Болници тънат в загуби заради пациенти без права

Болниците в България губят годишно не по-малко от един милион лева от лечението на здравнонеосигурени, е установила репортерска проверка на „Монитор”.

Обратно в новината

Коментари - Болници тънат в загуби заради пациенти без права | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Медицинските специалисти заедно с плащащите осигуровки трябва да се противопоставят твърдо на убийствената система

Тук здравно неосигурените са всички в държавна администрация, МС, парламент, институции и служби, защото не им удържат за здравно осигуряване, а бъркат в кацата на общия бюджет, нещо, което не съществува в други страни

Братоубийство е здравеопазването ни, дори тази дума звучи цинично в лицето на българина. Едно време имахме безплатно здравеопазване, и сега в някои европейски държави го има, но тук българинът е свикнал да краде до смърт!

Предложение към парламента за промяна в закона за здравеопазването! "На здравноНЕОСИГУРЕНИТЕ след оказване на спешна помощ парите да се вземат от бюджета на Прокуратурата, Съда и Полицията." Всичко ще си дойде на мястото доста бързо.

Защо си мисля , че ще е по-добре да се взимат от Министерството на финансите :) И тогава събираемостта на данъци и т.н. ще скочи драстично :)

Да, едни такива мургави пациенти, почти винаги става дума за тях - без трудови договори, без никакви договори, които ако не висят на шията на данъкоплатеца като "социално слаби" висят като неполучаващи законни доходи и оттам невнасяни здравни осигуровки. Но какво от това идва манго или раждаща по спешност циганка и никой не може да им откаже лекарска помощ, нали така?

Построихте демократизма, лапайте банани и не мъркайте. Беден ли си - умиргаш, или от глад и студ, или от здравеопзващите ни. А сега дружно:"Кой не скача е червен!"

Знаете ли че дори в германсикте концлагери е имало безплатно здравеопазване?

Сериозно? Да Диабет 2 тип не е имало, порати богатата на витамини и количество храна.

E, там и газа за камерите е бил безплатен...

Поздравявам Ви за интелигентния коментар. Малко хора могат да свържат двете клетки в главата си и да разберат иронията и сарказма. Повечето разбират като магаре от духова музика.

Нали. Ама....! Нали знаете за простия народ и държавата.

Как богата европейска и натовска РБ не може да намери пари за да лекува болните? Как НРБ, дето бе фалирала 33 пъти, имаше пари за безплатни болници?

другарю, които "забравихте" да върнете, ама не забравяте да се биете в гърдите колко сте велики. И гърците построиха социализма с кредити, без комуняги.

В момента в отделението имаме един човек на 70 години с Пневмония. Получавал 330 лв пенсия. Един циганин от селото му поискал 20 лв на заем, след като видял от къде вади парите по-късно му откраднал цялата пенсия. Човекът живее сам, синът ми сърдит и не му помага. Взел че изтеглил кредит за да си покрие разходите. Изтеглил 300 лв, трябва да върне 480 лв за 6 месеца. В същото време му открих болест на Паркинсон, лечението не е евтино. Успях да му намеря от даренията в болницата и двете лекарства безплатно, ще му стигнат за 45 дни. Човекът имаше 5 лева в джоба, колкото да се прибере до село. Разплака се, че му давам лекарствата безплатно и тръгна да си ги плаща, като ми подаде 5 лв. Пак му обясних, че са безплатни и пари не вземаме за това. Та така, мисля, че свърших едно добро дело вчера! Та извода какъв е, хора които са се осигурявали 40 години в крайна сметка пак нямат пари за нормално лечение, а мургавите ни сънародници не само, че не плащат осигуровки , но крадат и унижават нашите майки и бащи! Колеги, бъдете безкомпромисни към тарикатите опитващи се да получават всичко безплатно! Лек ден на всички!

