Що е то мажоритарно гласуване и има ли то почва у нас

Трудно е да бъде даден еднозначен отговор дали мажоритарната система ще има положителен или отрицателен ефект върху политическия живот.

Обратно в новината

Коментари - Що е то мажоритарно гласуване и има ли то почва у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега всички избират партии, които са определили кандидати и с малки изключения за преференции, те влизат според съотношението гласувано за партии. Реално човек гласува за 240 депутати, които не ги избирал сам. При мажоритарният вот човек избира само за мястото на 1 депутат. За останалите 239 депутати неговият глас няма никакво значение. Въпроса е и с колко ще се избира този 1 депутат. На места може да са необходими 20 000 гласа, а на други 60 000 гласа. Да кажем имаме партии с подкрепа (30%), Б(25%), В(10%), Г(8%) и други. Тези от В(10%), Г(8%) вероятно няма да вкарат нито един депутат, освен ако не е регионално - тип ДПС. Регионално са и местни бизнесмени/олигарси/велможи. За борещи се за едно място, като на президентски избори отива представителите на А(30%), Б(25%). Като много вероятно човек няма да познава и двамата и ще се ръководи от партийният принцип. На втори тур ще спечели по-вероятно този с по-подкрепяната партия. Реално ще спечели това 1 място в парламента човек, който на първи тур е бил примерно 30% подкрепа. Част от останалите (70%) биха гласували за него на втори тур, но е спорно доколко е техен кандидат. Първо не те са го избрали да е сложен като кандидат, дори да е от подкрепяна от тях партия. Ще влизат едни с подкрепа на първи тур от 20% и други с подкрепа 45% ще отпаднат. Това прилича точно на президентски избори, но само за 1 депутат от 240. Така че тук представителността се губи. Средната представителност гледано на партии само от факта, че се гласува само за 1 депутат, означава че се дели на 240. Всички по-малки партии губят, ако не са регионална сила.

Няма нужда да се хабите! Каквито и да са изборите - мажоритарни, пропорционални, смесени, полусмесени, в България ще управляват партиите, които решат еврочиновниците, т.е. най-удобните и безпроблемни за тях. Патриотите като се перчеха и обещаваха - клекнаха ли, клекнаха!

Вярно, но щом принудиха и патриотите да "клекнат", то положението върви към безнадеждност...

Истината е че ни подведоха всички за тоя мажоритарен вот! Като овце ни насочиха да гласуваме за него, без да разяснят какво означава той - какво е положителното и какво е отрицателното при такова гласуване!! На практика чрез Слави Трифонов ни натресоха една ужасна идиотия от която сега трябва да мислим как да излезем! Признавам си - и аз като овца от стадото гласувах със "ЗА" на тоя референдум! Грешката после я осъзнах, защото това е една добре организирана манипулация! Чрез похват от психологията организаторите на референдума заложиха на омразата на хората към настоящата политическа система! Почти всички въпроси бяха формулирани така, че хората да отговорят на тях с "ДА". Хей така между тези въпроси беше вметнат и въпроса с мажоритарния вот и така той мина между другите въпроси! Това си е похват от психологията - при психологически тест между например 20-30 напълно ненужни въпроси се пробутват 4-5 въпроса, от отговора на които зависи дали си взел или не теста! така стана и с този референдум - просто си ни подхлъзнаха! За жалост нормално мислещите хора се осъзнахме след като е приключил - включително и аз! Отговорът е един - мажоритарния вот ще обслужва политическа партия ГЕРБ и ако тя си купи изборите (както винаги е правила) на практика ще си остане вечна на власт!

"Що е то мажоритарно гласуване и има ли то почва у нас"?????? Г-жо Петрова, този въпрос трябваше да се задава и разисква надълго и нашироко преди референдума! Сега с материалчето си вързахте каруцата пред коня....

са националистическите, "патриотичните" и религиозни партии. И когато вече ги няма става по-трудно разделяй и владей. И тогава започва социалния конфликт. Затуй който държи парите не иска мажоритарно, а кукли на конци.

Не губещи, ще са всички, защото ще останат само ГЕРБ, БСП и ДПС. А както забелязваш третата е етническа партия.

