Предупредили църква да намали ”шума” от камбаните

Регионалната здравна инспекция в Пловдив е издала предписание на църквата "Свети Георги" в Първомай заради шума от камбаните.

Обратно в новината

Коментари - Предупредили църква да намали ”шума” от камбаните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тогава би следвало че на Възкресението не могат да бият камбаните в полунощ , защото е след22 часа съгласно Общинската наредба !

Аз

Не съществува допустимо ниво на шум от църковна камбана. Щом хората са се оплакали, значи фактът е факт - камбаните пречат на хората и трябва да млъкнат и няма нужда от никакви проверки. Щом хората са казали, че им пречат, значи пречат и толкоз. Още по-добре да затворят църквата. Най-добре - цялото бъпъцъ. Аман от смърдящи кенефи...

Май по турско черквите трябвало хем да са ниски, хем да са тихи. Не помня да са посочвали децибели, щото нали се сещаш ... ;-) Но сега нашите яки мозъци са попълнили празнината ... Пак ли турско иде? Да му мислят самолетите ...

Не съм крайно религиозен, но не намирам шума на камбаните за смущаваш, дори напротив... създава една приятна атмосфера... и придава дух на населеното място...

Не може да чуе ходжата !

Друго си е ходжата от минарето да вие викате!Отрепки!

Ууууу, браво на инспекцията! похвална експедитивност и прецизност в замерванията и мерките. Ако не се коригират от обителта, направо да се маха тая църква! Ще пречи на хората! Впечатляваща новина на фона на атентат срещу деца прегърнат от ИД, на фона на информация за хора, чиито имоти са блокирани от феодали с барбекюта, но инспекциите нищо не могат да направят, на фона на информации за други хора, които трябва да преодоляват естествени природни пречки като реки, езера и хълмове, за да стигнат до домовете си, пак защото някакви феодали законно, макар и отскоро, си притежават техните имоти и инспекциите отново нищо не могат да направят! Чудно! Направо и моята душа пее като пробита църковна камбана! Да ви....

TIREX

а в центъра на софия от джамията един зее по два пъти на ден с високоговорители и Нищо.

пъти годръпнеш по то нколоноте- толкова ВИЕ

Толкова години траем ужасния кучешки вой на резаците от джамиите, а те с доказано лековития камбанен звън тръгнали да се заяждат!

Какви яростни поборници на църквата си имаме тука, за чудо и приказ. Възхитително! Ама ние не сме забравили, че дядовците им в България и Русия взривяваха църкви, разрушаваха ги, пращаха свещениците в лагери, или за по-лесно направо ги убиваха - къде с разстрел, къде ги пребиваха с тояги и с телата им хранеха прасета. А сега много ревностни християни го раздават, направо ум да ти зайде от тази метаморфоза и обръщане към Бога. Абе то ако получат директиви от Москва, утре и бахайци ще станат, нъл тъй, друзя? Всьо в имени пабедъй на съветската пропаганда.

е наистина си "бре", опака работа!

Не съм чувала за една разрушена църква или манастир в България по време на социализма. Може да не е било препоръчително да ходиш на църква, но бабите ми никой не ги е спирал да посещава храм. Да не говорим, че Семинарията си съществуваше.

за сведение някога чумата е гонена със звън на камбаните - всъщност плъховете не понасят този шум. Та за плъховете, де.........

"Въпросният "шум", който смущавал гражданите и вредял върху здравето на населението, бил звънът от църковните камбани." МЕЛОДИЯТА на камбаната НЕ е шум. ПРОБЛЕМЪТ са "високите децибели". Обикновено от камбаната бягат рогатите и внушават на "пострадалите" колко е вреден този "шум". А звукът от църковната камбана е ПОЛЕЗЕН да здравето и най-вече за духовната му част - душата. И ни подсеща, нас грешните люде, да се покаем и ни кани на служба в храма.

Какви са тия дрънкала дето са ги задрънкали... Не е ли то да ти "запее" един "ангелогласен" 'оджа и да "пее" по 5 пъти на ден ! ... баш тъй , както повелява вярата на новите европейци - дет' Меркел и нейните господарите ги "внесоха"!

Мене лично ходжата не ме дразни толков колкото камбаните. Ходжата дразни защото със сигурност символизира натрапено присъствие, че и имат претенции, че били подтиснати. Но църквата пък всъщност е ощо по-стар враг и поробител над българския дух. Византийски вариант на врейскаи митове. Да не говрим че само смърт, страдания ивнушения за виновност бълват. Моралът затова също е в упадък. Щото лозунгарстввото общество не прави. искат се познания. Съзидателно мислене. А църквата иска консумтарско , а не съзидателно мислене.

