ЕК: България може да поиска отстъпки за ТЕЦ-овете

ЕС прие нови екологични правила, които принуждават българските топлоелектрически централи да харчат още пари за очистващи инсталации.

Обратно в новината

Коментари - ЕК: България може да поиска отстъпки за ТЕЦ-овете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не забравяме ,че има и газови централи.

РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е НЕМИСЛИМО БЕЗ РАЗВИТИЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА!!!

Проблемът има теоретичен и практичен аспект. Можем ли да минем без ядрена енергетика? Можем ли да минем без ТЕЦ на въглища ? можем ли да минем без ВЕИ? Отговорът е да и за трите. Но в дългосрочен аспект без ВЕИ не можем. От практична гледна точка всяка инсталирана мощност трябва да се използува максимално, ако отговаря на стандартите. Новите АЕЦ са скъпи. Въглищата ни са лигнитни - тоест много цапащи и след 30 40 години биха се изчерпили , дори и да не ги затворят по екологични причини. В световен мащаб централите на вносни въглища са по евтини от тези на ядрено гориво. А водните и вятърни централи имат ограничени възможности и трябва да разчитаме на соларни. За да разчитаме на соларни , трябва да изчакаме цената на тази енергия да спадне още , за да можем да изграждаме нови мощности без преференции и на изгодна цена. След като поцти една четвърт от ел. енергията ни е за износ, а не сме най богатата страна в ЕС , а точно обратното, би трябвало да инвестираме само при крайна необходимост и да изчакаме момент , когато цените биха се "успокоили" и тогава да планираме дългосрочни инвестиции , ако са необходими. Пропуснах да спомена за използуването на отпадъчна биомаса от селското стопанство .

Русофил

ВЪГЛИЩНИТЕ СЛОЕВЕ КАКТО И НЕФТЕНИТЕ СА СМАЗКАТА НА ЗЕМНАТА КОРА!!!ДОБИВАНЕТО ИМ,ЩЕ НАНЕСЕ НЕСЪИЗМЕРИМИ ЩЕТИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!ПРИВЕТСТВАМ ВЕЦОВЕТЕ,НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ТЯХ!!!СЪЩО ТАКА СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ СЪЩО Е НЕСИГУРНА ЗА НАЩЕ ГЕОГРАВСКИ ШИРИНИ!!!ЯДРЕНАТА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩА ЗА НАЩЕ УСЛОВИЯ!!!

Един прост начин за инвестиции е да оставим частния бизнес да взима решения. Той би го направил оптимално. Но веднага се чуват гласове в ядрената енергетика това е невъзможно. Ако това е така , не ни остава нищо други освен да удължима живота на 5 и 6 реактор в Козлодуй. Евентуално да използуваме закупените реактори за 7 блок в Козлодуй , ако има крайна необходимост и да ги закрием. Ако това доведе до покачване на цената на електроенергията, захтото тя е дотирана чрез преференции и субсидии за централи без които не можем (разбирай определени лобита не могат) . би могло да се подпомогнат крайнонуждаещите се със енергийни помощи в пари и електроспестяващи уреди , а на другите по скъпата ел. емергия би се върнала с по ниски разходи за данъци и такси , следващи от "евтината" ел. енергия.

Има проекти , които правят излишен АЕЦ Белене. АЕЦ Белене беше проект от Големия Шлем. Ако се върнем назад в историята , ще установим , че 1945 год. добивът на въглища скача от 2.2 милиона тона кафяви въглища 1939 на 3.5 и че в София , която иначе е била залята от светлина 1939 год е имало "доброволен" режим на тока - стоиш на тъмно без да ти спират тока , но ОФ следи кой не спазва режима. Вуйчо ми е ходил с петромаксова лампа и така си е светил. Не е трудно да се досетиш , че нуждите на Съветската армия са били големи. С евнтуална поръчка на шведските Грипен се дава ясен знак за оставането ни в НАТО. И в краен случай при най лоши стечения на обстоятелствата 7 ми блок в АЕЦ Козлодуй е достатъчен - за да се използуват налични мощности печки на пропан бутан лед лампи , Язовир яденица ( разширение ) и Павец Чаира 1 милиард куб М3 газ за съхранение са предостатъчни мерки.

Със спирането на АЕЦ Белене Боко не само нанесе 3.5 млрд директни загуби на инвестираните до тогава пари, но и ощети българите със стотици милиарди, от това че ще плащат много по-скъп ток на американските ТЕЦове. Той и сега 6 пъти по-скъп от тока от АЕЦа, но ще поскъпне и допълнително.

Щом тецовете замарсяват въздуха,да ги спират,няма да им дишам въглищата,да не съм наркоман.

