Страховете на българските деца

Българските деца днес са умни, интелигентни, но объркани и без подкрепа, казва пред БТА доц. Михаил Околийски.

Обратно в новината

Коментари - Страховете на българските деца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, какви са тия глупости, писани от хора, претендиращи че са образовани и с ценз?! Във всяка европейска държава има бедни и богати, мечтите на различните социални кръгове никога не съвпадат, затова сравнения са недопустими. То е като да сравнявате интелекта на индивиди... В една и съща класна стая, при един и същи преподавател, учениците възприемат и възпроизвеждат наученото по различен начин, обикновено отговарящ на собствените им интелектуални възможности. Има семейства с финансови възможности, които колкото и да плащат на частни учители, децата им нищо не постигат. В други, децата са изключително умни и схватливи, независимо от финансовите трудности. На Запад, кой ви каза, че не си мерят колите и ''някои други работи'', семействата?! А, застанете пред някое частно, западно училище, сутрин, когато ги карат родителите до училищната сграда, да видите с какви коли пристигат?! И кое ви кара да смятатае, че на Запад, детските психолози се справят по-добре?! Няма такова нещо! Не знам, кой се опитва да подвежда и изкривява фактите, непрекъснато?! Че има спад в образователната система, има. Че се пишат учебници от неграмотни люде, с подвеждащи исторически данни е факт. Че, хора с дипломи и ненужни професии си придават важност и правят анализи, на база собсвени фантазии е ужасно!

симо

Какъв прогрес от времето на соца.....От детските МЕЧТИ до детските СТРАХОВЕ и АГРЕСИЯ.Бъдещето на България!!!!

турчина педофил, цензур sybil се оказа само един педераст на тайните служби, които умират. ами да умират!!! най-вече по форумите!!!

най-гплемите страхове на децата са от зелените педофили, които, с помощта на сорос ще узъкоянат педофилията!!!! на зелените, на които бащинските ласки не им стигат и до днес!!! много ми харесва, че турчин трие истината за техното зачатие...

От 2009 г текат турски филми непрестанно от тв-екрана целодневно. Ако не са турски са индийски. Това чуват и гледат децата, растящи около майки в майчинство или баби. А в тези филми - ужаси, клюки, интриги, агресия, убийства. Вечер покрай таткото пък гледат малоумните шутове на Слави. Едни чичковци, облечени като жени, имитиращи баби, които се почесват тук-там. Остават телефонните игри с оригни и пръдни и геймърските с унищожение. И въздишките на майките по чалга-певиците или разни звезди и..... безкрайната им възхита с безкрайно неудовлетворение. И клюките за комшийката и комшийското лошо дете и съветите да не му се дава или да го бута с лакти за първенство, или да го фрасне, ако му се налага. И покрай величаенето на собственото дете, можеш и да чуеш крясъци от майката. ТОВА Е ВЪЗПИТАНИЕТО. НА НАРОДА.

С удоволствие и радост чета тази статия. Не знам защо но май така нареченият "Преход" в България е пълен провал. Мутренската култура, чалга ценностите, недохранването на моралнците ценности носят своите резултати. Е, и ние едно време се дразнехме на софиянци защото са софиянци, но съдейки по написаното в статията това в момента е няколко разряда по-силно.

може и да има умни деца но не им личи, цари невъзпитание и лошо държание нулеви знания пълна неграмотност и липса на самооценка

Никой не ги възпитава тези деца, защото сме "свобода и демокрация". Те елементарна култура нямат, полуграмотни са. Интересуват ги само материални неща. Е ,има и изключения. За съжаление тези изключения не остават в България.

Начи викаш, при една здрава диктатура ще ги възпитаме, та пушек ще се вдига? От боя, естествено.

кот такоа

Вие в кой свят живеете,сегашните деца не може да бъдат с разбиранията на старото поколение и морал и страховете им са не за тях,а за вас-вие сте тяхната отрова.

