24 май - Ден на българската просвета и култура

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Обратно в новината

Коментари - 24 май - Ден на българската просвета и култура | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Коптската азбука е азбуката на древен египет на която са писали обиконвениите текстове за простолюдието.вишите жреци използвали ероглифите,за да бъдат разбираеми само за посветените.от тая "Коптската азбука " произлиизат .димотическата,финикииската латинската ,гръцката кирилицата !

хора това което наричате "кирилица" е древната копстка азбука която няма нищо общо с кирил и методи .неината родина е египет !

Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптския език. Тя произлиза от и е изцяло основана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуковете в коптския, които не съществуват в гръцкия. Тези букви са взети от демотическото писмо силно курсивна писмена система, използвана за записване на египетския език.

Коптската азбука е азбуката на древен египет на която са писали обиконвениите текстове за простолюдието.вишите жреци използвали ероглифите,за да будат разбираеми само за посветените.от тая "Коптската азбука " произлиизат .димотическата,финикииската латинската ,гръцката кирилицата !

Не си чувал за "митичния" и "неизвестен славянски" език???То е защото не си влизал в една днешна православна църква,където всички свещенни книги са написани и се четат на чист "църковно-славянски" език - това е именно старобългарския език...неграмотнико!!!

Защо папата приема Българска и Македонска делегации на 24 май. Македонците не ползват кирилица от 60 те години.

Югославия не ползваше кирилица, заради хърватите ! Сърбия и Македония днес я ползват !

ДОКУМЕНТИ ЗА СЪЧИНЯВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК * Ст.н.с., к.ф.н. Ив. Кочев и Ив. Александров Появата на т.нар. "македонски книжовен език" е уникално явление в европейската лингвистична действителност от средата на ХХ век, нямащо нищо общо с нормалното възникване и развитие на естествените езици на континента. За разлика от тях "македонският език" е сътворен изкуствено от група хора: 1) на определена неотдавнашна дата, 2) на определено място, и 3) с определен декрет. На 2.VIII.1944 г. в манастира "Прохор Пчински" на първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония) се издава декрет за "службен" език, който да "влегува веднага во сила". Няколко месеца по-късно - пак по административен път - този "език" се досъчинява и утвърждава предимно с гласуаане от 10 учители, 1 поет и 1 политик представител на АСНОМ на заседание в Градския одбор (общината) в Скопие (27.ХI.-3.ХII. 1944 г.) [1] Приведената тук документална част от стенографските протоколи, с които се измисля тови книжовен език в залата на Скопския одбор за по-малко от една седмица, показва абсурдността на неговата поява и обяснява защо до ден днешен той не се говори практически от нито един представител на Република Македония, в това число и от неговите "създатели" [2]. С минимален от наша страна коментар по-долу изнасяме по-типичните моменти от съчиняването на "новия език", имащ за база югозападните български говори в Македония. Характерните проблеми, които съставят дискусията на конференцията от 27.XI.-З.ХII. 1944 г. "За установуенье на македонската азбука и македонскиот литературен jазик" [3] могат да бъдат обобщени в следните групи: 1. Скъсване на скопската норма с единадесетвековната българска книжовна традиция в областта е било наложено преди всичко по политически причини: а) Македонската държава - дело на Тито, армията и комунистическата партия трябва тепърва да се утвърждава културно и езиково: "Но благодарение на комунистическата партия, която в днешната гигантска борба първа вдигна знамето за борба против окупаторите и за свободата на всички поробени народи, а така съшо и за свободата на македонския народ, благодарение на войските на далековидния наш мил маршал Тито и специално на нашата млада македонска войска ние днес имаме своя държава.

Патрул на Първо районно откри в подлеза пред хотел "Плиска" престъпна група продаваща фалшиви дипломи. Както сподели пред нашия кореспондент доц. д-р на ик. науки гл. сержант Петров, за съжаление, групата успя да избяга..

В днешна Охридска Македония ХАН Борис подготвя над 3000 високо образовани българи които подменят внезапно всички вражески свещеници вкл византииски.

азбуката е копстка азбука и няма нисто общо с българия родината и е египет !

АЗбуката е БЪлгарска и няма нищо общо с глаголицата на Кирил и Мефодий. не е добра идея да се рисуват всичките букви. Много са вече отпаднали със защитна за съзнанието цел..

ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА ПРОЧЕЛИ " ВИНЕТУ".

