Полша ще внася втечнен газ и от САЩ

Полша подписа първата си сделка за покупка на втечнен природен газ (ВПГ) от американски доставчик в стремеж да намали зависимостта си от доставките от Русия.

Обратно в новината

Коментари - Полша ще внася втечнен газ и от САЩ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поляците са такива търговци ,че само евреите са им конкуренция ... Всъщност и това не може да стане ,защото са си едно племе :))) Въобще не ми се вярва ,поляците да се "минат" с тази сделка ,освен ако не са "прекарани" от някой свой "продажен " политик .

1000м3 = 8 000 000 kcal = $215 (късметлии - нямат пренос които е около $30-50 за 1000м3) 32BTU = 8 062 912 Kcal = $216 (1BTU= $6.77 - месец януари 2017) Аре стига с лъжите за СКЪПАТА АМЕРИКАНСКА ГАЗ Като ги кефи толкова да съсипват земите си - тяхна си работа. Само че газта им е по-евтина за някой страни от руската. И не и трябва да се занимаваш с тъпаци и които по всякакъв начин се опитват да те изнудят с нещо и да ти казват, че ще ти спрат газта. А сега - имат си руснаците газ - да я пият като се правят на тарикати.

По(д)ляците купуват по-скъп американски газ за да правят сечено на Русия - "Бабо, нарочно ще си махна шапката да ми измръзнат ушите. На, да те е яд!" :)))

защо лъжеш??? Явно защото или не си информиран или просто искаш да е така както е угодно на господаря ти. Цената е абсолютно същата. Чети на долу във форума.

НЕ САМО ПОЛЯЦИТЕ,НО И НАС ЩЕ НИ ПРЕЦАКАТ ДА КУПУВАМЕ СКЪПА ВТЕЧНЕНА ГАЗ!!!ПО-ЕВТИНА И СИГУРНА ГАЗ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОТ РУСКАТА НЯМА!!!

Мурзилке, американската газ е от шисти и се транспортира с кораби. Пак е по евтина. Не мисли за поляците. Там са си направили сметката.

Със сигурност няколко американски агенти са си направили сметката. Пък на простия народ пак ще му теглят един бръснич без сапун :)))

А американците откъде вземат руски газ?

Предатели на Русия са тия поляци! Как може да мислят за себе си, а не за руснаците?!? Това не са хора... Русия пак ще трябва да ходи да ги освобождава, а, мурзилаж? :)) Тия за какви се мисля, че ще искат да са независими от Русия? А танковете, а тополите, а сатаните? За кораби, днес няма да говорим. :)))

Панове, и втечнени уйове да внасяте-СИБИРСКИЯ е зад вас!:))

сибирският тие в главата

Интересно защо в цялата статия веднъж не се споменава НА КАКВИ ЦЕНИ ще пристига газта от САЩ?

Щом го купуват поляците значи е на изгодни цени!И Путин не може да ги рекетира а трябва да предлага конкурентни цени на своя газ ако иска да му го купуват поляците.А поляците са големи консуматори на газ и имат развита промищленост и селско стопанство!

Много развито селско стопанство имат поляците - картоф, цвекло и морков :)))

Интересно какво е съотношението в обема в газообразно и течно състояние. Работил съм с втечнен хелий - там е 1 към 800.

По-малко е, но порядъкът е същият.

Ето ви ги цифрите а вие сами решете какво да мислите: Газпром към Полша: 9 милярда кубика за $2 милярда долара или $0.22 на кубик. Катаргаз към Полша: 1.5 милярда кубика за $550 милиона или $0.36 на кубик. Но те поляците са богати хора които в свободното си време работят строители и прости бачкатори в Англия.

Тази сметка, момче, не е вярна. Това не са бири, че да ги смяташ по този начин.

sonibvc@gmail.com

Обичам конструтивната критика и съм готов да се науча на нещо ново ако имаш такова.

ПРЕЦАКАНИЯТ Е ПУТЯ, ХОХОХО

Прецаканият е този който- първи остане без газ, този който купува лошокачествен газ само и само да е евтин, този който не си е направил сметката колко ще плати за транспорта на този газ.