От българина нищо не става. И от децата, съответно.

Да - ти си чудесен пример !

ти също

децата са на по-лош самотек от соца, всичко е заради липсата на пари. Родителите нямят време да ги наблюдават и възпитават, бабите драстично намаляват или са заети или ходят да глеадт внуци из чужбина. Учителите не са свръхчовеци при техните условия на труд и заплащане да дават всичко от себе си. Медиите в т.ч. и социалните не им помагат никак на децата. И въпреки всичко децата са умни и добри както винаги са били.

Няма лоши деца :) Има калпави родители със сбъркани приоритети !

Висюко идва от дома и родителите. Те са такива , каквито сме ги възпитали . За съжаление повечето родители оставят децата им да бъдат отгледани от баби и дядовци , а от личен опит , българските баби и дядовци не поставят нинакви граници и разрешават и дават всичко а внучетата си. Все едно се опитват да компенисрат нещо . И всичко това идва за душевната емоция на бабата и дядото , а не кое е добро за детето. После се чудим на чалага културата . Тя започва от дома . Не са ни виновни политици , музиканти, актжори и т.н. вината трябва да търсим в себе си .

Децата са огледалата на родителите...няма какво повече да кажа :)

Нормално, родителите на повечето са под средното ниво, те самите не знаят какво и как да правят, няма как да очакваме тези хора да си подкрепят децата.

според мен просто трябват правила и наказания при неизпълнението им,а не разни младоци без опит психолози с много думи да се опитват да превъзпитават много се дразня ,когато някой се върне от запада и почне да възхвалява тяхната система видях я и нея и в предучилищното възпитание и развитие сме много по напред от тях с9 малки изключения разбира се жалко ,че си развалихме една стройна система,за да се харесаме на някого

всеки ден виждаме агресия между децата и срещу възрастни хулиганските прояви не просто не се наказват те се толерират от родители които имат самочувствие без елементарно покритие и ценностна система

не споделям това мнение, то и терористите са умни важно е че липсва възпитание и добър личен пример постоянно виждам малки деца в мола след 20 часа и дори много по късно

според мен 99% от децата в българия не получават никакво възпитание, получават само храна и подслон, никоъ не ги възпитава как да живеят, как да намират приятели, партнйори, колко е важно да имаш деца, как да служиш на господ.

я си еби майката с тоя господ

Има и качествени родители но семейното възпитание ? Умните родители работят и инвестират в детето си. Не може да се разчита само на школото.

Прости и горди, че са прости! Всеки ден ги гледам как висят на опашка за да получат парични преводи от работещите в чужбина родители. След това виждам как купуват талони от Държавната лотария и настървено ги чегъртат с надеждата да спечелят заветния милион лева, за да няма нужда въобще да стават от леглата. Това е житейската философия на днешните млади - да паразитират на чужд гръб. Досадни са за околните, досадни са и на самите себе си. Накратко, обречени са.

А случайно да си забелязал не само българите-тодители, коити изпращат пари на децата си в България И ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ - като мен и мои приятели - които пък пращаме ежемесечно пари на родители и близкй в България, или такива не си видял и забелязал? А тях как ще ги коментираш, или тези глупави билетчета ги кулуват и търкат само младите в България? Ако си сериозен трябва да се стремиш да си обективен. От противопоставянето на стари на млади никога не с излизало нищо добро в крайна сметка, ВЪЗРАСТНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПО-МЪДРИТЕ И РАЗУМНИТЕ, те, тоест ние следователно сме и ПО-ОТГОВОРНИТЕ И ВИНОВНИТЕ, ако нещата не са добре! Не младите създават и отглеждат възрастните и родителите си, ние, тодителите ги създаваме и оформяме като добри и успешни! ИЛИ НЕ!

