Алпинистът Атанас Скатов: Жив и здрав съм

Алпинистът-веган Атанас Скатов пристигна в базов лагер след изкачването на Еверест, съобщиха от екипа му, предаде БНР.

Обратно в новината

Коментари - Алпинистът Атанас Скатов: Жив и здрав съм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Високопланинският Алпинизъм е Цяла Огромна Сага в Историята на Географията и Картографията на нашия толкова малък Свят. Първопроходците изкачили 8 хилядниците на нашата Земя са ВЪВ ИСТОРИЯТА С ГОЛЕМИ БУКВИ. ------------- В наши времена има - Комерсиално и Не Комерсиално. Дали ще си читав или жив - това само ти го знаеш, даже без Господа. Но има неща, които не са комерсиални: - нашата експедиция по Западния гребен - Жестокият път. До тогава само Сърбо-Хървати минават този път. Това е изпитание на Воля и Физически качества. - и сега - това също не е комерсиалност. И ще ви кажа защо. Ако беше комерсиалност , нямаше да остане на 6500 в междинен лагер, както предположих и аз преди няколко дена - пак в зоната на смъртта. Това вече е въпрос на лична нагласа - мечта-драма. Както искате го речете. Но това е извън нормалните човешки възприятия. И ето , че един Българин стори това. --------- Не трябва да се злобее ... ако е така, липсва минималната човешка етика...

Нещо не си в час! Плащаш си, мъкнат ти бутилките с ксилорода, казваш, че си веган ама набиваш омлет и протеини! И после the first in the world

Моето пожелание към Скатов е да се изкачи на К2 и да се смъкне читав от върха. След това , което е сторил до сега.

Ако футболистите ни бяха като алпинистите ни...

па те са баш кат скатов - лъже-футбалери:) скатов=николери лозанов!

Само да цитирам един пич от планинарския форум:) : "При този всичко е предпоследно Smile Има навика да сменя плановете си, като странно забравя какви са били те до скоро... Щеше да качва всички континентални първенци (скоростно), ама нещо последния му се опъна, то май и няма да намери вече местна фирма която да се навие да го качи и хоп, забрави за проекта. После тръгна да качва 14те осемхилядници (пак скоростно). Май обаче в Пакистан няма да има желание да се върне повече, та и за това забравихме... След това щеше да води трекинг група до базов лагер на Еверест, и после да се качва с българи на Лхотце, ама и това остана в небитието, без коментар... Сега траверс на Лхотце и Еверест ще прави, пак скоростен. Или обратното, не си спомням вече... Smile Не знам дали доктор Скатов научи какво означава да качиш връх в "алпийски стил", но сега ще трябва да научи и "траверс" какво означава в алпийската терминология. На мен ми стана интересно, намерих информация за само един успешен траверс на тези два върха (на някой си Урубко през 2010), това, което прочетох не звучеше като да е лесно, не знам кой ще му опъне въжетата там горе... Да е жив и здрав доктора, да внимава, пък и винаги може да промени плана..."

Тъкмо си научих кучето да е веган и то взе, че умря.

Хич не ми дреме нито за веганите,нито за обратните... Аз съм си зодия "Лъв" ,без месо не сядам , и без газелка не ...ЛЯГАМ ... Колкото повече тревопасни идиоти има , толкова повече "мръвка" в буквален и преносен смисъл ще има за нас ,които обичаме да се наслаждаваме на ...ЕСТЕСТВЕНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА !

ми като веганите изядат тревата на тревопасните кво ще хрупат те горкичките??

Пасти!!! ;-))))))))))

vasil

Абе,я с гАзелка,я с гЪзелка...

Да очакваме ли след първия диабетик, веган, астматик, бременна в 9-ти месец, HIV-позитивен и първия хомосексуалист, травестит, педофил, геронтофил, шизофреник. Преди време гледах едни ненормалници, качили новородено на някакъв 8 хилядник. А това е пълно малоумие.

