Румен Радев: Да уважаваме историята за кирилицата

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат, коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

Обратно в новината

Коментари - Румен Радев: Да уважаваме историята за кирилицата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Две държави и народа си хортуват за чужда история като свояз з а времмето кпгато не са съществували и двете . При покръстването и на Рус , няма ни Москва ни московци, а фини по река москва , и ни македонци и Македония, а България и българи. Пълен фарс , засилен от факта, че фините няма как да разбират славянски, а Македония и.македонците са създадени от руснаците , които то им благодарят за събития от миналото, кпгато и двете държави ги е нямало. Това са плодовете на савецката култура, образование и история. Дори времето и събитията текат от настояще към.минало,

ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ - казва шофьора на самолета който президеншата разнася като дамска чанта. КАК ЩЕ СЕ УВАЖАВАМЕ КАТО НА НАША ЗЕМЯ ИМА ТРИ АМРИКАНСКИ БАЗИ И КАТО НАЙ ГОЛЕМИЯТ НИ ВРАГ СПОРЕД ТЕБ МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ най големият ни враг е РУСИЯ! ПРЕДАТЕЛИТЕ НЕ СЕ УВАЖАВАТ - те се унищожават. СЪБИРАЙ СИ ЧУКОВЕТЕ, КАЧВАЙ СЕ НА САМОЛЕТА И В АЛАБАМА ПРИ НЕГРИТЕ!

LOL, цялата общност на руските слуги в БГ пак в посрано положение....

Най-големият фалшификатор на историята на България не е Гърция,Сърбия или Германия,а Русия/СССР/.Ако кажат истината имперските им амбиции ще се разтопят като сладолед.

Благодаря за позицията!

1. Путин се изказва. 2. Курнелия се произнася. 3. Радев се появява от под масата и Деси го дърпа за ушите!

Другарят Румен Радев ,отново най-точно се е изказал ! Браво !

МНОООГО страх събра, докато Деси не го изрита за да се изкаже по въпроса!

Няколко пти ме срязваха, че НЕ сте славяни. Тогава ЩО РЕВЕТЕ СЕГА?!?!

С това изказване на Путин макетата ще се надуят като пуяци.Те това и чакат .Някой да ги спомене за нещо .Не може един президент на такава държава да говори такива глупости.Имаше и един коментар , че Солун се намирал в Македония .Само , че Солун е в гръцка Македония .И у нас незнаят кое къде се намира.Слабата подготовка по история и география си казва своето не само у нас но и в уж "братска Русия.

Как да я уважаваме, когато Джуджи те плюе в суратя, а те само се забърсваш и викаш дъжд вали? Мъж ли си или гей?

Фатмака не знае историята ни. Фатмако нямаме нищо общо със славяните и писмеността е българска ,а не славянска ,празника е наш а руснаците са навлеци .

Как да нямаме нищо общо със славяните, като идват тук 1 милион души през 5-ти и 6-ти век. И заварват в днешна Северна България 300,000 гърци и гърчеещи се траки и се смесват с тях. Техни наследници сме. Прабългарите да има да няма са били 50,000 души и не са оставили гените си. Така че сме си славяни. И езикът ни е славянски, и азбуката, и самосъзнанието. Дойчевеле не може да ни определя какви сме !

"300 гърци и гърчеещи се траки и се смесват с тях. Техни наследници сме." Нешо не пасва, откъде накъде сме славяни, трябва да сме гърко-траки!

ярина. Тогава защо само 15% от съвременните българи носят "славянски" ген?

Подлото джудже Путин иска да ни скара с Македония и да прехвърли напрежението у нас! Няма да стане миник !!!И Балканите ще бъдат в НАТО и ЕС !!!! Ти и твоите милиционери от Кремъл в Сев. Корея !!!!

ПИЧ ДОРИ АГЕНТ БУДА Е ПО УМЕН ОТ ТЕБ МАКАР ЧЕ Е ПРОЧЕЛ САМО ЕДНА КНИГА В ЖИВОТА СИ ..... ВИНЕТУ . ТИ СИ ПРОЗДЪ КАТО ТРЪБА.

