Рекордно са нараснали разходите за болнични

Огромно е нарастването на болничните до третия ден, които са за сметка на работодателя, същевременно са скочили и разходите на НОИ за тези обезщетения.

Обратно в новината

Коментари - Рекордно са нараснали разходите за болнични | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Елате и вижте в гр.Перник-НОИ как изплаща болнични на едно цяло предприятие-всички цяла зима са болнични и никой от НОИ не реагира- как, защо и т.н. Няма НОИ, няма правителство, няма държава.

Всичко е заради добрата работа на покуратурата!!! Почват да разследват някое длъжностно лице и то изведнъж се разболява тежко и излиза в 3-4-5-6 месечен болничен за сметка на държавата. Просто много се краде на всички нива и много се разследва. От там и многото болнични :-)

аре намерете постоянна работа и нема да има обезщетения .Почваш и след неколко месеца си аут .

като те инсталират с 50 човека в общо помещение, надуят ти климатика и няма приход на свеж въздух, а и на улицата е прашно и замърсено от изгорели газове, стрес, преумора и психическо претоварване, работа по 10 - 11 часа(къде е инспекцията по труда?), какво чудно има, че хората се разболяват? Или има нещо, което компенсира тези неща? Да не говорим, с какво се храним. Да добавим липсата на профилактика на заболяванията. Може да изреждам до утре. А какво е това, което компенсира тия неща? Познахте - болничните.

Значи най-зле са депутатите. Те са 240 човека в едно помещение, неудобни банки, не можеш да се отпуснеш да дремнеш като хората. Крясъци, цигари, кафета, мазни кебапчета, обездвижват се с тези автомобили. Непрекъснат стрес да не им хванат далаверите. И вкъщи стрес. Вместо да си видят децата, те в Англия, Германия, Америка. Бизнесът си го оставил на някакви некадърници. Най-добре са горските - чист въздух, движение, природа. А само се оплакват!

а на тебе акъла колко ти е, че не можеш да разбереш, че въпроса не е само в болничните, а във всичките тези непроизводителни социални прослойки!И ако махнем децата и пенсионерите, всички други трябва да работят и да си плащат данъци и осигуровки!

Ми работа има бе, в Германия чакат специалисти да построят жилищата на новите им граждани.

Проблемът с болничните е решен в нормалните страни - който ползва болничен по-често на база статистика от последните 36 месеца - плаща по-висока здравна осигуровка, който не ползва болнични - получава бонус няколко месечни вноски от здравните фондове!!! Никакви забрани и административни мерки не действат по-добре от паричните закони.

И право на 5 болнични за година. Натрупват се, но не могат да бъдат повече от 20.

Що не се възмущавате така, когато депутатите "работят" 3 дни в седмицата, някой от тия 3 дни работния им ден е 30 мин. Заплатите им се увеличават постоянно. Не само не ревете, ами пак си ги избирате да ви крадат. На избори лапате кебапчета, след изборите се ядете един друг. Насочете гнева си към правилното място, не едни срещу други!

Ами депутатите просто са в унисон с това колко работят и европарламентариците. няма да им правят сечено я.

Безработицата намалява а обещетенията растат .........кой лъже?

Те тия първи три дни дори под клетва беше обещано да са само до Нова година ( не се уточни до коя) и след това на всички е ясно, че работодателите не ги плащат или в най- добрия случай в символичен размер. И разбира се така се стигна болничните да са поне 5 дни, за да има някакво обезщетение. Ако се направи коректна справка ще се окаже, че тридневни болнични има в нищожен процент, или въобще такива не се представят за изплащане... иначе, портала е ей там!

дкми

Ама как така ще се разболяваме бе??? Айде де! Глезотии! Капчица съжаление към "работодателите" и към НОИ нямаме, как не ни е срам! Не стига, че получаваме едни от най-големите заплати в света, ами и болнични ще искаме?

Аз имам колега на 25 години, който всеки месец, без изключение, е болничен 1 седмица. Здрав като бик. И понеже аз събирам болничните и знам диагнозите, съм наясно, че болнчните са писани на здрав човек с измислена диагноза.

Ами твоят работодател пуска искане до НОИ за проверка не на законността (винаги е законен), А ОСНОВАНИЕТО ЗА ИЗДАВАНЕ на болничен лист. Като паднат един-два болнични ще престане или ще изхвърчи заради самоотлъчка.

АБЕ И РЕКОРДНО НАРАСТВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ.... НО КОЙ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ТОВА?

Колко е средната възраст на работещите българи? Какво е нивото на медицинската профилактика? Колко са средните доходи на българите? Каква храна могат си позволят? Каква е околната среда и как се съчетава с горните фактори? Това са причините и картината ще се влошава. ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА(крадци, мошеници, чужди мекерета, търтеи и безхаберни хрантутници) загроби българите.

В София въздухът е с при пъти повече прах от нормите. три пъти. Ама никой не прави нищо, щото държавната администрация "работи, та прах се вдига."

