BBC: Опаковката същата, а съдържанието - не

Потребителите в Източна Европа отдавна са открили, че европейските производители им изпращат храни със същите названия, но с по-ниско качество и различен вкус.

Обратно в новината

Коментари - BBC: Опаковката същата, а съдържанието - не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тровят ни мекерета системно да станем еурогейове кат тях ама ние пусто не им се даваме

А перилните препарати??? И за тях ли вкусът ни е различен?

Всъщност, ако "прозорецът на Овертон" се нуждаеше от нагледен пример - ей Ви го на! АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМОТО (да се върнем едно-две десетилетия назад) изневеряване на търговската марка вече е факт! И то РЕКЛАМИРАН като "нагаждане към регионалния вкус"! Да им изнасиля ценностите!

Оставете храните. По-важно е евроантлантическите ценности да не се затрият. Аз по цял ден само за евроантлантическите ценности си мисля, макар още да не съм станал гей.

Че не си истинският Щерев - онзи стълб на евроатлантизма е ясно (той отдавна е, хм ...на другия бряг, да го кажем). Но центъра на мишената направо си го взривил с този пост! :)

качество са чешките колбаси в Лидл БГ? Не знам, но са в пъти по добри от българските. Ами "качеството" на супер-агресивно рекламираните "колбаси" "народен"? Болшинството БГ колбаси например не са годни за употреба!!!

Прави са чехите и всички други от изток, които забелязват истини. Проблемът е много сериозен, защото не е свързан само с : "ония ни продават само боклуци"! По-лошо е! НИЕ НЯМАМЕ СТАНДАРТ И ПАРИ/основното население/ за да купим истинските неща. Те не ни продават боклуци, защото знаят, че само тях ще купим. Ние само това и купуваме, дори да е българско, стига да е по-евтино. Купували ли сте си една и съща марка парфюм от София и от Париж? А прах за пране в Сандански и Солун? Не ми трябват лаборатории и експертизи. Различни са. Вервайте ми!

симо

То и с вятъра на промяната бе така....Довея ни Демокрацията/хубава,лъскава/ , разопаковахме я а вътре -шибан капитализъм и Сорос..

Някои нации очевидно са борбени и никога не се отпускат, за разлика от други. Всички битки са важни. Това с храната също! Който омаловажава каузата, обрича децата си.

Добре, де !! А къде да си продават боклуците ?!

Пред парите и глада всички са безсилни.

Ало , сенегалонигериеца от ЮАР в Русе на маслото казваме " бутер " , по изискано звучи .... ама , ако си от Хотанца......Луди Макс , простено е......

увлечен в геопонятия , жълтици, дънки " райфел" и поезия по агнешки главички , пропусна да кажеш къде беше по- добре !.... и много ми е важно да знам, та моля кажи ми, след кой поред филм взеха така да те наричат ?.....

ТЕЗИ са големи балами. Щом ,,построиха камунизма,, що да не изручат и жабетата?

Към Качо.. Явно медиите са си свършили работата... Я дай пример с някаква инвестиция. В същност, ако погледнеш баланса и движението на чуждите фирми, ще видиш едни потоци, но от тук в посока на вън. Та в каква посока е инвестицията? . "Качо ( нерегистриран ) 23.05.2017 10:41 . Бе ти не давай акъл , как големите марки да инвестират, те си имат спецове за това и добре се оправят и така. "

Да хапваме само РОДНО.

То поне е родно говно.

поне да казват в рекламите на стоките си че са 2ро качество....

фалшиви новини с цел да ни убедят, е сме втора ръка хора! Подла комунистическа пропаганда..

Че си втора ръка човек - то си е ясно

Проблемът има две страни: политически и икономически. В политическо отношение, западните държави се стремят да подпомогнат демократичните промени в Източна Европа. В икономическо отношение, обаче, политиците често са безсилни пред апетитите на големите корпорации за печалби. С времето всичко ще се урегулира- както политически, така и икономически. Ще останат само добрите политически и икономически практики, като промените ще станат именно чрез тези, които си противоборстват, след което те самите ще си заминат от сцената на обществения живот. Неизбежно е.

