Петко Ковачев: Подпъхват се документи за златодобива в Трън 

В момента се разпространяват документи, свързани с частта от проекта, наречена "Трън - юг", където е и мина "Злата". Има съмнения, че те се прилагат в МОСВ.

Обратно в новината

Коментари - Петко Ковачев: Подпъхват се документи за златодобива в Трън  | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Израснал съм в райони на златодобив и уран- на две места в социализма. Всички знаем колко са скъпи неутрализирането на отпадъците от производството на уран, и вредни. Ако СССР ползваше нашите ураниеви находища, днес е време да ползваме позитивите им. Както и на златните находища. Питам: Струва ли над милиард годишна инвестиция развитието на тези находища в полза на държавата? След като държавата дава излишъка си над милиард за саниране. Не по правила и технологии. Този милиард, макар и със закъснение би донесъл много повече за държавния бюджет и народно благоденствие, ако се употреби в златодобив и производство на уран по правила с безопасни остатъци, макар след време. Защото санирането в момента не гарантира удължаване живота на панелите - на техните заварки и капсулирането им против стареене. Не компетентна дейност или .....умишлено некомпетентна???? Все пак вярвах на политиката на Борисов и подетата инициатива по темата от Плевнелиев за икономия на енергия и вредни емисии.... но..., твърде непрофесионално се води.... не зная дали е от некомпетентност или от нежелание. По темата има малко специалисти, но достатъчни в България като представители на чужди европейски фирми, произвеждащи тук.

Комунистите газ пикаят, че някой инвеститор ще създаде работни места и ще лъсне лъжата за добрия соц, дето само там било хубаво. Какво истерясвате. Кората ще инвестират, ще добиват. Ще няправят хвостохранилище за урана. Всичко ще е по международни правила. Това, дето ревете е пример за хибридната ви война, но никой няма да излъжете.

Ама ти не си много умен. Тази концесия е на сина на Лъчезар Цоцорков(бог да го прости), Димитър Цоцорков. А гореспоменатите са си баш комунета. Лъчезар Цоцорков беше главен секретар на окръжният комитет на БКП, и след това през РМД приватизира най-голямата мина на Балканите-Асарел-Медет. Беше пръв приятел на мангала Костов, пръв приятел на Станишев, на Царя. Ходи до Панагюрище да инспектираш хвостохранилището и тогава говори. Комунисти назначени за капиталисти.

Защо да не съсипеме и малкото останала природа в България.Дали сме си задните части под наем за без пари на разни мошеници, които експлоатират държавата ни отвсякъде.Би могло да се помисли за друго препитания в този красив район ва държавата.Спомнете си Алеко Константинов.

е, тези пък сега... какво сме щели да правиме урана?! Че много ясно какво! За ИЗНОС!

само не мога да разбера - защо има такъв шум за Трън?!? Четох, че чак един син протестър се включи.... Защо няма такъв медиен шум за онези канадци, дето вече имат концесия за злато!? Да не е нещо "руска връзка".

ДЪНДИ ПРЕШЪС бяха

Има и имаше.

ами да беше попрочел малко! В Трън мината е затворена още по Бай Тошово време като непреспективна. На всичкото отгоре има следи от уран, което автоматично прави хвостохранилищата опасни. (да по проект се предвиждат поне 2). Отделно запознати с документацията твърдят, че еко-оценката е правена 5 за 4. На последно място в Трън и околията безработицата е голяма, но никой не му се става миньор точно в мина "Злата". Което прави икономическата обосновка съмнителна.

че старците кучета ги яли.Но тези старци нямат ли си наследници?

Казвате,че нямало млади хора,а само старци и цигани.Щели били да се увеличат пенсиите на старците-плува ли корабче.По-добре да карат с 200 лв и да дишат чист въздух и ядат чисти зеленчуци,отколкото 500 лв-пак нищо и масова умирачка.

петко ковачев от института за зелена политика! като закрият и последното работно място в трън, петко ковачев ще се премести другаде, а трънчани ще се хранят със спомените за неговият институт!

