страната на Русия, дори и когато се плюе по България и се подиграват с историята й, защото след изказването на вашия руски вожд, Карпов е разбрал за какво става дума и сега изобщо не му мигва окото и продължава да налива масло в огъня, вместо да се извини и да признае грешката. А случайно не си ли задавате простия въпрос, защо така ги учат в Русия? Знаете ли защо, защото не уважават България, а знаете ли защо не я уважават, защото русофилите - национални предатели са твърде много, а никой не уважава предателя, никой, дори тези на които служи.

Кой те пита бе педзерюга?

Смърт, на русофилите - национални предатели.

Естествено, че идва от Византия и е производна на гръцката. Защо трябва да се правим на циркаджии като македонистите във Вардарска Македония?

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия". Ако е така, това означава че просто не знаете!

ТЪПАНАР, Язък му за титлите, явно той саме е местил фигурите, а машините са пресмятали всичко. А на всичко отгоре го довлекли да ни обижда и у нас!

87-ма московски милиционер бе удивен, че ползваме "тяхната" азбука и след кратък спор относно произхода, за малко да бъдем арестувани. Наложи се да признаем, че азбуката е "съветска".

Май трябва още някой да те бие, но този път на дъската на науката и историята, че ако не бяхме ние, сега нямаше да ви има и монголската Орда щеше да ви попилее. Я си спомни картината "Тримата богатири" - в какво ли се взират и какво ли чакат да дойде от степта? Много ви благодарим, "братушки", че сте така начетени! Ще го запомним и припомним когато му дойде времето.

От Балкана слиза, мамо, от Балкана слиза, от Балкана слиза, мамо, мома партизанка. На рамо си носи, мамо, на рамо си носи, на рамо си носи, мамо, пъстра пелерина. А под пелерина, мамо, а под пелерина, а под пелерина, мамо, шмайзер карабина, В левий джоб си носи, мамо, в левий джоб си носи. в левий джоб си носи, мамо, писмо партизанско. Във писмото пише, мамо, във писмото пише, във писмото пише, мамо: "Свобода народу, свобода народу, мамо, и смърт на фашизма!"

Ако пеят смърт на фашизма - няма как да е любима песен на Путкин. Той самия е сто процентов фашист

Кирилицата е измислена от Мао Цзе Дун. Той е уважавал българите, затова преди да умре е извикал Дън Цяо Пин и му е казал: - Помагай на българите. - Защо на тез серсеми? - Калпави са, сами не могат да се оправят. Ще закъсат яката. Закълни се! И Дън се заклел, къде да ходи, да го дерат жив?. Дали е изпълнил заръката на Великия кормчия? Отидете в магазина или на пазара - почти-всички стоки са от КНР, дори чесънът.

Карпов е интелигент, възпитан, добродушен. Не се плашете от него. Лошата новина е, че духът на Феликс Едмундович Дзержински - Железният, е излязъл от бутилката.

Ползват азбуката ни, но и говорят старо Български. Очаквам да обявят че и той иде от Византия ;))

На шутка си майчина тъпа болшевишка, от където се е пръкнал- справка Уикипедия Блядовете пишат на Българската азбука, удобно преиначена за тях от шведа Петър Велики...

По времето на социализма нямаше как да се каже, че малка България е дала азбуката на Съветския съюз. Точно за това руснаците не знаят кой, къде и кога е създал азбуката

Няма смисъл да се сърдим на Карпов и да му търсим кусури. Преди няколко седмици ние сами си издадохме "Под игото" на азбуката шльокавица - смес от латиница и цифри. След като сами се ебаваме, не трябва да ни учудва че всички останали проявяват тенденцията да ни ебават!

Абе вилик шахматист защо се буташ тук у България , като си на гости , да правиш антибългарска пропаганда .Явно нещо липсва в образованието ти Знаеш ли , че твойте бащи- болшевики през 1934 год в Москва , в Коминтерна първи в света казаха , че има отделна българска нация ,и език с името Македонски!

Абе направо от Черно море идва кирилицата!... Там ѝ е най-добре... Ама от русалките ли идва, от рускините ли - това вече специалистите трябва да се произнесат.

Еми правилно знаете, и ние българите така знаем и гърците и т.н. но но от къде идва тая истерия - само предполагаме

Карпав, тъй политическое дерьмо. Ако за собствената ви подарена азбука знаете това, което казваш, ти като шахматен шампион и образован човек, какво остава като знание за останалите руснаци, нямащи твоята позиция и образование? Не се учудвайте , че света не ви понася, арогантността и мужишкият ви кольхозен тарикатизъм върви само в мънички страни като нашата .