Общо взето това може да го напише всеки грамотен българин без да е доцент. Всичко това го има на запад, и сравнението което прави не е коректно, защото образно казано има един запад в швейцарските колежи и друг запад в лондонските или парижките гета и въпреки демокрацията която уж има не пречи обществото да е класово. Проблема в Бълария не е в простотията а в концентрацията и. Десетилетия вече най-способните и пробивните излизат от страната, остават тези които не могат или не искат, а малцинството което има добър стандарт не е определящо.

за хората най милото в тоя прокажен свят са парите..... отглеждайте си парички после на тях най много ще се радвате.... само парите ще останат след вас.......

Към психолога: в статията се правилно се коментират негативните последствия във възпитанието на подрастващото поколение, но напоследък това се налага като една тенденция. Премахнете или редуцирайте условията, които пораждат тази тенденция - как? - обикновено се започва с необходимото специализирано възпитание още в основното обазовения, а защо не и факултативни разяснителни онлайн училища по тези теми и т.н. В противен случай "разстоянието" между "българчета" и "европейчета" ще продължава да нараства. А от това губят най-вече българските граждани в държавата.

знаете ли ,какво ще стане ,ако направим сметката на целият ни елит ?те са големите длъжници на българското общество и само благодарение на тях сме в днешното положение !!!

С две думи - децата ни са такива, каквито дме ние, наш образ и подобие, наше дело и отражение, но не буквално, едно към едно, а рефлектирщи новите условия и среда и съобразно индивидуалните си качества, характеристики и заложби. Децата ни - това сме ние, но в подобрен (или поне така би трябвало, ако НИЕ СМЕ СЕ СПРАВИЛИ, и ъова е нормално), по-усъвършенстван вариант и издание. Ако те се провалят - провалът е наш, ако те са успе_ни, успехът е И наш. Дори и когато децата не ни приемат и офобряват (напълно), дори и когато са антагонистично и дори открито враждебни към нас и изцяли ни отричат понякога, ДОРИ И ТОГАВА НИЕ ГИ ОФОРМЯМЕ - но в този случай чрез отрицанието НИ!

симо

Провалът НЕ Е НАШ!!!!Системата ни я натрапиха,законите НИ ГИ НАПИСАХА ОТВЪН,Елитът ни се възпитава по американски модел/и е такъв/,обществото ни е тотално американизирано.....Същите проблеми ТАМ и същите проблеми ТУК.

Децата ни непрекъснато са стресирани от руските азиатски мутри, чийто паметници се блещят зловещо от всички улици и площади по градове и села. Трябва незабавно да бъдат премахнати тези символи на мрака и злото. Задавате ли си въпроса накъде бягат младите....натам където няма да виждат облещени руски мутри.

Дано нямаш деца, иначе и ти си зле и те няма да имат ум и разум.Жалко за тях.Ти си вече бита карта.

..еми това означава , че вече спокойно може да стоят в България , нали руските се заменят с американски мутри...... спете спокойно деца....

Гледам цветя в къщи. Когато нещо не е наред с някое растение, най-напред окапват цветовете му. За едно растение трябва да ЗНАЕШ, как да го поливаш, каква светлина, температура, хранителни вещества са му нужни. А какво ние знаем за самите себе си, за психиката си, та камо ли за децата си? Грубият материализъм е обсебил изцяло държавата ни, управниците ни, работодателите ни и самите нас. Не искам да обиждам никого, но грубият материализъм е развитие на материалистичния комунизъм.

Продължавай. Наблегни на гледането на цветя.

Как така стана другари селяни прости. Не ги ли възпитавате в демократичните ценности и в ценностите на вашия идол Сорос дето вече пукна но неговите измекяри още пръскат отровните си пипала. Може да попитате вашите родители спомнят ли си дали някога в света е имало обществен строй наречен демокрация. Но между другото ви готвят и нови войни така че мъката ви на вас и вашите деца може и скоро да свърши.