Не ТЕЦ-овете замърсяват(замАрсяват) въздуха, а на страните в Западна Европа им свършиха въглищата. Техните ТЕЦ-ове така или иначе спират, защото нямат гориво. И те вече се правят на загрижени за природата, готвейки се да затворят нашите централи. Или да ни принудят ние сами да си ги затворим, както направихме с реакторите. Хубавото е, че са готови да ни продават ток от техните централи. Отдавна са готови, още от 90-те на миналия век...

Българския представител в ЕК е гласувал за това да се трови българския народ.

Американските ТЕЦ-ове няма да се спират, защото отговарят на всички изисквания. Просто всички обичат да се оправдават с тях. Например ТЕЦ Марица 3 Централата е проектирана и работи в съответствие с емисионните норми за серен диоксид (SO2) до 400 mg/Nm3 и степен на сероочистване над 95 %, азотни оксиди (NOx) до 200 mg/Nm3 и прах до 30mg/Nm3.

В УСА тецовете си пушат и никой не е в състояние да им дава наклон на к.ра . Отказват да слагат каквито и да е филтри, защото това ще им доведе разходи. Тука еврогейския съюз прави всичко възможно народите да живеят в непрекъснат стрес.

България може да поиска отстъпки Едва ли българското правителство ще възрази. А частните тецове ще вземат държавни пари да ги ремонтират и пак народа ще тегли-

Ахааа, България ще защитава американските тецове! От нормите на ЕС не може да има мърдане, щом се пишем европейци! Да ги затварят! Нали тока им е много скъп, защото уж са инвестирали в системи за почистване.

Рано или късно ТЕЦ ще бъдат закрити ,ако не се модернизират, а това значи мнго високи цени на еленергията ,от тук на стоките и услугите.Пълна мизерия и крах ни очаква след 2021г.Мекерета, като Мартин Димитров,Бойко Борисов с гьола Белене и др.,,десни"какво ще кажат по въпроса? Явно ще се напънат да носят еленергия в кофи от САЩ или Западна Европа.

Борисов,този отгоре всичко вижда,а ти си много много прегрешил ,както в личен план така и в обществен.

Заради ГЕРБ спряха АЕЦ Белене и сега ще ядем масура с ТЕЦ-овете.Белене трябва да се построи,ако искаме да съществуваме като независима с електрическа енергия държава

България заедно с още 7 държави е гласувала ... пълното луно затъмнение на слънцето , или както знаем , нищо ново под слънцето 1 Нека мъдрите управници да изкарат един колектор Южния Поток от Гаспром и ЕК , вместо трохи заради ТЕЦ-а от времена на социалистически строй и замах под масата . Но всичките ни потребители се нарадваме на услугите предоставени , сервирани от държавните дружества , евтинията им в отчетната дейност , прекрасни резултати в потребителските им сметки , и стабилна обща икономия на бюджетните пера .

Крайно време е за АЕЦ Белене.

Забравете. Но за 7-ми и 8-ми в Козлодуй - определено. Тъкмо и реакторите пристигат.

и другите в Европа... Идва време и дизелите.

Кво хубаво беше при бай тошово време. Мариците си пушеха и никой нямаше проблеми. Между другото се сетих че от изгаряне на въглища също се отделя уран . Но имаме пробем само с тоя дето го пием. Тоя дето се диша си е ОК

..то и да е имал проблем, смеел ли е да си каже..

имам идеия, засто да не минем на газ от хаба на боко.

онкологично вреден и взривоопасен.

а от студ не се ли умира? тия крадци нямат наяждане. тома белев ще има още един повод да рекетира хората

Естествено, че ще поискаме отстъпки! Ще затворят Мариците. А по договор, подписан от Станишев, Овчаров и Манолова, им дължим 14.5 милиарда долара, независимо купуваме ли или не ток от тях. Тъй че спокойно - ще поискат!

И ДА РАБОТЯТ И ДА НЕ РАБОТЯТ ПАРИТЕ ОТ НЕК -а ИМ ВЪРВЯТ. ТАКА БЕШЕ ПО ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ, но след като от ЕС приеха, че плащането на държавата към "американците" е ЗАБАРАНЕНА ПОМОЩ, министър НУШКА с мълчаливото съгласие на Председателя на комисията по Енергетика към НС - Валери Симеонов СКЛЮЧИХА НОВИ ДОГОВОРИ според които, НЕК ВЛЕЗНА В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЦЕНТРАЛИТЕ КЪМ КРЕДИТИРАЩИТЕ ГИ БАНКИ ЗА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ТЕБ МИЛИАРДИ! Вече не собствениците на "американските" централи , а НЕК с държавни гаранции се превърна в КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛ.