”Под игото” излиза на 6lyokavica за 24 май

Вечният български роман "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов излиза на шльокавица по случай 24 май.

Обратно в новината

Коментари - ”Под игото” излиза на 6lyokavica за 24 май | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е то па една идентичност... имало бешело едни царе.. малко подсладена история за сгряване на душите на материала.. и едни големи лакомници където сучат десетилетия и столетия..

шльокавица? Обидно ли е?

Можем да се престорим и да го разгледаме като "авангарден проект". Или като горене на знамето... А бе, калпазани.

а шльокавицата е ракия от "къцавския" край

ще взема отношение относно обложката така представената пушка е с алжирско - андалусийски кремъчен механизъм, какъвто не е използван по българските земи

Щом се захванаха и с азбуката ни, апетитите за разрушаване на българите, на държавата им и на суверенитета им достигат краен предел. ТОВА НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ. Създаването на "македонската" нация, започва РЕДОМ с окелпазяването на българският език, Една от маскарите е добавяне на няколко чуждици букви и премахване на няколко изконни български букви. Това се прави в университет, западен. А тук в 2017 вече джапат през просото, цялата азбука...Имат готови и маанета - не било ясно тази азбука на която пишем днес не била кирилица, не била бългрска. ТО и английският флаг, ако някой не знае да знае, според един от най-уважваните британски археолози е БЪЛГАРСКИ, принадлежащ на български хан в далечна Азия. Доказано, не е теория. Да е чул някой за това, да е чул някой британците да си оспорват флага. Няма и да чуете. Според това как ще реагира българското правителство,без значение дали управляващи или опозиция, ще се разбере поне малко и на кого служат. Бог да пази България.

Това е част от планът за унищожаване на нацията ни. Подбудите съвсем не са благородни, а продължение на западните замисли за обеличаването ни. Досега не съм видял Гьоте или Хайне издадени на немска "шльокавица", въпреки, че и там средната културата на поколението не е на по-голяма висота.

За децата, родени след 2000 година, е нормално да нямат стабилна ценностна скАла. Ако тази тъпа провокация беше дело на ученик, щях да кажа - добре, не е най-културният начин да си изрази "дълбоката мисъл", но поне показва, че има отношение към проблема. И това е нещо. За човек, който се титулува издател обаче, тази тъпа издънка е срам, срам и пак срам. Да имаш деца и внуци и да нямаш респект към светините - това е социална присъда, уважаеми пишещи хора. И скъпоценни четящи такива.

Данко Харсъзина бил емигрирал в Америка. И неговияt правнук пристига в България по бизнес дела. Става дума за него и Пена преводачката е очарована. Тя казва , ама той знае към 2000 български думи и пише дори на шлйоковица. Шест месеца по късно мистер Харсъзин говори в компания : Когато дойдох в България говерх на завален български и жена ми Пена ми подари Под игото на шлйоковица, днес аз говоря български без грешка и чета и пиша на кирилица , защото един цинк ме попита, как ще напиша на шлjоковица Пена работи на къра . И възниква въпроса дали наистина губим идентичност с шлйоковицата или я откриваме.

забелязани грешки: говерх -> да се чете говорех . Без да искам, се е получил ироничен ефект. цинк -> да се чете циник. Все пак човек , не може да не се запита, ако руснаците започнат да четат и пишат на шлйоковица, или пък с китайски ироглифи, ние не бихме ли ги последвали. Поляците си пишат на латинеца, но се хвалят с Хенрик Сенкевич - Нобелова награда - 1905.

Мисля , че проблемът е в това , дето инженери или потомци на Данко Харсъзина се занимават с използуването на латинеца , а това е работа на "литератури" и дори философи и историци. Намирането на баланс между традиция , идентичност, историческа роля , и практичност не е лесно.

Тази идея налива вода във воденицата на полуграмотните. И е реклама на техния език. Такова начинание ще има обратен ефект и трябва на мига да бъде спряно. И да не се допуска разпространение на нелепото творение на болни мозъци. Не така се пази родният език и култура.

Не очаквах такова нещо от ИК "Жанет 45".

ПЕНА ОТИДЕ НА КЪРО и PENA OTIDE NA KURO, на български не е едно и също...

Мобилните оператори ни тровят със SMS-и на шльокавица, а при бай Тодор Кока Кола се пишеше на кирилица. Това е единствената търговска марка някога преведена на друг език. Все едно Audi, VW или Renault да разрешат да се изпишат на кирилица.

Голяма глупост. Все пак "Под Игото" не е някой кой знае какъв роман, макар че е първият. Можеха да постъпяти по-зверски, дори има и Вазови стихотворения, които са по-стойностни. Ако е истина - защо са хабили хартията?

Ако е истина, по-голяма гавра със страната ни, с културата ни, със всички нас едва ли може да се измисли и реализира. Безпомощни ли са държавните органи срещу такава мерзост?

