Манолова иска законови промени за ”сградна инсталация”

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че тълкувателното решение на ВКС за сградната инсталация е несправедливо, съобщи БТА.

Обратно в новината

Коментари - Манолова иска законови промени за ”сградна инсталация” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това с асансьора ми напомня нашата ситуация в софия.Съседка възрастна, над 80г,от 4-5 г се премести на село, кракът и не е не е стъпвал в софия оттогава.И "съвета" гласува тя да плаща 1/2 ток и 1/2 асансьор, а тия на 1-ия етаж 12 човека в 3 апартамента да не плащат,а те ходят постоянно из блока, кой безработен да пие кафе със съседката, пенсионер, деца,след работа,в събота неделя,все шават нагоре надолу с асансьора.За тях нищо, а жената дето ама изобщо не идва,тя да плаща. И това е решение на "мнозинството" трябва да го приемеш, макар че разбира се то трябва да е обосновано и аргументирано и лесно ще се отхвърли но си иска процедура и жената не и се занимава. Само се кръсти и се чуди колко хората станаха безумни и алчни.Трябва да има по-лесен начин да се махат подобни идиотщини и да има и наказания, не може ей така гласувахме - изпълнявай, аре,трябава да се спрат тъпотиите.

Аз

Топлофикация не е монополист. Топлофикация е рекетьор, насилствено изискващ от хората плащане за нежелана "услуга". И си има мутра, която да му помага. Мутрата се нарича Република България.

По-лицемерно създание не съм виждала. Тя е един от авторите на закона за топлофикация, направиха го така, че да е необорим, сега тръгнала да го обявява за неоспорим. Тогава протестирахме, помня я от трибуната на парламента как го защитаваше - пламенно. Трябвало държавата да си вземе парите - тогава "Топлофикация" беше държавна. Може да сме малко тези, които помним, но ни има. А има един, който никога нищо не забравя.

Ми, като си толкова помнещ, сети се чии са топлофикациите. Напр. тази в София е собственост на общината. Общината пък е държавна институция - на местната власт, местния парламент или както там предпочиташ, въпреки че си има точен термин. Ерго, Топлофикация е държавна.

Спомням си една приказка където търговец искаше пари за миризмата на хляба, а Хитър Петър му плати със звънът на монетите си. Време е да плащаме за отоплението със сградна инсталация с шумолене на банкноти!

си оправят баланса. Кой плаща брака на стаката в един магазин...клиента чрез промяна на цените на други стоки.

В случая си плащаш - даже и да не купуваш нищо :)

топли се на ток ама без да те топлят съседи на тец :))))))

климатиците въобще не са ме интересували изчисления за отоплението на съседите, нито пък сега. Аз може да искам охлаждане от климатика, а те пък да се греят. И обратното.

Интересно е как законодателно се пази само топлината на топлофекация. Другите топлоизточници са само като допълнителни към нея. Пак да попитам, на кой да пратя сметката за ток, ако предпочитаната от мен температура е 25 градуса при обща за блока 20?

ако въобще съществува.

от "етажната собственост" колко калории на ден да приемаме.

Фалит, одит, съд !!!

Браво, Майче, давай напред! Законът трябва да се промени!

Откъде накъде се твърди че съседите ме отопляват,ако не ползвам топлофикация? Това че не ползвам топлофикация,не значи че не се отоплявам. Това са внушения на топлофикация. Аз се отоплявам с климатик защото мие по-евтино. Вярно че има някакво топлоотдаване, но да се твърди че е 30% е абсурдно.

навън е минус 20. вътре, когато съседите ползват а ти не 10-12. значи от минус 20 до 10-12 е тополоотдаването. от 10-12 до 20 е твоя климатик.

А на съседите колко им е от мойто отопление ???

Глупендер, топлоотдаването ще е от -20 до 12 , ако човек си отвори широко прозорците и въпреки това температурата вътре е 12 .

