Катастрофално ниски добиви на череши

Добивите на черешите тази година са катастрофално ниски в България, такава е ситуацията и в Европа.

Обратно в новината

Коментари - Катастрофално ниски добиви на череши | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"идеално свършена работа от пчелите"..... Ми наградете ги бе! Къде ви намират такива "експерти" само не ми е ясно.

Отписааме ги. Ами кажете на кой пазар има такива продавачки, да не е самата репортерка?

Много ясно, че са ниски добивите /ниски ама друг път/--иначе как ще се държат цени по 4.50 лева за кило по пазарите по време на сезона на черешите?! Алчност! Съсипаха ни!

Яжте си костилките.

а истната е някъде там - да се опрашват черешоберачите

Дрън дрън мошенници мн си е добра годината за череши ама лакоми търговци и журнуля ама ще ми ядат дъртата скумрия Аз череши си имам

Изкуствено надуване! На баба ми черешата беше отрупана с плод. Никакви слани не е имало тази година! Годината си е много плодородна. Сега кайсиите зреят и има доста по дървото, така че всичко е една голяма Спекулация и платена реклама

Глупости! Какви 4-5лева? Да в Кауфланд килото е 4,99, във Фантастико 3,99, а на Женския пазар 1,50лева!?

Статията е пълна с безсмислени словосъчетания: "консултант на терен" - нищо не значи, "атрактивен плод" - също нищо не значи. Явно платена статия на неграмотен журналист. За връзка с действителността е безсмислено да говорим.

Едно левче няма да получат от мен тази година търговците на череши , ако не свалят цените ! Нека гният !

че пляс! Някой реве, за да го компенсира държавата и да има оправдание да вдига цените колкото може повече. А по улиците циганки дискретно предлагат евтини череши на минувачите. Откъде са ги взели? Да не би да имат градини, които са гледали?!

точно в пловдивско на борсата на село труд преди 24 май за екстра качество български и румънски цигани даваха от 0.60 до 1.50 евро на кг.Взимаха ги за износ защото такива череши големи идеално узряли по магазините няма.В същото време цената на дребни и различно узряли череши вървеше от 4-7 лв.За мен пазара ни е бандитски.

Тъпотии. Череши бол...тая година.

"вкусния много атрактивен плод " по-тъпо определение за череша не съм срещал!

На село едно време хранехме прасетата с " вкусния , атрактивен плод " ! Черешата няма нужда ни от копане ни от поливане !

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ ЗА ВИСОКИ ЦЕНИ НА ЧЕРЕШИТЕ

Se taia

И кое им е високото на цените? На пазара се намират и за по 1.80 лева, което е нормална цена за този сезон.

ма кави са теа глупоси тука са по 8 € килограм имса гадни

Каква е нормата на "печалба" у нас? Някой може ли да артикулира - 100 %, 200%, 300%, 400%? Дайте да се разберем кой какво очаква, за да пратим половината бизнесмени в лудницата. Здравната каса ще ги "поеме" пак за наша сметка, но може и да им помогне.

Братя, не продавайте? Сестри - продавайте се.

Това няма да го кажат от НСИ. Забранено им е. Но БВП е 85 милиарда, заплатите са 30 милиарда, корпоративен данък 1.7 милиарда, значи печалбите са 17 милиарда. Износът е 42 милиарда. Значи нормата на печалба е не повече от 40% и не по-малко от 21%. Което е чудовищно ограбване на България от страна на западните корпорации.

Поне сложете надпис - платена публикация - да се знае..

това бананите ако се правеха в България щеха струват десет пъти повече

Всъщност това е вярно

Или "катастрофално ниски добиви, цените са непоносимо високи за гражданите", или "катастрофален срив на цените на черешите заради високия добив". Журналисти, сър !

Защо лъжите хората? От много греме черешите в Пловдивския край не са давали такива огромни реколти!

Всяват страх и несигурност у хората. Изплашен народ лесно се държи в подчинение.

можем и без тях!

Кога не е имало "катастрофална" година. Винаги едно и също. И аз няма да дам повече от 2,50лв на кг от най-хубавия сорт. Да дам кило салам, месо и т.н. за едно кило череши няма да стане. Да си ги ядът.

На запад дават повече пари за кило череши отколкото за кило салам. Всеки е в правото си да направи избор...

