Преди 140 г. гълъби отварят пътя на свободата

Стават 140 г. от началото на Руско-турската война, обявена на 12 (нов стил 24) април 1877 г. За неин Ден първи се смята 15/27 юни с руския десант при Свищов.

Обратно в новината

Коментари - Преди 140 г. гълъби отварят пътя на свободата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е свидетелства за едно единствено нещо, жаждата на българина за свобода и надеждата, че някой отнякъде може да помогне, гонейки свои цели. Това е тъжната съдба на малките народи в Европа, тя е една и съща за всички.

и тогава дошли финландци, поляци и украинци и освободили българя....

руските орки често са нападали нашите земи и са ги разорявали

НЯМА ПО ТЪПО СЪЩЕСТВО ОТ БЪЛГАРСКИЯ СОРОСОИД .

АНТИБЪЛГАРСКИЯТ ПУТИНОИД Е НЕПОБЕДИМ, НЕ САМО В ТОВА ОТНОШЕНИЕ НО И КАТО ПОВОД ЗА ОТВРАЩЕНИЕ!

Гълъби ли - вятър! Ако не беше руския едно милионен аскер, вие Каракалпаклар Петкоолар още щяхте да правите хизмет на агата и да се бъхтите на бахчите на агата. Известно ли ви е, че ВСИЧКАТА плодородна , напояема земя е била турска собственост - има си емлячни регистри за това и хората си пазят документите за собственост. Известно ли Ви е, че етническото съотношение християни( освен българи тук са влизали каракачани, цинцари, куцовласи, йерменлии и пр)- мюслюмани првз 1876 г. във вилайетите Туна и Румелли( Северна и Южна България) е било 50% на 50%. Ха, турете сега МНОГО по-голямата мюслюманска раждаемост и вижте къде щяхте да сте сега - в етнически резервати и анклави от двете страни на Балкана, нещо като йезидите в Ирак и Сурийя...

Жалко че след ОСВОБОЖДЕНИЕТО не са изгонени ВСИЧКИ фесове от страната,както са направили гърците.А тия дето си пазели документите за собственост да си ги наврът в зад...ка.

Я ДА ПОПИТАМ ЗАЩО НЕ СА СЛОЖИЛИ И ПАМЕТНИК НА СЮЛЕЙМАН ПАША ? ЩОМ В СОФИЯ ИМА ПАМЕТНИЦИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЕТЦИ БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ И НА ЧИЧО РОНИ РЕЙГЪН ...... ЩО ДА НЯМА И НА СЮЛЕЙМАНЧО ИЛИ НА БАЯЗИДЧО ?

И чичо ти Рейгън, и руснаците са се борили срещу комунизма. Руснаците губят, но Рейгън не. Това го знаеш.

ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОЛИЗЕЦО ...... ЧИЧО ТИ РОНИ ПРЪВ ОТ ПРЕЗИДЕНТИТЕ ЗАПОЧВА ДА ПЕЧАТИ БЕЗКОНТРОЛНО ПАРИ .... И ВТОРО НЕ Е НИКАКЪВ БОРЕЦ ПРОТИВ КОМУНИЗЪМА ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ТАКЪВ НЕ Е ИМАЛО . И ПОСЛЕДНО ПОТЕЖЕ СИ ТЪП ЩЕ ТИ ГО КАЖА В ПРАВ ТЕКСТ ..... РОКФЕЛЕР Е АВТОРА НА ЗАПАДНИЯ ПРОЕКТ А ИЗТОЧНИЯТ Е ДЕЛО НА РОДШИЛДЪ . АКО СИ ЧУВАЛ ЗА ГРУПАТА БИДЕЛБЕРГ И ТРОЙНАТА КОМИСИЯ ЩЕ ВДЕНЕШ ЗА КАКВО ТИ ГОВОРЯ .

На Баязид - може! Той е син на султан Мурат от българо-еврейката Мара-Тамара.

СИГУР МАНАФИТЕ СА МУ ВДИГНАЛИ ТАКЪВ ПРИ АНКАРА .... ПОНЕЖЕ ТОЧНО ТАМ ПРЕЗ 1402 ТАМЕРЛАН ЛИЧНО МУ ОТРЯЗВА ПРАЗНАТА ГЛАВА И УНИЩОЖАВА ЦЯЛАТА ОСМАНСКА АРМИЯ .