Докторе, и вие, медицинските служители, трябва организирано да се противопоставите на тоя геноцид, нарушават се грубо основни човешки права и е масово престъпление

Здравната система е сбъркана тотално в България. Ние плащаме, циганите не. Ние плащаме за лекуването на циганите. Ние плащаме, но ако се наложи да влезеш в болница, ще лежиш в същото общо помещение, в кето лежат и здравно неосигурените цигани, които не плащат. Лекарите търгуват нашето здраве, както намерят за добре: 1. Потребителска такса 2,90, нищо че си осигурен - въведена от здравната каса под натиска на личните лекари. 2. Пишат нереални диагнози за да вземат повече пари от касата. Болен от настинка, ама в листа пише пневмония. 3. Взимат пари от фармацефтичните компании за лекарствата които изписват. Сумите могат да достигнат до хиляди левове, зависи от това, колко търсен е съотвения лекар. Колкото повече изписани лекарства, толкова по-голям превод по сметката - ако министерството искаше да ги хване, достатъчно е да им погледне преводите по банковите сметки - те даже не се крият. Ето ви българската система за здравеопазване.

Който няма вноски,да не ходи в болница,да го лекуват врачките.не може ние,българите,които сме плащали по 30-40 години вноски,да плащаме луди пари в частните клиники,защото не можем да се доредим от циганите.Щом има пари за цигари,за кабелна тв,за леки коли и 7-дневни сватби ,да си плащат.Да се промени нормативната база,не може така!

А ми недей ходи на лекар. 2.90 лв са страшно много пари! Смешник! Питай българите в чужбина колко плащат на месец за осигуровки, колко си доплащат в болниците и по колко време чакат за лекар!

"Питай българите в чужбина колко плащат на месец за осигуровки", коректния въпрос е "Питай българите в чужбина колко % от заплатата плащат на месец за осигуровки". И отговора е доста по-малко.

Смешник кажи на онзи грозник, дето го гледаш в огледалото. При положение, че си плащам здравни осигуровки, що трябва да ви плащам потребителска такса, бе ахмак? И не мо говори колко плащат в чужбина, щото не падам от дървото. За осигуровките, които вкюнасям в България, ако бях на запад щеше да ми се полага самостоятелна стая със санитарен възел и т.н. а тук съм в кюпа с мангалите, заради крадливи копелете като вас - личните лекари - 20 души на ден по 2,90 са 48лв, 20 дни в месеца са 960лв., които ви падат като бонус. Отделно от здравната каса и отделно от фармацевтичните компании. Смотаняк!

В чужбина лекарите се занимават с пациентите, а за парите си има касиери. Няма да видиш лекар да пипа пари и със същите ръце да бърка в гърлото на пациентите. Ми личен лекар ако не издаде десет касови бележки на ден, това са си 30 лева...

Тук не става въпрос дали 2,90 са "страшно много пари", а ЗАЩО здравноосигурен, който ВСЕКИ месец внася ЗВ, трябва да плаща и тази такса? Давам пример: аз съм здравноосигурена и ЗВ на месец е от порядъка на около 160 лв. Аз не хода всеки месец ( Слава на Бога) на лекар, но когато отида за направление например, а не за преглед - защо я плащам един път на личния и втори - на специалиста, при когото отивам?

Питай в чужбина кой и къде лекува мангустите? После говори.

Като гледам геометричната прогресия в която се въдят циганите сигурно тези загуби ще се увеличат драстично. Дори съм изненадана ,че са само един милион лева. Може би става дума само за една болница?

Ти да не мислеше, че е за всички болници накуп????

Болниците тьнат в загуби защото се краде погуловно и се източва здравната каса затова нямат средства....крадлива дьржава..това е... лошото е че е вьв всички сектори,не само здравоопазването...

Знам, че звучи банално, но и тук важи приказката за лудия и зелника. Законът е "оставил вратичка" и тези се възползват от нея. Същественият въпрос е защо държавата позволява това? Защо съвестните се товарят с едни вноски, с които трябва освен собственото си здраве, да осигуряват и това на безсъвестните, както и на една непрекъснато набъбваща група впрочем, които "държавата осигурява" и то наполовина? Затова и всеки българин, като чуе "здравеопазване", и първата му работа е горещо да си пожелае да няма вземане-даване с него...

Някой знае ли как може да се стане ЦИГАНИН в България?

За кутия цигари и шише ракия пари имат, за здрави осигуровки - пари нямат. Законът задължава болниците да ги приемат, но също така законът им дава всички права да си търсят дължимото от неосигурените пациенти. Сред тях има мнозина, които могат да си плащат осигуровките, но просто "не искат да плащат нищо на тази скапана държава". Затова чиновниците в "скпаната държава" трябва да си размърдат пърдюхите и да си вземат дължимото.