Вероятно такива като тебе правят сметките в топлофикация...С 30 градуса повече само от топлообмен,ццц... Плаша се,това значи,че в съседите има ГОЛЯМ ПОЖАР.

Ами кой да му плаща топлото от тръбите, които минават през стаите?Нали, колкото и малко да е, го топлят!

Скоро запалиха дискотеката на Божо Кравата. Така че време е и Топлофикация да я подпалят. Както палят всякакви коли, всеки ден. Като изгорят офисите им, няма да се занимаваме повече с тия.

Лошо няма. Нека я подпалят. После потребителите ще платят ремонта чрез сметките си за топлоенергия. Парите няма да паднат от небето.

Ще трябва да почнеш да развиваш нормален бизнес, а не да изнуваш хората по улиците.

Мая Манолова - Президент !!!

гозалез, докато живееш в жилище - кооперация - ще ти налага волята на мнозинството. така е по цял свят. това което искаш да се промени в закона - няма да се промени, защото повечето от хората в блока не го искат. те не искат да загриват целят блок - те да плащат а ти не. те искат всички в блока да ползват парно, за да плащат по малко. с други думи параламента няма да направи тези промени защото повече от 50 процента от гласоподавателите не ги искат. логиката ти за самостоятелно плащане не работи когато живееш в кооперация. като не ти харесва си продаи апартамент и се премести в такъв без парно или със спряно парно. по същия начин ако в даден блок повечето хора не искат парно и няма парно - които иска се мести в блок с парно. и пак ти повтарям кооперация- ако не ти харесва си купи къща само за теб. когато си кооперация плащаш и правиш това което реши мнозинството. ако мнозинството реши че трябва да се плаща.

Много точно казано.

кооперацията може да накара хората на първия етаж да плащат за поддръжка на асансиор, които никога не ползват. само с изрично съгласие на общото събрание тези на първия етаж се освобождават от плаще.

Асансьорът е част от собствеността на кооперацията. Т.е. съвсем нормално е да плащаш "поддръжка", но не и тока за асансьора, ако си на 1-ви етаж и не го ползваш. Което може много бързо да се промени, като минеш определена възраст и качването с торби и ндо 1-ви етаж ти идва много. Или - недай си Боже - си с някаква инвалидност.

топлофикациите не сключват индивидуални договори с всеки потребител на топлинна енергия или топла вода, ами ни праскат и ни дерат кожите чрез едни общи договори и то сключени от изкуствено настанени между тях и нас "търговци" (топлинни счетоводители ) и по общи условия дето могат да си ги сменят когато и както им е удобно?! Да си участвал някога в обсъждане на такива Общи условия на някоя топлофикация и да са ти приели предложенията и исканията?! Като плащам индивидуално искам индивидуално да ми отчитат консумацията и да ми издават индивидуални фактури, но както са с всички атрибити по закон, а не някакви техни измишльотини, и по условия на индивидуално сключен договор! За отоплението на общите части да се сключва отделен договор с Общото събрание и то след замерване на реалната консумация и реално инсталирана, а не проектна мощност!

пояснявам, защото мнозинството от хората смята че по този начин хора като тебе няма да се греят за тяхна сметка. мнозинството определя правилата в кооперацията, и мнозинството определя законите в параламента. просто законът е такъв защото е изгоден за мнозинството, а такива като теб могат да си измислят каквито си искат аргументи, но няма да бъдат приети, защото мнозинството не ги подкрепя.

Да си заминават австрийците и да издеваделстват така в родната си Австрия! Да видим там как ще ги прием е народа... Намерили. безумни и алчни политици, които пируват на гърба на народа!!!

A какво е "народ"?

Разбира се, че Топлофикация печели пари от сградна инсталация, иначе нямаше да харчи пари да я фактурира към клиентите. Ако сградна инсталация отпадне, Топлофикация няма да получава пари за разликите от уредите и общия топломер, както не получава пари и за загубите по магистралните си трасета. В развитите държави отдавна се отопляват с газ. Там подобни проблеми няма и наистина се плаща само при ползване, макар че винаги има загуби при отопление.

Загубите да плащат само тези които палзват и се отчита,а тези с тръби без радиатори,не е редно ,защото хем веднъж плащат без да е ясно по какви критерии,че малко се отопляват,хем допълнително и общи загуби.Не се поставят топломери на тръбите,а само на радиаторите.Освен това загубите как точно се изчисляват ,по равно или съобразно консумацията?Най добре общите тръби да са извън жилището и да се изолират на стълбището за да няма топлоотдаване и който желае да се включи,не може да няма начини!

Бъркате ползване на една услуга със загуби! В сградната инсталация има загуби, а не ползване! Тези загуби могат да се намалят, когато тази инсталация се изолира. Кой обаче плаща загубите по хилядите километри тръбопроводи на Топлофикация? Отговорете си сами на този въпрос! Заключение, Топлофикация е държавно дружество, което се разпорежда с нещо построено от народа на България. Но това не е феномен, има и други такива дружества.

От глупостите на Мая ще пострадат само и единствено потребителите на топлинна енергия. Топлофикациите и топлинните счетоводители не ги касае и за това си го местят от единия крачол в другия, гледат сеир и си траят.

Повечето от коментиращите не са чели решението . А то е ,че "такса сградна исталация" се дължи само ако сградата ет.собственост е сключила предварително договор с топлофикация и има решение на най-малко 2/3 от ет. собственици това да се прави . В противен случай имаме непоискана услуга по смисала и на двата закона ЗЕ и ЗЗП .

Тия дето крадат парно са най-гръмогласни да се махне сградната инсталация.

Напротив. На крадците най-малко им дреме, защото не те плащат. Крадците така или иначе се топлят, а краденото се рапределя между всички, и така те плащат много малко под формата на сградна инсталация. Всичко това засяга хората, които наистина не използват услугите.

Самото минаване на тръбите през имота на такива хора им дава някаква топлина, която се плаща от другите. Самият факт, че тези хора имат идеални части от сградата, които се отопляват също ги прави потребители на услугата под някаква форма. Самият факт, че сме съседи, аз използвам услугата и я плащам, а ти мръзнеш, но през стената губя част от топлината (заплащана от мен) към твоя имот или към студените общи части (ако там няма или е спряно отоплението) също в някаква степен те прави ползвател на услугата. Който не иска да плаща нищо "общо" - в отделен имот (къща) и си плаща съвсем самостоятелно. Няма друго решение, защото в противен случай аз ще се чувствам ощетен и ще започна аз да подавам жалби наляво и надясно. Да видя кой ще ми докаже, че ти под никаква форма не ползваш каквато и да е част от така наречената "услуга"

Законът за енергетиката и в частност "законенните" грабежи които разрешиха да прави Топлофикация са изцяло либерастки и глобалистичен подход към грабеж на населението. Въпреки, че има рационални елементи в тъй нареченото "топлинно счетоводство" системата е с неприемливи дефекти и поради тази причина не би следвало да се прилага особено в бедни страни като България където през зимата големи части от българите работят едва ли не за парното без никакви права да се откажат и да незагубят оснвното си имущество. Жалките брътвежи изказани тук - да си продадем имота за да не ни грабят абсолютбно не се вписват в широко прокламираната от либерастите защита на основни човешки права, защита на собствеността, справедливо заплащане и т.н. Отоплението е незначителна част в сравнение на стойността на собствеността и не бива с перферни похвати да ни отнемат основното. Системата е толкова несъвършена (не ни защитава например от произвола на "счетоводителите"), че това е все едно да пуснат автомобили от които 70% дефектира кормилното управление ....

Счетоводителите са си просто счетоводители. Отчитат едни стойности и изчисляват колко трябва да платиш. На тях също не им пука за простотиите на Мая. Ако премахнат такса сградна инсталация ще им се опростят сметките. Боли ги шнорхела.

