С какво България отблъсква германските пари

Остър дефицит на квалифицирани кадри, правна несигурност, корупция.

Обратно в новината

Коментари - С какво България отблъсква германските пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

горките немци все отблъснати, милите- дошли при тез тъмни балкански субекти да сеят евросветлина, а те диви

Германците са техническа нация и недоволстват от факта, че тия, които им трябват в Б-я работят за поне 300% - 400% по-висока заплата в тяхната собствена Германия. Чудовищен е пазарът на работна ръка у нас !! ЕС си затваря умишлено очите за истините у нас, приемайки средно-статистически работните заплати на чиновниците ни в държавния сектор !! Значи ти ядеш 2 пък аз 8 кебапчета примерно на ден и средно-статистически ядеме всичките по 5 !!...

ядем /без е накрая/

Току-що по т-я "Европа" обявиха, че инвестициите и стокообменът с немците бил нараснал спрямо 201ш г. ! Кому да вярваш? На огледалото ли, чи мъ изтипосва не чак тъй хубаву, или на хорскити приказки? Деликатно не се съобщава от чуждите инвестиции колко се падат на доказани големи компании и колко са "крими"-перачници.

Който има мозък няма да вложи в нашата корумпирана кочина на селяндури нито лев!!!!!

Щото в Китай няма корупция беззаконие и не квалифицирана работна ръка. И що така цялата американска ,европейска и азиатска индустрия се премести там? Щото не сме достатъчно евтини...Все пак българина с една шепа ориз на два дена не може!

Ся да обясня. Германците имат своя ниша в автомобилостроенето,силовата електротехника,химия за хапчета и съвсем леко присъствие в електрониката. Добри са в корабостроенето,и силовите агрегати за параходи. Професионални инструменти-Бош отдавна не е това, което се търси като сигурност и качество. Пневматичните им инструменти по нисък клас ,като Родкрафт например -пълен въздух под налягане и се чупят на втория ден. Няма известен германски компютър,няма свестен телевизор даже ...не знам дали въобще се чува вече за Телефункен. От битовата техника собствено германско производство-окопа вече е празен-един бош и някаква Кларсен ми се върти из акъла. Та те нямат и една професионална машина за заваряване да не говорим за по сложни неща. Сименс ,бившето Броун Бовери и свърши историята. Така,че да си търсят аборигени другаде.

Телефункен още съществува, блаупункт също, обаче отдавна не са немски. И двата бренда произвеждат стоки от ниската ценова категория, заводите са в турция, предполагам собственика също е турски.

Германците изсмукват жизнените сили на България от 1989г та до сега . Милиони българи избягаха от родината за по добър живот и никога няма да се върнат обратно, защото най-голямата икономика в Европа постоянно е гладна за работна ръка. А какви инвестиции да има в държава с 60% не работоспособно население(малцинства,пенсионери,инвалиди,неграмотни, социално лентяйна класа, депутати и.т.нт). Та ние сме най-бързо изчезващата нация в света, какви инвестиции, какви пет лева...Единствените реални инвестиции могат да дойдат от Китай, че те и работна ръка могат да си доставят. А за Европа и по специално за Германия вече сме бита карта.

Евалаа на другара Цеков! Той с още един шорошоиден напън ще открие не само колелето, но и топлата вода... хаха

ГЕРМАНЦИТЕ СА ДАЛАВЕРАДЖИИ ... ПО ВРЕМЕТО НА КАДАФИ - ИСТИНСКИ СЛУЧАЙ В ЛИБИЯ ... ИДВАТ 2-МА ДОЙЧОВЦИ ДА РЕМОНТИРАТ ЕДНИ 4 ТРАНСФОРМАТОРА СИМЕНС ... И ПОЧНАХА ПО 1 ТРАНСФОРМАТОР НА СЕДМИЦА ...ОСТАНА ДА РЕМОНТИРАТ 3-Я .... ХУБАВО ОБАЧЕ ИДВА ТЪРГОВСКИЯ ИМ ПРЕДСТАВИТЕЛ И КАЗВА ЧЕ ИМА МЕСТА В САМОЛЕТА СЛЕД 2 ДНИ И СЛЕД 15 ДНИ ... Е 3-Я ТРАНСФОРАТОР ГО РЕМОНТИРАХА ЗА 1 ДЕН И ОТЛЕТХА :))) ..... А ПО ВРЕМЕ НА САНКЦИТЕ СРЕЩУ ИРАН :))) ВСИЧКИТЕ КОНТРОЛЕРИ НА РУСКАТА АЕЦ В ИРАН ПАК СА СИМЕНС :))

Не ни трябват немските пари,освен ако не искаме да станем втора Гърция

Отново се лее помия. Против България. От DW.

