Герджиков: Неграмотните не трябва да гласуват

Служебният премиер Огнян Герджиков се изказа остро срещу правото на вот на гражданите, които не знаят български език.

Обратно в новината

Коментари - Герджиков: Неграмотните не трябва да гласуват | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно съгласен съм с това предложение .За съжаление това в българските условия е трудно приложимо.Предполагам, че ако се приеме това предложение , на което съм горещ привърженик, ще се отворят няколко фабрики за производство на фалшиви дипломи за средно образование.Съгласен съм , че един лумпено-дегенерат не бива и не трябва да гласува.Няма как същество , което не е направило и елементарни усилия за своето развитие, и не притежава, и минимални когнитивни възможности,да се включва в дискусията за политическото , икономическото, и културно развитие на страната

за да получи британско гражданство чужденец,се явява на изпит. Въпросите са на английски, за да проверят възможностите за комуникация на този език и са за историята и политиката на кралството. И ако те скъсат на този изпит - не получаваш гражданство. Демократично и ефективно!!! Защо не взимаме тези ценности от старите демокрации?

Защото си избираме некадърни политици, а и последните по-скоро са ангажирина да съставят закони удобни за крадене.

ас съ6то поткрепям гержика

Така е - робите никоган не са имали избирателни права.

Напълно съм стгласен с тая идея, независимо от кого идва! Заедно с премахването на двойното гражданство. За съжаление няма да стане!

Като се има впредвид, че само в централна Бъгария и по-точно около Велико Търново говорят най-правилно български, само те ще имат право да гласуват.

В българския език НЯМА ДУМА ВПРЕДВИД. Само неграмотни могат да напишат ВПРЕДВИД, НАПРЕДВИД и тем подобни. Изразът е ПРЕДВИД! Егати и грамотните гласоподаватели:-)

Изобщо нямам претенции, че съм грамотен, но пък за сметка на това съм постигнал много в живота си - развил съм от нулата бизнес и със сериозен принос към БГ икономиката, ти като си много грамотен, какво си постигнал?

Ясно, само една част от българските филолозите ще гласуват ;)

чи те мангали и тия от отворено общество на сорос и лаборанта от драгалевци също само лапат кифтетата и крещят също ни трее барат бюлетини

А неграмотни в управлението?

След всички глупости, които направи като служебен премиер, вече не вярвах, че ще каже едно умно нещо. Всички български граждани трябва имат право на глас, освен неграмотните - независимо дали са вътре или вън от България. Неграмотните са опасни и вредни за държавата, защото гласуват без да имат реално мнение, гласуват под чужда воля и са проводник на чужди интереси.

Най-после един политик да каже нещо съществено: НЕГРАМОТНИТЕ (които всъщност с това нарушават Конституцията) не трябва да имат изборни права! Неграмотните (минимално изискване основно образование) не трябва да бъдат стимулирани да се размножават и по този начин да създават и подържат гета с престъпници. Да си го кажем направо, това са циганските гета, които поглъщат не по-малко от 1/3 от бюджета, без да произвеждат нищо. България не може да се оправи докато не реши циганския проблем. За всички неграмотни - задължителна двегодишна служба в трудови войски. Да се научат на ред, дисциплина, грамотност, елементарна култура и най-важното ТРУД. Могат да получат професионални умения (занаят) и след това ДА РАБОТЯТ. Без това не може да става въпрос за никаква интеграция. Неграмотността е основна характеристика на слабо развитите страни. Но ликвидирането на неграмотността не е достатъчно за просперитет. За да стане една държава високо развита, тя трябва да има развита наука и една високообразована класа, от която да се излъчват и управляващите. Дано стигнем някога това ниво.

Първо на неграмотните ще орежеме правата - като не могат да четат, нямат право да решават! После на тези в чужбина - като не са уседнали и те нямат право. После на турците - нямат право да решават какво става в нашата страна. После на евреите - харесваме ги, но си дърпат към техните интереси - нямат право! След това на грамотните , но поддържници на ДПС - много са опасни - нямат право!. После на селяните, защото те са далече от проблемите. Пенсионерите - тяхната е свършила и защо да определят бъдещето на младите - нямат право, а няма и да се оплачат! Накрая права ще имат САМО ДЕПУТАТИТЕ! Те са най-заслужили да гласуват!

Нещо ти куца мисленето. Явно предпочиташ връвчицата с възлите като начин на изява на осъзнат избор и воля.

Глупак.