Изявлението на Путин е наистина глупаво, ама и ние почваме с един нездрав патриотизъм. Какви са историческите факти. Книжнината в средновековието се разпространява най-силно чрез религията. Християнството се приема в Киевска рус през 988г. Тази дата е приета и знаем , че в средновековието датите са малко +- десетина година. Тогава става официална религия за владетеля в случая Владимир и поданиците му. По това време цар на България е фактически Роман, който горе-долу тогава за втори път попада в плен на Василий. По това време Византия можем да приемем за двуезична държава - има два официални езика за църквата. Гръцки и български. Византия владее североизточната част от България, България се разширява в посока Запад и Югозапад. Няма данни византийците да са избивали монаси и свещенници до крак само защото не проповядват на гръцки. Т.е. Василий разполага с много хора, които пишат и четат на нашия език. Много е смело да почнем да твърдим, че точно по това време българския цар е покръстил руския княз и е пратил обучени свещеници да създават книжнината. По-вероятно е това да е бил Василий Втори Българоубиец, каквато е и официалната версия по въпроса. Ако има нещо свързано с думата Македония, то е името на рода на Василий - той е от Македонската династия. Свещенниците , които са пратени в Киевска Рус са проповядвали на езика, който е създаван в българските книжовни школи, което с голяма вероятност ги прави българи. Та да, ние 100 години сме развивали книжовни школи за да може в Киевска Рус да се приеме християнство , което не се проповядва на гръцки, но Византия е империята, която фактически приобщава Киевска Рус към християнството и книжнината. И то точно нашия любимец е император по това време. Та моля спрете с нездравия патриотизъм защото, както е смешно да се отрича ролята на България, така също е смешно да се изключва сериозната роля на Византия.

Покръстване на русите Прочети откъде им идва християнството и православието.

stan_posta@

За да го напише така ясно и последователно човекът, сигурно много е чел ! Ако искате да изложите друга версия - да я чуем, интересно е ! Нали затова е форумът, всеки е прочел нещо интресно, да го сподели !

В Добруджа българската войска разбива и унищожава 100 - хилядна руска армия !!!! Комунистите не знаете ,защото партията - престъпница не разрешаваше да се учи !!!!!

не бе 1 милион и половина беше

stan_posta@

Всички ние с трепет следим как нарастват руските жертви с всяко ново грантово разследване, с всеки нов доклад на Хюман райтс, Българския хелзинкски комитет и "С Гала на кафе". В момента ликвидираните руски войници са са на отметка 29 милиона, като се очаква до края на годината да бъде надхвърлена психологическата граница от 100 милиона, с което завинаги да се сложи край на родствената връзка между българи и руснаци !

Тя земята им скоро ще стане Албанска ... товарищ Путин, что тогда говорить будем ?!

Радев, оставка !!! Разкарай се с мир ,докато е време !! Не си и смешен, а трагично тъп фатмак

Да, руснаците не харесват българската интерпретация на историята. Задавате ли си въпроса защо? Смятате ли, че Русия се страхува, че малка България ще предяви някакви претенции към нея? Причината е само една.Това е противопоставянето и геополитическата игра между Руската и Турска империи. Ще ви го кажа простичко. В дипломацията никога не трябва да се казва, каквото се мисли или да се мисли, каквото се казва. Да кажеш от Русия "Азбуката ни е дошла от България", значи да кажеш на Турция "Аз имам интереси в България" Момента за това не е подходящ. Кога Русия обявява България за братска държава? Ами тогава, когато има пълен контрол над територията. Плевналиев, трябва ръцете да целува на Путин за неговото изказване, че дойдат ли в България руснаците, изгонят ли американците и турците, той бързо бързо ще си стегне куфарчетата и ще замине за Сибир.

Русия 2 ПЪТИ НАПАДА БЪЛГАРИЯ! ЯВНО ИМА ОТ КАКВО ДА Я Е СТРАХ!

И двата пъти е превземала територията, така че и вие господине имате от какво да се страхувате.

Чакам поне един плюс. Не за друго, а да се убедя, че в този форум има освен русофили и русофоби поне един мислещ индивид. Написал съм нещо, което автоматично ще предизвика раздразнение и у русофили и у русофоби. Русофилите няма да харесат това, че Русия се стреми да контролира Българи, русофобите, това, че тя много успешно го прави, да е и в момента.

Кой в България ще понесе отговорност, за това че позволиха на руските ненаситни бандити от Газпром и Лукойл, да източват България с милиарди долари от зверските цени за нас !!!! КОЙ ?????? Русия е най - големия враг на България !!!

В едно изречение само другаря Путин накара болшинството българи да променят отношението си към Русия.

Много бързо направи социологическо проучване бе! Да не ти помогна дойче зеле??

Казаното от премудрейшия властелин на червените бабички удивително напомня на писаното от великия Нушич -изучаване на французшки език по прословутата олендорфова метода- Въпрос: Вашият по-голям брат говори ли френски? Отговор: Моят по-голям брат не говори френски, но той има едно ножче. Въпрос -Вашата сестра обича ли да яде сирене? Отговор-Не моята сестра не яде сирене,но може да свири на флейта! АБЕ ,ОХЛЮВ, КАЖИ ГО ЯСНО КАТО РОСЕН- ВЪН РУСКИЯ БАНДИТИЗЪМ ОТ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!!

