На референдум 94% от трънчани казаха ”не” на златодобива

Населениета на община Трън отхвърли на вчерашния местен референдум плановете в района да се добива злато.

Обратно в новината

Коментари - На референдум 94% от трънчани казаха ”не” на златодобива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А таковата, текстът на референдума не е ли кур-капан? Трънчани са гласували против Общинският съвет да решава, а какво пречи да им го начукат на национално ниво?

трънчане, не могат с местен референдум да решават национални въпроси - така, че въпроса си е перфектен... А на национално ниво не го мислете - има си национални референдуми.

Браво на трънчани ! Лъчезар Цоцорков (Бог да го прости за греховете му) заедно с Дънди Прешъз Метъл вече унищожиха половината планина над Панагюрище - ако погледнете планината през Google Earth, ще се ужасите ! Лунен пейзаж !!! Всяка година 5 тона злато, произведени от Асарел Медет, напускат България и потъват в масонските трезори в САЩ и по света. Панагюрище поддържа едно от най-високите нива на онкологични заболявания в България ! Правете си изводите !

БГзлато концентрат се изная скоаби отБургас заВиндхук-Намибия от там скамиони до Обагитителна фабрика претапя в Намибийската пустиня град ЦОММЕТ а после с малки реативни самолети Суперкинг200 носещи по 2 tона кюллчета директно за ТОРОНТО Канада всграта и трезорите на RBC-Royal Bank of Canada.Офис на ДЪНДИ ПРЕШЪС е вглавната центалла на хедкуотъра на РБК небостъргач с форма-сечение ЕВРЕЙСКА ЗВЕЗДА Давид меген адрес Toronto square CANADA 8.Главен акциоер вРБК ;RBC американския конгресмен масон33та степен шеф на Либералния институт САТО Ричард РАН

план или не, тебе те не виждам да си грабнал кирката да се потиш в мината. Всичките атакаджии сте един дол дренки - аз не ща да копам, ама като дойде друг - не може.

прочее това ако ще те успокои всичките златни резерви на БНБ бяха изнесени за Москва още 60-те години на миналият век. Така, че братушките са получили по-големият дял от българското злато.

незаконен референдум

Става въпрос за грабеж, не за бизнес. Подкрепям Трънчани! Ако си мислите, че Англичани, Американци, Германци и т.н. ще дойдат да ви плащат западноевропейски заплати, сами се поставяте в позиция партер и скоро ще ви сложат седло, хомот и ще ви шибнат с камшика. Заплатите на миньорите да бъдат като в сащ. Държавата да взема над 70% от печалбата. Да се депозират нужните пари гаранция поне 6 месеца напред за заплатите на миньорите, а също и депозит срещу евентуално замърсяване на Околната среда.. и т.н. Иначе не. Стига грабене на България.

олеле, ми сега кой ще предаде вестта на братята американци?!? жал ми е за вестоносеца...

На глупака акъл не можеш да му набиеш. На граовците и друго не е нужно да им се набива.

Трънчани са къде къде по-умни от теб! И е добре, че са такива... а то алчни като теб, още в началото на прехода...докато да се осъзнаем, направо ни "изуха гащите"...Разпродадоха, ограбиха общонародното...и ни запратиха в "трета глуха"! Ама край! От тук нататък, народа няма да позволи да го яхат наши и чужди "мародери"!

Ако инвеститорът е сериозен, Трън ще загуби много. Това са работни места, заплати, пари в общинския бюджет. Трябва да се претеглят нещата. Но хората вече са се произнесли за десетилетия напред. Заровете са хвърлени. Успех на община Трън в борбата с депопулацията.

Остави трънчани на мира! Те по-добре от тебе знаят, какво искат и... кое, кога и как да направят!

Затова умират от глад, не плащат данъци, осигуровки, болницата на загуба и всичко на моя сметка, дето плащам.

инвеститора може да е сериозен, ама си е направил крива сметка. С кой акъл ще отваряш мина дето е затворена преди 30 години заради нерентабилност. При това до там на практика няма логистична инфраструктура?!?!?!? За сметка на това има уран, който най-вероятно ще се натрупва в откритите хвостохранилища и ще чака някой по-голям катаклизъм да замърси всичко в околовръст.