Аз пък мечтая да вложа 100 милона в Щвейцария , където е най-скъпоолатената работна ръка и да направя най,добрия прах за пране и след това да го изнасям за Заир и Зимбабве , където на хиляда един ползва прах и има повече от пет долара и да убия конкуренцията с по - ниски цени и качество. .

Тази политика на западните производители (и не само на храни - също и на козметика) е известна от доста години. Тя е срамна и безочлива. За мен е израз на западното лицемерие и реално НЕПРИЕМАНЕ на страните от бившия соц-лагер. Те си го и казаха - Европа на две скорости! Какво е това, освен ЕВФЕМИЗЪМ на "вие сте втора ръка хора". Така че ОТНОВО надеждата ми е във ВИШЕГРАДЦИ - единствените, които реагират адекватно и се опитват да притиснат ЕС лидерите да въведат РЕД и да уважават ВСИЧКИ страни-членки.

уотър, купувай си само произведено в България и всичко ще ти е наред, някой да ти бута насила в ръцете иностранна продукция ???

На обикновените хора не им пука, те не се усещат точно както не се усещате вие. Това е ционизъм в действие - и защот ое идеологически, затова нема персонификация. Вие проджектирате разочарованието си върху " Запада " - и точно това е било проектирано върху вас. Точно това е било социално индженерствано. Замислете се защо всички сте под фейсбука и цициалните мрежи - с една ръка ви дават, а с друга ви вземат. Ето затова. Не, не е "Запада", и не, не са обикновените хора от "Запада". И те са хора като вас. И на тех не им харесват ноо неща. И тех ги манипулират. И те са стадо като вас. Уппппс! Ппосочете истинските виновници - и това е ционизма в действие. Коя идеология проповедва втора класа хора????? ЦИОНИЗМАААААА.... И ИСЛАМААААА......ПРОИЗВОДНО НА ЦИОНИЗМААААААА..... секи, който не е верващ в техната вера ....ше бъде третиран като втора класа....това е цинизма на ционизмаааааа.... аиде дега сичките на религиозно обучение ,да се светнете ко ви казвам....

Добре де, знаем. Но какво да правим ние, които живеем във вътрешността на страната? Ядем това, което ни дават в магазина.

Западни храни ,консерви и колбаси не ям или поне се старая да са минимум ,но най фрапиращата разлика е в битовата химия ,безбожно скъпите и постоянно рекламирани нон стоп перилни препарати са абсолютен боклук ,няма да споменавам марки ,всички ги знаят ,но същият продукт купен от Гърция е два пъти по ефективен ,явно за нас аборигените си спестяват активното вещество но не и цената ,който не ви вярва просто да пробва един прах за пране ариел ,бонукс ,персил или който щете от купен от Гърция или Германия и същия купен тук от метро ,била и т.н.

Ми купувай си турски, те него конкурират . Не продават абстрактен продукт. А такъв който съответства на пазара доминиран от турските прахове.

Вчера дадоха един как обясняваше, че видите ли в ''онези'' шоколади имало повече лешници,за това били по-хубави. Ами не е така. Лешника е по-евтин от шоколада и там където те са повече значи продукта е по-евтин! Ама Ганьо все е недоволен;)

Никоя сериозна компания няама да отваря различни поточни линии за различни продукти с една марка.

Явно не го знаеш от първа ръка.

Така и всеки, който е прекрачвал границата, знае за това. Аз го установих за първи път преди няколко години в Германия - с шоколадите! Но , ако трябва да сме коректни, и родните производители не ни прощават! И това също е факт, уви!

симо

Че то РОДНИ има ли?????

От български производители знам, че правят три продукта- за пазара, ,за приятели и за близки. За пазара е възкресяване на умрял или козметика на отпадък, за прители е наподобяване на това , което за близки без престараване и излишна честност. Какво да ви предложи западнякът като конкуренция на такъв измамен пазар на ментета. Екстра качество на по -ниски цени ли? Що си мислите , че хората са малоумни и богати едновременно и ще ги излъжете, щото са почтенни, не става.. Предлагат каквото върви на този пазар , но поне не лъжат за съдържанието.

ПОЛСКАТА НУТЕЛА Е ПЪЛЕН БОКЛУК НИЩО ОБЩО С ИТАЛИАНСКАТА И НЕМСКАТА НА СЪД ТРЯБВА ДА ИДАТ ТЕЗИ БОКЛУЦИ.

