Как България не остана без своя Ботев

Преди 141 години във Врачанския Балкан пада Христо Ботев. Не е за вярване, но малко след това над героя надвисва забрава. Отхвърля я с мощ и страст една книга.

Обратно в новината

Коментари - Как България не остана без своя Ботев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ботев е кипежът на българската кръв, темпераментът, идеалът, сътворен в поезия, изваян в емоционално, но мъжествено избухване... Пламенния поглед, Ботевото чело с две рогчета на ум и решителната бръчка,... гордост, достойнство, осанка... Какви майки са ги раждали Ботев и Левски??? Гордея се с тези мъже, и с историята!... Левски е хладният разум с уравновесен позитивен, благ характер... блестящата мисъл, с разбирането на времето и човешката посредственост...сам търси себе си, заедно с турци... сам над времето, реализаторът на революционната и освободителна идея - създателят на революционните комитети на всяка точка. Стратегът Левски! И пламенният поетичен устрем на Ботев идеалистът!

Когато днес честваме родолюбие и гибел в името на България...., ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ......ЛЕВСКИ е имал повече от две години постоянно гнояща рана от операция на апендикс? А знаете ли, че раните болят силно от студ? С тази рана, лазейки по корем по ледовете на реката е минавал десетки пъти Дунава, за да осъществи делото - революционните комитети. ПОКЛОН!

Ботев е надраснал времето.Негови са думите-Гладният се не учи, вързаният се не възпитава, а битият не може да пее.В стихотворението "Моята молитва"Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа.И още-Изказва мнение за училищата -по наше убеждение, българските училища трябва да се оставят на мира и от правителството, и от екзархията,...Единствената българска светиня са училищата, следователно поне те трябва да останат чисти от всяко едно вмешателство.

Вазов е възпял Ботев, защото е бил ученик на - Ботьо Петков (бащата на Христо Ботев), статията е чифутска лъжа, пореден опит да изопачи историята за да трови съзнанието на българите Тих бял Дунав се вълнува, весело шуми и Радецки гордо плува над златни вълни. Но кога се там съзирва Козлодуйский бряг, в парахода рог изсвирва, развя се байряк. Млади български юнаци явяват се там, на чела им левски знаци, в очите им плам. Горд отпреде им застана младият им вожд па каза на капитана с гол в ръката нож: Аз съм български войвода, момци ми са тез, ний летиме за свобода кръв да лейме днес. Ний летим на България помощ да дадем и от тежка тирания да я отървем. Парахода остави ни и по начин благ, та дружината да мине на родния бряг. Капитана немец същи отказва тогаз Ботев люто се намръщи, вика с бурен глас: Туй го искам, не се моля: всички сте във плян. Тук се гледа мойта воля, аз съм капитан! Чуй, там днеска мре народа в бой с ужасен враг! Карай бързо парахода на българский бряг! И гласа му става страшен при тия слова, немец бледен и уплашен преклони глава.

Бърже парахода плува към желаний край, Дунавът се по вълнува, весело играй. Много време се измина как не бе носил храбра българска дружина твар за него мил. А дружината запява песен зарад бой и байряка се развява гордо с лева свой. Парахода веч наваля на милия бряг, Ботев шапката си сваля, че говори пак: Хайде, братя, излезнете, тука ще се спрем и земята цалунете, дето ще да мрем! И от радост упоени пред левския стяг всички падат на колени на светия бряг. Братя! вика им войвода със гърмовен глас. Скоро радостно народа ще посрещне нас! Скоро с гръм ще поздравиме Стара планина, кървав бой ще заловиме с турски племена! Ний във битки не сме вещи, малко сме на брой, но сърца ни са горещи гладни сме за бой! Скоро турчин ще изпита грозната ни мощ: правдата е нам защита, левът ни е вожд! И по цяла околия глас екна съгрян: Да живее България, смърт на зли тиран!

Казват го официални документи, едни в Националната Библиотека, други в западни библиотеки. Кълнели са се в различни неща и пред различни неща. Опашката май ти пречи да мислиш, главата ти не и приляга. Ако искаш да я заслужиш трябва да наложиш върху себе си дисциплна, а не да се опитваш да внушаваш на други, какво е това и онова.

