Българи описаха нова невродегенеративна болест

Български невролози успяха да установят ранна и усложнена форма на спастична парапареза, също и да изолират гена, отговорен за болестта.

Обратно в новината

Коментари - Българи описаха нова невродегенеративна болест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Надявам се поне някой умен български учен да прочете все пак някой от моите коментари и да помисли върху тях. Горното е написано от мен единствено и само в полза за обикновените хорица, които чакат и се надяват умните хора да им помогнат с нещо за здравето им.

""""Българи описаха нова невродегенеративна болест""""Според мен коректният израз не е българи описаха , а български учени описаха и изследват съответната болест ,въпреки усилията на всички правителства да ликвидират научния потенциал у нас

Много се зарадвах, че вече има и минуси на предния ми коментар, защото това е доказателство, че професора и младата невроложка са си дали вече мнението относно написаното от мен. Ще ги провокирам за пореден път - АМИ ДА СЕДНАТ ДА ПРОЧЕТАТ МАТЕРИАЛИТЕ по темата, и най-вече за частиците вируси, които се полепват по РНК и обратната транскриптаза, която ги кара да се обединяти направят някакви си нови щамове или по точно това са причинителите (според мен, а и не само според мен) на СПИН, и злокачествените заболявания. Абе, Господа УЧЕНИ, поработете по въпроса ми: "Защо в България все още не се прилагат съвременните методи за отстраняване на тези наследени от новороденото вируси и частици от вируси и др. бълвочи?, пишете само статиики, за да си поддържате импакфактора. Поработете поне малко за народа, за да си заработите поне паричките, които той Ви дава за заплати, а не само за имиджа Ви.

Чета и се чудя - защо лекарите не мислят как да се научат да поставят точни диагнози; да лекуват хората така, все едно, че лекуват себе си; не мислят само за паричките като постижение в професията им и т.н.

Господине, вие да не сте някой известен учен, че сте толкова запознат с тази материя. В коя лаборатория работите??? Колко ДНК сте клонирали???

Дори не съм учен, а да предположим един от "простите" според вас лекари, които може би чете малко повече от Вас. А, забравих и мисли с горната си глава, а не с долната!

Уважаеми г-н Професор, явно не сте прочели правилно изложеното от мен, което противоречи на догмата в медицината ДНК - РНК - , в описания от мен случай става обратното РНК кара ДНК да прави това, което не й е присъщо, т.е. да създава нещо ново тя самата (ДНК) - ами прочетете за обратната транскриптаза ! При следващия "тъп" въпрос ще Ви изпратя банковата си сметка за хонорар или ще информирам МЗ за простотията Ви!

Като пишете минуси поне кажете за какво ги слагате, вместо само да отричате написаното, че да Ви дам отговор и на това. Я, помислете все пак, за да не станете за смях, пък може и да съм бивш или настоящ "народен" министър

В България смятам че не могат да извършат това генетично изследване. Навярно изпращат материалите във водещи лаборатории по генетика и чакат да им кажат за що става реч.Ако излезе нещо ново после правят публикации на базата на чуждите изследвания.Сега всеки може да прецени кой какви заслуг има .

Те за това съм казал - най-добре лекарите да си стоят в практиката. Да имат много пациенти за да тренират диагностицирането и да не се бъркат в молекулярната биология където хич не им е мястото!!!! Толкова глупости си изписал, че хабер си нямаш. Справка: обртна транскриптаза - 75кДа едни от най-малките РАСТИТЕЛНИ вируси - цигарения - 125кда/ Малък вирус по Бозайници - 300 кда. Та какво станало.... лъвовете полепнали по бълхите? Приченителя на СПИН си е ХИВ. Точка по въпроса. Това е вирус. Чул човека за папилома вирус и веднага ги класифицира всичките в туморопричинители. Отгоре на това драги - има както РНК, така и ДНК вируси. Това поне трябваше някой като мене в университета да ви научи поне. Сега ми кажи... в коя част на клетката работи обратната транскриптаза и каква и е физиологичната функция в клетката като толкова ти се говори по тази тема и се имаш за много вещ в нея. За мене - справка entosis+името ми горе в гоогле.

