Учени развенчаха мита на цигулките Страдивариус

Група американски и френски учени проведоха изследване, с което развенчаха мита за звученето на легендарните цигулки на майстора лютиер Антонио Страдивари.

Обратно в новината

Коментари - Учени развенчаха мита на цигулките Страдивариус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия, които му били ходили на Луната, направили изследване...ами да си го заврат в задният двор (кафявата точка) изследването!

Време е някой да развенчае и мита за "всезнаещите учени", които паразитират върху обществата си с разследване на изсмукани от пръстите "проблеми"...

Успокоителното е, че простотията не е явление познато само в нашите ширини и в този форум, но и в капацитетите които се опитват да съпоставят несъпоставими неща. Акустиката на СТРАДЕВАРИУСА , по подобие на СТАРИТЕ концертни зали е изградена върху честотата от 432 херца по която се настройва оркестъра. Тона ЛА с честота 432 херца обикновенно е изсвирен на обой и прозвучава преди другите инструменти. КОМПОЗИТОРА ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ осъзнавайки смисъла и красотата на музиката изпълнена при вибрация от 432 херца предлага на италианското правителство тя да се определи като базисна. По това време той е директор на италианската опера "Ла Скала" Така тон ЛА на 432 херца се приема за официален музикален строй на Италия. По тази честота и с тази АКУСТИКА се изработват и ЦИГУЛКИТЕ СТРАДЕВАРИУС. През 1939 година Гьобелс издавауказ с който се променя основната честота на тон ЛА, който започва да се изпълнява на 440 херца и така до наши дни!! С тази честота на тона ЛА се изработват и КАМЕРТОНИТЕ и НОВИТЕ цигулки със съобразена спрямо нея АКУСТИКА! Тон ЛА изпълнен със Страдевариус настроен на честота 440 херца, не звучи така акустично както при 432 херца! ОБРАТНО - Новите цигулки чиято акустика е в хармония с НАЛОЖЕНАТА И ДО ДНЕС честота на тона ЛА от 440 херца е по добра и по приемлива от тази на СТРАДЕВАРИУСА чиято АКУСТИКА е съобразена с честотата на тона ЛА от 432 херца. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ИНСТИТУТ ШИЛЕР обяснява научно влиянието на тона ЛА върху целия свят и на срещата през 1988 година в ИТАЛИЯ призовава за ВРЪЩАНЕ НА СТАРАТА ЧЕСТОТА ОТ 432 ХЕРЦА възоснова на която е изградена акустиката на старите цигулки. ИДЕЯТА Е ПОДКРЕПЕНА ОТ МОНСЕРАД КАБАЙЕ, АЛФРЕДО КРАУС, ПЛАСИДО ДОМИНГО, РЕНАТА ТАБАЛДИ... и много други светила. Честотата от 432 херца с която е съобразена направата на цигулките СТРАДЕВАРИУС е КОСМИЧЕСКА ВИБРАЦИЯ заложена В СТРОЕЖА НА АТОМА и ДНК спиралите.

Аз

Нещо си прочел, мой човек, ама не си разбрал и процент от него. Причината е, че за да разбереш нещо прочетено, трябва да си прочел още много други неща преди това. Сътворил си тъдява некфа салата, ама даже не се и разбира що за зарзават си ръгнал вътре.

Мнооооого оригинално!

Цигулките на Страдивари ,Гуарнели и другите големи майстори от онова време са най-добрите защото са се правели от дървесина от Кремона и със специфична обработка която и до днес остава не напълно разгадана ,всичките са ръчно изработени и всяка има специфично уникално звучене ,което само големите музиканти и лютиери могат да доловят ,докато новите инструменти правени машинно нямат индувидуалност ,затова старите са толкова скъпи и ценени.

И какво излиза? - че от преди много време са познавали "надуването на балона" на цените и маниите на мейнстрийма да притежават вещи, отличаващи се конкретно с нищо.