Може би където нямат череши! А ние имаме в изобилие, дори когато ни лъжат, че нямаме! Не може времето да е еднакво благоприятно за всички култури - за едни добро, за други лошо. Но баснословни цени за плод в територия като тази на България си е чиста простотия!

Ех най-обичам да чета за разни производители и животновъди които държавата им дава субсидии и после те ни продават стока на 3-на цена.Повечето от тях с парите си купуват коли и телевизори

С тая новина изкупвачите просто искат да си гарантират високите продажни цени. НИЩО ДРУГО!!!

Ми като добивът е малък и цените високи, яжте си ги бе. Успокоителното е, че като не ги продадете че ги прайте на ракия и тогаа поне черешова ракия че име за ноаа година в изобилие. Она че е по-евтина.

прочетох статията! всичко ми е ясно, само не разбрах, кога черешите са станали стратегическа суровина та на 70 реда ни обясняват проблема на търговията с този продукт?

На снимката продавачката макар и със слънчеви очила загатва да е много лъчезарна. Сладурана. Често хората работещи сред природата имат една неподправена жизненост, красота и одухотовореност. Почти като от салон в Лозенец... ;-)

Няма такова нещо и в Шумен. Като цяло и ранните и по-късните са добре, но проблем може да дойде от последния дъжд и да се напукат черешите, което е съвсем друг проблем. Решава се с варене на ракия от напукани череши. У София и у Кюстендил като ви е кеф плащайте по 3 лева за кило. Колко струват в Япония и в САЩ ми е все едно. За мен 2.50 би трябвало да е тавана на цената на дребно според качеството конкретно за тази година.

Ако българските вериги са слаби, то нека мощните лидл и кауфланд да организират директно изкупуване от производител и да анулират прекупвачите и- готово.

БРЦК

Ахахаха, на 'терен' ги купуват по левче, а на пазара ги продават по 4. Няма да си купя дори и една череша от тях.

Ей, аман от алчни българи бе. Какво осланяне, какви температури бе, живея в Банкя, черешата на комшията, дето не се полагат никакви грижи за нея, ще падне на земята от плод, а не е като да не сме имали студ и при нас, дето температурите са по-ниски от кюстендилско и пловдивско винаги. Аз тая година докато черешите са по-скъпи от ягодите, череша няма да пипна!

Банкя не е България, не може по съседа да съдиш за цялата страна. То май при вас освен тикви , и череши стават. Друга ракия е прекупвачите и търговците какви цени държат - нали знаеш че основната част от печалбата отива у тях, производителя както винаги е прецакан.

Еми хайде най-накрая контролните органи да си свършат работата! Кви са тия пълчища от прекупвачи?!

Ако е стар сорт череша е нормално да е по-устойчива на природните промени.А е и вкусна. Ама българите създали таквиа стари сортове не са алчни. Виж попове, фесове, мошета, гърци дето от векове с лъжи и меч подлъгват българите ги карат да са алчни. А и оше нещо - много скъпа е работната ръка за брането. А тези хора са си правили сметка с огромни количества. ПОдведени отново,ч е всичко е само пазар и търговия. Капалъ чаршъ отношения - другата дума за пазарно общесвто.

ако намеря хубави плодове или друга стока на нормална цена,купувам, ако не- да си ги трошат в главите. Омръзна ми от алчност на принципа-като не ти изнася, направи си сам. - Ами като ще си го правя сам, ти пък си го продавай сам на себе си. Аз мога всякак.

Всичко, отгледано, произведено и търгувано от родните, български тарикати се продава на високи цени. Тарикатите у нас действат на принципа "Ден година храни". Защо в Кюстендилско всяка година има черешова криза, а дърветата в София са претрупани с череши?

Е и? Всички знаем, че България е най-плодородното и благодатно място и не само в "европа". НО: КОЙто съсипа земеделието в България в полза на хуланците с блатата, испанците с камъняка и песъците и напоследък даже валежна шотландия. И кво оттова, поне в България имате възможност да произведете за себе си нормална вкусна храна.

Черешата пред вас вероятно се намира в междублоково пространство в София. Та проблема на вярванията ви са основно 2: 1. Това че в София не е падала слана по време на цъфтежа на черешите не значи че и в Кюстендил не се е случвало 2. Самото междублоково пространство в София е с много по-различен микроклимат от едно открито поле в Кюстендил Като финал ще кажа че ако не може да видиш по-далеч от носа си не се оплаквай че България е това дередже.