Нутела ги атакуваха заради палмовото масло! А те си казаха, че го слагат в абсолютно всички продукти,защото е най-вкусно ! Ти си за съд защото лъжеш и мамиш хората!

Нутела специално дадоха отговор: "Нашата рецепта е абсолютно еднаква за заводите ни в Полша и в Италия. Но ние няма как да променим факта, че италианските лешници са по-ароматни от полските". От друга страна пробвайте например Фанта в Гърция и в България. Произведени от една и съща фирма (Кока Кола Хеленик), от една и съща суровина. Разликата е огромна и нали няма да ми кажете, че водата е различна в Гърция и в България?

Миличък. от морето аз като млад инженер в КРЗ-то получавах 105 лв+ 15лв за работа в корабостроенето .Една автоматична рералня Перла беше 500 лева. Ако сте били партиен секретар може и по-вече да сте получавали, но не ми се вярва Сега да виждате наредени да си пазят реда за телевизори или перални? Да виждате хора да слизат от влака от София окичени с тоалетна хартия? Помните ли тези моменти или страдате от нещо ментално?

Помня,помня... И вкусните дини и пъпеши помня,които произвеждахме, и натуралните домати и краставици... За нищо пари. Помня и трамваите и камионите,които пак сами си произвеждахме ,а сега не можем...Помня чистите улици, и кофите без клошари по тях...погледни си кофата,да сега от прозореца...Там е нали... Помня и веселите,засмени ученици,умни деца които ще продължат да изграждат обществото, а сега подритвам спринцовките зад училищната сграда...Много неща помня,има какво да се сравнява. Белким полека се свършим ние,та младите и да не разберат що е то-ДЪРЖАВА!!!

Имаш малък пропуск в паметта, вкусни пъпеши и домати купувахме от бабите на пазара , не от социалистическия булгарплод, където и за консерва не ставаха. И консервите за нищо не стваха та всички си стерилизираха и цяло лято и есен пушеха казани в къщите и пред блоковете.а.

По времето когато сте получавали 105 лева варненския Елдом още не произвеждаше Перлите;) А като ви е била малка заплатата да сте станали корпусник, дори в КРЗ-то когато се появиха Перлите кропусник трети разряд вземаше по 6.01 лева на ден... да не говорим че голяма част от тях работеха на акорд и в крайна сметка вземаха къде 400-500 лева на месец, а ако и това не ви харесва ей на бояджиите що пара вземаха за боядисване на танковете в двойното дъно... Та дето се вика и без да си партиен секретар пак можеше да правиш пари в държавния кораборемонт... стига да ти се бачка, де-)

''Двама си говорили и казали нещо....'' СЪЖАЛЯВАМ, НО ТЕЗИ ЧЕХИ НА 10 ,ИЛИ 20 БИРИ СА? Как може да кажат ''същата опаковка'' , като в единия случай имаме СВИНСКО месо, а в другия ПИЛЕШКО? Не били намерили в цяла Чехия кренвирш със 87% месо! Ами кой им е виновен? Да вземат да си правят кренвирши сами, да не чакат от Германия. Консервите риба тон, на една и съща марка, са с различен състав и различен грамаж, от там и различна цена! ТУК НЯКОЙ ВИ ЛЪЖЕ ,КАКТО БСП И ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ!

Статията си е екстра. Заговорва се за неща,които са неудобни някому! Не може цял живот да ни хранят с боклуци и да си мълчим! Чехите го разбират... След като пазаруват в немските магазини. И не са двама,а се говори за половин паркинг автомобили! Та въпросът е ние кво да правим,като са ни далече немските магазини?

ВВС стана говорител на Вишеградците- велето ще се гътне

Ами как цената и съдържанието в България да е същата, когато България консумира, колкото един среден западен град. От опит всеки знае, че цената на бройка, 1000 бройки 10000 и сто хиляди е различна. Как съдържанието да е същото когато тук същия продукт се състезава с ментета при нелоялна конкуренция и измама на потребителя. Западняците не са виновни, че българинът е беден, бизнесът и държавата измамни и крадливи и продават съобразно пазара . Често спекулациите по темата са раздувки на прости хора сравняващи няква разпродажба на залежала стока или промоция на Запад , по която българите нормално са спецове и регулярни цени в България. Същите залежали стоки намалени стоки се купуват от български търговци и се препродават тука на регулярна цена.