Браво, важно е да се изразиш модерно, пък ако ще да е пълна безсмислица, както е в случая. Ти самия разбра ли какво каза...

Какво ли разбира прасе от кладенчова вода?

Аз

Абе... Десислава има хубав глас и пее доста добре... Ама... чували ли сте Гюрга Пинджурова...

SS-Nebel

Нищо ново - плащаш за марката!

Колко ли цигулки е произвел по примитивната си технология Страдивари?! Колко ли е живял. Я вадете елките.

Ако Страдивариус беше от Америка или от Франция нямаше да се прави този експеримент. Но понеже е от Италия .... Важното е и друго, което не чета в статията, че инструментите на италианската школа оцеляват повече от 300 години и не губят своите звучност, тембър, сила, финес, красота ... И в България има майстори - лютиери, но и те следват правилата и майсторството на италианците.

цигулките Птеродактилиус са най добрите на света..... главно защото музиката е въпрос на вкус.... честотната лента си е една и съща... а щом има хора които получават оргазъм като слушат музика изсвирена от инструмент на Страдивариус ок... то има хора които вярват и във богове все още...

то и сега доста картини са по-хубави от "Мона Лиза", ама тя струва милиони....

новите цигулки също използват доста често шаблони на Страдивариус, т.е. формата им е еднаква с малки отклонения. решаващите за качеството е материач. нова цигулка може да се изработи с нов материал или със отлежал материал на 100 и повече години. та не ми се вярва да са сравнявали изработена от Страдивари цигулка с "мокра китайка" лепена с Ц200. но не става въпрос само за качеството на звука, а за историческата стойност на инструмента и автеничността на звука. така че се съмнявам в стойността на научната разработка.

Вярно или не - няма да споря. Обаче какви точно са тези учени? Какви титли имат и в каква област?

Аз

То си пише - статистици. Цигулките не са оценявани от учените, а от "опитни и неопитни слушатели".

Не позна. Цигулките се оценяват от лютиери и световно известни цигулари.

не си насочат усилията към нещо наистина важно

друго щеше да бъде ,ако бяха ги произвели краварите,от рога и копита,щеше да звучи.........

ЗАЩО СПОРИМ ПРЕДЛАГАМ ВИ ДА НАБЕРЕТЕ СТАТИЯТА: Защо промениха Основната Честота в Музиката от 432 Hz на 440 Hz !! МОЖЕТЕ ДА ЧУЕТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕ ПРИ ЧЕСТОТА НА НАСТРОЙКАТА 432 херца и при 440 херца. Разликата е такава каквато между Страдевариуса и НОВИТЕ БОКЛУЦИ!

Смял съм се от сърце. Накратко, по някакъв повод обяснявам, че човешкото ухо е така устроено, че не чува честоти под 20Hz. И моментално музикант /джаз музикант/ ме оборва : "ти чуваш ли си сърдечните тонове? След като ги чуваш, те са 1...2... Hz какви ми приказваш". Останах зяпнал. Знам, че музикантите не са особено умни, но как точно да обясня на "джаз-корифеят", че това което чува е движението на кръв по кръвоносните съдове. Той, дебила си представя сърцето като тъпан. Толкова с музикантите и мненията им.

тоя джаз музикант да не е бил от планета пайнер бе :-)))))

Честотите под 20 Hz, не се чуват но се усещат. Трептене с честота 4-6 Hz както при земетресение се усеща и води до паника и страх.

Уважаеми, Наистина за 99,98% от хората 20 херца е граница, но за останалите не е точно така. ПО ТЕМАТА - напълно нормално е на съвременните хора да им харесва звукът от по -новите инструменти те са направени от по-ново поколение лютиери и тъй като на всяко поколение слуховите възприятия са по - различни / за това са се наложили и промените в някои музикални инструменти / е ясно какво ще ни хареса повече.

Гроздето е кисело! Нали и новите "майстори" на ширпотреба трябва да ядат!

