От днес подхващаме двойния стандарт при храните

От днес до 30 юни експерти ще взимат проби от храни, предлагани от едни и същи фирми, на пазарите в България и в "стари" страни членки на ЕС.

Обратно в новината

Коментари - От днес подхващаме двойния стандарт при храните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за НУТЕЛА....Да не допусне човек какъв боклук е това...

Баба ти все с нутела е закусвала като малка, нали така? Затова е вече на 92 години! Айде ощипете се и започнете да мислите! Защо продуктите, които се купуват никога не си правят реклама? Аз гледам рекламите, за да знам, какво да не купувам. А вие като овцете ли сте?

Още през 2015 година Чехия и Словакия проведоха подобни изследвания в страните си, и след като установиха че определен кръг от фирми не само влагат нискокачествени продукти в стоките си, но и им ги продават на по-високи цени в сравнение с тези на които пласират продукцията си в Германия и Австрия, се обърнаха към Европарламента и Еврокомисията изразявайки възмущението си от тази, както те смятат, нелоялна практика с предложението да бъдат въведени изисквания към фирмите производителки да спазват единна спецификация за едни и същи продукти които продават на територията на Евросъюза. Само дето лобито на произвоидтелите протакат приемането на това предложение;)

Дайте имената на фирмите, конкретна храна и нискокачествените материали! В противен случай лъжете и заблуждавате хората!

Гугъл- търси там- информацията е лесно достъпна. Тази акция започна в Чехия и другите държави от Вишеградската Четворка. Има хора, които зареждат директно от Германия и ги продават в магазините си в Полша (най-вече стоки за дома като прах за пране). Тя каза, че имало огромна разликадали ще го купи в такъв магазин или в нормален полски супермаркет. Да не говорим, че цените на стоките второ качество са понякога по-високи на изток отколкото назапад. Докато им купуваме боклуците обаче нищо няма да се промени.

Цитат: Проучване на University of Chemistry and Technology в Прага през 2015 г. например доказва, че еднолитрова бутилка Sprite в Германия се подслажда само със захар, а в Чехия с фруктоза и глюкозен сироп, както и с изкуствени подсладители като аспартам и ацесулфам. Освен това продуктът в Чехия е малко по-скъп. В студения чай на Nestlé Nestea в чешката версия също е имало повече изкуствени подсладители и около 40% по-малко чаен екстракт, отколкото в германската.

Дир са изтрили половината ми коментар по-горе където конкретно посочвам фирми и продукти. Дир спокойно никой не може да ви съди за съдържанието на коменатрите. Може би пък се притеснявате за рекламодателите си, а не от съд?

Купувайте си българското- просто е- хем подпомагате родното и парите остават в БГ, хем качеството е по- добро. По- лошото е, че във веригите в чужбина няма ама никакви стоки от България! Това не е равнопоставено- ние купуваме техните боклуци, макар и скъпи и шарени, а те от нас не взимат нищо, ама хич...

Вие хубаво го подхващате двойния стандарт при храните, даже е и много похвално! - ама какво от това?, ще го спрете ли? Някой досега спрял ли е въртенето на Земята? Тези, които са измислили "разните там стандарти" са на "светлинни години" преди вас (естествено, нищо ехидно или "извънземно" не се влага в тази констатация).

Не може да сравняваш въртенето на земята, с установяването и поддържането на двойния стандарт. Едното не можеш да го спреш, а другото можеш. Пробвай с друг пример.

много елементарно е буквалното тълкуване на коментара в "стардарти" или въпросната кифла просто се чеше от скука (типично и характерно за една добре позната група от помияри).

Това ще има смисъл, ако имената на производителите с доказани неморални практики бъдат оповестени публично.

Че кой не го знае това, че България и някои други за считани от "европейците" за втора ръка хора. Въпросът е КАКВО правят нашите управници по това?!

Е, браво,ама не бързайте толкова де, то скандала за двойните стандарти избухна преди има-няма 3-4 месеца "само". Изчакайте още малко, какво сте се разбързали с тези проби сега...

От едно място чух че свинското е 20 г. Дълбоко замразено от Бразилия

Само вдигат пушилка, за да си оправдават заплатите и бездействието - При нас различия НЯМА да се констатират...........защото Падишаха казва така!

Веднага да се захванат с кафе "Лаваца". Там са най-фрапиращите разлики между това, което се продава на българския пазар и това в Италия. Единственото общо е името и опаковката.

не само проби, а при открити различия или два състава на един продукт, забрана за внос за 15 години. Иначе е само прах и кал...

Да ви имам експертите от БАБХ !!! Захванали се с фруктозо-глюкозния сироп, който между другото като монозахариди е по-безвреден от кристалната захар, например! А това, че пробутват млени субпродукти в колбасите вместо месо тъпаците от БАБХ няма как да го хванат, защото толкова са им читави и лабораториите.