Всички даскалчета в Обеднена Европа учат и знаят за българския поет-революционер Ристо Ботьов!

И тази дандания мина и тази година!? Сега лижем подметките на тези ,които парчедисаха Балканяка и отхвърлиха предложението на Руския цар за Южно-славянско обединение, защото това ще се използва най-вече от Русия .

Прав си! Но! Иначе, чии подметки щяхме да лижем не казваш!

Купи си ибриче - и ще се сетиш!

Нормално! Тръгнали са стремглаво да забогатяват, да крадат, да се уреждат, да се надвикват и ....! Кой ще ти има време за Ботев! От тогава колко пъти се повтаря?

Е нормално нали са масони комунисти, а тогава още Русия е православно царство, не болшевишко

Не "ботушите", а масонските революционери - комунисти.... Какъвто точно е и възхваляваният днес Ботев

Знаел е, просто като всеки друг комунист е решил да "пожертва" хората за "великото" си дело/его.

Баба Тонка Обретенова мразела зет си Захари Стоянов до края на живота си.Когато разбрала за намеренията на щерка си, баба Тонка избухнала: За цял Русчук Захарий е мърляч, циганин, несретник и заядлив драскач.

Чудесно ! - значи Захарий е Основател И на ...ммм... Школата на тъщоАнекдотите .

Но, если туп, как дерево - родишься баобабом И будешь баобабом тыщу лет, пока помрешь.

Това "избухване" на баба Тонка точен цитат ли е? Защото думи като "заядлив драскач" в онази епоха не са се употребявали!

Ботев, Левски... - велики българи и големе наивници. Как можаха да си помислят, че заспал и страхлив робски народ, мрънкащ само в кръчмите, ще тръгне след тях. И днешните "потомци" сме същите страхливци, мрънкащи само пред мониторите...

С Убити Герои - нещата НЕ стават, Колега ! Никога. Никъде. По Никакъв начин/аспект.

Няма угодия: Един път мрънкате, че руснаците тръгнали след болшевиките изроди, сега пък мрънкате, че българите не тръгнали след тях.

Мирко, Мирко, събуди се, какви болшевики видя по времето на Ботев и Левски? Поне в 1 клас стъпвал ли си или и ти като ромите си обикалял по кофите?

Мирко, ти да не си от ония дето скоро ще рекат, че от турско ни е освободил Ленин????

Интересно за Захари Стоянов. Когато вадиха костите в Русе за да ги положат в пантеона. При отварянето гроба на Захари Стоянов виждат тялото му непокътнато.То е било балсамирано в Париж мисля и от там е изпратено в България

Да живей България, Странджа ! Единна. Силна. Преуспяваща. ОТ и ЗА Нас-Всички ! ---- ...и Йощ от ромона на Фактите от Захария, та до на 'наште' сегашната Вакханалия - Вси знаем че Има ЕднаЕдинствена каналия !

То така е с всички комунистически революционери. Изверги, които братята им от масонските ложи ги изкарват после велики борци за правдини.

да бе да заглавието показва как един посредствен хроникьор може да се нареди до и дори да измести велика личност

Ботев в български сепаратист срещу законната османска власт.

браво евроатлантико, каза ли им го на тия шашкъни и гяури.

Да учудващо за много Българи в запада го смятат за терорист. Извършил е терористичен акт превземайки Радецки.

На тоя с минуса. Писал съм какво мислят западняците за него. За мен е национален герой и феноменална личност.

тъй, тъй прав си брате Ахмеде.

комунист, революционер, масон, претеча на Ленин

Хане, изобщо не очаквах, че подобен на теб изобщо може да пише!

Тоа не е "хан", тоа е "кан" ...

Ако беше останал жив, щеше да последва съдбата на героя на Вазов."Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?..." Не само Ботев а и много други са искали да изкарат престъпници а не герой.Бил е идеалист. Мислил си е че народа ще го последва и ще се освободи България. И смъртта му е мистерии, въпроса кой и защо го е застрелял. Официалната версия заблуден куршум не се възприема от народа.

