Българската ”Пастърма говежда” получи закрила от ЕС

Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Обратно в новината

Коментари - Българската ”Пастърма говежда” получи закрила от ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

един виц от баща ми - Един увил във вестник парче пастърма и тръгнал към кръчмата да си я пийне с приятели. Да, ама, понеже я носил под мишка я изгубил по пътя. В кръчмата казал - Не ме е яд, че я изгубих, но ме е яд, че който я намери няма да може да я нареже!

Поправка . да си я хапне с приятели.

Пастърма говежда....тънко мезе за сериозни пияници.

дето го има само у нас, донесе ли патент за българското кисело мляко или се превърна просто в йогурт,в който бактерията била "yogurt cultures"? А българското овче сирене-за него има ли патентовано название. Щото в Европа знаят само гръцкото Фета, дето за нищо не става.... И изобщо има ли област, в която да не сме прецакани поради безхаберието на управниците ни,заети с личните си интереси и ежби.

Чудесна инициатива! Пастърма говежда! Точно така трябва да се казва и това име да бъде запазено само за България. Не се ли подигравахте на учителите, че не научили изсрните от вас деца? Не виехте ли, че учителите не учат на нищо изсрните от вас деца? Не кряскяхте ли вие, че учителите са богаташите, които ви изцеждат джоба? Не се ли вайкахте вие, че лекарите много учат и са скъпи за държавата? Не сти ли вие онези, които искат лекарите да ви лекуват без пари? Не сте ли вие... Не сте ли вие онези гнусари, заради които децата заминават и никога няма да се върнат, освен за погребение или за болен родител? Замърсихте България, мързеливци и завистници, и Путин, и Тръмп не ви искат вече. Сега яжте Пастърма говежда, направена от калинки и гнусари, а и се гордейте, че е мноо бълхарско! ххх

Убийте кравата, правете пастармааа!

Турци, арменци и кои ли още не имат "пастърма". Патентовайте "Българска пастърма". Какво е това "пастърма говежда" - дори на български звучи идиотски?!? Никой чужденец няма да се осмели да купи продукт с подобно име!

Радвате ли се? Я питайте българското правителство защо на запад киселото мляко и саламуреното сирене са известни и се продават като гръцки, Greek yogurt, и какво се прави по този въпрос от страна на нашего правителствено брата. Също питайте отде говеда в бълхария, като ликвидирахме (буквално) тази индустрия по времето на един небезисвестен български мавър, дето обичаше да прави сделки за левче.

Мииии... в Българското законодателство няма правно понятие "национално предателство". Така че всяко престъпление, представено като политическо решение е абсолютно ненаказуемо.

Евала! Браво! Да живей! Законът е спазен! Спокойни сме, българите сме си чисти пред съвестта си. Захари Стоянов го е описал това явление още навремето в една такава книжка, дето Ганю обича да я пренебрегва.

анти бебе:))) Изглежда са ти малко годинките.Българското селско стопанство го ликвидира един брадат пръч с прякор Фил Кенеди,едно адвокатче казващо се Филип Димитров. Мавъра дойде 97-ма....той еба мамата на индустрията. Помня като слон:))

Изглежда имаш склонност да си правиш прибързани изводи. Приватизатицята съвсем не почна при Фил Димитров. Но оценявам ентусиазма ти.

Бря, как я е имало досега без Прюксел?!?

Добро решение - Пастърмата гони 100 лева килото , прави се от козе месо а се продава за говеджа , в БГ няма Говеда . Така ще се ползва ЕС Програма за компенсации и дотации .

познавам я само като я погледна,без да опитвам. В България има много говеда,една част се подвизава във форумите,друга в НС...основната част е по пътищата.

Колко наистина е от месо е друга тема....

що, пастърмата от какво може да е друго, освен от месо? От хартия? Аман от мрънкачи.

Един път си бях взел (цената беше 35 лв килограма - ще си каже човек трябва да е истинска). Забравих на масата 2 резенчета, след 2 дена ги взех и станаха на прах между пръстите ми като ги разтърках.

няма,но въпросът е за произходът на месото!Сега пилешко,телешко и свинско от магазина са с еднакъв вкус!То няма как да е различен-фураж,хормони на растежът и др.добавки са еднакви.

Това не е колбас, че да не може да се разбере какво има вътре. Няма как да не е от месо, въпросът е от какво. Ако толкова много държиш на автентичното качество, отиваш на село, потягаш дядовата кошара и си гледаш теленца. Колиш и си правиш пастърмичка по мерак. Ако не си готов да го направиш, недей само да мрънкаш по стар навик.

Добре, че в Турция на са научили още... но и тяхната е ужасна... ;-)

знаеш ли колко пастърма и свински филета отпътуват от България на Юг....за ракията да не говорим. Е,когото хванат хванат но рушвет не е българска дума:)))

Това е най вкусното нещо на света!!!

Само да вметна, че е силно вероятно традицията да се осоляват и съхраняват меса в Европа да е въведена от прабългарите. Те са умеели да правят чудна конска пастърма.

Говежда пастърма от тлъсти, демократични говеда

Елате и опитайе в ЛИДЛ: "Банкянски ангъс бюрек"

българска говежда пъстърма може но само говежда пъстърма няма как да патентовате при наличието отдавна на bresaola:)

Голям праз!!Както и да се казва ,колко българи могат да си купят дори 100гр.

ако пастърмата е наистина говежда и направен по добра рецепта си заслужава да си купиш....колкото пари имаш толкова. Като я полееш с червено вино,пей сърце.....после къде си попадио:)))

Време беше, щом италианците могат да си защитят брезаолата, що и ние да не лепнем едно "гарантиран произход и качество" на пастърмата.

добре,но защо не е говежда пастърма,а пастърма говежда....нещо не ми пасва прилагателно след съществително...или минаваме на вино бианко:)) Не ми е ясно от къде ще вземат толкова говеждо или отново 20 годишни замразени боклуци.

търси се и се описва по азбучен ред:Боя зелена,Боя синя,Боя оранжева и т.н.,а не Синя боя при Синьо сирене,Зелена боя при Зелева салата и т.н..който разбрал-разбрал.

си ги описвай както можеш. В българската граматика прилагателното е пред съществително....сигурно си бягал от тия часове.Писна ми от неграмотници.

Хората не са защитени, ма пастърмата - може.

Ха ха коментара ти е точен само да не дойде време и българите да ни вписват в регистъра на ЦК на ЕК !!!!

Ти що се притесняваш?Не си човек.

Кажи бе вмирисана европастърма ??

Какво ме интересува закрила, аз от десетилетия сеправя най вкусната пастърма /Пастрами/ в Европа и не се фукам -който може, си го може, голямо чудо!

Глупак защо си поставил минус? Какво ни ти хареса че мога и сама да си я направя? Коему е трудното? Минус сложил некадърника!

пъпчивите минуси.Не знам какво им плащат на минус но са много неграмотни.