Русия и НАТО с в състояние на война, и пропагандата е много важна част от тази война. България официално е на страната на НАТО, а Македония е спорна територия, за която НАТО (вкл. България) и Русия воюват. Просто и тъжно.

Радив, избрали сме те да работиш за България! !! Какви глупости плещиш отново, какви са тези недомлъвки и пожелания ? Ставаш опасен за България !!!!!

Ти не си гласувал за Радев бе соросоиден кретьо. Де се натискаш?

Не ти ли омръзна да ти слагат минуси или си си съвецки дебил?

Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!Това което се случва с цирковете, които ни разиграва турско-комунистическото преавителство, не е нищо ново в българо-руските отношения . Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти.

Добре си живя тоя смръдльо, докато българите умираха във възстанията, няма спор!

Научи правописа уроде, пише се ВъСтание без буквата З, а спориш за азбуката неграмотнико.

Искрено се радвам за стреса и измирането на нервните клетки на няколкото соросоида в България след думите на Вова :))

Нямаш - слушкаш "Вова" като ти говори на ушенце, докато те клатурка изотзад

Ми не си оригинален, гадно ли ти е? :))

Като чета се убеждавам, че май сме краднали азбукито, 15 гръцки и 15 добавени, и сме го продали на Киевска рус, която пък спира да съществува, и се създава Московската държава.

Кирилицата не е гръцка а християнска- българска азбука, погледни копската азбука , коптите живеят в Египет и са първите християни, имаме общи букви с техните.

Радвам се, че с думите жужето доказа за пореден път омразата към България и накара много народ да до намразят. Край на петата колона.

не мое веке това да се трае - сите велики ора на те тая земя са македонци - рускиот президент и него майка македонка го е раждалам, тва МакеДоналдс, Макентош и сите други фирми от глбална величина и те са македонски, една величка истина казувана от голем човек ви дразни сите - оти бе и вие сте от нашите земи дошли... Боже, боже , колко мъка има по тая земя Боже...

Е па, така си е: Маке -сква.

По-често да ги ръси такива и току виж успял да обедини нацията. Такова единомислие не е имало от 27 години. Има значи още надежда за България и българите. Единиците ватникопитеци-склавени са изключение

Няма нужда да обединява сороспитеците с нормалните хора, благодаря!

ти не си никой от тях!

Радевчеее, ела баби да ти лееем куршум за уплах! Ще вземеш да се напикаваш нощнем!

Божидар Димитров:По повод многобройните запитвания към мен как е правилно да се казва славянска или старобългарска азбука отговарям българска. Защото и в IХ и в ХХI век ние пишем на българска азбука. Славянска азбука не би могло да има, тъй като и през Средните векове и днес не всички народи, наричани славянски (това също е погрешно) пишат на нашата азбука поляци, чехи, словаци, хървати, словенци. Славяни е късно понятие. Много народи нямат такъв произход . Русите и поляците са викинги. Чехите готи, а българите иранци. Освен това азбуката е утвърдена само в България със закон, приет от Народния събор (тогавашното Народно събрание) в Преслав през 893 г. В днешните Сърбия, Македония, Босна и Черна гора, тя се установява поради простия факт, че тези страни изцяло или частично са в границите на България. А на териториите на днешна Русия, Украйна и Беларус чрез български мисионери. И така правилния термин е българска или старобългарска.

ФАКТ е че всимки славянски езици имат общи ДУМИ и то - много. А прабългарският присъства с ТВЪРДЕ МАЛКО ДУМИ. Затова азбуката е СЛАВЯНСКА, защото е описвала СЛАВЯНСКА РЕЧ.

в езика ни има и много турцизми.юрган,кебабче...... що не се пишеш турчин направо бе безродник?

Ватникопитеците да не са го изучавали в землянките

Българите са около 48% месно тракийско население а всеки втори от тези 48 % е с гени на по 7-8 х. г. 18% са венети (така наречените славяни) и останалите проценти са северни траки (скити) смесени с източноирански гени Бактрия на Роксана, жената на Александър Велики.

Тоя фатмак защо говори постоянно за празник на "славянската писменост", "славянаката култура", "славянските народи", "славянска азбука". Това е реториката на БКП и КПСС!! ти си Български Президент и говори за Българска писменост, култура, азбука!

Ква българска писменост бе, направена в Солун??? Солун е на 500 километра от становете на скитниците, минали Дунава!! А в Охрид, понеже е близо до Солун е направена Кирилицата ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИ.

Малоумник, Глаголицата е направена в манастир в Мала Азия. Тогава се е наричала долна Мизия, защото и там са живели българи. А Кирилицата е направена в Плиска и узаконена от царя. Климент е ръкоположен, за първи Епископ на български език. Понял!