Няма такава гавра всички коли и пешеходци да тъпчат азбуката ни

В днешният празник дипломатите на Полша,САЩ и др.ни честитят като рецитират на български. На тоя фон Путьо заявява пред македонският президент,че "русия била взела азбуката от македонските земи"а оня се съгласява ,че Климент Охридски бил голя македонец. Резидента и Боко мълчат като пу*ки. Който има мозък да си извади изводи...

ЧЕСТИТ ПРАЗДНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

Направо ме светнахте дираджии какво се празнува днеска..Прави ли ви впечатление въобще че хората НЕ празнуват като хора???Правили ви впечатление че какъвто и да е празник на който преди са се радвали и празнували сега е някакъв ден в който ще си позволиш повече хапване и пийване което след това ще изгладуваш.. Няма и с лупа да търсите това реално празнуване подобаващо на човешките ценности, култура, възпитание, приемственост..

Може ли някой да ми обясни - защо в статията се споменава някакъв солунски диалект, който се отнасял към източнобългарските диалекти. Това да не е варненски или бургаски диалект тогава. Винаги съм предполагал, че във Варна говорят най-чист български език.

Още като видях гениалната идея на празника на просветата българите да изразят уважението към азбуката си като я тъпчат с крака се учудих на кой нещастник може да му хрумне такава малоумна идея. Че и да се намерят други малоумници да я реализират. След това и още малоумници да тъпчат азбуката си с примиренчески забит в земята поглед. Но когато разбрах, че идеята е на т.нар. български учител Джасим ли беше, нещата си дойдоха на мястото. Той е същият, който не виждаше нищо нередно в учебника по история Левски да бъде представен като обикновен крадец-кокошкар, арестуван от турските полицаи. Честит празник! Тъпчи, Народе!

Не вярвам някой да е стъпвал с крака по нея, или да е оставял децата си да тъпчат буквите ни!

А не, подскачаш и прескачаш, като ходиш...

Честит Празник ! ----- Напред ! - Двустъпковата е Слънцеее...

---ДЕН НА ДЪРЖАВНИЯТ СЛУЖИТЕЛ , ПОЛИТИЦИТЕ И ВСИЧКИ РОМИ в БЪЛГАРИЯ . Те никога не се потят , защото никога не работят , само консумират .

Оти попа се не пОти ? Оти не работи .

Я ни ни просвети как стои въпросът с "македонския" език, или пък румънския и държавата Румъния като цяло. Само че този път поеми дълбоко въздух, задръж го и го изпусни бавно, за да се успокоиш, и да се опиташ да разсъждаваш като разумен човек...а не да се правиш на отворко.

До кака Нелка-проста зелка. Клишето е "Българската култура и славянската писменост". Щом има "славянска писменост", значи има и СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. Бих искал да ми поговориш на този екзотичен и незнаен СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. Не на Руски, Български, Сръбски, Полски, Чешки и т.н., а ?!

"Интернетът се бил превърнал в проклятие." Това "проклятие" е особено видно от коментарите тук по повод днешния празник и бълг. език. То бива толкова човешка низост и отричане на всичко достойно, бива, но всяко нещо си има граница. Та дори са си сложили и снимка към коментарите. Много прозрачна е тази неистова омраза към България и всичко българско! Имайте мярка, ще се разболеете...и тогава никой доктор няма да може да ви излекува. Душата не се лекува!...

Другари , господа , офицери и сержанти , драги ГЕНЕРАЛИ : ---Затова ли , 3 млн. българи напуснаха държавата , за да УЧАТ ДРУГ ЕЗИК ???

В държава в която няма икапка справедливост и всичко елицемерно и вълчо--не може да има национални обеиняващи празници --хората отдавна се мразят и ненавиждат един друг Тук има управляващи касти опиращи се навъншни сили --и всеки завсеки е кръвожаден вълк Ако чиновника е ЕС--изгонения от стола еза Русия --ако днес претърпим 5 унижения --ние ставаме ТУРЦИ Раздавайте автоматите и патроните!

Мизерници и мразители на всичко българско в този форум, бе! Я се вижте какво представлявате! За никого нямате значение, ходите по улицвата като мишоци, но тук се правите на великани на мисълта... А всъщност само се издавате, че материалът ви е некачествен. Нищо друго не постигате! Колкото и да се напъвате...

станала пътеката. Може да направят и с други мотиви....в крайна сметка таман стават още по-забележими за шофьорите.

Езикът ни е прекрасен,много го харесвам и обичам.