фруктозо-глюкозният сироп е МНОГО ВРЕДЕН, но тъй като е по е-втин и от захарта, ни се пробутва като подсладител! Попрочети по този въпрос-има много страници в нета...

Фруктовият глюкозат по принцип по-лесно се усвоява от човешкия организъм и не е коректно да се категориза като много вреден или много полезен, тъй като степента на усвояване на продукта (като всички хранителни продукти, впрочем) зависи от съответната индивидуална специфика на метаболизма в човешкия организъм.

Каквото ни останалото такива и експертите! И без тях е пределно ясно, че в територията се пласират продукти (не само хранителни), съответстващи на претенциите и покупателните възможности на пребиваващите. С други думи ядем боклуците на Европа, защото такова можем да си позволим! Това е Минке, положението вкратце.

Само че в България тези боклуци имат по-голяма цена от нормалните храни в Западна Европа. Така че положението не е вкратце.

Трябва да има задължителни стандарти и местни и за чужди. Защото второкачествените чужди пак са по-добри от повечето местни.

А кога ще се въведат задължителни, контролирани стандарти за местно производство, така че местните измамници и пачалбари да предстанат да ни убиват? Никога! Докато не ни довършат няма да ни оставят.

За да се избегне двойният стандарт, трябва промени в ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, а не само някакви изследвания. Дори и да установят разлики, какво от това всичко/двойният стандарт/ е ЗАКОННО!!!

няма никаква разлика. Всичко е съгласно европейските стандарти за качесвтово на храните. Всички приказки които се изприказваха са кьорфишеци за "загрявка" на публиката. Ето това е буфосинхронизма и хамелеонюионата на държавата - мащеха.

Ама виждаш, че публиката обича да я лъжат. Или поне не прави усилия да мисли с главата си или прави заключение в резултат на опит.

Има етикети на които пише: Произведено в Европейски съюз, за Едикояси търговска верига. Със същия успех могат да пишат:Произведено в слънчевата система , за бай Пешо!

А някой може ли да ни каже защо същите тези храни са по-скъпи в България отколкото в Германия?....

Не съм съгласен, че има разлика в храните - едни и същи храни са, например на тях салама, а на нас "дупетата", от едно и също парче са.

експертите ще правят имитация на контрол в псевдо държава,където честността е хвърлена на боклука в името на демокрацията .чакаме с нетърпение фалшивия и добре платен доклад на който никой няма да повярва ...

Ще го подхванат с уста. НИЩО и ПОЛОВИНА. След проверката: НЯМА РАЗЛИКА В КАЧЕСТВОТО, ВСИЧКО Е НАРЕД, Но САМО В БЪЛГАРИЯ. Консумирайте смело и не цвилете. Особено нашите, компетентни орагани, каквито са духачи.

Кое е качествено в България?Нито вносното ,нито родното.Даже високата цена не е гаранция за качество.Какво направиха със сирената,млякото,кашкавала-качиха цените ,а качеството даже по лошо.За колбасите ,там е пълна трагедия.Рекламират боклуци,че даже и децата въвличат в престъпленията си ,само да богатеят.Не бизнесмени ,а чисти престъпници са това.

Леле тия проверяващите, колко пара ще направят сега, акъла ми не стига, а накрая ще излезе, че ние сме с най-качествената храна в целия свят

Четете етикетите. Не купувайте некачественото. Поискайте да се забранят със закон някои съставки - като този сироп например. Давам за пример Швеция, където живея - шведите тихом-мълком започнаха да правят своите шведски продукти доста по-чисти и качествени от европейските. На своите продукти слагат лого "произведено в Швеция" или лого G - гарант. Слагат ги до европейските по щандовете, защото по закон нямат право да ги дискриминират. Но хората знаят и ги купуват по-добре. Малко по-скъпи са, наистина. Но си струва.

И аз искам така, но много от хората ги интересува първо цената, след това съдължанието и после произхода...

То нека хората да имат избор, пък да си решават сами. Лошото е, че и нашите праваят менте и не държат стандарт. В един арабски магазин намерих българско сирене в тенекия. И цената му много сносна. Много се зарадвах. Е - отврат!! Имаше вкус на дунапрен и не миришеше на сирене. Изхвърлихме го. Според мен трябва да се изисква качество от БЪЛГАРСКИТЕ производители и да се иска от държавата да ги подпомагат.

че ще се опитаме да докажем, че такъв липсва ли ? Каквото и да докажат, аз няма да си купувам доитше маркенмаргаринен и, никоя немска стока с надписи на български и румънски.