3а неграмотните е прав, но колцина от циганите са истински грамотни?! че и от българите?!

всичкки викаме - браво! Ама защо при твоето временно правителство не инициира един референдум по въпроса? Или нямаше право, а имаше такова да сменяш окръжни управители и ядец, пак не спечелихте изборите.

Не се сили, герберастче! Скоро пак ще сме на избори и тогава и другите неграмотници от твоята партийка ще бъдат сменени, а може дори и някои да ги затрие Господ!

че отдавна трябваше да се реши въпроса с грамотността и уседналостта. Как един неграмотен човек и незнаещ български език може да има мнение за нещо, което не познава и не ползва? Държавата е длъжна да пази и подпомага слабите, но не и да ги осигурява във воденето на един безмислен, порочен и невеж живот за обществото. И когато си напуснал тази страна, за да печелиш пари и си приел чуждо гражданство, носѝ си последствията и се гордей със себе си, ние тук ще се ОПРАИМ някакси и без тези граждани и тяхното мнение.

Защо истината в България се казва само от тези, които не са вече на власт? Защо хората с морал, чест и достойнство не могат да влизат в парламента? Защо приказка за стълбата на Смирненски работи толкова безотказно за всеки, който получи някаква власт в България? Изказването на Герджиков е повече от вярно. Проблемът е, че гьонсуратите в парламента, от които зависят подобни промени, отдавна са забравили за хората в низините и се правят, че не ги чуват.

Обръщам се към Вас като участник в правителството на Сакскобурготски, наследило стабилност и повишение на доходи след голямата криза с до 20 долара заплата и пенсии при Костов и отговорно за предаването на властта с готови евро-проекти от юпитата, учили само това, на следващото правителство на Станишев, което, вкарвайки България в ЕС, трябваше да усвоява евро-пари. Това не се случи по вина на царското правителство и усвояването беше под 1%. СЕГА искам да Ви кажа, че изкованите Закони, Икономика и Права от тези 2-3 правителства, поставиха България на първо място по Бедност в ЕС и по Джамии/Глава от население, построени по това време. Та даже и по грамотност, след като СОЦ-а даде Студенти 1 БЪЛГАРИ, с платени държавни стипендии и парични награди в Европа и САЩ.

Борете се за неграмотните български граждани с ислямска религия и незнаещи езика ни, да НЯМАТ ПРАВО НА ГЛАС, борете се за неграмотните, незнаещи на кой свят са, оцеляващи с кражби и източващи Здравна и Социална каса, пълнена от работещите Българи във вечен недоимък, НО..... НЕ ПОСЯГАЙТЕ на ПРАВОТО на децата ни, напуснали ПО ПРИНУДА Родината, в която 3 правителства им отредихте мястото на безработни или нископлатени, спрямо образованието им, както и правото да работят, според ценза и образованието си!

Борете се за нашите деца, напуснали ПО ПРИНУДА Родината, член на ЕС, но, ПРИЕЛА ДА ЖИВЕЕ ПО НОРМИТЕ, ЗАКОНИТЕ и ЦЕННОСТИТЕ на ЕС! ТЕ, нашите деца навън, подскачат на въжето, въртяно и на Тях, и на България от същият ЕС. И знаят много добре от личен опит какво тук НЕ Е НАРЕД, съпоставяйки изисквания за работа, строги задължения, спазване на закони, но и.... заплащане. Заплащане, според ефективността от работата им. Там им скъсват гьона от работа, но..... има концепция, структура на работа, имат права и правови социални служби. Въпреки, което са най-ниското стъпало в социалната стълбица на Чужбината. Но ....имат спестявани И ТОВА Е ТЯХНАТА НАДЕЖДА - ДА СПЕСТЯТ И ДА СЕ ВЪРНАТ ТУК, В РОДИНАТА, СЪНУВАНА, БЛЕНУВАНА. Затова, Г-н Герджиков, за тези, живеещи и бленуващи родината си българи, ПОСТАВЕТЕ ПРАГ за ВРЕМЕТО, пребиваващи българи в чужбина, имащи ПРАВО НА ГЛАС!