В махалата са по 2 лв. Вчера пак купих да хапне групата, сега отивам да взема, ще направя черешов ликьор. Става бижу.

"На практика без да има някаква човешка намеса, природата ни е осигурила конкурентен период от 15-20 дни, който е абсолютно достатъчен да се реализира добив..." Природата ни е осигурила РАЗКОШЕН климат за земеделие, обаче политиката в този отрасъл е безобразна. При правилна политика и модернизирано, субсидирано земеделие можем преспокойно да се превърнем в Златния рог на Европа. Защото върху шепата земя България имаме чуден климат и за зърнени култури, и за овощарство, и за зеленчуци и плодове, и за животновъдство. Потресаващо е при такова богатство да не го използваме.

3-4 лв за череши си е нормална цена, няма как да са по 1 лв! В САЩ най-евтиното което съм купувал е 6 долара/ паунд = на 23 лв/кг. Иначе, че търговците са селяни , това е ясно. Вместо да изхвърлят 4-5 развалени череш на кг те ти ги пробутват със хубавите и ти повече не се връщаш при тях. В Плевен почти винаги пазарувам от един и същи човек на пазара, избирам си сам стоката, той няма нищо против. Повечето обаче се правят на тарикати!

на американеца пенсийката 100- 150 $ ли е? Цената на труда същата ли е? Питам просто.... Аман от чуждопоклоници и гъзолизци.

А колко трябва да струват бе цървyл? 50 стотинки/кг ли? Ти знаеш ли как се отглеждат череши? Естествено, че не!

Само дето в Щатите с $5000 на месец си като с 1500 лв. в България... ама тези неща няма кой да ги отчете...

За пореден път се уверих, че в интернет всичко е тотална манипулация. Навсякъде около мен се продават череши, че дори днес килото им се намира и по 1,50лв. В началото на седмицата бяха по 3,50.

И на кое да вярвам - на черешата пред нас (а и на съседите), която има повече и от миналата година или на статии?

Отидете в Гелеменово - Пазарджишко. Килограм череши се продава за 1.90 ( един лев и 90 стотинки. Вишните за 1.60. В София ги продават за 4.00.

с бензинги поливат *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Икономиката на ЧЕРЕШИТЕ и ПАНЕЛКИТЕ...............

На форумните гладници винаги им е скъпо и все се надяват да изгният плодовете. Ганьовски манталитет.

Чети внимателно. Колко човека намери да се надяват да изгние каквото и да е (освен нечия алчнотия може би). Хората предимно споделят, че са си отяли на череши и че цените са нереално високи. Що се отнася до ганьовския манталитет, това важи най-вече за прекупвачите... дето чак и статии си плащат, за да си оправдаят раздутата цена - все едно, че хората не са видяли чершово дърво тая година! Сполай ти!

Глупи, ганьовски манталитет е точно твоето - разбрал-недоразбрал ходи по форумите и плюе сънародниците си, като по този начин избива собствените си комплекси, понеже само по този начин може да се чувства много "над тях"...

На селянина винаги са му пречели 4-те годишни времена.

Не е на селянина, а на онзи с камиончето от борсата.

"Причината за това са късните пролетни студове и осланяване" Не вервам на новината и на термометъра. Нали има Глобално Затопляне ?

Според Топлофикация сме в нов ледников период...

По изключение май са прави.. )

това да не е ПР статиа, щот интереса към покупка на това вече отмина? излезнаха кайсии, дини....

Ха-ха, не от 9, ами от 99 кладенеца вода ще докарат, само и само да вдигнат цената... Иначе "пораженията" били цели 80%, обаче ние вдигаме цената само с 25%! Колко сме благородни! Бачкаме дори на загуба... :)

Хубаво искате черешите по лев килото, ама един берач средно 40 килограма на ден бере. Ако той вземе 30 лв, то той на колко да ги даде на търговеца, че да си покрие разходите? А търговецът на колко да ги продаде на купувачите, че и той да не е на загуба? На това му казват пазарна икономика. Иначе ако някой се договори с производителя, производителят сам ще му предложи черешите по лев или малко отгоре, стига предложилият да си ги обере (ама не само лесните, дето и с уста св стигат, ами и тия 5 метра над земята).

един джипси-кинг никога не може да изпие шльокавица за 30 кинта на ден! по-скоро към 10-15 лв. им е надника...

Надника на един берач е 30 до 45лв.

Кой да предположи че българските череши могат да се окажат и по-ценни от българската роза!