И понеже Византия се е видяла в чудо и страх от българите ---повикали руския княз Светослав да нападне българите от север -Дошъл Светослав и за около 5 години избили в Дръстър -Силистра поне половината от българите в съюз с византииците Но Византия забъркала и стакана с византииската отрова--изнамерили Константинос ибрат му и им дали писменност да разпространяват--щото езика български не бил писмен --- и така да асимилиран българите в население говорещо като съюзника им Светослав И така е--в средновековието няма разлики между руския и българския език на Константинос --и двата били падежни --различията идват по късно Това е историческия ПРОЕКт дето днес шестват --Да живее Гърция -Да живее Русия --Долу Кубрат и долу Аспарух

Само дето съвременните българи разбират всички около тях, което не е случаят, например Русия! Единствено бълг. език е претърпял развитие в положителна посока (в това отношение си прилича с англ.). А като чшуя за сърбо-хърватски, получавам смехотворен сърбеж. Та, какъв е обаче твоят случай, че нещо избликът ти не остава неясен?! Има два съвременни езика, които изчерпват лингвистичния хоризонт (без значение какво мислят такива като теб): английски и български.

Прекрасен български празник , лично за мен най хубавия и то в най хубавия месец - Май

Тъпаци има Българска писменост ,а не славянска ,това е стара руска хибридка -лъжа и всеки Българин трябва да разобличава тази лъжа.

,...празник ама само за държавният служител , Я ВИЖТЕ ЧАСТНИЯТ СЕКТОР , .....ПРАЗНУВА ЛИ ? Празник само и винаги за едни и същи !

Някой да го е спрял?

В България подготвяме ученици , за ЧУЖБИНАТА . Жалка държава , жалък народ НЕПРОСВЕТЕН , търпящ престъпници да го карат да умира , ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ ЧАС. МЕРСИ !

Ще се наложи да се изучава и цигански език , като майчин . Тая държава не върви на добре .

24 май е най лицемерният и лъжовен празник-уж! С проекта --писменност на Кирил и Методии---Византия унищожава българския етнос в тия земи-- българите губят език икултура собствена--път към асимилацията Българският език и култура са останали само в ТАТАРСТАН-КАЗАН -може да послушате на какъв език е говорил Аспарух-Термел-Кубрат-Омуртаг Станалото -станало-- Имаме сега Вазов-Ботев- Смирненски -прекрасни неща Но един език се развива само ако е език на ИМПЕРИЯ-- такъв е бил замисълът на Втория Рим --иТретия РИМ--също Сега ---Езика на Кирил и Методии -е умиращ език -след 50 години--никой по тези земи няма даго ползва--излишен е В София вече в големи офиси и хотели говорят 80 процента на английски език --е вякъде и на ТУРСКИ Езика на Вазов може да остане да съществува като диалект -подобие на белоруския -или украинския--но само в границите на рускиезична империя Но политически --географското понятие България остава без покрие --подобно на Британска колумбия--Източна скотия -Анадола --това еположението Айде стига с тия празници --проверете децата научиха ли днешния урос по онглиийски --- и на бала довечера -дане забравите турско-циганския --там кючеци--мааани --извивки -гюбеци -Няма сдтрашно допреди 100 години --50 процента вговоримия език бяха турските думи--сега ке прибавите малко --чаааве и там чай шукария

AbuTalib

Няма Константин-Кирил. Гърците много хвалят своя Константин, и са въвели титлата Constantinianus ПО ВРЕМЕ НА НА ИМПЕРАТОР ЮСТИНИЯН.Нещо като Caesar.Дадената титла на Кирил/братята са Церко и Страшила/ е от патриарх Фотий, заради факта, че той успява да преодопредели установяването на политическата надстройка. По-рано, правната надстройка е въведена от хан Крум чрез подарената му книга СВИДА-сборник със съдебни решения, предимно епитимийни наказания - още от първи век на н.е.

AbuTalib

Католическата църква е нарекла това действие на Фотий, който поддържа Кирил и Методий схизмата на Фотий. Защо? Учените ни нямат отговор на това явление.Знае се, че император Юстиниян много е направил за осъществяване на идеята ао погаждане на разцепилите се две фракции на Църквата още от 395 г. с осъждането на император Теодосий и сина му Аркадий от юриста Амбросий. Докато Фотий прави точно обратно-дава на заден ход. В крайна сметка, под схизма/чете се шизъм на латински език/ се пояснява на теологичен език всяко РАЗГРАНИЧАВАНЕ от идеите на някого от официалната доктрина или прякото негово изключване.У нас схизма/шизъм/ наложиха тесните социалисти през 1923 г. Нямам информация за другите литературни поризводни на тоналността, указваща степента на опасност, само ФА е описана в книгите.Дали има дошизъм, лашизъм, сишизъм не знам, но вероятно има нейде подобна квалификация на степента на опастност за официалнатадоктрина на Ecclesia.Нов шизъм у нас се пръкна окончателно на 02 април 1990 г. когато предната вечер другарите си легнаха комунисти, а се събудиха социалисти. Какво са направили осъдените. Заповядали убийството на 7000 бунтовници в Солун, порди което биват отлъчени от Църквата и лишени от правото да са собствецици на територията на Рим. Това право се признава на по-малкия син Хонорий-Honorius малолетен по това време и не взел никакво участие в погрома над бунтовниците.По силата на Lex Regia di Imperia Vespassiani, въвеждащ забрана за наследяване на територията и властта при извършване на около сто престъпни деяния.