"Българските деца днес са умни, интелигентни, но объркани и без подкрепа, казва пред БТА доц. Михаил Околийски." Децата ни са объркани, защото възрастните, родителите и дедовците и бабите им СА ОБЪРКАНИ и СБЪРКАНИ! Много отдавна съм забелязал и коментирал с приятели, че в България бещата и тук са тотално сбъркани - възрастните българи като правило НЕ СА ИЗВОР НА МЪДРОСТ, НА СДЪРЖАНОСТ, НА ВЪЗПИТАНИЕ, НА ЗРЕЛОСТ, НА ТОЛЕРАНТНОСТ,..., ЗА ПРИМЕР. А точно обратното, при всичките кусури, лутания и типични за младостта грешки и беразумни изблици или прояви. КАКЪВ ПРИМЕР ДАДОХМЕ И ДАВАМЕ НА НАЙ-ЦЕННОТО ЗА ВСЯКА НАЦИЯ, НА ИСТИНСКОТО Й БЪДЕЩЕ - ДЕЦАТА НИ?!? За доброто и пълноценното развитие на едно дете, за да стане добър човек и гражданин и пълноценно да се реализира са важни ТРИ ОСНОВНИ ФАКТОРА: СЕМЕЙСТВО И РОДИТЕЛИ; УЧИТЕЛИ; ОБСТАНОВКАТА, В КОЯТО СЕ РАЖДАТ, РАСТАТ И СЕ РАЗВИВАТ! Е, кой от тези фактори Е БЛАГОПРИЯТЕН ЗА ДЕЦАТА НИ? Да подхванем ли темата само за учителите ни, и как те се третират, оценяват и уважават от обществото и държавата, например? Ами с две думи - КАТАСТТОФА!!! Е, как да не са объркани децата, когато ние сме тотално сбъркани, цялата ни ценностна система, животът ни!?!

децата ни ще бъдат жертва на системата и обществото ,докато се осъзнае от болшинството . примерите ,които им даваме са повечето отрицателни ,такива ще бъдат и плодовете,горчиви . искаме другите да бъдат отговорни за всичко ,а ние бягаме точно от това .всеки трябва да носи лична отговорност !ние сме една частица от България,едно камъче,което може да преобърне каруцата ,това учи ли се в училище ?

Проблема е много ясен. След 1990 година всеки гледа да стане "капиталист". Как се става такъв при условие че три поколения бяха равни в бедността а капитала беше държавен тоест ничий. И изведнъж...свободен пазар и капитализъм. Всеки се спусна да си набави начален капитал. А началния капитал по дефиниция не се взима на заем, не се връща и не се изработва. Той просто се ...открадва. И така всеки който реши да прави бизнес стана крадец и създаден норма на поведение на бандит. Вече 25 години тази норма на поведение царува. Днешните родители продължават да възпитават децата си на това а и обществото дава своя дан в това направление. Семейството загуби своята сила и се появиха "вълци единаци". Всеки втори в нашата общност вече е такъв. Бизнеса става все по жесток и не зачитащ човека. Факт е че цялото ни съществуване се върти около това да "работим" все повече и повече. Ако може да не ядем и спим камо ли да имаме свободно време за нещо друго. За да имаш последното трябва да си гадина и да потискаш другите за да ти изработват свободното време. Е при всички тези условия какви очаквате да са децата ни. Кое е добро и кое лошо? Вече никой не знае.

лошо е ,когато богът ни се нарича $ или €,защото не всичко може да се купи ! лошо е ,да търпиш продажния бг елит ,лошо е,когато вървиш по течението ...

Нормално,като не виждат смисъл .

Доста точно определение за нашите деца....за съжаление! Проблемът идва от родителите, от възпитанието, от цялото общество. Той се корени може би още от комунизма/социализма, който както иска да го нарича. От тогавашния стремеж към Запада, към новото, към по-високия стандарт, към желанието за Промяна. Комплексите, които изригват в децата ни са се зародили още в нас, в родителите ни, в изкривената ни ценностна система....Овче стадо е българския народ, макар и да се опитва да се изявява и възпитава като индивидуалист. Такъв е само в простотията си. Хубаво е, че има все повече здравомислещи хора, чиито идеали не са материалната показност и безпардонност. Но са толкова малко на фона на цялата комплексарска маса.....