Аз

Ъхъ... Със Син поток, Турски поток, двата Северни потока и 75те процента от немския Опал руснаците осъществиха пълно газово обкръжение на Полша, Прибалтиките и Усрайна, сега ще има да чакат на втечнен газ, ама и с втечнения газ ще се случи същото, като със шистовия, дето се оказа, че съдържа по-малко въглеводороди от пръднята.

След Балтика, наред за прецакване са поляците.

Балтийските републики колкото и малки и слаби да са не мога да ,,освободя подтисканото руско малцинство" там и да ги ,,присъединя доброволно" към Русия!NATO ще ми избие зъбите ако пробвам! И малките им икономики са диверсифицирани и не мога да ги шантажирам с газа и нефта!Сега и Поляците които са голям потребител ми топравиха номер със втечненият газ от САЩ и Катар!Трябва да им продавам по евтино газ!Мръсни поляци!Прекараха ме!Но ще си избия от България!Там поне ме слушкат!

Аз

Населението на Прибалтиките за 20-30 години се е сринало наполовина. Езиците им, доколкото въобще съществуват, и днес почти никой не ги говори. Само почакай малко и те сами ще изчезнат! Вече са под минималния брой, необходим за поддържане на генетично разнообразие. Обречени са.

цитираните кубици значат 1 кораб на 3 дни за цялото пуолша?

Пановете да се оправят, Ама ние как се преебахме само яко с газта и електриката по команда на Маккейнката,а?

Със атомната електрика яко ни преебаха руските бандюги и бспдпс агентурата им!А със Южен Поток ни помогнаха американците да не ни заробят за още тридесет години напред гадните ,,братушки"!Сега Европейската комисия ни помогна за монополните произволни цени на газа който ни убиват икономика колкото е останала и селско стопанство!Но продажниците от бспдпс които са на руска служба вдигнаха сами цените на газа с 30%!Въобще правят си с нас каквото им скимне ,,братушките" и мекеретата им! А виж поляците са умен народ който не обича руските окупатори да му налагат монополни цени за каквото и да е и намират начин да се диверсифецират и да държат юздате на руската наглост и простотия!

Ясно! И ти я караш на чекии.

вижте как се добива шистов газ в интернета , и се радваите на мериканците че си унищояват земята ... утре като вземе да тече жълта вода в чешмите им мнооого ще ми е кеф :)

...вече тече жълта вода от чешмите на американци. В селищата, близо до които се добива шистов газ повече от 20 години, вече пропищяха. Но това се премълчава масово. А за да бъде цената на втечнения газ "добра и привлекателна", бас държа, че някой (може и да е американското правителство с цел пропаганда, кой знае...) я дотира за поляците. Защото цената на втечнения газ по принцип е няколко ПЪТИ по-скъпа от тази на природния.

А специалиста по всичко, набедения за най-добрия икономист в България, а всъщност марксистко-ленински философ по образование от Ленинград, Съветски съюз, Красен Станчев преди две седмици публично дробеше каламбури от сорта: "Защо толкова някои се съпротивляват на шистовия газ, това си е съвсем нормална и безопасна технология..."

Тук от тръбите текат уран и фекалии.

не бев пичове , мен газта не ме бърка толкова , колкото факта че няма геи парад в русuя ... иначе по морето си ме опъват наи редовно :)

ха ха ха .?.. ела в Москаля и ще ти спретнем гей-парад.. ха ха ...

"САЩ са богати на шистов газ, което ги направи значителен износител на гориво, посочва АП." Щом са толкова богати на газ, защо над 60% от потреблението на природен газ в САЩ е внос?

Тъкмо Русия ще си ползва залежите по-дълго време.

Не се кахъри, ша съ изабиш! РУСИЯ Е много земя и много акъл!

Да ама глад...

Таман Русия ще ползва парите от продажби по-малко и по-късно.

Кой ли не ги еб... Пановете? ?! То не бяха Кръстоносци , нацсоциалистите на Дядо Адолф, след това мужиците, днеска каубоите и американците - и те се радват! Бе, радост си е туй, какво друго?

Русия е на една крачка от Полша, но те ще внасят газ от далечна Америка, което ще им е къде къде по-скъпо, но пък в полза на Америка!

Е, друго си е да си ядеш лайното - и на съседа ще замирише !?

Се опитват да я направят пушечно месо срещу Русия.

О, те отдавна са! Ама пуста гордост -замъглява им погледа.