атанас димитров, 2009 се преименува на скатов! 2012 решава да стане веган. 2015 издава книга :богинята майка на вселената. и филм: експеримента скатов, епизод 1 :първият веган на еверест!? до 2010 не е не е стъпвал в планината, до2012 не е спортувал, няма изкаран и елементарен курс по алпинизъм. доста експедиции са го мъкнали на гръб. един самовлюбен жаден за слава човечец! ако преди него се беше сетил да се обяви за веган, сигурно щеше да се обяви за първият амбриаж качил се там! юичиро миуро на 80г също изкачи еверест! тамае ватанабе е едно бабе изкачило два пъти еверест, вторият път на 74 години. 4 000 души са изкачили еверест, без да броим шерпите, които изнасят до горе всеки който си плати!

Точно! Възхищавам на хора на, като Боян и Карлос Сория. Тоя е някъв никъв! Да го залупя с две кифтета от двете страни ше го питам ...

и между другото има веган преди него на еверест, неговото е 2014-та, онзи беше няколко години преди него! не че е парадирал с това. но наш марулчо - винаги - i am the first vegan ...миндил с миндил

По-добре да беше Изкачил връх КТБ на ГАРИБАЛДИ плаца и да снима отгоре дека отидоха парите?. И сега не е късно: Има IBAN. който казва всичко. Айде талантите на БГ намерете парите нали сте гении, влезте в системата и ограмотете народа в чест на Кирил и Методий. Това е талант, а не да вземе салам, домат, сирене и да кълцаш докато отнемаш вниманито на хиляди лапнишарани да не търсят парите.// Еверест- Нефелна дейност- разкарваш се безполезно за обществото и след това чакаш да те хвалят /+ пълнена гушка/или да те оплачат безплатно ако замръзнеш.-

А АЗ ВЕЧЕ 25 ДНИ ХРАНЯ ПАТОКА ДОНАЛД И ПАТКАТА ИВАНКА ... ИВАНКА РЕШИ ЧЕ ЩЕ СНЕСЕ ТАЯ ГОДИНА В МОЙТА ГРАДИНА И ТИЯ ДНИ ЗДРАВЕ И ЖИВОТ ЧАКАМ ДА ИЗЛЕЗАТ МАЛКИТЕ ПАТОЦИ ... ОБАЧЕ НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ ЗА БАСЕЙНА - ИВАНКА МНОГО МИ СЪСКА :))

а бе ти да не работиш по някаква специална програма по самовидиотяване, та ставаш все по завършен иди..от??

Понеже много хора не разбират, why да го таковам, българите сми били такива хейтъри:) Запомнете просто, че този индивид стартира първенците наконтитентите преди някоя друга година:) На Денали не му излезе късмета и една от редките комерсиални експедиции, където фирмата организатор отстранява участник! На Денали няма да стъпи! Ще си отегля всички коментари, когато видя Скатов на К2 или Нанга Парбат! Миналата година беше първия опит за комерсиални експедиции на К2, на Нанга не мисля, че някога ще има подобни. На К2 също ме съмнява, най-много да изпоумрат 30-50 души и ще се откажат!

Минусите само сочат, че грам не познавате планината и казвате "покорявам"! За вас разходка на Витоша е невероятно физическо упражнение, даже не говоря за зимна Мусала:) Преди някоя година, едно лапе се качи на Еверест. Ако имаш пари - повярвайте ми - Еверест е най-лесния връх! Ще те замъкнат до горе! На повечето 8к върхове има комерсиални експедиции. Самите вие можuе да се пробвате на Чо Ойу, вадите кинтите и сте горе. Ше ви опънат въжета, ще ви носят кислорода.... Не виждам какво постижение е!

браво!!!

И КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТА ОТ КАТЕРЕНЕТО НА ЕВРЕРЕСТ ??? ... ДА СИ НАПРАВИШ СНИМКА ?? ... ВСЯКА МИНУТА 21 ДЕЦА ПО СВЕТА ДО 5 ГОДИНИ УМИРАТ ОТ НИЩЕТА UNICEF ... ДА ДА , ДОКАТО СИ ПИЕТЕ КАФЕТО И ЧЕТЕТЕ ДИР-БГ ПОНЕ 500 ДЕЦА ЩЕ СА УМРЕЛИ ...

и?? ако не четем, те ще оживеят ли??

КОЕ Е ПО-ВАЖНОТО ?? ..

Luna0102

Не само да си направиш снимка, а и да я покажеш. Ако няма къде да се похвалиш голяма част от мечтите на хората губят всякакъв смисъл.