Тази "новина" е от 2012-та година.

Когато не става дума за работа, а за нещо друго Българинът винаги е готов с "експертно" мнение. Няма значение за какво става дума. Винаги е готов да се изходи по въпроса. Хайде сега на минусите, "българи"!

Скоро, някой ми обясняваше разпалено, как дори посоката на кабелите с която се свързва апаратурата е от значение. Всъщност, темата мисля, че трябва да се ситуира в раздел "Здраве". Ъхъ, психично здраве.

"Учените" ли!? Той Народа е казал - От "учените" ще пропадне света ! Виж учените са нещо друго ! И те така ............................... !!!

Най обичам спорове с "музиканти", които получават оргазъм когато говорят за "вярното" звучене на ламповите усилватели. И на реакциите им като им спомена бегло, че са глухи като бръмбари. Та така е и с цигулките.

Ако искаш истински звук си купуваш лампов амп. Ако искаш пластмасов звук си купуваш процесор.

Виждам, че тук се изказват доста неуки в областа на музиката хорица. Аз твърдя, че китара "Fender", произведена през 60-70г. звучи по-добре от чисто нова такава. Понеже съм музикант от доста години, знам и какво е логичното обяснение за това. Хайде сега "разбирачите", които смятат, че не съм прав да обяснят това по научно му, като цитират научни факти !

Защото я правят китайци, малоазиици и мексиканци ха ха.

"Fender" все още се произвежда и в САЩ, от "Corona California". Имат производство и в Китай, но инструментите там си имат сериен номер, който показва къде са произведени и струват 3 пъти по-евтино. Произвеждат се и в Мексико, като произведените там инструменти не се различават много от тези произведени в САЩ. Имат производство и в Индонезия под марката Squier. Но не това са причините за разликата в звука между годините и мястото на производство. Хайде помислете защо стария инструмент звучи по-добре от нов.

Ама какъв Фендер? Не бе, не за модела питам, а за цвета. На мен най добре ми звучи син фендер-стратокастър. А ти не си чувал скоро, че си умен, нали?

Звучи като комплексарски коментар...

За китарата - хубаво. А усилвателя коя година трябва да е произведен?

Съжалявам обаче днешните иструменти са резултат на дълга евулюция и развитие на технологията, нещо което Страдивари не е разполагал по неговото време, така че те си остават не по-малко легендарни. Лично за мен и за тези които са запознати няма място за сравнение, все едно да сравянваш Ферари с Трабант или в най-добрият случай Фолксваген.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДРЕВНИТЕ СА ИМАЛИ ПО ГОЛЕМИ ПОЗНАНИЯ ОТ НАС. Да не влизаме в конкретика. Ще спомена само, че ТЕ са работили безпроблемно с БОЖЕСТВЕНОТО ЧИСЛО ФИ за което преподаватели по математика НЕ СА ЧУВАЛИ. Да не говорим за КОСМОСА където ние сме на ниво буболечки в познанието което ТЕ са имали!

селски, кажи ми за числото 'фи'- и сме уредени! най-малкото ще ни дадат Нобелова награда.

Съвсем вярно. Древните са открили закономерности, които ние днес не можем да схванем, защото сме всезнайковци и рзбираме от всочко.

Отдавна трябваше да се развенчае този мит, тъй като колкото и добри цигулки да правят днешните фабрики, името Страдивари продължава да ги мачка и да тегне отгоре им. Това малко като ресет-а на олимпийските рекорди, че да могат и младите спортисти да се запишат.

Добре е човек като не разбира да не се изказва с глупости . Професионалните цигулки не се правят във фабрики!

А че всичките тези "развенчани" цигулки са произведени от Български смърч . Дали има някакво значение или просто пак си списваме ????????????.

Както и да се казват, всичките скърцат!

