ДПА: Разривът с Катар - защо сега и кой печели?

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн на 5 юни т.г. прекъснаха съгласувано отношенията си с Катар.

Обратно в новината

Коментари - ДПА: Разривът с Катар - защо сега и кой печели? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не подготвят там следващата "арабска" пролет.

Щом си с ИРАН значи требва да те ебават, а дефакто тези дето скъсаха отношенията с Катар са истинските поддръжници на Ислямска държава и тероризма, и цялата врътка я правят Американците. Дефакто искат да разкарат от пътя си Иран ама трудно ще стане.

Kalin

Все си мисля че Бин Ладен май не беше от Катар а от.....;-)

От Саудитска Арабия е, а и 10 от онези 15-те, които извършиха атентатите в Ню Йорк през 2001-ва бяха също саудитци!

Винаги в такива случаи трябва да се уважава правилото "проследете парите". В случая печели Русия - цената на петрола и газта се вдига. А тази огромна държава няма други приходи. Същата история е в Сирия и Ирак. Русия няма полза войната там да свърши.

Kalin

Парите са зелени някога им викаха гущери а някои долари.Объркал си държавите!

Истината е, че след всичките престъпления и фрапиращи безобразия на "Ислямска държава", след поредицата гадни и отвратителни терористични актове и убийства на НЕВИННИ ХОРА в Европа хората се разгневиха и започнаха да се вглеждат и повишават изискванията към управниците си най-напред, ДА ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ КОИ СА ТЕРОРИСТИТЕ И ПОДПАЛВАЧИТЕ И ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ И ВОЙНИ И ЗАЩО, И КОЙ ДИСКРЕТНО ГИ ПОДПОМАГА, вкл. с действия и бездействия. На този фон на неимоверно засилен обясним логичен батиск и интерес във фокуса на обществемото внимание И ГНЯВ влезе и ... Саудитска Арабия, и Катар, и по-точно кралете им, както и други управления на държави. ЕС постави въпроса на най-високо ниво за разглеждане, Тръмп фори опита да прокара пълна забрана за някои от тези страни (но в списъка му НЕ БЕ Саудирска Арабиа!). Изводът - ОЧЕВИДНО ЕДНИ ОТ ОСНОВНИТЕ СЛЕДИ ВОДЯТ В АРАБСКИЯ СВЯТ И НЯКОИ МНОГО БЪРЗАТ ДА ПОСОЧАТ ВИНОВНИКА, и да ... се оневинят! Или поне да опитат... Впрочем Путин и Ердоган неотдавна също си размениха подобни взаимни обвинения, но скед това стоплиха отношенията и забравиха за тях И ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СИ!

СА и Катар отавна си конкурират за статус на най влиятелна държава в Близкият Изток.Както в в политически така и религиозно.Основно течение и в 2-те страни е уахабизма.Катар подържа"Братя мюсулмани",които не се понасят в СА.'Братя мюсулмани 'пък били в дъното на "арабските пролети",за да захванат властта и да свалят правителства.Капката на раздора преляла ,когато Катар почнал да подържа добросъседски отношения с Иран.В Иран там по вечето са шиити .ОАЕ и СА заемат 1-во място в експорта за Катар.Бахейн също е важен търговски партньор на Катар.

Изглед от Доха.....на фона на бодро пристъпваш пингвин. Дойде време да си плащате за циганиите, камилари скапани.

ВБА

Преди всичко са икономически интереси след това политически, и контратерористични действия, но само избирателно, а всичко друго е бла бла бла. Точно това искат американците и СА, защото тръбата от Катар за Европа им обърква плановете за години напред, а и тя няма да е под техен контрол, и няма как да дърпат конците особено на ЕС, а и да се облажат. Сега почва да се оформя "съюз" под натиск против Сирия, Русия, Иран и Ирак. Разработката от пръв поглед е на израелците, а проформа е на американците и СА, която я въоръжават, като предполагаем лидер на алианса. Много скоро нещата така може да се объркат, че на някои, ще им избие чивията. Европа, и ЕС да му мисли, ако се осъществят плановете на кукловодите въпреки, че те се зная,т кои са при един по задълбочен анализ даже, и да се стараят да стоят в сянка пък после за дълги години да гледат сейр, но кървав там и тук.....Майдани майдани, но някои, ще бъдат закопани, и все пак, все още действа принципа на бумеранга....

Идеята, че саудитите ще се справят с тероризма, не е смешна, а абсурдна. И това много оръжие по чии глави ще бие, след като отиде в салафитите?