Luna0102

Алпинистът -веган ??? И що толкова кратко? Ами пишете кафе ли пие или чай, дрехите му естествени ли са или изкуствени, в панелка ли живее или в тухла, колата му дизел ли е или върви с пара демек параход и т.н. Много може да се желае още от редактор Мануел Насименто ...много!

Чета коментарите и се чудя какво се случва с този народ, всеки разбира от всичко, способен и интелигентен, а плюе, завижда на всеки и за всичко. Браво на момчето имало средства завършил си начинанието 100% е изпитал лишения БРАВО!!! А на останалите честит 24 май ако сте забравили!!!

Който не се е опитвал да изкачи Мусала през зимата, (повярвайте ми никак не е лесно) той няма как да се докосне било и отдалече до разбирането какво значи да направиш ХИЛЯДИ пъти по-сложното и трудно изкачване на Еверест. Малцина са тези които го могат. Това е подвиг!

И кое му сложното за "зимна Мусала"? При подходяща подготоковка си е разходка в парка! Отиди за Зъба, мини по Типиците в Пирин, Караулите ... много местенца има. Точно пък Мусала даде за пример:)

Поредният идиот който рискува живота си ! Добре, че тази вероятно не е за наша сметка като вечните до пенсия туристи на ледения континент и като соцекспедицията ни до Еверест която похарчи 12 млн.долара народни пари. Пресата величае разни хитреци и авантюристи а пенсионерите ни ровят по кофите за боклук!

За такива като теб ... "Орел и охлюв"! :-(((

ДА ГО ПРАВЯТ БЕЗ ШЕРПИ :))) ... ШЕРПА НОСИ БАГАЖА , БЕЛИЯ ЧОВЕК КАТЕРИ :))) ... ИМА ПО ДИСКЪВЪРИ ЕДНО ДОКУМЕНТАЛЧЕ "EVEREST RESCUE" :)))

ДА КАЧИШ ЕВЕРЕСТ .... И ЗА КВО ГО ПРАВИ ? ЗА КЕФ :))))

Не приятелю за да ти е кофти на теб, че сега ще го знаят пичките, а ти пак на ръчна ще го караш!!! :)

Сам ли си отряза апендисита? Жена ти сама ли роди? Повредата в колата? Хлябът ,който ядеш?... :-(((

Браво , с такива хора трябва да се гордеем.Това се казва българин!

излагаш се ти!! докато хрупка тревички и шума, слонът, кравата и овцата набиват заедно с нея разни молюски, червейчета ларви и яйца на насекоми, които са си 100% животински протеин! няма жив веган, поне на този свят!

Не ме интересува Скатов дали е нарцис или самовлюбен, важното е, че е изкачил двата осемхилядника за рекордно време и му прави чест.А теб никой не те знае какво леке си.

Аз на никой не съм се молил да ми дойде на рождният ден примерно. Не за друго а защото имам дотатъчно приятели. В годините когато се беше депресирал бяхме много хубави ама сега понеже сме феймъс вече не сме потребни. Не мисля, че бившият му тъст В. Танев се впечатлява от това което прави, щото той се опитва да се докаже на него.

Браво на Атанас прослави името на България такива хора за съжаление в България стават все по малко Уви! За тези които не знаят той е първия веган изкачил Еверест и то за втори път! Чест и гордост на такива Българи!

В интерес на истината, никой извън България не го цепи и за чеп за зеле! И досега все опитвам да открия някъде написано за него - ама курабия

може да потърсиш на link и да провериш! 10 минути след като стана инцидента с Боян - вече публикуваха в туитър! И не само, и на всяко качаване Хималаите също! Да ти говори нещо? Не съм забелязал нещо да се публикува за Скатов! Не знам кво е прославил, но не е България, за вегерастията въобще и не говорим!

Идея коя храна не замръзва на Еверест,сигурно и от шоколада ще си счупите зъбите. Незнам какво рекламира г-на.

Ти изкачи някакъв връх и един шерп умря и остави детцата си сирачета ! Наистина велико постижение !

С ясното съзнание ,че ще ме оплювате! Шерпът загина за да спечели пари за храна на децата си и ги остави сирачета. Поклон! Рисковете на професията. Колко хора тук/в ниското/ умират в работата си за същото? А един мой съсед умря от пиене и също остави децата си сирачета...

БЕЛИТЕ МАЙМУНИ НЯМАТ ТОПКИ ЗА ДА КАТЕРЯТ САМИ :)) .....

