КЕВР вдига изкупната цена на тока от покривни фотоволтаици

От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на КЕВР.

Обратно в новината

Коментари - КЕВР вдига изкупната цена на тока от покривни фотоволтаици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От АЕЦ Козлодуй ел.енергията се изкупува на 5 лева на 1 мегават, а от фотоволтаниците на 65 лева за мегават. После защо ни е скъп тока.

Не е вярно! От Козлодуй цената за 1 мегават е 14 лв. Ама ти дават 14 лв. за всеки получен мегават! Ъхъ..... и мармоти има.

Ал

"... Гърция, където ... излишната електроенергия ... домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят - например нощно време или през зимата. " Перфектно! Тази система решава всички проблеми, включително тушира всички алчни "инвестиционни" намерения, и би поевтинила значително цената на електроенергията.

Я измислете и една винетка за ходене по тротоарите, робите ще плащат и няма да се бунтуват.

И глоба за пикаене на криво! :)))

Слънчевата енергия за сега си остава сравнително скъпа и непостоянна. Ефективността на електрическите панели е ниска, около 18% но реално ги смятайте 15% заради замърсявания. Усреднено на един квадратен метър пада почти 1 КилоВат мощност. С други думи от един квадратен метър може да се извади реално около 150 Вата електричество. Това означава, че за 1 Кват ви трябват около 6,7 м2. Реално много енергия се поглъща за загряване на вода - за къпане, миене, пран

Реално много енергия се изразходва за загряване на вода. А ние хората не ползваме директно електричество. Ползваме топлина и светлина. Ако се насочим към улавяне на слънчевата енергия за загряване на вода то ефективността ще е в пъти по-голяма. Съвременните колектори за топла вода имат ефективност от порядъка на 80%. Реално е възможно /технически/ да се изгради система от панели по блоковете за топла вода. Топлата вода ще се вкарва в топлопреносната мрежа и това ще е един вид топлинен акумулатор. Самата топла вода се ползва по-късно вечерта. Така град като София през лятото може да изключи ТЕЦовете, остава да работи само топлопреносната мрежа. Като цяло биха се спестили огромни количества гориво /газ/. Проблема обаче е със собственоста на панелите, съгласието на живеещите в блоковете и т.н. Т.е проблемите са от организационен и икономически характер. Отново икономическия интерес прецаква техническите идеи.

Още преди години трябваше да се даде някакво предимство на покривните инсталации. Така много хора щяха вече да са си монтирали панелите по покривите и да се радват на някакви доходи и/или спестено електричество. Когато много хора получават от благото то тогава и Държавата е по-стабилна. Ако само шепа тарикати и престъпници се облажват тогава Държавата няма как да е стабилна.

Изкупна цена 271,67 лв за мегаватчас. Това прави 0,27лв на киловатчас. В същото време по цени на дребно киловатчас струва грубо около 0,20лв. Значи опъваш кабел - дърпаш от ЕРП и продаваш обратно по 0,27лв (без ДДС!). Пари от въздух - колкото по-голяма инсталирана мощност има, толкова по-голямо смукане. Може да си купиш и най-евтините панели, дори бракувани, втора ръка и т.н. Важното фиктивно да имаш еди каква си инсталирана мощност - т.е. капацитет на "пералнята". И да не каже някой "Сакън, никой не прави така..."

Именно защото и власт-имащите мислят като тебе затова сме го закъсали. Защо вечно мислите как да пре*бете нещо? Помисли за нещо градивно! Например ако си смениш покрива на къщата с по-голям и с южно изложение за да произведеш повече ток. Или покрива на някаква работилница, сушилна или там каквото се сетиш, НО ПОЛЕЗНО за всички.

еее не са чак толкова глупави в министерството , има лимит на kw , които се изкупуват - минеш ли го , цената пада 10 пъти т.е. и дори и да ставаше технологично , не си струва за 20 - 30 лв месечно ...