симо

Браво на Трънчани!!!!!....Глас народен /глас божии...Обаче за 30 нещо изгубих вярата за много неща-вярвах че демокрацията е..../пък то Сорос и оформи релсите,вярвах че пазарната икономика е..../пък то див капитализъм се оказа,вярвах че като падне СССР и дойдат ИНВЕСТИТОРИ ще цъфнем и вържем/пък то -само смучат и доят,вярвах че ЦЕННОСТИТЕ ,човешките права са за всички../пък то те били за гейовете и престъпниците.....Та разбрах , че СОБСТВЕНОСТА НЕ е това,което си мислим/пък тя била РАЗДЕЛНА ,колективна,държавна,ипотекирана и какво ли не още....И се оказва, че Трънчани са СОБСТВЕНИЦИ на земята,но НЕ и собственици на богатствата в нея.....и гласът божии се оказа глас в пустиня.....Дано НЕ съм прав...

Е, ще продължават да си лижат дЯдовияТ за сол...

ТАКА СЕ БРАНИ РОДЕН КРАЙ!!!В ЧЕЛОПЕЧ Е АД ПОД НЕБЕТО!!!ПОНЕ ДА ИМАШЕ ПОЛЗА ЗА ДЪРЖАВАТА,НО ТО НЯМА!!!САМО ОТРОВИТЕ ОСТАНАХА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО!!!ПОДКРЕПЯМ РЕШЕНИЕТО НА ТРЪНЧАНИТЕ!!!

Евала на трънчани.Показаха , че са по умни от много самозвани български политици и рушветчии.Теузи дето плюят искат да се съсипе и малкото останала прилода в Булгаристан.Примери колкото искаш.Бетона по Слънчев бряг и т.н.Какво по-лесно от това да се исееш на метеното.

Я бре, ма ние смо си дзверове бре ! И не дадомо да ни еду кико мольъц кожу ка руча :))))

щели да ходят.А какво ще кажеш за Мери Члери-пустиня и некролог до никролог,а Мариците,печабите за задокеанците за народа кръв .Защото е непосилно плащането на ток.И за всички концесии.Къде отида Вълка-със сто мастии и деца,бугати вейрони,милиони и мърсотия.По-добре гладни ,но живи,отколкото пустиня и смърт.Да ви е ясно.

Гладни, но живи няма как да бъдат. И такава алтернатива не съществува, измисляш си я да подкрепиш очеводно глупавата идея да си против златодобив, като нямаш алтернативно производство.

ей, аман от "експерти"!!!! За какви алтернативи говориш??? за какво производство? Наясно ли си какъв е профила на населението в Трън? Къде живееш изобщо? Някога започвал ли си дребен частен бизнес?

Вода ще газят,жадни ще ходят!Значи по тошово време е можело там държавата да добива злато и сребро, а сега не можело.И местните и началниците им са улави!

Трънчани рекоха, че не може да им се краде златото за жъти стотинки.

Като са добивали злато през СоциялизЪма, къде са им парите на трънчани? Отишли са в общия кюп на цялото българско население в джобовете на комунягите а за тях трохички.

,..още нищо не е решено . Кога в България е уважено искането на народа ???

когато съвпада с мераците на управляващите - само гледай какво ще стане с мажоритарният вот и субсидията. Слави вдигна на бате ни Бойко за воле в малкото наказателно. Пропуск няма да има.

Фатална грешка!От въздуха ли ще се издържат?Златото трябва да се добива и да живнат малко.Половината , ако не то поне четвъртината от печалбата да местните ,спазване на изискванията и там ще стане рай.Безпросветни и бедни хорица!

Смотаняко. И хиляда коментара да напишеш под различни имена, по стила се познава че си един. 94% от българите са против това да ни крадете и да ни тровите. Само си губиш времето, за ни излъжеш че сте много. Референдума си показа колко сте.

Алтернативата е, в отказване от всички религии и обръщане към Господ българина за помощ. Той Казва, "Не сте ме помолили.", "Не сте поискали от Мене помощ.", как да се намеся АЗ, за да оправя батаците ви?!

процентът на гласувалите ,,не,, е близък до този които, инвеститорите щяха да ,,слагат,, в джобът,, си!!! освен че щеше да има ,,екологична,, катастрофа това си е и чист ,,грабеж,,!!! интересно в канада ,,добиват,,ли с арсеник...??? или това се ,,отнася,, за ,,колониите,,!!!