Явно бая пара е насъбрал Катар, сега ще го поизръсят малце.

Много отдавна не е имало война в залива. Време е. Много е забавно когато едни спонсори на ислямските терористични групировки се дърлят с други спонсори.

Приказки за малоумни защото този който има мислещаглава на раменете си навързва много по реално нещата.. След като тръпм стана за смях с танца дето изигра в са и договорите за милиарди за въоръжаване това беше логичен завършек на договореностите там и в израел... Както винаги сащ разбунва далечни територии от тях с единствената цел да си получи авантата от тях..

Предполагали, че Катар ще се откаже от досегашната си политика. Обаче другият вариант е войната да започне в пълен размер след ограничените действия досега. Лагерите да се определят ясно и да има решителни действия. Дали ще е за добро?

Катар няма да се откаже от политиката си а просто ще даде някое милиардче на сащ за да не се занимават с тях..Цялата работа е за милиардите от Катар защото и на сащ им се иска този стандарт за населението им ама няма никога да го достигнат както в Катар...

Ти бил ли си в Катар? Аз се поинтересувах едно време, защото можеше да ходя да работя там. Не им ща ни стандарта, ни парите. Някои други неща са по-ценни за мен. За американците не нося отговорност, нито съм им адвокат. Тревожи ме дали това не е още една стъпка към голямата война.

Доколкото знам, катарците нямат и един милион. И няколко милиона чужденци, които работят като съвременни роби, или поне 90% от тях. Шариат, големи ограничения във всичко. И какво правиш с високия стандарт? Купуваш си лимузина, с която да караш из пустинята? Или се тъпчеш с вносни деликатеси? За друго не се сещам.

арабският свят бойкотира арабски катар за връзка с аятоласите от иран, и терористите, а православните русолюбци ги подкрепят горещо! що тъй дрогаре, друзя, товаришчи и товаришутки??

Ми, що ти гу'сине от Козяк не ни светнеш, като кви са тези връзки на Катар с Иран? И като как подкрепят ислямистите от Ал Кайда и Мюсюлманско братство - едни от най-върлите врагове на шиитите споредно с "процъФФФтяващите" им връзки с шиитски Иран, като при това се карат с преобладаващо шиитското управление на Ирак?

ми чИти бе, що пишеш?? чИти!

Забавно! Саудитска Арабия - държавата спонсор на Ислямска държава прекратява връзките си с Катар - държавата спонсор на Джабхат ал-Нусра (Ал Кайда в Сирия). :))) И само да питам, като как да го тълкуваме факта, че най-голямата военна база на САЩ в Близкия Изток е в Катар? И Тръм само преди седмица се срещна с емиа на Катар и заяви, че "отношенията между двете страни са направо прекрасни"? Да не би пък и САЩ да са спрели кранчето на Ал Кайда в Сирия? Ми кой тогава ще бори Асад? Я, някой от соросогнидидет да ни обясни цялата тази изключително забавна ситуация... :)))

Като изключим всичко останало (религия, газ, петрол, пари и пр.), ето това прави впечатление: "Амбициите на Хамад Ал Тани да превърне малката, но богата страна в силен играч в региона също породиха безпокойството на Рияд." Значи "големите" не дават на "малките" да вирят много глави, а?

'бати тъпия анализ. Изстината се събира в едно изречение: Катар се договори с Русия да печели от доставките за Европа и сега нямат интерес от нагнетяването на ситуацията в Сирия за пустата катарска тръба.

Малко допълнителна информация - 'Катар наносит ответный удар появился компромат на ОАЭ'. Много мръсни арабски игри.

на прееби другарче и ние ги играем, затова до тук сме я докарали

Честита ви нова катарска пролет 2017. И да знаете, че САЩ и С. Арабия нямат нищо общо. Не. Не си го и помисляйте!

Явно не ги разбираш работите, щом като не споменаваш нищо за Путин! Той както добре знаем е в основата на всички злини по света.

доколко Катар подкрепя тероризма, но като гледам кой ги обвинява, започвам да се съмнявам...

Освен базата на Русия в Латакия, една от причините за войната в Сирия беше недопускането от нея на транзитирането на катарския газ. Сега явно Катар се врътва към шиитската група и ако Асад успее да си върне част от западните провинции, транзита ще може да се реализира.

Катар е разбрал простата истина - а тя е, че днес вече началник Путин командва парада. Просто предава другарчетата си от ФАЩ и ко, е тях ги е яд и гледат да не се повлечат и други по неговия пример.