Толкова са малко , че ги определят за черни овци :)

Да, така е. Мога само да се радвам, че съм заобиколена от интелигентни хора, които измерват щастието и успеха не с марката телефон/кола и прочие. Детето ми е малко все още, но направо се чудя как ще се справя с "улицата" когато поотрасне....

Нали затова си родител, за да се опиташ да насочиш вниманието на детето там където смяташ че е редно. В крайна сметка средата си е среда, но най-голямо влияние над детето имат родителите до 3, 4, 5 клас. Извинения от типа нямам време да се занимавам в тийн възрастта всичко се връща като бумеранг.

Да, така е. И ще дам всичко от себе си да разбере, кое е исински ценното.....Имам страхотния пример от моите родители, които винаги имаха време да разговарят с мен. Надявам се, че няма да се справя по-лошо от тях ;) . Всичко е въпрос на желание!

Всичко започва от семейството, ако родителите са прости децата са обречени да бъдат прости. Простотията не мори, тя мъчи цял живот. За агресията сред българите е виновна неработещата държава и корумпираните политически партии.

Истината е , че по "пътя" от 30 години насам изгубихме посоката. Не, не е оправдание. Та в този "път", се случиха смяна на ценности по възможно най-грешния начин. Сегашните деца са децата на това объркано поколение. Тъжната истина е, че те няма на какво смислено да научат децата си. Звучи неприятно, но е истина.

Колега по долу във форума загатна за плана Ран Ът. Прочети в нета и то по скро документи през деветдесетте и да видим стават ли повечето неща вече днес реалност.

Ран-ът е приложен първо в Унгария, те по-зле ли са от нас? Пречи ви пазарната икономика, пречи ви демокрацията, ама поне кажете защо сме последни сред всички останали демократични пазарни държави.

Добре де имаме информация всички, знаем как се развиват процесите и знаем какъв трябва да е резултатът на този геноцид, НО кой ще промени нещата ако не се опитаме ние родителите на новото поколение деца. Кой трябва да ги възпита в правилните ценности държавата ли, управници ли?

какув е тоя професор?? тои бил ли е някога в чузбина да зивее там,не да путува.и да има деза там та да знае??на запад дезата не пушели,не се самоъбивали,не си сравнявали дрехите не дебелеели??? дезинформатор.факе невс.аман от разбирачи.

Проблема си е комплексен, от родители до учители-образователна система. И аз не ставам сигурно за топ родител , но благодарение на нощните ми остава някой друг свободен бял ден да им видя знанията. В даскалото където ходи единия телефоните до четвърти клас са забранени слава богу. От колеги разбрах, че с месеци събират пари за някой по-скъп телефон, за децата си щото ако е евтина китайка другите чукват в нета виждат цената и ако е под з00лв. децата почвали да се подиграват, така е във втори, трети клас. Това според вас нормално ли е? Реално над 90 на 100 , сме гащници но ще се правим на състоятелни. Нали щеше задължителни униформи да има, строги правила, еднакви стандарти и кво ала бала. На макс се стимулира индивидуализма , което преди век умни хора са определили назапад, че е пагубно в периода преди зрялост на едно общество .

Ами това с телефоните е много тъжен пример, щом това е от значение за децата, жалко за тях. Вие е важно да научите вашите кои са истинските неща в живота, да са по- добри хора и най- важното да се стремят да постигнат нещо наистина значимо за себе си, семейството си, обществото. Всичко друго е прах.

Българските деца НЕ са умни и интелигентни! Това, че имаме някакви си медали там нищо не значи, защото това се постига от 20 ученика на година! А колко са общо всички в държавата ни, давате ли си сметка? Имаме златен медалист по математика, ОК, но в същото време 99% от връстниците му не знаят как се пише думата чинии и даже не изпитват желание да научат. Същите тия 99% нямат друг стремеж в живота от това да свърши часа и да си грабнат телефона или пък да се напият на улицата. Е, това умни деца ли са? Не казвам, че те са виновни, даже напротив, те са жертвата, но не ги наричайте умни!