Който не купува на заробващи цени от Газпутинпром е пушечно месо? Полша обаче не си е подарила газопреносната мрежа като нас на Газпром и и има собствен добив на газ!Освен това явно им е изгодно на поляците да купуват от САЩ и Катор като избягват зависимоста си от Газпутинпром! Диверсификация!

Тъпоглумие!

Значи на шляхтата трябва да ѝ ръкопляскаме, когато се опитва да се дърви на Русия! При това полското дървене е само, за да се надупят на другата посока! А когато Русия се дърви на САЩ, то те са за порицание! При това Русия отстоява своята собствена независимост и съверенитет!!! Нещо сбъркано генерално има в "партийната линия" на каубойте! Ценно е да си останеш роб, но ако си сменил господаря! А да си свободен е грях! И после някои се опитват да ни убеждават, че 500 години не са били робство, а само "присъствие" или "съжителство"! И не са оставили белег в родовата ни памет и гените ни!

Ми, нека внася. Еба му съ майката на Гданс. .. !

Цена на втечнения газ 2017 6.77 долара - U.S. Natural Gas Liquid Composite Price (Dollars per Million Btu) 1000000 BTU = 251 996 kcal Feb 28, 2017 - Цена газа в Европе в 2017 г. составит $180190 за 1000 куб. м (Ведомости.ру) Това е средна !!!! Греманците са доста под, ние доста НАД. Справка - "Овергаз Мрежи" АД (кал. 8 000 kcal/м3) Да сметнем: 1000кубика 8000 кило калории =8 000 000 kcal= $180 руска газ 251 996 4 8 (8 062 912 Kcal) = 6.77 долара 4 *8 = $216 американска газ

далавера са поляците :) странното е че у нас газта поскъпва ...

да де.... ама поляците плащат 215 долара, а не 180. Отгоре на това няма да се разправят с миризливи руснаци които да ги изнудват. Преди 2014та плащаха над 400 долара за същото, а американския беше м/у 9 и 10 през годината. Сметни си сам кое е било по-евтино тогава :)))

Очаквам в най - скоро време Русия да преустанови добива на газ и да започне и тя да внася краварски почти безплатен газ, за да намали зависимостта от самата себе си.

Полша са като ветропоказател. РБ тоже. Беларус не се ежи и не налага санкции на Русия, в замяна купува природен газ от уж скъпчиите руснаци за 129 $ за 1000 куб.м, като междувременно кипи яка контрабанда към Москва, вкл.скариди/уж уловени от Минск,а те нямат излаз на море/. Все пак в Беларус 25% от населението се хитри евреи, а не балъци като РБ, Полша или Украйна.

Беларус са роби на Русия! Полша се е диверсифицирала!Има три източника на газ и няма да изпадне в зависимост от Русия!

Вие не се чувате как сам си противоречите. Според Вас, който "не се ежи", сиреч слушка и коленичи по всички въпроси пред другаря Путин - същият може и да им "пусне" евтиничък газ. Но не казвате какво ще стане, когато Путин стане накриво и иска да назидава - тогава колко ще се вдигне цената!? Такива тролски коментарчета има по всички форуми, за съжаление...

Бойко тъпанара дет не пусна южен поток и не построиха електроцентрала на белене ся мноого ще изгубиме

За АЕЦа, няма кой да го потребява тоя ток бе младеж. А ЮП няма да ти намали газта на 100 евро. Комисионните ще отидат където трябва, а не в бюджета.

Пич, утре вмесо бензиностанции, ще търсим електростанции за колите си! И това не е далечно бъдеще или фантастика! Освен това, сега, ако ни стига токът да си гледаме телевизорите или лаптопите, утре, след затварянето на Козлодуй напълно, ще трябва вече да купуваме ток отвън! А за кое по-напред и на какви цени - не ми се мисли изобщо! За развитие на каквото и да било нещо ново в държавата - също! А съседите ни идиоти и сега ни се чудят на идиотизма да ти решават проблемите с далечна перспектива, а ти да си се опънал като магаре на мост и да отказваш! Но кай каквото си направи, друг няма да може! Така, че независими и обратно в пещерите! Да живее прогресът!

Ще вдигат цената, няма да вдигат, ще им стигнат количествата, няма да им стигнат- ДАЙТЕ ЦЕНАТА! Сравнително, за краен потребител у нас, в Полша и в останалите страни от ЕС.

