Недоволство от учебник - ездата била вредна за деца

Твърдение в учебник за VI клас разгневи професионалисти и почитатели на конния спорт – според него ездата не се препоръчва за младежи под 18-годишна възраст.

Обратно в новината

Коментари - Недоволство от учебник - ездата била вредна за деца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И волейбол тренирах (но без големи успехи)

При социализма яздих коне, стрелях (и сега стрелям добре), играех шах (стигнах до юношески градски първенец). Колкото повече, толкова повече.

Пий си хапчетата :)

Моля, обяснете ми, как може някой да е доцент по конен спорт???!!!!!

Във всяко училище - конюшна!

Каквото и да каже някой, "специалистите" - коцкари от спортната "академия" винаги ще са учудени...

Вижте им само акъла "От издателството, подготвило учебника, заявиха, че той е твърде стар и от следващата учебна година вече няма да е в употреба." А тези които са учили глупости до сега и ще си останат излъгани как да ги компенсираме? Това е резултат от пазарни игри, одобрени процедури, конкурси, нови програми, топ светила по темата и процерудки по ЗОП. Дори може да се окаже, че специалист не е пипнал това или онова, защото проектът е одобрен, и на великият финансист, който всичко разбира друго не му трябва. Др_слива българска работа, цапаща младото поколение с посткомунистическите си възможности и разбирания.

До 18 години българските деца още не са се научили да общуват с връстниците си себеподобни. Вие как очаквате да се научат да общуват с коня? Или си мислите,че ездата е возене на кон със седло? Тънкия момент да се научиш да общуваш с животното изисква време. При ездата два животински индивида трябва да се движат в синхрон, душевен и физически.Опасно е за неподготвено дете да язди кон. Това е. Пък и конете са високи и падането от високо ,е не само болезнено, но и живото застрашаващо.

Чудя се, що за Човек трябва да си та целта на живота ти в 21 век да е да се научиш да "говориш" с животно... при това едно напълно ненужно животно за Съвременния свят!?

колко хора годишно загиват в родината ни от това тъй опасно занимание? и как аспарух изобщо е успял да докара до онгъла някой жив и здрав българин!?

е също толкова опасно колкото да си физически активен или да практикуваш екстремен спорт! Медиците много добре знаят за какво става въпрос и за това няма да отговарям на всички апострофи и разни други негативни коментари! Ще кажа само едно, конният спорт е толкова опасен колкото да караш собствената си кола. Като не умееш нещо по-добре не го прави! Конят е животно което ако те приеме по време на езда ще нагажда тялото си към твоя ритъм и позицията на тялото ти и ще те пази, не умееш ли да яздиш конят никога няма да те приеме и ще направи така че да се отърве от теб като те събори на земята, но няма да те смачка с копитата си. Същото като с колата - не умееш ли да шофираш бързо се озоваваш извън пътя, а в какво ще се нацелиш е въпрос на ситуация.

Благо сигурно те е ритнал в главата. Щом си станал и моторджия. В главата ще де е било!

Съдържанието на учебниците е под всякаква критика! Няма да се учудя, ако като заместител на конния спорт се предлага слушане на Азис, турбо-фолк и циганси кючеци!

има стотици осакатени при езда, от лоши коне, не могат да ги овладеят, хвърлят ги от седлото - после инвалидна количка, счупен гръбнак - струва ли си риска? за мен спорт в домашната ми фитнесс заличка, благодаря.

Внимавай, като си отваряш бирата, да не ти влезе капачката в окото :)

Тия фанатици, днес изкарват ездата вредна, утре ще вземат да гръмнат Мадарския конник. Досущ като братята си талибани, дето взривиха най-големите статуи на Буда в Афганистан.

Слизахте от коня - ханът се изкряска. От днес ставаме славяни. Така искат Русия и ЕС. Хахахахаха. Може ли такива глупости бе. Такъв прекрасен спорт.

Бившият супермен най-добре зняе.

от години използват язденето за лекуване на фригидни лелки... за целта има специално модифицирани седла... та се чудя сега - те какво ша правят?

наемат жигола по здравна каса

Жиголатори се казва...

Ами нали точно за това са измрели и прабългарите ,и индианците и .... даже тия ,дето са виждали кон само в зоологията за седми клас /от някога/! ;-)))))))

Заключението за вредата от ездата е шокиращо само по себе си, но още по-шокиращо е, че това се преподава в учебник за 6-ти клас!!! Не знам защо, но очаквах да се предлагат по-задълбочени познания на 13 годишните, пък то ще се окаже, че от МОН ги имат за доста слабоумни.

