28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.

Обратно в новината

Коментари - 28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който се чувства повече Турчин от колкото Българин в България, защо не се премести в Турция да живее? Аз никого не мразя, но не искам Турски политики в България. Живейте си по мирно в България без да ни навирате в лицето ни Турската си идентичност или Исляма си нямам нищо против. Аз ако отида в Турция и почна до прокарвам про-Български политики, как ще ме погледнат местните турци? Уважавай за да те уважават.

Турското Иго е най-мрачното време в Историята на България, Сърбия, Гърция, Унгария и т.н. окупирани държави. Каквото е ИДИЛ днес това са били Турците за Българите. Тоя Хакан Измир по-добре да си мълчи. Турция в днешно време продължава подтисническите си практики срещу Кюрдите.

Тва помаци тва цигани, тва турци всичко тва трябва да се пречисти, мамка му. Или да се пречисти, или да си хваща пътя

Започва усилена и системна кампания за пречистване. Ела сега да видиш българин как на заем тъпкано връща, байно льо! Започва се с помаците, в началото на 60-те години. Те обаче се оказват неподозирано корави орехи, съпротивата им е толкова мощна и масова, че първите опити са спрени и смяната на идентичностите се проточва в хода на всичките три десетилетия, при това не съвсем успешно. После идват ромите с тях всичко е лесно, каква ти идентичност у цигани?

Ислямизацията е ставала на дръвника, или ислям или смърт. Това което пишеш е гавра с паметта на тези помъчени хора. Това са помаците помъчени българи християни, помъчени, за да станат мюсюлмани.

Eрдоган е велик политик,именно тои ще накара вас ганювците да си платите за кървавото злодеяние''Bъзродителен процес''....все още не сте си платили и не сте дали сметка за тази свинщина.....нищо не е забравено и никому нищо не е простено на продажник се подлага.

Чичо Сам, живее в Южний парк в София, чете и на български:

недей така, Хакан Измир, народът не е виновен за подмяната на имената. И ние трудно можем да забравим издевателствата по време на османсото робство, а с болка можем да простим. Турци /помаци/ и българи са живеели мирно и кротко векове. Нека така да бъде и занапред! Ноо, много от нашите изселници,въпреки трудностите , които са преживели / те си знаят какво им е било/, и болката по родната земя, са си оправили положението в Турция, а България загуби най-трудолюбивата част от хората си .

Май .. факта е че при Tурците и при Pуснаците българи е имало и имаше .Само че ще има ли българи след 50години Eвропейско щастие?

говорите много неподготвени. Знам, че по-голямата част от писачите са меко казано расисти. Наистина незнаете какво са преживели тези хора при смяната на имената, ами то не беше само това, не им позволяваха да ползват държавен транпорт ако имат кърпа на главите си, не ги обслужваха в магазините и ред други неща, които не може да си представите. Предполагам, че сте млади хора и тези неща не са ви известни, и затова пишете толкова грозни неща за тези хора. Те също са човеци, дори може би повече от някои , които се наричат "патриоти

Каквото и да са преживели са живи и здрави, някой са щастливи други не, както е навсякъде по света. Отвориха се границите, би трябвало да са щастливи, че са в Турция, щом се смятат, за турци. Друг е въпроса, че много от тях, трябваше да отидат до Турция, за да установят, че са много повече българи, от колкото турци. Приехме ги отново, никого не сме гонили. Така ли е? Така е!

B България на системно етническо прочистване, потискане, прогонване и всевъзможен тормоз, психически и физически, са подложени около милион и половина души ..

Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея

Османлиите и да са искали не са можели да асимилират никого, защото са били 100 хилядно диво племе. Сегашните турци са смес от много племена и народи и най малко са османлии или селджуци. Самия Ердоган е грузински евреин .

Големи лъжи на антибългарския dir. Изобщо не беше така, не им вярвайте ! Объркана е последователността на събитията, причините, пропуснати са важни обстоятелства, не е разкрита провокационната роля на Турция. И не може без открити, мръсни клевети. Това за мюсюлманските гробища направо кърти ! Че на кой му е притрябвало да осквернява мъртъвците и какво ще спечели !? Недостойни клевети ! Платили са им да сеят раздори между етносите, изпълняват поръчката !