Ти, другарко Михайлова, от циганин пари взимала ли си? Явно не и за това си бръщолевиш ей така...

А вие защо си мислите, че само циганите вършат цигански работи?

Когато състоянието е спешно, да трябва да се приемат и без осигуровки. Не е хуманно, лекарите това го знаем. Няма проблем! Но спешните състояния изискващи това не са чак толкова много. В 95% от случaите не се изисква хоспитализация, аз лично ги връщам да си платят осигуровките или цената на клиничната пътека, както нормалните българи го правят. Повечето върнати роми си плащат осигуровките, огромната част от тях работят в чужбина или имат близки в чужбина, но пробват ако може без пари. Така че колеги, бъдете настоятелни!

След н-тия скандал оставаш без сили и без нерви. Пък случаите, в които просто хванат, че избягат, пък накрая пуснат жалба, че не им дали епикриза, няма да ги и коментирам. На теория-да, прав си.

Солидарната система беше добра за онова време. Всички осигуровки в днешно време би следвало да бъдат на лични сметки и със съответните лихви и възможност за наследяване.

Защо пак пишем завоалирано. Вероятно 90% от тия неосигурени са от етноса с привилегии. Щото българин без осигуровки автоматично го гонят от болницата

НЗОК да завежа дела срещу длъжниците, по същия начин както го правят Топлофикация, ЧЕЗ и ВиК. С начислени лихви.

Пази Боже от уточняващи, които смятат, че десетката е в периферията на мишената.

На такива неплатили лечението си здравно неосигурени трябва сметката да се изпрати на НАП да им я събира с лихви и всякакви методи, както събира глобите от КАТ.

Всеки знае, че мангалите не плащат осигуровки и щом някой от тях кихне или му потекат сополите, веднага върти на бърза помощ и реве на умряло. А плащащите чакат линейки или ред за легло, защото те са заети от неплащащите. Нищо ново - една хубава държава Мангалия. Работете здраво българи, че те се множат здраво и им трябват повечко пари и грижи.

Ами явно ние, работещите вече не смогваме да издържаме и мургавите ни сънародници, които нищо не внасят в системата, но пък държавата все им е длъжна. Да им даде къщи е длъжна, да им дава социални помощи е длъжна, да ги лекува безплатно е длъжна...

болници тънат в загуби, а пашите във властта тънат в разкош. защото са се продали на сорос и нпо. защо правите избори бе шашкъни, след, като нпо ни управляват? аз в узаконяването на престъпници не се включвам. пране на пари е нпо. нищо друго!

БЕГАЙ СЕМЕРДЖИЕВ ДА ТЕ ЛЕКУВА БЕ ТРОЛ ЧЕРВЕН

защо ти, sybil, се чувстваш задължена, като лев, френскофонски педераст да ни даваш болните си съвети? имаш се за оригинален, така, а неграмотен педераст?

КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ БЕ,ПЛЮЕХТЕ ПРОТИВ МОСКОВ ДЕТО СЕ ОПИТВАШЕ ДА ГИ СПРЕ.СЕГА ЩЕ ЛЕКУВАМЕ ВСИЧКОТО МЪРЗЕЛИВ МАНГАЛ ЗА НАША СМЕТКА.ПЪК ЗА НАЩО ЛЕЧЕНИЕ МОЖЕ И ДА НЕ ОСТАНЕ.

Точно по времето на Москов дълговете нараснаха. Той го докарваше на приказки и убеждения, но на практика е като куц кон - нищо съществено н се правеше и пръстовите отпечатъци не само, че не доведоха до икономии, ами напротив доведоха до завишени разходи. Ако според вас нищоправенето е хубаво нещо...ами жалко.

Я МИ ОБЯСНИ КАК НЕ ДОВЕДОХА ДО НИЩО?ДАЙ ПОНЕ ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ ДОВОД ЧЕ НЕ СА ДОВЕЛИ ДО НИЩО?

Защо не ревеш че лекуваш и всички на държавна хранилка бе калпак?