деер

Само да изкоментирам, че цената на петрола не 28 долара!!!! Защо и къде е пазарния принцип?Попитайте Италия за цената на газа примерно....

сега я дават 51.25 долар/барел

Аз вече организирах танкерите. Договорих и цената , с надценката. Договорих и увеличението с ДЕКР. Ще имате разнообразие и независимост!

Имайки предвид, че цяла Полша полза газ и за готвене и за отопление на водата някак не виждам да им стигне това което ще получават от други държави. Поляците иматхубава поговорка- Полякът поумнява едва след като сгреши. Когато американците им вдигнат цените, тогава ще видят какво са избрали. А въобще този техен избор е продиктуван от желанието те да диктуват цените, не за да бъдат по- независими от руският газ. Само гледайте как в скоро време ще пропищят. Гарантирано.

Въобще не е така както наивно се опитваш да ни внушиш,че когато имат собствен добив на газ и могат да купуват от още три ТРИ източника поляците щели да купуват скъпо!Нарича се диверсификация и господарите ти в правят всичко възможно България да купува само руски скъп и прескъп газ!

Правилно ли разбирам . . газът щом е руски е скъп и прескъп . . . . Той оня ден герберския министър го каза: "Свободна търговия с газ има, но няма по еФФФтин от руския. В мигът в който се появи по-добра цена, газ ще се внесе." . . .та не приказвай врели - некипели . . . .

"Пирон че си забием у главата, само да строшим на бръснаро машинката!" - нашите шопи са аматьори пред полско-прибалтийските алкохолизирани русофреници! Едните вече се пре.баха, сега са наред и поляците! А и ние сме на опашката! С газ, защото Мариците като американски урок, не ни стигат! Ама нищо, не е късно! При това и преди и сега, това, че някои ще духаме супата не означава, че други не са прибрали и няма да прибират комисионни от наг.зването ни на запад (поредното!).

колкото и да плюете филки путлер ще се удави в газ

Като чета, за цена никой не говори. Той тоз катарския газ още не е "усвоен", много, ама доста много е скъп. Пет ЕС фирми и 50% финансиране от ЕС ще строят Северен поток 2. . . а ние с гайдите, за да намалим зависимостта си . . . ще използваме газ от Катар или САЩ . . . . . .А Газпром официално заяви, че през Украйна ще минава около 15 куб км газ, което поставя под въпрос преносната мрежа на Украйна . . . . ще гледаме . . . и ще видим . . .

Ало о о о о о о о о с минусчетата . . . чукнете в нета . . тоя катарски газ още "седи" и чака някой да го купи от едн година . . терминал построиха и още 2-ри кораб с газ освен катарския не е дошъл . . . а газът от тоя терминал още се продава, но е скъп, здраво скъп . . . само "приятели" ще го купят . . .

Що ми се струва, че Русия трябва да направи едно показно, като спре газа на някоя малка държава. Да видим какво ще се получи? Няма да обеднеят с милиард долара!

Какво ли означава да намалиш зависимост, когато си подписал договор доброволно? Като не искаш не купуваш и точка.

А днес руския разузнавателен кораб "Лиман" взел, че блъснал транспортен кораб на Того и... потънал. Изчезнали са 15 руски военни, съобщават турски СМИ.

За твой ужас никой не е изчезнал.

"Промяна на входната точка на газа за България е записано в предложението на "Газпром" по делото, водено от Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа. Това съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на отчет на действията на служебния кабинет в областта на енергетиката. Според него не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси. В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите. В предложението на газовия гигант има неясноти и за промяната в цената, обясни още Павлов. Руското предложение предвижда цените да бъдат преразглеждани на всеки 2 години, а искането на българската страна ще бъде преразглеждането да става всяка година. Като цяло предложенията ще освободят пазар. "Свободният пазар НЕ ОЗНАЧАВА ПО-НИСКИ цени, а избор - на пакетни цени, доставчик", каза служебният министър".

щом господарите са наредили пласираме стоката.Бати малоумните управници.

полша внася от азия от сащ а ние дето сме съвсем до азия не можем???? продажни русофилски тъпаци

Ами внасяй де! Отвори си компания и внасяй! До краен потребител, американофиле!

