Вода в допир с разтопения метал причинила взрива в ”Стомана”

По първоначални данни причина за взрива в “Стомана“ - Перник е попаднала вода в метала, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обратно в новината

Коментари - Вода в допир с разтопения метал причинила взрива в ”Стомана” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е смешно и не виждам причина, поради която Тошко Африкански трябва да ме псува ! А като си спомна, че палих свещ за здравето на него и на близките му навремето, наистина ме обхваща омерзение! За това, колко неблагодарни могат да бъдат някои хора...За съжаление.

Когато се строеше Белият Дом, гръмна бака с разтопен дзифт и нанесе страхотни поражения в радиус от 250 метра. Аз се оказах в зоната на пораженията и понастоящем по тялото ми все още имам белези за това какво се случва, когато те залее течен дзифт. Представете си за какво конкретно иде реч, щом като боята на поверения ми противопожарен автомобил се разпадна и олюспи ! Значи горещите частици минаха през защитното ми облекло като все едно през хартия ! Единствено защитната каска ме спаси от по - голяма беля и от овъгляване ! Просто това е трудов инцидент и може да се случи на всеки.

Какви прозорливи хора и всичко разбират,но за това си има виновни, които за съжаление в България трудна се откриват или ако се открият не получават заслуженото!

До колкото аз знам / поне от началото на 80-те във всички електродъгови пещи има водно охлаждане, което с годините се увеличава непрекъснато, заедно с увеличаването на мощностите.

Макси, човек не може да разбира от всичко. Това важи и за теб. Съвременните металургични агрегати са изцяло охладени с вода. Това включва всички, и колкото е по-нов модела, толкова повече части са изпълнени от водоохлаждаема конструкция. Въпросните електропещи са със стени и свод / покрив / изградени от тръбна конструкция през които текат стотици литри в минута и налагане около 5 Бара. Диаметъра на тръбите достига нат ф120. Отделно много други части. Да беше погледнал снимката поне.

Takъв мощен взрив от вода може да се получи само ако е спуснат в пещта бойлер пълен с вода и добре запечатан, което е малко вероятно защото не се допускат големи парчета скраб. Най-вероятно в скрабта е имало невзривен снаряд.

Най-вероятно, ама се изказваш по тема за която си нямаш и най-малка представа. Най-малкото защото взрива е в края на процеса когато всичко вече е стопено и температурата е над 1600 градуса.

скръб - женски род, една скръб, скръбта. скраП - мъжки род, един скрап, скрапът.

Нали частника е по добър стопанин,пример мините,боеприпаси,Хитрино колко жертви ,ама обикновенни хара и няма значение

На водата да се ударят 100 тояги на голо!

Как кой е виновен. В такива случай 100% е виновен началник на цеха.Леярите слагат в пещите това което им се подаде.

не си на ясно какви са задълженията на началник цеха освен да поема всички изцепки на подчинените си. Стар стъклар началник цех:)))вече в пенсия.

Не можеш да си стои в канцеларията и да си мисли за поредния частпром. Там от където имам поглед най малката беше 2 тона по 0,5 лв. на килограм, другото не е важно.Не знам тия какви са.За черите метали не трябва тигел. При това което съм виждал и поддържал електрониката,пещите представляваха серпентина която излъчва вихрови токове който загряват метала до стапяне.около серпентината се изграждаше корпуса от шамотна пръст и др. добавки.Нямаше охлаждащи серпентини и др. подобни неща.Има и кондензаторни групи за подобряване на КПД то.Началника трябва да следи работата на подчинените си.Технолози майстори и тн. Най често материала се носи на палета които леярите слагат в пешите.Има хора които отговарят за материалите който се подават. Но началник цеха носи най голямата отговорност!При взрив корпуса се пръсва. Леярите трябва да са на стабилна метална платформа малко над пещта, около на метър метър и нещо над отвора трябва да има аспирация която да изсмуква отровните газове и да предпазва ако изригне метала от пещта.