Я си прочети последния SMS пратен от оператора да си платиш сметката или да си прочетеш фактурата и после се пеняви.

Тези , дето правят това---са правнуците на МУНЧО! И като него мучат....

Няма да го купя.

Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден. Тя звънти, когато пея, в радостни игри ехти; вечер приказки на нея баба тихо ми реди. И над книгата унесен, родна реч ми пак шепти... Милва като нежна песен, като утрен звън трепти! --- Rodna rech, omajna, sladka, shto zvuchi navred kraj men; rech na mama i na tatka, rech, shto mylvim vseki den. Tja zvynti, kogato peja, v radostni igri ehti; vecher prikazki na neja baba tiho mi redi. I nad knigata unesen, rodna rech mi pak shepti... Milva kato nezhna pesen, kato utren zvyn trepti!

Порно три- мандаков роман,"Теsna koza" на РБ писателка от Долна грешница баба Грозда Грозданова са пичати на развратен диалект на Сърбо- хърватски, и е забранен!

Същото издателство, което преди наистина имаше доста стойностни издания, защо не вземе да издаде и Сатанинската библия на Антон Шандор Ла Вей. За да подкрепи християнството... Логиката е същата.

С две думи - да спрем СПИН-а с масова оргия на голо. За да покажем, че не бива... Да спрем алкохолизма с безплатна пукница в парка. За да покажем, че не бива...?

Най-голямата глупост на Княз Борис - кирилица и православна църква от Византийска Гърция. Латинска църква и латинска азбука - това е било истинската гаранция за независимост и цивилизация! Кирилицата и православието са били троянският кон на Азиатската империя, което е довело до двоен разпад на националността и загубата на държавност.

За кирилицата можем да поспорим, но за православието и католицизма сте абсолютно прав, колега.

защо го увърташ - направо мини към исляма от османската империя като петвековен гарант за независимост и цивилизация.

- Hallo, Hallo, kele6ite? 6to nе sajbete vgz be!

"Едва ли това ще те изненада, но огромен брой хора пишат на шльокавица. Пишат абсурдни съчетания от латински букви, цифри и препинателни знаци". Нека посочат къде ОГРОМЕН брой хора пишат на шльоковица. Няма такова нещо. Навремето точно тук, в клубовете, имаше хора, които пишеха - при това често поради технически причини на шльоковица, но модераторите си свършиха работата, освен това бяха дадени съответните инструменти и се пише изключително и само на кирилица. Благодарение на тази азбука сме запазили своята идентичноост. И сега някакви ни баламосват навръх 24 май. Така че нека въпросните посочат конкретно къде ОГРОМЕН БРОЙ пишат на шльоковица. Освен СМС-ите, разбира се, къде другаде?

че те глобалистите от ИС, не искат ли именно всички да загубим назионална идентичност и култура и при това по стар комунистически обичай всички да сме равни, но да има един елит яхнал народа по-равен от останалите. така, че тази инициатива е анти-ЕС и като такава трябва да бъде заклеймена!

направо лудост. То така се почва между другото, тия шегички си правят... Наскоро в една-две държави минаха на шльоковица. Може и там да са си правили гаргара, уж на шега.

И все пак господата патриоти трябва да внесат в парламента законопроект за българския език. Крайно време е!

Език не се определя със закон! Езикът е живот нещо и лови от правила!

На малоумниците от това издателство трябва да се даде урок - никой да не купува дебилната им шльокавица, дори и срещу дарени книги. Та да им светне в кухите лейки каква простотия са извършили, уж с добри намерения... Другият вариант е някой благороден човек с достатъчно пари да изкупи всички бройки и демонстративно да ги изгори.

Език свещен намоите деди... ...един дебил те днес омаскари!

Това , че шепа клинични идиоти " пишат " на някаква си измислена маймуница , не е повод да се пощряват и задълбочават менталните им проблеми :))))

Напълно сте прав. Същото мисля и аз.

"Ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но, водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат" (2Тим. 4:3,4).

не разбирам какъв СПАМ съм написъл по-долу или какво не е ПО ТЕМАТА... ама модераторе... гола вода си.

Сигурно по- долу си написЪл измишльотини.

"Под игото" поредната руска измислица, никакво иго не е имало , българите са живеели много по добре и по богато до 1887 г. когато тук стъпва руския ботуш за да ни окупира и ограби , 51 тона злато сме им платили за тъи нареченото "освобождение " , това трябва да знаят младите а не да им пълните главите с глупостите и лъжите на крепосните мужици.

за малко да се хванем на манипулацията ти руско мекеренце... не вървиш.

?

ТОВА Е ГАВРА С ЕЗИКА И ДЪРЖАВАТА! Утре друг идиот ще подпали знамето, за да видим колко е лошо, друг ще изпълни химна с кларинет и дайре, защото не трябва да се прави така. Тези трябва да бъдат съдени като з поругаване на държавен символ.