Вечна им памет на героите вдигнали България след 5 века нямане на държава. Не могат да те поробят, ако не искаш, по-лесно е да те измамят.

Българина със своята си злоба,егоизъм,расизъм,канибализъм бавно-но славно изчезва от световната карта,,,Великия Султан е съхранил българския дух в продължение на 500 години

Защо не се наорави ДНК тест колко са турци турците у нас!

"Ако не изведем 200-300 000 души от това население, след 15 години България няма да я има." (Тодор Живков)

наще турци и помаци и в турция ги не щат... тея са ебаси и ЛЕВАЦИТЕ, не е истина! аз викам - да си одят сичките у турско и... чао от мен. нищо лично, но ние сме два различни етноса и немаме место у България... България нема стане турция, така, че - спасявайте се братя помаци и турци къде милата родинаааа!:-)))

Тодор Живков е последният велик български държавник.

SLOJETE GO V MAVZOLEY,ZA DA GO GLEDAT DESATA Vİ ZAŞTO BILGARİYAE NA TOVA DERECE.

сега идват и искат български имена, а прочетете историята на т.н. помаци и вижте колко пъти след Освобождението са им сменяни и връщани имената - доста пъти, ама кой да чете. И щом някой жаден за власт е искал да спечели избори, веднага им е връщал турските имена и тези хора са доста объркани от 1876 година до сега. Но винаги приоритет е да си намерят добра работа и с удоволствие си сменят имената. Инцидентите се подклаждат от чужбина,от там се опитват да ги държат тук като троянски коне.

Фесове = некачествен мат'риал!

Нали Възродителния процес е осъден от Народното събрание! Само че, никой престъпник не е осъден за това деяние. 28 години минаха и е време това събитие да влезе в учебниците по история и повече да не се занимаваме с него и да вървим напред!

А паметник на атентаторите да направим ли? Поне имаме опит напоследък с такива... Можем и него около Американското посолство да сложим.

Luna0102

Не само там, а и около руското, но няма да стигнат свободните площи.

Тва помаци тва цигани, тва турци всичко тва трябва да се пречисти, мамка му. Или да се пречисти, или да си хваща пътя. А ако не ще Хмммммммммм Cистемните опити за прочистване на българската нация от чужди и особено ориенталски чужди елементи

БОКО = ТЪПАК

Тва помаци тва цигани, тва турци всичко тва трябва да се пречисти, мамка му. Или да се пречисти, или да си хваща пътя. А ако не ще Хмммммммммм Cистемните опити за прочистване на българската нация от чужди и особено ориенталски чужди елементи

Hай-срамната страница в новата българска история кампанията за етническо прочистване, известна под евфемистичното название възродителен процес (между другото първата в Европа от такъв мащаб след края на войната и свързаните с нея прочиствания и обмени на населения).

Ами щом България е вършела нещо толкова лошо, защо си ЗАТВОРИХТЕ ГРАНИЦИТЕ и не поискахте да "спасите горките си сънародници' като ги пуснете в Турция? Защо ги върнахте обратно в България. Нагли лъжци и демагози сте с единствена цел - да се върнете И ПАК ДА ЗАВОЮВАТЕ БЪЛГАРИЯ.

Cъучастниците в него огромното мнозинство българи, живели при комунизма, набързо си измиват ръцете и обявяват процеса за дело единствено на някаква въображаема върхушка от хора, която е действала в пълен социален вакуум, без каквато и да било подкрепа от страна на широките народни маси. Престъплението е тяхно, а самите ние никога не сме вземали каквото и да било участие в него.

ХАЙДЕ МЛЪКВАЙ , ТУРСКО П. Е

Статията си е много точна и умна.Това че не ви е угодна не я прави глупава. Истината ви боли. Прочистването сам съм го преживял.Побългаряването на турците е най голямото петно в историята на България. Чист геноцид си беше.

пфффффф... 500 години колене и гнет, са били приятелско съжителстване ли? вие сте МЕКИ МАРИ, сичките! една смяна на имената оревахте. а на нас сменихте и религията и ни колехте къде ви е кеф и пак сме по-силни от вас, щото виждаш, ени е! пак сме си САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА и НАРОД БЪЛГАРСКИ! благодарение на Големият Братчед, де. но нали за тва сме се една кръв?