София и Кърджали (с оловно-цинковите заводи и Чернобил) са с най-висока средна продължителност на живота. Имаш ли някакво обяснение? А Монтана и Видин, дето от години няма завод - с най-ниска.

Викаш това, че жулиш по 3 ракии на ден и 3 кутии цигари, и не слизаш от колата не ти пречи.

Не биеме негрите.

След твоето изявление дали му остават пари за храна или нещо друго?

има болни хора, но много са симуланти, чрез познати доктори.

"++++++"

Нормално. Работодателите не искат да дават отпуск и хората се изхитряват да пускат болничен

Имах една колежка, която често си вземаше болнични. Никой от колегите не й вярваше и беше обект на непрекъснати упреци. Само че жената припадна на работа. Отново всички се нахвърлиха да плещят, че симулира - докато лежеше на масата. Като дойде спешна помощ, лекарката побесня! Ако по нейните думи бяха закъсняли само още 10 минути, жената щеше да си отиде. Изводът? -Българинът е тъпанар, малоумник, олигофрен, идиот, кретен, дивак - и дано нещо не съм изтървал. Търсете "лъжците", българи!!

Не може с единичен пример да се покрие симулацията на стотици!

Айде още един "българин". На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали, "българче"???????

Сестрата уплашена връхлита в лекарския кабинет: -Докторе, онзи...симулантът...от 5-та стая... Докторът троснато: -Какво пак той? Сестрата: -Ами умрял е. Докторът: - Е този път вече прекали.

Болничните до 3 дни се плащат от работодателя - НОИ какви разходи има за тях, че да са се увеличили?

И какво сега, и болнични да не се дават ли? Защото не всеки може да си позволи, да отсъства просто ей така, 3 дни от работа. А точно тези дни са най-съществени за грипа - хем да не заразяват околните, хем заболяването да не прерастне в нещо много по-сериозно, което се лекува в болница и ще струва много скъпо. И до кога ще търпиме "временната" мярка, работодателя, хем да плаща здравни осигуровки, хем сам да поема негативите, когато някой от служителите му се разболее!?

Проблемът с болничните е решен така в нормалните страни - който ползва болничен по-често на база статистика от последните 36 месеца - плаща по-висока здравна осигуровка, който не ползва болнични - получава бонус няколко месечни вноски от здравните фондове!!!

народа български е народ тарикатски или...наистина е болен....!И в двата случая икономика не се прави!

Безспорно е, че ако се направи статистическа извадка ще се установи, че 2/3 от болничните се падат на хора, които са "разболяват" периодично на всеки 2-3 месеца с по 5-6 дни с оглед домашна почивка.

Защо не направите и една статистика, колко от болничните се ползват от държавни служители и колко от лица в частния сектор? Същото и за реално внесените в бюджета на НОИ суми.

Бизнеса пак нещо недоволства май. Айде да обобщим, болничен за сметка на работодател ползва само тоя дето ходи на работа. Тоест пенсионери, цигани и безработни отпадат. Ако действително болните във фирмите почнат да си взимат болничните на бизнеса свят ще му се завие. И в крайна сметка започнете да създавате условия на хората да не боледуват и ще ви паднат разходите

Дайте разбивка за възрастовата структура на ползващите болничен. Защото съм сигурен че тези болнични са предимно на дърти хитреци свикнали да лъжат системата. Положението е наистина трагично а след 20-40 год. Ще стане страшно. Не знач кой ще работи тогава, за да има за пенсии и здраве. Като сложим за капак и постоянно увеличаващите се индийци-българи живеещи по катуни , положението става още по лошо.

"Дъртите хитреци", както ни наричаш, не бяхме ползвали нито ден болнични през последните 20 години, докато новите господари не ни съсипаха здравето окончателно. Сега, когато вече всички заболявания са хронични, няма как да не ползваме болнични. Освен това вече на три пъти ни увеличават годините за пенсия и не му се вижда краят.

Побеснявам, когато някой олигофрен се опита да изкара целия български народ - лъжец. Да, лъжци ИМА. Обаче причината за нарастването на болничните не е в лъжците, а в системното унищожаване на нацията с боклучави храни, пълни с натриев нитрит, мононатриев глутамат, калиев сорбат, още хиляди отрови и пълната незаинтересованост на държавните храненици по въпроса!!

Най-често срещаните диагнози са: 1. за болнични до 3 дни - ОВИ. 2. до 1 седмица - Остър бронхит 3. до 1 месец - Дископатия. Знаеш ли защо?

равносметка:2 млн.пенсионери, 1 млн. деца, уменици,струденти, 1млн.болни, недоволни телкаджии, 1 млн.администрация, военни, МВР и др. които не правят нищо и не е проблем да вдемат болнични, 1 млн.цигани, безработни, престъпници, затворници и прочее тунеядци! Остава 1 млн.които работят! От тях всеки трети си взема болничен няколко пъти в годината! Остават около 500-700 хиляди дущи, които наистина работят в тази държава! Е как един да издържа 10?