И за какво се дразнят някои, като е факт че църквата е еврейска лъжа и при това в БГ само са клали, бесили и преследвали старите (пра) българи? Понеже в Европа догмите на поповете са разбити, от векове подготвят сериала с исляма....

Всъщност си прав по същество. Само дето мен ходжата още повече ме дразни. Вие от високоговорители на език, който е неразбираеми с непривични напеви ... забравих то е запис.

Точно пред блока ни, дори пред входа ни, има църква и то сериозна по размер, с една камбана. Бие в 9.00, в 16.00 и в 17.00, но за 17ч. не съм много сигурен. По време на режима на тока , като деца се возим в асансьора за да излизаме за игра и чуваме, че камбаната започва да бие. Всички дружно викнахме че е 16 ч., а този час съвпадаше със спирането на тока. Успяхме да стопираме асансьора и то така, че да излезем невредими и тогава тока спря. Камбанения звън никога не ни е пречел, а камбаната я виждам от балкона и е почти на ниво на нашият балкон, а в гореописания случай дори ни помогна. За мен това е пречистващ звук и не е дразнещ или силен, а ако ми заглушава някакъв друг звук, ще си затворя прозореца. В крайна сметка не бие през минута.

Всяка година ходим на почивка в едно градче на Южното Черноморие. Всеки ден, докато си спим блажено следобед, камбаната на църквата започва да бие точно в 16 часа (4 следобед). Все едно те удря чук по главата. Много е хубаво да те събуди от сладкия сън гръмовен звън на камбана, какво ще кажете по въпроса? Иначе съм кръстен в църква и то по време на комунизма с всички произтичащи от това рискове за родителите ми в онези времена.

... предполагам че воят на ходжа те унася !

Щото примерно там джамия няма. Вие сте изключително тъпи примати, но сте толкова тъпи, че дори не сте в състояние да го осъзнаете.

Теб нищо не е в състояние да те събуди.

Шума от камбаните е вреден, а шума от моторите не, така ли? Що никой не се оплаква от шума на Биг Бен в Лондон, например...

Въпросният "шум", който смущавал гражданите и вредял върху здравето на населението, бил звънът от църковните камбани. Съветвам в Първомай да започнат да лекуват болните мозъци на другарите комунисти, които населяват района около църквата. Имаше филм по този въпрос и ги видях всичките червени бабички, за които църквата е напаст и как да има въобще да махнат храма ще е песен за ушите им.

Къде видяхте, че семейството, което се е оплакало са мюсюлмани, или така ви казаха от руското посолство? Защото в статията не пише НИЩО по въпроса.

Сега нека длъжностните лица, които са довели до съдебните разноски и отменения им акт, да бъдат така добри да платят сумата. Като започнат да възстановяват разходите за отменените им актове, всички ще се сетят да се замислят преди да предприемат действие. И до кога данъкоплатците ще плащат за грешките на държавни, бюджетни и т.н. служители на държавна хранилка?!?

от къщата да се преместят в кърджали и да чуват хожата

Малии това комунягите са гадове кат' хлебарките бе. Тъкмо си мислиш че си ги изтребил и некоя ти и се шмугне под джапнката. Пляс !

Местанчовеца, дето е написал постановлението на РЗИ, да заплати разходите по делото от джоба си, след което да бъде уволнен дисциплинарно! А на попа - поклон!

ние не сме славяни.Ние сме българи.Снощи в "История БГ"една професорка на достолепна възраст как пък един път не спомена българска,вке славянска,та славянска визирам БЪЛГАРСКАТА азбука.Темата беше Кой е Черноризец Храбър.Та тази същата как нито един пат не каза ,че азбуката е бълтгарска,не и се изкриви езика.Все славянска,та славянска.Ние сме българи и всичко е българско.В България има само камбанен звън,на който му пречи ,да я напусне.

Да наричаш българите от Първото БГ царство славяни е върха на простотията и невежеството. ТАЗИ ''ПРОФЕСОРКА'' Е ЗА СЪД !

Опитите на руската пропаганда да ни сроди със славяните, оттам и със сибиропитеците, не са от вчера и скоро няма да спрат. Не ги ли виждате на какво примитивно ниво се опитват да ни работят - религия, "братски" народи, "освободители" и прочее първосигнални щампи и догми. Лошото е, че още има български измекяри, които служат всеотдайно и предателски на тези внушения.