Поредното изследване с все същия резултат. Колкото и такива да направите, винаги ще има инатливи хора, които твърдят, че старите цигулки по тайнствен начин са ненадминати.

Лично мен това не ме касае но да даваш милиони за "име" е дивотия. Има много съвременни майстори 1иито инструменти са дори по добри.

По-долу става дума за Паганини и любимите му цигулки. Гуарнери дел Чезо 777. Тази цигулка се пази в кметството на Генуа. Ако греша поправете ме.

но шит, както се казва! сега остава да обявите и че един Ягуар последен модел е по-добър от Форд Модел Т от 1915-та.

по-добър да, по-скъп - НЕ

Ами да,какво всъщност са развенчали учените,имало е тестване на цигулки,звуци и т.н.т.и каква е била тайната на цигулки" Страдивариус"

фъргайте ги у печките и тва е - светът се развива

Е, някой вярва ли на подобни "проучвания" ? Те се правят предубедено, с цел да предизвикат съмнение в утвърдили се схващания и така "проучвателите" да се намърдат под светлината на прожекторите.

Нека си запазят това историческо откритие за собствени нужди. Европейската култура и ценности си остават ненедминати, независимо от непрекъснатите опити на комплексарите от Кравария да ги омаловажат и заместят със свите сурогати.

Жалко, че не се споменава кои точно Страдивари цигулки са използвани в теста. Те не са с еднакво качество и истински скъпите са основно от златния му период 1700-1720.

честотата на "ла"от първа октава никога не е била 432hz .променяна е много пъти и това си има съвсем нормални причини.обикновено заради басите и сопраните.едните са искали да е малко по висока честотата щото им е трудно да изпеят най ниските тонове а другите искали обратното щото им е трудно да изпеят най -високите. стига с глупостите че гьобелс ,илюминатите или извънземните били скрили тона "ла" от човечеството.....ама какво ли ви обяснявам ,той чукча не е читател , а е писател

Ти уби слона бе бай кор

Евала най-накрая някой който разбира от подобен тип изкуство са се изкаже,,,,браво.

Учени развенчаха мита на цигулките Страдивариус Това да не е поредното лобистко развенчаване.

То че има едни 20 процента внушение за по-добро само от това ,че чуваш Страдивариус и Ролс-Ройс например, но този експеримент е всичко друго но не и научен. И все пак акустиката и по-точно звученето си има начин как да бъде записан и сравнен от музикални експерти ,или техническа апаратура.

Хич не ме интересува. Аз слушам Напалм дет и Сепултура.

Е аз така и не разбрах смисъла в статията под нейното заглавие.......Каква реално е тайната в производството на Страдивариус???? Ок тествали звуците на база слушатели и техните мнения.....но заглавоето Ви гласи "Учени развенчаха мита" кое е развенчаното питам аз?

изпълнението при Страдивариус настроен при честота 432 херца е коренно различно от това при 440 херца. При честота 432 херца предимството би било на Страдивариуса. Но при настройка 440 херца печеливши ще са НОВИТЕ инструменти, Защо промениха Основната Честота в Музиката от 432 Hz на 440 Hz и защо ако това бе направено през далечната 1939 година от Йозеф Гьобелс досега настройките на камертона остават такива каквито той е наложил? ТВЪРДЯТ, че тонът ЛА настроен на 432 Hz е бил съвсем умишлено скрит от света, защото това е точката на баланс в природата. 432 Hz е вибрация застъпена в принципа на Златно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или [божествена пропорция] и обединява свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията и магнетизма към биологията, код на ДНК и съзнанието. ПРЕСМЯТАНЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ИМПУЛСИТЕ ИДВАЩИ ОТ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА, КОЯТО Е ФУНКЦИЯ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ЗВЕЗДИ ОБЕКТИ КОИТО МАЛКО ХОРА ПОЗНАВАТ.

Иван Петров

уау!!! ... -възкликнах аз на 432 херца

Рошко, такъв тюрлю-гювеч си забъркал, че пред теб бледнеят маговете от импулсните номера!