в бг 1 л мляко е 2 лв на мегле. в ук 2.275 л е 1 паунд!!!!!!!!! в бг 1 кг лимони е 5.ч0 лв в кауфланд,в ук 5 лимона са 1 паунд

Био млякото в ук, колко е, че ние от село си го вземаме по 1.5 лв за литър бивплско?! Дупката, която наричаш - квартира в Лондон, колко струва?! Обяд за двама я ценъра?! И защото е много евтино в ук англичаните висят в София на бира... Б'аси слабоумното племе - мизерстващо в Лондон и пазаруващо максимум в Кауфланд!!!

Добре де, защо това хубаво биволско мляко не стига до потребителите в градовете? Да се започне с малки магазинчета с качествени български стоки тук и там и да видим как ще реагират хората.

Тоз някой мълчи, че един хамбургер му е 5 паунда. Мълчи, че 330мл. бира му е 4 паунда.

Това надписче е предназначено за идиоти. Един лев плащам за краве мляко на фермер, който няма лаборатория, но има краве. От друг, купувал биволско сирене на 7лв. и овче на шест. И, хората са доволни, защото се подиграват с тях. А, млякото от магазините е или фалшиво, или напълно обезмаслено с добавена растителна мазнина за да се постигне процента, изписан на кутията.

И?Да не си въбразяваме че сме в "двойния"стандарт-да бе-всииичко е наред...ще ни успокоят-въпреки че всички ядем и пием от тези продукти-/може би, или не съвсем/,както "перем" със същите прахове...

големи лицемери.. ще проверят само фирмите ,чиито стоки само които се изнасят,а те са безупречни,а сущите фирми заливат и вътрешният пазар,чиито стоки няма да проверят защото всичко за вътрешният е боза. и другото по важното е че откланят темата за ценообразуване.кои може да ми обясни кааак цените в бг се образуват???? понеже това е наи тежкият проблем в бг скъпата храна. парадокса е пълен и лезжи върху алчност и безумие,монопол и безочна наглост. а)ядем по скъпа храна в магазините ни от магазините страните в ес б)храната в ресторантите е по ефтина от чужбина ес

а) Щом продуктите вървят на тази цена , защо да я свалят? б) Зависи какво сравняваш. Ако тук ядеш шкембе за 1,50 лв ,забъркано от лелка и сервирано от ученичка , да по-евтино е. Но ако сравниш цените в ресторанти от един клас , то нещата са на кантар.

Консумираме по-некачествени храни и доста по-скъпи.При откриването на веригите имаше тук-таме нещо оригинално,но много бързо се подмениха с ментета.Не съм клиент на веригите,това правят и информираните,а те не са малко.Жалки опити да ни пробутват боклуците в красиви опаковки

И от къде се снабдяваш с толкова много тикви? :-))))))

А след 30,06? Защото това ми напомня един стар виц: Раздали на едни характерни с голям ум държавни служители/ :-))) / служебно бельо-слипове. В понеделник на развод началника пита : -Обухте ли новите ...? - Тъй вярно! - Някакви въпроси? - Как да познаем кое е отпред и кое отзад? - Днес- който както ги е обул! ОТ утре- жълтото отзад!

Бъдете сигорни,че проверката ще излезе,,че всичко е нормално,,Както обикновенно ,,много шум за нищо,,имитират,че нещо работят.Има толкова неща за проверявне,,заведения където хлебарките и мишките,,а заедно с работещите,пиеме вода от интернитови карцерогенни тръби, продава се скъпо неузряло сиране,всички храни са с над допустимото палмово масло и с много,ама много консерванти в лютеницата всичко има но не ,,чушки и домати,,толкова много боклуци ядеме,затова сме нс първо место по СМЪРТНОСТ

Не мога да разбера какво има за чудене? Вносът за страните, считани категория "Б" в ЕС като нас се произвежда от по-вискокачествени продукти, за да може да се пласира на цени, достъпни за местния масов потребител. Ако един шоколад "Милка", да речем, се направи с качествени суровини, цената му нас ще е 4 лева, колкото струват разните му там био, еко и прочее претенциозни продукти. Съответно, малцина ще се бръкнат да платят толкова.

Стефко, не е въпроса в това каква ще е производствената цена, а в това, че продават боклуци опаковани брандирани като качествени продукти! Ако имат интерес - да го правят, ама под друг етикет! А качествения да стане и 10лв според сметките им, но САМО ТОЙ да е под този етикет. Да не заблуждават хората!

До Стефчо чудев Как не.дъщеря ми донесе от ................шоколади,които у нас са 3 пъти по-скъпи и3 пъти по-некачествени.Някой си купувал само български храни.ХА ХА ХА!НАЛИ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НИ ХРАНЯТ С МЕСО ЯКО ОВОДНЕНО,МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ С ПАЛМОВО ОЛИО,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА КОЛБАСИТЕ.