даже моя грешка. Най-малкия вирус на теория е 300кДа

Съжалявам, че се включих толкова късно! Уважаеми Господа, Тук в момента коментираме РНК вирусите, ретровирусите или по-точно частици от вируси, които се прикрепват към РНК като шипове и променят генома на хората. Явно напълно не сте наясно по въпроса, но хабилитираните лица следва да са, особено когато са и подготвили такава пишна научна статия.

Търнев е гей, когото шибат циганите и той все открива "нови заболявания". Истината е че е слаб невролог със силно гейско лоби. А масите безпросветни само като чуят поредното му откритие изпадат във див възторг.

Дали е гей-не знам.Прилича на такъв. Професорът даде много на науката в сферата на рядки синдроми със засягане на нервната система.Дълги години работи с цигански малцинства,силно засегнати с подобни болести.Навлезе много детайлно в генетичните заболявания. Като лекар-практик винаги е бил айран без киселото мляко.Но....научният принос не е пряко свързан с титлите и лекарската професия.Ивайло Търнев е учен от класа.За лекарска практика и умения-може дълго да се спори.

Първо: не е научна статия Второ: Това е РЕВЮ (обобщение на много статии продуцирани от много различни групи по света) Трето: "статията" се нарича: "Axonal neuropathy with neuromyotonia: there is a HINT" А както виждате първи автор е кой??? - Kristien Peeters??? University of Antwerp, Antwerpen 2610, Belgium !!!! Ето ги всички автори: Kristien Peeters,1, Teodora Chamova,2, Ivailo Tournev2,3 and Albena Jordanova1,4 Цитирани са над 70 статии като нашите хора просто са били доставчици на материал за изследване. И нямат нито една статия с ПЪРВИ или ПОСЛЕДЕН автор. Така че - ФЕИК НЮЗ !!!!

къде работи - Също българка - проф. Албена Йорданова успя да изолира и гена моля?? да не е в топ унито в Подгумер за слава на наште земи?

Ето къде е работила тази българка относно тези изследвания: 1. Molecular Neurogenomics Group, VIB Department of Molecular Genetics, University of Antwerp, Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen, Belgium. 2. Laboratory of Cellular Transport Systems, Department of Cellular and Molecular Medicine, KU Leuven; 3000 Leuven, Belgium.

А ето я и статията заради която са решили да напишат горното РЕВЮ: "Loss-of-function mutations in the ATP13A2/PARK9 gene cause complicated hereditary spastic paraplegia (SPG78). Estrada-Cuzcano A, Martin S, Chamova T, Synofzik M, Timmann D, Holemans T, Andreeva A, Reichbauer J, De Rycke R, Chang DI, van Veen S, Samuel J, Schöls L, Pöppel T, Mollerup Sørensen D, Asselbergh B, Klein C, Zuchner S, Jordanova A, Vangheluwe P, Tournev I, Schüle R" Задачка закачка - намерете имената на гореспоменатите

Ех, Братя и Сестри данъкоплатци, Не подозирах, че българските професори не четат: - и дори са пренебрегнали научните открития на проф. Введенский от 1877 год. ; - и не са коментират в трудовете си основните причинители за тези заболявания, а именно ретро вирусите, т.н. РНК вируси или бавно действащите вируси; - не ся наясно с морфогенетичното поле, а се смятат за светила в българската и световна медицина. Поне аз лично вече напълно се разочаровам от незнанието или невежеството на някои хора от научните среди, които не се съобразяват ако не с руските, поне да разгледат американските открития относно факта, че човек е вече над 8% мутант, вследствие унаследените, предобити и предавани гени на новородените. Айде, Г-да лекари и научни работници от БАН дерзайте, ако имате желание или поне малко мозък за да подобрите живота на народа ни вместо само да го съсипвате и съкращавате... Започнете с великия инфекционист Мангъ.ов, които с постиженията си цели да изроди и ликвидира нацията и народа ни чрез пропагандирането на великите многощамови ваксини и т.н.

Сигурно имате в предвид парабиозата.

Сигурно имате в предвид парабиозата?

Имам в предвид разработките от времето на проф. ВВеденский от 1879 год. и последователите му Укхтовский, Насонов, Симонов, Селие, Гурвич, Роял Р. Райф, Проф. Бър, германеца Поп, Морел и мн. други, та до днес.