ТОВА ПО ОТЧЕТИТЕ НА СЕМЕРДЖИЕВ И ГЕРДЖИКОВ ЛИ БE-ХАХАХА ЧЕ ТЕ СА 1.5МИЛИАРДА НАПРЕД ПО ТЕХНИТЕ ПРИКАЗКИ.ЗАЩО ВЪОЖБЩЕ СЕ ОПЛАКВАТЕ МРЕТЕ ПО ОПАШКИТЕ И ДРАСКАЙТЕ ТУК ДО ДУПКА.НЕЩАСТНИЦИ.

След многото дърдорене за реформите в спешната помощ нещо реално да се случи?! Вярно, само на приказки и намерения го докарваше.

Значи тука у Бустаня има един голям Ъпсурд а именно: Бедните задължени да плащат а богатите на държавна хранилка държавата им плаща здравето :) хахаха верно че на Бустаня правилата са или само на хартия или изобщо ги няма ама все пак ...

нещо повече - безработните са ДЛЪЖНИ да се осигуряват за здраве. никой не ги пита откъде вземат парите. значи ли че имат укрити доходи:-)

Интересно е как държавата взима парите от една голяма група хора която се бъхти в частния сектор + онези които избощо нямат доходи за да плаща здравето на онези който са на държавна служба. Защо някой със 600-700 лв заплата ще плаща здравето на някой със доход мин 1400 лв на месец ? В Бустаня логика няма..както Волен Рамбото плюеше Боко така Боко оня ден бе специален гост на Рожденния ден на Волен Рамбото че даже и Скултура му подариха хаха ебаси и Бустаня , ебаси и правилата дето ги няма :)

Значи, че трябва да се хванат на работа!Ни кой не е длъжен да им плаща масрафите!

1 милион лева загуби на фона на 1 милиард и 300 милиона лева разходи всяка година за здравеопазване са смешна сума. Само директора на ВМИ (Миланов) е подсъдим за кражбата на 106 милиона лева!!!

А ОСИГУРЕНИТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!

И НЕОСИГУРЕНИТЕ СЪЩО;)

БОЛНИЦИТЕ ЧАСТНИ!!!ВЛИЗАШ и ПЛАЩАШ 50 или 60 лв. за 5 дена за вливки,ДЪРЖАТ ТЕ 3 дни и : На ти една бонбонка и с Г.ЗО НАВОНКА!!!!ОТ най ХУМАННАТА професия направиха найТЪРГОВСКАТА!!!! УЧИ , МАМА, УЧИ ДА СТАНЕШ ДОКТОР ПО БИЗНЕС!!!!БЪЛГАРИО,БЪЛГАРИООООООО!!! А ПОСЛЕ НЯКОИ ЩЕ СЕ СМЕЯТ НА ВЪПРОСА : "КАКВО НИ ОТНЕ ДЕМОКРАЦИЯТА?"!!!!!

Чудя се кога най-сетне ще схванете, че в България демокрация няма, не е имало и докато ви има вас и подобните ви няма и да има. Защото такива, като вас си избират другари и другарки да ни управляват, а другарите и другарките си действат по социалистически - трай си, да не разберат хората и то ще отмине - ей това им е стила!

Да се отдели едно перо в НЗОК за здравнонеосигурени. И сумата да се поеме от бюджета на социалното министерство или на икономиката - както решат.Щом не им намерили работа или не са ги накарали да работят,да плащат.

Самото име е ОСИГУРИТЕЛНА, няма как да стане. Социалното министерство има опция, но тя не работи. Болницата трябва да доказва, че човекът е социално слаб с документи, с които няма как да разполага. На теория-има го, на практика- все едно, че го няма.

По тертип на НеНовините, да направят направо Здрвно НеОсигурителна каса :D

Така. А парите в социалното министерство не идват ли от твоята и моята заплата? И защо аз да съм длъжен да плащам на бай Мангал лечението???

идват,да.но все пак не може да ги оставим без никаква помощ.както се намират пари за спешната помощ при неосигурени,така ще се прехвърлят и на болниците. Мисля,че трябва да им се орежат и други права,напр.да гласуват - ще видиш как ще започнат да търсят работа:-)

И в какво се изразява тази репостерска проверка ?! След като самият шеф на болницата казва какви са загубите ! Сигурно и на това му викат разследващата журналистика ! Отиваш питаш и вече се нарича репортерска проверка без значение , че приемаш едно изказвване на доверие.Без значение дали това изказване вярно или не !

