Георги Врабчев: Не им вярвайте за мажоритарния вот

Георги Врабчев, човекът който създаде 3D образите на Левски и Ботев, заявява в коментар, че няма основание да се вярва на политиците за мажоритарния вот.

Обратно в новината

Коментари - Георги Врабчев: Не им вярвайте за мажоритарния вот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой е този Георги Врабчев, кой го пита за мнението му и то меродавно ли е ? В този форум има изказани поне 20 мнения за и против , защо на тях не се дава публичност ?

Очевидно г-н Врабчев е наблюдавал някакви други избори в някаква друга държава. Президентските са мажоритарни, но са партийно изкривени. Заради мажоритарния им характер няма 30% президент от една партия, 20% от друга и 12 от трета, а само един. Същото ще стане и на паламентарните. Мажоритарен елемент имаше през 2009, когато партийният вот по места имаше превес. Разбирам да не го бяхме виждали вече или нещо да се беше променило значително.

Пропуснах да спомена местните избори. Картинката много ще прилича на тях.

Нещо решено в кабинета на Гергов между Мая Манолова и Трифонов ли да вярваме. Мажоритарен вот значи - бетониране на бсп, герб и дпс в парламента. И кво да изпробваме нещо изпробвано от столетия, учиндолският може да пробва и законите на гравитацията ако се съмнява от някоя висока сграда, ама ние за негов експеримент и кеф да се пробваме дали ще бетонираме с мажоритарен вот трите българоубиеца, бсп , герб и дпс и след това да чакаме те сами да се откажат , ми се вижда налудно да го.правим щото Славчо не можел да повярва иначе и мозъкът му отказвал да възпиеме без да види, как действа мажоритарния вот.

Къде видя бетониране на БСП? Местата с електорален превес на БСП се броят на пръсти.

Ей безпросветно и просто племе , ами бостане , вземи едно тънко книжле да не се претвариш или цъкни от гуглето , да видиш, щото може би си расъл на село, че мажоритарните избори водят до двупартийна система. Уж избираш личност както си мислят в Учин дол , пък тези личности са все от две партии и бетонираш партиите и тяхния интерес , а не както си мислиш личностите. Проверено е от столетия -мажоритарен вот- бетонира две парии във властта, никаква личност , ако ще да чърчил не може да влезе , ако е независима или извън двете партии. Приеми го като природен закон , ако не можеш да го осмислиш , приеми, че света е извън дизайнерския порив и е по шарен и различен и не се влияе от напъните на егото ти.

БРЦК

Двупартиен модел, ама мислиш ли ,че народа ще избере повечето от тулупите дето влизат 'автоматично' сега? Няма. 80% от сегашните крадци за неизбираеми мажоритарно.

И кой ще избере? Ще избере богати бизнесмени и чалгари. Това ще избере.

Дам, той имал чувството, че нещата не са така и затова не вярва. Е, точно такива като него, "чувствителни" докараха Брекзит и Тръмп. И Тръмп имаше чувството, че данните за безработицата в САЩ не са истина, докато не стана президент. След това веднага получи чувството, че са истина и всичко е негова заслуга. :))) п.п. Новобранците от 74-та си бяха такива.

...си!

Сии!

Още един писател, без да е бил читател по темата. Това, че именно мажоритарният вот засилва партийното глсуване го пише във всяка читанка по политология , конституционно право и избирателно право , пише и че не само засилва партийното гласуване , ами и го деформира . От небето се вижда, че в САЩ при толкова много личности и мажоритарни избори , все се получава така , че се избират уж личности, пък всичките депутати са от двете главни партии. Обяснението не сложно , но все пак трябва да се прочете, а чукча не читател, чукча дизайнер и писател, чукча няма и коректор и редактор, само продължава да е повтаря написаното.

Явно изборната система ще може да се оцени ЕДВА след провеждането й!! Но политиците НЕ искат да изпуснат нито хлебчето, нито сиренцето и НАЙ-важното НОЖА!!! ИДЕЯТА Е ВЛЕЗЛИЯ ДЕПУТАТ ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЗОВАВАН В МОМЕНТА, В КОЙТО ДЕЙСТВА ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ!!!

Как точно си го представяш това? Само тия дето са гласували за него ли ще имат право да го отзовават или всички? :) Вотове на доверие ли ще се гласуват през 3 седмици? Ти вЕрно ли нямаш какво да правиш? Това само човек, който не се е опитал да организира 20 човека може да си го представя, как ще стане. :)))

БРЦК

Много е лесно - организира се подписка, събират се 50%+1 подписа и готово ! какъв ти е проблема?

Браво Врабчев, На всички е ясно,че ако има ИМЕНА, доста от "известните" сега няма да влязат. Но защо ни са 240 още никой не казва. Ясно е защо не дават, а защо твърдят, че народът е против не е ясно, но бая професори са спретнали, които са просто преподаватели, но на какво научиха тия, на които преподават???

А при Мажоритарен Вот, дали, ще влизат в Парламента ПИТБУЛИ? Щото сега си влизат без проблем. И въобще, кой е гласувал за този човек?

Само такива ще влизат! Много всезнайковци се появиха, сега всички и от избори разбират!

Проблемът не е във вота и избирателната система. Проблемът е в самите нас. Докато не разберем, че не е достатъчно да си изберем политици, но трябва и да ги възпитаме. Възпитанието изисква постоянен контрол от наша страна и своевременно отстраняване на гнили ябълки, червеи, вредители и т.н. Трудно е, изисква усилия и постоянство, но това е начина да изчистим калта от гърбовете си. Лично аз не знам в някоя държава смяната на избирателната система да е довела до коренна промяна политическата система.(изключвам преврати и революции)

В този живот всичко е борба! Отпуснеш ли се, някой друг те настига и надминава.