Не мисля, че е толкова голямо "престъпление". Азбуката е "поръчана" от великоморавския княз, който със сигурност не е българин. Факта, че и днес имаме много общо в езиците с чехи, поляци, руснаци и украинци, според мен, говори, че основата на езика е старославянски, а не старобългарски. Важното в случая е, че българския княз е създал условие за запазване и развитие на азбуката, а не как се казва.

Кирилицата е писна в Преслав, тогава столица на България от ученици на Кирил !Това е българска азбука!

И вие не сте си правили труда да сравните глаголицата , която е поръчана от този който казвате и кирилицата, която я заменя! Вижте глаглицата/създадена от Кирил / и я сравнете с българската азбука/наречена кирилица/ създадена от Климент Охридски в Преслав и ще разберете ,колко подведен сте бил до сега!

Българите сме славяни! Но темата тук е друга и се нуждаем не от лозунги а от информация.

Още от 2013-та има статии,че се събират подписи срещу ''адския'' звук на камбаната която бие на ВСЕКИ ЧАС. Има болница, болни хора които почиват и направо полудяват от камбаната. Лекари също са дали становище. Тук става въпрос за нещо което не е типично за християнска църква и камбана. - Камбаната бие на всеки час!

а на мен като ми пречат маанетата в кв.Аспарухово, Варна

Мда, толерантни към всичко, но не и към християните. Звукът от минаретата или от дискотеките и нощните клубове не дразни, особено грешната душа.

семейството, което се е оплакало ,каква религия изповядва?

Значи в центъра на София може ония да квичи от менарето, но не може да се чуват църковни камбани във всяко българско село или град?

Ама нали камбанният звън е мелодичен? Защо им пречи. Ако е дразнещ, да го променят!

Тъй ами, да сложат полифонични мелодии и да пускат по желание на клиента, нали? Хем църквата ще припечелва пари повечко за поддръжка. Ей, вече и камбаните им запречиха бе!

Значи може да квичи имам като заклано псе, а не може да слушаме звъна на църковните камбани, който освен това има целебен ефект!

Народе болгарски Дойдох аз от чуждо место между вас, но ние сички сме болгари, братя рождени и чисти славяни. А що е това болгарин? Народ, дошъл от Волга велика река, народ, от бога произлезъл, затова и богарин се нарича, народ богарски се нарича. Такъв народ сме ние болгарски и славянски, народ чист, що не знае ни лъжа, ни кражба, ни лукавство, ни коварство, народ гостолюбив и секога на помощ ще ти се притече, народ многоброен и храбър, и милостив. Ако ми рече некой, че това е самохвалство, тогава аз ще го попитам: кои са по-добрите от нас? Дали гърци или турци, или власи, или сърби, или немци, или франки, или ингилизи? Те не са по-добри от нас, а ние не сме по-лоши от тех. А като поверваш в доброто, ще влезе то в сърцето ти и сичко, що е добро. Благодарен съм на бога, че ме создал болгарин, и се гордея пред сички с името си болгарско. А кой от вас не ще каже същото, братя мои?

Българите НЕ СМЕ славяни.

Много знаеш какъв си. Тук на балканите е такава мешаница, че не е истина просто.

Е ти не си българин, а турчин. Те точно не са славяне.

Браво!

Единствено българско каквото остана , това са кирилицата и кампания звън. .Тях поне не пипайте.

и залповете на крайцера Аврора, които още им кънтят в главите. Както и шумът от копитата на препускащите червени ескадрони.

Е, вече има книга от българската класика на "шльокавица"! Нали помните преди време оня червей катър стоянов как леко и мазно предложи да бъде заменена кирилицата с латиница! Е, ето ви нова възможност

Всичката Мара фтасала... само шума от камбаните им е проблем. Мой познат си направи вила на няколко метра от ж.п. линия и после орева орталъка да се жали, че влаковете вдигали шум и му се отлепвали плочки от вибрациите

Да се преместят релсите или да се спрат всички влакове. Не може да му се нарушава спокойствието на човека! Къде я дават тая работа?

Да ги сменят с дървени по възможност с тополови та да мирясат.

НАРОДА ГО Е КАЗАЛ : "НЕ МОЖЕ ХХХА В ХХХА И ДУШАТА В РАЯ" ... ТА ХЕМ ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ В ЦЕНТЪРА НА СЕЛОТО , ХЕМ КАМБАНИТЕ ДА НЕ БИЯТ ... .. ДАЕЕЕЕ ТИЯ СВИНКИ АНАДОЛСКИ :))

Много им пречат камбаните, а децибелите от смахнатите олигофренчета-самоубийци с яките мотори не им пречат , нали! Де гиди тенекиени глави такива, в които отекват камбаните!