Да допълня с пример, от първо лице- пред спешен УНГ кабинет пристига линейка, сваля циганин на средна възраст, на собствен ход, във видимо добро общо състояние. Дежурният лекар го пита какви са му оплакванията. Отговорът е : " Снощи изпих 2л вино и днес нещо съм предрезгавял, та затова повиках бърза помощ и те ме докараха тук". Найс, а?!

Значи да си неосигурен е голям тарикатлък. Хем не могат да те връщат, хем не могат да те врънкат за още пари. А аз например- с напълно изрядни осигуровки, не ги бърка да ме мотаят с дни и часове, отделно да ме врънкат за прегледа пари, за превръзка пари, не дай Боже да се стигне до операция или сериозно лечение - там сумите нарастват и трябва да си продаваме жилищата, за да се лекуваме. Защо се осигурявам, питам се аз???

Всеки, самоопределил се като спешен, е спешен и трябва да бъде прегледан. След прегледа, ако наистина е спешен, държавата плаща 20 лв - прегледа и всичко необходимо за уточняване на състоянието - обща сума твърдо 20 лв, независимо, че изследванията може да са на цена и от 200. Който обаче не е спешен, според наредба трябва да си заплати прегледа сам. Е тука какви сцени настават! Спешните кабинети нямат връзка с НЗОК, НЗОК не плаща и стотинка за работата в тях, така че няма никакво значение за тях кой е осигурен и кой не.

Като спешните кабинети нямат връзка с НЗОК, защо лекари реват, че преглеждат неосигурени, което води до дългове на цялата болница? Ти не прочете ли, че става въпрос за неосигурени, на които е правена хоспитализация, манипулации, операции и т.н.

Ако са наистина 1 000 000 лева халал да им е, това са 0.03% загуби, което за една система като здравната, спокойно може да се закръгли към 0%

И ПЛАЩАТ НА МАНГАЛИТЕ,КОИТО ЧАКАТ ПРЕД ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА КРЪВО/пие/ДАРЯВАНЕ!!!!

И без пари да направят здравното осигуряване, пак ще има здравно неосигурени българи. Това са дребни български особености.

ТОВА Е ТАКА С БОЛНИЦИТЕ АМА ДЪРЖАВАТА ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИМ ОПРОСТИ ДЪЛГОВЕТЕ.КОЙ ОБАЧЕ ЩЕ КОМПЕНСИРА ЛЕКАРИТЕ РАБОТЯТ И В СЪБОТА И В НЕДЕЛЯ И НА ВЕЛИКДЕН И НА КОЛЕДА .СЕГА ЩЕ ВДИГАТ НА УЧИТЕЛИТЕ КОЙТО РАБОТЯТ 5 ЧАСА ПО 45 МИНУТИ И ПЪОЛОВИНАТА ГОДИНА НЕ РАБОТЯТ НИЩО.ТЕ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ С 10 ПЕНСИИ А ДОКТОРИТЕ С 6.Е ТОГАВА КОЙ ЩЕ НИ ЛЕКУВА СЛЕД 10 ГОДИНИ.ТОГАВА ЩЕ ИМА САМО ЗЪБОЛЕКАРИ .ВЕЧЕ НА 3 ЛЕКЪРИ ИМА 1 ЗЪБОЛЕКЪР А ЗЪБИТЕ СА САМО 32.

500 мл кръв се търгуват от индианските "търговци" за 300 лв. И не дават те кръвта, о, не! Те са посредници, кръвта я дават други бедни, бели или черни, за около 80-100лв. Разликата я гушва "търговецът".

...Защо Те, имат права да бъдат хоспистализирани, лекувани, да бъдат настанявани, в безплатни СПА-центрове, ибалнео- хотели, а тези които още могат нещо да подушат, се приемат в МеВеРето на порцйони с телеЖки прЖолки Дрогарки и дрогари, не гововрете като некои Герберести и Гробари, тези пациенти без права, са ваши, наши, бащи, майки, баби, и деди! Държавата им, къщите, имотите са продадени и ги броите безправни. Вие спешно трябва да се лекувате!