А бе кога ще махнете глупостите написани тук за Ботев. Ми то си е гавра бе! Повечето драскачи тук явно им хлопа дъската!

А глупостите и простотиите на,,Великия български преход,, кога?

Всеки въстаник от четата е тръгвал кълнейки се да даде живота си за свободата на отечеството веднага. Ти защо ги мразиш и им приписваш собствени мечти. Внимавай некой от днешните министри да не ти затисне опашката.

Не ще да е министър, не ще нищо. Иска народа му да е щастлив. Трудно е за възприемане, нали? :)

дотам ли достигна невежеството корабът Радецки, вече да е Раковски?

Ако си беше направил труда да погледнеш корабните регистри на България, от онова време, (информацията е достъпна в интернет), щеше да видиш, че в тях не фигурира подобен български кораб. Понече си необразован и глуповат, пояснявам, че принадлежността на кораба, към марината на определена държава, се определя именно с записването на съда, към регистъра на определена страна и флага, който е издигнат над него. Колкото до атентата в Св. Неделя, би ли си направил труда да се осведомиш за фамилията на извършителя му, както и за оценката, дадена за този акт, и други анархо-левичарски действия, от БКП и Коминтерна. Иначе е много лесно да се пепят етикети, без да се познава фактологията.

Ако Христо Ботев с четата си беше убил не стотина турски заптиета, а стотина български изедници, ефектът щеше да е по- голям.

Преки бойни действия с редовен турски аскер не е имало! Това са кърсердари, заптиетата на аги и мюдюрите. ...И чак такива големи поражения. ..?

Мръсни фашаги и сега са в парламента :(

На ул. "Раковски" в София има доста свободни хот спот-ове. А иначе корабът, с който Ботевата чета е пристигнала в България се казва "Радецки". Още едно доказателство какви тъпунгери, непознаващи елементарни моменти от историята ни сте вие - простестърите = меки китки.

Христо Ботев, единственият поет в света, който в едната си ръка държи перото, а в другата - сабя! Редом до него е Васил Иванов Кунчев - Левски! Двамата най-уважавани и обичани от народа, синове на майка България!Аз ги възприемам не като икони, а като труженици на БЪЛГАРЩИНАТА! Амбициозни, смели и много честни! Те научиха прадедите ни какво е свобода и независимост и как да я постигнем, а прадедите ни научиха нас! Щом другите народи могат, можем да успеем и ние!Напред! И поклон!!!

Да не си и любител на Мъданите, бе?

Това и то ли е ,,в македонските земи,, ба?

Чак единствен в света не е. Има и личности като Шандор Петьофи, например. За другото си прав.

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè весел! Вечер дордето ще легнем той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности

Васил Кунчев чалга ли е пеел ?

Боже, спаси този цъкнал "-"!

Че кой пък изрод, масонски проповедник на болшевишката революция не е "държал с едната ръка перото, с другата сабята" - да не би Ленин?

Нашите държава Волтер и...гилотината в другата..!

Ако се имаш за,,българския народ,, ?

Почти всички проблеми тука щяха да бъдат решени с Южно- славинска федерация! Можеше и да им дадем Едере и Солун, и арменците нямаше да се затрият!! ....Ама като не щете да слушате Руския цар...?

Ти от заповед не разбираш ли? Стига с твоето,,театро,, !

Представлявал ли е Христо Ботьов военна опасност за Империята ?

В някакъв смисъл...ДА!..за Австро- унгарската...

Създал е малко работа за кърсердарите из Врачанско...!

Според съвременните норми за тероризъм на ЕСа, имаме отвличане на превозно средство за обществен транспорт с ,,военна сила,, и речно корабно пиратство. Това са статиите и членовете и смекчаващи вината обстоятелства - добро отношение към екипажа и пътниците.

Във всяка държава по света, всяка идея за свобода е заплаха.

Бе, аз да ви опъна един път , пък нека поколенията да ме съдят!