Глупости. Нищо не пречи да сменят търговската марка или да дойдат да произвеждат у нас. Опаковката нищо не струва, плюс това така или иначе печатат за разлини страни заради езика. Хич не ми се вярваше, че имат прозиводствени линии само за източна Европа, защото точно това предполага различното съдържание. По-лошото е че тези линии продължават да са в страни от западна Европа. Просто коропорациите разширяват пазара, като печелят от втора ръка хората, които ядат всякакви опаковани болести, а добавената стойност си остава за страните в които са им фабриките. То за това и въпроса е и политически, не просто унизителна търговска практика. Е чехите, поляците и унгарците отказват да бъдат третирани, като втора ръка хора.

Бе ти не давай акъл , как големите марки да инвестират, те си имат спецове за това и добре се оправят и така.

Не са виновни ли? Та те те държат изкуствено беден по много причини! Децата ти да им работят ангария,и да си пробутват тук долнокачествените си храни!Техният висок стандарт се дължи на ниския такъв у останалите съседи! Просто е! А ти ми смяташ бройки...

Беднен де държат местните измамници на които слугуваш за 500лева и се бориш с импероализъма и западът, щото е по-лесно и познато.

Миличък. от морето аз като млад инженер в КРЗ-то получавах 105 лв+ 15лв за работа в корабостроенето .Една автоматична рералня Перла беше 500 лева. Ако сте били партиен секретар може и по-вече да сте получавали, но не ми се вярва Сега да виждате наредени да си пазят реда за телевизори или перални? Да виждате хора да слизат от влака от София окичени с тоалетна хартия? Помните ли тези моменти или страдате от нещо ментално?

След две години усилия чехите и словаците най-накрая успяха да обърнат вниманието и на "совободната " преса към това че в страните им известните производители, използвайки дупките в европейското законодателдтво, си позволяват да продават ерзац стоки със завишени цени... И ако приемем твърденията на производителите че се съобразяват с местните вкусове то те трябва да бъдат задължени да адаптират и рекламните си клипове към местния пазар така че да не подвеждат потребителите че ще получат това което получават и комшиите им от Германия или Австрия;)

Купувам от фермерските пазари, където производители директно предлагат стока, или от български ферми и мандри.

А Кунева/Пръмова не беше ли точно еврокомисар в защита на потребителите? Интересно, че гък не е казала по темата, която би трябвало да засяга пряко нейния ресор, а и нейната родина, ако има такава.

...е заплатаджийка. Удобна,кряка каквото и кажат...Зер такава дебела заплата изпуска ли се?! Лошото е,че това вреди на всички нас. Те затова си подбират такива"удобни"...

Ям полските ябълки през февруари месец, защото алтернативата ми са сушени български ,или компот! ДА , НЕ СА КАТО БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ, НО СА ПО-ДОБРЕ ОТ КОМПОТ И ОШАФ. БЯХА ПО 90 СТ. КИЛОГРАМА, НА СРЕД НАЙ-ЛЮТАТА ЗИМА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ!

В България има около 1000 млекопработвателни и 1000 месопреработвателни ЗАВОДА ,ФИРМИ И ПРЕДПРИЯТИЯ! И десетки хиляди търговци! Такъв избор ба БГ стоки не сме имали от времето на Кан Аспарух, та до ден днешен! ЯЖТЕ БЪЛГАРСКО ПЪРВО КАЧЕСТВО, КОЙ ВИ СПИРА?!

И къде са кравите, от които се дои мляко като за 1000 млекопреработватели? Или месо като за 1000 месопреработватели?

Айде сега чуждите ви тровили. Там си пише кво съдържа, не лъжат и съдържанието е според пазара, нито оборотът нито , платежната способност на бългрина е същата, за лоето си е виновен пак българинът. Виж българският производител лъже дори за очевидното за продукт с една съставка в 100 процента от случаите. Хлаб - типов , ръжен, черен и прочие - сто процента български- почти сто процента не е типов или каквото е написано и никой не протестира , даже се дразни , ако му кажеш , че все едно не е тарикат - а прост , а пък не иска да се бръкне за истински чужд да не се мине . Оцет- почти сто процента българският оцет не е оцет, а петролен продукт , но пише оцет въпреки закона. това е за български продукти с една съставка- 100 процента измама. За съставни продукти, като салам, кашкавал, сирене, кренвирши си представете вие кво ви продават родните хубосници. Чуждите поне пишат кво предлагат, а за съставъъ естествено, че ще друг западния- трябва да им излезе сметката, не носят отговорност за местната бедност.