Браво!

Да признае че не може ВинетУ на Шлйокавица да чете А, за Евере, ще го наградиме, с още едно Манде! Хе хе, да си ги меткаме Заслужихме!

За да се изкачи Еверест ви трябва препоръка от известен алпийски клуб, в която са посочени кои върхове и кога сте ги покорявали. 10 000 долара за разрешително от правителството на Непал. Още доста пари за качествено оборудване, екипировка и полет до Лукла, Непал, където могат да кацат самолети от типа Чесна. Един-два месеца трекинг тренировки в подножието на Еверест за да влезете във форма и да свикнете с климата. Наемате шерпи, сдобивате се с още оборудване и кислородни бутилки, а непалски служители описват в списък абсолютно всяка джаджа която е във вашия багаж и внасяте солиден депозит. Ако на връщане не отчетете точно същите неща, а сте захвърлили примерно използвана кислородна бутилка или нещо си друго - депозитът ви заминава. Още седмица две в базовия, най ниския лагер за аклиматизиране и започвате катеренето. Чакат ви падащи ледени късове от отвесни скали, които са убили не един и двама алпинисти. Също така и измамно маскираните със сняг отгоре дълбоки десетки и стотици метри процепи, които са погълнали стотици алпинисти. Тези процепи се разузнават от смелчага, вързан за двама-трима зад него, та ако падне те да го спрат. Ако могат. Преодоляват се с няколко привързани една към друга стълби като мост, от където също се пада много лесно. Следват още няколко лагера до върха, като в последният се диша само с кислородна бутилка и се чака подходящо време за атакуване на върха. Това може да трае дни. Преди самия връх има стесняване като гърло на бутилка, където се чака ред на опашка и се пропускат върволиците от слизащите. Да поясня, че там сте с кислородна бутилка, брулени от меко казано леден вятър. Идва вашия ред, качвате се на върха и имате няколко минути време да се поогледате. Трябва да слизате, защото опашката е голяма и други напират да стъпят там, а времето е силно ограничено. Слизането е не по малко изморително и опасно. Най често тогава загиват алпинистите, загубили всякакви сили. Преместват трупа ви малко по встрани за да не пречите на минаващите и там си оставате замразен за вечни времена - няма кой и как да ви свали по надолу. Никой не си хаби и силите даже да ви покрие със сняг - всеки си пази силите, защото ще има нужда от всяка капчица от тях. Има някаква си издатина там, наречена "зелените ботуши" заради ботушите на трупа там, примерно. Има кръстени местности и на други трупове според това как изглеждат и те служат като ориентир. Това е накратко. Предполагам, че от 8 000 м височина гледката е интересна, но мисля че ако се качите в самолет, ще имате сменяща се гледка от 11 000 м височина, при това по евтино ще ви излезе и е по безопасно.

Благодаря за точния коментар. Откъде имате тази информация ? Зелените ботуши вече го преместиха.

LeGrandTulup

Радвам се че ви е харесал. :) В един период темата ми беше интересна и позадълбах в нея, но всичко научено е от интернет.

Изкачил съм много върхове, но не знам да съм покорил.... хм, явно аз съм в грешка

А какъв е смисъла на този ужас? Кой ги помни всичките тез от върволицата? Създателя за това ли ги е родил на Земята? Да му кажат после - Ами замръзнах там на един завой щото съм голям егоист и си зарязах семейството (ако изобщо има такова) за да гоня Михаля! Това е съблазън която няма нищо общо с Бога, а е творение на рогатия. Нищо общо със Закона на Любовта!

Ето малко инфо за шерпите, водещата сила на всяка експедиция : link

Аз това момченце го познавам от 30 години и трябва да ви кажа че е майстор на късия разказ. Голям манипулатор, нарцис и самовлюбен, а и доста алчен, въпреки, че е стабилен финансово. Веган пък протеиновите блокчета ги яде в несвяс. Ама те сигурно са от зеле. Сега очаквам да каже, че нещо се е прецакало със снимките.

пфу:) пък аз да му викам Марулчо:) той си набивал протеинчетата - не че съм имал съмнение. И омлетчета набива, тук там се поизпуска. Но why бе, като е веган, why не е най-отпред и първи да качава върховете и то без кислород! Що винаги е най-отзад?! Нали веганството е добро?!

