Москва за азбуката: Изкуствено раздухан скандал

Раздухваният в България скандал за историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова.

Обратно в новината

Коментари - Москва за азбуката: Изкуствено раздухан скандал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Географското понятие "македония" е било част от държавата България. Както са били и Мизия и Тракия и Добруджа! Но държава Македония, нито македонски народ или македонски език никога не е имало!!!!

Първото българско царство........за него говорим. Когато е създадена кирилицата на българска територия и земя и от българи. И после пренесена от българските ученици нагоре на другите славянски народи, Киев, Москва и т.н.

Забравихте ли, че Славянин означава РОБ? Ей, Българофоби- някой от вас замислили се върху факта, че братята Кирил и Методий са изпратени на мисия от императора? Руснаците пишат,че братята са гърци. Е добре - и как така някой ще отиде и ще проповядва на език различен от гръцкия, еврейския или латинския? ТОВА Е ЕРЕС!!! Братята имат мисия и тя е, че всеки един човек трябва да се моли на Бога на РОДНИЯ СИ ЕЗИК!!! Те защитават тезата си пред ПАПАТА. Те създават ГЛАГОЛИЦАТА. Климент, Наум(те също са кръвни братя),а вероятно и Сава, Горазд и Ангеларий създават Азбуката. От уважение я кръщават на Учителя си - Кирилица. Азбуката е създадена в Плиска. В Македония са ЧИЧОВЦИТЕ(това са близките кръвни роднини на българските владетели - с тях се съветват).

Като си цъкнал сам на себе си 32 плюсчета и си мислиш, че си много умен и не си роб:):):)!

Браво, красива жена и стилно облечена!!Дреме ми, че Путин го е казал и какво е излъгал, нали Солун е македонска земя?! Браво, Мария, само като те гледам и забравям за азбуката....

И има красиви крака и спортна фигура,знае няколка езика, сред тях най-трудния - китайски.Освен това е умна и находчива.Мъзък - бръснач.

гола виждал ли си я?

А,бе, ви полудяхте ли? Някои показали как ги облагородила славянската писменост. Цяла седмица се упражнявате в истерия, злоба, и ненормирана лексика. Стигнало просто до извънредно поведение. А не помислихте ли за това, че след толкова години на охулване на Русия от най-високо ниво (и не само от Плевнелиев) как Русия ще се отнася към вас? И вече започна да променя отношението си. А какво е станало? Аз лично, когато чух няколко коментарии на сериозни бг-учените без емоции, а чисто фактологически и исторически, то се оказва, че тази истерия, която подхванали ощастливени русофоби не струва тази вакханалия. Става дума за повече от хилядолетна история, когато са сменяли граници и държави и накрая Македония станала българска, преди била югославска. Нали сами казвате, че македонците са българи? Тогава? А светите гръцки братя са били поканени в Моравия (Чехия, сега гр.Брно) създават там глаголица, а после след гонения са се преместили в БГ (Кирил бил вече погребан в Рим) и Методи и ученици продължили святото дело в Преславски манастир. Путин да е казал нещо против? Той посочил кратко и точно без никакви интерпретации или отричания на ролята на БГ само и само географско място, което е вярно фактологически. Нали тогава е била бг-територия, а сега не? И? Какво пенясвате? Путин ли е виновен, че границите са се местили? Той ли е местил границите? Поведението ви е скандално и прилича на злобна интрига без никаква причина. Думите на Путин след като надделя разум, никой от сериозни бг-учени не може да изтълкува по друг начин, освен, че те са по никакъв начин не нарушават историческата истина и не намаля ролята на БГ, която , впрочем, комбинирана с труд от хората от различен етнос, щом така държите на тези неща (макар,че това няма значение).

Монголоидът в Кремлин няма как да знае историята ни. Той е специалист по хибридни войни, зелени човечета и офшорни сметки

Омазахте се до ушите - факт. С едно изречение дрогарят Путкин настрои цяла България срещу себе си, а вие си забърсвайте. Късно е и вони много.