в това е проблема! "Отчитат едни стойности и изчисляват колко трябва да платиш." И никой не знае какви са тези стойности. За водата е е ясно , кубични метри, виждаш водомера отвориш крачето - върти, затвориш - спира! При тока е същата работа, киловати за час! Включиш лампата - отчита! При парното няма никакво значение дали ти е отворен вентила или затворен - все плащаш! И от началото на отоплителния сезон гледаш една нула как расте с всеки изминал ден, и никой не знае колко точно е една единица от това което виждаш как се увеличава! Колкото и да пестиш накрая винаги има да доплащаш, защото тези счетоводители сами не знаят какво изчисляват. За тях това са само цифри, срещу които си получават хилядарките всеки месец.

щото начисляват просрочия и съдят отсъстващи граждани.

Народното събрание ще го реши.. То е ясно как ще го реши. Пуделчето на Меркел ще залае само в полза на стопанката си, която му дава кокалчета за да лае.

Закон за енергетиката. "Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, са клиенти на топлинна енергия и са длъжни да монтират средства за дялово разпределение по чл. 140, ал. 1, т. 2 на отоплителните тела в имотите си и да заплащат цена за топлинна енергия при условията и по реда, определени в съответната наредба по чл. 36, ал. 3." "(5) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) При въведена система за дялово разпределение на топлинна енергия клиентите в сграда - етажна собственост, нямат право да прекратяват подаването на топлинна енергия към отоплителните тела в имотите си чрез физическото им отделяне от сградната инсталация. (6) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Клиентите в сграда - етажна собственост, които прекратят топлоподаването към отоплителните тела в имотите си, остават клиенти на топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация и от отоплителните тела в общите части на сградата." Кой е бил на власт през 2012 година?

Тази алинея на практика гласи, че по рождение всички са клиенти на Топлофикация. Защо? Защото новородените в един момент наследяват имотите и автоматично се превръщат в собственици и съответно клиенти по силата на закона. На това му се казва перпетомобиле за пари.

Когато са ни връчили нотариалните нямаше етажни глупости. Никой не може да накара един собственик да стане кооператор освен болшевиките.

Не може някаква частна фирма да ходи и да изнудва хората за Пари.... Иначе, от утре, трябва всеки търговец на стоки, да тръгне да ходи в Топлофикация.... Казва им че продава - коли, самолети и всякакви други стоки и ИСКА те да платят някакви пари.... за да може на тоя който наистина купи самолета, да бъде по- евтино... Ако Изедниците от Топлофикация не искат да плащат- директно ги застрелва !!!

Топлофикация е държавна/общинска.

Топлофикациите са ЧАСТНИ фирми, щото ги Приватизираха...

Топлообменът е винаги с посока от топло към студено, т.е. ако някой се отоплява например с електричество и поддържа в апартамента си температура по-висока от температурата на съседите с парно, по логиката на Топлофикация и изкования изцяло в нейна полза закон, съседите с парно би следвало да му покриват загубите от неизбежния топлообмен.

е отгоре надолу и никаква изолация за подобна идея няма открита, няма открита.

В основата на всички проблеми за гражданите покрай "Топлофикация", всички статии, всички спорове, всички съдебни дела, стои един единствен член от Закона за Енергетиката. Става въпрос за чл. 153, ал. 1, според която всички са абонати на "Топлофикация". Това е единствената причина, "Топлофикация" да може да съди хора, които реално не ползват услугите! Не е лошо българите да се научат да четат повече законите!

приятелю проблемът ти не е топлофикация. проблемът са ти мнозинството от съседите. ако съседите решат колективно да ползват чистачка и ти плащаш за чистачка. ако решат колективно да ползват парно във входа и ти плащаш за парно. всички са абонати на толплофикация само ако мнозинството реши че иска утопление. същото е и с чистачката. ако не ти харесва се изнеси във вход където нима парно и мнозинството не го иска.

gonzales

а ако съседите решат да използват електроенергия , а аз не искам дали ще ме задължат да плащам за тока ?

