Българчетата по света ще учат роден език и литература

Всички деца от I до XII клас в над 300 български училища по целия свят вече могат да бъдат обучавани по програми по български език и литература.

Обратно в новината

Коментари - Българчетата по света ще учат роден език и литература | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Касно е либе за китка.... вие изхвърлихте мелиони граждани со се дечинята им, а сега след 30-100 години, айде на далаверата, които иска дипломи. 100 години гонене на български граждани стигат - и сичките 100 години досега, защото некой е бил неудобен ба куманиЗма..... Бийте си ги у челото сега....никои не ви ги иска веке.....

Виж, друго си е, ако пък им дадат и пособия на шльокавица! Има едни хора у нас, които работят последователно за превръщането на България в шльокавица ... И май ...

Това все пак е една добра възможност и не бива да се отрича или пък да се превъзнася. Всяко българско семейство ще има възможност да направи преценка. 1 ва група емигранти - ние забравихме български и това ни прави "щастливи" и децата ни не знаят български. 2 ра група ние в къщи говорим на български и децата ни го знаят в известна степен , но не искаме да ги претоварим с много знания, защо компютрите поглъщат свободното им време и не остава време за български. Трета група ние говорим български и децата ни го знаят , но не е лошо да научат да четат и пишат на български и малко граматика , ще го учат факлутативно в необходимата степен. 4 група децата ни ще учат български, но няма да им се месим по - късно. 5 та група Държим на корените си и искаме да дадем възможност на децата ни да работят в България , ако държат на това.

Много манипулативен пост. Наистина, всеки може да избере за себе си. Не виждам причина "щастливи" да е в кавички. Детето не трябва да се товари с ненужни знания, а в някои случаи българския език (т.е. още един език в повече) е точно това. Давам пример с моето семейство - детето расте говорейки два езика (на държавата, в която сме, и на баща си,чиито език също се води международен) и отгоре на това учи и английски, защото без него не може. Е, къде е мястото за четвърти език? Нито ще живее някога в България, нито езика е международен. Просто се гледа прагматично на въпроса.

Вие сте абсолютно прав от ваша гледна точка. Но отказа от майчиния език е скъсване на връзка с близки хора . Ако човек може да решава за себеси , то той не може да реши какво е щастие за друг човек, пък било и неговото дете. Може да е необходимо , но е труден избор. Може детето да стане голям специалист и фирмата да го прати като мениджър на клона си в България и то ( той , тя ) да не се оправи, защото не знае езика и не може да спечели доверие на хората и да претърпи материални загуби ( което вероятно от ваша гледна тоchка изглежда най важно) По начало скъсването с родината е труден избор , освен когато човек се чувствува чужденец в нея или пък няма препитание или му се откриват по - добри шансове, но когато къса връзки със всичко в нея , това вече е бягство от всичко , не само от лошото. Може в някакъв случай да нямате наистина нищо останало, което да ви свързва, но страничен човек трудно ще повярва , че това е вярно и за детето ви. Та това е смисъла на кавичките.

Към Антон

Децата на българи, родени в чужбина масово не знаят и не искат да знаят български. Някои от тях идват от любопитство в България и бързо се връзщат обратно.

Не е вярно. Не само знаят български, но и се възпитават като християнчета!

Къде пък ги видяхте тези "българчета" ? По-правилно е да се каже - децата на някои български емигранти ще понаучат нещо от езика на родителите си. Но самосъзнанието им ще си остане германско, американско, испанско. И никога няма да го употребят, защото като излязат от семейството къде ще го говорят ? Нито те, нито родителите им ще се върнат. Изобщо тази "новина" си е една пропаганда на емиграцията.

Нещо не разбрах какво точно се е учило до сега в тези ''над 300 български училища по света'' та сега видите ли щели да учат български????

БРАВО ,НАЙ-НАКРАЯ !Добре ,че бяха патриотите ,защото на Бойко и всички негови предшественици ,не им пукаше за българската диаспора ,просто нихилисти !?

Да ви кажа нещо интересно, което разбрах покрай новините за онази габриел , която ще е българския еврокомисар. Та за всички представители за страните членки на ес, съюза е разпоредил да има осигурено обучение за децата на родния им език в брюксел. Бг министерството на образованието осигурява всички необходимо, но изненада: всички българи работещи заявяват че няма да записват децата си да учат български..... Е те това е върхъ на родоотстъпничеството и съвременното чуждопоклонничество. Дори през османското робство нашата писменост и език не са били затрити, а църквата ни е била един вид обединител. Комунягите не успяха да затрият православното християнство, въпреки че по тяхно време не се гледаше с добро око на вярващите... Но тези днешните евроатлантици са на път да разбият и последното малко останали ценности в българския народ - мултикултуризъм, изпошзване на чуждици сякаш езика ни е беден, живеят 2-3 години в чужбината и започват да говорят с особено произношение сякаш са забравили родната си реч. Абе откъде се извъдиха такива чуждопоклонници и предатели. Българино защо се срамиш с високо вдигнаъа глава да се наречеш българин. Ужас, ужас, ужас ПРЕДАТЕЛИ