Имам договор с ЧЕЗ /4,9kw/и никой не ми е пречил при изпълнението на процедурата. 3-4 пъти подавах различи, но достъпни за набавяне документи , които ми поискаха и това е. Е разбира се нужни са и малко познания по ел. техника + 30 м2 покрив юг, югоизток или югозапад + 10 000 лв. Годишния доход е около 1600 лв. , като не смятам личната консумация от около 500 лв.

Про положение, че цената им непрекъснато пада, защо енергията, произведена от тях трябва да поскъпва?

защото това е бизнес на наши хора

Какви са тези "фотоволатици"? Проверката на правописа винаги е полезна.

5 мегавата от покрив? Това ще да е доста сериозен покрив ... нещо над 150 декара! За информация - един стадион е 7 декара!

Изключително вредни са сриват биосферната охрана и повреждат тежко биосферната защита,Уврежданията са отлично видими в мулти спектрални режими на обследване.ДА се забранят .През пробиви създавани от фото соларни лампички за един лев проникват масови убиици видимо снимани..а през тези..

Всички тези покривнифотоволтаици са собственост на Мафията . Познавате ли някое Физическо Лице с такива панели , сключило договор с НЕК ? По тази причина увеличават цената без причина , дори напротив - тя трябва вече да се изравни с тази от АЕЦ Козлодуй - 45 лева за Мегават .Инвестицията е вече изплатена .

Защо трябва да ги стимулират на гърба на потребителите?Нали уж вече ще имаме свободен пазар и всеки ще си изнася стоката и за всеки ще има потребление според офертата им.Фотоволтриците не плащат за гориво така ,че след като се изплатят имат съвсем малки разходи и останалото е печалба.

нема свободен пазар Николчо, лъжат те.

Стимулирането към новата технологията не трябва да става чрез повишаване изкупната цената на новата технология, а чрез утежняване цената на старата технология за еко такси. Всяка технология трябва да има еко ставка, която да се изменя с времето и тя да е отражението за стимул на развитие.

Много сте прости ДИР много. става въпрос за Центрами от 5 к/ват пика= 5 кв. В момента от 2012 година не се присъединява нищо над 30 кВ. Дори не можете да го препишете от КВЕР ,или просто манипулирате всички под мен. Присъединява се само за свободен пазар.

кои посмя да стане и да се опълчи срещу затварянето на блоковете вкозлодуи , кои попречи да не влезе газта за европа у нас , кои спря белене ... ами тези същите бре !!! и да виете = след дъжд качулка ... така че млък и целуваире ръка на тиквата

Мало и голямо, знаете къде са ви покривите- в потайна доба приземете фотоволтайците на земята! Кой им дава право на тия от КЕВР безкрайно и безнаказано да ни бъркат из прокъсаните джобове?

НЯМА ДА СПОНСОРИРАМЕ КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА С ПАНЕЛИ! ЗАБРАНЯВАМ ИЗРИЧНО!

Пак пари за ,,,нАшите момчета,,,нЯмат наяждане и това си е,ами като ги търпиме.

Раздавайте мангизи на подлогите си защото знаете че българските офце ще плащат и ще си траят.. И как бе джанъм толкова много се ''произвежда'' от покрична конструкция че чак и продават ????

И аз се чудех колко ли такива "промишлени" производители има... и поименен списък. Да разберем кои са техните хора.

271 лева ! А от АЕЦ-а е 42 лева. 7 пъти ! Нямат бъдеще тези "инсталации", то си е една доилка за поробени народи. Все едно някой да започне да произвежда кола, която харчи 70 литра на сто километра вместо и да почне да ви я налага да я карате. С политически, геополитически средства, тъпа пропаганда и откровени заплахи. Щото щяла да спаси света. Ама разходите ги плащате от джоба си. Няма шансове. Скоро ще се разнищи най-големият гешефт в историята на човечеството. Ето, и Тръмп ги отсвири затоплистите.

АТЛ, АТС, АТТ, В34 (Т34 без купол)

Нееееееееее! Стига терор на фотоволтаици и перковци! Изкупните им цени да се свалат 10 пъти!

Защо! Кой има полза от всичко това?!КОЙ!