Слави и групата му са с извинение глупаци на средна възраст. Това което предлагат подвеждайки много млади хора, никъде го няма. Не давайте Франция, за пример не е същото а и Франция отдавна не е за пример, там са изтървани нещата всеки ден има атентати. Научаваме само за малък процент от тях. В Германия е най справедливата, но никой не говори, за нея с аргумента, че била сложна. Слави уж е против системата а всъщност не е, защото резултата е предвидим от сега. 160 ГЕРБ, 50 БСП, 30 ДПС. ГЕРБ, както виждате нямат нищо против референдума. Проблема е държавен, има опасност от сепаратизъм със аргумента, че са мажоритарно избрани, някой може да решат, че ако са част от друга държава, ще са по - добре. Варна например е пренебрегвана от София, за сметка на дуета Пловдив-София. Защо да не спретнем една република и айде към Русия! Това разбира се е само пример.

Ти май и с патки да пасеш не можеш.

А ти изглежда са "по-умен" от Професор Константинов. Цитирал съм го в частта 160-50-30.

Правим мажоритарна система, като стигнем Франция я сменяме с пропорционална.

Тука някой не пропуска ли че един кандидат-депутат от населено място, не е нужно да е от нечия партия, за да го изберат. Трябва хората да го знаят и да му гласуват доверие. Хората ще гласуват за човека Х, не за партията Х. Сега гласуваш за партия Х - те пък сложат някакво олигофрени за депутати и партията гледа да краде колкото може.. това ли било по доброто от мажоритарната ? Айде стига, няма нужда. Ако беше по-добро, нямаше да сме толклва, ама верно, много зле като държава. Просто държава фактически липсва сега..

Ако не друго, то поне хората ще разберат кой е избран от избирателния район, в който живеят. Сега нокой не знае кой е избран. Сега няма "народни представители". Има хора на Борисов, Нинова и т.н.. Проблем е огромния брой депутати. 240 е абсурдно голямо число за БГ. Сега имаме колективна безотговорност за при създаването на закони в интерес на 2% от населението.

Точно така, в Добрич гласуват за депутат, който е от Стара Загора, само защото Нинова така е решила, да го вкара в парламента, а местните кучета ги яли.

Който се поинтересува за годините на прехода, ще знае, че няма никакво значение коя партия е на власт - конците се дърпат от едни и същи хора. Още Атанас Буров е казал: "Банка се дава, жена се дава, но власт не се дава".

При машоритарната система на Франция, във френския парламент има представени поне 6 (ШЕСТ) партии, а има и независими депутати. Това, че парламентът не представлявал интересите на хората са пълни глупости, защото всеки депутат се познава лични с избирателите си, и няма как да бъде избран, ако не се среща с тях и не ги убеди да гласуват за него! Добре е нашите парламентаристи да изучат добре френската мажоритарна система,в която на втори тур могат да се явят и повече от двама кандидата. Това именно гарантира адекватното представяне на обществените идеи и нагласи в парламента. Изборът не е като за президент, но в много едномандатни райони, както някои си представят.

Марин Делчев-журналист в предаването още от деня-много лъжи и неистини относно дпс. не ги мразим, но мразим лъжите платени. не били назначавани, били дискриминирани, срам и позор господин журналист. Давай Слави, нека спечелят малцинствата, та белким им олекне на техните български защитници платени, навсякъде са те, с изключение само в съда, а и те с платените дипломи, учили са с х и у и знаем как завършиха, а и самите родители ни казваха, че са платили 10 хиляди евро преди 10 години, за да бъдат приети за доктори. има умни. никой не отрича, но има умни и при християните. прокудиха народа по големите градове, на запад, и още ще продължават, щом така се говори за тях, а засягащи българите. работили сме в фирми на малцинствата и знаем най-добре как стоят нещата при тях, цял четвърт век само това слушаме-оплаквания, той вече в някои градове са мнозинства, нека станат всичко, но не и да лъжете, че били ощетени, ощетени са всички български граждани, само малък процент са с привилегии

симо

Такаааа-изборите са настроени да НЕ променят статуквото....Системата е капиталистическа с ...несоциална пазарна икономика...Тъй като всичко се плаща,пита се КОЙ ще плаща?????Тъй като от чалгата се вадят добри и много пари,а ШОУТО ги представя най-добре пред масите за пълно и изгодно смилане--представям си КОЙ ще попадне в парламента.З мафиотските структори пък ще е направо рай..