Знае ли някой защо турците наричат само България - Булгаристан ( чак потръпвам от омраза, като го пиша). Зашо нямат такива имена за Сърбия, Гърция, Сирия?

Връщането на изселниците обратно в България е част от политиката на Турция да има свои хора на българска територия. Иначе коя държава е затворила границите си за своите хора, ако са в беда. Но Турция го прави - ТАМ НАЙ-ВАЖНОТО СА ИМПЕРСКИТЕ ТУРСКИ ИНТЕРЕСИ, А а не някакви си мехмедовци и айшета.

28 години минаха от преврата на бкп сега бсп и си останахте същите тъпунгери неграмотни

Бай Тошо Ви направи хора. 10 % от ВУЗ бяха за техни кадри, турско-помашки, като децата на активните.

....тебе бай те е яд, че те е пропущип?!

Вид Възродителен процес е имало във всяка съседна на нас държава. Къде е например българското малцинство в Турция? Освен това турците тук, не е ясно доколко са турци. Вероятно повечето смес. Но голяма част дори чисто външно не приличат никак на турци. Вероятно са потурчени в родата им. По-добре да си направят ДНК тест. Освен това описват все, че властта дори с убийства го е наложила. Защо не разкажат истината. Например как пращат двама полицаи да съобщат за прекръстването в някакво село, при което са били заклани. После ми разправят как се били дигнали на бунт срещу прекръстването. Не, там са се вдигнали да защитават престъпниците, като напред са бутали жените с децата. Няколкото рани които показват по краката са от рикоширали в земята куршуми, докато полицията се е опитвала да ги разгони, че да стигне до убийците.

ДО МУРАТЧО ... ТОЧНО ТАКИВА КАТО ТЕБ БЯХА ПРИЧИНАТА ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ЧОВЕК ... СОЛУНСКИЯ ПОМАК АТАТЮРК СЕ ОПИТА ДА ВИ ЦИВИЛОЗОВА , НО ИСЛЯМИСТИТЕ И ХОДЖИТЕ КАТО ИЗЯДЕТЕ ПО ЕДНА ШКЕМБЕ С ПОВЕЧЕ ЛЮТА ЧУШКА В НЕЯ И ВИ ЗАСЪРБЯВАТ ГЪЗОВЕТЕ ЗА НЕБЕЛЕН ПРАВОСЛАВЕН ШПЕК :)) ... ТВА МИ ЗАПРИЛИЧВА НА КУХХХВАЛЪК:))

стига си вил, бе... доганчо, разпределителят порциите в т.н. държава си изпълни задачата поставена от бкп. всичко е ваше, кщнво виеш на умрело

Eдно време имаше лаф, че като станат 50 милиона ще ни нападнат турците.

Но ние имахме СС-23, които унишожихме за да влезнем в НАТО. В СССР същите са с ядрени глави. Освен това те ни пазеха. Нашата стратегия бе, да издържим 45 минути, преди да дойдат самолетите им.

Пътнико свиден, пътнико... Ако те назначат пак като директор на хлебозавода в Кърджалийто...

възродителния процес е свинско-българско злодеяние,за което свинарика-булгаристан и свинете(българите)в него все още не са си платили и не са понесли отговорност....сега не ми запяваите за ''турското робство'',такова никога не е имало,румелия е била част от една империя,която докато икономически е била стабилна,българите са си живуркали,а когато империята икономически се разклатила и гяурчетата започнали да се оплакват....ама да ги заебем тези неща,възродителния процес и голямата екскурзия са факт и то неоспорим,за тях носят отговорност всички българи,които днес са живи,също и теи зад границата,които тогава са били пълнолетни.....вие ни изпратихте на смърт в турция,защото според вас в турция само убиваха и изнасилваха,ама ние пак сме мирни лоялни граждани на тази държава,не деистваме нито като ира нито като пкк,идваме си по родните земи,гласуваме и си живеем мирно,но търпенито ни има граници.....нищо не е забравено и никому нищо не е постено

Не си длъжен да харесваш свинската българска супа. Затова стой надалеч. Не си желан тук. Лапачката ви свърши.