ЗАВИСИ НА КАКВА ЧЕСТОТА СА НАСТРОЕНИ - на 432 или на 440 херца. Звученето в едният и в другият случай е различно за двата вида цигулки и ПОСТАВЯ в по добро ПОЛОЖЕНИЕ НОВИТЕ. Друг е въпроса цкой и защо промени честота на КАМЕРТОНА от 432 на 440 херца ?! В ОБЯСНЕНИЕТО НА ТАЗИ ПРОМЯНА СЕ КРИЯТ НЕЩА КОИТО НЕ СА ЗА ПРОСТИ ГЛАВИ.

Твойта сложна глава на колко херца е настроена?

Не ти ли писна да си пълниш кратуната празна, с конспиративни бълвочи с путкинско финансиране? Кажи сега за рептилите, пръскат ли ни всеки ден с Кемтрейлс, а и нещо за ХААРП ако може ? Аа да ..ако може и да разкажеш кой живее на обратната страна на Луната? Иначе Земята разбрахме вече, че е плоска..

НА ПРОСТАЦИ КАТО ТЕБ е да се възпроизвеждат и то безконтролно. Съжалявам, Няма да влизам в обяснителен режим на тъпанари които не виждат по далеч от носа си. Ти си като свинята. Сигурно си дебел и като нея.

честотата на "ла"от първа октава никога не е била 432hz .променяна е много пъти и това си има съвсем нормални причини.обикновено заради басите и сопраните.едните са искали да е малко по висока честотата щото им е трудно да изпеят най ниските тонове а другите искали обратното щото им е трудно да изпеят най -високите. стига с глупостите че гьобелс ,илюминатите или извънземните били скрили тона "ла" от човечеството.....ама какво ли ви обяснявам ,той чукча не е читател , а е писател

ГОЛЯМ СИ РАЗБИРАЧ, СИГУРЕН СЪМ , ЧЕ НЕ СИ ЧУВАЛ ЗА КАМЕРТОН И ЗА ТОВА НА КАКВА ЧЕСТОТА Е БИЛ НАСТРОЕН ПРЕДИ И НА КАКВА Е СЕГА! ИНАЧЕ СЕ ИЗКАЗВАШ КАТО ВСЕКИ "РАЗБИРАЩ " ОТ ВСИЧКО БЪЛГАРИН

Хайде на бас, че 'новите' инструменти са американски. И хайде на бас, че половината от неизкушениъе слушатели не могат да дадат до някъде ясна дефиниция за минор и мажор...

Въпрос на самовнушение. Същото е с разните там аудиофилски истории - лампови усилватели, кабели с позлатени жакове и т.н. и ако се направи подобен тест съм сигурен, че резултата ще е същия

Не съм съгласен за "аудиофилските истории". Съвсем различно се държи апаратурата в зависимост от технологията и разликата се усеща.

би ли се наел да участваш в подобен тест? Пускам ти 2 усилвателя в 2 стаи, единия лампов, другия интегрален. На първия тонколоните вързани с не знам си какъв ултра, мега спец кабел за 50 долара на метър, както и входа му с позлатени жакове, а на другия тонколоните вързани с обикновен кабел за 220волта за 50 стотинки метъра, а входа му с жакове за 20 стотинки. Влизаш със затворени очи и после казваш, според тебе в коя стая е била аудифилската техника и в коя е била техниката която всеки аудиофил би погледнал с отвращение. Би ли се наел?

Понеже Страдивариусите не са Американски .....за това и няма значение как свирят

""Научните експерименти се провели с участието на 137 души, разделени в две зали - в Париж и Ню Йорк"" Ама чукча не читатель, Чукча писатель.

Стършел

137 се дели на две само с пестъпни методи!

ти ми дай един Страдивариус - цигулка, аз няма да свиря на нея - не съм цигулар, ще си я продам за милиони