Единият от смяната е бил много на зор и .. се е изпикал в пещта ,

Тука от форума ще излезе една дисертацийка! С як принос! Източници не дават само, амаа ... И един чужд език да видим ... Може есперанто, кой ти го знае!

Кислороден ковертор!Добиването на стомана в конвертори се характеризира с това, че окисляването на примесите се извършва посредством вдухването на атмосферен въздух или кислород през стопения чугун. Пещта с крушообразна форма, е наречена конвертор Богата на кислород смес охладена в ВОДЕН ОХЛАДИТЕЛ се впръсква в продължение на 18 минути в кипящият метал . Ако има пробив между охладителя и въздушната смес -експлозия в конвертора. Сименс мартеновите пещи пък се охлаждат с водна риза.Там пак опасност! Единствено електропещите нямат охлаждане с вода.

В завода, доколкото се разбира имат само и единствено електро-дъгови пещи което изключва попадането на вода в кипящият метал,освен ако не е внесен отвън ,чрез металната скрап.

А как мислиш че се охлаждат електродъговите пещи?

Абе ти колко електродъгови пещи си виждал? 80% от пеща е изградена от водоохлаждаеми панели. Целите стени над нивото на метала и свода са изградени от слепени тръби по които тече вода- стотици кубици в минута с налагане от порядъка на 5 атмосфери. Към пеща се подава вода по плетеница от тръби, някои с диаметър над 100 мм. Спри да ръсиш глупости. Събрали сте се няколко тотално незапознати в областа личности и само ръсите глупости.

От всичко казано по горе има малко истина.И това е само по информацията за попадане на вода във пеща!!!Имате ли представа каква водородна бомба е това?А може би е пробив във зидарията на пеща?

Tия занимават ли се с цветни метали, защото при тях се получава този ефект?

Тия не се занимават с цветни метали. Това е фирма за СТОМАНОДОБИВ и когато метал покрие отведнъж вода се получава взрив от отделената пара.

ся,не знам кой от кои часове е бягал,но при 1 800 градуса водата се разгражда на водород и кислород. За относителни тегла на метал и вода няма да говорим:)))) Метала покрил водата и парата гърми:))) Парата е под формата на кислород и водород...гърми водородът.

A ако попадне ако в горещия метал?

Ами дай да те пуснем и ще разберем.

Ефекта е същия. На една СВЧ топяха мед беше се образувало блато както му казват леярите. Почнаха да слагат някакви медни радиатори.след 10 15 мин. страшен взрив. Добре че швабите са предвидили да не се получават жертви. Графитния тигел се пръсна.От отвора изригна като лава но никой не пострада.

Да не са мокрили джилязуту за да падне ръждата? Тоя номер не го знаех!

Една капка вода подложена на такава температура разширява обема си 600 пъти!

Водата просто се изпарява, не може да се разширява до безкрайност.

В грешка си. В парообразно състояние водата заема 1700 пъти по-голям обем от течната.

се компресира 100 пъти повече... туй бая вода ще да е било, от 1 литър нема да стане

gonzales

предполагам знаете хим.състав на водата. кислорода ще изгори, а водорода се натрупва. точно той предизвиква минивзривовете. а в случая вероятно се е натрупал повечко водород. влажни продукти (скраб, руда) влизащи в пещ винаги е имало. работата на "умните" мениджъри е да избегнат влажни продукти да попадат в пещите. но понеже те едва са се докополи до заветната 3-ка за "вишето" за това този проблем за тях е мисия невъзможна. потърпевши са работниците. жалко.

не ти е ясно.Кислородът не гори а поддържа горенето.При попадане на вода в стопилката водата се разгражда на кислород и водород....гърми водорода. Стар и патил стъклар.

винаги съм казвал че водата е вредна! и за пиене, и за миене, а ето че и за металолеене!

Демек фъснало.