да, бе, да..... лапачката им свършила, ама друг път.... доганчо от дс още разпределя порциите в държавата.... а пеевски ни информира

Каква ИРА, бе въшко може да сте вие?! Хубаво пишеш, но къде е ИРА, къде са шалварите? Колкото до т.нар. възродителен процес си мисля, че за да има такова действие преди това е имало информация за предстоящи събития. А и ако го е нямало този възродителен процес на какво щеше да се крепят предизборните кампании на ДПС? То само това врънкат от години ...

ИРА ПЪК КАЗВАТ ЧЕ СА СЕ УЧИЛИ ОТ ВМРО :)) ВМРО Е ВСЕ ОЩЕ В СПИСЪКА НА ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА АМЕРИКАНСКИЯ КОНГРЕС ПОНЕЖЕ ПРАВЕЛИ АТЕНТАТИ СРЕЩУ .. ТУРЦИТЕ !!!!

И без възродителен процес, ако бяха отворили границите - щяхте да избягате. Освен това да обвиняваш, че всички българи са виновни за простотиите на комунистите... не сме си ги избирали. Натресе ни ги чужда армия. Както викаш да сме търсели виновните за османската империя в САЩ. Ми търси виновните за комунизма в България в Москва.

А защо всичките турци сега се бутат в Пловдив??? Да си ходят в Турция като не им харесва тук.

Турция не е наследник на Османската империя,Турция е последнатта освободила се държава от Османската империя, Ще бутам минарета на джамии,защото вдигат шум и ми пречат на Виенските валсове,които искам да звучат в Турция, Турция вече ще бъде приятел с Русия и никога няма да воюваме с нея,Aко някой се чувства султан или член на султанското семейство ,то той ще бъде изгонен от Турция, "Ислямът е разлагащ се труп, който трови нашия живот както вонящата мърша" -Думите са на най-големия реформатор в историята на Турция - Кемал Ататюрк. Бащата на турците е виждал в религията на пророка Мохамед една от основните причини за пълния упадък на Османската империя.

а пък вие,благодарение на религията не жесус,или както вие го наричате исус,сте просъществували през вековете....егати вица,исляма разлагащ се труп,а християнството съживен труп:)))

И какво - само трупове,а ? Знаех си ,че религиите , измислени да подчиняват хората, трябва да се забранят. А сегашната Турция - все по-зле става. Не бях ходила там 5 години до миналата. Тази година е още по-зле от миналата. Няма го духът на Истанбул, който пленяваше хората.

Нашата вяра е човешка и най вече просветителска не е джихадистка, като твоята. Българите говорещи турски го разбират много добре, ние в България сме преди всичко хора и след това Християни или Мюсюлмани и Юдеи. Направете така и в Турция или няма да ви има до 20 г. ,като държава. Не че ние, ще ви нападаме не, просто вие от вътре, ще се самоунищожите.

Шкумбата още по бай Тошово време разказваше вицове за изселниците , които се оплакваха ,че в Турция по време на "екскурзията" много "ги обиждали", като за какво ставаше въпрос ,ще оставя по досетливите сами да се досетят.Във вица се говореше ,че някой си Хасан бил красив като "Хален Делон" и него няколко пъти го "обиждали".Хората над 45 години ще си спомнят тези вицове,сигурен съм.Самият факт ,че се разказваха такива вицове показва с какво "желание" са били приемани и третирани нашите изселници в Турция/противно на общоприетото схващане ,че били приемани най-приятелски от Турция/.

Жалко, че не си отидоха всички! Така щеше да е по-добре и за нас и за тях! Сега съжителството ни на наша територия не носи щастие за никого!