Браво на трънчани, поздравления.. Достйно поведение , не може някои да дойде и да ти каже , аз ще те тровя и ще съсипя средата и бъдещето за 100 години, пък ти по понеже си беден ще си траеш за жълти стинки , ще пиеш и ядеш и дишаш отровите ни и ще викаш , че съм велик и ще ми станеш роб. Пък местните предимно пенсионери, даже и жълти стинки няма да видят , ами даже ще купуват по-скъпо и ще си съкратят живота. Чест им прави на местните..

БРАТЯ ТРЪНЧАНИ. КЪДЕТО И ДА СТЕ И В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА , ВДИГАЙТЕ СЕ БРАТЯ , СТАВАЙТЕ НА БОРБА ЗА НАШЕТО РОДНО И МИЛО ТРЪНСКО. ТРЪНЧАНЬЕ ЗНАЮ КИКО СЕ ГИНЕ ЗА БАЩИНИЮ И РОДНУ СТРЕЮ. ДА СПАСИМО НАШУТУ ЗЕМЛЮ ОТ ЧУЖДЕ РУКЬЕ! ТРЪНЧАНЬЕ ОТ ЦЕЛ СВЕТ, ТРЪН ИСКА ПОМОЩ ! СТАВАЙТЕ !

Какво случайно съвпадение на цифри в % -ти ! ---Също и ''само'' 94 % от народа , няма доверие в Бг-съд. система. ---''Само'' 94 % от народа , НЯМА доверие и в държавните институции . Затова и резултатите са такива : ''България , най-бедната и най-корумпирана държава ''.

Коментарната част от материала преиначава съдържанието на въпроса, на който трънчани са дали отговор на вчерашния референдум. Ясно е, че централната власт, ако пожелае, може да възложи на когото си иска (или с когото и бъде разрешено от сюзерените в Брюксел) добива на полезни изкопаеми от находище, намиращо се на българска територия. Без изобщо да пита не само местното население, но и местните власти. Далеч по-удобно обаче за централната власт би било, ако тя намери възможност да стовари бремето на отговорността за вземането на такова решение върху онези, които ще бъдат потърпевши от (евентуалното влошаване на условията на живот в резултат на) неговото изпълнение. Особено, ако това бъде скрито зад маската на отзивчивостта на нейни най-високо поставени представители към народните тежнения. Резултатът от референдума в Трън лишава велемощните в Банкя и София от тази така желана от тях възможност. Нищо повече той не дава и не може да даде.

референдуми, протести, зелени и тути кванти. А преди - нали мечтаете за бай Тошо? Съпртива ли - ела ,че ми трябваш и изчезваш. Комунягите щом видеха хубаво поле и Завод с пушещи комини. Софийско равно поле - Кремиковци - ама нямало руда - ами да има бе - ще им носим от Русия - през морето и цялата страна - много евтино ще ни излезе. Пловдивското плодородно - Химически заводи - ами били отровни - ами има работа. Сега - няма работа - безраотен - на помощи, той Бойко да му мисли.

аман от нереализирани в живота философчета като тебе

сега може да ти е смешно, ама баба ти и дядо ти (майка ти/баща ти) са работили залудо за тея заводи..И пак заради тях не взимат достойни пенсии. Щото някой трябваше да покрие загубите. Всъщност още ги покриваме.

Ха развивайте сега еко туризъм!

Не - защото хората не вярват, че нещо се промени за тях ???????

Само като прочета името на Фирмата Евромакс сървисиз ЕООД ми става ясто какви крадливи тъпи мутри я управляват и какво би станало с региона ако започнат да го сървисизват.

Важното е да сме ЕКО. Понеже са богат и презадоволен край и могат да си го позволят. С една дума имало е яко промиване на мозъци...

влезем в евразийския съюз знаеш ли колко ще се оправи... путин?

друго е да си продадеш здравето за жълти стотинки

заради транспортните разходи по такива природни ресурси ,фирмите не правят печалби,не внасят данъци в държавния бюджет,и ако при добива се замърсява околната среда ,и няма почистващи технологии,които са прекалено скъпи за повечето държави,то има доста загуби за местното население и държава,явява се токсична инвестиция. И в Румъниья преди време са гласували против проекта да направят номер 1 по добив на злато в ЕС регион там

С референдума в Трън ще стане като с Брекзит. На другия ден ще викат: Амчи, ко' стана!