Ако на даскал Ботьо пройдохата го бяхме заточили в Диарбекир, сега курдите там щяха да си имат национален герой-световно известен поет. И трудно бихме ги удържали.

Още не си нахранил кончетата и се оригваш тука! Бегом в конюшните!

Пу.ку, ще вземеш добър хонорар за поредната си лъжа. Нали сложи паметник на Рейгън, за какво ти е Ботев.

Ристооо, Ристо , баба, кой тъ подкокороса а съ прайш на ,,градинар,, ?

"Ако го бяхме хванали, сигорно щеше да доживее до старини". Та вие сте го "хванали". Описано е как сте забучили главата на Ботев на кол и сте я разнасяли из врачанските села. Не сте се различавали от главорезите на Ислямската държава, които днес подкрепяте.

Отрязана и набучени на кол са главите на няколко души от четата ,но дали между тях е била и главата на войводата-- никой не знае! Или поне аз не съм срещал нещо по въпроса. А /според починалият вече / директор на музея във Враца Николай Дойнов, най-вероятно в гърбът на Ботев е стрелял Перо македонеца.

Тези легенди ги създадохме ние.!

В преследването и престрелките с четата разбойници редовен аскер не е взел участие!

Всичко се срина у нас !

Сринахме алъш-вериша ..устоите на Империята !?

Най- добре щеше да бъде, ако си пийваше в Браила и продължаваше да си твори поезията!?

Стига с този 2юни! КАМУНИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК.. Ден на Ботев и падналите в борбата... Това е измислено от соцбабички-фолклористки по времето на Бай Тошо! ...Честване на дунавски разбойник...

Млък бе, ке.еме. Събирай си багажа и заминавай при мана.ите в Анадола!

Добре са си Манафите. ..! Винаги на Вашите услуги.

от Никола Обретенов или някой от заместниците /на Ботев/, когато е разбрал, че парите, събрани за оръжие са откраднати от същите тези хора. Хората във врачанско остават невъоръжени и мисията на четата търпи провал. Другото е мит, легенда.

Един турчин се е похвалил, но иначе за парите си е верно... Както инапълно вярно си е че им е било ясно едно време какви изроди са били комунистите революционери като Ботев и сегашния култ към тези го дължим на З. Стоянов и другите им масонски братя комунисти

Благодаря на редактора - господин Големанов за тази статия, също и на dir.bg. Тези неща трябва да се помнят, за да знаем кои сме и от къде сме тръгнали. "Как България не остана без своя Ботев" - отлично заглавие за днешният ден, даже ще си го постна във фейса.

Добре е че си имаме личности-герои за пример като Ботев, Левски и много, много други... но, доколко приличаме на тях...?

светеца на борбата за нашето Освобождение от турското робство.Дори нещо повече той е икона,защото гибелта му е на мъченик паднал в тази борба.Признателни ли са неговите съвременници? Отговора е и ДА и НЕ!И той и всички ни борци за освобождение,много скоро ги забравят и сега е същото.За това възмутен Вазов е написал Епопея на забравените.

мрачни мисли,ако това което пише в Мрежата за смъртта на Ботев и дали е вярно?Косите ми се изправят от ужас и възмущение.Как е възможно?

Не, не са били забравени и не е това причината Вазов да напише "Епопея на забравените" . Причината е, че по онова време в България се водело спор дали това наистина ли са герои или терористи. Между другото този спор никога не е спирал, ако изключим годините на несвобода в България, този спор и днес е актуален.

ти прочети ако обичаш, какво е написал Мустафа малко по долу!!!

Нека на този ден запазим добрия тон и не ровим в историята и да бъркаме по раните.Ако за някой хора Ботев не е герой много моля просто пропуснете коментарите мисля няма да ви коства нищо.Нека неговото дело не бъде опорочавано и жертвата му да бъде напразна.Благодаря предварително!

Захари Стоянов познава Христо Ботев и то по-добре от всички останали, те са били заедно там на Балкана...

Христо Ботев ли беше този дето откраднал кораба Радецки ?

Велик поет,велик българин!Поклон!