1% е много. При другите е под 0.1%.

Извинете, а Вие умни ли сте? Кой е умен в тази държава? Управниците ли, които са потомци на прости селяни-партизани, мутрите ли, които държат икономиката ни, учителите ли, които са такива, защото не са могли да станат нищо друго, родителите ли, които блъскат по цял ден за няма нищо?

Не чакайте нищо добро от общество в което на 90% от хората идолите му са Златка, Николета, Азис и Слави!

Не чакайте нищо добро от общество, в което на 90% от хората идолите му са Парите, Парите, Парите и Парите. Там следващите идоли стават Златка, Николета, Азис и Слави!

"децата ни са умни,но объркани и без подкрепа !"... това важи за 90 % от българите !!!

За съжаление тези 90% цял живот никого не подкрепят, но се оплакват как няма кой да подкрепя тях. И не виждат проблема в манталитета "на Вуте да му е зле".

и днес дира си праи съветската пропаганда - да ни каже пак колко сме бедни, нещастни и на последно място... А как се пресмята щастието? Как се вкарва в средностатистическо квадратично отклонение? В Дания били по- щастливи - дрън- дрън...

Това са проблеми от поне 50г. и досега само се говори за тях, но нищо не се върши. Резултата е масово объркано население, което си проправя път в живота с агресия и наглост. Вижте пенсионерите, които с голяма наслада се редят на опашки, за да се карат и кълнат. Вижте родителите на днешните деца, които преуспяват само, когато прекрачат законите и извършват забранени действия. Когато на мой познат попитали детето в детската градина, какво работи баща му, то с годрост отговорило, че баща му е хакер :). Какво да кажем повече? Кражба, лъжа и измама са основният двигател, за да живееш в България. Не го ли владееш ти загиваш. Децата ни виждат всичко това, но и те са част от обърканият водовъртеж, които измислините ни политици поддържат умишлено. Нека кажат после, че планът Ран- Ът не същуствува. В чужбина децата учат как да живеят и да се интегрират в обществото, а тук те учат как да станеш работохолик и нищо повече.

И ти не е лошо да разбереш разликата между хакер и кракер ! Хакера въобще не е лош човек и дори благодарение на него се случва много хубави неща :)

Абе, стига с първични реакции. И моята дъщеря казва, че работя хакер, както се досещаш, нямам нищо общо с хакерство. Макар, че проблеми с операционни системи и приложения се решават с чисто хакерство понякога. Ама за това са виновни създателите им, а клиентите си патят. И такива като мене, на които им побеляват косите. А децата обичат да фантазират.

Абе ако направя бърз преглед на последните 25 год. директивите му се изпълняват точно. Само дето излязохме по големи тепигьози отколкото очакваха. До 2005-10 трябвше да сме от порядъка на 4 милиона, а то нещо разкривихме сметките.

да се казва истината каквато е. А че няма да е приятна за повечето е ясно. Личи си от емоционалните изблици в коментарите.

Заглавието ви "празнично", статията ви изпълнена с "гордост", снимката излъчва агресия...Браво журналя Повдигнахте самочувствието на българските деца Поръчката изпълнена ........

емоционално изостанали каквито са и повечето от родителите им и касвато е и държавата и обществото

Потресен съм от невероятните откровения на тоя доцент. Единственото му що-годе логично послание е да се назначават такива като него да оправят ситуацията (и,както винаги,без никаква отговорност за резултата). Кой им плаща на тия паразити ? Откъде - ясно,от данъците ни. За по решаването на въпроса - четете великия Макаренко, работил е с много по-ужасяващ наглед материал.

Бях потресен от статията му, затова и но коментар