Какъв е точно проблемът? Да, истина е - азбуката идва от македонските земи на България. Свети Климент работи и твори в Охрид, всеки го знае. Филмът на наглата турска журналистка Балджъ е истинският проблем за България. Друг проблем за България са соросоидите, предателите и тъпаците.

В Охрид заобиколен от бг,на бг земя, поканен от бг княз,зареден с бг духовност.Това е проблема.

проблема е че няма националност македонец и македонска земя бе предател!!!

Турчин или циганин да ме нарича предател просто не върви.

Аз съм българче Аз съм българче и силна майка мене е родила; с хубости, блага обилна мойта родина е мила. Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене. Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно любя, тача и милея. Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе.

не, рдаев, не "да уважаваме"! а, да не ЛЪЖЕМ така грозно! "уважение", "гордост", "култ".. - гледай да се приземиш по-скоро, че горивото ти става кът.

може да е имоло тук-там изпълзяли от блатата неграмотни славяни,но са подчинени от могъщите българи.

Нищо подобно, конекрадците минали Дунава веднага почват да се бият. И това кара хората да говорят за тях и да кръстят цялата територия Вулгария (сега променена на българия).

Радев може и да е славянин -АЗ СЪМ БЪЛГАРИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Следователно не ми е Президент!

Радев КУРнелия и "Позитанците" време е: - Ц.Гара ,влак ,куфар и посока към "Джулай монинг"!/ако не ви искат в Москва -ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ! МОЛЯ!/

Радев, погледни се в огледалото! Виждаш ли нещо славянско? Защо се срамуваш от себе си? Българин ли си? Виждал ли си как изглеждат славяните? Пфуууу:(

Новина за изказване на Радев - и накрая вмъкната простотия от чехлю!! Това новина за изказване на мнение от президента ли е, или поредната соросоидна ПОВЪРНЯ в дир-а??

по.добре патриот -соросоид отколкото македонец-славянопутлераст.

Чудя се кое ще ти отива-финка или заточка?:)))

се срамувате да наречете азбуката БЪЛГАРСКА.Каква славянскаа азбука ви е ударила по главите.Азбуката се създава и разпространява от България и за България.Друг е въпроса,че сме я дали на славяните.Мразя да преобладава славянина над Българина.

Истината е, че 10-12 000 скитници са минали Дунава и са дошли в земите на 120 000 СЛАВЯНИ. И дума не може да става за българска азбука, при положение, че самите й създатели Я РАЗПРОСТРАНЯВАТ ПО ЗЕМИ, НАСЕЛЕНИ СЪС СЛАВЯНИ!!

по тези земи и имало и т.нар. тракийци... езикът ни е особен, не е просто и само славянски.

"скитниците" - българи, скандинавци и немци за да ви извадят от землянките. Иначе и досега щяхте да надничате от там като лалугери

Днеска нещо ти казах за руските воини освободители през ВСВ и ти ми отговори че това през което са преминали ги е направило такива. Сега и аз ти казвам тези 10-12хил. изминават пеша над 800 километра пеша, жени, деца и старци от старата ни родина Фанагория. От това дали се бият и как се бият е зависило физическото им оцеляване в пълен смисъл. Няма какво спамиш и да ни дразниш в нашите форуми като нени харесваш.

Ей,малоумник.Дай си малко почивка,пенсионер неграметен.

Руменчо,като си президент иди в Русия и набий канчето на Путин и му покажи откъде изгрява слънцето,и аз тука съм герой,ама като видя тоягата бягам.така че по полека по тая тема че и ти си не знаеш историята,ова не миг29,тука е буре с барут

А ти не знаеш граматиката. Пред ЧЕ се слага запетая и 4 изречения пишеш в едно

''Вчера беше един светъл празник за всички славяни....'' И за поляци и за сърби и за чехи ли? ТОЗИ ЗНАЕ ЛИ КАКВО ГОВОРИ?

Радев вземи научи,че Кирилицата е СЪТВОРЕНА в столицата на България - Преслав ! Ако някой е обединител на нещо, това е България! Нито е Русия, още по-малко е БЮРМ! ТИ ПРОДАВАШ БЪЛГАРИЯ С ТЕЗИ ГЛУПАВИ ПРИКАЗКИ :(

Гумен-е,ти последно славянин ли си или българин?("Вчера беше един светъл празник за всички славяни,...")

Ментор му е КУРнелия-питай нея!!!!!!

ЛЕТЯЩАТА /доскоро / ПАНТОФКА! АЗ от терлик акъл не вземам!

Путин отдавна го наблюдавам,че както той може да тролне някой, никой не може.

Радев се очертава като Царят на безопасния изказ ;)) ..а какъв лъв беше преди изборите, а? Връщаше внучета, градеше заводи, бореше престъпността... Сега "да уважаваме историята", "да дадем приноса си в НАТО"... дрън-дрън.