Абе, Пешо, ти до колко компютри едновременно имаш достъп? То бива да си сложиш един плюс, но 30 плюса едновременно не са ли малко в повече:):):)!? Като се има предвид, че на тази страница от сайта на Дир сме не повече от трима - четирима...:):)

По телевизията даваха в ленинград сградата на мурзилките-тролове доста голяма и едни такива грозни рушняци цъкат ли цъкат по компютрите - доста повече са Русски свини - да си стоят в Рашка

Ти от тях ли си?

скандалите ги "раздухвате" вие, бляд грозна! с тоя вид на компаньонка от тризвезден московски хотел, колко ли мужишки тояги си "раздухала" за да те сложат на тоя пост

Грозна е майката ти, тъпанар, тази е жена, та дрънка, може би Цачева ти е по-готина?!

Дано повече граждани на БЮРМ да са научили , че в годината когато Киевска Рус приема Християнството чрез българската книжнина столица на Българското царство е град Скопие . С други думи българи сте! Македония е географско понятие. А и албанците да го знаят не е лошо.

Тук въпросът е друг - че Путkин си беше поставил определена цел с това изказване, но не му се получи. Вместо това получи звучен шамар, та сега една сурия шантонерки и тролчета се опитват да замазват положението.

съжалявам, но не считам македонците за българи, аз съм българин, те не са, говорят различно от мен, не виждам кое им е българското.

На стената ми е снимка на баща ми (той е 3-4 г) със неговата баба Ангелина родена в Охрид а дядо му Зарко е от Велес, всеки четвърти българин в България има корен от там или роднини.

Красива руска шлюха, назначена да замазва провокациите и гафовете на Фашисткото Дерьмо.

По руските форуми българите са "продажние шлюхи" . Виждам че чувствата са взаимни.

бОли ме фара какво е по руските форуми! за мен вие не съществувате, бе ватници клети

па да ви кажа не ме интересува с какви букви пиша, интересува колко пари в джоб и сметка, колко пълен хладилник и фризер и като влезна в супермаркет доколко напълвам количката.

Доволна свиня?

СРАМ и ПОЗОР, руски пияндета !

Абе... много сладък ми се вижда тоя скандал с кирилицата бе! Мария ЗАХАРОВА отговаря на протестното изказване на Екатерина ЗАХАРИЕВА - всичките дами захарни, сладки!

та затова е тая страшна "сладост".

горката патка сигурно се чувства много тъпо когато трябва да замазва гафове на джуджето Путkин НО, то не било гаф, а целенасочено изречение с цел да всява раздор сред балканските държави. ОБАЧЕ - де го чукаш де се пука - Путkин получи масиран шут в гз от българска страна. Горкото кремълско джудже

Въже за петара колона която продава Родината ни на татарина путкин!

Следният стих е изписан на една стена в Лувъра, обезсмъртявайки неговия автор: "Настане вечер, месец изгрее, Звезди обсипят свода небесен. Гора зашуми, вятър повее, Балкана пее хайдушка песен".

Христо Ботев. Невероятен стих, но за съжаление нито в Лувъра го има, нито в Сорбоната, не че го прави по-малко велик.

................

JMM®

Кремълският политолог Баранов в прав текст - имаме нужда от нестабилна България ! От тук и препоръката на Баранов, която се изпълнява в момента като цел на руската външна политика - страната ни да се дестабилизира отвътре, за да се превърнем във "фалирала държава", в несъстоял се член на ЕС и НАТО и от там веднъж дестабилизирани и разединени, да ни завладеят "евтино".

Когато, Владимир Путин върне Крим на Украйна, тогава ще приема, че азбуката е е дошла от Македония, а ние в България си учим не кирилицата, а Македоницата ! :))))