аз едно нещо не мога да разбера. защо хората не се местят от апартамент с парно в апартамент без парно, като не им харесва. продаваш единия и купуваш друг - какъв е проблемът. някои от тези на които не харесва парното да обяснят. между другото в америка като живееш в кооперация, плащаш за всичко което гласува мнозинството - включително и за градинари и администрация, кортовое и т.н.

Защото хората искат да живеят където са се родили, учили и имат приятели. Най-ценна е това, така че Топлофикация да се омита и да прави инсталации, там където е желана. В центъра на София са преживели мирно и тихо десетки хиляди зими, много преди да е имало топлинно счетоводство

Хората продават и купуват жилища по съвсем други критерии.Като единствена причина за продажба на апартамент да е Топлофикация е безумие.Не си гориш юргана заради бълхите,нали?

Недоразумението Манолова да не си прави евтин пи ар.Що не с хване с проблема-обща вода с който водните престъпни дружества изнудват клиентите си.

топлофикация не прави същото! Спретнали са си една наредба, в която са си записали един коефициент от 19% с който всеки месец ти надписват сметката, отделно и сградната инсталация.

От това дали ще се плаща "сградна инсталация" или не, Топлофикация нито печели, нито губи. Сметката на входа е една и съща. Става въпрос само за правилно разпределение между съкооператорите.. но това в края на краищата си е тяхна работа.

редно е дори гарционерките с дебелите тръби в банята да плащат тройна такса ...

Всички пенсионери се топлят през зимата само от тръбите. Кой ще им плаща това.

Как ли да се стопля със затворени между стените тръби?

Ти трябва да плащаш НАЕМ навсякъде където минават тръбите... За да развиваш бизнеса, трябва да плаща наем !!! Иначе, нормално е всеки да маха тръбите, които заемат място.

Да, обаче тръбите са ОБЩИ ЧАСТИ и махането им е прокурорско. Първо трябва да стане така, че инсталациите да са хоризонтални, тоест всеки апартамент да си има отделен топломер и да е отделен абонат, както е при газта. Там общи загуби няма и всеки си плаща газомера. И апропо, общото събрание не може да реши да ми спре водата по щранга който ме захранва, дори и да наводнявам комшията отдолу, защото пак е прокурорско!

Докагот не вземем мерки да им срежем тръбите и вместо топлофикация да ми плаща че ползва тръбите за подаване на топлоенергия до абонати без спряно парно ние със спряно трябва да плащаме.ЧЕЗ как взима такса за пренос на ел.енергия по мрежата.На практика всеки абонат трябва да взима такса от тези езидници за това , че ползват мружата през частните ни имоти.Аман от конюктурни решения на ВКС обслужващ монополистите.Но така е като взимат по пет хиляди заплата няколстотин лева на месец бълха ги ухапала.Но един ден и те ще дстанат пенсионери и няма да взимат сугашните пари а ще останат на една пенсия колкото и да е голяма все пак има таван на същата пак поради решение на самлия съд.И през турско не бил такъв грабеж.

На Топлофикация и дреме, че ще си срежеш тръбите. Тръбите в сградата не са нейни. Ще изреват съседите и ще те набият.

Това е решение по либерастки - насъскващ едни групи хора срещу други в името на бизнеса и капитала !

Тръбите са на "Топлофикация",САМО когато трябва да плащаме,но ако се повредят-спукаг или нещо друго,то проблемът си е наш.!! Ето защо именно Топлофикация трябва да ни плаща наем,че ползва нашитеимоти,а не ние на нея

Цял Манхатън е на централно парно но там хората си плащат и не роптаят. Законите на физиката важат за всички. Загубите няма как да се избегнат. Просто в Манхатън не живеят прости и невежи комунисти.

gonzales

докарай един от Манхатън да живее в нашите блокове , да НЕ използва услугата на Топлофикация и да го карат да плаща за нещо неизползвано. на вторият месец ще вдигне олелия не защото не възприема комунизма, а защото няма логика да плаща за нещо неизползвано. и ще е прав, дори и да е върл комунист или капиталист.