Индианците не са помирисвали коне до 17 век. И след това са имали 2 века да се развихрят, преди 20 век, когато вече конете не са помирисвали индианец.

Голям спорт язденето, няма що. А тая била ама толкоз възмутена, че така написали за язденето, ма направо се сгънала.

Кво написА и ти не знаеш, ама айде...

Напротив, знам. Едно време аристократите са яздили, защото имат нужда да подчиняват - в случая - животно. Бедните пък са използвали коне за придвижване и селскостопанска работа- и нищо повече. А като спорт НЕ СТАВА ЗА ВСЕКИ. Както борбата, боксът, футболът, фехтовката и всички останали спортове.

От народите , които си посочил, сега има малки жалки остатъци.

То в учебника на децата за 4-ти клас имало циганска песничка Джелем Джелем за заучаване, тия за конете се загрижили!!!!!

Както виждаш, Аспаруховите номади, обожават чергарското народно творчество. Тъй де, няма да запеят някоя славянска руска песен, току виж с вреден християнски привкус, друго си е конското езичничество!

Абе, тези автори да не са падали от кон като малки? Или да ги е ритало магарето на село, че така ги недолюбват? Или са прекалили с доверието към пишман "изследователите" от някой университет?

Всяко нещо, което не се прави с мярка е вредно. Но питам се, ако наистина ездата е вредна, защо тогава всички короновани особи се научават да яздят още в ранна детска възраст и го правят след това до края на живота си!? Кралица Елизабет, която чукна 91 все още язди, а язди от невръстно дете....Ако е вредно нямаше да й дадат да припари до кон. Смях в залата!

ореден нагледен пример от какви хора се пишат учебниците за децата!!!! Тъпи, прости и необразовани, но ламтящи за хонорарите за написването! Аман от глупости в държавата. Защо по 1 предмет трябва да има N-броя учебници!? Не е ли по-добре да се напише по 1, но качествен и всички да учат по него!? Дааааа, ама тогава ще секне бизниса с писането и мноооого хора ще останат без парички.....Ние сме глупаците, че им плащаме, за да произвеждат подобни "шедьоври"!

Каране по бабуни скокове. С емзетката си въртял по асфалт и най-много по черните пътища. И седалката му не беше толкова ''дървена'';)

Ха-ха-ха а мисловната дейност при специалистите писали учбника е строго вредно и забранено при липса на мозъчно вещество!!Ей няма такива малоумници.

Еми вредна е. То даже си има пословица: "Краката му криви като на кавалерист".

По какъв предмет е този учебник? Да не е по физическо? Бате ви Бойко нали издигна в култ спорта и спортните площадки в БГ..може и да са издали и учебник

В учебника трябва да пише че чалгата и кючека са много полезни дори и матури трябва да се полагат

Ти като виден прабългарин не си слизал от коня та чалгата ти пречи.

По-полезно е да се правят на автоджигити по улиците...

Мотокроса и конния спорт ти таковат мамата на бъбреците. На времето хората са били доста по-ниски и по-слаби. Затова не им е пречела ездата.

Хубаво вярно е това че тези спортове са вредни, но да попитам защо не са написали и фитнеса. Виждам по залите е пълно с деца на по 16-17 год, кой ги е пуснал изобщо и кой им разрешава да ходят на фитнес. Това е абсолютно безобразие родителите на такива деца трябва да бъдат приведени под отговорност. Фитнесът е за осъзнати възрастни хора, не за деца.

То фитнеса не е лошо нещо. Въпросът е ,че още от най-ранна възраст младите искат да станат ''мутанти''! Нека поне прочетат за Стив Рийвс , за да разберат какви са основите на културизма и какво са естетически пропорции на човешката фигура.

А колко хубаво би било да сехванат със спорт различен от културизма.

Безпросветността властва в министерството на просвещението! Кой болен мозък може да твърди, че какъвто и да е спорт е вреден за подрастващите!? Тези хора не знаят ли, че спорта е един от основните фактори за здравето на нацията!? Не само за физическото но и за емоционалното здраве, самодисциплината, мотивацията и изобщо за формирането на здрави и здравомислещи хора. Вярно е че професионалният спорт често води да травми, но това е въпрос на личен избор. Инче няма по-полезно нещо от спорта за телесното и умствено здраве на нацията.

Полезно е да спортуваш, но не всеки спорт е подходящ за деца. От друга страна ако един спорт стане мания, начин на изкарване на пари или преследване на рекорди - става вреден.