Питам се: Когато им носят кирилицата на руснаците от "македонските земи", кой беше тоя юнак- дали Георге Иванов, дали Самуил или пък бил е сам Александър Най-Първи/защото смущаващо има и руски император Александър 1-ви? / ? Ма те се са си македонци, та то е се тая. Харесвам уточнението, че "македонска земя" е само географско понятие. Така де, ама на коя карта? На Руската?Тц, голяма им е картата и не се побира, освен Константинопол, който го няма,, но пък е в сърцата и душите им. Та чия карта включва пониятието "македонски земи" през 9-ти век? Америка и Австралия не стават- не са открити по това време! Също и Нова Зеландия, както и Антарктида. Австро-Унгария не е създадена, а Германия са 100-200 феодални владения. Турция няма да я има още 4 века, а Белград е българска северозападна крепост. Та на чия карта са "македонските земи "? Знам, че това е въпрос "с повишена трудност", защото дори и да знаете отговора...награда не се предвижда, а най-много едно "шляп през пръстите"! Не се огеографяват интереси на картите на тази Земя! П.П. За Луната и Марс не съм запознат, но на Ваше място ...бих внимавал :)

АНАлиз от събитията 1989 -1991 година подава ,че се е наложило ударно да с е преселят милиони руско говорящи по всички страни с цел укрепване на биосферата.Тежко увредени региони от тн "Първо пришествие "вкл САЩ са получили специфична нова биосферна охрана.

СПециални благодарности на Путин.. Подава се ,че Руския език е най близък до църковно славянския и затова го ползваме успешно за стабилизиране на биосферата на големи и малки региони..Благодарение на НЕГО е укрепена биосферата над огромни региони от Европа и Азия вкл над Израел и Турция.

симо

Разбира се, че е изкуствен ....Сороските организации и тролове не естествено създание...

СПециални благодарности на Путин.. Москва е част от огромна славянска империя и бе редно да защити БЪлгарска охридска македония от опити за нагла дестабилизация. На територият ана ХАнство БЪлгария към 900 година има две мощни книжовни школи едната е Охридската другата Велико преславската. Кирилицата е БЪлгарска азбука създадена от БЪлгари. Кирил и Методии са създали ГЛАГОЛИЦАТА. ТАзи азбука се оказва много опасна и уврежда трайно съзнанието на писарите.

Няма доказателства, че кирилицата е направена от българи, за Климент единствено се знае, че е от мизийски произход, И петимата седмочисленици идват от Моравия. После патриарх Фотий ни изпраща още няколко ученици на Методий.

Кирилицита е направена в българския царски двор, а дали са българи, гърци или моравци е без значение.

Най-големият проблем, който братята православни славяни не могат да преживеят е, че азбуката им не е създадена от руснак. Всъщност, когато е създадена азбуката им, те не са съществували като държава.

Те и сега не съществуват!

Те по това време и славяни не са били. Говори ли са фински езици.

Ние, българите в България сме едновременно и славяни. Такава е кръвта ни славяно-българска, езикът ни е славяно-български и не ни трябва преводач, за да се разбираме с руснаците и сърбите. Такъв е и нашият бит и дори нашето мегаломанско мислене. А ти си шизи или си циганско-еврейски мелез.

Няма славяно-български език. Езикът е старобългарски. Това "славяно-" е измишльотина, за да се омаловажи българският принос в развитието на цивилизацията.

Тия руснаци доста се оплетоха в лъжите си, каквото и да кажат е голяма глупост. А на тая кукла мястото ѝ е в някой бардак на сибирски олигарх.

Това изобщо не е вярно, нито ясно нито понятно... Чудя се нашите как не са разбили тази руска тъпотия. Тема Македония по това време изобщо не е в Солун или Пеония и Дардания, които днес се подразбират във Фиром като Македония. Тема Македония е била в днешна Източна Тракия край Одрин и Хасково. ..." Според нея още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно."

И Путин и оня измисления Македонски изкуствен президент, както и изкуствената скоросмъртна страна Македония отлично знаят, че Македония е билa Българска изконна територия по времето на 1 Българско Царство! Само, че не разбирам, защо Путя вместо да признае пред Македонистите, че са изкуствена страна , и че територията им принадлежи на България, той се ОБЪРНА обратно против България и се ОПРОСТАЧИ , като почна да възхвалява Македонизма ! После да не се чуди, как всички Руски паметници в България, ще се окажат УКРАИНСКИ, което исторически е ФАКТ, че Украинците са водили борба за нашата Независимост !

симо

Македония сега е Американско създание/с албанска перспектива/......