БРЦК

Проблема е ,че няма механизъм за отзоваване на депутати. Така веднъж избран - никой не може да го махне от парламента и да го върне на село!

Ооо, има - протест до дупка, но агресивен, гневен, вбесен, а не с кучета, деца, колела, песни, балони и без агресия седянка. Има начин, но трябва да имаш т.пки, за да постигнеш резултат.

Неслучайно не се тръби толкова за 50 на 50 смесена система. Защото тогава никой не знае какво ще се случи, а едновременноп е и едното и другото. Но от това най-много бяга задкулисието... хем да налива пари, хема да не е сигурно. Мажоритарните депутати - могат да се купят преди изборите. Пропорционалните депутати могат да се купят след изборите. Смесените - половината ги купуваш преди изборите, а другата половина след изборите... хем е по-добре разсроченото плащане, хем обаче го има по-високия риск нещо да се обърка ако не при едноте, то при другите. 100% свобода има ... но след смъртта!

Българинът е обезверен и освен Батко ББ вече не вижда друга алтернатива. Просто е свикнал медиите да му предлагат готови идеи и избраници. Българинът не иска да отсее зърното от плявата защото никога през живота си не е държал сито. Той е готованин. Разсъждава като роб: да го нахранят, да го напоят, да го облекат и да го закарат на работа. После да го върнат в стаята му, да му дадат парче хляб, буца сирене и халба бира и да му пуснат телевизора. Той да се наяде, да се оригне на наядено, да полегне и да позяпа ТВ. После здравословно да се из.пърди и да захърка в идилията на своето задоволство. Нали е роб - друго не му трябва. Всъщност изборите са една демократична капитализация на чувствата. Имаш в главата предпочитание. Отиваш на избори. воден от своето чувство за правилен избор, ти материализираш чувството си в една хартийка наречена бюлетина. Пускаш я през процепа на урната на твоята надежда. Тя преминава през цепката на вота и от чувство се превръща в тухла в стената на крайморска вила на твоя избраник политик. Нашите чувства наречени вот се материализират чрез лукави политици, които всъщност нищо материално в своя живот не са направили. Нашите политици са едни продавачи на мечти и надежди. А както е известно надеждата крепи глупака.

Няма нормален човек който да вкарва в живота си и 1/10 идеология от това за което пишеш и си мислиш, че хората ги вълнува. Какви роби, какви политици? ''Яж пий и си носи новите дрехи'' Това казваше моя дядо. Убеден комунист, между впрочем:)

Прост е и глупав! За роб незнам но е доста мързелив и поради това се научава то малък да се нагажда! Бъркаш драги в едно медиите както тук така и на Запад бъркат в мазъчетата на хората! Българи загуби способноста си да се бори ама истински физически след като поживя 45 години в социализъм. По време на тия 45 години едвам оформилото се съзнание за нация бе променено до състояния в което през 1989г. повярвахме и се продадохме за банани и портокали! И щото не отчиташ едон много важно нещо от 1878г. до 2017г. българина преминава за по малко от 150г. няколко метаморфози роб-свободен/буржоаз- капитал-социализъм - капитал. Коя нация за 150г. е успяла да прекара всичкото това? За тва анализа не ти го бива! А и да те подсетя има няколко държави които се бъркат в живота на всички народи!

Към: "само да те светна 22.05.2017 15:45" и "EEEE ехааа 22.05.2017 15:49". 1. Признавам си, че това, което съм написал по-горе не съм го измислил аз, а един умен и разочарован човек, който си даде живота за благото на народа ни. 2. Въпреки нескопосаното си писане и сбъркания ви правопис и граматика, вие напълно потвърждавате написаното от мен.

Има едно ''ви'' в поста ви което е излишно. Сигурно сте бързали, както и аз по-горе;)

Когато се цитира задължително се посочва автора!!!

при мажоритарни ще стане от Галиче и там подобни

Поредната дъвка. Моделът олигархичнияТ, а не технологията.

За мажоритарния вот, както и за много други неща от живота, няма нужда да се ВЯРВА на някого, след като може да се МИСЛИ самостоятелно и най-вече да се ПОМНИ. Мажоритарният вот ще превърне България в Чалгомутристан за 10 години, а след 20 ще си избираме пожизнен монарх. Към това ли драпаш, народе??

БРЦК

Така като гледам и без 'мажоритарен' вот, вече сме се превърнали в Чалгомутристан и вече си имаме пожизнен монарх - Боко Банкя Султан Ефенди. Нали така? Така ,че смени опорната точка, щото тая е доста плоска!

Тогава ще го затвърдим повече, сега има преференциален вот и всеки грамотен човек може да избира, просто трябва да се направи поправка първия в листата да не е застрахован от изместване както е сега.

Много минуси, но никакво обяснение защо. Единствения, който се е опитал да ви апострофира, всъщност е казал една голяма безсмислица, че то вече си било така и значи няма какво толкова да го мислим (един вид), било видите ли опорна точка (ама аргументи да даде - не, просто общи приказки, които са му налети от ТВ, от пропаганда, от някой, който има интерес да му промие мизъчето?!? Да, глупав е народа, сляп, късоглед, късопаметен и простоват! Уви, тъжно но факт - най-бедната страна в ЕС, това не се дължи на нищо друго, освен на робската ни психика, на мудността ни и най-вече на глупостта ни. Друг никой не ни е виновен!