Баш си е вредна ама нали трябва да лапат парите тези от конните бази където ходят богаташчетата толкова ме е яд на такива

То е очевидно -- всеки спорт е вреден, но да не се спортува е още по-вредно. То и с храната е горе долу така.Виж да не се препоръчва някой спорт до 18 г. няма равно на себе си. Абе защо не го препоръчат само за пенсионери?

"От езда няма как да се изкривят краката на човек както се е родил, така остава, каза пък дългогодишният състезател, треньор и съдия по конен спорт Петър Келпеков". Е щом предпочитат мнението на някой, който, в най-добрия случай е завършил ВИФ (единствения изпит за който е нужна глава е челната стойка). Изобщо не стои въпроса дали е вредно за костите - вредно е, но пък ползите са много повече, особено за психическото развитие на децата.

Ще да са опити за превенция на ново поколение "Олимпийски надежди", предполагам? Та вбъдеще да не се стига до спорове за паркоместа?

Българите са били конен народ. Докато са били такъв са били хем здрави, хем силни. Гена ни е приспособен към коня. Не само нашия. Унгарците също и т.н. Стига глупости от пишман учени. Едни стари истории имаше , че българите били с криви крака и при това късокраки. От ездата. Пълни глупости. Цялата история е фалшива, както и повечето ни учени днес. Не знам кой какво изследване е правил за ездата, но това е изключително хуманен спорт, една невероятна връзка с животните, с природата, учи човещина. Някой простак дето не е сядал на кон няма как да те учи да яздиш.

Хем се хвалите, че сте номади от общия татаро... поток, хем недоволствате срещу братята си роми... Как да ви разбере човек, българите?!

ще Ви обясня. Грешката е вярна. Древните българи са били конен народ, но не в смисъл, че са били чергари, като монголците, а в смисъл, че са били от древните народи, които са одомашнили коня и са имали много специално отношение към това животно. Съвременните ни историци забъркаха много каши, от които трудно ще се измъкнем, за съжаление.

Няма какво да се чудиш. Просто учи и чети. Българите и циганите са индо-европейски народи. Турците са тюркски. Подобно е за татарите. Монголците са съвсем друг клон. Има и алтайски и т.н. народи. Българите и циганите обаче са от източната група на индо-европейските народи. Самите българи като описание на бита - живеят на кон, пият напитка от кобилешко мляко не са никакви български черти. Такива са всички сарматски народи например. Войнствени конни народи, както и родствените им предшественици - скитите. Тук обаче българските историци потъват поне метър над шията в тиня и нищо повече не казват. Нямаме нищо официално за езика на българите но сме убедени, че са го загубили и са проговорили на друг. Относно татарите ще ти кажа, че не са ми проблем. Казват 800 000 печенеги се заселии и останали у нас през византийското робство. Особено едно наречени цопои/сопои, вероятно ц-то идва от българската транскрипция. Днес им били викали ШОПИ. Забравили стария език, станали българи. Извинявай - това е 1/3 поне от народа ни по онова време. Печенегите са тюркски народ официално. Куманите по-късно също - самите Асеневци се гордеят с куманските си корени. Руснаците ходели с удоволствие на лов за руси куманки, които официално са тюркски народ. Колко от тях ли са останали отсам дунава при монголо-татарските нашествия? Какъв ти е проблема. Аланите са родствени на българите. Иван Александър заселва последно 60 000 отсам дънава, притискани и те от нашествия. Останалите днес живеят в Северна Осетия например. Относно езика и религията нама време и място. Повечето бългаеи все пак са мюсюлмани, пред вид факта, че Волжките българи и днес са много пъти повече от дунавските. То май винаги така е било. Виж размера на Волжка и Дунавска БГ и то при Иван Асен Втори, когато сме в разцвет. Аз лично не знам какъв съм. Бях славянин до 1989та въпреки, че думата е бългаарска и е от 9ти век - ще рече образован, чете и пише на азбуката на К и М.

Коя парашутистка калинка е вкарала подобни глупотевини в учебника!? И кога ще си подава ОТСТАВКАТА!? Едно елементарно обаждане до който и да е от преподавателите в НСА, ще им разясни куп неща по спортното обучение в детско-юношестката възраст.

В НСА можеш само с "просто" обаждане да се обърнеш. За професионален въпрос търси лекари по спортна медицина или ортопедия. Щом деца и жени тренират вдигане на тежести, жени бокс и борба - не ми обяснявай. Няма да намериш един нормален лекар, който да каже, че тези спортове са за жени. В ВИФ ще ти кажат че са прекрасни за жени.

Министерството на образованието предупреждава: Училището е вредно за вашето образование". На всички учебници трябва да има такива надписи плюс страшни картинки - например как ученик учи и след това си слага главата в устата на крокодил.