квииииик!

големи природозащитници бе!За шистовия газ, сега за златото... бе те ни разсипаха природата, сега като влиза конкуренцията вият като вълк на пълнолуние! Примери -КЦМ, Кремиковци, НХК плевен , кво ли не..

Специално ще се обадя на мои приятели руснаци да дойдат и да ти разчекнат мамата!

щото няма кво да оспориш! после виете, че хората ви мразят, руски питеци!

браво на трънчани, дано само не ви заобиколят по някакъв начин....

тва ако беше по ваше Живково време, щеше ли да ги пита някой тия цървули кво искат? Идват фадромите, копат, някой ако се обади - откос и... Сега тука ми пишете за коллонизаторите... Че и уран се копаше, никой не смееше да се обади! А сега - вой до небесата! Е, изскочи някой проблем като в Хасково, ама пред Ченобил е бял кахър! Много зелени станахте нещо руснаците, а?

тая загубена държава деа! Не може нищо - нито армия има, нито полиция, здравеопазване, образование. Злато и др. ресурси да имаш и да не можеш да ги разработиш! И то при всичките агенции, министерства, МГУ с професори ит. н. И все пари няма, и кадри няма... Загубена работа!

То ко имаше нещо, бай ти тоша щеше да го е извадил още преди 30 години.

М..ка ти е загубена! Не държавата

са прави руските тролове - икономика с минно дело не е добре. Живият пример - Русия! Богата на залежи, а русите - бедни кат църковни мишки! За тв а трябва Ит, машиностроене и т.н. Стара истина!

По принцип си от принципите , които мислят , че млякото се прави от магазините , а не от кравите. Толкова са ти знанията и за ресурсите за машиностроенето и технологииите

Майсторското извъртане пак сработва. Защо на референдум се задава въпрос с негативна логика? За да се оплете населението ли? Защо има толкова много недействителни бюлетини? Защото не ви пука, че някой си е направил труда да отиде то урната и да гласува, нали? Важното е да впичете, че нямало плик, или незнам какво си нямало, за да изкривите максимално резултата... И всичко това на фона на другите манипулации, на които сме подложени.

тия концесионери верно много примитивни! Прави се така - ангажират се ъс социални програми, строят и облародяват трън и т.н. За да имат и местните няква полза. А така - негативите за трън , облагите - за бизнеса. Не став а така, тр. капитализъм с човешко лице! Но под натиск ще се научатте...

Циганите ще ви облагородят. концесионера не го мисли. Той парите ще намери какво да си ги направи. Ама вие пари няма да намерите.

А може ли някой от силно забогателите, дето само плюе как ще обеднеят Трънчани, да извади малко конкретни цифри. Конкретно от всички дето изнасят какво ли не от недрата на държавата, аз като гражданин колко съм получил за 2016 г. и къде са отишли тези пари?

е сега вече ще се скъсаш да получаваш.

ти, като гражданин си получил толкова колкото си си заработил! ето ти и цифри значи, копае някой нещо у ваше село. дава примерно 100 лв. на общината, и по 5 лв на 700 души тия що копат. извозва изкопаното някъде, и взима 100 000 лв. до тук ясно ли е ?? после ти , и зълва ти, решавате, че на вас нищо не са дали, и виете, крякате, докарвате зелени еколози, червени агитатори и бемпяни клакьори, и ...забранявате да се копа нещото. та, тоя дето е копал, си взима уя, и си отива да копа другаде. тия 100 лв дето е давал на общината вече не ги дава. и ония 700 души дето са взимали по 5 лв. вече не взимат нищо. вдяна ли?

гледам не вдявате?? ще вдянете!!

и после за рекултивация кой дава?! 5 000000000 !

добре че трън не е оазис в пустинята. като нищо щяха да зарият кладенеца, та да не би някой , докато пие вода да се намокри и настине.

за намаляване помощите и пенсиите на трънчани! като ще си играем на референдуми... Аз съм за : +

открадни от тях ,разбойнико ,и раздай на бедните роми и дупетатките от "н"с ,това ли е идеята в тиквата !?

За жителите не знам, те имат местен поминък и дворове, ама колониалистите ще стоят гладни, та пушек се вдига. Те затова квичат.

Местни след 10 години няма да има. Местните млади отдавна са заебали трън. Старци на доизживяване и цигани.