Г-н Герджиков, тези грамотни или специализирани българи, прогонени от политиките на незаинтерисованост от Държавата отиват навън за 2-3 години с надеждата да преодолеят кризата в бюзжета си, да спестят и да се върнат. Но.... там ги поглъща монополистическият империализъм и ..., скачали по закони, разпоредби и.... получили легитимност и елементарни права и квартира, не смеят да ги загубят, връщайки се. Отлагат завръщането си. А децата на тези млади, ценни, страдащи за България, българи тръгват на училище и ги поема системата. Ако се върнат, когато детето им е в трети клас, как ще запишат българско училище и как ще са приети от съучениците си в тая ранима възраст???? ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ТРАГЕДИЯТА НА ТИЯ "БЪЛГАРИ НАВЪН", БЪЛГАРИИИИ, ПОЛИТИЦИИИИИИ.........?????????? Какво направихте за тяххх???? Ако се върнат тук 2-3 милиона българи КАКВО ЩЕ РАБОТЯТ??? НЯМА ЛИ ДА СЕ СРУТИ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМАААА???? А те, работили навън, НА ХЛЯБ И ВОДА, ЛИ ЩЕ ЖИВЕЯТ???? И искате ОТНЕМАНЕТО НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ИМ ПРАВА ЛИ????? ОК! Отнемете им ги след 7-8 или 10-12 годишен престой навън, докато изчакат образоването на децата си! Или .... някакъв справедлив срок, след като поне 5 години им трябва да се легализират навън, та да почнат да трупат спестявания, за да се завърнат тук! КАЗАХ. АЗ, БЪЛГАРИНЪТ. АЗ, РОДИТЕЛЯТ, БОЛЕЕЩ. И ЗА ДЕЦА, И ЗА РОД, И ЗА НАЦИЯ!

Г-н ПРЕЗИДЕНТ, Г-н ПРЕМИЕР, НС и ПАРЛАМЕНТ, ПАРТИИ И ДЕПУТАТИ, ГРАЖДАНИ И НАРОДЕЕЕЕЕЕЕ... К Ъ Д Е С Т ЕЕЕЕЕЕ?????? БЪЛГАРИ ЗА БЪЛГАРИ, КЪДЕ СТЕЕЕ??? БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА! ДЕМОГРАФСКИ СРИВ! КЪДЕ СТЕ ХОРААААА?????

Олигарсите ще си хванат самолетите и, бежжжж към имотите си, извън България!!! На спокойствие! С огромни банкови сметки в офшорките!!!!! До смърт с разкошен живот за тях и пра-внуците им дори!

Левски, Ботев, Вазов, Захариев, Честименски и В. Петлешков , убили децата си, за да не попаднат в ръцете на турците, Стамболов, Стамболийски, Яворов, Дебелянов, Ген. Вазов, възрожденци, патриоти, революционери, поети и писатели, генерали, военни, политици, министри и депутати, ВСИЧКИ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ....... ДНЕС СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБОВЕТЕ СИ! БЪЛГАРИИИИИИ........!!!!!!?????? КЪДЕ СТЕЕЕЕЕЕЕ????????????????

прав е. бих добавил и педерасите и всички които тласкат човечеството към гибел

приемат само с зелена карта, т.е. предимно. Да са станеш гражданин освен че те изпитват писменно и говоримо трябва да знаеш и малко-отмалко истирия - колко са щатовете, колко са президентите и горе-долу поредността им. Трябва да имаш жилище и работа.

Браво, Герджиков, каза нещо умно! Без средно образование и пингвини с двойно гражданство и неживеещи в България изобщо не трябва да гласуват!!! Гласуват само българи, образование средно и нагоре и плащащите си данъците в България!

Браво на Герджиков!

Това трябва да се направи и е срам, че още не е гласувано и прието!!!!!! Образованието е Република България е БЕЗПЛАТНО! Който мисли, че не е, не е живял навън!!!! Така че, който няма средно образование, което му се предоставя от Република България БЕЗПЛАТНО и НА ТЕПСИЯ няма право да има какъвто и да било глас!!!!! Кога най- накрая някой с морал и достойнство ще направи каквото трябва и ще сложи ред в държавата!

Не съм фен на г-н Герджиков, но това което е казал е смислено и логично.

А има ли още неграмотни, и ако да ..защо ги има г-н Герджиков, какво печели от тях държавата и всички ние, нищо, тогава да бъдат наблъскани в училищата и докато не се изучат, да не излизат от там...а какво правим с хората с 2-но гражданство...за кое от тях те гласуват....??!

Българинът иначе много държи на грамотността . Влез обаче повече от два пъти в една книжарница и ще видиш , че и продавачите на книги ще вземат да те подиграват , че четеш, ще те вземат за нещо нередовен. Българската дебела простотия няма дъно , иначе всички са много образовани, любознателни и грамотни. От сто познати , всички с висше образование има само двама с карта за някаква библиотека.