- Тенджерата свърши, Скоти! - А от груханото жито има ли? - Да, имам люцерна с корени! - Окей, качамак с ориз ми дай.

Браво на Скатов - веган, не веган, това е Рядко срещано постижение във височинния алпинизъм Със сигурност ще стане част от историята на алпинизма. Да е жив и здрав и да си постигне набелязаната мечта. Нека и с такива неща хората по света да знаят България.

И да Ви честитя 24-ти Май, нашият Най-Български и Истински Празник.

Пич, какво значи/от къде идва ник-ът ти ARKAN?

На "обеснения" Обяснение не давам. И няма и да го направя. Да си чел във форума, когато е трябвало.

Правилното заглавие е "алпинистът е изкачил, въпреки че твърди че е веган". И след това в текста "Известно е, че веганската диета е опасна и нанася вреди на костната система и на мозъка. Например липсата на витамин Б12 пречи на създаването на нови невронни връзки, и следователно неспособност за заучаване на нова информация и последващо оглупяване". Самото движение "веган" е социопатия, защото нанася вреда на самите вегани, на околните, на обществото като цяло, а и на природата, а ползи няма никакви (освен може би за мошениците продаващи "веган" неща). Не рекламирайте веганите, даже и като обект за подигравки.

Не знам пишещите против Атанас какво им пречи това, че е изкачил двата върха с това свое постижение прави реклама на България, а те си седят пред компютрите пишат глупости и приносът им е нулев. Живеем във времена, когато спортистите носят слава на държавите от които са, аз не харесвам гимнастичките и ритнитопковците като Стоичков, но ги уважавам за приноса им към България и никога не бих писал срещу тях, когато гимнастичките бият другите-всички ги уважават и знаят, че са българки, така е и в алпинизма. Хилъри е един от най-известните хора на планетата заедно с шерпа Тенсинг Норгей.Атанас е известен с това, че първия веган и което е най-важно за нас, че е българин, който е изкачил Еверест, за което ще ще се говори и цитира дълго време и ще се споменава България покрай него, а пък вие си пишете...

Дразни това че се натяква че е веган. Все едно някой който е загубил крака си при катастрофа, но въпреки това и благодарение на спортния си дух и воля е постигнал това спортно постижение. Да станеш веган не е нещо с което да се гордееш.

говорещите против вегани вече са по досадни от самите вегани

Като за начало неговото е по-близо до примък-замък, отколкото до алпинизъм. Шерпите фиксират въжетата, носят му кислорода, а наш марулчо си върви покрай тях. Що не чух един път някой да пише за него, както за Боян?!

twitter com/ altitudepblog Нещо не го намирам наш вегераст?! Що ли? Това е една от страниците, която е уважавана от височинните алпинисти

Разказът му малко ми заприличва на доклад на Супермен. Веднъж изкачил Еверест от ляво, после го изкачил и от дясно, а коравите шерпи родени в планината мрат като мухи в ръцете му докако нашия човек е поспрял да си изпуши пурата.

веганска пура ли?

На мен ми е много мъчно за шерпите , хорята си жертват живота за някой лев

Гордеем се! Благодарим!

ем кат' се прибере покани си го почетен гост у вас - :)

егааси машината аз ако не хапна пържолка филенце и връх ботев немоа да кача да не говорим че тряаа релаксирам сетне 3дни след един приличен преход из Бг баирите тоя ноо улаф обаче

8 хилядниците са наистина изключително постижение. Французите още дават грамоти и се гордеят с всеки изкачил Монблан, ние не можем да се зарадваме на човека и пак ръсим хейт. Никога не се подигравам на човек, който е по-добър от мен в дадена сфера. Всички, които му се подигравате, замислете се какво сте постигнали досега в живота си, което ви прави уникални и да си заслужава да се сподели пред широката публика.

абе радваме му се бе . стига си пък ти си ни принизявал като нация само защото не се прехласваме по твоя любимец ...еми сори не го харесват някой хора и дори си имат причини, хората не са непременно хейтъри , по един или друг начин им е спечелил антипатията ама чак пък да седнат да дивеят от злоба невярвам ...даже се радвам че поживо поздраво се разминал ама малко е натрапващо все да се навира де не го желаят тоя образ...