Ей неграмотен черен иднивид, вземи се обеси, не ни трови с твоята глупост че не са ни малко роднините ти който живеят на наш гръб!

Цял живот дядо ти е строил комунизма. А сега капиталисти иска да го лекуват. Безплатно.

дядо ми строеше жилища, хиляди е построил и не е питал капиталисти или комунисти ще живеят в тях

Неграмотник, такива като теб не се осигуряват! Баба ти ,дядо ти ги осигурява държавата като пенсионери.

И какво излиза? "Дискриминираните", според ЕС чиновниците, ползват безплатна мед. помощ, безплатен трансрорт,ток и вода. Преди няколко дни заплашиха Орбан заради същите тези "дискриминирани". И псле говорете, че ЕС политиката не е тотално лицемерна и безумна.

Айде сега Хелзинския да ни защити от тези ромски болни. Неспособността на държавните лица да направят една проста система е в основата на всичко. Така както Банките си събират парите, така и държавата може. Плащал съм цял живот осигуровки и са ме връщали от сп. кабинет с предлога че "не е спешно"!. Освен това , осигуряваш се 15 г. неотложно спираш за три месеца и те водят неосигурен , това не е ли елементарна глупост?

Спешността няма никаква връзка с НЗОК и осигуровките. И спешните кабинети затова са спешни, за да може всеки спешен, независимо от осигурителния му статус да бъде видян. За неспешните е системата на НЗОК- личен лекар, направления и пр. и пр. И да, прав си, че лекуваните неосигурени срещу една студена вода могат да бъдат търсени от съдия-изпълнител. Обаче не се случва по ред причини.

Нима у вас няма милост равняваща се на 1 стотинка на месец. 1 000 000 лева на 8 000 000 души са 12 стотинки на година или по стотинка на месец.

Това е пълна заблуда за всички. Това е политика на смотаняци - от 1989 г до момента. И все по-лошо ще става, ако не се спрат източването на бюджетните средства.

Държавата губи милиарди за изхранването и пълното задоволяване на политиците си. Този един милион депутати и прочее политици на един благотворителен бал ще го покрият от джобни! И после да седнат да си оправят системата!

когато тънат в загуба се коментира и е голям проблем а когато влачат като за световно никой не забелязва

и ся ко? комунизъма отиде ли си, а деца?

Едно уточнение- 95% от тези които ползват мед.помощ без да са осигурени са индианци от ромските квартали.

Колега на циганите ,вече индиянци ли им казват?

и една спиртна напитка им викат, ама не уиски

Циганите са без здравни осигуровки, но са му намерили цаката в циганистан - Отиват направо в спешните кабинети, които не могат да им откажат. - Викат бърза помощ, която също няма право да им откаже. - Изваждат си от ТЕЛК фалшиви решения за получаване на пенсии по болест. - Всички циганета са "болни" от астма. Тогава държавата плаща по 200 лева за гледане на цигане.

- И бият екипа от линейката за кеф...

Тия пациенти се плащат от бюджета като спешни и не лежат на бюджета на болницата, стига болницата да ги лекува само за спешното им състояние. Според мен тази система за ЗО е калпава - от една страна ощетятва болниците, от друга - здравноосигурените, защото болниците често имат повече разходи за здравно осигурен болен и не им остават средства за увеличаване на заплатите и инвестиране в техника. А бюрокрацията е голяма - в момента на мен ми е по-изгодно да отида на частен преглед при специалист, отколкото да отида до личния, да ми даде талон, да отида при специалист... времето, което губя, ми струва повече от 25-50-60 лева за частен преглед.

Механизмът за плащане на пътеката от социалното министерство за неосигурените е толкова тромав, че чак не работи. И второ, за всеки спешен преглед /не хоспитализация!/ се плащат... 20 лв и нито стотинка повече.

Циганье да спрат да лекуват, циганье...

Не разбирам, това болници ли са или търговски дружества? Лекарите нямат вина, те помагат както и с каквото могат. Нещо май в измислената система не е в ред.

Та кой, казвате, краде?!