Не знам как е възможно да се подава такава скверна жалба в РЗИ!! Аз наскоро бях в едно село с християни и мюсолмани. В това село от векове са съжителствали хора от две религии и на никой не му е пречело това. Сега там са се загнездили арабски фундаменталисти, които изкривяват мисленето и чувствата на вярващите. Един от начините е да се усилят стократно децибелите на минарето. Силата на звука е много голяма и това уврежда слуха, изнервя хората и променя съзнанието. В джамиите се проповядва радикален ислям и се подготвя населението за размирици като в Сирия. Не, че хората са лоши, но са под опасно влияние на фундаменталисти.

Къде бе, човек? Ако това, което пишеш, е вярно, защо от това село никой не се жалва от шума, от нарушено спокойствие и от нарушено право на свободно вероизповедание? Пак ли тези, които имат право да протестират, не смеят да се обадят?

Да слагат имами, че викат по-слабо. На който не му харесва да се маха. Тук е България и православна.

Аз бих се преместила, но не и да спра камбаните!

в квартала има една църква, не е православна, на няква друга секта е, голям зор беше докато ги отучим да бият камбаните на всеки кръгъл час. Имат си записче и компютъра го пускаше от 08:00 та до 20:00. Се едно си на автогарата. Дрънчи та се не трае. Пастора им сбира всички цигани от маалите. Българите си ходим в нашата си българска църква.

Пак добре, че ги събира той а не муфтията. Тъй де онзи де кряка от минарето!

От минарето крякат високоговорители със записи докато ходжите си отдъхват.

88 dB си е доста лангър. Коментиращите тук пропускат един простичък факт. Да чуете камбана 2-3 пъти е приятно, нещо празнично и богоугодно. Но 1500 пъти с пълна сила ден след ден? Ако живеете наблизо, първият ден много ще се радвате на този чуден звук. Значи сте близо до Бога, лошо няма. Я как хубаво и силно звънти! На втория ден обаче ще забележите, че даже и зъбите ви вибрират от камбанния звън и ще го прецените като не особено приятно. И така ден след ден докато не ви обземат силно кръвожадни мисли към клисаря.

АМИ ПОНЕЖЕ НЕ МОЖЕМ ДА ИЗМЕСТИМ ЦЪРКВАТА , МАНГАЛИНА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИ НА ПО-ТИХО МЯСТО .... :))) ОЩЕ МОГАМЕД ГО Е РЕШИЛ ТОЯ ВЪПРОС :))

Кое нещо е построено по-рано - църквата или твоята къща? Като си се набутал да строиш до църква - ще търпиш или ще се преместиш. Що се отнася до статията - този доктор от Пловдив се набутал в Първомай, точно до оградата на църквата да строи имение и хукнал да се жали. Какво да затворят църквата заради него или както по турско да обвият камбаната с плъст, та да не звъни, а най добре да затворят църквата, че му пречи.

новодомци от къщата, да се изселят до некоя джамия

а кога ще глобят ония квичащите чалми по минаретата бе,мамицата ви турска и здравна агенция

Всички кълнете и пустосвате а колко от вас са живели до черква? А колко от вас знаят колко са 88 db? Самолетен двигател е с 130.

Ти си се настанил до черквата или тя до теб? Аман от идиоти

Дядо му е построил църквата в двора си, ама унуката, нали е соросоид, изпълнява волята на Ран и Ът.

До там ли го докарахме бре неверници, та ще пишете предписание за църковния звън. Я отидете в Сърница и околия да чуете как крещи ходжата - за там нещо ще драснете ли или ще се направите на глухи.

А може ли издалия незаконното предписание сега да бъде уволнен?

И да му бъдат онтети 511 лева?

Размечтахме се, живеем в България...

Той служи вярно на дядя Шорош.

Стани,стани ,народе Възродени ! И бий,бий камбаните православни и просветени! Кажи на врага,че това е твоя дом, който ще защитим достойно до последната ни капка кръв !

Стадото е запладнило. Немой го буди.

А колко децибела е шума от десетките самолети минаващи ежедневно над северните квартали на София?

ще върнат и изискването на султана, църквите да са по ниски от Човек (османлия) на кон. Не ви се верва, ама ще стане, явно! С тия КириякСтефчовци в Управите!