това не е вярно и е лесно доказуемо,Баязид хан е десетгодишен когато Мурад взима Кера Тамара в харема,за да стане тя майка на шехзаде трябва да приеме исляма и да си смени името а,майка на султан Ялдъръм Баязид хан е Гюлчичек хатун (византиика),и за ваше сведения в битката при Анкара повечето бейове предават Баязид с изключение на яничарите и сръбските и бълдарски войници,настава фетрет деври(безцарствие) продължило 11 г.османската империя я спасяват хората от румелия,защо ли,правете си изводи сами:)))

Да ме извинявате ,но ако това беше в САЩ от тази супер интересна история щяха да направят мега продукция,а ние горките поне имената и паметника пазиме.Историята ни е свързана с Русия,защо трябва да се разграничаваме!

Щото американците печатат тоалетната хартия и могат да плащат безгранично на щеревци и разни други проститутки

БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ ТУРСКО РОБСТВО НА 19 ФЕВРУАРИ 1878 ГОДИНА ( 3-ТИ МАРТ ПО НОВ СТИЛ) ... А ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЗНАЕ КАКВО Е 19 ФЕВРУАРИ ..... ОБАЧЕ ФАШИСТИТЕ , ЧОРБАДЖИИТЕ И ПОПОВЕТЕ НАРОЧНО МЕСТЯТ ДАТАТА ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА КАНОНИЗИРАТ СВЕТИ ВАСИЛ ОТ КАРЛОВО ....

А ЗАЩО НЕ ИСКАТ ДА КАНОНИЗИРАТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ??? ... АМИ ЗАЩОТО Е РЕПУБЛИКАНЕЦ - ДОСЕГА НЯМА НИТО ЕДИН КАНОНИЗИРАН РЕПУБЛИКАНЕЦ НИКЪДЕ ПО СВЕТА :)))

Хвала на тези герои, ама не сме били подготвени за свобода и независимост. Преди 125 години Иречек написал, че ако има държава, която се управлява с малко ум - това е България, и това продължава и до днес. Ако сме били готови, щяхме отдавна да имаме истинска държава.

Константин Иречек е чешки евреин. След Освобождението изведнъж се засилва към България и започва просто ей така, да пише Историята на България!!! Където изведнъж рязко изчезват делата щдейски. Няма ги в историята ни. Прочетете: "Какво са направили евреите за България" "Турско еврейското робство" Така ще се ориентирате. За Иречек е нормално да говори така за България, за него сме гои, добитък. Руснаците ни освобождават от турци, но пропускат евреи. След което започват да се появяват разни масонски ложи и т.н., които започват да влияят на курса на България.

Българското правителство го е помолило да дойде за министър на просветата, лъжецо! И го е молило, защото не е имало образовани българи, даже са го накарали да напише закон за образованието, въпреки че той не бил юрист????

...ако извадят "патриотичния" масур от устата ти господата Сидеров, Симеонов и/или каракачанското пале, може и да вдишаш свеж въздух... ама надали.

Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.

Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население.

та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените! Как смеят! кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!

И това ако не е руска агресия. Къде спи сената на САЩ, санкции със задна дата задето са изтормозили башибозука.

"На 17/29 юни русите влизат в Свищов - първия освободен град в България. Българското население възторжено посреща руските отряди." След като прочетат по-горе написаното щеревци, мошета, филипоци мърлевци, оззета,созета и другата сволач започват да пускат миризливи течности из кюлотите си!

Не мога да я намера р.Текир дере,на изток от Свищов на няколко километра е устието на р.Янтра сигурно е същата?

"Реката" е толкова голяма.... че дори и на ТЪПОГРАФСКА КАРТА едва се забелязва! То така си и е и името- не река ,а дере.

Къде са вечно квичащите соросоидни говеда, да не са им резнали финансите?

Щерца, къде си бе? Фабриката ти за глупости да не излезе в ремонт?

не го предизвиквай тоя тъпанар бе. да се лекува.

е усостоила тоя нещастник щеревъ, и типично по Маркототевски духът на попа Кръстю се вселил у несретника 140 г. later.