не са спирали от 49-та!

Аз ли не разбирам за какво иде реч . . . . . "Най-сериозният проблем пред германските фирми в България си остава дефицитът на квалифицирана работна ръка. От една страна над половината от участниците в анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара са доволни от цената на труда в страната . . . . " Единия проблем бил дефицитът, но пък ги устройвало цената на работната ръка . . . . . . . не знам . . нещо не ми се връзва . . . . .сещам се с трици, маймуни се тръси да се лови . . . . .

за съжаление маймуни много......

България и Германия - вечна, неразделна дружба! Урррррааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!

Ако в БГ българските специалисти получават толкова пари, колкото и немските, бизнесът ще си намери и местни висшисти без проблем. То не може с трици маймуни да ловиш, кадърното се изнася на запад още след втори курс в университета и нашите доктори и инженери работят за немската икономика, но в Германия и уверявам ви не са на подаяния, добре платени. Имам достатъчно познати приятели, които работят навън, но са получили образованието си в БГ.

Така е . Но там конкуренцията е бясна. Защото за Запада напират не само българи. И когато те сложат "на кантара" с индиец, китаец, руснак, поляк и т.н. ако олекнеш, пак ставаш треторазряден

Абе я една компания да дава реални заплати, пък ела тогава гледай конкуренция. Стига заучени фрази. иИстината е, че никой не плаща реалната стойност на труда. Примери колкото искаш.

Липса на кадри?!? Да, ама липсват защото никой не иска да работи на позиция със заплата 600-1000лв, а за същата работа в Германия да плащат 2500-4000Евро. Да не говорим за мениджърски позиции - какви заплати дават? Мислят си, че срещу 1500-2000лв. няма проблем да намериш кадърен с поне един западен език, предимство ще е ако знае втори немски, има стаж и може да бачка 12-14часа дневнмо 6-7 дни в седмицата. Да, ама сме във века на комуникациите и една лека справка в интернет показва, че за същата позиция, в Западна Европа ще ти плащат 4000-6000 Евро, ПОНЕ! Кадри има, но се свършиха баламите, които да ви работят за жълти стотинки.

И какво означава инвестиция? Строежи на Лидл и Кауфланд? Я покажете финансовите резултати на тези фирми и какви данъци са внесли? Простотия. Командироват някой на обучение за 2-3 седмици в Германия да речем, това обучение струва на фирмата 5000-7000 Евро, но те го записват като KNOW HOW обучение, което струва 50000Евро и е инвестиция, а обучението се прави от дъщерна на дружеството фирма в Германия. Плащат се едни пари, ама печалбата е в Германия, а тукашния филиал едва крета, по документи. Нищо че има 40, 50 60 магазина с огромен годише оборот и т.н. Така беше навремето и с E-ON. Тази схема я усвоиха всички чужди компании и си я прилагат редовно - вижте данъците на Лукойл - смях!!!

не знам подробности, но приемам че ти знаеш и написаното отговаря на истината, но веднага изниква въпросът : защо у нас знаещите не са такива бизнесмени като тарикатите немци? Защо тези търговски политики не може да ги приложи нашенския бизнес? Защо не може да осегури същата производителност както германския бизнесмен? Защо другите бивши соц страни успяха да развият производство, а у нас управляващата върхушка допусна тотално ликвидиране и разрушаване на икономиката? Имаоще много въпроси на които трудно се намира отговор. Но най-болно ми е че умните, квалифицираните не остават у нас а продължават да преуспяват в чуждите държави?!

Отличителна черта на българина в страната и чужбина е липсата на дисциплина, андрешковщина(да мине по тънката лайсна), да те завлече , ако може, голямо оплакване от всичко. Българина има високи изисквания към другите и ниски към себе си. Смята се винаги ощетен и затова няма нужда "да се трепе" и т. н.

Съобразно ПубличноПроверяеми Данни : - извадкатаВи Се отнася Единствено-и-Само до 'наште' !, както у Нас така-И относно командированите-им.

Нищо подобно. Ходи по-често в чужбина да побереш срам на места, където са събрани средностатистически българи. Единици са тези, които имат интелект, знания и дисциплина накуп.

Говариш глупости. Предполагам, че никога не си работил в немски колектив, така че няма смисъл да ти говоря и убеждавам в каквото и да е. Все пак ти пожелавам да намериш работа в истински немски колектив и да видя какво ще говориш тогава. Това, че трябва да работиш е ясно, но то не би било проблем.