Другарят Путин направи голяма грешка! Дори и да е имал друго в предвид, не се изказва по такъв многосмислен начин! И ако в Македония си е спечелил някой симпатизант в България е изгубил в пъти повече такива! А фактите и историята така или иначе няма да се променят с неговите изказвания, но малко уважение към народа, от който си приел писмеността подобава да е понятно за неговия ранг!

Другарят Путльо е обикновено кагабистко гавно и нищо повече! Толкоз!

Не съм нихилист и не защитавам Путин, просто неговият намек е съобразен с това кой му е гост. За месторождението и местоживеенето на Кирил и Методий е ясно, те са от македонските земи като географско понятие. Обективно обаче не е ясно откъде Киевска Рус е взела писмеността, кое е доказателството, че е от България, като и ние нямаме НИТО един стар документ на кирилица, за глаголица няма какво да говорим...

какво не е ясно?нито путин нито съветниците му знаят със сигурност какви са братята кирил и методи ,дали са българи,византиици или македонци.това е политическо изказване предназначено да погали нечии уши и да настъпи нечии мазол и служи като послание-според мен се отнася до нато:сиреч стоите далече от македонците и не повтаряите онази глупост с косово.а тука са се нахвърлили сто човека да обясняваткирил и методи къде са родени,къде е охрид,в охрид имало ли е българи и сини ли са им очите,дали са славяни ,дали кирилицата е глаголицаи не знам кво си още.изказването е на чувствителна за българите тема,контекста засяга,обижда и застрашава български интереси и постижения и служи за много други неща които изобщо не са свързани с историческата истина.независимо от всичко смятам че би трябвало българското правителство да протестита или служител в руското посолство да бъде помолен да напусне-примерно по културните въпроси.тук беше премината една граница която не трябва да се преминава и българското правителство трябва да го покаже по някакъв начин.с приказки не става.както трябваше и турския посланник да си е в къщи отдавна.

А когато прецедентът Плювналиев на 3-ти март заявяваше, че Румъния и Финландия са освободили България от турско "владичество", не трябваше ли българското културно аташе в Москва да бъде наритано обратно в неблагодарната България?

Да си показваш улея между гърдите нито е изискано, нито секси.

А що бе кво и е на MILFа??? Повечко ракия или водка и ще забрави и политика и скандали!!!!

А това маце е секси. Може да потърсиш някои снимки в нета, ще се извиниш после.

заформи скандала с КГБ-истките си познания по история и култура. А на тая джофра от снимката само езика и е дълъг, мозъкът - по-малък от тоя на врабче.

Ако ще сваляме щапка на очевидно пренебрежение към българската история, то каква ще е руската реакция, ако догодина, на 3 март, заявим, че освобождението на България от османско иго е дошло от полските, финландските, румънските, хазарскитеи татарските земи...

А що не си спомним, как преди 2-3 години, не си спомням точно, на 3 март на тържествата не беше поканен руският посланник. Може би това е руски отговор, нали каквото повикало... Ну а после в София беше монтиран паметник на американските летци. Разбира се, те имат големи заслуги, например в бомбардировките на София. Бие, значи обича, казват руснаците. Это кой ни обича!

хитлеристка Германия през ВСВ дойде от американската земя.Защото САЩ дадоха милиарди долари помощ на СССР в най-критичните моменти и със въоръжение и техника и със специални метали и сплави и какво ли не още.

За сведение - тази помощь беше във форма на ленд-лиз : Доставеното по програма Заем-наем имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, трябва да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити. Не се заблуждавайте - това не е безкористна помощ от добро сърдце. Да не забравяме, че банките на същатата държава финансирали навремето Хитлер.

Да бе. И Сталин след войната е платил за тази помощ? Айде у лево...

И аз също!