AbuTalib

А титлата Honoris causa / от Honorius/се дава на застъпниците за придържането им към католическата докртира или към ЕС в днешни времена. Стоичков едва ли съзнава тази си чест...нито пък който и да било, награден с това звание. Гърците са доста хитра нация-с различни титли в далечното минало са зарибявали славяните, които се гордеели, че ги признават.Така са насъсквали славяни срещу прабългари.

Голяма работа си, колкото две без едната. Остав да предречеш светло бъдеще на турския и "македонския". За подобно отворковци като теб, трябва да въведат отново 24 мес. военна служба, за да ти наместят хромозомите, 'щото зомбито в теб взема връх

AbuTalib

По-рано празнувахме Ден на славянската писменост и култура.Някой се усети, че това е автогол, тъй като косвено казва, че българите нямат ни култура, ни писминост, а са диваци от най-високо качестгво.

Дават по телевизиите някакви "българи", че дори "експерти", честващи днес някаква "иновация"... Чудят се как да раздробят и азбуката ни на части... За какво ли са се трудили славянските братя? Иначе "българският" език на тези нашенци се състои от 10-тина думи - по-малко и от броя на буквите ни...

най-яркият ми спомен за 24 май е като чавдарче. Другарката ме извика в последният момент и ми даде едни големи медни дискове- чинели. Момчето не дошло, а аз съм музикален инвалид. Каза ми да следвам такта. Така ги блъсках, че косата и се изправи докато минавахме пред партийците на трибуната. Такт ме съмнява да сум хванал.

Я се скрий някъде, измислителю ;-))))

не помня всичко вече, много луни минаха от тогава. Но помня как даскалицата викаше: - Спри!, Спри! Стига блъска!

Честит празник на тези които са толкова горди от собственият си език и писменност че е обидно да се наричат българи- станаха европейци. Вече ги няма и имената им Мария, Пена, Гана- смениха ги за Мери, Пепи, Деси и какво ли още не. Честит празник на тези които ще манифестират край паметниците на Бандера, Рейгън и американските пилоти защото си нямат приличен паметник на Кирил и Методи. Честит празник на продажната България, която забрави своите истински корени на история.

Да бе, ше си кръстя детето Гана/повлекана/, а не Деси/слава/севастократорка/. А Пеко, Дако, Цоло, Тано и Мако също ли трябва? Или може вместо тях Матей, Йоан,Климент, Методи/й/?

Не бе, кръсти ги на тези имена за които плащат пари- вчера го писаха. Деси- някак ми звучи- Вашингтон ДС- е да ти е на късмет такава севастократорка.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!!!

Сега, кой какво създал, пък кога го създал, пък как го нарекъл, пък как му го прекръстили... Важното е каква работа върши! Колкото по-лесно се пише, толкова повече грамотни хора ще има. Защо трябва да е сложно, като може да е просто? Същото важи и за граматиката, но това е друга тема. Като чета писания на разни езици, които гледам как се мъчат и ползват "тераформирана" латиница, на която буквите са накачени с всевъзможни финтифлюшки (разбирай ударения с различна посока, шапчици и др. знаци отгоре и отдолу), т.нар. кирилица в съвременния й вид ни върши идеална работа. Може би е трябвало още две или три букви за звуковете "дж", "дз" "йо/ьо", някой от който пък ги имат македонците (това, последното проверката за правописа ми го подчерта :))).

Честит празник, приятели! Имам спомени от този ден и те ме топлят. Имам и снимки - със слънчоглед на главата, рисуван от нас-децата и зелена рокля с волани - явно сме били слънчогледов блок. Помня и музиката от тонколоните по Ларгото - е, вярвахме, че сме "народе възродени" и наистина бяхме. Имали сме и други черни страници в историята, но все още ни има. Само да не забравяме, че "напред, народността не пада там, дето знанието живей". Още веднаж - ЧЕСТИТ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК!