такова е управлението на ББ/трети мандат....докога беъхаберие?

България отблъсква Геймания, с това, че приличаме на Русия - идеологическият враг, който ги би като маче у дирек и още им държи влага. За това и няма да инвестират в нас, защото си избиват жалките неосъществени, имперски комплекси. Като децата. Но пък българските пари не отблъскват гейманците. Нито италианските пари, нито испанските, нито на която и да е, европейска нация. Грабят като за световно. И говорим за истински пари, изразени в труд, услуги и суровини, не хартийките, които щедро раздават, по модел на Световната банка и МВФ. Немската, меркантилна икономика, ориентирана към износ (парите на другите) и робовладелски строй. И на тоя нов Райх, ще му се спука балонът, като на предишните. Само можем да си спомняме за СИВ, където имаше честни и почтенни, търговски практики. И огромният руски пазар, от който доброволно се отказахме, за да ставаме пазар и роби на гейманците. Но пък Геймания не страда от такива скрупули и спокойно ни измести от руският пазар и си продава там, щото парите, па били и вражески, не миришат.

Ако се върнем назад в историята , ще открием , че 1939 2/3 от износа на България е с Германия и веднага следват дежурните приказки за фашизма. 50 % от износа на Югославия е също с Германия , въпреки нейната противоположна ориентация. Просто търговията на европейските страни е била с колониите им , а търговията на Германия с балканските страни и страни от Южна Америка. След войната търговията на Германия е най вече с развитите европейски страни. В това отношение интересно е че 1968 година Германия се отказва от производството на народна кола - Fолксваген костенурка и изнася производството в Мексико. И производство то на народни коли в Европа е дело на Фиат и Рено. (полски Фиат , Заства ВАЗ) и Рено и Булгар Рено. Та по - интересно е , след като Фолксваген минава в по - висок сегмент на производство , защо румънците правят Дачия , а ние така си останахме с разни експерименти.

Ако позволите, г-н Инженер : а. във Фолксваген влезе Шкода. ...и го Превзе по продажби ! ...та дори И НАСКАР/Ф1 направи. б. Дачия е с Рено....и го Превзе по продажби ! ...та дори И в префекторатите/отвъдокеанските на Франция ....а 'наште' ('управляващи'/'елит') - напълно Ви подкрепям че СА Неспасяеми !

Шкода е по висок клас от народен автомобил. От германците технологиите, от чехите по евтиният труд. Но Чехия правеше атомни централи и е стара индустриална сила. Същото е с Дачия. Но без Германия и Франция ние всички си спомняме източните коли и най - дългия автомобил трабанта 22 метра 2 метра кола 20 пушек.

Изнасяли сме за Германия, обаче на заем и срещу хартия. Германците са имали дори мобилни печатници за райхсмарки и са "изкупували" де що могат стоки от България. А парите от официалният ни държавен износ за Германия, дори не са били на хартия, а са държани в тяхна банка, уж да си ги ползваме, когато ни потрябват. След войната, всички дългове, великодушно сме ги опростили. Планът Маршал, нали. И сега така - германецът е хитър и подъл, като евреин, пак намери начин да граби цяла Европа.

Действително е имало един милиард дефицит. 6 милиарда износ срещу 5 милиарда внос. Но сме изнасяли излишъци , които иначе горят. Основно залежал тютюн 40 % от износа. Да не говорим за Крайовската спогодба. Но шансът ни е бил в това , Германия да тръгне по пътя на експортно ориентирана икономика за да реши проблема със синтетичните горива преди да реши какво да прави и след Манхатанският проект да търси мир. Това гарантира оцеляване на България.

"над половината от участниците в анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара са доволни от цената на труда в страната, която бизнесът преценява като най-ниската в Централна и Югоизточна Европа" - ей този цитат показва кога биха били щастливи т. нар. инвеститори.

Моето мнение е ,че кадри има ,но не им се плаща за труда!!!

За Протокола : - Е ли необходимо Отново да Си поприпомняме Откъде смърди Рибата ?!