Тези дадоха и слънцето на концесия 3000 г преди Христа се е зародило робовладелчеството Е тези ни върнаха точно ТАМ

Вдигали цените, за да се увеличи дела на ВЕИ - абе я се скрийте! Ето къде е разковничето: "системата там е по-различна - излишната електроенергия, която се произвежда, не се изкупува по преференциални цени от оператора, а домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят - например нощно време или през зимата. "

От статията не става ясно защо Слънцето е по-скъпо от урана! Решението на проблемите български е плутоний в чая на управляващите.

Абе плутоният е много скъп за бедният българин. А и изисква по-специално съхранение. Дай по-добре с подръчни материали ;) Ей на - в гората пълно с гьостерици, не са скъпи, ако я счупиш у главата на некой такъв "деятел" - ще си откършиш нова. Па и гарантирано "деятеля" до края на живота си ке помни "разговора" с нейно величество гьостерицата ;)

Гръцкия модел е изключително добър. Ама така няма да печелят разни мутри.

Какъв е гръцкият модел?

пак ли ни готвът увеличение на токъ? режи кабели, взривявай. нема да стане по друг начин.

Фотоволтаиците, вятърните перки - и те като педалите - дискриминирани се водят сигур :) Ма я ми обяснете така ако може малко по-простичко - нали уж сме пазарна икономика? Нали уж пазара диктувал цената? Нали уж клиента бил "цар"? Нали уж Вашите "лели" .... ;)

Хахаха, не лели я дядовци..

Тука не е пазарна икономиката а паразитна. Икономика на паразитите.

Кога ли ще се появят най-ефективните, лунни фотоволтаици? "Ако ви попитат кое е по-полезно, Слънцето или Луната - отговаряйте Луната, защото Слънцето свети през деня, когато и без това е светло!" - Козьма Прутков

Този е човек на Костов. Беше депутат от СДС. Защо още е в власта а не е освободен от поста след като СДС не е в управлението на БУЛГАРИСТАН?

Изкупната,-ясно, а продажната, продажната, тя колко ще бъде????

Като купуват скъпо как искаш да продават ефтино на балъците????

Преди 16 години инсталирах слънчеви панели на покрива - тогава беше 24 000 лв. През годините си изплатиха парите, дори отгоре - баня, кухня, топла вода, топли радиатори. Не че от ЧЕЗ не ни вдигаха сметките - как така, цяло домакинство, пък харчи 20 лв. на месец? Нима трябва да засичам киловатите или пък да дебна всеки път инкасатора? Не разбирам - дали сега и от КЕВР ще ме смучкат за пари? Ако е така, нека ми платят първо инвестицията, после да ми начисляват сметки на месечна база. Извинете, може ли някой да ме светне как данъчно се облага дишането? Че последните 60 години не съм плащал данък "дишане" и нещо ми е притеснено, че съм ощетил беззащитната данъчна "аристокрация".

Топли радиатори в мразовитите зимни следобеди и нощи, а? Каква площ са панелите ти - стотина кв м?

Вашите панели са други - доставят направо топлина. И разбира се, се изплащат. Но тука говорят за фотоволтаици - произвеждат уж, ама няма как да натрупват електроенергията, а КПД-то им е едва 12%. И то когато са нови... Напълно пропаднала технология. Вашите са други, в тях има голям смисъл !

Глупости. С 39 панела, 65 кв. М инсталация за около 20 палки имаш ток и топло до края на живота си. Топло и то подово с термална маса от бетон и то зимата. Лятото ще имаш излишък много, но затова има копачки на биткойни

От по-далеч ли идва вече слънчевата светлина !?!?!? В случая майките на управляващите нямат никаква вина !!!!

Курвата, изсрала политик, не може да се нарече майка.

Нагли престъпници управляват днешна България! Но, рано или късно ще има възмездие !!!

То си го има, случват им се на някои неприятни неща, ама те не се усещат защо...Ми заради греховете спрямо България и заради алчността.

Те не са преставали, откакто е "демокрация", все едни и същи лай..ни черва се влекат из политиката.