Коментара си беше по темата. Тия плачат за "националната идентичност". :)))) Но сте прави, губи време е да пишеш в нета. :))) Лек ден и благодаря. :)))

Копаем дъното ,в желанието си да се харесаме на новите господари .....

Кирилицата си е като за българският език. Латиницата е бедна за него. Тя е бедна и за други езици и затова се довмъкват букви в латиницата. Не че няма Э в руският. Тук пък Ъ което го няма при други. Да не говорим, че българите най-масово знаят английски, а точно английският е далеч от реалната латиница, с множество изкелиферчвания. Предполагам, че италянският е най-близо, но не го знам. Немският изговор е също много по-близо от английският, макар и с довмъквания тип умлаути (точки над букви) и така нататък. В общи лини някой който чете шльокавица, а не знае езика, няма да знае как се изговаря. В момента има пълно съвпадение между прочитане на дума и нейният звуков изказ. Тоест научаваш чужденец на азбуката и изговора на буктиве и предполагам той ще може да чете сносто. Точно това би било загубено. Ще е четеш едно и изговаряш друго.

не могат да разбират, а още по-малко да четат и пишат на езика на който е писал Шекспир, а той също ползва латиницата. Прави сте, че италианският език е най-близък по произход на писмеността си с латиницата. Самият английски език по произход е старогермански език и през вековете е претърпял множество промени, чрез които се е превърнал в странна смесица от езиците на старите англи, на фрацузите (норманите) и немския (саксите и ютите/жителите на п-ов Ютланд в днешна Дания). В днешно време английският език продължава да заимства думи от другите езици и да образува нови словосъчетания.

Вазов се обърна в гроба. Много хубаво сте защитили кирилицата, браво. Библията няма ли също да я преведете на шльокавица, че да достигне Божието слово по-лесно до сърцата на младите? Ама че идиоти, намерили кое произведение да опорочават.

Това са идиоти, но платени идиоти, които с това си позорно "творение" изпълняват една част от нечии заръки и планове за заличаване идентичността на българският народ, защото народ без език и писменост няма своя култура и не е народ!

Един циганин ни стига с дарението си за училището.

Псалом 21 Боже мой, Боже мой! (чуй ме;) защо си ме оставил? Далеч са от спасението ми думите на моя вик. 3. Боже мой! викам денем - и Ти не чуваш, и нощем - и няма за мене мира. 4. Но Ти, Светий, живееш посред славословията на Израиля. 5. На Тебе се уповаваха отците ни; уповаваха се, и Ти ги избавяше; 6. към Тебе викаха, и биваха спасявани; на Тебе се уповаваха, и се не посрамяха. 7. Аз пък съм червей, а не човек, гавра за човеците и презрение у народа. 8. Всички, които ме виждат, ругаят ми се; клатейки глава, думат с уста: 9. "Той се уповаваше на Господа, нека Го избави, нека Го спаси, ако Му е угоден". 10. Но Ти ме извади из утробата, вложи в мене упование още в майчините ми гърди. 11. Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог. 12. Не се отдалечавай от мене, защото скръбта е близо, а помощник няма. 13. Множество телци ме обиколиха; тлъсти бикове васански ме окръжиха, 14. разтвориха уста против мене като лъв, който е гладен за плячка и рика. 15. Аз се разлях като вода; всичките ми кости се разглобиха; сърцето ми стана като восък, разтопи се в моята вътрешност. 16. Силата ми изсъхна като чиреп; езикът ми прилепна о небцето, и Ти ме сведе до смъртна пръст. 17. Защото псета ме окръжиха, сбирщина злосторници ме обиколи, пробиха ми ръце и нозе. 18. Можеше да се изброят всичките ми кости, а те гледат и си правят зрелище от мене; 19. делят помежду си дрехите ми и за одеждата ми хвърлят жребие. 20. Но Ти, Господи, не се отдалечавай от мене; Сило моя! побързай ми на помощ; 21. избави от меч живота ми, и от псета - самотната ми душа; 22. спаси ме от устата на лъва, и от рогата на еднорогите, като чуеш, избави ме. 23. Ще възвестявам Твоето име на братята си, сред събранието ще Те хваля.

Какво ти стана бе, човек? Болен ли си, друсан ли си! Рисполелт-а пи ли си?

си има своето философско оправдание", но Вашето деяние не може да има никакво оправдание, защото с това издание не защитавате, а опорочавате българският език и прокарвате път на идеята за замяна на кирилицата с латиница!!! Това, че разни неграмотници пишат на някаква измислена си от тях писменост, която наричате "шльокавица" (означаващо слаба ракия, пърцуца, процока, патоки) не може да бъде никакво оправдание за никого да се подиграва с творчеството на патриарха на българската литература, Ивана Вазов и най-вече с българският език!!! Това, което правите не е похвално, а позорно деяние!!!!

Все едно да покажеш колко са мръсни улиците, като се изходиш на градския площад. Хубаво мислили, мислили, ама нищо умно не измислили.