при мажоритарен вот! БКП=бсп,дпс и герп във властта, останалите да одят където желаят, това е от бойко и се гответе за еврото, както ви пише той, възродителите и до ден днешен на власт, не си даваме кокала дорде,докато сме живи, бай Тошо го изритаха, ама тези-никога , след 2:2, ама като ги гледам ще надминат и над 100, ядат и пият на поразия, дето минат все ги хранят без пари, а и много любов има с пари, да си мислят чергаджиите...политическата в икономическа

Ми оно я съм си чалгарче и нищо не разбирам от избори ама щом моята чалгарска партия ГЕРБ и моят чалга идол славчо са за !!!

Първите избори след промените от 10 ноември бяха смесени, мажоритарни и пропорционални, кога ги промениха не разбрах, по времето на Костов май.

каквато и да е промяна ще е по добре от гнсните комунисти Цецка и Боко вкопчани във власта до смърт

Ако обичате без заглавия с комунистически референции.

До гуша ми дойде да чета дивотийте на т.н. експерти, политолози и всякаква гмеж. Да мажоритарната система има недостатъци, но в българския вариант на пропорционалната те са абсолютно същите/ както ги изрежда по-горе писанието. И никъде не се споменава за отговорност. Да, искам персонална отговорност на избрания от моя район кандидат. Сега това е невъзможно - цари колективна безотговорност и замитане на интересите на хората, наричани цинично електорат. Искам и реална възможност за отзоваване на подвелия ме избраник. Дори и да греша - искам да вървя по този път. А ако някой забрани полит. партиите - лично ще го черпя

"мажоритарно гласуване" - поредната глупост на която глупците могат да повярват, че ще промени нещо в тяхна полза.

Напротив. В Народното събрание ще има по-добро шоу. Актьорите ще бъдат по-добри.

В България партийната система е като в детска градина БСП - ГЕРБ (анти БСП). Тъй като в БСП активът е от млади и стари, набъркали в меда на пазарната икономика и неопознати като леви от огромният електорат, ГЕРБ печели с анти, а не със сериозна дясна идеология и съответно политика. Получава се така, че "бедна" България, без пълноценно използване в икономиката на земята и полезните изкопаеми, без да се мобилизира трудолюбивия и можещ народ, потъва на дъното и умира. Това сме го виждали в колониалните държави от миналия век. Какво очаква огромният електорат. Очаква оциалистическа политика. Земята на тези, които я обработват. Без концесии - полезните изкопаеми са за българската индустрия. Енергетиката трябва да е атомна, защото е евтина и прави икономиката конкурентноспособна. Това ,че имаме ляв електорат го показаха президентските избори. Това че нямаме социалистическа лява партия го показаха парламентарните избори. Власта взе антипартията (БСП) ГЕРБ. Няма нужда от мажоритарни политики. Има нужда от истински леви и десни партии, както е в целият свят. И тогава социалистическата политика в общоевропейската пазарна икономика ще изваде България от блатото, както е ставало през "социализма".

Глас народен- глас Божи! Въобще не ме интересуват партиините въжделения! Ама голяма част от гласоподавателите нямало да бъдат представени в НС, и какво от това? Ако избраният е истински демократ, ще работи за района си като кмет за населеното място, а не само и единствено за Партията си, защото ще е независим от нея! Глас народен - никой не иска Цецка, нито за президент, нито за депутат. Е, направиха я министър! Какво искате още? Вече сме казали- не ви искаме! Искаме нови, които ние, а не вие ще изберем! Глас народен - Глас БОЖИ!

Само дето няма да изберат този, който искаш, а за когото е платено. Ти изобщо не играеш

Se taia

Ха да, защо не публикувахте този материал преди измисления референдум? Ся като ви го натресат, и ГЕРБ и БСП остават вечни в парламента... Ама той Ганю трябва и да мисли като гласува - нещо, което трудно му се отдава...

ГЕРБ е "вечен" докато началника ритне камбаната. От там нататък броиш 2 месеца и Герб го няма. Но не така стоят нещата със "столетницата"

Казано в превод: Честито на ГЕРБ и на БСП! И най-вече на ГЕРБ останилите да духат супата!