Трябва да решим дали ще ползваме демокрацията като "процедура", или като "ценности". Ако е просто процедура - всички ще гласуват, независимо какви са - без ценз и без други условия. Ако ще е ценности - първо трябва да си плащал данъци, после да си грамотен и да си си изпълнил останалите ЗАДЪЛЖЕНИЯ за да имаш ПРАВА.

Тогава трябва да се премахне и двойното гражданство със страни извън ЕС. Живеещите в Турция, САЩ и Русия - не могат да гласуват тук.

Аз пък смятам, че можем да добавим спокойно и още едно условие специално за граждани в трудоспособна възраст - ако не е здравноосигурен без значение дали е частен фонд или НЗОК не трябва да присъства в списъците. Нали е задължително?

Както казва Каишков "Аз съм съгласен с тебе шефе"

по-този въпрос сме ва едно мнение!

Да, неграмотните не трябва да гласуват, също и тези, които не знаят български език, тези, които са в чужбина от десетки години, също! Трябва да гласуват само всички, които са на територията на Република България, толкоз!!!!!

Едно от малкото неща на влечугото Герджиков, зад което заставам и съм напълно съгласен с него!!! Неграмотни според мен и Герджиков са и синовете, дъщерята и жената на Симеон Мадридския крадец!! Неграмотен (по същите критерии) би бил и човек говорещ китайски?, но не разбираш нито писмеността, нито четмото!!! За да се сдобиеш с американски паспорт с всички произтичащи от това ползи (и ев. вреди) ТРЯБВА да владееш писмено и говоримо английски език. Цялата паплач без минимум образование (независимо от етноса - българи, цигани, турци, арменци, евреи, англичани, германци, китайци и т.н. и пр.) НЕ трябва да присъстват в избирателни списъци, не трябва да могат да избират или да бъдат избирани!!! Перверзия на демокрацията беше кандидатирането на Петното за президент!!!!!

и путкинофилите не трябва да гласуват, трябва да се изселят в сибир да работят в трудов лагер за благото на своя кумир, да трупа пачки в Панама

Срам ме е и наистина срам ме е, че Герджиков говори глупости, а в ЮФ сравнително тежеше въпреки мекото говорене

Бивши студенте, вземи първо да научиш пунктуацията и правилния словоред, после се срамувай от хора, които са на светлинни години от теб.

Да ,така трябва.Но г-н Герджиков ,какво правим с тези "грамотни"в Бг.парламента с купени дипломи?Та те ДПС на килограм ги раздават срещу гласуване.Иди и се бори.Прокарвай закони.

И кой е виновен за неграмотността- децата, родителите, учителите? Замислете се малко преди да искате ограничаване. Малко сметки. Държавата дава около 1500лв на ученик за година, което грубо сметнато е по 6 лв на ден. Искаме за тия 6 лв. да е на топло , да го възпитат, да го научат, да ... Какво очакваме - някои дават токова на ден за цигари, ако сложим и кафенце и отиват 10. Е няма да стане така, ще сме си неграмотни и тоя професор би трябвало да го знае това много добре, но явно като повечето номенкатурчици гледа само себе си.

кой е виновен. Ако индивидът има българско гражданство и не знае - не говори и не чете на български или си живее тук, и не може да чете и пише - за какво право да избира ми говорите? Той не знае на кой свят се намира, какво остава да прави " самостоятелен" избор.

БРАВО ЗА КОМЕНТАРА! Щом е неграмотен, значи пък кой го управлява изобщо не го интересува! Видяхме в директно излъчване на изборите, че запитаните циганки, не знаеха за какво гласуват - за президент или парламент, даже не можеха да произнесат думите. Щом на същите неграмотни, безработни и точещи здравната и социалната каса ние ще им плащаме и социалните, и здравните помощи, че и кражбите на ток и на обществено имущество, значи, че НИЕ ЩЕ РЕШАВАМЕ КОЙ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА, А НЕ ТЕ. Ако политиците не са съгласни да съберат парите за тия крадливи и неграмотни цигани от олигарсите и фирмите с държавни поръчки, а не от изнемогващия редови работещ българин!

Аз когато бях ученик, държавата не даваше нищо. Ти като си помисли, какво измисли. Ти даде ли на държавата та и тя да даде?

ко речи?