Не баце, проблемът не е в това , колко са си отишли и колко са останали. Проблемът е, че не си евете жените и те не раждат деца, акокото са се родили са зад граница

И тази статия и предаването, което върви по канал1 са поръчкови. Нима българите ще забравят петвековното турско робство? С жестоките и неописуеми злодейства на озверелите башибозушки орди- изнасилвания, потучвания, убийства на невинни жени, деца, старци?!? И сега ще им се извиняваме за някаква смяна на имената? Тези, които сега унижават със своите проповеди достойнството и суверинитета на българите, на българската нация, да поискат от турската държава да ни предостави факти и документи за признаване на издевателствата, за геноцида над българите от тяхната държава през трагичните столетия на турското робство. Да ги съпоставим: Петвековното турско робство и така наречения "възродителен процес". Хайде да ви видим.

Много си тъпо! Приравняваш комундрелите с османските турци, така ли?

е добре де,българските турци ли са ви държали под робство?!!!да те осведомя,последите представители на османската династия живеят в америка и франция,обърни се към тях

Обява: Търсят се български държавници способни да действат като другаря Тодор Живков. "Българският народ няма да падне на колене. Дълбоко се заблуждават онези среди, които лелеят надеждата, че ще могат да върнат колелото на историята назад към времената на Османската империя.

Има два начина Европа да справи с ислямския тероризъм: 1.Реформация на исляма. Засега обаче няма изгледи д се появи ислямския Мартин Лютер. 2. Похристиянчване на мюсюлманите Другото са алабализми( НАТО да се обединяло срещу терора, интеграция на мюсюлманите, да се обичкаме с брадатите главорези и пр. дивотии), които ще ни докарат накрая ужасна гражданска война с милиони жертви в Европа.

Или забрана на религиите. Те се изродиха като спортовете, особено футболът.

Каквото и да казват всякакви елементи за толерантност и съвместно мирно съжителство истината е една: Не трябва в една и съща държава да съжителстват мюсюлмани и нормални хора и второ никой да не им се меси какво да правят. Това е минималното условие да се надяваме на мир.

450 Г. Турско Иго. 450г на Зверства, палежи, масови избивания, отвличания, грабежи, изселвания и подтискане искат от нас да се забравят. Но Възродителския процес непременно трябва да ни направи виновни. Нали им дадоха право на Турски имена? Колко Българи в Турция са им дали правото да си запазят техните имена? В Турция имаш право само на Турско име. Няма друга такава брутална асимилационна система като Турската. Драскача на тази статия е платен Българофоб.

ЗВЕРСТВАТА СА БИЛИ САМО ЗА ГЯУРИТЕ .... А ИНАЧЕ МУТРИТЕ СА СЕ ПОТУРЧИЛИ БЪРЗО-БЪРЗО Александър Шишман или след като приема исляма Искендер бей (осм. тур.: اسكندر بك) е първородният син на цар Иван Шишман. Пленен при падането на Търновското царство, той приема исляма и е наречен Искендер. След като през лятото на 1398 година султан Баязид I завзема турския бейлик Самсун в средата на южния бряг на Черно море, Искендер бей е назначен за негов управител.[1] Той отказва висок команден пост в турската войска през 1402 г. по време на войната срещу Тимур, в която османците са разгромени и бейликът на Александър е завладян, а за негов бей Тимур назначава селджукския принц Исфендияр, а потурченият български принц вероятно се прибира в двора на бъдещия султан Мехмед I. След края на междуособните войни на османските престолонаследници Искендер бей е на служба при султан Мехмед I. През втората половина на 1415 година султанът предприема поход в западните части на Мала Азия срещу емира на Айдън Джунейд, който по това време се опитва да възстанови разрушените от Тимур укрепления на Измир. След десетдневна обсада Мехмед превзема Измир и отнема владенията на Джунейд Айдън и Сарухан, за управител на които е назначен Искендер бей. В същото време самият Джунейд е пощаден и е назначен за управител на Никопол, където някога е бил пленен Александър Шишма

А ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ В МОМЕНТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ? ...

В България т. нар. Турци са потурчени Българи. Потурчването от се практикува от Турците от векове навсякъде където са стъпили. Сега болшинството от тези Български Турци са си втълпили, че са Турци. Да си проверят ДНК'то и да се уверят сами. Нито изглеждат като Следжукските турци нито културата им е като на селджуците. Българските Турци като еничарите са жертва на Турските имперски амбиции да властват навсякъде където им стъпи крака.