Путин е използвал дипломатически речник в точния дипломатическият момент - среща с колегата държавен глава Г. Ив., в чиято държава ври и кипи от проитвоборство на панслависти с югославско галванизирани мозъци и албански-мюсулмански елементи. Нас Путин не ни брои заради изгъзиците на мутрите-ГРОБари от 10 години и това е заложено в неговото изказване за "македонската земя". С един куршум е попретрепал поне 3 заека. Личното си мнение към българската писменост съм изразил в материала "БАН припомни истината...", като Балтавар, 26.05.2017 10:08 ч. в ДИР. Според известната ни история делото на братята е изкривено в полза на термина "православие", което е руско шовинистично продължение на гръцкия егоцентризъм. Религията на Цариградския патриарх е "гръцка" и "ортодоксална", а не "православна" и като такава е въведена от княз (цар) Борис І , което си е акт на предателство към глобалните български интереси тогава. Неговият акт от две действия е предизвикал кръвопролитни междуособици с тангрианските областни владетели (боили, боляри), както и с Хазарска-България, на която Дунавска България е била независим васал. Учениците на К.и М. са от Охридската и Преславската школа, но главното дело за въвеждането на т.н. "кирилица" е на св. Климент Охридски! Охрид е в македонската земя, което е подчертал Путин. Само че на г-н Путин някой трябва да му обясни допълнително, че македонската земя е най-древна българска земя. Топонима Македан е въведен от вожда Македон на българскто племе билсага, т.н. пеласги, в началото около 18 в. пр.н.е. Дори Херодот е споменал за Македон, само дето е написал, че е дошъл от Египет. Но по това време Египет е бил завладян от българите авари (хиксосите), така че грешката на Херодот е вярна! "Македан" означава на български "Вълчата долина". 1000 г. след това македонските династии на Пердиките, Филиповците, Александровците са с древни български корени, но някой трябва да го каже на висок глас! Допълнително на г-н Путин трябва да му се изяни, че под носа му в Таманския полуостров според българските летописи, са били родени братята Кирил и Методий с потекло от стар царски българо-аварски род. Но те тогава на хабер са си нямали, че след столетия на хоризонта ще се яви руска държава със столица Москва, първоначално уредена като селище, където се отглеждали голям брой крави на българския цар Ахад Мосха. Таманският полуостров (Тамя Бурун) е бил населен от хазаро-българи, урус-българи, които се считали за чисти българи. Така че и по тоя пункт г-н Путин е уязвим като неточен, макар и доста саркастичен. Мутрата ако знаеше това, можеше да даде убедителен отговор на раздуханата провокация, но той е неук и непросветен нарцис, за чийто трети кръг антибългарски изяви са виновни около 1 милион галфони и нагаждачи, чиновници-лапачи, привърженици и гласоподаватели на ГРОБокопачите на България!

Кажи, какви са кара-българ - защо ако българите сме били едно с хазарите, едни българи са викали на други българи "кара", черни българи? Дали не са подчинени българи на други българи или са били мургави (мангали)? Нещо в твоята приказка не е таман. Дали пък и циганите не са българи? Защо едни българи ще викат на други българи "кара-българ"? Знаеш ли дали циганският език е аналитичен като българския език или е синтетичен, т.е. с падежи? Как разбра, че хиксосите са българи?

Сега пак си се вмъкнали си написал нов куп глупости. Нищо не ти е ясно за българската история. Кара-Българ е Черна България за болния ти мозък, но първото значение на Кара е Западна - България. За хиксосите имам публикации, но няма да се занимавам с теб. Ще ми бъде забавно с теб. Питай още.

Трият, защото се страхуват. Тресе ги страх от добрите хазари, които кой знае защо са юдаисти (талмудизмът е разновидност) и кой знае защо са с отличителни черти на дегенерати (просто факт, по който германските нацисти са ги разпознавали - поне жените), и които след унищожението на Хазарския хаганат, кой знае защо се оказаха много и се пръснаха по Европа, която без много церемонии ги върна обратно на изток в Полша.

Веднага може да се измисли ответен удар! Преименуване на катедралата "Ал. Невски" на Св.Св, Кирил и Методий". Вече е правено, но този път за ВИНАГИ!

А не може ли МОЧА и Альоша да се прострат до кота нула?

Предлагам още по яко: "Ал. Невски" до кота нула. Все пак архитекта му е руснак.

Да видиш Мария Захарова да заеква и да се оправдава като ученичка - безценно! :))))

Има Екатерина Захариева, има и Мария Захарова!!! Та коя от двете сестри Шекерови заеква?