От това което прочетох, установих, че произхода на кирилицата е доста мъгляв, т.е. един я поръчал, втори я написал, трети я дооформил, 4 я разпространил, така че хайде да не спорим от къде е, а доста по разумно е как да я използваме всички народи, така че да бъдем образовани, културни и ...просветени, т.е. тя не да ни разделя, а да ни обединява!

Точно така си е, минали са много години, исторически извори няма много, а колкото има - всеки би могъл да ги тълкува различно. Глаголицата е създадена от Кирил и Методи, които по неуточнени данни са имали майка славянка. Първоначалната идея е била да бъде използвана за мисионерска дейност във Великоморавия (днешна Чехия и Словакия), но в процеса на работа, тяхната държава решава, че ще прекъсне дипломатическите си отношения с Визанития и започне преговори за взаимоотношения с папата. Така Борис I решава, че може да се възползва от ситуацията, затвърждавайки новата религия с църковни книги на народен език. Глаголицата, обаче се оказва твърде сложна за възприемане, а пък и пригодена за чешки/словашки език. Затова Климент Охридски (приписва му се, не е установено със сигурност) създава по-опростена и адаптирана писменост базирана на познатата вече византийска азбука. Твърди се още, че Голямата Схизма е причинена точно от българите и тяхната нова азбука. Както и да е, че няма нищо ясно - ясно, но има някои прости условности - кирилицата е създадена за българите, те са първите които я ползват. Създадена е от Климент Охридски, т.е Охрид е на територията на днешна Македония. Първоначалната инициатива е била подета от Визанития. Към днешна дата най-масово се използва в Руската Федерация. Така че - всички твърдения са малко или много верни, всичко е въпрос на тълкуване

Читат надя больше, товарищ! Читат и учит! Толька шах не хватает!

- Киро, къде я написахме тая азбука? - Se taq braD!

знаем,че злините ни идват винаги от руската земя.

Ние тук знаем, че кирилицата идва от Банкия, написана е от Боку Ага Банкялията и първата книга на български е "Винету" и май единствнена?

Толкова ли е важно от къде идва кирилицата? Всичко друго решихме и сега е време за спор, колко дявола ще могат да застанат на върха на една игла.... егати!

Алкохолик,ньеден,марш във Византия,да ти обръснат задника ,мужик,крепостен смотан!

Ами ние много се тупаме по гърдите ама не отворим житията дето даже сме ги учили по история и да видим, че: 1. Създаването на писмеността е държавно дело на Византия(!), поръчано от самия император с цел просвета на славяните в христовата истина. 2. Светите братя Методий (игумен) и Кирил (монах) са от Солун, а свети Климент Охридски пък тръгва от манастир на 100км югозападно от Солун (Македония, Византия) където и до ден днешен се пазят мощите му. Ролята на Българската държава е в почвата, която предоставя за развитие на това дело. Именно благодарения на това, че светия цар Борис застава със цялата държавна сила зад него, води до превръщането на България в духовен и културен център за славянските народи. Само в Охридската школа са създадени 2000 ДУХОВНИЦИ! Най-странното е, че днес хора които така или иначе нямат никакво отношение към Църковния живот се опитват да представят едно духовно в основата си дело като като някъв теносгръд повод за грдост на държавен принцип.

Малиииии, тоя колко слаб беше, а каква свиня е станал .... От , депУтатството ще да е

А за наш Боко, какво да кажем?

Факт е, че руснаците са взели кирилицата и православието от нас. А откъде сме ги взели ние, е съвсем друг въпрос. Неблагодарността и невежеството на руснаците (в случая) са потресаващи. А може би не е трябвало да им даваме кирилицата? От гърците със сигурност нямаше да могат да я вземат.

Ако княз Борис I не я беше спасил и разпространил, НЯМАШЕ ДА ИМА КИРИЛИЦА.

Предлагам компромис - кирилицата е била измиселна от двама снажни македонски левенти - Кирил и Методи и брат му, които са действали по заръка на Византия. Обаче бидейки исти македонтци са я продали на булгарите, за неколко кила ракия.

И с ракета е доставена в Русия!

А ние в БГ-то сме учили, че азбуката е създадена от двамата солунски атентатори Кирил и Методий и неговия брат !

То вие в Русия все грешна история знаете и пропагандирате! Но това минава пред онези които се наливат с препарати вместо алкохол! Пред нас не! Ние знаем що за стока сте и какво сте причинили на България!