Въобще спорта е вреден (и не само за децата), като се отразява зле не само на тялото, но особено на интелекта и духовността. НАУЧНИ ФАКТИ, сигурни и точни - пред очите ви хиляди биографии. НО... ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮЮЮЮю. С читанки, пари не се изкарват, друго си е фитнесче, спа, някой мач със залагания, източване на бюджети, точене на изпростяли фенове, маркова "екипировчица", базички и т.н., и т.н., и т.н.

Написаното в учебника е истина, не разбирам какъв е проблема. Това, че на някой любител на ездата не му харесва, си е изцяло негов проблем. Стига сме се правили на всезнайковци. Браво на авторите на този учебник!

И защо да е истина, поне се обосновете, освен ако не сте от тия, за които всяко излизане от вкъщи е страшно и опасни, а пък срещата с животно е направо кошмар.

Човек, аз съм лекар, какво да споря с теб. Тук не говорим за любов към животните, а за подходящи спортове за малки деца... но вероятно ти повече ги разбираш, дерзай. Учебника е повече от коректен, поздравление за което!

Ето кой е писал учебника. :))))

А какво да правим с НЕГРАМОТНОСТТА ?!

Тя не пречи на зачеването и раждането, пряко.

Доказано е, че при езда от по-ранна възраст при момичетата се развиват повече някои мускули, което след време води до по-трудно раждане. Доказан факт - медицински. За това в училище някои упражнения са забранени за момичетата - например катерене по въже, ако въобще това все още се практикува в училище.

Половин азия, в продължение на 3000 години не слиза от седлото (прабългарите включително) и колонизират всички свободни територии, като за малко монголите не заливат Европа (късмет е, че Китай е много по-привлекателна цел). Чудно как ли са се размножавали. При това се е яздело без седло, без шпори, без юзда и стремена - мяташ се на кърба на добичето и дий.

Средна продължителност на живота - 30 години. Ако ми говориш за Чингиз хан.

Всъщност точно използването на стремена дава надмощие на българите в онова време. Византийците са нямали такива и в бой са съсичали противника основно хоризонтално. Докато стремето ти дава възможност за изправяне и нанасяне на силни и мощни както хоризонтални, така и вертикални удари с оръжието.

да видите Плиска и Преслав - много големи за времето си каменни градове и си задайте въпроса как са ги зидали от седлата на конете и защо са им били? Спрете сляпо да вярвате на лъжите на историците и започнете да мислите с главите си - затова са ви дадени. Не ги наричайте прабългари, защото те са българи. Ако някой ви е излъгал, че вие не сте, то тогава се наричайте славянобългари или както там решите, но тяхното име НЯМАТЕ ПРАВО да сменяте, защото те са го носили с чест и достойнство, каквото ние, за съжаление, днес не показваме.

Решихме си всички проблеми с образованието , Всичката ''Мара втасала '' и сега на дневен ред е: '' вредата от ездата ''!

Ами авторите са прави. Набива се цялата костна система на организЪма, който не се е развил до край. Кое не е ясно?

Интересно как е оцеляло човечеството толкова векове върху кон, преди да бъде измислен автомобила. Стига сте преекспонирали разни неща. Набивала се цялата костна система, развивали се неправилните мускули при момичетата ... дрън, дрън, сигурно има нещо далечно или някой единичен случай, но наистина, ако беше така, повярвайте ми вече да сме изчезнал вид.

Абе може и да има нещо вярно, но същото е вярно и за много други спортове. Основната вреда от конните спортове, колоезденето, бягането на твърда настилка е че се стресира гръбнака. Основната вреда да не се практикува спорт е че се умира рано от сърце или други болести свързани с угояването, на което сме подложени. И ясно е че ползата от спорта е по-голяма от евентуалните вреди от пазенето на децата вързани с колан в колата. Виж сравнението с едно време не върви. Защото при момчетата се стресират и тестсите и тогава хората са се женели много млади. Разбира се, тогава са яздели всеки ден по няколко часа. За да има вреден ефект, язденето трябва да е над 12 часа на седмица и то бърз ход или галоп. Изобщо да се чуди човек откъде са преписали учебника. И интересно какво става на 18 години че изведнъж да стане безопасно (ще правим олимпийски шампиони от 18 г нататък :). Логиката е точно обратната, костите докато са еластични по-добре понясят стреса. Да сте виждали бебе счупило си ръката от падане? А да сте виждали баба? Абе може новобогаташите да искат да запазят язденето като символ на статус с тожи учебник (по който техните деца не учат).

Човек се е качил на коня преди няколко хиляди години за да се движи по-бързо и по-далеч, а не защото е полезно.