Това има просто обяснение. Българите работещи в Брюксел по линия на ЕС , вероятно нямат намерение да се връщат в България след изтичането им на българският ангажимент в ЕС и вероятно ще си намерят някаква работа там и дори и да не си намерят такава работа , са осигурили пари за обучение на децата си там, може би стипендия или работа като студент. Ако всичко върви добре след 40 години стандартът у нас можел да се доближи до средноевропейско равнище и тогава този проблем вероятно ще се реши автоматично. А може би не след 40 , а 60 или даже 80 години. Знанието на родния език дава възможност за по добра реализация в България , а това явно няма да е скоро.

Ако глобализацията днес се натъква на проблеми , то движението на образовани хора и специалисти никога не е секвало в условия на мир с изключение на съвсем недемократични държави. Едно лошо наследство в областта на човешките права винаги води до подобни последствия.

И за какъв чеп им е български ако нямат намерение да живеят в България? Явно си някаква пенсия, дето още се води от соц мисленето, че всеки, който не пердаши детето да учи всякакви излишни неща, е предател. А в случая българския език е излишен. Който иска, ще го научи по-късно.

Човече за щастие не съм пенсия, на 38 год, съм ..... Ама тези същите за които ти говоря искат обаче да имат право да гласуват..... Идиотщина. В последните годините непрекъснато виждам българина как се е превърнал в някакъв чуждопоклонник и като му кажат Щатите, Лондон, ЕС, направи лигите му потичат, и е готов на всичко само и само да отиде там. За съжаление си мисли че живота там е розов и повечето пъти остава разочарован. България е хубава страна и ако на човек му се работи нещата стават. Със една средна заплата в България ще живееш по начин, който ще живееш и там отново със средно възнаграждение. Като се има впредвид че тук са близките ти, имаш собствено жилище , България е една страхотна държава а не западна кочина с лицемери и криворазбран мултикултуризъм.... Остави това, тези в чужбина като нямат намерение да се връщат , не желаят децата им д учат български език, защо искат да гласуват?

.. а в България ще учат езика на една страна която не е в ЕС за да могат да разчетат коя кола е "полиция", табелката указваща дали магазина е затворен или надписа за тоалетна и къде е за мъже и жени!!! За какво ще им е в чужбина балгарския?

В чужбина си плащаме за да учат децата в българско неделно училище . Нищо не е безплатно . Ако нямаш пари , няма обучение на родния език

Ами учете ги в къщи на български ама май и вие не го употребявате.. Нещо май коментиращите не са схванали за какво иде реч... Приказки много ама действия никакви....Да не мислите че тук образованието е безплатно???Частните урочи са повече от тези в училище ....

А какво се случва с обучението на българите на балканите в заграбените от сърбежите и гърлежите земи? В Ромия, Албания и Косово също имаме малцинство.

Децата на повечето български емигранти изобщо не желаят да говорят български.

И как го установихте това? Има смотняци нихилисти, които така ги учат, но имам приятели, които не знаят добре история и ме молят да уча децата им на история. Следваща стъпка а е История и традиции в българските училища. Сърбия ако иска да влезне в ЕС ще трябва да разреши обучението по история на български по български учебник в западните покрайнини. Разбира се за да не се затруднява с административни пречки най-добре е да ни ги върне :).

Така е ама не съвсем. Тази есен контактувах с 8-10 "БГ" студента. Пристигат за образование в България, с БГ-паспорт и имена - НО НО МОГАТ ДА ПИШАТ. Искат обучение на английски /било им по лесно/ А един се изцепи "не не не искам да уча български, по скоро искам да го забравя" - ЖАЛКО НО ФАКТ

Имам достатъчно познати и роднини, които са емигрирали и са родили децата си там. Лични наблюдения.

Поредните хвърлени наши пари за някой който не го е еня за България..Коя друга страна си прави такова обучение на езика по чужди страни освен в посолствата???И защо да нямат приравмителни по български след като няма кой да устганови какво наистина са учили и научили а само срещу някаква хартийка..

Всички страни се грижат за поданиците си зад граница, Франция има свои училища в целия свят. Още повече се хората си плащат за обучението в тези училища. Ама като е да си поплюеш...

Ако по малко лъжете по добре ще бъде да знаете.. Училищата са към посолствата.

добре, че е киро японеца да ви учи на културно наследство, за да има един ден, как да ви описват когато децата овладеят езика

идеалка! сега, само трябва някой да забие копието и да организира територията в държава. иначе няма къде да закичим постижението без да си го преписват мутрите.