Децата са от няколко години в чужбина - от 15000 км ли усещат топлината от тръбите ? Между другото за къща от почти 400 кв.м. плащат за отопление и топла вода - /с малко дете и бебе /, колкото плащам аз сама в гарсониера от 40 кв.м !!! Съсед с тристаен , свързан с гарсониера и живущи 5 души и бебе също плащат по-малко от мен ! То само сметката за сградната инсталация и топлата вода трябва да са в пъти повече от моите сметки !

Не може някаква частна фирма да ходи и да изнудва хората за Пари... Иначе, от утре, трябва всеки търговец на стоки, да тръгне да ходи в Топлофикация... Казва им че продава - коли, смаолети и всякакви други стоки и ИСКА те да платят някакви пари... за да може на тоя който наистина купи самолета, да бъде по- евтино... Ако Изедниците от Топлофикация не искат да плащат- директно ги застрелва !!!

Тази кифла освен, че е технически неграмотна е и юридически неграмотна. По закон Топлофикация доставя енергия до абонатната. След абонатната разпределението си е работа на собствениците на сградата. Топлофикация чисто юридически няма пръст в разпределението на енергията. Но комунистката е неграмотна, което е съвсем нормално за един комунист.

Айде пак - все комунисти са ви в очите. Майчето излезе най-стабилна от всички ! Каквато ще да е, но да върши работа. Оня, предишния, с хитлеровите мустачки - какво направи ? Мая удари адвокатската мафия (запис на заповед), безумните адвокатски хонорари за неизплатени 10 стотинки, сега и гадовете от топлофикация. А я сега да видим за топлинната енергия ? - чия собственост е абонатната станция ? - на Топлофикация. Има ли топлинни загуби в самата абонатна ? - има ! (малки са, но ги има). Влизат ли в "сградна инсталация" ? - влизат ! Защо аз ще ги плащам ?

gonzales

баце , в един блок от 20 апартамента има 20 абоната. и Топлото има претенции към всеки един от тези 20 абоната , а не към един единствен - блока. ако ти не си плащаш сметките (и използваш топло) ще търсят теб , а не мен. така че в този случай тази кифла е права (разполага с доста съветници), а и юридически е доста по-грамотна от теб и мен.

Този остарял вариант на сградна инсталация вътре в жилището трябва да се забрани и общите тръби демонтират.От години новите жилища се строят с вертикални тръби извън жилището(стълбищна площадка) и който желае се включва с хоризонтално отклонение ,но пак трябва да са 2/3 ,за да пуснат парно или топла вода.Тези които не желаят не плащат нищо!От години това се прави от някои частни топлофикации за тяхна смятка,поставят нови външните тръби на стълбището!!

Не е вярно, че при хоризонтална инсталация не се плаща нищо. Това е една заблуда, която се насажда от злонамерени хора! Идеята на таксата сградна инсталация е да компенсира загубите в сградната инсталация. При хоризонталните тръби отново ги има същите загуби, защото важи същата физика. Енергото също има загуби на електроенергия по електропреносната мрежа.

Когато вертикалните тръби са извън жилището (на стълбището в сграда ЕС),този който не се включва с хоризонтално отклонение,не плаща нищо,защото нито ползва парно,нито тръбите минават през апартамента!Проблема със сметките е за неползващите досега,но може да се намери решение по този начин!

Мая работи за топлофикация. Който е чел жабата и знае , че жалбата си умишлено посочи само ротиворечия между втрешни закони, като умишлено скри , че има противоречие с евро норми , които стоят над местните закони и имат предимство пред тях. Съдът се произнесе само в рамките на това. Гнусната червена пачавра хем се прави на защитник , за да е популярна , хем играе на практика за монополистите. И тя ходи на явки в ЦУМ при Свинаря.