В резюме не вярвам нито на европейския етикет,нито на новия български производител. Всичко е боклук. Но така е-не сме германците... кучетата ядат всичко...

Да сменят опаковката, нищо не струва. Или да направят фабрика в България, като плащат по 400лв. на работниците ще си свалят цената на продукта. Даже да си изместят всички фабрики тук, глобално ще изкярят, но така има опасност ние да станем платежоспособни....

Факт! Но изведнъж ми стана интересно какво ядат българските парвенюта и богаташи? Те обикновено са хитри, информирани, провинциални сметкаджии с възможности и връзки. Дали ядът същите боклуци като масата от панелките?! Чувал съм за мутри с кохорта от лимузини и биячи, които обаче си правят сиренето и киселото мляко в къщи и бизнесмени, които не плащат на работници и доставчици, но за семействата си купуват вносни кралски рибай стекове USA Black Angus от специална селекция за по 90 лв. килото. А има и все по-големи групи от млади родители и хипстъри, които поръчват по интернет неща, доставени директно от селския двор и мандрата.

Те селския двор и мандрата са със страшен интернет!!!

Познавам няколко бизнесмени, които си купуват прясно месо и млечни продукти от производители в Родопите.

Работягите произвеждат 1во качество което се яде от богаташите а за работниците 3то качество ех че як съюз е ЕС.... изглежда всичко е по равно....

Тези чехи от кога проядоха риба тон, кога пък и разбирачи станаха?! Между другото във всички стоки и марки има лоши и добри партиди! За кафето съм се убедил, че е така. Пия много кафе и знам, че няма 'ПЕРФЕКТНА' МАРКА. Въпросът е да е прясно кафето. От това се получава голямата разлика. Дори да е вакуумирано, след 7-8 месеца кафето вече не е същото!

Не близвам нито кафе,нито кола,нито сникърс,нито магдоналдс...И се чувствам в отлична кондиция.

Това е поредната хибридка - седлана в СССР. Да ви питам кога сте яли при комунизма риба тон? Или дали изобщо сте имали представа какво има в страхотните тогавашни кренвирши? Всъщност доколкото си спомням тоалетна хартия нямаше даже - сега лошите западняци са ни напълнили магазините с "боклук" разбираш ли. Повръща ми се от подобни статии и тъпите ви коментари. И един факт - по времето на комунизма, великото ни земеделие използваше толкова много изкуствени торове, хербициди и пестициди, че не се учудвам, че мозъците на много са увредени. И още един факт - в момента икономиката ни произвежда над 10 пъти повече от времето на комунизма, но производството е много по високоефективно и затова няма заводи по 10000 мъртви души. Ако искате комунизъм - идете в Русия - там пак има опашки, инфлация, липса на храни, раздрънкани коли и феодални владетели.

Сашко, Написа вече 10 поста. Почини си. Изкара за едни цигари. Сега една пица и една водка и си готов за деня.

Тъпи троле! Това беше първият ми коментар. Не пуша. Пица избягвам да ям. Водка не пия. Денят ми ще приключи към 8 след много работа. Харесвам демокрацията и изкарвам много пари, защото много работя. Това е последният ми коментар за днес.

К'во общо има комунизма с това, че западните корпорации ти продават опакован рак и диабет!?

Ако Чехите си мислят, че са прецакани, да дойдат тук и да видят какво е качество...

Боко и Ко. нали ще правят проучване сега. "Проучването"ще покаже, че има съвсем малки разминавания в състава и то в полза на "българския вкус". Един вид ви казват, че обичате да хрупате боклуци и да плащате повече от немци и французи.