Когато гледам питекантропските физиономии на управляващите ,най-вече в две от властите ,законодателната и изпълнителната в комбинация със скотската и безконтролна алчност ,то това ,което е постигнал екипа от лекари и физиолози направо граничи с чудесата

Е, при мен професора се скри.Може в генните болести да е Светило , но спрямо невролозите. и екипа от Свети Наум е назад.Още повече държи при себе си и това недоразумение д- р Сарафов.

Според мен, сте напълно прав, макар и с едно уточнение, не е напълно наясно и с генно предаваните болести, защото щеше да знае, че това са унаследените от родителите вируси и др. изродщини от няколко поколения назад.

Браво на Проф. Търнев, изключителен човек и лекар!

Освен възхищение от постигнатото няма какво друго да кажа.Въпреки положените усилия от всички правителства до сега в последните 27 години , и въпреки малоумните изказвания на един финансов министър ,/визирам незабравимия Дянков върнал финансите на България години назад/ относно "феодалните старци" все пак има хора ,които в тези тежки средновековни условия правят научни открития.Вярно те не се вписват в силиконо--чалгарския-безмозъчен модел на така лелеяния и обгрижван от всички политици, средно статистичен български гражданин .Това показва ,че освен низко наукоемките професии все пак някъде мъждука и наука.

Напълно солидарна съм с вашето мнение :)

Изказването на дяноква за феодалните старци беше правилно - в БАН е пълно с изкуфели дъртаци...

А това на снимката какво е бре, да не е "нишки" отвътре на главЪта на такива като Щерев и Стоил / то има и още за споменаване но не ми се пише /:-))))) ?????

Мчи сиа ко ши праим кату сми сите саму с мноогу малак музък? Едничкуту личенйи йе дъ ни ходити нъ рабутъ и ептен дъ ни оглупейти!

Как при всяка ситуация първо ви хрумва да оплюете,да се оплачете или да мрънкате... Това е хубава новина ,на която човек просто трябва да каже една-две добри думи.С какво ви помага леещият се негативизъм-не знам.

Ако нестава въпрос за Саниране, ич не ме занимавайте. СИРЕЧ.

Браво, сетиха се. Нарича се българско гражданство.

вместо да си губят времето с невро болест е трябвало да вложат усилия да открия кой е гена който прави българите толко прости и глупави дегенерати

Тези професори сигурно получават максимум 1000лв заплата. Докато бай Ром взима поне едно 1500лв по строежите. Или слабоумна сервитьорка в някое бръмчалско заведние. Добре, че все още има идеалисти, че иначе сме загинали в мутрафонската консуматорска държава

Така е устроен живота, стига сте мрънкали. На който не му харесва да става сервитьорка или да ходи по строежите.

Кой живот,бе тъпанар.Животът в комунистическата кочина България! Я излез,дори и в Румъния а видиш как е живота там! Как лекарите са милионери и благодарение на това пациентите се лекуват по европейски! И всички са доволни!

БРАВО !!!! Само не знам що са го сложили в това калпаво списание с импакт фактор около 10. За сравнение: Cell = 28,7 Science = 34 Nature = 38 Lancet = 44 The New England journal of medicine = 59.5

няма смисъл. на територията на азис, читателите са по-малко от столетниците.

Защото списанията като Nature и Science са ориентирани към по-голяма аудитория (затова и имат по-висок импакт фактор) и статиите там нямат много детайли, а са по-общи. В моята област например статиите, които наистина дърпат развитието напред, са в Physical Review Letters, който е с импакт фактор между 7 и 8. До Nature и Science достигат доста разводнени статии с гръмко звучащи заглавия и много цветни картинки.

Хайде сега пак гроздето кисело. Тука ни пробутаха "статия" дето уж сме намерили лекарство за невродегенеративните болести, а са описали порения СНИП (не СПИН) на даден ген и вече кой знае какво. Казах БРАВО, щото знам с какъв кирлив бюджет работят и това си е постижение за България. Предполагам обаче че нашите хора са на 2-3-4та позиция в статията. Трябва да погледна. Трябва и аз да пусна тука в Дир-а една статия. Все пак няколко с 7-10 имам. Ще стана много почитан. Ама и двамата знаем, че просто си вършим работата - нищо повече.