Инвестиции се правят там , където можеш да завладееш чужди пазари. Второ, ако нямаш суровините и ще ти излезе по скъпо да ги копуваш, отколкото да купуваш крайния продукт или полуфабриката. България имаше пазара на СССР, имаше суровини, енергия и квалифицирана работна ръка и се нуждаеше от инвестиции за обновяване на производстото. Но Запада реши друго - да фалираме. Да ни вземат пазарите и суровините. Така България произвежда мед, но тя е германска на Арубис. В Чехия правят високоенергиини проводници с тази мед и ни електрозахранват. В Унгария правят акумолатори БОШ с наше олово и ги продават в България. Изгодата на нас е че ни плащат рудата и инвестират в багерите, които копаят. Продадохме си и земята. В същото време кадрите ни заминаха на запад, а при ограбена държава как се мотивира правната институция - с корупция. Само двуличните ни и продажни политици могат да говорят за някакви инвестиции в България. Инвестициите в сегашна България са химера.

глупости

Ами то си Е Изказано, Колега ! - де-факто Няма инвестиции у Нас. ...и е Втрещяващо през 2017та - Още да НЕ сте проумяли ТроянскоКонието на 'наште'.

Абе,ние си знаем какви лай*а сме,ама не обичаме да ни го повтарят.

Ако си потърся работа в България ще си намеря ли? В Западна Европа за работа, много по-ниска от квалификацията ми получавам мнооого повече отколкото в България бих получил. Ами работодателите да започнат да заплащат адекватно. АДЕКВАТНО означава сравнено със Западна Европа, не със Зинзибар!

Правилно. Но. Ако ти плащат в България, колкото в Германия, трябв аработодателя ти да продава продукта на твоя труд на цената, на която го продава в Германия. Колко хора в България биха си позволили да го купят, и колко време ще изкараш на работа в това предприятие?

Конкретен пример: В ЛИДЪЛ и АЛДИ в Германия, една кутия от 10 бройки "Киндер Пингуи" струва 1.99 Евро. Това прави 20 цента за бройка. В левове е под 40 стотинки. В България на ПРОМОЦИЯ са по 70-80 стотинки, без промоция 95 стотинки. Как така едно и също нещо в бедна България се продава на повече от двойна цена. Продукта е произведен в Германия. На работника му е платена германска заплата.

"От една страна над половината от участниците в анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара са доволни от цената на труда в страната, която бизнесът преценява като най-ниската в Централна и Югоизточна Европа, след Албания. От друга страна обаче инвеститорите срещат все по-големи трудности при намирането на нужните им работници и специалисти. " Ето къде се крие разковничето! Хем искат качество, хем да е за жълти стотинки. Добре бе Херове и Майни....как ще се почуствате ако ви поискам мерцедес на цената на москвич?

Мнооого ее! :) Заменям стар Запорожец за нов Мерцедес. А Масквича не давам дори за 5 Мерча. :)))

основна цел = ПЕЧАЛБА (колкото по-голяма - толково по-добре)

тези " Изпаднали германци"

Bсички основни изобретения за умъртвяване на хора, започвайки от бойни отровни газове, идват от Германия. Според мен, до края на вековете няма да изкупят тази своя вина и с извинения и признания не става! Сега до какво са ни докарали те? До мизерия. И продължават тази своя подла дейност

Само че факта е че при Tурците и при Pуснаците българи е имало и имаше. Как мислиш ще има ли българи след 50години европейско(Германско) щастие? Май този път си платихте за собственото унищожение. Изгодна сделка... за Европа( Германия).

То не е само да те има. Ей така просто, да оцеляваш, не си струва. По добре се обеси! Трябва да се развиваш, да процъфтяваш, да вървиш напред!!!

Ако въпроса се обърне "С какво България привлича германските пари" мисля че сте получим един по кратък и точен отговор.

Около 2,5 милиона българи, или близо 35% от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат

много е кисело...

- скарахте се с Русия, - срока на фондовете от ЕС свършва - закрихте си си индустрията - унищожихте си селското стопанство - превърнахте туризма в алкохолна секс екскурзия - изгонихте в чужбина наистина образованите и предприемчивите .... Скоро май нищо няма да остане в БъГъ-то.Естествено за това ще обвините Турция ,Русия, Сорос, комунизма, демокрацията - но при всичко това Бай Ганьо си остава пИрфектен.

цензурата на педерасткото е вездесъща. педерасите са фашисти. лгтб = фашизъм и диктатура. Факт.

Немски капути,а защо не ви пречи корупцията в Русия,която е на макс,а се навирате там?! Същите тези бг,които ви работят в Германия,са в БГ. Лицемери гнусни.

кадъна недъгава трий кадъна духалка мий дебила е в екстаз от фашизъма на сорос, еврите крадци, на децата и коня. конекрадци

В най- корумпираната и най- мизерна държава в Северното полукълбо тия се опитват да кажат, че едва ли не имало нещо хубаво.... И немците се корумпираха вече- как да си обясниш добрите думи за страната!