Поклон пред руските братя освободители благодарение на които днес съществуваме като държава !

Благодарности на автора за статията,много е интересна и рядко публикуват такива неща.

Нас ни освободиха всякакви: - финландци, поляци, несъществуващата тогава нация украинци създадени от Ленин през 1917 т.е. 40 години по-късно, румънци, грузинци и още 100 националности в руската империя, но не и РУСНАЦИ. Сега вече се оказа, че и гълъби са ни освободили. Дир - смешни сте с тъпите си соросоидни внушения.

Плановете на Русия е да няма държава България, а ГУБЕРНЯ- Южнославянска федерация със столица Белград под ръководството на ИМПЕРСКА РУСИЯ!!!!За това по късно руснаците създават македонска нация и отчуждават българска земя.В канцеларията се проектират формите на бъдещото централно и местно държавно управление на България. С преминаването на руските войски през Дунава, Канцеларията за гражданско управление на освободените отвъддунавски земи влиза в активна роля и установява гражданско руско управление в освободените българските градове. До подписването на Сан-Стефанския мирен договор са създадени 8 губернии. За губернатори са назначени висши руски офицери, а техни заместници стават видни български общественици. Под ръководството на Канцеларията те устройват полицейските, административните, финансовите, съдебните, медицинските и образователните органи в освободените земи. След подписването на Санстефанския договор започва постепенната замяна на руските кадри с български, успоредно с изграждането на българска армия, полиция, централни и местни органи на управление, съдебни и финансови институции. След подписването на Берлинския договор Канцеларията организира свикването на Велико народно събрание, което приема Търновската конституция и избира първият български княз Александър І (Батенберг). Организирано е и управлението на Източна Румелия. Губернаторът на Пловдив руският генерал Аркадий Д. Столипин е назначен за генерал-губернатор на Източна Румелия и Одринския санджак, който има задача да подготви предаването на областта на новия управител, назначен от султана. Така в кратък срок Канцеларията успява да постигне главната си цел да подготви държавните структури и да създаде условия за самостоятелно съществуване на българското княжество. Това е накратко историята и същността на т. нар. Временно руско управление, или на руската окупация на България.

Голям разбирач на планове си бе, дрисък. Да не си бил в щаба?

Ако се питаше вас сега щяхме да сме 16 република на СССР или половин България насилствено да е македонизирана и да мрази всичко българско и родно!!!

Всичко това показва , че руснаците на ГОЛА ПОЛЯНА е трябвало да създадат някаква държава! Тук след априлското въстание са били по кротки от добичета. Кой да сложат "за цар" като 500 години е нямало и помен от династия??? РАЯ - ОВЦЕ това е било . Както искаш така го чети. Много ясно че ще приложат техните схеми за държавно устройство

Тук е имало Възраждане и подготвени и образовали се в Европа българи. Истински българи и мъже. Не като теб. А че на света е бил нужен монарх, та дори и педераст си е друга тема. Прочети кой дефакто е управлявал България 50 години, бе! Българи, българи, яки мъжки българи с чест и идеали, и характер, и знания. Те са били съветниците, министрите и умовете на управлението.ЧЕТЕТЕ "СТРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ"!

Ако погледнем някакъв пример от днешния свят, например Кюрдистан, ще видим че никак не е лесно да те признае света за държава. Това което са ни дали руснаците тогава "малка" или "орязана територия" е ОГРОМЕН успех на тогавашната руска дипломация. Защото ние тогава дипломация сме нямали. И сме стояли и мигали като мишки в брашно ще ни бъде ли като държава или не? Единствено и благодарение на застъпничеството на Русия това се е случило. Бъдете благодарни и не дрънкайте за сключените договори колкото и да си мислите че сте "ощетени" от някой си.

Абсолютно вярно затова трябва да сме им благодарни на Русия докато свят светува.Руското оръжие винаги е побеждавало а ние тръгнахме да копуваме запъдно много жалко .

...кУпи си речник, тигре, не е много скъо, даже и в рубли (с каквито предимно разполагаш)..