Проблема е, че няма разлика в цената.

Недейте, бе хора! Не ставайте за смях пред "Вишеградската четворка". Ся, резултата ще е, че тук всичко е от най-вискоко качество. Копаете дъното!!!

Качествени храни има в България от малки производители, но масовката купува евтиния боклук.

Е, това е Обединена Европа......ама,че смешно.....

Няма нищо смешно! Въпросът не в разликата по отношение влаганата суровина, а в това, че нашият търгаш те лъже, че е от най-качественото! А по-лошото е, че на този мурафет се научиха и чуждите предприемачи, защото видяха, че "номерът минава"! Всеки иска да спечели повече, щом му се "отвори парашута" на беззаконието и безконтролността!

Ако беше необединена, дали щеше да е различно?! Вероятно да. Защото нямаше да може да се противодейства изобщо, сега поне може да се правят някакви подобрения, постепенно. Всъщност това е разликата.

Нито едно от тия неща не ги купувам - не пия сокове и безалкохолни, не ям салами, нито сладки. Млечните продукти, които купувам, са или от производители от село, или сам си ги правя, или са от български производители. Всеки уважаващ себе си човек и всеки, който държи на здравето си, ще консумира близко до нулата количество на това, което ще проверяват. За млечните продукти има добри български алтернативи.

И коя е "добрата българска алтернатива"? Ако при цоцолизъма бяхме прочути с лошото качество във всичко, то и днес не сме мръднали дори и сантим напред по отношение по-добро качество! Посочи ми поне един български продукт, който да е качествен? Защо мислиш, че прясното мляко, което купуваш в пластмасови бутилки от лелките по женския е качествено? Аз съм намирал такива неща в него, че съм се погнусил и вече не смея дори да погледна към домяшно мляко! А си правехме в къщи киселото мляко, уж за по-чисто! Та ти дори месото, което купуваш, трябва да знаеш, че е напичкано с боклуци! Единственото, на което имам доверие, това е произведеното в моят двор! Отглеждам си основно птици и от месото им правя всичко - кайма, наденички, във фризера... Да не говорим пък за "алтернативните български плодове и зеленчуци", които хем не си знаят цената, хем качеството им е под всякаква критика! Това, че нещо се произвежда или отглежда в България не го прави по-добро, или пък по-качествено!

Има повече от един начин да се храниш здравословно, не е само твоят. Това че ти не го виждаш си е твой проблем. И не, не купувам от лелки и чичковци никакви. А домашно произведените колбаси могат да ти навлекат сериозни проблеми, ако не са направени правилно. Също и меса и яйца. Освен това не значи в никакъв случай по-чисто и безопасно, особено ако ги храниш със смески.

И защо чак сега ще се взимат проби ????? Какво правихте досега ????? Какво сме яли досега ????? Задейсвахте се , за да се подмажем на Брюксел , защото идва председателството догодина и защото други държави като Чехия пропищяха , и сега хайде и ние -така ли ????? Като ни мине председателството- пак по старому ???!!! Хубава работа , ама Българска !!!

Не е истина, че може да съществува такава глупост, като твоята!

И защо точно е ''глупост'' ??

Началото на април тази година в България в Лидл цена на краставица 89 стотинки. Краставичката тънка, хилава и крива. В същия ден в Лидл, Алди и третият магазин в Меминген краставиците на бройка са 39 евроцента, но са наляли, едри и тежки над два пъти повече от продаваните в България. Цените се задържаха повече от десет дена.

Тънка, хилава и крива може да значи по-малко торене от налятата, голяма краставица. Все пак ще я използваш за ядене, нали?

Можеш ли да кажеш нещо за цената на кравето масло/германско/ защото дочух ,че там 200гр е някакви центове ,а тук -около 6 лв.?

В Швейцария е два кинта и нещо при курс на франка 1.8 към лева. Значи смятай в лева е 4 и нещо, 5 лв. Хубаво, ароматно, био. В Германия е по-евтино. Доста по-евтино. В България ви работят мутрите. Застанали са на канала на храните и смучат яко. Борсите са техни. Правителството го допуска. Вносът е окупиран.Един мой познат вкара зехтин с добро качество, на ниска цена. Първите дни още го заплашиха, че ак оне качи цената, ще го ликвидират. Това е реалността след социалистически дефицит - схемите при храните и при други неща не са наместени конкурентно, а са изкуствено създадени. Уродливостта на комунизма продължава. Да си спомним коко сруваха банани и портокали по Нова година при Тошо - килото половин надник. Ето ти и развития ефект от същото явление. И страхлив народ, завещан пак от онова време.

откога говорите и нищо не вършите,а ние си внасяме боклуците на ЕС