Ако кирилицата е измислена от Кирил и Методий, те какво общо имат с България?

Ми кирилицата не е измислена от братята - двамата са написали глаголицата

В россия по принцип знаете, че нищо не знаете: )

Ако наистина знаят това, значи наистина са много философско мъдри хора са тез руснаци.

Ако попитат следващия известен руснак за азбуката, отговора ще е че кирилицата идва от османската империя !

я да ми кажеш къде е създадена глаголицата че забраих

AbuTalib

Според професор Димитров, азбуката ни следва да носи наименованието Климентица. Нали ужким Климент я измислил.Пита се, а защо на него не са присъдили титлата constantinianus, а само на Кирил? В случая важното е да се знае, на КОГО принадлежи инициативата за азбука за славяните и българите. Тук професорът следва да поясни на по-малко подготвените читатели, че патриарх Фотий е познат като бащата на схизмата на Фотий.Схизъм се чете на латински ШИЗЪМ. Фотий е бил доста начетен патриарх. Като преподавател в Магнаурската Школа е имал фаворит - Сиемон, когото винаги подкрепял срещу бъдещия император Михаил III. Той именно е дал на Кирил първите лингвистични напътствия за съдържанието на бъдещата азбука и е одобрил предложения от Кирил вариант...Без неговата оторизация едва ли, едва ли пак повтарям ще е многовековон факт азбуката, наречена по-късно ГЛАГОЛИЦА.В същност, спорът, повдигнат от Путин е етимологически, подканващ ни да се коригираме в историческата си заблуда, и да не се чудим повече, ден на славянската писменст и култура ли празнуваме на 24 май или ден на българската просвета и култура.Етимологически заради думата ШИЗЪМ, за която даже в Световния Институт по максизъм-ленинизъм от Москва НЯМАХА абсолютно никакво становище. Както знаете, въздесъщият институт беше командирован в Северна Корея, тъй като никой не го приюти. Какво ще кажат по въпроса активните борци против фашизма сега или ... Професорът следва да осветли и един такъв крайно важен момент от нашата история.Защо в град Варна, няма улица, с името на Кирил и Методий, а такава има само в квартал Аспарухово.Кой е наредил така да бъде, КОЙ? СССР не признават двамата Братя, но КОЙ и кога и как?

че квартал "Аспарухово" какво е бе, ало, не е Варна ли?! Баси мизерника си! Че това е централната улица, достатъчно голяма,в "Аспарухово"! Не търси под вола теле! Ти кажи защо в София няма паметник на нито един български владетел, освен гаврата "Цар Самуил"?! Навсякъде руски паметници и улици! нека ти кажа - да се знае, че София,а с това и България, е руска провинция!

AbuTalib

Драга ми ХА, Очудваща е твоята интелигентност, ти въздесъщата краварка от кв.Аспарухово.Сам признаваш, какнво следва да стои в центъра на всеки град, а за Варна правиш едно изключение, сякаш ти се иска Аспарухово да е центърът на Варна. През 1934 г. квартал Сев Севмес се преименува на Тихина, но името не се харесва на жителите на квартала. На 12 декември 1934 г. на заседание на читалищното ръководство се взема решение: Да се наименува целият квартал с името Аспарухово във връзка с Аспаруховия вал, който непосредствено е свързан с квартала и има историческо значение.

Между впрочем, огромна грешка се върти сред учени и оттам сред всички българи, че т.нар."кирилица" е производна на глаголицата и е създадена от Климент (и Наум, според някои)! И то като преписана гръцка азбука с прибавени още други букви за типично български звуци. Нищо подобно! Старателно се избягва един текст, който изрично сочи, че "кирилицата" е донесена в Преслав при цар Симеон Велики от двама българи (чиито имена сега не помня) - те "донесоха българските букви"! С други думи, нашата азбука е много по-стара, отколкото ни се внушава, тя е чисто българска и никаво гръцко или "византийско" влияние върху нея няма! Вярното е друго, че "гръцката" азбука, т.е. обърнатата финикийска азбука, има много,много древен български корен! И поради това на нас поколения на ред ни се внушава как аспаруховите българи пишели ... с гръцки букви своите исторически надписи! Ами я погледнете звездата (розетата) от Плиска - от 14 знака 6 са "гръцки", а 7 са от "кирилицата"!!! ВРЕМЕ Е ДА ИЗХВЪРЛИМ БОКЛУКА!!! Гръцко-руският смрадлив боклук!

В същност в розетата 6 знака са от "кирилицата", а 1 е от глаголицата, първият - Азът (равнораменният кръст)!!!