литература за тази част от историята. Не говорете като папагали. На Берлинския договор в Берлин, Русия изпраща опитен, но стар и грохнал дипломат, който губи договора като призната територия на България за неудоволствие на Русия, дала кръв и желаеща силно влияние на Балканите. Това и в руската история го пише.

Соросоидните посерковци от 90 кладенеца вода вадят, само и само да не признаят, че българите са освободени с кръвта и живота на хиляди руснаци. И чехльо беше същия, затова се прости и с народа, и с политиката. Ненормалници.

Ти като си много признателен защо не споменеш българските жертви(ако нямаше априлско въстание нямаше да има повод Русия за война) на опълченци и революционери,на финландци,украинци,поляци,унгарци ....и т. н.???

Какви украинци, какви поляци?? Такава армия в България не е идвала!!!!

Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството на Столипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове. ОКУПАЦИЯ Добре че сме в НАТО иначе трябва да пазим руските окупатори от нейните врагове с ЕНИЧЕРСКИ ВОЙСКИ . и нямаше да има издължаването на руските рекетьори дворянин Михаил Хитрово, изпраща нота до правителството без министър-председател , с която се иска изплащането на разноските от времето на руската окупация на страната. Към нотата е приложен протокол от работата на руска комисия, която била определила сумата за издръжка на петдесет хилядния руски окупационен корпус (продоволствие, заплати, разноски за болните, транспортни разходи и др.) на 21 236 500 рубли и 87 копейки. Дългът е разделен на две части по равно между Княжество България и Източна Румелия или по 10 618 250 рубли и 43 и 1/2 копейки. Българският княз отказва да изплати разноските и оставя нотата без последствие. На 14 януари 1882 г. Хитрово изпраща втора нота, в която настоява българското правителство да му съобщи възгледите и намеренията си по въпроса.1945г Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите

Бахти опашатата лъжа...

Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф Игнатиев е определял съдебния състав-в съдебната комисия и са пратили хладнокръвно на обесване Апостола. Това са : 1. Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята. По-късно след освобождението той се оказва и един от първите дарители, ко2. Мито Панов Каймакчийски, член на ръководството на българската църковно-училищна община, 3. Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, член на софийския меджилис и 4. Петър (Пешо) Тодоров Желявеца, член на софийския меджилис. ито дават пари, за да се издигне в София паметник на Левски. Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски. Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца.БРАТА НА ЛЕВСКИ УМИРА КАТО ПРОСЯК СЛЕД ОДВОБОЖДЕНИЕТОПрез 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!.Майката на Левски-Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от непосилен труд и още по-непоносими несгоди българка се самоубива, хвърляйки се в един кладенец.КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ БЪЛГАРИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО НА ЛЕВСКИ?

Дякона ,когото споменаваш е качен на бесилото от Иванчо Хаджипенчович този на когото протестарите може и да се вазхищават ,защото нали знаеш за конституцията на Мидхад паша подписана от него,която е целяла да предотврати войната м/у Русия и турция

Каква е целта на тази статия ? Какво иска да ни каже Николай Големанов ?

Е как каква да си помним историята и кой ни е освободил.Има и друго сещам се за гълъбите.Както отиват нещата и както май ЦК на ЕК иска да слагат наморник и цензура на интернет нищо чудно да си комуникираме пак с гълъби ни GPS ги лови и локализира, ни могат да ги подслушват даже и Цвъки ха ха ха

беше Рейгън да летят бели гълъби в България!

България е била около 2-3 милиона когато е завладяна от османците с подкрепата на Венецианските банкери ха сетете се кои и какви ! Толкова са били и доста страни в тогавашна Европа.След 500 години присъствие ха сетете се колко е наброявала България и колко страните в които е нямало "присъствие" те са 20, 30 40 милиона. Та гатанката е-Колко щяхме да сме ние без "присъствие" а сме толкова малко и как се нарича това ?

" На роби държава и армия не се създават, защото робите са винаги предатели и неблагодарни" Юлий Цезар Това не е прочел Руския император и е направил грешка. потурнакът да си остане в потурите, нали така Инджеффф

Чакай Инджеффф да ти отговори бъди сигурен че следи форума и от активните пишещи ха ха ха !!!

Русия ни освобождава и благодарение на нея имаме Трета Българска държава. Освен това Руският император плаща на султана 125 млн. златни франка за независимостта на България от Турция.