В България живеят предимно овчи електорални единици. Това го знаят всички политици. Затова и картинката в страната е такава. В коя друга държава ще повишат някаква услуга с 30% и никой няма да протестира? Как е възможно в страна, където по официални данни около 77% от пенсионерите живеят с до 324 лв/месец, никой да не протестира при 20-30% увеличение в цената на парно?

В същото време 90% от пенсионерите изхвърлят дебели пачки с пари на измамниците. Някои по 2-3 пъти. България е страната на чудесата. Алиса пасти да яде.

Пенсионерите са повече от 2 милиона. Ако 1.8 милиона изхвърляха пари, всички щяха да ритат пачки по улиците. Явно целта на тази медийна кампания с по 20-30 ужилени пенсионера годишно е точно такава, да покаже колко "много" пари имат бедните български пенсионери, събирали по 40-50 години.

Добре де, Еврокомисията съди Газпром за монополно положение, изисква глоби. А монополисти като Топлофикация пият кръвчицата на пенсионерите в БГ за неползвани услуги...и никой не си мърда пръста да ги отсвири?

Пенсионерите като не искат парно да си отидат на село.

То не всички пенсионери са селяни като родителите ти и чадото им.

Най-лесния начин да се откачиш от тези мошенници и крадци е да си продадеш жилището, да си купиш друго без ТЕЦ. Правиш си 20 см изолация и си решаваш проблема завинаги, без да плащаш излишни пари цял живот. При такава изолация само да си направиш кафе ти стопля стаята. А иначе се топли от телесната температура на самите хора. И не ти трябват никакви радиатори и духалки.

хехеех и един мармот завива шоколад. ако беше така и топлофикация и производители на отоплителни уреди шяха да са фалирали - всички щяха д абичат по 20-30 цм. изолация и няма разходи за отопление. ама вервайте на легендите

Не мога да понасям Топлофикация. За мен това са едни от най-големите обирджии. Но! Ако една сграда по проект е с отопление на парно- сори, няма как без общи части. Да не говорим, че лирите в банята не са лири в масовия случай, а са просто тръби. И се ползват именно за отопление. Към тях няма топломер. Т.е. дори един апартамент изцяло да си е махнал радиаторите, на практика в банята се отоплява като всички други. Не се научихме да живеем заедно, и това е. Сградите не са сирене да ги режеш и всеки да е сам юнак на коня. Може- в собствена къща. Общо събрание и се решава на какво отопление да сте. Може целия вход да се откаже от топлофикация- тогава няма да има такси. Ама как ще се отоплява... За панелките не виждам друг вариант. Или като в провинцията- видях много блокове на дърва! На ток не става, защото мощността е малка и като включиш всичко, пада бушона.

gonzales

сградите са проектирани и с комини - поне при нас е така. имаме тръби за парно , но имаме и комини. аз ако съм на твърдо гориво топля всички апартаменти нагоре по простата причина, че комините минават през апартаментите им. естествено за това никой нищо не ми плаща. защо аз да плащам за топлото по тръбите минаващи през моя апартамент? аналогично е и ако се отоплявам с ток или газ. аз отоплявам тръбите на Топлофикация. те съответно не търпят загуби. и в същото време ме задължават да им плащам за нещо което никога не използвам. в това се състои логиката. има и много други примери. примерно за пътищата. и те са общи , но плащат (чрез винетка) тези , които ги ползват.

gonzales

трябва да задължат Топлофикация да изкара тръбите си извън жилището. и който иска да му пуснат топло , студено ако ще и плазма. с електрото е така, с водата е така. има възможност за отчитане на консумирането и не ангажира съседите. аз може да се топля на твърдо гориво , на газ но за това комшиите не са ми задължени въпреки , че аз затоплям и стените , и тавана. никой не го интересува аз колко плащам за да се отоплявам. защо аз трябва да съм потърпевш за отоплението на други? ток, вода/канализация, топло, газ би трябвало да са на индивидуална употреба. покрив, асансьор, осветление (стълбище,мазе), охрана, разходи по общите части и др. от този род да са общи. трябва да има разграничаване.