Никога не пиша коментари, но сега се вбесих от хората писали преди мен. Това е огромно постижение и заслужава огромни адмирации. Браво, гордея се, че съм българин с такива невероятни постижения. Браво на това момче! А на тези писали глупости по-нагоре, да ходят да си разходят децата в парка, да седнат на една пейка и да помислят какви мижитурки и какви страхливци са! Не сте достойни за Българи момчета! Срамувам се от вас! Браво Наско! Пожелавам ти само успехи! България има огромна нужда от достойни хора!

в природата няма животно което да е веган! нито едно!

то, това с минуса е хубаво, но що не ми напишеш кое животно е веган, та и аз да знам, та да не се излагам тъй??

"Доста се уморих" ... Той май имаше първоначално намерението да изкачи за едно денонощие и Лхотце, и Еверест. Да си призная, макар че съм много далече от алпинизма, изпитах необяснима тревога дори от неосъщественото, слава Богу, намерение. Сега си мисля, че вероятно съм предусещал и ме е тревожила опасността от това човешко "Доста се уморих".

Нещо не мога да схвана нещата! Всичките велики, пък все има шерпи които носят багажа до върха!?? "Велики" алпинисти а те май шерпите са по- велики и сигурно има такива които се изкачват по 2 пъти в рамките на 36 часа до върха заедно с поредния "велик" алпинист!!! Много се кефя като ни занимават с личните хобита и кефа който си правят разни хора? Аз се разходих с децата в парка днес следобед......... и аз си направих кефа , с какво това е различно от еди си кой изкаи Еверест?!!! Ами кеф му е изкачил го е..........

Да, но ние с теб не можем да го направим (или поне аз вече не).

Хората са различни и обладани от разни фикс-идеи. Един иска да докаже, че Земята е кълбо, отплава с платноходи и го доказва, друг иска да стигне до Индия по западен морски път, отплава и открива Америка, трети достига Антарктида, четвърти - Южния полюс и т. н. Някой иска да изкачи Еверест и го прави, друг посвещава живота си на физиката и прави велико откритие, ти искаш да разходиш децата в парка и го правиш. Наричаш обобщено подобни неща "правене на кеф", но това обобщение не е коректно.

Както сам пише един непалски шерпа е умрял в ръцете му на 8700м. Дори шерпите не подценяват върха и спазват строга дисциплина за аклиматизация. Не е вярно, че се качват през ден, правят го по 1-3 пъти в годината. Естествено може да има изключения, но това е нормата. Над 7800м е наистина нечовешко и 99% от нас ще умрат там дори и на гръб да те носи някой.

След като веган успя да запуши устите на злосторното племенно мнение, питам се кога ще се появи някой гей на Еверест, за да ни запуши устата завинаги и повече да не поглеждаме към онзи връх представляващ най- високопланинския боклучарник на света? Освен това се питам дали повече се е качил да покаже, че е геган или защото искаше да се качи на два върха в течение на 24 часа. Аз не мога да се сетя за това, защото определено момчето е много голям пич, който участва в световния принос към високопланинския боклучарник, въпреки че защитава природата и природосъобразния начин на живот.

Постижението е впечатляващо! Само изключителни мъже като Атанас Скатов са способни на такъв подвиг! Гордеем се, че е българин! Обичаме го! Той пише история на Човечеството! Очакваме те у дома!!!

"Той пише история на Човечеството!" Да падниш от смех...

И цъфна и върза.

кое му е добрето на един индивид самотен, който си е сменил името, лъже себе си и хората че е веган, докато скришом набива протеини? примата който не е месояден е горилата! яде по 50 кг.храсталак дневно!

Доброто е ,че не слуша чалга ,няма тумбак и не пречи на никого

лъжата е грях, който стои или в началото, или в края на всеки порок!

Браво на Атанас! И двойка за журналистите - не разбирам какво общо има постижението му с това дали яде месо или не - въпрос на лично разбиране, който касае единствено Атанас Скатов. В противен случай, за последователност, трябва да пишат например "премиерът месоядец Бойко Борисов". Кой го касае кой какво яде или не яде - важно е постижението.

Вероятно и той самият се афишира навсякъде като веган

що не му прочетеш житието битието на този наглец??

До кога?

pompai

Радвам се ,че си жив и жалко за шерпа и роднините му,но това е ЕВЕРЕСТ.