Не си прав само ги погледни, тури един българин и един турчин един до друг и няма да сбъркаш кой какъв е. Но друго е по гадното. Не съм сигурен за точната бройка но след освобождението в България има 6-7 мюсюлмански етноса, различни от турския. Единствено помаците са българи. Та от освобождението всички управления на страната се опитват да се докажат че българите са по-добри и могат да направят страната родина и за мюсюлмани и за българи. В опитите си за това непрекъснато дават грешно привилегии на турците. Резултатът е следния- всички мюсюлмани се потурчват за да се докопат до превилегиите та вече имаме само един мюсюлмански етнос и второ ни държат като заложници, че ако не ги хрантутим ще се бунтуват. Аман от турци и всякакви подобни издънки.

Я изреди няколко от тези привилегии

TURSİTE,POMASİTE,TURSKİTE ROMİ V BILGARİYA PO TOŞOVO VREME BYAHA VTORA KLASA NAROD,ZA TYAH SE GOVOREŞE TÜTÜN,STROİTELNİ VOYSKİ,MİNİ,JP-LİNİİ,MNOGO DOBRE ZNAM V VSYAKO BILGARSKO SELO KAK SE RABOTEŞE TÜTÜN,NASTENENİ V OBORİ JİVEEHA.

Приятелю, това не са турци. Нали не искаш да кажеш, че всички мюсюлмани по света са турци? Хайде малко по-скромно. Или и ти искаш да се възползваш от българското гостоприемство и да ни се качиш на главата. Стига! Вън!

В КЕЧ-А МНОГО ТУРЦИ И ПОМАЦИ СТАНАХА МАЙСТОРЧЕТА И ПОЛУЧИХА ЗАНАЯТ ... 19 ГОДИШНО МОМЧЕ И МУ ДАВАТ ДА КАРА ЗИЛ - ТАКА СЕ СТАВА ШОФЬОР ..:))

STANALİ MAYSTORÇETA A ZAŞTO NE STANAT KAPİTANÇETA,MAYORÇETA,PARTİYNİ.

Като цяло нашите хора в Турция, изселниците от България са ПО-ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ и С ДОСТА ПО-ВИСОКО ПОЛОЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, СЪОТВЕТНО И С ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ от местните. Това те дължат на българската държава и социализма и ако са честни хора трябва да го признаят.

Недей да лъжеш. По времето на бай Тошо мюсюлманите от смесените региони ги приемаха с предимство в университетите. Имаше отделна бройка за тези региони и се ползваха с предимство. лично пътувах с такова момче, което само си го каза. Който е искал, е можел да учи и да се образова. Това, че някой сам си е избрал съдбата да живее в обор и да не учи, си е негов избор. И това не беше единствената привилегия, която ползваха.

Да имало ги е такива но родителите му били щатни служители на ДС или доносници и гъзолизци като тия дето сега от ДПС-то. Нищо не се е променило машината на асимилацията си действа 28 години след това

Приятелю, моето семейство е на етнически българи християни. До 1996 г. не е имало година, в която да не сме сеели тютюн. Живеехме в село населявано само с етнически българи и околните села бяха такива. Всички сееха тютюн. Всички!!! Когато бях малка, майка ми ставаше в 4 часа през ноща, будеше мен и брат ми, оставяше ни да си доспим в каруцата, и всички потегляхме към нивата да берем тютюн. След като се приберем от нивата, майка ми заминаваше на работа. Аз, брат ми и дядо ми оставахме да нижем. Най-много обичахме едрите листа, защото се нанизваха бързо - до 4-5 часа следобяд ги приключвахме и ни оставаше време да караме колела. Обаче дребнияяя, мацата му, нямаше нанизване, стояли сме до 9-10 часа вечерта да го нижем, майка се прибираше от работа в 7, чистеше и готвеше до 8, и сядаше да ни помага. Лягахме си в 10, и пак ставахме в 4 сутринта... Повечето хора в нашето село и в околните села бяха на подобен режим всяко лято. Когато оберяхме нивата, "почивахме" седмица-две и през това време ходихме и помагахме на роднини и приятели с техния тютюн. После те помагаха на нас и така. И помашки села имаше в околността, и там се гледаше тютюн. Всички бяхме на тръстиката, дето се вика. За сметка на това, не бяха много циганите, които се занимаваха с тютюн. Те предпочитаха да просят, я по някой компот, я някое яйце, я буркан с месо... Още много мога да разказвам за живота на село, но нямам време. Ама друго искам да ти кажа, приятелю. Имаме много повече общи неща, отколкото различия. И това дето ми разправяш, че тютюна, мините и прочие били запазени само за мюсюлманите едва ли не, си в огрооомна заблуда. Истината е, че всички, които не са били близки до властта, са живеели трудно. Това включва и християни и мюсюлмани. И тогава, и сега това важи в огромна степен. Изкуствено се насажда разделение, защото трудно се управляват хора, които са обединени. Моля ви, не се поддавайте на това.