Сан-Стефанска А ето и сравнението, между границите на Сан-Стефанска България и Българското землище. Даже и по този договор от изконната наша територия са откъснати 3 големи зони : - Северна Добруджа, дадена на Румъния - Тимошка и Южно-Моравска област, дадени на Сърбия - Източни Родопи и Одринска Тракия, оставени на Турция За "компенсация", в Сан-Стефанска България е включен района на Корча, населен с власи и албанци. В тези граници Сан-Стефанска България има 171-172 000 кв.км.Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство. Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост. До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда. Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години. Ефективът на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна. Руските окупационни войски в България ще запазят своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата на Черно море - Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът на окупацията, необходимите депозити.

Войната от 1877-1878 г. се води не за освобождението на България, а за решаването на руските цели по Източния въпрос. Главната стратегическа цел на Русия в Източния въпрос е овладяване на Цариград и Проливите и излаз на"топли морета". Балканската стратегия на руските императори по Източния въпрос е несъвместима със самото съществуване на България като държава. Целта на Руската империя във войната от 1877-1878хг. е ревизия на унизителния за нея Парижки мирен договор от 1856 г., овладяване на Южна Бесарабия, с което тя стъпва на Долния Дунав, господство в Черно море, доближаване до Проливите и придобивки в Кавказ. Решаването на българския въпрос като най-важна част на Източния въпрос по време на кризата (1875-1878) е средство, а не цел и се явява само етап към решаване на стратегическата цел на Русия. - Кога Русия започва войната? - Ето един важен въпрос, на който също трябва да се отговори. Това не става веднага след потушаване на Априлското въстание през 1876 г. Русия се намесва пряко в кризата на Балканите едва през есента на с. г., за да спаси Сърбия, а не българите. След поражението на Сърбия във войната й против Турция се появява ултиматума от 31.10.1876 г. до Портата, подсилен с частична мобилиазция на войските в Южна Русия. Чрез този ултиматум Русия спасява Сърбия от военен разгром.

Щерев ,ко убаво си живеехме при султана ,нъл тъй долна утрепко?

Замяна на едно робство е цинично да наричаш "освобождение" . Намеренията на Русия е да ни зароби.(прочети т.8 от Санстефанския мирен договор)

80 % от коментарите са пубери с мляко още по устата а са наи големите историци днес един със 52т злато друг с това че е тъп като галош ръсят ли ръсят ггупости аш чак до преизподията на дявола !!!!!!!!!!!!!!!!

ами остави ги ... ние поне имахме детctво ! без дрога и междузвездни воини !

аааа не така ! в новите учебници по исторuя са ни освободили американците !!!

52 тона злато сме платили на руските алкаши за това така наречено "освобождение"

Аз не зная колко злато сме платили и дали е толкова но защо сега си даваме златото без да ни платят / 1% не е плащане / и без да ни освобождават и как се нарича това ако не е кражба ???!!!

Дай доказателства!

Доказателствата са езотерични и по тази причина са цензурирани и манипулирани-"изкривени". Зависи кой и с какъв интерес ги е "потурчил". Не е случайно че на монетите в "Третото българско царство", е гравирано: "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а сега при ДЕМОНОкраДсията Бог е изпратил Велик Учител в България, но ние си пием ракията и се оплакваме.

Не го оспорвайте. Новоосвободена България по бели беневреци, с 0.1 богаташи, тез 52 тона ще да ги се събирала по къра.. Има две вероятности. Едната, това да е златото на Цар Симеон Велики, което някои български боляри предвидливо са заделили настрана, като дойде време след няколко века да го предадат на руснаците. Друата вероятност е туй да са сторили самите турци, открили го случайно и после като загубили войната рекли на руснаците, ето ви златото на българите, щот ни бихте. Колкото до историята, руснаците плащат тоновете парци, които султанът иска от българите,за туй че са му развалили рахатлъка и намалили териотирята. ..