Паметникът до НДК е без историческа стойност,защото е идеологически обременен. На негово място трябва да се положи непреходен символ, който недвусмислено представя България пред света и е повод за национална гордост (стената с имената на загиналите през войните не е такъв символ и мястото не й е там ). Този "паметник" трябва да се демонтира и на негово място да се постави мемориал под формата на разтворена книга, едната страница на която да изобразява кирилицата, а другата глаголицата. Под тях на постамента да се добавят , удачно оформени, прабългарският календар и други исторически символи от древната история на българите. Подобна композиция ще има огромно възпитателно значение за поколенията в ерата на компютрите, ще привлича туристите и ще представя България пред света, извън всякакво съмнение за непреходната си стойност. За построяването е съвсем уместно и нац. обединяващо да се набират средства от целия народ (доброволно), срещу някакъв символичн знак (марка или нещо подобно), което да се превърне в сем. реликва.

Върви народе ... заблудени. А для тебя - пенсия - ни х.я

Честит празник, скъпи братя и сестри българи! Слава и вечна памет на великите братя Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Климент Охридски и всички други учени и мъдреци от древността, които са имали благородството, далновидността и божествената мисия да измислят и усъвършенствуват писмени знаци за българския език и да научат народа ни на четмо и писмо - на СОБСТВЕНА АЗБУКА. Колко са такива будни народи по света? Доколкото зная, азбуките в света са не повече от 14. Затова трябва да се гордеем с факта, че сме един от ДУХОВНИТЕ НАРОДИ, създали собствени азбука и да продължаваме да творим наука и култура, да развиваме знанието, защото "ДУХОВНОСТТА НЕ ПАДА ТАМ, ГДЕТО ЗНАНИЕТО ЖИВЕЙ" !!!

Честит празник и на теб Мери !

Всичко хубаво в тая държава идва от миналото и си остава там! Днес младите "българи" се подписват на латиница. Днес престижните училища са езиковите гимназии, подготвящи нашите дечица за еничарстване. Учат чужди езици, а си остават без професия. Аналогично на циганите - и те уж знаят два езика, ама каква файда? Отказахме се от ученическите манифестации на 24 май, защото били марширували пред политбюро, а сега - маршируват пред поповет!

"От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука." Преди това непризната ли е била? Или трябва официално да получим благословията на еврогейските ни "братя"?!!! СМРАДливци!!!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ! ЧЕСТИТ , н не и за продажните управници и политици , които работят за чужди държави , които ни карат да се срамуваме и за стихотворението на Вазов ''АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ'' , И НИ НАСАЖДАТ ДРУГО ЗАГЛАВИЕ ,....''АЗ СЪМ ЦИГАНЧЕ'' , ДЕЦАТА НИ ДА КАЗВАТ , ЧЕ НЕ ЖИВЕЯТ В СЛАВНО ВРЕМЕ , А ВЪВ ''СРАМНО ВРЕМЕ''... Защо на всички БИВШИ И НАСТОЯЩИ управници , политици , депутати , децата им учат и живеят в чужди държави , а не в България ??? ЗА ТОВА ЛИ СА ИЗБРАНИ ?

''Учи сине , за да отидеш в чужбина , тука живот нема ''. Генерал Борисов , остава генерал без армия , народа се стопи и ИЗБЯГА в чужбина .

. Привилегия е и гордост, повдигаща духа, е да имаш българския език за роден, майчин език. От своя страна просветените и културни хора по света трябва да изучават български език, за да черпят от силата му и да се насладят на неговото изразно богатство. Българският език трябва да бъде съхранен и да се опазва чистота му [като общочовешка ценност], и да се дава отпор на онези, които поради невежество или умишлено го мърсят и имат нечисти намерения към него.

честит празник на всички. върви народе възродени

За празника,моите благодарности,но се питам дали още е в сила цитатът?А може би сега е по правилно да се изрича: "Върви народе ИЗРОДЕНИ!"

И ЗАЩО ТОВА НЕ Е НА ПЪРВА СТРАНИЦА ??? .. ИЛИ ЛЕНТАТА С НОВИНИТЕ НА ДИР-БГ ИМА БЪГ ТА НЕ Я ВИЖДАМ ???

Има го най-отгоре, в лентата със снимките.

ЯВНО ГУГЪЛ ПРАВИ БЛОКИРОВКА САМО ЕДНА СНИМКА И СТАТИЯ В ЛЕНТАТА ..ПЛЪГИН КАРУСЕЛА ?