аха. Ами ако има?

Браво на Трън.

такаааа, добра работа! Отлично! като номерът с газа.. Ще ги връткам тия българи кат агне...

Дано трънските шопи да издържат на глад и мизерия защото това ги очаква в следващите години.

Платените от колониалните ни господари копелета усърдно квичат. Ама хората си казаха думата. И ще им остане едното квичене. Това е положението, свиквайте!!

сега 1990 гласоподаватели. След 5 години - 1200 и по-бедни от сега. Иначе дай боже - Живи здрави.

освен с глад и беднотия, друго не можахте да измислите да плашите хората, тъпак!!

Дори и да си беден, не трябва да си продаваш къщата, мухльо.

Като ви гледам коментара, оставам с впечатление, че сте забогатяли или с надупване, или сте позволили някой да си вдигне сметище в двора ви. Така ли е?

а сега трънчани да идат да видят какво се случи в мадан , рудозем и лъки като си закриха мините! но могат и да не се харчат да ходят до там! да изчакат пет, шест месеца, и ще им се изясни.

Нишо му няма на Рудозем. Там живея.

Трънчани показаха как се прави- с местен референдум. Така трябва да се действа по важни въпроси във всички общини в България. Оня ден слушах по радиото за една ферма за добив на биогаз от л*на, с извинение. И жителите нищо не могат да направят- миришат го с пълни гърди 25 часа в денонощие 365 дена в годината. Никой не ги е питал, може ли да се направи в града им такава инсталация. Жителите трябва да си кажат думата за такива важни неща за населеното място и общинския съвет и кмета да се съобразят.

Ами това са си техните лайна бе. Викаш външните им нужници не миришат, биогазът им миришел.

нашето българско злато не трябва по никакъв начин да се оставя в ръцете на али баба и 40 разбойника и е необходимо да им го покажем с всички средства !ние мнозинство ли сме или ? който го мързи да мисли ,после да не реве !!!

ок. подавай документи за концесия и ходи копай.

За съжаление зеленият фашизъм отново победи, използвайки тактики, известни от времето на Гьобелс и Сталин. Това е много лош сигнал към бизнеса! Трън пропусна последната възможност за възстановяване и развитие. Общината е тотално обезлюдена, останали са само роми и старци. Безработицата е 30-40%, заплатите са по 300-400 лева. Туризъм на практика няма - по пътеките на прекрасната планина Руй хора не се виждат, хижа Руй е отдавна затворена поради липса на посетители... Интересно какво ще предложат зелените фашисти като алтернатива?

И тия ще си пият парцуцата на сянка и ще чакат Путин и комунизмът да победят и да ги хранят безплатно.

плачат и ближат рани заради пропуснати ползи...Бре, колко "загрижени за разцвета" на Трън и трънчани?! Ами инвестирайте в туризма на Трън бе, не драги бизнес-манипулатори! Ама, едно е да печелиш от злато и... съвсем друго, къде къде по-малко... от туризъм?! Нали така, жалки, лицемерно плачещи бизнесмени! От трънчани - дърво неокастрено за вас!

Поздравления за решението на трънчани! Видя се каква е "ползата" от мръсната експлоатация на Дънди прешъс.

Хубаво. Ама да не ревят след един месец, че са гладни и държавата нищо не била направила за тях?

Мислиш, че добивното дружество ще ги нахрани? Освен с отрови, разбира се - поне това е сигурно.

тъй тъй тъй! ако си беше горубсо друго щеше да е !

БРАВО НА ТРЪНЧАНИ. НЕВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗКОПАЕМИ НЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗА ИНФЛАЦИОННИ ПАРИ И ТО - НА ЧУЖДЕНЦИ!!! ТОВА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕЗЕРВ НА ДЪРЖАВАТА!!!

В България вече един кенеф не може да се построи . Тези са против златото ,Велинградчани с против волфрамовото находище -Грънчарица. Питам ги трънчани -Нали водата която пиете от векове извира от тези планини и винаги сте си мислили ,че е чиста изворна вода? Нали тревата която са пасли животните ви е расла върху тази земя ? И компирите са смукали микроелементи от тази земя. Сигурно затова са ви дебели трънските глави.

Волфрамовото находище Грънчарица!? Там никога не е добиван вофрам и никога не е планирано да се добива.