През май 2004-а двама българи не се връщат от Еверест

През май 2004 години двама българи не се завръщат от експедиции до връх Еверест - това са Мариана Масларова и Христо Христов.

Обратно в новината

Коментари - През май 2004-а двама българи не се връщат от Еверест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А мен майка ми ми правеше свирки и ме изнасилваше още като бях на 10,после взех да си падам по черни цигански паламарки........и така и преминах на другия бряг без да знам какво е да си със жена освен с майка......

"да вдъхне сили и кураж - вероятно и с метода рейки" в смисъл, направила му е свирка?

Качването на Еверест криво ляво и с помощта на шерпите си е постижимо. Номерът е след това човек и да успее да слезе жив от там. Това е все едно да ви накарат да плувате в морето до шамандура на 2 км от брега. Доста биха стигнали до нея, но малцина ще успеят и да се върнат на брега. Големите усилия отиват за качването на върха, това е целта. Слизането се подценява, умората е безкрайна, силите са свършили и следва бялата смърт.

Luna0102

Бог да ги прости, нещо не ми е ясно - на тези дето им носят багажа им се знаят имената и постиженията се водят за тях, тези които носят багажа обаче са бедни незнайници дето са се катерили десетки пъти и никой не ги споменава. Аз си мислех че шерповете се катерят донякъде, а от тази статия излиза че и те са до върха.

Аз, честно казано, досега не намерих какъв е смисълът на тези "покорявания" на върхове като Еверест. Какво точно търсят там, че чак и за герои се обявяват? Местните, дето им викат шерпи, вероятно са "покорявали" върха по няколко пъти, за тях нищо не се споменава, ама нашенци умират и продължават да щурмуват. Някой плаща ли им за това, или имат друг стимул? Навремето Партията ги пращаше да "покоряват" Памир, ама сега...? Та, спомних си книгата "Лавина" на Блага Димитрова. Хубава книга, само дето от сегашните никой не я е чел.

Luna0102

Точно, за същото си мислех, но късно ти прочетох коментара.

Три лагера, посрани от юнаци, Ал пинизи по 5 хиляди платени на Шерпи- санитари да подмият Лайнари Уморих са, да пиша, а Вие, дайте имена? Само да ви постета, има и, Соцйолошка!

ами значи им е харесало...

Хората са тръгнали след мечтите си ! А понякога пътят към тях е труден. Поне са опитали ! Вечна им памет!

И що за мечта е това?! Руска рулетка с природата, грандомания, избиване на комплекси... Кой и каква полза извлича от това безумие? Освен Непал.

христо проданов качи върха на залез слънце. така правят само безкрайно неразумните и откачени алпинисти. жал ми е да го кажа, но христо беше пълен егоист и саможивец. с безразсъдната си постъпка хвърли сянка върху успеха на експедицията и отне шансовете на други алпинисти. янков вместо да си пази силите за върха го търси две нощи нагоре надолу и в резултат му ампутираха пръсти на една от ръцете.

Dimi

Людмил Янков с цената на нечовешки усилия търси две нощи Проданов на тази височина... и това защото Проданов е решил да изкачва върха в момент, в който по стечение на обстоятелствата във лагера под щурмовия лагер няма никой, вместо да се върне... до колкото ми е известно маршрута по който е направено изкачването и слизането на нашата експедиция тогава не е повторен от никой след тях...

Височини над 5 000 метра не са предназначени за хора. И природата наказва сурово и най-малката грешка там.

Каквото повикало-такова се обадило! Не ни занималайте с тия ненормалници! Като искат адреналин, да станат пожарникари или някакви там спасители.Всеки селендур- жаден за слава.Е,, получиха си я!

Да катериш Еверест означава първо да платиш US $10 000 за еднократно разрешително, още доста пари за пътя и екипировката, да мизерстваш като куче и да спиш в брулени от ледения вятър палатки в няколкото лагера към върха, да чакаш на опашки реда си да стъпиш на върха заради тълпите от качващи се и слизащи, на слизане да те напуснат всичките ти сили от неимоверния напън, мизерстването, лютия студ и свършването на кислорода, и в края на краищата да се замразиш там за вечни времена, тъй като няма кой и как да свали тялото ти долу, хеликоптерите не стигат до там. Плащаш си скъпо за да помизерстваш малко и да се замразиш. Това е в общи линии.

Да би мирно седяло, не би чудо видяло.