Помните ли как изглеждаха гастрономите по време на соца. Само мляко,сол, оцет и сапун по рафтовете! Един път в седмицата караха кренвирши и опашка извън вратата. Баба ми казваше, че не са хубави защото са само соя вътре! Още тогава! СЕГА ВСЕКИ УМЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ИЗБИРА. ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ ГЛУПАЦИТЕ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ ПРЕЦАКАНИ!

Спомням си как от обикновен хранителен магазин във Варна мой познат финландец през далечната 1979 година напълни торбите си със сирене, кашкавал, всевъзможни филета, колбаси и луканки, които отнесе във Финландия. Спомням си също, че тогава ми каза, че ще дойде време, когато такива натурални продукти няма да имаме.

Всички помним, всички:))) Имаше ПОКАЗНИ МАГАЗИНИ, за да се дуем пред чужденците;) Лъжете по-малко;)

Не бяха празни, но нямаше избор. Така е. Но качеството беше доста по-добро от на сегашните шитове, които ни пробутват. Цените бяха несравнимо по-ниски. Това също е истина. Но не плюскането е най-важното. Имаше образование, здравеопазване и сигурност за нормалните хора - това е най-големия плюс на соца. Не знам дали си забелязал, но света не е черно-бял. Схващаш ли???

Нищо ново под слънцето:(((Спомням си един ''български'' еврокомисар дето ''защитаваше'' потребителите както се вижда много ''качествено''.. Не е логично, не е нормално, не е морално под една и съща опаковка да има различно съдържание ама за евродебилите не им пука защото големите корпорации им се отплащат предостатъчно...

Българксо сирене-МЕНТЕ! Зехтин Екстра вържин от българска фирма-МЕНТЕ! Българско краве масло- смърди на повръщано! Българско филе- едно кило вода и смрад вътре! Българско пиле- вода и абсолютно безвкусно! Българска вафла- лепи ми се по зъбите, 10 минути след като съм я изял не мога да си изчистя устата! И още безброй БГ боклуци! ОТ ЗАПАДЕН ПРОДУКТ НИКОГА НЕ СЪМ СЕ РАЗОЧАРОВАЛ!

Ти добре ли си? Или имаш температура? Моля те, провери, че се притеснявам за теб.

Ми ходи в Лидъл, Кауфланд и т.н. - пълно е със западни "храни", аз нямам никакво намерение да се тровя. Купи си от шоколадите Линдт например - пълна гадост, но скъпа. И си яж полски ябълки, немски лук и холандските домати - тези са евтини. Еле пък ако испански си намериш - евала - растат в течност от химически разтвори, една вкусотия ти казвам, супер (ирония, разбира се). А испанското свинско е едно такова "вкусно", м-м-м. Да ти е сладко.

Прав си! Дотам ни докараха чудесата на демокрацията! Та те пишман-производителите български сега са едни безогледни печалбари по примера на западните си колеги! Ама стоките за Западния пазар да им видиш-отлични и на добри цени! За нас всички оставят боклуците...

Пак друг ни върши работата. Нашите "специалисти", "д.т.н.", "професори" и т.н. високопарни длъжности, постове и измислени организации къде са? Ще ви кажа - зад бюрото и чакат да избутат още един ден без да правят нищо! Пък тя мижавата заплатка си тече там.

Напротив, при СОЦА бяхме много по-бедни. Заплати по 110 лева, пенсии по 50 лева.

Не знам при СОЦА някой да е вземал 110лв... Но къде е тънкия момент-това което тогава купуваше със 110лв сега не може да го купиш и за 500!!

110 лева заплата? Ти какъв си бил през соца??? Просяк? Метач?

Както се вижда от написаното ви май тогава сме били по умни от сега....Няма как да сравнявате доход БЕЗ да показвате и цените.. При соца ядяхме месо сега ядем подобие на месо защото видители животноте сте убиват ''хуманно'' па макар докато са живи да ги тъпчем с отрови..

Добре, че са чехите и поляците. Аз това съм го констатирал отдавна, но където и да се оплача думите ми нямат тежест. Затова вече и мен ме няма в този род магазини.

За едни дънки и кенче кола си прецакахме хубавата държава. Като индианците, които давали злато за стъклени топчета. Толкова сме глупави, че няма накъде. Затова сме и бедни. Затова и всеки и всички ни "оправят"... по няколко пъти. Жалък проклет народ.