Коментари - Българската ”Пастърма говежда” получи закрила от ЕС | Днес.dir.bg
Коментари
един виц от баща ми - Един увил във вестник парче пастърма и тръгнал към кръчмата да си я пийне с приятели. Да, ама, понеже я носил под мишка я изгубил по пътя. В кръчмата казал - Не ме е яд, че я изгубих, но ме е яд, че който я намери няма да може да я нареже!
дето го има само у нас, донесе ли патент за българското кисело мляко или се превърна просто в йогурт,в който бактерията била "yogurt cultures"? А българското овче сирене-за него има ли патентовано название. Щото в Европа знаят само гръцкото Фета, дето за нищо не става.... И изобщо има ли област, в която да не сме прецакани поради безхаберието на управниците ни,заети с личните си интереси и ежби.
Чудесна инициатива! Пастърма говежда! Точно така трябва да се казва и това име да бъде запазено само за България. Не се ли подигравахте на учителите, че не научили изсрните от вас деца? Не виехте ли, че учителите не учат на нищо изсрните от вас деца? Не кряскяхте ли вие, че учителите са богаташите, които ви изцеждат джоба? Не се ли вайкахте вие, че лекарите много учат и са скъпи за държавата? Не сти ли вие онези, които искат лекарите да ви лекуват без пари? Не сте ли вие... Не сте ли вие онези гнусари, заради които децата заминават и никога няма да се върнат, освен за погребение или за болен родител? Замърсихте България, мързеливци и завистници, и Путин, и Тръмп не ви искат вече. Сега яжте Пастърма говежда, направена от калинки и гнусари, а и се гордейте, че е мноо бълхарско! ххх
Турци, арменци и кои ли още не имат "пастърма". Патентовайте "Българска пастърма". Какво е това "пастърма говежда" - дори на български звучи идиотски?!? Никой чужденец няма да се осмели да купи продукт с подобно име!
Радвате ли се? Я питайте българското правителство защо на запад киселото мляко и саламуреното сирене са известни и се продават като гръцки, Greek yogurt, и какво се прави по този въпрос от страна на нашего правителствено брата. Също питайте отде говеда в бълхария, като ликвидирахме (буквално) тази индустрия по времето на един небезисвестен български мавър, дето обичаше да прави сделки за левче.
Мииии... в Българското законодателство няма правно понятие "национално предателство". Така че всяко престъпление, представено като политическо решение е абсолютно ненаказуемо.
анти бебе:))) Изглежда са ти малко годинките.Българското селско стопанство го ликвидира един брадат пръч с прякор Фил Кенеди,едно адвокатче казващо се Филип Димитров. Мавъра дойде 97-ма....той еба мамата на индустрията. Помня като слон:))
Добро решение - Пастърмата гони 100 лева килото , прави се от козе месо а се продава за говеджа , в БГ няма Говеда . Така ще се ползва ЕС Програма за компенсации и дотации .
Колко наистина е от месо е друга тема....
що, пастърмата от какво може да е друго, освен от месо? От хартия? Аман от мрънкачи.
няма,но въпросът е за произходът на месото!Сега пилешко,телешко и свинско от магазина са с еднакъв вкус!То няма как да е различен-фураж,хормони на растежът и др.добавки са еднакви.
Това не е колбас, че да не може да се разбере какво има вътре. Няма как да не е от месо, въпросът е от какво. Ако толкова много държиш на автентичното качество, отиваш на село, потягаш дядовата кошара и си гледаш теленца. Колиш и си правиш пастърмичка по мерак. Ако не си готов да го направиш, недей само да мрънкаш по стар навик.
Добре, че в Турция на са научили още... но и тяхната е ужасна... ;-)
Само да вметна, че е силно вероятно традицията да се осоляват и съхраняват меса в Европа да е въведена от прабългарите. Те са умеели да правят чудна конска пастърма.
българска говежда пъстърма може но само говежда пъстърма няма как да патентовате при наличието отдавна на bresaola:)
Голям праз!!Както и да се казва ,колко българи могат да си купят дори 100гр.
Време беше, щом италианците могат да си защитят брезаолата, що и ние да не лепнем едно "гарантиран произход и качество" на пастърмата.
добре,но защо не е говежда пастърма,а пастърма говежда....нещо не ми пасва прилагателно след съществително...или минаваме на вино бианко:)) Не ми е ясно от къде ще вземат толкова говеждо или отново 20 годишни замразени боклуци.
търси се и се описва по азбучен ред:Боя зелена,Боя синя,Боя оранжева и т.н.,а не Синя боя при Синьо сирене,Зелена боя при Зелева салата и т.н..който разбрал-разбрал.
Хората не са защитени, ма пастърмата - може.
Ха ха коментара ти е точен само да не дойде време и българите да ни вписват в регистъра на ЦК на ЕК !!!!
Какво ме интересува закрила, аз от десетилетия сеправя най вкусната пастърма /Пастрами/ в Европа и не се фукам -който може, си го може, голямо чудо!
Българската ”Пастърма говежда” получи закрила от ЕС
Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
Обратно в новината