дойче веле, вие сте една гнусна, цензураторска машина за премазване на народната воля и промиване на народните мозъци. не вервам да успеете, педерасти. но дори и да успеете, няма път за вас "нататък" затворен е! .

ТЕ ЗАПАДНОГЕРМАНСКИТЕ ИЗРОДИ НЕ ИСКАТ ДА ИНВЕСТИРАТ В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ И ЗАКРИХА ВСИЧКО ТАМ ... .. ВИЕ ИСКАТЕ ДА ИНВЕСТИРАТ В БЪЛГАРИЯ .... ... В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ СЕГА РАЗСЕЛВАТ БЕЖАНЦИ ЗА ДА ГИ "ДЕМОКРАТИЗИРАТ" .. НА ДОЙЧО МУ ТРЯБВАТ РОБИ ЗА ХАЛИФАТА :))

Един плантатор отишъл при един черен в ямайка и му казал: " Защо лежиш по цял ден и ловиш риба? Иди да работиш при мен на плантацията ще изкарваш по 1 долар на час. Ще събереш пари след няколко години и ще можеш сам да си направиш плантация и други да работят за теб." А, аз какво ще правя тогава? попитал черния. " Ще си ловиш риба по цял ден". Отговорил плантатора. " Е, аз нали и сега го правя същото" Отвърнал черния.

е, бърем 5 месеца вземаме немски пари по морето :) гастербайтерите ни и те точат немски парички :) бойко ходи да се дупи там през няколко месеца да се моли за някакъв транш... малко китайци и малко японци инвестват у нас, за да избягват мита, а и евтина работна ръка бол тук, а немеца защо да инвестрира тук, след кат' сме си в европ. съюз, след като там у тях идват разни пришълци и доброволно си дават гъза за стотици евра или най-мно' 1500 евро дето в родните си страни не могат да получават... зак'о да идват тук ва? те идват да им слугуваме на морето ни, евтинко им е... идват с пари и умножават по 2 = на двойно повече, отколкото имат и си викат: "бахти кефа! т'ва никъде го няма! тия българи к'ви са тъпи" обслужваме средностатистическия немец ...и толкова... т'ва е! инвестираха малко испанци, руснаци, австрийци по морето ни и толкоз... но пък така си откупиха бг земя... простия българин чака ли чака западняка да му дава, но западняка само ни граби всякак...

Хем не им се плаща, хем реват,че няма работници. До там ни докарахте с мръсния си капитализъм.

- Огледалце, огледалце, я кажи кои са най-хубавите на земята? - Българите. Само, че ако бяхме толкова хубави , странно защо никой не го е забелязъл?!

ДОЙЧОВЦИТЕ СА В БЪЛГАРИЯ САМО ДА КРАДАТ .... ПО ВРЕМЕ НА ФАШИЗМА - ВТОРАТА СЕТОВНА Е БИЛО ПАК ТАКА - КРАЛИ СА ХРОМОВИ РУДИ , УРАН , ОЛОВНО-ЦИНКОВИ РУДИ , КОЖИ , ЗАНИМАВАЛИ СА СЕ С ЛИХВАРСТВО И ДЪРВОДОБИВ :))) ... САМО ОТ МЕДНА РУДА ПРАВЯТ ПО 2 МИЛИАРДА ВРО ГЕШЕФТ ОТ БЪЛГАРИЯ :))

Не може от една страна да си доволен от ниската цена на работната ръка, а от друга да се оплакваш ще не е качеатвена и трудно се намира...

С какво България отблъсква германските пари - С тежката миризма на вмирисани мутри!!

То за правосъдието не е нужно да го казват, защото е очевадно че съдиите са бандити с имунитет.

Оправете си първо циганизираната Германия , махнете меркел, направете от мъжете си мъже отново и чаак тогава тръгнете по света да " Давате акъл".

С ПЕНСИОНЕРИ ОЛИГАРСИ ВЗЕМАЩИ ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА ВМЕСТО ДА РАБОТИ НЯКОЙ МЛАД ЧОВЕК............. СТАНАЛИ НА ПО 65-70 И НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ ТЕЯ ЧЕРВЕНИ ШАПЦИЦИ.........

особено в университетите е пълно с нагли стари моми, решили да работят докато почнат да се насират на лекции.

Първо младите да се научат, да си пишат името без грешки.

За това сте виновни Вие! А докато се научат няма кой да ви плаща пенсийте и всичко живо ще е престъпник................. да Ви видим тогава...........