Твоята равносметка показва колко ти е ума. Пенсионери, деца, студенти, телкаджии и администрация не взимат болнични за сметка на работодател. Оставят работещите дето се експлоатират като африкански роби и когато клекнат "бизнеса" пак е недоволен

Проблемът може да се реши, ако се забрани на Джи Пи-тата да издават самостоятелно по-дълги болнични от 3 дни! В момента голяма част от работещите "се разболяват" с цел да си удължат почивките и отпуските, а личните лекари издават безпроблемно болнични с диагноза "остра вирусна инфекция"!!!

Както всичко у нас, така и здравеопазването е силно корумпирано. Пациентите, най-често цигани, се правят на болни, заради аванта. Болниците пък, на свой ред, също имат аванта да издават фалшиви болнични, тъй като по този начин получават пари от Здравната каса. Така се затваря порочен цикъл, за който плащат онези, които теглят каиша вместо да "боледуват".

Какъв болничен ползва циганина дето не ходи на работа ще ми кажеш ли? Или само да си приказваме глупости

Съгласен съм с коментарът ви. Може би ще бъде много полезно ако се намалят приема в болниците и издаването на фиктивни ТЕЛК решения на подставените им пациенти.

Ами така ще бъде. След като в най-скоро време ние българите ще бъдем малцинство. Аз като боледувам искам болничен само за 3 дни, а ако още не съм оздравял ходя на работа болен, защото от НОИ чакам цял месец да ми изплатят парите. Уж намалиха срока, ама пак се чака много. Баща ми е със 60% инвалидност от ТЕЛК, единственият кяр е че получи безплатна винетка за колата. Явно трябва да се чувстваме горди че се преборихме със хилядите "инвалиди" които мамят и крадат от държавата. Дали принадлежат към малцинствена етническа група или не малко ме вълнува. Вълнува ме това, че ние честните граждани не можем да се доредим до благините които ни крадат под носа а държава която да реши проблема не съществува. Или поне "България" не е държава а бандитски синдикат - в Народното Събрание са се събрали босове от ТИМ, ВИС, СИК и каквото още се сетите и си разпределят плячката. Това не е държава. Но народът е прост и гласува за босовете. И целува ръка - сетете се на кого!

Сега Вожда ще ни забрани да боледуваме

"За 6 г. разходите на работодателите, нарастнали "рекордно" с 120%". Това е смешка!! През тези 6 г., с колко се увеличиха заплатите/приходите на работодателите и колко е сумарната инфлация за този период? Говорим за увеличения в пъти повече!

Доказано е, е при 50+ часова работна седмица и много стрес хората заболяват по-често. Работодателите се изхитриха и с всички похвати се опитват да не наемат хора ами да компенсират с наличните ако ще да работят 10 часа или извънредно в събота 'щото има много поръчки тоя, другия или следващите 3-4 месеца'.

Имам наблюдения и задавам един въпрос.До кога джипито ще има права да издава еднолично 14дни болнични?Това безумие беше прокарано от една министърка ана мария незнам каква си и никой повече не иска да види до какво води.Така както повечето пенсионери/даже с таван на пенсията/ са ТЕЛКАДЖИИ и пак никой не отменя това безумие.Каква правят тези по министерствата?Нищо.Болнични за частмаг,болнични за вилата,болнични за почивка е няма такава държава.Разсипия отвсякъде.

Според мен няма такъв филм. Дълъг болничен се издава след като Пациент е излязъл от Болница с оглед на Епикриза а след това болничните е възможно да се увеличават от Поликлиниката но след минаване на ЛКК а това не е точно личен лекър

не си много наясно. 14 дни ти ги дава от раз, само защото си се схванал нещо например. виж, направление за специалист, за да се види защо се схващаш и може ли нещо да се направи - не може да ти даде, щото обикновено няма.

Това е прекия резултат от няколко неща случващи се пред последните 10-15 години: 1. Абсолютната липса на какъвто и да било контрол от страна на т.н. Инспекция по труда за отношението на работодателите към работниците на работните им места. 2. Абсолютно фиктивното и чисто административно отношение на работодателите към здравето на работната им ръка. 3. Липсата на адекватни медицински програми за съхранението на здравето на българина, както и некадърното лечение ( на парче) провеждано ежедневно, т.е. лекуват се само симптомите, но не и заболяването. Може би сега ще стане ясно,че дори и биологическа машина, човека има нужда от адекватно редуване на труд и почивка, както и от качествен "сервиз", че да не стане като в прекрасната българска поговорка "Тъкмо научих магарето да не яде и то взе ,че умре!"

Управляващите отчитат ли застаряващото население, което с напредване на възрастта все повече боледува или написалият тази статия е взел обобщени данни от НСИ, гледал е в тавана и е писал поръчкова статия. Какво ни готвят отново управляващите?

Защо работодателите трябва да плащат???Мярката трябва да отпадне!Пестят се пари и отиват в джоба на бойковци..

Напъвам се да си спомня за подобна "новина" в някой европейски вестник или медия, но ..... не мога!