В АМЕРИКА , ГЕРМАНИЯ И Т.Н ЧЕСТО НИ КАЗВАТ НА НАС ИМИГРАНТИТЕ ... "НЕ МИСЛИШ КАТО АМЕРИКАНЕЦ , ГЕРМАНЕЦ . И Т.Н " КАНАДЦИТЕ ПЪК МУ ВИКАТ НА ТОВА "НЯМАШ КАНАДСКИ ОПИТ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ" ... ТА ПРОБЛЕМА С ТУРЦИТЕ И ТОГАВА И ПО-МАЛКО ДНЕ Е ЧЕ НЕ МИСЛЯТ КАТО БЪЛГАРИ .... ОБЕСНЯВАМ С ПРИМЕР : МНОГО ТРОЛОВЕ МЕ ПИТАТ "ЗАЩО НЕ ИМИГРИРАШ В РУСИЯ , А СИ ИМИГРИРАЛ В ДЕТРОЙТА КАТО СИ РУСОФИЛ"

КОГАТО В ТУРЦИЯ СЕ ИЗВИНЯТ ЗА ПОМОХАДАНЧВАНЕТО , ТОГАВА И НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУСТВАМЕ ВИНОВНИ ЗА ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ .... МИНАЛИ СА ВЕКОВЕ - НО ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ ПСИХОЛОГИЧНАТА НАГЛАСА НА ОСМАНЛИЯТА - ВИЖТЕ ИСТАНБУЛСКАТА ХХХХ ЕРДОГАН :))

симо

Тази ,сложна траница от нашата /БЪЛГАРСКА/ история се разви в ОТГОВОР на стратегията на РЕЙГЪН/същия борсук с бюст на ВИДНО МЯСТО/ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА КОМУНИЗМА...Тя включваше всички аспекти на ХИБРИДНАТА ВОЙНА за тотален разгром на противника....Хитър и подъл план/например да накараш противника да направи ,това,което искаш-напълно убеден, че това е негова идея/.....Да не забравяме америка и англия КОГО ЗАЩИТАВАТ...Това бе ОТГОВОР на ПЪКЛЕНИ ПЛАНОВЕ,които СЕГА с ДОСТ получават развитие!!!!!!!!!!!30 г .Доган ЗАЩИТИ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ!!!!!!Не демократите....А бай ТОШО ,ДС,И ДОГАН.....След 5 години си спомнете това.

Аз

Ся... моето мнение е, че не е правилно да се преименуват хората насилствено. Тук не става въпрос за демокрация, права и прочие. Става въпрос за елементарен морал. Решил човекът, че малкото му име трябва да е "Манчестър Юнайтед"... или Юсуф... ми негова си работа... а преди него - на мама му и на татя му... Не е работа на партията, нито на държавата. Обаче... когато се плюе по НРБ и БКП, че са извършили тази безспорна несправедливост... два въпроса възникват: 1. Ако аз реша да емигрирам в Турция и искам турски паспорт, мога ли да се казвам Иван Петров? Е... Турция, разбира се, е диктатура, управлявана от средновековен сатрап, затова възниква следващият въпрос: 2. Ако аз реша да емигрирам в САЩ и искам американски паспорт, мога ли да се казвам Иван Петров? Еми... айде първо си оправете кочинити, пък после идвайте да ни давате акъл кое било право и кое - криво, а най-добре да си е-те мичката пайна и оттатък збийшли...