Като си бил ученик, кой е плащал на твоите учители. Майкати и бащати ли?

Ами в една класна стая има 30 деца. По 6 лв са 180лв на ден. Дали пък не мога с 180 лева да стопля и нахраня 30 деца днес а? Я помисли? Сега вече няма и парно. И какво става? 180 лева за храна на 30 деца. Пак ли не стигат? Стига глупости бе.

не забрави ли заплатата на учителитедиректори, помощен персонал, други консумативи освен парно, поддръжката на сградата на училището, безплатни учебници за някои, тебешир, ако са останали черни дъски или маркери, чистачки, помощни учебни материали и т.н и т.н. . Пишеш глупости и си вярваш.

1. не навсякъде са по 30 деца 2. ток, вода, телефон, интернет, заплати ... 3. с какво ще ги храниш за малко пари - с боклуци да затлъстяват и се разболяват ли 4. не искаш ли децата ти да имат добре палтени и мотивирани преподаватели, да ги водят на музеи, концерти и др. културни мероприятия 5. .... Още искаш ли мотиви пишещ глупости невежа?

Ако професор Герджиков беше казал "Гласуващите не трябва да са неграмотни", така би ли ви прозвучала тезата му по ясно?

Дойде Койчо от Коилица веднъж на 4-5 години в посолството да гласува и туй-то. Това му е връзката с България. Няма лошо, изборът си е негов, ама от къде накъде той ще определя кой и как да управлява там, където кракът му не е стъпвал от години и никога няма да стъпи?

Тоя Койчо има право по конституция. Освен това за 4-5 години може да вкара в страната/иконимиката 100 000лв, плаща си данъците на апартамента или къщата и т.н.

ЛОЯЛЕН

АКО Е ГРАМОТЕН, тъпако!!!!!

В чужбина жевея от дълги години и аз съм против, правото на Българи да гласуват в чужбина кой да управлява България. Ако някой е толкова заинтересован да си отиде в БГ и да гласува. Двойното гражданство с Турция да се забрани по причини национална сигурност. Турция обича да се меси в работите ни и това не е в интерес на България. Дискриминация трябва да има, тя е която съхранява индивидуалните качества култури на народите

Съгласна съм!

Много добре казано, тестове за интелигентност да се вземат за гласуващите. Тези, които имат РИ/рейтинг на интелигентността/ по-малко от 115 да нямат право да гласуват. Иначе глупаци ще избират кой да ни управлява.

Хора без образователен ценз и тези,които не плащат данъци,не бива да гласуват. Не е нормално примати,които само висят на гърба на държавата,да определят кой да я управлява.

Парадоксално но най- малограмотният народ в Европа , който купува средно само по половин книга на година, предимно за консерви, астрология или диета и има най-малко читателски карти в библиотеките и е практически функционално неграмотен дори след ВУЗ, най- много се бори да ограничава неграмотните. Някои го наричат нарцисизъм на малите разлики. Колкото е по-малка разликата грамотен-неграмотен , толкова повече се изтъква.

Май съдиш по себе си ?!

++++

И отдели малко пари за образование не само за наши ваши бе сбръчканяк!!!

ПРАВ Е! ДЕЙСТВАЙТЕ!

Не е ли странно, че в годините след Освобождението над 90% от населението са били неграмотни, но са избирали Каравелов, Славейков, Вазов, Икономов, Балабанов, Кирков, Благоев и др. А днес над 90% са грамотни, но избират Борисов, Симеонов, Марешки, Ковачки, Бареков и пр. Е, виждам и една малка разлика преди стотина години българите са имали интелигенция, която са наричали народна, сега има интелектуалци.

Грамотността не е разумност - това е така. Но това не значи, че неграмотността е разумност. Кой е разумен и кой не - това е не толкова лесно откриваемо. Обаче, ако в днешно време си неграмотен, което в споменатото от Вас минало е имало обективни предпоставки, е голяма индикация за ниско ниво на разум. Смятам, че въвеждането на този ценз е разумно.

ЗАДЪЛЛЛЛЖИТЕЛНО!!!!!!

ТАКА,ТАКА,НО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!!!

Те грамотните бегаха. Европа говори на 2-цкорости. След 1-година 1циган-цкорост. Лудостта е заразна.!!! Успех.

Така е неграмотните не трябва да гласуват и не трябва да раждат деца защото няма кой да им ги издържа!

Гетото има естествен подбор. Не издържа неплатежоспособни депуткитати -