Страхотен успех!! проф. Търнев е изключителен професионалист, учен, преподавател!!!

Търнев и колегите му са изключително но държавата не им помага !

браво бългъри дано тоз ген да помогне за излекуването на рака и спина бългърската нация е най интелегентната кадето всички открия са направени от бъ;лгъри..... компутера е открит от бългъри ние сме най добри в конкурсите на математика летература всичките олимпяди по физика и химия сме ги зимали бългърите са най добрите ейти спецялисти в света бългърин е открил без моторния а и другиа самолет бългърксата даржава е наи старата в европа ние сме победили византииците крастоносците и римската империа...... най стария паметник на колтурата е пиприрекон тои е по стар дори от египецките пирамиди българя е зареден с божествен оган вище как само тука се родила баба ванга кадето идваха и на крака дори фидел карсто ние произвеждахме най хубавото уръжие на света ама сдс и герп развалиха воените заводи

Тоя изтреще...

изглеждаграматикатаенова наука, която все още не е достигнала до теб. "сдс и герп" унищожиха и училищата, това си забравил да кажеш.

кво даваш акъли бе куросмук, питал ли те е некой е-медията има свой традиции явно непонятни за теб

Интелигентнуту са изнясе у чужбината бе. Тук устана само лошят мятрял. И една мутра да го цоца.

Аман от пиени хора...

Майката на ДЖОН (типично българско име) е ИТАЛИАНКА. Отгоре на това е РОДЕН, ИЗУЧЕН И РАБОТИЛ В САЩ !!! А и не е ОТКРИТ, а години много хора са работили над него, всяка една част. Българската държава е едва от 681ва. А преди новата ера са съществували Гърция и Италия. От 1300 години история - 600 години сме били под робство. Когато е имало Перперикон (неграмотнико) - българи по тези земи е нямало!!!! идват 7000 след него

Наскоро писаха че пра- пра - човека е произлязъл и разпространил се от Балканската част на Европа - тоест България. Странно но вече е доказано и прието в научните среди. Явно има нещо.....Най-древните народи съхранили си до наши дни официално са четири: Индийския, Китайски, Персийския/Иран и Българския.....това е по официално признати международни данни... Явно нищо не е случайно... Само че с тази циганизация, арабизация, турцизация.....не знам докъде ще го докараме.....Особенно а не проимаме свестни политици..а това пак зависи от народа.

Коя година са дошли ПРАБЪЛГАРИТЕ ???

Само дето в Разград "спешна помощ" е СМЕШНА "помощ" или само аз така си мисля? По-брутално, по-неглижирано и по-намарливо и аругантно поведе към пациентите не мога да си представя! С чиста СЪВЕСТ бих се подписал, в случай, че закрият отделението, защото всички, без изключение са перфектни БОКЛУЦИ! За какво си ПЛАЩАМ здравни осигуровки, след като не получавам дори НОРМАЛНО ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ, не говоря за професионализъм! Ето защо добрите специалисти - като Светалн стоянов НАПУСНАХА, а остана само помия и едни ДЕБЕЛИ млади трътки, икоито освен с Фирки, не знам какво друго могат да правят! Карикатури смешни! Засужавате си отношението от страна на манга ли те, от йкоито май само СТРАХ имате! И тук първо излиза "охраната", а после, катио мишки изизате вие, копеленца, сестрички и др. подобна паплач! Срахливци! Мишоци, кой знае как сте си "набавили" дипломите или кой ви ги е дал? Айде, като не ви изнася, дигайте си гащите и куфарите и беж да ви няма! Вашият шеф на отделението сляп ли е, ненорма;лен ли е, че ви търпи вас, мижитурки, прогонили кадърните!

Хаха, били много озадачени, защото един ген отговарял за няколко различни болести... Това за първи път ли се чува, че е възможно? Или поне нашите професори май за сефте са го чули... Еми да им подарим един учебник по биология за 8 клас тогава викам, че малко да влязат в крак с биологията, ако не на 21 век, то поне тази на 19ти!

... да изолират гена, отговорен за болестта. ... ---- генът на всичко болести се нарича.... европа! честито на печелившите!! ха ха ха!