Основния мотив на неподкрепящите мажоритарната система е, че значителна част от имащите право на глас ще останат непредставени в парламента и ще управлява политическа сила която реално няма необходимото мнозинство.Хайде нека погледнем как са представени избирателите от 89-та година насам при провеждане на парламентарни избори, изключвайки само избора през 1997г.Няма нито един парламент/без този формиран през 1997г./ който да е представителен, тоест управляващата партия да е спечелила половината и повече от гласовете на имащите право на глас.При пропорционалната система представителността се изразява в 1/5 до 1/4 от имащите право на глас.Ако това е представителност то аз съм трамвай.

симо

Е,ДЕМОКРАТИЧЕН трамвай.

Истината е една : Не е важно как избираме, а КОГО, драги овчици !! По какво се отличава Б2 от Б3 - по нищо, и упадъкът на България ще бъде още по-интензивен и трагичен, все повече МЛАДИ българи ще напускат родината си, за сметка на далавераджиите-мафиоти : герб + подлоги , каквито и да са те !! България - бяла и православна - загива !!

що то мажоритарен вот-2 кебапчета, 50 лева, у гащите бюлетината и в тъмната стая, това е то, дърворезач съм и се казвам Мюмюн цигането

А сега какво е : на циганетата по 50 лева, а на българчетата - държавни и общински служби - по една службица със заплата 1-2 бона на месец за повечето от тях и за яките мафиоти - по десетина милиона от еврофондовете, а за бенефициентите-управляващи - огромната далавера = еврофондове + държавен бюджет - крадене до залисия !!

Няма да има субсидии от 11лв на избирател! А когато трябва да се бъркаш в собствения си джоб за циганите и вот с неясен изход се налага да си помислиш!

В България няма политика или по точно основни различия в политиките на партиите - всички са за НАТО, всички са за ЕС , всички са за лаенето срещу Русия. Пресен пример са т.н. "патриоти" .. За България е необходима мажоритарна система със 120 депутата с 2 годишен мандат. Не е необходимо да се изчакват 4 г. да се накрадат. Който е способен на реални реформи ще се прояви и за 2 години. Щом не може, значи не е за там. Нови избори и други на тяхното място.

.... само при Президентска република. Правителство на всеки две години е безумие, но ако Президентът го назначава с по-дълъг мандат ..... може и да стане.

Къде е разликата в полза на 4 годишния мандат? България е с население колкото един голям европейски град.

А кой ще плаща за изборите, товарищи?! Това за мислял ли се е някой? Колко струват едни избори, как се организират, колко и как това пречи на икономиката (тъй като избори навсякъде по света носят нестабилност поне 3-4 месеца преди това и т.н.)? Ако беше както говорите, държави като Швейцария щяха да имат избори за парламент на всеки 2 години. Измислено е, но никой не го спазва. Реално избори има на всеки 2 години - едните за централна власт, другите за местна, като всеки мандат е за по 4 години. Хората обаче са глупави и има обществен консенсус за избори 2 в 1, което е една от най-вредните практики в България, именно защото се нарушава балансът. Топлата вода е измислена другари, просто трябва да я използвате, а не да се опитвате да я измисляте отново.

Ха-ха-ха! Харесва ми заглавието, от където е купено:)))

..... все повече затихва парадигмата, че "Народът така искал". Май всички разбраха резултата от референдума - Народът иска умните да решат дилемата за мажоритарния вот.

Първоначално може да има някой местни олигарси избрани мажоритарно, но след 2-3 мандата това ще изчезне, защото контрола върху избраните ще бъде все по непосредствен. Ролята на медиите ще бъде все по осезаема, както и на съдебната система. Това няма да е по-лошо от сега действащата пропорционална система, а по-добро. Ще се намали ролята на партийните величия и ще се улесни избора на по действени и интелегентни политици, а с правото за отзоваване ще се даде непосредствена власт на избирателите. Тка че не виждам нещо по-лошо, напротив по-добро.