За едната съм сигурен, че е криптоеврейка. За другата не. Като жокер посочвам, че е традициия от 1990 г. насам външните ни министри да са евреи или критоевреи. Познайте защо?

В исторически план кирилицата, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа към края на 9-ти или началото на 10-ти век.[1][2][3] В Кратко житие на Климент Охридски се среща следният откъс: Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.[8] В това сведение всъщност се казва, че Климент Охридски е разработил по-опростен и удобен глаголически шрифт, така че с кирилица би трябвало да се нарича азбуката, която създава Кирил Константин Философ, а климентица трябва да се нарича именно шрифтът, който е разработил и въвел Климент Охридски.[6] Та какво са взели от македонските земи руснаците? Модифицирания от Климент вариант на глаголицата ли?

Тук не говори, че Кирил и Методи създават глаголицата за Великоморавия, не за нас. Те в България никога не са и стъпвали, нямали са и такова намерение. След смъртта на Методи в скитанията си петимата наши първоучители стъпват на наша земя и Борис I, а след него и Симеон създават прочутата Великореславска книжовна школа. В нея е създадена и кирилицата, като са сменени и добавени 14 букви. Така се появява нова азбука, отговаряща на старобългарския ( или старославянски) език. В Македонските земи заточеният незнайно защо Климент Охридски си преподава на глаголица. Та и руснаците не са могли да вземат кирилица и богослужебни книги на нея от "македонска земя".Но ние, ние можем да си дадем сметка, кой се стреми да ни обтяга отношенията със съседите!

Като студент ми направи впечатление, че единствено руските студенти, не честваха заедно с нас 24 май. Имаше всякакви чуждестранни студенти- чехи, словаци, словенци, германци, монголци, жълти и черни на звят. Никои от тях нямаха нищо против да дойдат на манифестация и после да се поразходят и повеселят като на празник. Само руснаците не- било им забранено. Отричаха, всичко свързано с азбуката, религията и езика. Било е забранено като ерес да се признае тази заслуга на България! После нещата се промениха, но не и отношението на политиците им към България. Не случайно заедно с чеченците, българите са пострадали най-много от руските и съветски репресии в Русия и СССР.

Нагли, гадни руснаци. Поредното доказателство за отношението им към България - като към роби! Дори не си правят труда да се извинят, защо ли, ами защото в техните очи на роба не трябва да се извиняваш, той е роб и винаги е готов да ти ближе подметките. Защо им е такова отношението ли - защото в нещастната ни държава е пълно с русофили - национални предатели, които действително им лижат подметките. Заради тези предатели-русофили, руснаците никога, ама никога няма да ни уважават. Никой не уважава предателя, никой не уважава подлизуркото .... Срам за българския род са всички русофили-предатели и то национални. Срам сте, за въжето сте, предатели.

Защо се правите на много хитри? Как ще сте взели букви от земи? Това да не ви е нефта - да го копате от земята и да ни го продавате по най-високите цени. И стига с тази писменост, не са само буквите, а огромен интелектуален труд - на преводачи, творци, преписвачи и духовни лица, които са обучавали и т.н. За човешки постижения става дума, а не за природни богатства.

Пльоско Ревненлиев да въведе ред с твърдата си лява ръка

И Псаки да прати натовските подводници да изплуват в Белорус.

"Изкуствено раздухания скандал" е съвсем естествено и целенасочено запален!

и така значи, МАКЕДОНЦИТЕ СА СЪЗДАЛИ И РУСИЯ

Сръбските интриги на руснаците до нищо няма да доведат. Сърбите пак ще тръгнат със Запада, както при студената война и ще ударят една тесла на руснаците. В Белград до преди 3 години един руски паметник нямаше... Язък за добрите чувства у нас към руснаците- разпиляват с лека ръка капитала си.

За сметка на това има невъзстановен след натовски бомбардировки район в Белград...

Ми да си го възстановят бре. Няма НАТО да им го възстановява, я. И хайде, ако обичаш да не ревеш за сърбите. Достатъчно е, че създадоха (с помощта на руснаците) този франкенщайн наречен официално БЮРМ.