Просто е срамно. Все пак вече има интернет. Ограмоти се. Бедата на турската империя е, че е поверила цялото производство на раята. А тя се е възродила /Възраждане/ и обогатила. Русия се е страхувала, че местните българи се образоват навън - в Европа и в Русия, и стават ФАКТОР В ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ. Очаквали са българите да изземат важни постове в империята, защото в Европа е започнало да се развива наука, техника, икономика. Не е за прости заптиета и чорбаджии в упадъчната империя. Тогава тази новообразувала се силна и енергична върхушка не се е знаело с кои велики сили ще си сътрудничи и ще предостави влияние на Балканите и достъп до проливите. РУСКИТЕ ВОИНИ ЗАГИВАТ ЗА БЪЛГАРИЯ, НО РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ИМА СЪВСЕМ ДРУГИ ИНТЕРЕСИ. Затова - НЕ ПОСЯГАЙТЕ, НЕ СЪБАРЯЙТЕ НИКОГА ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ. Те са загинали за нас и са лъгани от рускоимперските интереси, че ще загинат във война, заради братя православни.

Ако не бяха руснаците да ни освободят много от сегашните "демокраДи" дори и от пишещи тук щяха да бъдат с по къси "цеви" да бият по пет пъти чела в пода на някоя джамия и да гледат към Мека можеше и това да се получи.Па сега плюят ли плюят а могат ли и да си преставят 500 години "присъствие" ???!!!

ВЪРНИ СИ ДУМИТЕ НАЗАД! УДАРИ СИ ЧЕЛОТО ПРЕД ИКОНАТА! ИДИ И СИ УДАРИ ЧЕЛОТО ПРЕД НЯКОЙ ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР, ЧЕ СИ СРАМ ЗА НАРОДА НИ! НИКОГА една по-ниска култура не може да се възприеме от хора с по-висока такава. Кръв се е ляло и не се е случило. 500 години не се е случило. Ти, нещастнико ми говориш, че в индустриализирания свят в края на 19-ти век сме щели да станем фереджета ли, беееее???? Незабавно поискай прошка от родителите си поне! Ти си недостойна издънка на рбългарски!ода

Ха ха защо те засегна толкова моя коментар ? Или си от тези с по късите "цеви" или си на подобна ясла ?И няма на кого да се извинавам и за нищо !Аз не съм страм за народа ни, срам сте вие надупените на запад и не признаващи историята ни, а нея няма как да промените, колкото и да се мъчите да зомбирате децата ни в училище с друга !!!Хайде че вече е ранна утрин и е време да си биеш челото в пода !

А ти какво правиш в 2.32 часа по форумите бре изкукуригалия ? В това време нормалните хора или спят или си еб.т жените, а ти не си от едните ни от другите освен си на яслата със зоб !

Турците са абсолютни глупаци. Ако преди 6 века бяха казали, че са антикомунисти и русофоби, нямаше да се налага да палят, разрушават и убиват из българско, а щяха без пари да получат поне 4 военни бази и щяхме да си разтурим армията.

кво й е освободителното на тая окупационна война. Ся щяхме да сме си добре. Най-голямото малцинство в Турция. Я глей тая държава колко е мощна икономически и военно. Ний сме братя с тях. 500 години сме живяли заедно в мирно съвместно съжителство, по комшийски, женили сме се, раждали сме. Знайш ли ся кой турчин, кой българин?

Квай тая глупост?

Дарданелите, а ний сме били разменната плячка и ей вече 140 години руския ботуш тъпче нашите земи

Ужасна статия! Каква Русия, каква война, каква свобода?! Не знаете ли, че България е освободена от турско робство от САЩ?! Много скоро ще го пише и в учебниците!

и как не ви е срам да злепоставяте Американския Самоуби.. Пардон, американския супервойник и неговата супербитка при супердесанта на плажната ивица "Омаха".... срам нямате! три гълъба...

турско робство. Имало е турско присъствие. Живяли сме заедно, по съседски, женили сме се едни за други, децата ни са служили с чест в турската армия като еничари.

Това е майтап, нали? Особено частта за еничарите. Иначе не мога да си представя някой сериозно да пише това.

В вашето твърдени има известна доза истина. Докладите на Януариус Макгахан , Юджийн Скайлер и други доблестни мъже, правят невъзможно Великобритания, Франция и Германия да се намесят на страната на Османската империя. Иначе е имало опасност от нова Кримска война.