Първо два въпроса към Адриан Николов от Института за пазарна икономика: 1. Г-не, кой финансира вашият институт. Отговорът на този въпрос ще отговори на по-важния въпрос, а именно - ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТЕ? 2. Пазарна ли е икономиката в България, та да гледаме, какъм модел на гласуване има в пазарните икономики? А сега ето с какво от вашите писания не съм съгласен: 1. "е възможно почти половината гласоподаватели да останат непредставени". Сега 100% сме непредставени. За последните 25 години нито веднъж депутатите от моя избирателен район не са дошли да се срещнат с избирателите си и да се заинтересуват от потребностите им. 2. " Достъпът на малки и single-issue партии до парламента става почти невъзможен, освен ако не успеят да консолидират подкрепата си в отделни избирателни райони; дори и в такъв случай обаче гласовете на поддръжниците им в останалите райони се губят." Такива партии в другите райони просто нямат избиратели. 3. "Мажоритарното гласуване води до замразяване на партийната система трудният достъп на нови и малки партии и фиксирането на две големи партии затруднява достъпа до нови теми, проблеми и сблъсъци до политическия дискурс." За България има няколко основни теми - бедност, битова престъпност, корупция, лошо образование, практическа липса на правосъдна система. Пропорционалната система нито веднъж не си и помисли за тези теми, камо ли да се занимае с тях. Всичко с което се занимава нашето пропорционално народно събрание е в обслужване на интересите на други държави. 4. "Мажоритарният принцип засилва влиянието на регионалните партии; в районите, където те разполагат с компактни мнозинства, шансовете на кандидати на други партии да се преборят за мандат стават минимални". Ми не е вярно! Карате ни да се замислим за ДПС, но истината е, че нашите турци масово гласуват за Движението, но то пък защитава техните интереси много по-добре, отколкото другите партии защитават нашите.

Как пък изведнъж всички започнаха да мислят за малките партии

Защо чак сега всички политолози и социолози започнаха да обясняват дали е полезен или вреден мажоритарният избор? Това трябваше да стане преди референдума. Сега вече е късно.

Защо да е късно? Референдума не мина.

Чух, че в България имало депутати избрани, защото номера им съвпадал с този на партията. Мажоритарната система е приложима с положителни резултати на места където по-голямата част от избирателите са зрели и самостоятелни хора. В България, ще е пълен абсурд.

избирателните райони в циганските гета на големите градове, ще вкарат 10-20 депутати и циганска етническа партия в парламента!

Че какво им е лошо на циганите, особено ако са повече от гласуващите българи в този район. Крайно време е разни професори, дето опапаха бая кинти, да кажат, колко българи, колко турци, колко цигани, колко арменци, колко руснаци и пр. имат право на глас тука, в милата ни Родина и ако сме по-малко българите - да се евроепизираме и понатовчим.

НЕ ПЛАШЕТЕ хората с някакъв риск от непредставителност. И без това малките групи нямат никакъв глас в народното събрание. С изключение на тези, които са в коалиция с управляващата група.

Защо 240 района, не узряхте ли, че 100-120 депутати с техните имена са предостатъчни на това население и брой избиратели. Проверете в Европа и по света - на колко хиляди се пада 1 депутат?

А съответната комисия към Съвет на Европа какво мисли по въпроса?

ЕНП настоятелно посъветваха ГЕРБ да остави "партийния си егоизъм" и да се откаже от мажоритарен вот.

трябваше да бъде разпространено преди референдума по всички медии. Неинформираните дадоха гласа си на сляпо,като заложиха основно на другите два въпроса. Може би тава е била и уловката. И сега?

При мажоритарен вот партийните централи не ще могат да гаранитрат избираемо място в листите на своите лидери и преди всичко на своите "спонсори"!

Първо правиш референдум за мажоритарен вот. После започваш да обясняваш плюсове и минуси. Мила родна КЪРТИнка!

НАй-голям плюс: БКП и ДС остават завинаги във властта, под формата на БСП, ГЕРБ и/или ДПС

то и сега е така за всеки нови избори се създава някаква малка партия, която в следващите не прехвърля бариерата за сметка на друга, но основните играчи винаги остават мажоритарната система услужливо ще ги избави от необходимостта непрекъснато да създават малки партии, и наи-важното: идеята за това идва от народа ...

тази идея за мажоритарни избори НЕ ИДВА от народа :))) Гоуеми сте шарани ей!