А през лятото когато охлаждам жилището си кой ще ми плаща загубите, ако съседните жилища не се охлаждат? Може би топлофикация или съседите.

Чудя се, как все още услугите на "Топлофикация" не са станали задължителни. Който не ги ползва - затвор!

За момента има само запор и разпродаване на имущество при ЧСИ. Може да нямаш договор, може да си наследил жилището, може никога да не си включват радиатора или обитавал имота, но си длъжник по презумпция, която е записана в закон от тези, които трябва да защотават интереса на народа. Накрая никой няма да остане в такова държава. И циганите от години напускат.

Кой закон те прави задължително абонат ? - само питам да го потърся

На тези които смятат сградната за справедлива им пожелавам от все душа да изпитат тази справедливост на гърба си . Да ги изтраска някой пиян джигит с колата, държавата да им определи 150 лева пенсия и да плащат сто лева сградна, която според съда е справедлива. И не си мислите , че това е абстракция у нас на вероятността да станеш си инвалид е огромна - един инвалид се пада на двама работещи.

Права сте в искането си. Не сте права в начина по който го искате. Недобросъвстните граждани НЕ са ваш проблем. Това е частен многомилионен бизнес Не ви интересува как тези се справят с мошениците. Това, което ви интересува е във вашата сметка да не присъствуват разходи на мошениците. И ТОВА Е ОТГОВОРНОСТ на топлофикацията. Престанете да живеете в социализма, топлофикацията на това разчита. НАПРОТИВ, имате право да ги държите отговорни затова, че НЕЗАКОННО ви начисляват чужди разходи, за да не ги плащат те или за да не правят разходи за залавяне на нарушителите, Към това, като се добави, че нямате никакъв шанс да знаете дали не симулират с този проблем, Омбудсменката трябва да ги държи изкъсо и постоянно, докато не се реши проблема. Смятам, че тя това и се опитва да прави. Дано да намери подкрепа в НС. По същият начин ВМЕСТО да начисляват сметка затов, че тръба минава през банята ви и зимно време е топла, ТРЯБВА да е точно обратното, АКО не позлвате парно. Това е вашата собственост. "Те" взимат от вашата собственост, пространство, за да осигуряват на други апартаменти парно. Вас какво ви касае?? Отношенията топлофикация и частен клиент трябва да стават по един от двата начина: 1) Тръбата да минава ВЪН от вашето жилище, (по стените на блока, откъдето искат); или 2/ Топлофикация да ви плаща наем затова, че ползва част от територията ви. А това, че зимно време тази тръба била топла, вас това не ви касае, Вие не сте ги молили да я правят топла зимно време. Дано омбудсменката вземе и това под внимание.

Това е отговор към Jenna по-долу. Съжалявам, отхвърча нагоре!

Топлофикация е една феодална схема, узаконена от "народните" представители, за създаване на длъжници. По този начин се обогатяват определени кръгове от хора.

Нека да плащам сградна инсталация, но спрямо използваната топлинна енергия. И още нещо, смятам, че при това дистанционно отчитане има нещо неточно. Сигурна съм, че съседи крадат парно, защото през зимата чувах как тропат по радиатора, нещо закачват, завинтват и пускат, за да се напълни радиатора им късно вечерта. Дали отчитането по новия начин става през нощта? Когато казах на тези, които отчетоха моите топломери, те ми отговориха, че в посочения апартамент отчитането става дистанционно, т.е. те не са влизали в самия апартамент. А, такива проверки трябва да се правят и то изненадващо.