Ами ето ти готова пазарна ниша, бе , герой! Направо почвай! Милиардер ще станеш с тая любов към задокеанските ментори и голямата пазарна ниша у нас!!! Има само една малка подробност - тогава ще трябва да плащаш! А после и да имаш пазар на газ на неконкурентно високи цени! И не жълти стотинки, които ти подхвърлят за словесната ти диария по форумите! Така, че - старт!

В търговията трябва да има разнообразие.

Май украинската лудост е обхванала и поляците.Явно е заразна.

"Компании от САЩ започнаха доставки на втечнен природен газ в страни от Европа"??? До момента единствената доставка от САЩ към Европа е един танкер с пропан (това не е природен газ!) Доставки от Катар има но като цяло терминалите в Европа се ползват на около 25-30% от капацитета си.

Странно е да караш газ от другият край на света на танкери. Разходите за транспорт трябва да са огромни.

То и Сибир е много близо,но щом американците и катарците продават по евтино от руснаците значи руснаците ни продават скъпо?!

Кой ти каза, че американците и катарците продават по-евтино? Ако Катар продаваше по-евтино втечнен газ, защо организира войната в Сирия, че белким построи през нея газопровод до Турция? Ти си някакъв луд тъпанар, марш!

Добре бе, дайте ги най-после тия цени за крайния потребител в сравнителна таблица или нещо от сорта, да видим за какво иде реч!!! Също и -средния доход на глава от населението в Полша.

Ти мозъчен инвалид ли си потърси сам и след 10 минутио ще ти стане ясно ,ама нали номера е да се лае

Веднага.Казвай къде. Предварително благодаря.

Виктореее,що ме изтри бе велосеПЕДИст палав ...да не би да завидя на полякинята бе ... Ааах палавнииик...Ревнив ...

Ето как се втъплява медийна манипулация: "Полша подписа първата си сделка за покупка на втечнен природен газ (ВПГ) от американски доставчик в стремеж да намали зависимостта си от доставките от Русия." 1.Ако допуснем, че Русия доставя газ за ЕС на цена 270$ за 1000м3 без посредници, а САЩ продава на същата цена. 2.Транспортът от 5000км + компресиране-декомпресиране струва +100%( lpg танкерът се връща празен) 3.Инфраструктурата за приемане на втечнен газ струва поне 1млрд$ и се начислява като допълнителен разход на потребителите. А някой да обясни как на поляците им излиза по-евтино да купуват втечнен газ за около 600$ от САЩ? Същата схема завъртяха литовците в Клайпеда, и никой не искаше да го купува тоя газ...та се принудиха да го смесват с другия в хранилищата, и вдигнаха общата цена с 30% !

Манипулацийка се опотваш да правиш ти със изсмуканш от пръстите на краката лъжи!Щом го купуват газът от Америка чак, значи цените са по добри от реските!Също и катарският газ явно е на конкурентни цени!Нищо,че е от Катар!А и собствено производство имат!Нещо което вас руските тролове много ви нервира!

От тая смрадлива повръщня, която си нас*ал тука става ясно: 1.Че си адски тъп. 2.Че си неграмотник и селтак (1 изречение не си скалъпил без грешки). 3.Че хабер си нямаш какво точно твърдиш, и защо го твърдиш. Така че, накратко, вземи един АЙ СИКТИР, и заминавай да цивриш пред Козяк 16!

Сега си представете: Живеете в София, наемате водоноска, отивате във Варна, замразявате безплатната вода, пренасяте я, размразявате я, наливате я в току що изградения резервоар, и си я ползвате. Само да не зависите от софийска вода.

Къде се изхвърляш чак с "замразяване" бе ... Аз от Черно море с кофата да я пълня ,само да я докарам до София ,смятай ,че е ...ЗЛАТНА

Той отбеляза само, че цената е "добра и привлекателна" Полша е до Беларус, там цената на газа е 129 $ за хиляда куб.м. Бас държа, че Полша ще изкупува газ от САЩ на 3 пъти по-високи цени.

може да си внесе демокрация абсолютно безплатно и да заживее като нормална държава, но са решили че кръгло колело не им трябва и предпочитат тяхното -квадратно..

Абе питай ги всички латиноамерикански страни за демокрацията на янките, Афганистан, Ирак, Либия...всичките са в пещерната ера заради вноса.

на гугъла цена 850 долара!

$216