огняр до огняра, миньор до миньор - и всички! всички с пламтяща омраза сурово-решени ще тръгнат в отпор! И стане ли нужда - тръгни на бой смело! Прицелвай се точно! Сигурно стреляй! Победи! Живей! и твори!

Венсеремос до победа, този свят ще сияе за нас! Венсеремос до победа, ако трябва дори ще умрем! Падат хора умират герои, Алиенде е пример за нас. Ще умрем, но в Родината своя пак ще върнем народната власт...

Този район и без това загива - останали са само старци и цигани. По пътеките на планината Руй хора не се виждат, а хижа Руй е затворена поради липса на посетители! Така че златодобивът е последният шанс - погледнете Панагюрище, Оборище, Златица, Пирдоп, Чавдар, Челопеч - селища, в които кипи живот и е пълно с млади хора!

само старци значи. Тогава какъв смисъл имат приказките за създаване на работни места? Ти ще идеш ли в трънската мина? Няма??? как така, хората ти предоставят възможности, ти не ги щеш? :D

Относно Оборище и региона-посещавал ли сте района , в планинските реки няма живот , а утайки от оранжева тиня. Водата ,която тече от изворните чешми е придружена с табелки "Не е за пиене ".Те така де , а ще ядете ли риба от яз Тополница ?

Долу ръцете от Трън, ненаяли се "инвееститори". Край няма алчността ви... Приемете, че нови мини няма да правите. Каквото сте съсипали през комунизма - това ще остане. Ново няма да се допусне, хората не пасат трева. Още по-малко трева с уран! :)

Приказки, приказки. Извадени от някъде, извън контекста. Екостремисти, сър !

Господин Ковачев, въпросите които поставяте са важни, но могат да се решат от държава с държавност. България е бантустан, колониална държава с управляващ "вицекрал" назначаван от господаря. За това тези неща в България не могат да се случат

БЪЛГАРИЯ - ЗЛАТНАТ МИНА Н РОТШИЛДИТЕ :))) ОТ СТРАНИЦАТА НА ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС Peter Gillin, Director Lead Director since 2009 Vice-Chairman of N M Rothschild & Sons Canada Limited ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ РОТШИЛДИТЕ КОПАТ ЗЛАТО В БЪЛГАРИЯ С ЦК НА БКП , А НЕ СИ КОПАТ КАНАДСКОТО ЗЛАТО :))

АДА ТЕПЕ - ЗЛАТО ЗА 900 000 000 ДОЛАРА , БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОЛУЧИ САМО 90 МИЛИОНА :)) ЩОТО ГЯУРИНА Е ПРОСТ И НЕ ЗНАЕ КАК ДА КОПА ДАЖЕ :))

ТРАФИК ПРЕЗ ОБЕЗЛЮДЕНОТО СЕЛО ШИПКОВИЦА, С ПЪЛНА СИЛА ВЪРВИ ДАЛАВЕРАТА ДЪРВОДОБИВ ПО НЕЗАКОНЕН НАЧИН И СРЕДСТВА , С ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА ВСИЧКИ МЕСТНИ ВЛАСТИ В ТРЪН !!! СЕГА МНОГО СЛАДКАТА ДАЛАВЕРА С КОНЦЕСИЯТА ЗА ЗЛАТОДОБИВ, ЩЕ ИМ ДОНЕСЕ МНОГО ДОБРИ ДОХОДИ !!! ЗАТОВА ХИЧ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА СЪСИПВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА !!! ТАМ ТРЯБВА ДА СТЪПИ ДАНС, ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА, АМА .............НЕ!!!

"територията" и мат'риала са обречени на унищожение... Дааа...!!!

Време е прокуратурата да се събуди от системната дрямка и да се разрови в този случай. Не е редно някакви чиновници да взимат подкупи за да одобряват престъпни дейности затриващи цели региони.

Очакваш нещо от цацаратурата? Не бъди нивен.